Dodaj do ulubionych

F15 dla Polski?

08.09.23, 13:22
next.gazeta.pl/next/7,151243,30168687,boeing-zaoferowal-polsce-mysliwce-f-15ex-eagle-ii-wzmocnilby.html#s=BoxOpImg4

Kolejny model do muzeum lotnictwa???

Drogie toto i drozsze niż F35 a samolt z poprrzedniej epoki.

Ja jestem przeciwny trzymać

Co innego gdybyśmy mieli lotnictwo z tysiacami letadeł, to co innego.

Ale nie stac nas na mnozenie typow.

Mozim zdaniem powinniśmy sie trzymać F35 F16 plus lekkie FA50 a 4ty model zupełnie niepotrzebny.

Tu mamy małe odległosci na naszym teatrze, wiec zasiegi wcale nie musza byc wielkie lepiej stealth oraz uzupełnienie lekkimi FA50 byle było ich odpowiednio duzo aby pokryć przestrzeń...
Obserwuj wątek
    • cojestdoktorku11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 13:26
      "teraz polski MON ma podpisane umowy na dostawy uzbrojenia za łącznie około 340 miliardów złotych, a to jeszcze nie koniec."
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30161543,sto-miliardow-zlotych-w-kilka-godzin-trzy-kontrakty-bardzo.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=739#s=BoxOpLink

te 340 miliardów to jest 20tys złotych na kazdego pracującego Polaka
      my tą wojnę już przegramy zanim się zacznie, padniemy pod ciezarem długów
      • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 14:06
        cojestdoktorku11 napisał(a):

> "teraz polski MON ma podpisane umowy na dostawy uzbrojenia za łącznie około 340
        > miliardów złotych, a to jeszcze nie koniec."
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30161543,sto-miliardow-zlotych-w-kilka
        > -godzin-trzy-kontrakty-bardzo.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=
        > 739#s=BoxOpLink
        >
        > te 340 miliardów to jest 20tys złotych na kazdego pracującego Polaka
        > my tą wojnę już przegramy zanim się zacznie, padniemy pod ciezarem długów

Bzdura! To sa programy WIELOLETNIE, wiec nie ma źle. A 20k zł na obywatela to nic w porównaniu do innych kosztów zycia.

Ja wiem,że każdy lewus wolałby kase wydac na darmowa trawe i kondony dla wszystkich.

I zbrojenia tez staja im kościa w gardle bo niesłychane aby Polska broniłą sie lepiej od Ukrany i nie bała sie dziczy ani moskiewskiej ani germańskiej.

A skoro poprzednie ekipy likwidowały wojsko i je okradały, to teraz "lepiej troche wydać aby w przyłosci uniknąc przykrości"
        • cojestdoktorku11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 14:28

> Bzdura! To sa programy WIELOLETNIE, wiec nie ma źle.\

grecy też tak myśleli i na skutek tych wieloletnich programów wpadli w czarną dziurę

>A 20k zł na obywatela to n
          > ic w porównaniu do innych kosztów zycia.

nie ogarniasz więc przybliże
          te 20k to na razie, dalsze zakupy w przygotowaniu
          niech dobiją do 30tys
          no ale oficjalnie sie mówi ze zakup to jedno, a użytkowanie to to co innego i ze koszt zakupu to śrrednio 1/3 kosztó użytkowania
          wiec bedziemy mieli 90tys na łebka

no wiec teraz musisz Ty, muszę ja i musi kazdy inny wygenerowac dobra lub usługi o wartosci 90tys i wysłać je do USA i nie dostaniesz nic w zamian, bo w zamian już dostałęś uzbrojenie
          czyli musisz niejako za darmo oddac takiej wartosci dobbra i usługi

> Ja wiem,że każdy lewus wolałby kase wydac na darmowa trawe i kondony dla wszyst
          > kich.

jak wydajesz na trawe i kondomy to dajesz w Polsce pracę, a póxniej ten od kogo kupiłeś trawę i kondomy ma kase i moze kupić coś od Ciebie, kasa na zbrojenia znika zaś bezpowrotnie, nie dostaje jej polski podatnik by zapłącić podatki do budzetu, albo by kupic coś od Ciebie, kasa wyjeżdza i jej nie ma

