Dodaj do ulubionych

co nasze raczki potrafia

02.01.26, 15:22
zakladam nowy watek tematyczny,
poprzednie mialy tytul "sprytne raczki"

mozemy sie chwalic swoimi udzieragnymi/uszydelkowanymi/wyhaftowanymi dzielami/
jak rowniez mozemy zamieszczac linki do ciekawych wzorow..
Obserwuj wątek
    • kendo Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 17:30
      www.youtube.com/watch?v=ZGdMtTH0A3k
      tuu jest ta wspomniana czapucha od Marii,
      mam podobna i kilka innych..
      • kallisto Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 19:12
        Lubię takie czapki, nie każda mi jednak pasuje, muszę mieć grube zawinięcie żeby było wyraźne odcięcie od twarzy. Przy płaskiej obcisłej wyglądam jak plemnik 😂
        • kendo Re: co nasze raczki potrafia 09.01.26, 20:22
          kallisto napisała:

> Lubię takie czapki, nie każda mi jednak pasuje, muszę mieć grube zawinięcie żeb
          > y było wyraźne odcięcie od twarzy. Przy płaskiej obcisłej wyglądam jak plemnik
          > 😂

o swiecie Kallisto ,usmalam sie z okreslenia "PLEMNIK"
          u mnie czapka musi przylegac do uszu,
          nie lubie jak wiatr mi w nie wieje.
          najlepiej w berecie,
          naciagam na uszy i sie trzyma nie zsuwa jak czapka,
          chociaz teraz nowy plaszcz ma fajny kaptur t´co trzyma dobrze czpke i wiatru nie dopuszcza.
          • kendo szydelkowe koronki do swetra 14.01.26, 12:54
            wlasnie cos takiego
            www.youtube.com/shorts/lOxGivSuVRs

www.youtube.com/watch?v=Ro0Kt75xaQY
            mam zamiar stworzyc cos nowego,
            co bardzo czesto na Youtubie sie pojawia
            bardzo mi sie podoba

www.youtube.com/watch?v=Z2kXRkbzY1c
            www.youtube.com/watch?v=8FlsOpwkNXQ
            www.youtube.com/watch?v=BIo2hr-00YU
            www.youtube.com/watch?v=0njPdWUj6CE
            www.youtube.com/watch?v=va1llRjPjeM
            • lusia_janusia Re: szydelkowe koronki do swetra 14.01.26, 12:59
              Kallisto faktycznie komiczne okreslenie samej siebie.

Kendo, tez obserwuje w roznych klipach cale wykonanie
              i pozniej konstrukcje- laczenie, wg, mnie wymaga b,duzo cierpliwosci?
              • maria88 Re: szydelkowe koronki do swetra 18.01.26, 10:10
                A to ciekawe i mozna zrobic.
                kobieta.gazeta.pl/dom-i-ogrod/7,197733,32523834,rolek-po-papierze-strzege-jak-zrenic-robie-z-nich-rzeczy-o.html#s=amtp_pnHP_related
                • kendo Re: szydelkowe koronki do swetra 18.01.26, 11:03
                  Mario ciekawe rozwiazania,
                  * dla ptaszkow moze byc kryjowka na jedzonko czy dla nich samych,
                  * dla dzieci podzial kredek/dlugopisow w nalezytym porzadku-tu bym okleila rolki kolorowym papierem,

nie wiem czy wiecie ile zuzywacie tapieru toa-zenujace pytanie-przepraszam,
                  ale tak nasunelo mi sie na mysl przy tym zastosowaniu,-recyklingu.

sama kiedys,bedac juz sama zbieralam do kosza puste rolki przez rok caly,
                  zawsze kupuje ten sam papier,
                  • kendo dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 15:54
                    tak sobie umyslilam by zrobic szydelkowa dekoracje
                    na zakiecik welniany,
                    tak po przekatnej.

www.youtube.com/watch?v=fEjftx_I86w
                    • kallisto Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 19:24
                      Zdolna jesteś Kendo😊😊😊 ładnie wyglądają aplikacje, trochę ożywiają szarość żakietu.
                      Nie wiem czy zużywam dużo czy mało papieru, rolek nie mam gdzie przechowywać więc i nie liczę 😂
                      • kallisto Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 19:25
                        Ten domek dla ptaszków bardzo mi się podoba tylko w deszczowej aurze nie ma szans na trwałość.
                        • kendo Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 21:37
                          dziekuje Kallisto,
                          nie moge nigdy uchwycic prawdziwego koloru ubran moja komorka,
                          zakiet jest w niebieskim niuansie
                          aplikacja w blekicie.
                          • lusia_janusia Re: dekoracja na welniany zakiet 10.02.26, 22:33
                            Kendo, pomyslowo przystroilas wdzianko.
                            • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 20:13
                              zakonczylam swoj projekt z "odnowieniem zakietu welnianego,
                              uszydelkowalam aplikacje i przyszylam,
                              nawet mi sie spodobalo...

zauwazylam rowniez po sklepach,
                              ze nawet szyte bluzki maja cos podobne na jednym z bokow,
                              widac nowy trend nastal,
                              przypomina mi sie z lat 9o-dziesiatych,ze bluzki z butikow tez mialy ponaszywane aplikacje nawet na kolnierzykach.
                              mozda wraca.
                              • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 20:29
                                Kendo. pomyslowo. ladnie, estetycznie, orginalnie
                                udekorowalas swoj zakiecik.
                                • wedrowiec2 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 03.03.26, 22:11
                                  Aplikacje świetnie pasują do żakietu. Modne są takie ręcznie robione dodatki. U koleżanek widziałam też robione z filcu jakąś specjalną techniką.
                                  • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 05.03.26, 11:45
                                    dziekuje Wam,
                                    wlasnie filcowanie tez bym chciala sie nauczyc,
                                    kupuje sie welne "surowa" jakos sie ja preparuje i mozna ladne dekoracje porobic.
                                    • kendo projekt koronki irlandzkie 10.04.26, 11:50
                                      spodobaly mi sie ,
                                      mozna cudenka z nimi tworzyc
                                      i oczywiscie porwalam sie na pracochlonny projekt,
                                      zaczynam od latwiejszych komponentow by je pozniej nauczyc sie laczyc tworzac z innymi np . w zakiecik.
                                      • kallisto Re: projekt koronki irlandzkie 10.04.26, 15:53
                                        I co z takich miniaturek utworzysz?
                              • maria88 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 10.04.26, 19:41
                                Nie zaglądałam tu a tu cudeńka tworzy KENDO. Kiedys miała sukienkę letnią
                                z bolerkiem w jednolitym kolorze beż a na bolerku chyba sutażem brązowym była aplikacja kwiatów.Wszyscy sie nia zachwycali .Przysłana była w paczce ze Stanów lata 50te.dla mojej mamy. Nosiła ją mama, potem ja a teraz jeszcze leży gdzies zapakowana.
                                Szkoda b ylo wyrzucic jak moda sie zmieniała a teraz wraca. Ot taka chwila wspomnień.
                                • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 10.04.26, 22:11
                                  Kallisto,
                                  specyjalna metoda polacze i stworze jakies wdzianko,
                                  www.youtube.com/watch?v=ZrXM8DHyfJk

Mario,swietnie,ze zachowalas sukienke,
                                  przymierz,moze pasowac jeszcze?
                                  • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 08:44
                                    Kendo, trenujesz swoja cierpliwos i fantazje,
                                    • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 09:52
                                      dokladnie Lusia,
                                      z tym troche nie za bardzo bo szydelko nie jest moja mocna domena,
                                      tak sobie rowniez pomyslalam,ze rekawy bym udziergala jakims azurem?

kobieta co uszydelkowala sobie kubraczek,oznajmila ,ze zuzyla 1 kg wloczki,
                                      ja uzywam na razie zasoby welniane.
                                      • wedrowiec2 Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 11:34
                                        Kendo, masz anielską cierpliwość, ale efekt wynagrodzi włożoną pracęsmile
                                        • kallisto Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 11.04.26, 15:01
                                          Fantastyczny pomysł i nietuzinkowe wdzianko na filmie. Kreuj Kendo, będzie Ci bardzo pasował zwłaszcza że dziergasz je w jasnym kolorze🙂
                                          • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 14.04.26, 20:07
                                            proba nowych aplikacji
                                            • kallisto Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 14.04.26, 20:27
                                              Dobrze Ci idzie kendo, brawo !
                                              • lusia_janusia Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 15.04.26, 11:07
                                                Kendo, ja mysle, ze trzeba wyprobowac jeszcze kilka wloczek,
                                                zeby dostac ostateczny efekt co do przejrzystosci wykonanych
                                                elementow.?
                                                • kendo Re:aplikacje uszydelkowane i przyszyte 15.04.26, 12:08
                                                  Kallisto ,dziekuje,
                                                  zmudne szydelkowanie,ale ciekawie sie robi w oczekiwaniu na efekt koncowy,

Lusia,dokladnie,
                                                  myslalam o egipskiej bawelnie,moze dzis wstapie do sklepu z welna i popatrze co maja ,ewentualnie zakupie na testowanie.
                                                  • kendo testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 22.04.26, 13:06

probuje z roznych wluczek robic motywy,
                                                    jest ich bardzo duzo,ale najpierw testuje te latwiejsze.
                                                    nie wszystkie wloczki bawelniane sie nadaja
                                                    welniane sa OK,ale drogie motki,
                                                    dzis bede szukac bawelny egipskiej mam top z niej zrobiony i dobrze sie nosil.
                                                  • maria88 Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 22.04.26, 14:28
                                                    KENDO piekne te motywy przez Ciebie zrobione.Cudo!
                                                    Sama bym takie nosiła.
                                                    Szydełkiem potrafię ale juz mi brakuje oczu,cierpliwosci i czasu.Teraz wiecej musze dbac o swoje zdrowie.
                                                    Taki motyw wg mnie jest bardziej widoczny na tkaninie niz całośc zrobiona tymi
                                                    motywami. Tak jak widac na fotce.
                                                    Na dlugie wieczory to dobre zajęcie.
                                                  • lusia_janusia Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 23.04.26, 00:12
                                                    Takie male motywy robi sie szybko, trzeba miec troche wyobrazenia
                                                    co sie chce z tych motywow zrobic, jak je polaczyc? nie moga byc zrobione
                                                    kompatk(ciasno) po po pierwszym prani beda sztywne, odpowiednie szydelko
                                                    do grubosci welny lub bawelny.
                                                  • kendo Re: testowanie wloczek do irlandzkiej koronki 23.04.26, 17:20
                                                    dziekuje Mario,
                                                    wczoraj wlasnie zakupilam nowy motek welny i odpowiednie szydelko,
                                                    jak odsapne zrobie odpowieni test i mysle,ze ten sort welekni sie nadaje,
                                                    choc moher jakis taki troszke inny, pokazala ekspedyjetka ,ktory perfekt by sie nadawal,ale cena odstraszajaca..

dokladnie Lusia,
                                                    kazdy maswa wizje jakie elementy uszydelkowac/jak skomponowac i jaka dlugosc wdzianka...
                                                  • wedrowiec2 Rączki pracują, a mózg odpoczywa 17.06.26, 14:06
                                                    Jak Dzierganie Zmienia Mózg, Nerwy i Życie. O tym jak włóczka leczy. Dziergają coraz częściej młode osoby.

"Robienie na drutach ma problem wizerunkowy. W świecie nauki, który uwielbia skomplikowane nazwy i poważne konferencje, słowo „dzierganie” brzmi tak, jakby ktoś wprowadzał do sali wykładowej koszyk z włóczką, zakłócając porządek badawczy. Gdy fizjoterapeutka Betsan Corkhill mówiła kolegom o „dwustronnej, rytmicznej psychospołecznej interwencji”, wszyscy kiwali głowami z entuzjazmem. Gdy dodawała: „mam na myśli robienie na drutach”, entuzjazm znikał jak oczko w ostatnim rzędzie.

Winny? Stereotyp. Robótki były od zawsze przypisane kobietom – dlatego przez dekady nie traktowano ich jako narzędzia terapeutycznego. A przecież dzierganie nie pyta o płeć, wiek ani poziom neurotyczności. Dzierganie po prostu działa.
                                                    Co więcej, wstępne pomiary EEG (elektroencefalografii, czyli rejestracji fal mózgowych za pomocą elektrod na głowie) sugerują, że podczas dziergania spada aktywność wyspy mózgowej i ciała migdałowatego – struktur odpowiedzialnych za stres i percepcję zagrożenia. Krótko mówiąc, gdy ręce robią na drutach, mózg wchodzi w stan biologicznego relaksu. Taki, którego nie osiąga ani podczas scrollowania telefonu, ani podczas oglądania serialu, ani nawet podczas udawanej medytacji, kiedy tak naprawdę myślimy o tym, czy wyłączyliśmy piekarnik."

Polecam cały, bardzo ciekawy artykuł.
                                                  • lusia_janusia Re: Rączki pracują, a mózg odpoczywa 17.06.26, 23:52
                                                    Moge zaswiadczyc, ze artykul pokrywa sie z moimi odczuciami, jak tylko
                                                    zabieram sie za szydelkowanie, drutowanie, albo haftowanie, mimo ze mozg
                                                    nie odpoczywa, potrzebuje koncetracji i sledzenia wzorow, lub wpatrywania
                                                    sie gdzie nalezy wbijac igle podczas haftowania.
                                                    Ja nie odczuwam zmeczenia przy takich robotkach, tylko bym sobie zyczyla
                                                    zeby kregoslup lepies sobie radzil z siedzeniem w odpowiedniej pozycji.
                                                  • kendo Re: Rączki pracują, a mózg odpoczywa 18.06.26, 17:03
                                                    dokladnie odpoczywam przy robutkowaniu,
                                                    obojetnie jakim,
                                                  • kendo siatka na zakupy w innej odslonie 05.07.26, 09:15
                                                    tak pomyslalam sobie ,
                                                    ze moge ja troche odswiezyc
                                                    po przez rozne aplikacje ktore zbieralam na inny cel a wykorzystam teraz,
                                                    bardzo modne sa obecnie takie "naszywanki" nawet na podkoszulki/bluzki
                                                    drga strona bedzie wyhaftowany bukiecik lawendowy.
                                                  • kendo Re: siatka na zakupy w innej odslonie 13.07.26, 08:44
                                                    druga strona siatki na zakupy,
                                                    jeszcze nie calkiem wyhaftowana...
                                                  • kallisto Re: siatka na zakupy w innej odslonie 13.07.26, 12:34
                                                    Elegancka torba z wyszytą lawendą , będziesz z nią Kendo dobrze się prezentować 🙂
                                                  • lusia_janusia Re: siatka na zakupy w innej odslonie 13.07.26, 12:43
                                                    Kendo, w ceniu mozna teraz sobie wygospodarowac kaci i poswiecic
                                                    na robotki reczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka