Gość: Dony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:10 Czy nosi ktoś z was imię niezbyt ładne i miłe dla każdego, czy też nieco dziwaczne, lub przydługie, np. Kunegunda, Walenty, Felicja?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxx131 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 16.06.05, 21:21 Chocby Wieska jest obciachowa... ale mozliwe ze za kilka lat to i Andrzej bedzie uwazane za wiejskie imie, patrzac na wyczyny naszych Andrzejow. Odpowiedz Link Zgłoś
in_di_ra Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 16.06.05, 22:15 Ja jestem Milena, kumpela jest Angelina i ma idiotyczne nazwisko,znam Petronele, Rite, Helge.I kilka w tym stylu... A corke nazwe Indira =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipek Całą klasę taka miałem IP: *.chello.pl 18.06.05, 19:06 Moja cała klasa w ogólniaku nosiła obciachowe imiona: Alojzy, Bibianna, Chryzostom, Dionizy (pisał się "Dyonizy"), Eulalia, Filomena, Gwalbert, Hipolit (to ja), Innocenty, Jowita, Kunegunda, Leokadia, Łazarz, Mamert, Nikifor, Otylia, Pankracy, Rycheza, Salomea, Świętopełk, Telimena, Ulryk, Wieńczysław i Zachary. W podstawówce każde przyzwyczaiło sie, że jest jedyne w klasie z oryginalnym imieniem i potem w liceum jedna wielka zawiść o to była. Odpowiedz Link Zgłoś
marthar Re: Całą klasę taka miałem 23.06.05, 11:32 Gość portalu: Hipek napisał(a): > Moja cała klasa w ogólniaku nosiła obciachowe imiona: Alojzy, Bibianna, > Chryzostom, Dionizy (pisał się "Dyonizy"), Eulalia, Filomena, Gwalbert, Hipolit > > (to ja), Innocenty, Jowita, Kunegunda, Leokadia, Łazarz, Mamert, Nikifor, > Otylia, Pankracy, Rycheza, Salomea, Świętopełk, Telimena, Ulryk, Wieńczysław i > Zachary. W podstawówce każde przyzwyczaiło sie, że jest jedyne w klasie z > oryginalnym imieniem i potem w liceum jedna wielka zawiść o to była. to w twoim ogólniaku klasę składali na podstawie imion chyba, albo ściemniasz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demskatro Re: Całą klasę taka miałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 21:55 Tiaaa i jesszcze wystepowali w porządku alfabetycznym :P pieprzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaNdArYnKa Re: Całą klasę taka miałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 19:56 u mnie był kiedyś Nikodem. teraz jakby sie dziecku dało na imie Leokadia, Janina to by było 'wypiane' przez rówieśników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Całą klasę taka miałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 19:34 idą tu parami: Ala, Bronka i Celinka, Danka, Edek, Filipinka itd za Panem Falskim Odpowiedz Link Zgłoś
laurka2005 Re: Całą klasę taka miałem 03.08.05, 11:10 To ten Nikifor od ładnych obrazków? Jak tak to miałes wielkie szczęśćie! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Całą klasę taka miałem 04.10.05, 00:09 ej, że rzadko spotykane to nie znaczy obciachowe :/ Eulalia, Salomea...piękne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DreadSiostra :) Re: Całą klasę taka miałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:58 żartujesz :P dla mnie zaskoczeniem w klasie była Marika bo piewrwszy raz słyszałam coś takiego... a tu dwie nam przydzielili :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka :( Re: Całą klasę taka miałem IP: *.stg.pl 25.08.06, 17:50 Ina, co się w zdrobnieniu przerabia na inkę Odpowiedz Link Zgłoś
tuwenda Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 06.11.06, 22:26 Uważasz, że imię Milena jest obciachowe? Chcę tak dać na imię córce, jeśli będę miała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obciachowa_panna Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.elementy.pl 17.06.05, 20:36 Nawet jak nosimy takowe - to nie my je wybieraliśmy tylko nasi rodzice i nic na to nie poradzimy.Kto by sie przejmował takimi głupstwami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryjan Mialem kiedy kumpla..i wiecie co..... IP: *.qld.bigpond.net.au 18.06.05, 07:54 Na imie mial Longin, a zeby bylo smieszniej to na nazwisko mial Grzebinoga.....hmmm...... czasami bylo mi glupio ale smiac sie chcialo jak sie przedstawial....LONGIN GRZEBINOGA hue hue hue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popularnoimienna Re: Dwie osoby w polsce się tak nazywają... IP: *.crowley.pl 23.06.05, 00:32 A mianowicie nicenzuralnie "c-i-p-a" Nazwać tak dziecko?! Chyba po pijaku ktoś wymyślał i szedł rejestrować... Zmarnować dziecku życie... A reszta? Hm... Bździsław, Scholastyka...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Dwie osoby w polsce się tak nazywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:40 Dwie osoby w Polsce sie nazywaja Arwid, ja znam jedna z nich. On sam chleje ile wlezie, ale odzice chyba na trzezwo mu imie dawali :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megrajan Re: Dwie osoby w polsce się tak nazywają... IP: 80.54.61.* 06.06.08, 15:01 Natan ,Nikola- mega obciach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.mandryk Re: Iwan Iwanowicz Iwanow 07.06.08, 00:40 Co sie smiejesz??? Ja znam jednego całkiem sympatycznego Natana nazwiskiem Iwan i nikt sie nie śmieje. Koleżanka żeby było śmiesznie nazywa się Marek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Dwie osoby w polsce się tak nazywają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 21:42 ja mam na drugie Nikola i komu tylko powiem, zawsze wszyscy zadroszczą że takie ladne :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 13:11 Ja znam rodzenstwo: Aurelie i Kryspina. Nie sadze zeby te imiona byly obciachowe, podobaja mi sie bardzo, trzeba jednak przyznac ze sa niecodzienne. Wydaje mi sie rowniez ze generalnie dziwaczne imiona lubia nadawac ludzie pochodzacy ze wsi. Jak mieszkalam w akademiku to wiekszosc przyjezdnych ze wsi miala jakies zakrecone imiona, a wszyscy ci co z miast to byly Kaski, Magdy, Anie i Agnieszki, Michaly, Kuby, Marciny i Wojtki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:37 A ja sobie wzielam na bierzmowaniu Beatrycze ;D;D;D I to wcale nie obciachowe imie! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstanty rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźni IP: *.mnc.pl 18.06.05, 18:28 Imiona mają nas odróżniać. Sądzę że imiona takie jak: Michał, Marcin, Ania, Kasia oznaczają, że rodzice nie mieli wyobraźni i nie chciało im się wysilić. I choć fakt, że Beatrycze jest obciachowe (po polsku to już chyba Beata), to znajdzie się takie imie, które jest oryginalne i nie przypomina wiejskiej przeróbki zagranicznych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn 06.09.05, 15:58 pierwszy raz słyszę że imię ma odróżniać - odróżnia Cię nazwisko w połączneiu z imieniem wydaję mi się że nie tyle rodzicie mieli wyobraźnię, co przerost ambicji, kompleksy i trochę za dużo zadęcia - i dlatego zrobili dzieciakom krzywdy typu Isaura kapusta albo Max Kobyłka Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn 03.10.05, 21:09 Nie zgadzam się. Lepiej dać normalne imię niż tworzyć dziwolągi typu Glenkora Kąkalec, Angelina Grzyb czy Dajana (pisownia oryginalna) Siwek. Istnieje zasada: im bardziej zabita dechami dziura i więcej słomy w butach, tym bardziej wykwintne imię. Pozdrawiam - mama Ani (ale z wyobraźnią) Odpowiedz Link Zgłoś
java84 Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn 17.04.06, 21:01 najgorsze moim zdaniem sa imiona angielskie/amerykanskie ale z koniecznosci pisane po polsku typu Dżesika, Allan, Wanessa itp. zauwazylamn, ze czesto takie imiona nadaja rodzice z tzw. marginesu spolecznego- chca polepszyc swoja samoocene? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.icpnet.pl 24.06.06, 11:50 Hehe, kiedyś u nas w kościele starszy (i niezwykle symaptyczny) ksiądz powiedział: Wenasso, ja ciebie chrzczę... Skąd miał biedak znać imię Wanessa? A u siebie na osiedlu zaobserwowałam taką scenkę: umorusana dziewczynka babrze się w błocie. Nagle z okna rozlega się wrzask mamusi: Dżenifer!!! Dżeni!!! Do doooomuuu!!!! :D Imię niezwykle pasowało do sytuacji... Proza życia... Odpowiedz Link Zgłoś
kejt.de.grejt Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn 10.03.09, 02:17 Water Proof napisał(a): > Hehe, kiedyś u nas w kościele starszy (i niezwykle symaptyczny) ksiądz > powiedział: Wenasso, ja ciebie chrzczę... Skąd miał biedak znać imię Wanessa? słyszałam o księdzu, który powiedział "Emalio" zamiast "Amelio" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitbull Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.aster.pl 28.12.06, 18:23 Java tobie to sloma z butow sie az wylewa -ograniczonY polaczku. Puknij sie w swoj polaczkowy mozdzek i zachowaj swe ograniczone myslenie dla siebie, widac zes z marginesu-po wypowiedizach. Ani imienia wykwintnego nie masz ani inteligencji, ot, typowy plolaczek, ktoremu zal d...sciska, ze ktos ma ladniejsze imie, to musi sie dowartosciowac, prawdziwa wieska z ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 19:12 jesteś beznadziejny Odpowiedz Link Zgłoś
pixi22 Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn 23.06.06, 23:00 Masz racje.Na wsi znam Miszela kowalska mialo byc Michell ale urzednik sie nie zgodzil bo plci nie odroznialo sie po koncowce,druga to Chantall z tym ze wyjechala do Niemiec i moglo tak zostac,na kopy wiktorii,julii itd .Straszne.Nie chcialabym publicznie wolac tak do mojego dziecka,wrodzona skromnosc podyktowala mi imie Basia dla corki.To nie brak fantazji.To rozsadek i troska o przyszlosc dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: 87.204.126.* 26.12.06, 16:15 Sama popadasz w skrajnosc, co jest nie tak z imieniem Julia czy Wiktoria?? Absolutnie normalne, polskie i dosc popularne imiona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:53 też tak myślę, choć Wiktoria ma dla mnie trochę zbyt poważne zabarwienie jakoś nie mam specjalnej sympatii dla żadnego imienia, ale swojemu dziecku nie dałabym "dziwnego", choć od jakiegoś czasu zastanawiam się nad Antoniną, dla mnie brzmi trochę zbyt staromodnie i nadęcie, ale za to jakie fajne zdrobnienie - Tośka.. uważam, że czasem imię może pomóc dziecku się wyróżnić, o ile będzie na tyle śmiałe i zdystansowane, żeby nie przejmować się nim za bardzo, a może zrobić z niego swój atut na razie dochodzę do wniosku, że nie skrzywdziłabym mojej córki tą Antośką, ale na szczęście mam jeszcze mnóstwo czasu na myślenie ;-) jako że nie jestem osobą przebojową, mam ogromny dług wdzięczności u mojej mamy za to, że jestem Anią - świetnie mi z tym imieniem i nie zamieniłabym go na żadne inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezadowolona Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.08, 15:05 A ja nie cierpię swojego imienia - Marta, bo brzmi tak twardo a do tego nie wymawiam "r" i gdy się przedstawiam zawsze pytają "jak? Magda?". A imię mam tylko jedno. pozostaje zmienić, ale z tym tyle zachodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leeloo Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 20:11 ja mam na imie Lilianna, ale to nic w porownaniu z moja nauczycielka biologii z podstawowki, ktora miała na imie Żelisława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezia80 Re: rodzice michałów, ań i kasiek są bez wyobraźn IP: *.chello.pl 14.02.09, 17:57 I wtedy po wielu latach z takich osób wyrastają babcia Dżesika i dziadek Ariel :) Niektórzy rodzice nie maja na tyle wyobraźni, zeby pomysleć ,że ich dzieci bedą wkrótce dorosłymi osobami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bkboh; Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.stat.gov.pl 11.02.09, 15:10 Pospolite imiona jak Kasia, Magda,itd. nadaje się niezależnie od pochodzenia i wykształcenia. Natomiast, zaryzykuję stwierdzenie, że ludzie pochodzenia wiejskiego faktycznie nadają dziwne imiona, będące jednak niezbyt wyszukanymi np. Alan, Angelika, itp. Drugą grupę nietypowych imion, tych bardziej wyszukanych, jak Anastazja, Cyprian itp. nadają ludzie wykształceni, głównie zamieszkujący miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.05, 08:39 po przekroczeniu 13 roku możesz sam zmienic imie w urzedzie Odpowiedz Link Zgłoś
froom Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.10.05, 13:22 Mam kolegę Edwina i koleżankę Lodzię(to chyba od Leokadii)i Marikę. Marika to świetne imię, strasznie mi się podoba:) Odpowiedz Link Zgłoś
froom Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.10.05, 13:26 Kiedyś Kacper było obciachowym imieniem, a tu proszę- czasu trochę minęło - i stało się modne! Odpowiedz Link Zgłoś
mtv_fan Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 02.02.06, 21:06 froom napisała: > Mam kolegę Edwina i koleżankę Lodzię(to chyba od Leokadii)i Marikę. Marika to > świetne imię, strasznie mi się podoba:) Też znam jedną Marikę, super imię:))) Znam też jedną Margaritę , Arystotelesa i jego btata Aarona ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 21:43 e nie no z tym Arystotelesem i Aaronem to lekka przesada :D też mam koleżankę Marikę i Gretę Odpowiedz Link Zgłoś
mtv_fan Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 13.04.06, 19:57 froom napisała: > Mam kolegę Edwina i koleżankę Lodzię(to chyba od Leokadii)i Marikę. Marika to > świetne imię, strasznie mi się podoba:) Też znam Marikę.A na nazwisko ma Rosa więc Marika Rosa:) Odpowiedz Link Zgłoś
skara Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 24.06.06, 20:06 Te Mariki to moze i fajnie brzmia w Polsce, ale w Hiszpanii juz dziewczyny zmieniaja imiona na María, bo marica (czyta sie wlasnie marika) to potoczne okreslenie geja. Mam znajoma, ktora z koniecznosci nie uzywa swojego imienia, zawsze przedstawia sie jako María, bo ta Marica budzi zazenowanie. A juz Marika Rosa to w ogole hit, bo rosa to roza. Brzmi lekko teatralnie :) No coz, ale nie mozna znac wszystkich jezykow i przewidziec wszystkich mozliwych komplikacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.profiline.pl 06.01.07, 23:09 Lodzia to od Longiny:) mama mojego kolegi z liceum tak ma na imie:) a moja babcia miała na imie Zylfryda...;/ hmmm... kwestia przyzwyczajenia jak już się kogoś pozna to niema znaczenia czy ma na imie Eugeniusz czy Adaś...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.chello.pl 27.08.05, 15:54 Nauczycielka mojego syna miała na imię Telesfora zdrobniale Tele spotkałam sie też z imieniem męskim Marzenek - chociaż podobno w Czechach to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
red_jp Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.01.07, 14:10 a moj profesor syna Teofrasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
justyska299 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 31.08.05, 19:55 smiejcie sie..ja ma na drugie świętosława...na szczescie na drugi... Odpowiedz Link Zgłoś
pokatulany Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 16.06.05, 22:19 Czy DONY to zdrobnienie od Donald.Jeśli tak to wspólczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
gawronking Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 07.08.05, 15:42 Na pewno znacie imie stanisław.Średnio obciachowe ale jak do tego dodać jeszcze fabian to piździec. Amuj kumpel ma właśnie tak na imie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roberta Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 23:32 A ja znam Zygmunta. Na drugie ma Benedykt . Odpowiedz Link Zgłoś
paul_78 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.06.05, 12:19 Gość portalu: roberta napisał(a): > Na drugie ma Benedykt . Który? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.isb.com.pl 17.06.05, 12:32 Pelagia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.isb.com.pl 17.06.05, 12:32 ale to nie moje imię... Odpowiedz Link Zgłoś
miszczynia Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.06.05, 13:06 A mnie się nasuwa na myśl Kordula, no i nie chciałabym, żeby ktoś do mnie mówił Ziuta (od Józefy), albo Zyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uzo Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:55 nie lubię imienia Mirela, kojarzy mi się z taką małą wredną dziewczynką z piaskownicy, która rozwaliła mi babkę z piasku, a to miał być mój tort urodzinowy! mieliśmy coś koło 5 lat... od tego czasu mi zostało, jej koleżanka miała na imię Patrycja... z przeniesienia - Patrycji też nie lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:11 Święta racja z Mirellą - wychowawczyni mojej córki w ogólniaku miała tak na imię - wredniejszej baby nie było (wyjechała z Polski) w całym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
ruthinia Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 01.11.05, 20:45 A ta Mirelka to z Tychów? To ja przez przedszkolne urazy nie lubię Marlen, Patrycji, Marzen, Wiolett... Natomiast w życiu nie dałabym synowi Jan. Zawsze pozostanie głupim Jasiem... Mój tata to Waldemar - ponoć zabawne... prababcia - Teofila. Babcia - Georgette (fr.) Reszta rodziny (pozostałe 98%) ma zwykłe imiona. A synowi dam na imię Beniamin. Na drugie, żeby nie zarzucił matce, że ma obciachowe imię.... -------------------------- Diabeł nie śpi. Z byle kim. <S.J. Lec> Ja też nie. <Ruth> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 22.08.06, 23:10 No cóż... Przykre, że sądzisz, iż imię świadczy o inteligencji człowieka... Mój synek ma na imię właśnie Jan, niedawno skończył dwa lata, i zna już wszystkie litery alfabetu oraz wszystkie pospolite marki aut. A imieniem wszyscy się zachwycają, pasuje idealnie do jego słowiańskiej urody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 21:24 tu nie chodzilo o inteligencje...chociaz moze cos jest na rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 87.204.109.* 27.02.09, 22:43 Mój syn ma właśnie na imię Beniamin, jest już dorosły i bardzo mu się to imię podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirella Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 14:40 a ja mam tak na imie i nie sądze zebym była wradna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.devs.futuro.pl 18.06.05, 12:23 teodozja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @la Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 18:27 pracowalam z Jozefą, ktora nie życzyla sobie by mówić na nią inaczej tylko Ziutka, za Józefe można bylo dostać po głowie:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @lka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 19:08 najbardziej zapadły mi w pamięć Tautberga i Waldrada, jedna byla kochanka druga żoną jakiegoś władcy w średniowiecznej Europie. Mój brat zawsze straszył swoją żone że da takie imiona corkom. A jeśli chodzi o te dawane teraz maluchom to nie znoszę tych angielskich przeróbek. Takie imie jak Sonia, to nasza Polska Zofia, właściciele czworonogow powinni być bardziej orginalni, a nie dawać im imiona ludzi. Sandra to nic innego jak część naszej Aleksandry, na ktorą o zgrozo często mówią Ola!?, nie do strawienia. Ola to Olga. A imię ktorego nie cierpię to Jagoda, równie dobrze można wołać na dziecko Owoc. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 23.06.05, 13:53 olga to olga, aleksandra to ola. tak jak aleksander to olek, elzbieta to ela. olgi sie nie zdrabnia, podobnie jak bartosza sie nie zdrabnia, bartosz to bartosz. bartlomiej to bartek Odpowiedz Link Zgłoś
yo-wyrocznia Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 03.08.05, 12:49 Ola _jest_ zdrobnieniem od Olgi, tak jak Olek od Olgierda. Aleksander to Alek, a Aleksandra to Ala. Inne zdrabnianie jest wpływem wschodnim (rusycyzmem) ogólnie przyjętym w Polsce. Dziwi mnie tylko, że nikt się jakoś nie przyznaje do tak dużego wpływu naszych sąsiadów zza miedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.tmxnet.pl / 82.160.69.* 28.08.05, 12:21 pie.., Aleksandra to nie ALA!! Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:14 ALICJA to Ala...:P lol jakie sprzeczne poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.astra-net.com 05.02.06, 00:38 a Alina to...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 23.12.05, 20:48 Jezu, ale macie problemy. A Jarek to zarówno Jarosław, jak i Jaromir. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 23.06.06, 22:16 Szkoda wyrocznio, że wyrokujesz w sprawach Ci nie znanych wystarczająco. Właśnie Ola i Olek to polskie zdrobnienia od Aleksandry i Aleksandra. Rosyjskie to Szura (takie samo dla obu płci). Uważam, że zdrabnianie jest kwestią rodzinno-koleżeńską i nie ma do końca ustalonych zasad. Są pewne wersje najbardziej popularne i tyle. Znam Danusię, która jest zdrobnieniem od Danieli oraz dwóch Wiesławów - jeden był Wieśkiem, drugi Sławkiem. Także Asię będącą zdrobnieniem Anastazji. yo-wyrocznia napisał: > Ola _jest_ zdrobnieniem od Olgi, tak jak Olek od Olgierda. Aleksander to Alek, > a > Aleksandra to Ala. Inne zdrabnianie jest wpływem wschodnim (rusycyzmem) ogólnie > przyjętym w Polsce. Dziwi mnie tylko, że nikt się jakoś nie przyznaje do tak > dużego wpływu naszych sąsiadów zza miedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 14:12 nie tylko Szura, także Sasza, Sania, Saniuta, Saszula, Ala, Asia i inne. Tyle pamiętam - słowniki notują dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leeloo Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 20:14 A jakie jest zdrobnienie od Alicji, skoro Aleksandra to Ala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:54 Jak to nie zdrabnia sie bartosza? Ani olgi? U nas jest taki jeden gosciu na ktorego wszyscy wolaja jakub. Okropne, jakby nie moglo bycpo prostu Kuba. A Bartosz to Bartek jak najbardziej! Znam dwie Mariki i nikt sie ne dziwichociaz jak pierwszy raz sie zetknelam to nie pasowalo mi to na imie. Ale teraz juz mi sie podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 15:22 ebusia_fam_fatal napisała: podobnie jak bartosza sie nie zdrabnia, bartosz to > bartosz. bartlomiej to bartek A ja mam kolegę Bartosza i właśnie wszyscy na niego Bartek mówią, on sam też się tak przedstawia w sytuacjach nieoficjalnych. W klasie w liceum spotkałam się z Tadeuszem, Bogdanem, Reginą, znam tez Zbigniewa i Juliana. Imiona normalne, tylko w moim roczniku rzadko spotykane. Wg mnie jak ktoś chce wyróżnić swoje dziecko, to lepiej dać imię rzadkie, ale polskie, niż wymyślać jakieś Dżesiki itp., bo to wcale fajnie nie brzmi, a jeszcze gorzej wygląda zapisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.244.126.* 29.06.05, 12:43 ooo. wystarczy sie przejechac po opolskich wioskach, Slazacy sa mistrzami w wybieraniu imion, nie wiem czemy kojarzacych mi sie z Wikingami:) Obilo mi sie o uszy juz: Edeltrauda, Walburga, Erwin, Gisela, Hildegarda, Irmgarda:). A ansmieszniej jak takie pompatyczne imie zestawione jest z komicznym nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.244.126.* 29.06.05, 12:45 a ja irmgarde zwierz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.244.126.* 29.06.05, 12:47 Acha, jeszcze byla Dobrochna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeee Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.rybnet.pl 06.07.05, 18:00 Gizela Krupniok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Taka tradycja :) 03.08.05, 10:48 Jeśli ktoś na Śląsku nosi polskie nazwisko - dostaje germańskie imię (Gerhard Bartodziej); jeśli nazwisko jest niemieckie - imię powinno być polskie (Bolko von Pless). Tak jest już od XI wieku, czyli odkąd pojawiły się nazwiska ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martino Re: Taka tradycja :) IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 22:31 > Jeśli ktoś na Śląsku nosi polskie nazwisko - dostaje germańskie imię (Gerhard > Bartodziej) Święta racja, Tymonie. To piękna tradycja i bardzo mi się podoba. Od razu widać, że rodzina jest śląska i rozumie to. Odpowiedz Link Zgłoś
froom Re: Remigiusz-Remek 30.10.05, 13:35 ...a nie wiem czemu mój wujek każe sobie mówic Reniek a nie Remek, a takie ładne imię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 19:14 Moja koleżanka mi opowiadała, ale nie wiem czy jej wierzyc, ze w zna chłopaka który się nazywa ARIEL GORZAŁKA Odpowiedz Link Zgłoś
chank2 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 25.03.06, 22:41 A ja znałam Ariela Spychałę, hehehe. Pozdrawiam btw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Othala Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.hsi.kabelbw.de 21.08.06, 18:13 np Isuara Ines Miednica - autentyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inezz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.chello.pl 11.02.08, 22:25 EdeltrauTa i GiZela jak już Odpowiedz Link Zgłoś
mizzi1 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 03.08.05, 10:06 @lka napisał(a): > A imię ktorego nie cierpię to Jagoda, równie dobrze można wołać na dziecko Owoc > Jagoda to Jadwiga. Moim zdaniem Jagódka to bardzo fajne zdrobnienie:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.05, 21:28 moja mamka ma na imię właśnie Jadwiga - mnie się podoba (wziełam sobie takie na bierzmowaniu),mam do niego sentyment...a Jagoda też fajnie albo jak kto woli jaga :]od baby jagi hehe :p Odpowiedz Link Zgłoś
momo_wrc Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 01.11.05, 22:05 mnie smieszyły zawsze imiona Franek, Jadzia, Janusz,Eufracy, ale nic nie pobije Gosławy i Paschaliny (to drugie z grec.) a w Grecji z ciekawych to Vangelis, Apostolis(skrot Tolis), Femis, Jannis(odpowied.pol.Jan), Kristoforos, Stelios, Prodromos,Dyonizy,Iljos, Majkis, Nikos, Kristos itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 23.12.05, 20:50 Vangelis to zanglicyzowana wersja imienia Evangelos. Najsłynniejszy Vangelis naprawdę nazywa się Evangelos Odyssey Papathanassiou. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiciel Jagód Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 14:43 Istnieje imię Jagoda jako Jagoda, nie tylko zdrobnienie od Jadwiga. A jedna taka jest szczególnie smakowita. Echh... Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Jagoda to nie Jadwiga 26.12.06, 13:26 Jagoda od owocu (piękne są imiona tego typu - także np Malina) Jadwiga to spolszczona Hedwig. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Jagoda to nie Jadwiga 26.12.06, 14:06 sir.vimes napisała: > Jagoda od owocu (piękne są imiona tego typu - także np Malina) Jadwiga to > spolszczona Hedwig. Istnieje imię Jagoda (raczej rzadkie), ale funkcjonuje również Jagoda jako zdrobnienie od Jadwigi. Podobnie jak np. Leszek może być samodzielnym imieniem lub zdrobnieniem od Lecha albo Bogdan - samodzielne imię lub zdrobnienie od Bogusława. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.tmxnet.pl / 82.160.69.* 28.08.05, 12:20 Otoz, mistrzu Ola to zdrobnienie od Aleksandry. I czemu o zgrozo?? Aha, Aleksandra pochodzi z greki, wiec nie jest to nasze imie, a na zachodzie, Aleksandra, to po prostu Sandra... Olga pochodzi natomiast ze wschodu i na nia równiez mozna mowic Ola. To zalezy od otoczenia, jak do Ciebie mowia. Skoro o tym mowa, to nigdy nikt nie nazwal mnie Sandra, zawsze jestem Ola :) Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 15.11.08, 08:15 Sprostowanie. Olga pochodzi od germańskiego Helga... Odpowiedz Link Zgłoś
kadma Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 23.12.05, 10:35 ja się nazywam Jagoda a na drugie mam Malina po biezmowaniu mam Aniela a co do tych imion mam koleżanke która się nazywa Audycja(wow audycja radiowa lol) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania ;) Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.zdzieszowice.pl 06.06.08, 13:54 Ja jetsem Aina i to świetne Imie ;) Tym bardziej jak sie mieszka koło Góry Świętej Anny ;P Moj szfagier ma na imie Jose Mario. ;) A CHłopak mojej siostry Adrian Hermanus Dinny ;) Zaś Brat Mojego Szfagra ma na imie C.h.uj ;) Nie wiem jak to sie pisze ale taka wymowa ;P Ponoć w portugali to normaqlne, a on jest portugalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portugesa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 00:54 to fascynujące imię c.h.u.j to po prostu Rui-i oni to naprawde tak wymawiają :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachna Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 13:01 Raczej : portugalczykiem , nie "portugalem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:02 znam Sharon Żelazko. Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 29.06.05, 19:17 O w morde... to chyba z Karczewa??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
benia225 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 11.11.08, 19:23 Esmeralda ale chyba sie wstydzi bo prosi by mówić do niej Kasia. Nicole, ale matka nie potrafi tego napisać w jej wykonaniu było "Niceol" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:58 kurza dupa przegięcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktuś Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.x / *.x-com.pl 18.06.05, 18:08 Moi znajomi z grupy dziekańskiej nazywają się Michał i Marta Wiśniewscy - to dopiero obciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.chello.pl 17.06.05, 19:06 pulcheria - masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:16 Kordula - masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedemgrzechow Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 11:55 pulcheria masakra ale za to z jakim pieknym zrodloslowem Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.06.05, 19:17 A moja koleżanka mówila swojemu chlopakowi który się jąjąjąkal ,że jak będa mieli córke to da mu na imię Hermenegilda. I mówila mu to zawsze na zlość wtedy gdy się klócili. A on biedny jak chcial mi się poskarżyć to zawsze kończylo się na Hermege, Hergeme, ....i jak ja będę wolal na swoje dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ray_knox Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 18:08 > A moja koleżanka mówila swojemu chlopakowi który się jąjąjąkal ,że jak będa > mieli córke to da mu na imię Hermenegilda no to chlopak zestresuje sie jeszcze bardziej, bedzie tak kombinowac zeby miec TYLKO syna. w sumie rozumiem go, dziewczyna przygwozdila go:) ktory facet za kare za splodzenie corki chcialby miec zmienione imie na hermenegilda??? :P Odpowiedz Link Zgłoś
basia_gniezno Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.06.05, 21:31 A ja znam chłopaka w moim wieku (20lat) co go rodzice JONASZ nazwali. To jest dopiero problem życiowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
werrka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 18:34 Jonasz! Alez to piekne imie, stare i pelne wdzieku, najwyrazniej znowu wraca do lask! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 88.156.164.* 18.06.08, 20:09 Nic to mam znajomego który ma na imię ALFONS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lecho Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 21:49 Leszek, po prostu, jak łoś, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radysh Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:02 A wyobraźcie sobie(faceci) że wasza niunia ma na imie Scholastyka, przecież to brzmi ja jakieś straszne choróbsko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ambitny_rosjanin Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 18.06.05, 02:57 piekne! nie ma, niestety, juz takch imion. scholastyka rulez! w chwilach czulosci lasia albo stynia. super. drugiej corce tak dam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 23.12.05, 20:51 Trzeciej proponuję dać Perpetua :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regeregerege Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:32 W szkole dowiedziałbyś sie różnych rzeczy - że np. nazwa "Częstochowa" wcale nie wzięła się z widoku na miasto z drogi wiodącej przez pagórkowatą okolicę. Albo, że nazwa "Sandomierz" nie pochodzi od Sanu (to taka rzeka). I o tym, że od scholastyki jest dość daleko do szkarlatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djm Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.chello.pl 18.06.05, 17:00 Właśnie,z tą Częstochową: nazwa pochodzi od imienia... Częstoch. Sandomierz jest zdaje się bliski Sędzimirowi. Mnóstwo dawnych imion słowiańskich było wymiatających - Sławoj (to pół biedy jeszcze), Mściwoj, Gromosław, Spytko itd. Mój faworyt to Mszczoch :) Wow. Siedzę nad Bullą Gnieźnieńską (takie cudo po łacinie z początków polskiej państwowości) do egzaminu z historii języka, tam to się z imionami dzieje! Pogadajcie kiedyś z jakimś polonistą w ogóle, kopalnia wiedzy na temat imion. Mój profesor od kultury języka, Andrzej Markowski (pozdrawiam!), opowiadał, jak wydzwaniają do Telefonicznej Poradni Językowej ludzie z propozycjami imion dla dzieci, pytają czy pasuje, czy ładne, poprawne itd. "Panie profesorze, takie ładne imię jest, ono mi się bardzo takie ekskluzywne (!) wydaje: kurtyzana..." W ZSRR za czasów Rewolucji dziewczynki nazywano Elektryfikacja lub Ninel (anagram od Lenin), też nieźle. Saturnin wyczesanym imieniem jest na pewno. Ale ja jako audiofil to swojego synka nazwałbym Denon ;P Córkę Yamaha. Chyba że... takie ekskluzywne, hmm... Serpentyna?... Ale że Pelagia czy coś takiego to obciach - to nie zgadzam się. Stare imiona, z tradycjami, zapomniane, ale może kiedyś jeszcze wrócą? Obciach to ta cała Kurtyzana - jak mozna na własne dziecko tak wołać?! Holy Shit, czy rodzice tego dzieciaka źle mu wróżą na przyszłość?! W mordę, trzylenia kurtyzana... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp5fur Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: 193.17.14.* 01.07.05, 21:44 Miałem kiedyś znajomego,który miał na imię Zdobysław,Ekspedyt ... Czy coś może bliżej wiadomo na temat tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. 04.10.05, 00:20 Kurtyzana-to mozna w ogole nadac takie imie?>????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 23.12.05, 20:53 Nie można, jest to imię ośmieszające. Choć z drugiej strony, jeśli można było nadać Wiwien i kierownik USC to łyknął bez popicia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.icpnet.pl 24.06.06, 12:01 No, dla córki biologa Biocenoza, dla syna Ekosystem, albo Cytozyna i Uracyl :P To dopiero ekskluzywne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamma mia! Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 05:02 A co wydaje ci się że niema takiego imienia Scholastyka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Radysh, tłumoku, ruszaj do szkoły. IP: *.icpnet.pl 24.06.06, 11:57 Nie chodzi chyba o pochodzenie imienia tylko o jego brzmienie? Znałam taką siostrę zakonną, strrraszna była. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:18 Scholastyka to brzmi jak "schlastana swastyka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scholastyka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 217.153.157.* 17.04.06, 00:31 Ale z was pacany. Ja mam na drugie Scholastyka. A jak nie wiecie co to znaczy, to odsyłam do słownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poliglota Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.zegrze.maverick.com.pl 27.12.05, 19:57 Znałem Francuza co nazywał się Pierre D'Olain (czyt: Pier d'olę)i Azjatę (chyba był to Hindus) co miał na imię Jebal. W krajach hiszpańskojęzycznych można spotkać gości o nazwisku Curva. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar od Boga Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internet.radom.pl 15.01.06, 18:49 Na imię mam Dorotka, czyli jw Dar od Boga, wdzięczna jestem rodzicom, bo Teodora znaczy dokładnie to samo. Uff, udało mi się niesłychanie. Oczywiście ... urodziłam się w imieniny Scholastyki - 10 lutego :))) Odpowiedz Link Zgłoś
klymenystra Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.07.05, 19:21 pardon, moj tata ma tak na imie i nie sadze, zeby to imie bylo obciachowe- wrewcz przeciwnie- ladne, staropolskie... obciachowe to sa te imiona, ktore sa udziwnione- jakies Angieliki, Sandry, Kewiny, Izaury... Odpowiedz Link Zgłoś
myszka9911 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 03.01.06, 15:17 Leszek to bardzo fajne imię - Lesio :) fajne:) Odpowiedz Link Zgłoś
danklaman5 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 25.06.06, 21:57 ciekawa jestem czy ktoś to jeszcze czyta:Jestem ze wsi i mam córkę Alicję (wybierając pomyślałam oElementarzu). Kiedy nosiłam pod sercem drugie dziecko prawo wyboru imienia Miał mójMąż. Syn nazywa się Fryderyk (po Wielkim IV) Mąż koch historię i wiedziałam, że należy się liczyć z jakimś Augustem lub Mieszkiem..... Jest Fryderyk a dla mnie Fryko, Fryduś, Frydek. Odpowiedz Link Zgłoś
justanna55 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.06.05, 23:10 Olimpia-zdrobniale Olimpasia, cudo prawdziwe -sama słyszałam jak matka tak wołała na placu zabaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: njik Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 23:15 Znam kolesia, który nazywa się (poważnie!) Iwo Zmyślony (!) - zresztą bardzo sympatyczny koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
irenka82 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 27.06.05, 17:33 to ja z iwem chodzilam do szkoly,zmyslonym wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.02.06, 19:15 Jesli juz to z Iwonem, he, he Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 26.12.06, 13:31 Z Iwem właśnie a nie jakimś Iwonem, bzdura niesłychana. Odpowiedz Link Zgłoś
yabol428 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 26.12.06, 14:15 sir.vimes napisała: > Z Iwem właśnie a nie jakimś Iwonem, bzdura niesłychana. Żadna bzdura. Tak się właśnie odmienia imiona kończące się na -o: Iwo - Iwona, Iwonem, Iwonowi, Bruno - Brunona, Brunonem, Brunonowi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka.w.koronie Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 09.02.09, 13:18 Jak Brunon to Brunona jak Bruno to Bruna i nie ma co komplikować sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
red_jp Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.01.07, 14:17 a ja z dawidem zmyślonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harpentyn Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.mikoland.net 18.06.05, 00:31 www.znaczenieimion.pl - i wszystko jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.06.05, 00:41 Mnie się imię JONASZ podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: incognito Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 18.06.05, 00:55 no a co powiecie na OTYLIE? a fee! Odpowiedz Link Zgłoś
in_di_ra Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 01:53 Otylka uroczo :) Znam jedna rodzine, rodzice normalne imiona a dzieci, co nastepuje: Nelly (da sie zniesc) Milena(bardzo ładne) Berenika(...) Jonatan(...) I Miłosz(da sie zniesc) Inny przykład: ksiądz sie nie zgodził na nazwanie dzecka Una, ale na Unka owszem (na drugie ma Stanisława) a jej brat jest Miłowan, ale mowia Miłosz:> Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 21.11.05, 20:37 O co chodzi z Berenika (...)? Czyżby było brzydkie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.chello.pl 18.06.05, 07:09 Marlena - to od Marksa i Lenina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:55 Abo od Marii Magdaleny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant-anty-anty Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.onlink.net 18.06.05, 15:40 dla mnie paskudne imiona to Judyta ,Franciszka , Rozalia,Genowefa, Walercia,a dla facetow Wacek, Szczepan, Teodor,Hipolit oraz Mniecio :))))))) i Roch. Co za debilizm zeby dziecku dac na imie Roch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:04 Roch to wcale niegłupie imie. Jeszcze 100 lat temu, gdy św. Roch był wszędzie czczonym patronem chroniącym od zarazy - nikogo by nie zdziwiło. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:22 Roch-okropne.Niewiem czemu ale kojarzy mi sie z rechoczącą żabą. Odpowiedz Link Zgłoś
rosalie1990 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.03.06, 16:34 JA mam na imię Rozalia, a mój brat to... Roch. Wszyscy zawsze nam powtarzają, że mamy cudne imiona, cudne, bo oryginalne. Judyta również ślicznie, Teodor niemniej. A Ty pewnie jesteś Ania albo Kasia - to dopiero debilizm codziennie spotykać swoją imienniczkę. Zawołasz taką w tłumie i się 10 ogląda... a fe. oczywiście gusta są różne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 16:47 Gość portalu: ant-anty-anty napisał(a): > dla mnie paskudne imiona to Judyta ,Franciszka , Rozalia,Genowefa, Walercia,a > dla facetow Wacek, Szczepan, Teodor,Hipolit oraz Mniecio :))))))) i Roch. Co za > > debilizm zeby dziecku dac na imie Roch. Piękne imiona. A obciachowe to Sandra, Pamela, Roksana, Fabienne... Ken, Xavier... (Mam na drugie Teodor, na trzecie Franciszek, mój pradziadek miał na imię Szczepan i jestem z tego dumny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wi_the_lec Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 08:04 znam rodzine, w ktorej dzieci nazywaja sie: teodora, augustyna, juliusz, lucjanna i marianna. to jest fe. ale znam tez druga rodzine, w ktorej dzieci to: antek, karolcia, jas, stas i ignas. i to juz jest piekne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucusia4 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:57 U mnie w rodzinie mamy Wiktorię, Bonifacę, Cozettę, Cecylię, Celinę,Olgę, Marię Kazimierę, Kamilę, Aleksandrę, Żanetę, Berenikę, Adrianę, Astrid, Arikę, Verę, Jagodę, Łucję, Ines, żeby tylko żeńską linię wymienić. Nadmieniam, że to jest przekrój z całego XX i początków XXI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama kacperka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.chello.pl 18.06.05, 08:06 Arleta-fatalnie,Patrycja-okropne,Klaudia-fatalne,Adriana-nie do zniesienia Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 08:30 Z zapartym tchem przeczytałam, i mi ulżyło, nikt nie wymienił mojego imienia, ale niestety w moim mieście jest huta szkła gospodarczego o takiej nazwie, więc czasem wredne dziecioki w piaskownicy mówiły na mnie huta:( A jeśli będę miała syna chcę dać mu na imię Borys, bo jego tatuś ma też nazwisko na Bor... Mam nadzieję, że to nie będzie obciach dla małego... Ale to takie "mocne" imię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.acn.waw.pl 18.06.05, 11:50 > Z zapartym tchem przeczytałam, i mi ulżyło, nikt nie wymienił mojego imienia, > ale niestety w moim mieście jest huta szkła gospodarczego o takiej nazwie, więc > czasem wredne dziecioki w piaskownicy mówiły na mnie huta:( W Polsce są huty sz.g. "Rozalia", "Berta", "Kama", "Irena" i "Zawiercie". Masz na imię Zawiercie? ;-) > A jeśli będę miała syna chcę dać mu na imię Borys, bo jego tatuś ma też > nazwisko na Bor... Mam nadzieję, że to nie będzie obciach dla małego... > Ale to takie "mocne" imię... Ooooo, to ciekawe. Pani tentego z Borysewiczem, czy z Markiem Borowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tudja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.inter / *.inter-c.pl 18.06.05, 13:55 Jeszcze jest Wioletta w Stroniu Śląskim. Zwiedzałam - cuda tam robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 17:14 Jeszcze jest Marta, Gracja, Dąbrowa, Finezja (niby nie imie, ale kto tam wie) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:25 Gość portalu: jaxa napisał(a): > Ooooo, to ciekawe. Pani tentego z Borysewiczem, czy z Markiem Borowskim? hehehe.Borys Borysewicz no przecież to brzmi idiotycznie!! Marcin Marciniak, Rafał Rafalski...trzeba być debilem zeby tak dac dziecku na imie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 80.51.253.* 24.11.05, 16:23 A co myslicie na teamat Jarosława ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ver Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.08, 21:29 jarosław syn osła:P Odpowiedz Link Zgłoś
metalwrona Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.03.06, 07:54 Ja mam znajomego Fabiana Fabiańskiego :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janowsik Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 18.06.05, 16:16 W Piotrkowie była kiedyś "Hortensja".Zgadłem? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.korcz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 24.08.06, 08:56 Mój synek ma na imię Borys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saimon Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.05, 08:24 Jest takie imię: Eufrozyna.... Boszzzzzz.... Jak byłem w komisji wyborczej to taka babeczka przyszła głosować... Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 29.06.05, 18:32 W gazecie widzialam kiedyś stare zdjęcie z podpisem "Eufrozyna Telefanko"... jezu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.160.172.* 04.10.05, 09:50 zdrobnienie Fruzia.... Przy okazji chrztu mojej corki (normalnie- Wiktoria) ksiezyc opowiadal jak mamusia chciala dac swojej corce Smerfetka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bejbe_b Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.raciaz.pl 18.06.05, 09:03 Mialam w klasie kumpele,ktora miala na imie Janina...Imiona mozna jeszcze zniesc,ale co z nazwiskami? NA niektore brak słow. Moj kolega-przedstawiciel handl. mial kiedys klienta o nazwisku.....FIUT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazywam się na ski Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:08 Fiut - znam człowieka o tym nazwisku. Wybitny literaturoznawca i przesympatyczny człowiek. Ergo: nazwisko kojarzy mi się jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blebleble Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.05, 18:04 Ja mam na imię Gabrysia i dla mnie jest brzydkie i obciachowe! Odpowiedz Link Zgłoś
reniuszka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 25.12.05, 00:59 Zawsze mi się podobało Gabriela, więc na trzecie sama sobie takie dałam :) Pozdrawiam Gabi. Renia Odpowiedz Link Zgłoś
metalwrona Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.03.06, 07:56 Też mam tak na imię... Gabi może być, ale Gabryśka, czy Gaba... Zabiłabym :/ Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.03.06, 18:07 Zgadza się, prof. Aleksander Fiut, z UJ. Był asystentem Miłosza w Berkeley. Przed wojną był też w Krakowie - tak twierdził mój ojciec, który słyszał o tym od dziadka - zakład pogrzebowy, którego właścicielem był Onufry Fiut. Odpowiedz Link Zgłoś
java84 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.04.06, 21:14 znam dziewczyne, ktora tak mma na imie i nic sobie z tego nie robila Odpowiedz Link Zgłoś
java84 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 17.04.06, 21:15 tzn oczywiscie na nazwisko miala Fiut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaola Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.05, 10:07 PLUS tego wszystkiego to to że RZADKO się zapomina osoby o takich imionach.Poza tym polowa wymienionych przez was wcale nie jest oryginalna drogie Kasie,Szymony, Tomki i Anie!!!!Super imiona, zawsze takich ludzi się jakoś...lepiej traktuje(tych o nie krzywdzacych a oryginalnych imionach) Marianna czy Juliusz to takie straszne????Nie rozumiem! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doti Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.toya.net.pl 18.06.05, 10:18 Walercia też jest niezłe, choć przyznam, że Scholastyka to moje ulubione imię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 62.233.185.* 18.06.05, 12:06 Mój syn ma na imię RENE,ale na podwórku jest jeszcze Malwina ,Oliwia i Sara. Odpowiedz Link Zgłoś
toop.toop Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 23.06.05, 14:31 Jacie.... miałam kiedyś faceta o takim imieniu Rene- przywołałeś miłe wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:27 o, jeszcze:Weneta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona2000 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.such.nat.hnet.pl 31.03.06, 21:14 > Walercia też jest niezłe, choć przyznam, że Scholastyka to moje ulubione imię Hmm... Walercia - nie chciałabym się tak nazywać, ale mamy coś wspólnego : moje ulubione imie też jest nietypowe, czy wręcz uważane za obciachowe. Ale ja bym dziesiąć razy bardziej wolała mieć na imie Kunegunda :), niż baardzo pospolite : Marta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybilla Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:27 ja mam obciachowe - Sybilla...słyszał ktoś kiedyś o takim wieśniactwie ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frosch Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 18.06.05, 13:31 A co powiecie na imię żeńskie Bazyla? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: protazy Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.zeork.com.pl 30.10.05, 12:56 Znałem Rolanda Paciorka i Dolores Miednicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anetka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 195.82.167.* 01.07.05, 21:20 Ja miałam kiedyś znajomą Sybillę. Masz rację, to strasznie wieśniackie imię :-( Ale moje nie lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 04.07.05, 16:56 hmm, jest taka jedna, super biust i figura. Miodzio ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Sybilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:04 hmm...tez znam taka Sybille, sliczna buzia i super figura :) Moze to ta sama? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 04.10.05, 00:28 e, Sybilla akurat ładne :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.160.172.* 04.10.05, 09:51 uwazam, ze przepiekne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dony Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:15 Ja sama własnie noszę Agnieszka i jakoś jest miz tym dobrze :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 80.51.253.* 24.11.05, 20:26 a ja mam wlasnie Jarosława no i co powiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.b.jawnet.pl 18.06.05, 10:29 Mi osobiście nie podobają się imiona Sandra(jak kot mojej ciotki) Filip , Nikola (jak od cooli) Wiktoria,Artur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:30 Znam osobiście jednego Zyndrama (nie z Maszkowic !) Na studiach miałem kolegę Januarego, a na podwórku bloku gdzie kiedyś mieszkałem był dzieciak o imieniu Pafnucy ! Ale mieliśmy z niego polewkę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiorka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.05, 10:41 Ja z czasow szkolnych pamietam pana o dosc oryginalnym polaczeniu imienia i nazwiska - Bazyli Krasulak. Nieodmiennie kojarzyl mi sie z "Laura i Filonem". Sama mam dwoch synkow Tymka (od - Tymon) i Gutka. Niesamowicie podoba mi sie imie Anatol... A co do dziwnych nazwisk - na pewnej wycieczce szaleli nader dwaj panowie Bachorek i Jaderko. Ciekawe, jakie mieli imiona... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lora Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:05 Ja mam na imię Laura i uważam,że jest ono super. Jeśli się komuś nie podoba, trudno, ale tekst,że to obciachowe imię, jest trochę śmieszny. Imię unikatowe, dzięki licznym przedstawicielkom literatury-szlachetne i ogólnie rzecz biorąc, sprawia że ludzie, a zwłaszcza mężczyźni, postrzegają mnie, jako bardziej wyjątkową i niepowtarzalną osobę- jak dla mnie, same plusy! :) Odpowiedz Link Zgłoś
nixon3 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 10:34 Znajoma nazwała swoje dziecko Salma (nazwisko Piszczek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:49 No co chcesz, podobnie jak Hajek, tylko gorzej się wymawia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KArolajna Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.cable.satra.pl 18.06.05, 10:58 a co powiecie na Unisławę ? nazwisko owej Pani brzmiało Przydatek <lol> Znam poza tym jednego Eneasza, jednego Mieszka i Gosię Fiut (to dość popularne nazwisko, jak zauważyłam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: implant Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.crowley.pl 18.06.05, 11:06 słyszałem o kobiecie, która nazywa się KROSTA (to imię) Margot (to nazwisko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g.piszczek Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.14, 15:47 jakiś problem???? przynajmniej moja córka SALMA nie nazywa się jak każdy burek w tym kraju: Ania, Basia, kasia itd!!! czyli jak zapewne właśnie autor tego komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirta Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:39 A co powiecie na PARASKIEWIĘ? no i jeszcze moze ERWIN;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anoś Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.05, 11:56 a może Pakita albo Delfina. to drugie całkiem przyjemne aczkolwiek rzadkie. o i jeszcze Tekla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:07 a ja znam Mieszka. Ale Mieszko to nie jest fajny koleszko :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Mieszko Tałasiewicz z UW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 13:41 Średni koleżka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kici-kici Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 18.06.05, 12:13 Mnie się chce śmiać, jak ktoś się przedstawia:Sonia, bo znam wiele suczek o tym imieniu. Wołasz na placu zabaw: Sońkaaaaaaaa!!!!A przybiega jamniczka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.realestate.net.pl 18.06.05, 12:34 Z pamiętnika nauczycielki ( w duzym mieście!!!!!!!!) Donatan - male niewyrośnięte chuchro Elwira - bardzo fajna spokojna dziewczynka Andrea - rozrabiaka Milena - cwaniara Adrianna - super milusińska Thomas - mały brat Mileny Oskar, Borys , Adrian - szkolna recydywa Kajetan - ma rodziców na wysokich stołkach Ziemowit - fajny i sympatyczny Roksana - cos niewydarzonego Nikoletta - brzydka jak noc listopadowa Angelina - bardzo sympatyczna Rita - przeciętna Sylwana - wiecznie od tego dziecka śmierdzialo Sandra - dobra uczennica Józef - bardzo dobre dziecko a wszystkim rodzicom życzę rozwagi przy wyborze imion. Moje dzieci mają jak najbardziej zwykłe i normalne imiona i są normalni w zyciu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiorka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.05, 22:16 A tak w ogóle - to większy jest wybór imion dla dziewczynek... Chociaż nie wiedzieć dlaczego imię Marlena nieodmiennie kojarzy mi się ze słowem "wątroba"... A już najgorsze co może być to przyjaciele - domorośli numerolodzy! Mój starszy syn tylko dzięki naszemu rozsądkowi uniknął w akcie urodzenia takich kwiatków jak: Deren, Herrel czy Lancelot (a byłby z nimi ponoć dozgonnie szczęśliwy). Trudno... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka 2 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.iginet.net / *.iginet.net 30.06.05, 16:16 Troche mniejsze miasto (17tys. mieszkańców)- 10 lat pracy w szkole: Olena, Karyna, Dania, Dolores, Wirginia, Olimpia, Żanna, Delfina, Mieszko, Ścibor, Gniewko (rodzeństwo mama nauczycielka historii), Makary, Axel,Jonatan, Eligiusz, Abel, Samuel, Eliasz, Ksawier, Patrycjusz, Ariel, Prokop, Jacenty, to na razie tyle, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filasek Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:38 U nas w szkole był chłopak, który miał na imię Vadim :). Moja siostra ma w szkole Jonasza. Ale najlepsze jest pewne nazwisko. Ponoć kuzynka mojej babci (aczkolwiek nie jestem pewien na 100 %) miała na nazwisko NIEWIEM. to musiało być niesamowite : "jak masz na nazwisko - niewiem. - jak to ? - no mówie, że niewiem." Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 31.08.05, 20:16 Takie, które w tych dniach jest na czasie: Solidariusz. Jak je zdrobnić??? Odpowiedz Link Zgłoś
tudja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 18.06.05, 13:59 Erwin jest fenomenalne! Dla mnie super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:08 Św. Paraskewia (albo po grecku Prakseda) to popularna sięta prawosławna. Odpowiedz Link Zgłoś
zaisa Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 23.06.06, 22:43 Gość portalu: H napisał(a): > Św. Paraskewia (albo po grecku Prakseda) to popularna sięta prawosławna. Na terenie Polski kojarzy mi się z Łemkowszczyzną. Niejedna łemkowska cerkiew była pod jej wezwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 19:31 Gość portalu: Mirta napisał(a): > A co powiecie na PARASKIEWIĘ? €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ bulgarskie mialem taka nauczycielke rosyjskiego-zreszta imie wskazywalo na miejsce jej urodzenia w Bulgarii moze sie smieja z Mirty-nigdy nic nie wiadomo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.160.172.* 04.10.05, 09:54 Paraskiewia to ukrainskie imie zdaje sie Slyszalam o jednej Dolores (z domu Miednica)i Alfonsie (Powiatowym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de la Fuente Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.05, 12:39 Znam osobiście kobietę o imieniu Motyla i feceta Bogoojciec.Wg mnie nie są obciachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim:) Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 12:39 rzadkie imiona sa piękne! osobiscie nie cierpie mojego: Anna Maria. Juz bardziej pospolicie sie nie dalo... ide sobie przez miasto i jesli ktos krzyknie Ania, to odwracaja sie rownoczesnie co najmniej 3 osoby...wrrr.. moje dzieci beda mialy imiona: Mieszko, Dąbrówka, Scholastyka, Żywia, Helena, Tytus lub Cyprian :) a swoja droga to smieszy mnie nadawanie dzieciom spolszczonych imion amerykańskich. Juz przejawem kiczu sa dla mnie te wszystkie Sandry, Keviny, Nicole, Kaludie...bleehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 18.06.05, 13:18 A mi się moje imię podoba :) bo z tego co się orientuję to nie jest aż tak bardzo popularne, a nie razi "dziwacznością". Krok w stronę dziwactwa to faktycznie dać swojemu dziecku na imię jakoś ekstremalnie z angielska (Kevin, Pamela, Angelika), niemiecka (Otto, Herman, Helga, Hermenegilda) czy ultrasłowiańsko (Bożydar, Krzesimir). Podobają mi się natomiast: Bruno, Bernard, Marceli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant-anty-anty Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.onlink.net 18.06.05, 15:56 a mnie smiesza Andzeliki bo to nasze polskie Anielki (kurde co to za imie Anielka,pochlastac sie mozna), Zanety bo to nasze polskie Janiny (ale za to jak obco brzmia co? ) Odpowiedz Link Zgłoś
balbinka9 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 08.07.05, 12:25 a mnie bawia te wszytskie zagraniczne imiona pezt polskich nazwiskach..chociaz znam jedna Samante(bardzo sympatyczna dziewczyna)a co powiecie na Stefana Juranda i Ernesta??no i do tego Bogumiła,Pankracy,Bronisława i te wszystkie inne staropolskie imiona.Chociaz przyznam szczerze ze podobaja mi sie takie orginalne(uwaga orginalne nie obciachowe)imiona.Latwiej takiego zapamietac no i wyrozniaja sie posrod tych wszystkich Kaś,Baś,Aś,Magd,Jakubów,Marcinów i Grzegorzy....pozdrawiam wszytskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biljana Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: 212.* / *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.08.05, 18:08 Gość portalu: anonim:) napisał(a): > a swoja droga to smieszy mnie nadawanie dzieciom spolszczonych imion > amerykańskich. Juz przejawem kiczu sa dla mnie te wszystkie Sandry, Keviny, > Nicole, Kaludie...bleehh Co do zasady sie zgadzam, z jednym wyjatkiem: Klaudia ma zrodloslow lacinski, jest pieknym, starym imieniem. Inna sprawa, ze w Polsce to imie nosza glownie blachary i to jeszcze w polaczeniu z nazwiskami typu Klaudia Chlebus ;) zenada Odpowiedz Link Zgłoś
rosalie1990 Re: Obciachowe imiona. Macie takie? 30.03.06, 16:53 jej! Ja znam Klaudię Chlebdę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 13:25 U mojej córki w klasie było 6 Ań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielona Re: Obciachowe imiona. Macie takie? IP: *.such.nat.hnet.pl 31.03.06, 21:33 Ania jest może pospolite w (przepraszam za określenie) starszych rocznikach, ale teraz coraz rzadsze. Np. w mojej szkole na osim klas (po mniej więcej 25 osób) są dwie Anie, a moja młodsza siostra (Ania) jest jedyna w swojej szkole ze swojego rocznika. Wydaje mi się, że teraz nadają takie niby orginalne, udziwnione imiona, a tak naprawde tych niby pospolitych (jak Ania, Maria, Kasia) jest dość mało wśród małych dzieci. Nie mam nic do starych iion, a wręcz bardzo niektóre mi sie podobają, ale razi mnie jak słyszę imiona : Pamela, Sandra, Sara, Sonia itp. Odpowiedz Link Zgłoś