> A skoro poprzednie ekipy likwidowały wojsko i je okradały, to teraz "lepiej tro
          > che wydać aby w przyłosci uniknąc przykrości">

przyszłosć to Grecja
          jak juz emeryturka nie bedzie wystarczac na opłaty b trzeba będzie te 90tys na łebka wysyłac za granicę to wtedy dopiero zrozumiesz
          • cojestdoktorku11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 14:29
            mamy ambicję zrobić łubudu większe niz Grecy
            • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 14:36

> mamy ambicję zrobić łubudu większe niz Grecy

Nie wiesz o czym piszesz, wiec nie bede dyskutował...
      • bmc3i Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 15:01

> "teraz polski MON ma podpisane umowy na dostawy uzbrojenia za łącznie około 340
        > miliardów złotych, a to jeszcze nie koniec."
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30161543,sto-miliardow-zlotych-w-kilka
        > -godzin-trzy-kontrakty-bardzo.html#do_st=RS&do_a=1046&do_sid=1046&do_w=57&do_v=
        > 739#s=BoxOpLink
        >
        > te 340 miliardów to jest 20tys złotych na kazdego pracującego Polaka
        > my tą wojnę już przegramy zanim się zacznie, padniemy pod ciezarem długów

A czym Ty się tak przejmujesz? Wygląda na to że mniej przejmujesz się stanem finansów Rosji, i jak długo Rosjanie będą spłacać tę wojnę.
        • stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 12.09.23, 15:23

> A czym Ty się tak przejmujesz? Wygląda na to że mniej przejmujesz się stanem fi
          > nansów Rosji, i jak długo Rosjanie będą spłacać tę wojnę.

Po ostatnim szczycie g20 mam duże wątpliwości. Świat wyraźnie znudził się i przyzwyczaił do tej wojny. Krytyka Rosji słabnie a wsparcie rośnie. Myślę, że czas myśleć o tym jak zakończyć ten konflikt. Czas działa już na korzyść Rosji. Sankcje okazały się fiaskiem…
          • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 12.09.23, 16:25
            stary_chinczyk napisał:

>
            > > A czym Ty się tak przejmujesz? Wygląda na to że mniej przejmujesz się sta
            > nem fi
            > > nansów Rosji, i jak długo Rosjanie będą spłacać tę wojnę.
            >
            > Po ostatnim szczycie g20 mam duże wątpliwości. Świat wyraźnie znudził się i prz
            > yzwyczaił do tej wojny. Krytyka Rosji słabnie a wsparcie rośnie. Myślę, że czas
            > myśleć o tym jak zakończyć ten konflikt. Czas działa już na korzyść Rosji. San
            > kcje okazały się fiaskiem…

Nie wiem czy osiagnelismy juz punkt zwrotny ale zgadzam się, że mozemy być blisko.
            • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 12.09.23, 16:27
              ignorant11 napisał:

> stary_chinczyk napisał:
              >
              > >
              > > > A czym Ty się tak przejmujesz? Wygląda na to że mniej przejmujesz s
              > ię sta
              > > nem fi
              > > > nansów Rosji, i jak długo Rosjanie będą spłacać tę wojnę.
              > >
              > > Po ostatnim szczycie g20 mam duże wątpliwości. Świat wyraźnie znudził się
              > i prz
              > > yzwyczaił do tej wojny. Krytyka Rosji słabnie a wsparcie rośnie. Myślę, ż
              > e czas
              > > myśleć o tym jak zakończyć ten konflikt. Czas działa już na korzyść Rosj
              > i. San
              > > kcje okazały się fiaskiem…
              >
              > Nie wiem czy osiagnelismy juz punkt zwrotny ale zgadzam się, że mozemy być blis
              > ko.
              >
              >
              Chociaż dstawy sa nadal i szykuje sie lotnictwo w całkiem pokaźnej ilości, a to moze być game changer...
          • bmc3i Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 13:13
            stary_chinczyk napisał:

>
            > > A czym Ty się tak przejmujesz? Wygląda na to że mniej przejmujesz się sta
            > nem fi
            > > nansów Rosji, i jak długo Rosjanie będą spłacać tę wojnę.
            >
            > Po ostatnim szczycie g20 mam duże wątpliwości. Świat wyraźnie znudził się i prz
            > yzwyczaił do tej wojny. Krytyka Rosji słabnie a wsparcie rośnie. Myślę, że czas
            > myśleć o tym jak zakończyć ten konflikt. Czas działa już na korzyść Rosji. San
            > kcje okazały się fiaskiem…

Na pewno w krajach które nazywaliśmy kiedyś III światem oraz w "krajach niezaangażowanych", rośnie akceptacja działań Rosji, o one na zasadzie "nasza chata skraja" mają w czterech literach Ukrainę i pokój w Europie. W Europie natomiast - mam wrażenie - nie. W stanach mimo wybryków różnych prawicowych oszołomów, generalnie wciąż panuje konsensus, ze nie możemy dopuścić do tego, aby Rosja wygrała tę wojnę, bo będzie to nas kosztowało jeszcze więcej w przyszłości.
            • stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 20:46

> raja" mają w czterech literach Ukrainę i pokój w Europie. W Europie natomiast -
              > mam wrażenie - nie. W stanach mimo wybryków różnych prawicowych oszołomów, gen
              > eralnie wciąż panuje konsensus, ze nie możemy dopuścić do tego, aby Rosja wygra
              > ła tę wojnę, bo będzie to nas kosztowało jeszcze więcej w przyszłości.

Zastanawiam się tylko czy Zachód robi więcej aby Rosja nie wygrała czy żeby Rosja nie przegrała.
              Dozowanie sankcji dla Rosji i broni dla Ukrainy ma znacznie słabszy skutek, niż gdyby wszystko to zrobiono w pierwszych dniach inwazji. Jedno silne uderzenie miało szansą pogrążyć Rosję. Taka kroplówka na dłuższą metę Rosję uodparnia. Po mału zastępują to czego nie mogą dostać na Zachodzie zamiennikami z Indii, Chin i innych państw. Nawet Rosjanie w końcu zaczną uczyć się z własnych błędów. Czym dłużej ta wojna potrwa, tym większe ryzyko klęski. Albo USA, bo reszty nie można traktować poważnie, znajdzie jakiś plan doprowadzenia do szybkiego zwycięstwa. Albo trzeba przycisnąć Ukrainę i Rosję aby zaczęły negocjować rozejm.
              To co stanie się z Ukrainą po wojnie to też duży znak zapytania. Obawiam się, że Polska i Europa będą z nimi jeszcze mieć sporo bólu głowy.
              A rosyjskie służby nie odpuszczą tam nigdy.
              • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 21:55
                stary_chinczyk napisał:

Z tym,że...

Nie wiem czy Ukraina była przygotowana do jednego silnego udezrenia?

Czy była zdolna do absorpcji znacznie wiekszaej pomocy Logistycznie, personalnie.

Wcale nie bronie zachodu, w tym i USA, mimo najpowazniejszego wkładu, bo moze mozna byłó inaczej efektywniej...

Szczescie, że dzicz moskiewska jest znacznie mniej efektywna ale wojna jak szachy czy nawet piłka kopana jest gra wytzrymałościowa i na umiejetnośc wykorzystania szansy.

Moze jest nawet bilansem straconych szans?
            • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 21:57
              bmc3i napisał:

> Na pewno w krajach które nazywaliśmy kiedyś III światem oraz w "krajach niezaan
              > gażowanych", rośnie akceptacja działań Rosji, o one na zasadzie "nasza chata sk
              > raja" mają w czterech literach Ukrainę i pokój w Europie. W Europie natomiast -
              > mam wrażenie - nie. W stanach mimo wybryków różnych prawicowych oszołomów, gen
              > eralnie wciąż panuje konsensus, ze nie możemy dopuścić do tego, aby Rosja wygra
              > ła tę wojnę, bo będzie to nas kosztowało jeszcze więcej w przyszłości.

Chyba nie do końca, bo ceny ropy czy zboza bardzo ich interesuja...
              • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 21:58
                ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Na pewno w krajach które nazywaliśmy kiedyś III światem oraz w "krajach n
                > iezaan
                > > gażowanych", rośnie akceptacja działań Rosji, o one na zasadzie "nasza ch
                > ata sk
                > > raja" mają w czterech literach Ukrainę i pokój w Europie. W Europie natom
                > iast -
                > > mam wrażenie - nie. W stanach mimo wybryków różnych prawicowych oszołomó
                > w, gen
                > > eralnie wciąż panuje konsensus, ze nie możemy dopuścić do tego, aby Rosja
                > wygra
                > > ła tę wojnę, bo będzie to nas kosztowało jeszcze więcej w przyszłości.
                >
                > Chyba nie do końca, bo ceny ropy czy zboza bardzo ich interesuja...
                >
                >

No ja jestem prawicowym, moze nie oszołomem ale chce załozyc biznes turystyczny- wycieczki po gruzach kremla:)))
                • bmc3i Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 22:42
                  ignorant11 napisał:

>
                  > No ja jestem prawicowym, moze nie oszołomem ale chce załozyc biznes turystyczny
                  > - wycieczki po gruzach kremla:)))

Póki co węgierska straż graniczna zatrzymała autobus z wycieczką ukraińskich dzieci ze szkoły podstawowej, jadącymi grać jakąś muzykę w Chorwacji, i potraktowała jak terrorystów.
                  • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 09:33
                    bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                    >
                    > >
                    > > No ja jestem prawicowym, moze nie oszołomem ale chce załozyc biznes turys
                    > tyczny
                    > > - wycieczki po gruzach kremla:)))
                    >
                    > Póki co węgierska straż graniczna zatrzymała autobus z wycieczką ukraińskich dz
                    > ieci ze szkoły podstawowej, jadącymi grać jakąś muzykę w Chorwacji, i potrakto
                    > wała jak terrorystów.

Nie znam sprawy, to nie wypowiadam się. ale polityka wegierska nie podoba mi się. Mimo iz nie potepiam ich czambuł, bo nie mam dobrze rozkminionej
                    • bmc3i Re: F15 dla Polski? 21.09.23, 00:18
                      ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:

> > Póki co węgierska straż graniczna zatrzymała autobus z wycieczką ukraińsk
                      > ich dz
                      > > ieci ze szkoły podstawowej, jadącymi grać jakąś muzykę w Chorwacji, i po
                      > trakto
                      > > wała jak terrorystów.

> Nie znam sprawy, to nie wypowiadam się. ale polityka wegierska nie podoba mi si
                      > ę. Mimo iz nie potepiam ich czambuł, bo nie mam dobrze rozkminionej

I nie pozwolili im przejechać, zawrócili ich z powrotem. Pisały o tym zachodnie media.
              • bmc3i Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 22:38
                ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Na pewno w krajach które nazywaliśmy kiedyś III światem oraz w "krajach n
                > iezaan
                > > gażowanych", rośnie akceptacja działań Rosji, o one na zasadzie "nasza ch
                > ata sk
                > > raja" mają w czterech literach Ukrainę i pokój w Europie. W Europie natom
                > iast -
                > > mam wrażenie - nie. W stanach mimo wybryków różnych prawicowych oszołomó
                > w, gen
                > > eralnie wciąż panuje konsensus, ze nie możemy dopuścić do tego, aby Rosja
                > wygra
                > > ła tę wojnę, bo będzie to nas kosztowało jeszcze więcej w przyszłości.
                >
                > Chyba nie do końca, bo ceny ropy czy zboza bardzo ich interesuja...

Obawiam się że oni nawet nie zdaja sobie sprawy z tego, że te ceny sa konsekwencją tej wojny. Poza tym Rosjanie mają tam przyjaciół.
                • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 09:34
                  bmc3i napisał:

> > Chyba nie do końca, bo ceny ropy czy zboza bardzo ich interesuja...
                  >
                  > Obawiam się że oni nawet nie zdaja sobie sprawy z tego, że te ceny sa konsekwen
                  > cją tej wojny. Poza tym Rosjanie mają tam przyjaciół.

To jest nasz bład, że oni mają a my nie...
                • stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 17:57

> Obawiam się że oni nawet nie zdaja sobie sprawy z tego, że te ceny sa konsekwen
                  > cją tej wojny. Poza tym Rosjanie mają tam przyjaciół.

Za to Ukraińcy wkrótce nigdzie nie będą mieć przyjaciół….
                  Ta wojna potrwa długo, z wieloma nieoczekiwanymi zwrotami, i nie wiadomo jak się skończy.
                  • bmc3i Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 18:18
                    stary_chinczyk napisał:

>
                    > > Obawiam się że oni nawet nie zdaja sobie sprawy z tego, że te ceny sa kon
                    > sekwen
                    > > cją tej wojny. Poza tym Rosjanie mają tam przyjaciół.
                    >
                    > Za to Ukraińcy wkrótce nigdzie nie będą mieć przyjaciół….
                    > Ta wojna potrwa długo, z wieloma nieoczekiwanymi zwrotami, i nie wiadomo jak si
                    > ę skończy.

A czy zachód kiedykolwiek miał przyjaciół w III świecie? Zawsze był tam kojarzony tylko z eksploatacją i ludzi i krajów oraz z kolonializmem. A Ukraina to Europa, a więc szeroko rozumiany z definicji kolonialny zachód.

• stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 21:14
                      yjaciół w III świecie? Zawsze był tam kojarzo
                      > ny tylko z eksploatacją i ludzi i krajów oraz z kolonializmem. A Ukraina to Eur
                      > opa, a więc szeroko rozumiany z definicji kolonialny zachód.
                      >

Nikt w świecie nie uważa Ukrainy za Zachód. Polski też nie. Przynajmniej nie w kontekście kolonializmu
                      • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 21.09.23, 00:10
                        stary_chinczyk napisał:

> yjaciół w III świecie? Zawsze był tam kojarzo
                        > > ny tylko z eksploatacją i ludzi i krajów oraz z kolonializmem. A Ukraina
                        > to Eur
                        > > opa, a więc szeroko rozumiany z definicji kolonialny zachód.
                        > >
                        >
                        > Nikt w świecie nie uważa Ukrainy za Zachód. Polski też nie. Przynajmniej nie w
                        > kontekście kolonializmu

trzeba przypomniec jak kacapy traktowały Indian na Alasce jak traktuja swoje mniejszosci
                      • bmc3i Re: F15 dla Polski? 21.09.23, 00:15
                        stary_chinczyk napisał:

> yjaciół w III świecie? Zawsze był tam kojarzo
                        > > ny tylko z eksploatacją i ludzi i krajów oraz z kolonializmem. A Ukraina
                        > to Eur
                        > > opa, a więc szeroko rozumiany z definicji kolonialny zachód.
                        > >
                        >
                        > Nikt w świecie nie uważa Ukrainy za Zachód. Polski też nie. Przynajmniej nie w
                        > kontekście kolonializmu

Ja mówię o zwykłych ludziach, uprawiających pataty na polu. Oni nie bardzo wiedza gdzie leży Polska, czy Ukraina, ale wiedzą że wojna jest w Europie, a Europa to kolonializm.
                        Nikt w świecie nie uważa Polski za zachód? To z kim Ty masz na co dzień do czynienia?
                        • stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 21.09.23, 09:47

> Ja mówię o zwykłych ludziach, uprawiających pataty na polu. Oni nie bardzo wied
                          > za gdzie leży Polska, czy Ukraina, ale wiedzą że wojna jest w Europie, a Europa
                          > to kolonializm.
                          > Nikt w świecie nie uważa Polski za zachód? To z kim Ty masz na co dzień do czyn
                          > ienia?

Twoja pogarda dla prostych, ciężko pracujących ludzi jest nieakceptowalna. Niestety taki ton widzę często w tekstach ludzi o lewicowych przekonaniach.
                          Zdziwisz się, ale większość z tych prostych ludzi doskonale wie gdzie leży Polska. Ale kojarzy im się ona z Europą tak mocno, jak Polakom Meksyk z Ameryką Północną. A Ukraina kojarzy im się z Europą jeszcze mniej. Europa dla nich to Niemcy, Francja, Włochy czy Szwecja.
                          Osobiście uważam zresztą, że nie ma w tym nic złego. Europa Wschodnia, z którą Polska jest zwykle kojarzona, nie jest w niczym gorsza od Europy. A jak ktoś ma z tego powodu kompleksy, to współczuję.

Odnośnie przyjaciół Ukrainy, dobrze obrazuje to sytuacja w Polsce. Rząd drze z Ukrainą koty. Co ciekawe zaostrzenie napięcia w stosunkach z Ukrainą podwyższa mu poparcie społeczne. Opozycja na to wszystko nie reaguje, bo boi się że podniesie poparcie PiSowi jeszcze bardziej.
                          Wojna się znudziła….
                        • stary_chinczyk Re: F15 dla Polski? 21.09.23, 09:48
                          > Ja mówię o zwykłych ludziach, uprawiających pataty na polu. Oni nie bardzo wied
                          > za gdzie leży Polska, czy Ukraina, ale wiedzą że wojna jest w Europie, a Europa
                          > to kolonializm.
                          > Nikt w świecie nie uważa Polski za zachód? To z kim Ty masz na co dzień do czyn
                          > ienia?

Twoja pogarda dla prostych, ciężko pracujących ludzi jest nieakceptowalna. Niestety taki ton widzę często w tekstach ludzi o lewicowych przekonaniach.
                          Zdziwisz się, ale większość z tych prostych ludzi doskonale wie gdzie leży Polska. Ale kojarzy im się ona z Europą tak mocno, jak Polakom Meksyk z Ameryką Północną. A Ukraina kojarzy im się z Europą jeszcze mniej. Europa dla nich to Niemcy, Francja, Włochy czy Szwecja.
                          Osobiście uważam zresztą, że nie ma w tym nic złego. Europa Wschodnia, z którą Polska jest zwykle kojarzona, nie jest w niczym gorsza od Europy. A jak ktoś ma z tego powodu kompleksy, to współczuję.

Odnośnie przyjaciół Ukrainy, dobrze obrazuje to sytuacja w Polsce. Rząd drze z Ukrainą koty. Co ciekawe zaostrzenie napięcia w stosunkach z Ukrainą podwyższa mu poparcie społeczne. Opozycja na to wszystko nie reaguje, bo boi się że podniesie poparcie PiSowi jeszcze bardziej.
                          Wojna się znudziła….
      • stasi1 Re: F15 dla Polski? 10.09.23, 20:14
        Może tak źle nie będzie ale trzeba też pamiętać że to nie jedyne wydatki które nas będą czekać. Dochodzi do tego że coraz mniej jest Polaków w wieku produkcyjnym więc trudniej to będzie spłacić. Oraz oczywiście mniej będzie osób aby te zabawki obsługiwać. Nie wspominając o tym ze w zasadzie ten sprzęt jest na obecną wojnę za stary, na przyszłą tym bardziej
        • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 10.09.23, 20:29
          stasi1 napisał:

> Może tak źle nie będzie ale trzeba też pamiętać że to nie jedyne wydatki które
          > nas będą czekać. Dochodzi do tego że coraz mniej jest Polaków w wieku produkcyj
          > nym więc trudniej to będzie spłacić. Oraz oczywiście mniej będzie osób aby te
          > zabawki obsługiwać. Nie wspominając o tym ze w zasadzie ten sprzęt jest na obec
          > ną wojnę za stary, na przyszłą tym bardziej

Dokładnie! Boeing chce zarobić ale towar ma przedatowany:)))
    • ignorant11 Re: F15 dla Polski? 08.09.23, 14:40
      www.wnp.pl/przemysl-obronny/polska-kupi-najnowoczesniejsze-mysliwce-swiata-f-15ex-boeing-ma-dla-nas-kuszaca-oferte,749374.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wnp08-09-2023

Tu z bardziej wiarogodnego źródła.
    • cojestdoktorku11 Re: F15 dla Polski? 11.09.23, 21:42
      "MON ogłosiło podpisanie umowy ramowej na zakup 486 wyrzutni systemu HIMARS. Wcześniej kupiliśmy już 218 podobnych koreańskich wyrzutni K239 Chunmoo"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30178240,jak-tak-pojdzie-to-polska-bedzie-rakietowa-potega-swiata-umowa.html#s=BoxOpMT

wincyj wincyj, damy radę, będzie boso ale w ostrogach!

jako ze Chunmoo to Himars x 2 to w zasadzie zblizamy sie do zamówienia jakby z 900Himarsów, gdzie całę USA nie ma nawet 400
      jedna salwa z tych wszystkich wyrzutni to będzie ponad miliard dolców a moze i dwa, więc to absolutny bezsens
      wystarczyło by z 200, moze 300 (przeliczeniowo) bo po prostu nie będzie nas stać na używanie tego wszystkiego z powodu choćby ksoztów amunicji

natomiast fakt ze na defiladzie amunicja nie potrzebna

• ignorant11 Re: F15 dla Polski? 11.09.23, 21:48

> "MON ogłosiło podpisanie umowy ramowej na zakup 486 wyrzutni systemu HIMARS. Wc
        > ześniej kupiliśmy już 218 podobnych koreańskich wyrzutni K239 Chunmoo"
        >
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,30178240,jak-tak-pojdzie-to-polska-bedzie-rakietowa-potega-swiata-umowa.html#s=BoxOpMT
        >
        > wincyj wincyj, damy radę, będzie boso ale w ostrogach!
        >
        >
        > jako ze Chunmoo to Himars x 2 to w zasadzie zblizamy sie do zamówienia jakby z
        > 900Himarsów, gdzie całę USA nie ma nawet 400
        > jedna salwa z tych wszystkich wyrzutni to będzie ponad miliard dolców a moze i
        > dwa, więc to absolutny bezsens
        > wystarczyło by z 200, moze 300 (przeliczeniowo) bo po prostu nie będzie nas sta
        > ć na używanie tego wszystkiego z powodu choćby ksoztów amunicji
        >
        > natomiast fakt ze na defiladzie amunicja nie potrzebna
        >

To jst co najmniej OT Watek jest o F15
        • cojestdoktorku11 Re: F15 dla Polski? 11.09.23, 21:54

> To jst co najmniej OT Watek jest o F15

punkty zbieżne polegaja na tym ze nie potrzebujemy wcale F-15
          i nie potrzebujemy tez juz Himarsów skoro mamy ponad 200 tych koreańskich

a najważniejszy punkt zbieżny ze na taka skale zbrojeń nas nie stac po prostu
          choć mam wrażenie ze gdybyśmy kupili 5000 Himarsów i 500 F-15 to większośc dalej nie bezie widziała problemu, bo nie czuje skali obciązeń jakie to spowoduje

• ignorant11 Re: F15 dla Polski? 12.09.23, 13:28

>
            > > To jst co najmniej OT Watek jest o F15
            >
            > punkty zbieżne polegaja na tym ze nie potrzebujemy wcale F-15
            > i nie potrzebujemy tez juz Himarsów skoro mamy ponad 200 tych koreańskich
            >
            > a najważniejszy punkt zbieżny ze na taka skale zbrojeń nas nie stac po prostu
            > choć mam wrażenie ze gdybyśmy kupili 5000 Himarsów i 500 F-15 to większośc dale
            > j nie bezie widziała problemu, bo nie czuje skali obciązeń jakie to spowoduje
            >

Samolotów potrzeba nam znacznie wiecej. Ja uwazam, ze co najmniej 200 WSB klasy F35. A o artylerii załóż se osobny watek, zreszta osobny mozesz załozyc nawet o zyciu seksualnym dziewic powyżej 60 roku życia:))) A Tu nie spamuj.
    • kaczkodan Re: F15 dla Polski? 19.09.23, 10:48
      Ciężko winić Boeinga że próbuje wcisnąć swój schyłkowy produkt gdzie się da.
      Problemem jest tak niska jakość naszej klasy politycznej że nie wacha się próbować.
      Po FA-50 uznano, że jesteśmy desperatami albo głupkami i kupimy wszystko - więc próbować trzeba.

Z naszego punktu widzenia F-15 jest gorszy od F-35 w każdym aspekcie - od większych kosztów po mniejsze możliwości. W USA jest on samolotem niszowym w stosunku do nowych generacji, i takim "Gap Filerem" gdyż produkcja F-35 jest znacznie opóźniona.

Warto zwrócić uwagę, że F-35 ma parametry masowo-kinetyczne bardzo zbliżone do F-15A, do tego posiada znacznie większe możliwości w zakresie supermanewrowości (nikt tak nie myśli o F-35 z powodu kiepskiej prasy), może wykonywać manewry na większym kącie natarcia. Tylko że supermanewrowość straciła na znaczeniu.

W sytuacji gdy pół kraju jest pod ogniem OPL nieprzyjaciela stealth jest niezbędne aby w ogóle myśleć o funkcjonowaniu.
      • bmc3i Re: F15 dla Polski? 20.09.23, 19:07
        W pełni się zgadzam. Nikt juz tego ne zauważa, ale kilka dni temu zachodnie media branżowe informowały o kolejnych zakupach zaawansowanej amunicji lotniczej przez MON

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka