Dodaj do ulubionych

Szczyt bałtycki

27.11.24, 22:48
Z inicjatywy Tuska odbyło sie spotkanie krajów nordyckich, bałtyckich i Polski, poświecone bezpieczeństwu na obszarze bałtyckim. Na sztokholmski szczyt Niemiec nawet nie zaproszono, mimo że Niemcy maja najwieksza marynarkę na Bałtyku. Fakt nie zaproszenia Scholtza poczytywany jest w Niemczech jako policzek dla niego, i kolejny dowód upadku polityki kanclerza. Nawet telefon do Putina mu nie pomógł.
Obserwuj wątek
    • j-k Niemcy nie zaprosili Polski na inne spotkanie 27.11.24, 23:30
      (pooszukaj sobie - jakie)

wet - za wet.
      • bmc3i Re: Niemcy nie zaprosili Polski na inne spotkanie 28.11.24, 00:08
        j-k napisał:

> (pooszukaj sobie - jakie)
        >
        > wet - za wet.

Śmieszny komentarz, śmieszne wcześniejsze spotkanie, bez jskiegokolwiek znaczenia, o którym nikt już dziś nie pamięta. Na przeciwległym biegunie, dzisiejszy szczyt ustalajacy zasady współpracy pañstw na Bałtyku na co najmniej najbliższe lata.
        • bmc3i Re: Niemcy nie zaprosili Polski na inne spotkanie 28.11.24, 00:17
          bmc3i napisał:

> j-k napisał:
          >
          > > (pooszukaj sobie - jakie)
          > >
          > > wet - za wet.
          >
          > Śmieszny komentarz, śmieszne wcześniejsze spotkanie, bez jskiegokolwiek znaczen
          > ia, o którym nikt już dziś nie pamięta. Na przeciwległym biegunie, dzisiejszy s
          > zczyt ustalajacy zasady współpracy pañstw na Bałtyku na co najmniej najbliższe
          > lata.

Na pocieszenie Niemcom pozostaje fakt, że powoli rozkręca się G5. Pod tym akronimem kryją się Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Włochy i Polska. Celem grupy jest wzmocnienie zdolności obronnych Europy, odbudowa europejskiego przemysłu zbrojeniowego i dozbrajanie Ukrainy.
    • azyata Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 07:58
      Trzeba wspomnieć o dwóch sprawach:

1. Scholz to polityk na wylocie.

2. Tusk nie za dobrze rozumie się z niemieckimi socjaldemokratami.

Poza tym w takim gronie, jakie się spotkało, łatwiej ustalić działania znacznie bardziej zdecydowane wobec Rosji.
      • bmc3i Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 08:14
        azyata napisał:

> Trzeba wspomnieć o dwóch sprawach:
        >
        > 1. Scholz to polityk na wylocie.
        >
        > 2. Tusk nie za dobrze rozumie się z niemieckimi socjaldemokratami.
        >
        > Poza tym w takim gronie, jakie się spotkało, łatwiej ustalić działania znacznie
        > bardziej zdecydowane wobec Rosji.

I zapewne ten ostatni punkt miał duże znaczenie. Bo w aktualnej koalicji rzadzącej w Niemczech istnieją dwa bieguny - zachowawczy Scholtz z jednej strony, oraz minister obrony Boris Pistorius naciskajacy na wzrost wydatków Niemiec na Bundeswehrę oraz na większe wsparcie Ukrainy. Ale to kanclerz rzadzi w Niemczech, a nie minister obrony. Sytuacja trochę jak w Wielkiej Brytanii, gdzie z jednej strony brytyjski minister obrony John Healey jest jednym z najgłośniej w Europie ostrzegających przed Rosjanami i wzywającym wszystkich do rozbudowy sił zbrojnych, a z drugiej strony brytyjska Armia (wojska lądowe) znajdują się w prawdopodobnie najwiekszej zapaści od czasu najazdu Normanów.
        • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 13:11
          bmc3i napisa

a z drugiej strony brytyjska Armia (wojska lądowe) znajdują się w prawdop
          > odobnie najwiekszej zapaści od czasu najazdu Normanów.

:))) A kiedy UK miało silna armie ladowa? Nie radzili se nawet z Zulusami czy Burami.
          Trafalgar to zwycięstwo nie armii ladowej, Lancastery i Spifirey nie były czołgami:)))

A za czasów Normanów nie było ani lotniskowców ani lotnictwa.
          • profes79 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 06:21
            Powiedz to Napoleonowi. A armia brytyjska poradziła sobie i z Burami i z Zulusami i z każdym innym przeciwnikiem (wliczając Argentynę). Tylko prawie zawsze potrzebowała czasu, żeby dostosować się do warunków działania nie będących regularną wojną (wojny kolonialne rządzą się swoimi prawami).
            • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 10:59
              profes79 napisał:

> Powiedz to Napoleonowi. A armia brytyjska poradziła sobie i z Burami i z Zulusa
              > mi i z każdym innym przeciwnikiem (wliczając Argentynę). Tylko prawie zawsze po
              > trzebowała czasu, żeby dostosować się do warunków działania nie będących regula
              > rną wojną (wojny kolonialne rządzą się swoimi prawami).
              >
              Z Zulusami i Burami mieli duze kłopoty a zNapoleonem czy Argentyna była wkoalicji, zreszta z Argentyna to głownie flota z piechota morska.
      • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 12:23
        azyata napisał:

> Trzeba wspomnieć o dwóch sprawach:
        >
        > 1. Scholz to polityk na wylocie.
        Tusk raczej też. Dla mnie to nie agent niemiecki, co agent Merkel, a przyszły kanclerz wycina merklowców, a wiec itusniety nie bedzie dla niego wygodny. Mimo iz ten wyraźnie sie podlizuje nowemu rozdaniu. A z samymi Niemcami jakby chciał im sie przypomniec aby dali mu jakąs robote po upadku jego niesławnych NIERZADÓW.

>
        > 2. Tusk nie za dobrze rozumie się z niemieckimi socjaldemokratami.
        >
        > Poza tym w takim gronie, jakie się spotkało, łatwiej ustalić działania znacznie
        > bardziej zdecydowane wobec Rosji.

Tusniety skoro jest pomijany w Europie a i za oceanem nie ma co szukac, rozpaczliwie próbuje próbuje utrymac sie na powierzchni ale jego pozycja spada nie tylko w Polsce i byc moze nawet w pelo.
        • j-k nie kladz dzieciecia przed zasnieciem... 28.11.24, 15:28
          ignorant11 napisał:
          > Tusniety skoro jest pomijany w Europie a i za oceanem nie ma co szukac, rozpacz
          > liwie próbuje próbuje utrymac sie na powierzchni ale jego pozycja spada nie tyl
          > ko w Polsce i byc moze nawet w pelo.

nie kladz dzieciecia przed zasnieciem...

Donek, mimo, ze nie jest bohaterem mojej bajki - nie ma w kraju liczacej sie alternatywy.

a na tle MIZERY Unijnej (Scholz, Macron...) - jest i tak znaczaca postacia...
          • ignorant11 Re: nie kladz dzieciecia przed zasnieciem... 28.11.24, 16:31
            j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
            > > Tusniety skoro jest pomijany w Europie a i za oceanem nie ma co szukac, r
            > ozpacz
            > > liwie próbuje próbuje utrymac sie na powierzchni ale jego pozycja spada n
            > ie tyl
            > > ko w Polsce i byc moze nawet w pelo.
            >
            >
            >
            > nie kladz dzieciecia przed zasnieciem...
            >
            > Donek, mimo, ze nie jest bohaterem mojej bajki - nie ma w kraju liczacej sie al
            > ternatywy.

W Kraju ma dziesiatki jak nie setki lepszych od siebie:)))
            >
            > a na tle MIZERY Unijnej (Scholz, Macron...) - jest i tak znaczaca postacia...

Szolce zarzadza najbogatszym krajem Europy i chyba 5tym na swiecie.

A Tusniety? Ledwo premier w Polsce i to bez wygranych wyborów i ciemnymi chmurami nad soba.
            • j-k Re: nie kladz dzieciecia przed zasnieciem... 28.11.24, 17:23
              ignorant11 napisał:
              > A Tusniety?
              Ledwo premier w Polsce i to bez wygranych wyborów i ciemnymi chmurami nad soba.

w ponad 30.to letniej historii III RP (czyli tej obecnej) mielismy tylko jednego dobrego Premiera.

- byl nim prof. Marek Belka.

niestety nie mial on "umocowania politycznego"

nastepny po nim jest Donald Tusk.

- ten ma umocowanie polityczne. stworzyl partie, a potem i koalicje rzadowa.

Powtarzam: - nie jest on bohaterem mojej bajki.

ale jego i jego droge polityczna traktuje z uznaniem.

J.K.
              45 lat w polityce.

• ignorant11 Re: nie kladz dzieciecia przed zasnieciem... 28.11.24, 22:03
                j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                > > A Tusniety?
                > Ledwo premier w Polsce i to bez wygranych wyborów i ciemnymi chmurami nad soba.
                >
                >
                > w ponad 30.to letniej historii III RP (czyli tej obecnej) mielismy tylko jedneg
                > o dobrego Premiera.
                >
                > - byl nim prof. Marek Belka.
                >
                > niestety nie mial on "umocowania politycznego"
                >
                > nastepny po nim jest Donald Tusk.
                >
                > - ten ma umocowanie polityczne. stworzyl partie, a potem i koalicje rzadowa.
                >
                > Powtarzam: - nie jest on bohaterem mojej bajki.
                >
                > ale jego i jego droge polityczna traktuje z uznaniem.
                >
                > J.K.
                > 45 lat w polityce.

BELKA I TUSNIETY;)))))

a tfuj Miller i Olin?
                • ignorant11 Re: nie kladz dzieciecia przed zasnieciem... 28.11.24, 22:05
                  ignorant11 napisał:

> j-k napisał:
                  >
                  > > ignorant11 napisał:
                  > > > A Tusniety?
                  > > Ledwo premier w Polsce i to bez wygranych wyborów i ciemnymi chmurami nad
                  > soba.
                  > >
                  > >
                  > > w ponad 30.to letniej historii III RP (czyli tej obecnej) mielismy tylko
                  > jedneg
                  > > o dobrego Premiera.
                  > >
                  > > - byl nim prof. Marek Belka.
                  > >
                  > > niestety nie mial on "umocowania politycznego"
                  > >
                  > > nastepny po nim jest Donald Tusk.
                  > >
                  > > - ten ma umocowanie polityczne. stworzyl partie, a potem i koalicje rzado
                  > wa.
                  > >
                  > > Powtarzam: - nie jest on bohaterem mojej bajki.
                  > >
                  > > ale jego i jego droge polityczna traktuje z uznaniem.
                  > >
                  > > J.K.
                  > > 45 lat w polityce.
                  >
                  > BELKA I TUSNIETY;)))))
                  >
                  > a tfuj Miller i Olin?
                  a Cimoszenko???

Tia a najlepszym MONem niejaki Klich:))))
    • a4095211 Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 09:30
      bmc3i napisał:

> Z inicjatywy Tuska odbyło sie spotkanie krajów nordyckich, bałtyckich i Polski,
      > poświecone bezpieczeństwu na obszarze bałtyckim. Na sztokholmski szczyt Niemie
      > c nawet nie zaproszono, mimo że Niemcy maja najwieksza marynarkę na Bałtyku. Fa
      > kt nie zaproszenia Scholtza poczytywany jest w Niemczech jako policzek dla nieg
      > o, i kolejny dowód upadku polityki kanclerza. Nawet telefon do Putina mu nie po
      > mógł.

To niestety dezinformacja i to skrajnie bezczelna. Jestem zażenowany.

Spotkanie, w tym roku zostało zorganizowane przez premiera Szwecji - pana Ulfa Kristerssona. On też zaprosił na nie premiera Tuska. To taka północna Grupa Wyszehradzka...

www.regeringen.se/contentassets/e6305f603d9f4052b93876aef7892dd2/media-advisory-nordic-baltic-summit-2024.pdf
      Jaka inicjatywa naszego premiera? Jakie dzięki?

Pozdrawiam
      • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 19:26
        a4095211 napisała:

> bmc3i napisał:
        >
        > > Z inicjatywy Tuska odbyło sie spotkanie krajów nordyckich, bałtyckich i P
        > olski,
        > > poświecone bezpieczeństwu na obszarze bałtyckim. Na sztokholmski szczyt
        > Niemie
        > > c nawet nie zaproszono, mimo że Niemcy maja najwieksza marynarkę na Bałty
        > ku. Fa
        > > kt nie zaproszenia Scholtza poczytywany jest w Niemczech jako policzek dl
        > a nieg
        > > o, i kolejny dowód upadku polityki kanclerza. Nawet telefon do Putina mu
        > nie po
        > > mógł.
        >
        > To niestety dezinformacja i to skrajnie bezczelna. Jestem zażenowany.

Jeszcze nie otarłłez po Kanalii to wspiera tusnietego aby sie nie zapłakac całkiem:)))
        >
        > Spotkanie, w tym roku zostało zorganizowane przez premiera Szwecji - pana Ulfa
        > Kristerssona. On też zaprosił na nie premiera Tuska. To taka północna Grupa Wys
        > zehradzka...
        >
        > www.regeringen.se/contentassets/e6305f603d9f4052b93876aef7892dd2/media-advisory-nordic-baltic-summit-2024.pdf
        > Jaka inicjatywa naszego premiera? Jakie dzięki?

News jak z tiefałjenu:))) Albo radia Erewań:)))
        >
        > Pozdrawiam
        • a4095211 Re: Szczyt bałtycki 30.11.24, 17:48
          ignorant11 napisał:

>
          > Jeszcze nie otarłłez po Kanalii to wspiera tusnietego aby sie nie zapłakac całk
          > iem:)))
          >
          > News jak z tiefałjenu:))) Albo radia Erewań:)))

Czemu i po co się tak unosisz?

Ja ofc nie mam pretensji do kolegi bmc3i, bo on tylko przytoczył ogólnopolski przekaz naszych mediów, jakoby nasz premier coś zorganizował, że dzięki niemu ktoś się spotkał itd.

Co jest zwyczajną dezinformacją - coś jakby albańskie media rozpisywały się, że ichniejszy premier wyszedł z inicjatywą organizacji spotkania premierów Polski, Czech, Słowacji, Węgier i Albanii, a w rzeczywistości ów albański premier został zaproszony na cykliczne spotkanie Grupy Wyszehradzkiej.

Pozdrawiam
          • bmc3i Re: Szczyt bałtycki 30.11.24, 18:15
            a4095211 napisała:

> Ja ofc nie mam pretensji do kolegi bmc3i, bo on tylko przytoczył ogólnopolski p
            > rzekaz naszych mediów, jakoby nasz premier coś zorganizował, że dzięki niemu kt
            > oś się spotkał itd.
            >
            > Co jest zwyczajną dezinformacją - coś jakby albańskie media rozpisywały się, że
            > ichniejszy premier wyszedł z inicjatywą organizacji spotkania premierów Polski
            > , Czech, Słowacji, Węgier i Albanii, a w rzeczywistości ów albański premier zos
            > tał zaproszony na cykliczne spotkanie Grupy Wyszehradzkiej.

Nie mam tej informacji z polskich mediów
          • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 01.12.24, 12:41
            a4095211 napisała:

> > News jak z tiefałjenu:))) Albo radia Erewań:)))
            >
            > Czemu i po co się tak unosisz?

Bo mnie wqvia syatematyczne uprawianie agitacji przeciw Trumpowi, który wygrał na wszystkich polach i teraz ponosi odpowiedzialność za losy USA i świata.
            Wqvia mnie manipulowanie wypowiedziami wyrwanymi z kontekstu i przeinaczanie ich.

Jemu sie wydaje, że moze byc jak trybuna ludu ale i tej nikt nie wierzył, bo i za komuny była niezalezna informacja.

A teraz skoro zamieszcza nastepne fejk newsy, które sam obnazyłes.

Znowu z intencja polityczna. Aby budowac wizerunek najgorszego premiera w historii nawet właczaj ac i prl i sanacje...

No i pozwalał se na ataki ad personam przeciwko mnie z całkowitego braku argumentów merytorycznych

>
            > Ja ofc nie mam pretensji do kolegi bmc3i, bo on tylko przytoczył ogólnopolski p
            > rzekaz naszych mediów, jakoby nasz premier coś zorganizował, że dzięki niemu kt
            > oś się spotkał itd.
            >
            > Co jest zwyczajną dezinformacją - coś jakby albańskie media rozpisywały się, że
            > ichniejszy premier wyszedł z inicjatywą organizacji spotkania premierów Polski
            > , Czech, Słowacji, Węgier i Albanii, a w rzeczywistości ów albański premier zos
            > tał zaproszony na cykliczne spotkanie Grupy Wyszehradzkiej.
            >
            > Pozdrawiam

No dokładnie! Ale mimo wszystko cieszy zaproszenie premiera w Polsce na szczyt państw nordyckich. Jestem goracym zwolennikiem wspołpracy regionalnej i obnizania roli Niemiec w Europie, szczególnie w ESW.
            • j-k a ja nie. 01.12.24, 13:33
              ignorant11 napisał:
              No dokładnie! Ale mimo wszystko cieszy zaproszenie premiera w Polsce na szczyt
              > państw nordyckich. Jestem goracym zwolennikiem wspołpracy regionalnej
              i obnizan ia roli Niemiec w Europie, szczególnie w ESW.

a ja NIE.
              sojusz polsko -szwedzki to juz istnial za dynastii WAZOW - ale marnie sie dla Polski skonczyl.
              • ignorant11 Re: a ja nie. 01.12.24, 13:42
                j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                > No dokładnie! Ale mimo wszystko cieszy zaproszenie premiera w Polsce na szczyt
                > > państw nordyckich. Jestem goracym zwolennikiem wspołpracy regionalnej
                > i obnizan ia roli Niemiec w Europie, szczególnie w ESW.
                >
                >
                > a ja NIE.
                > sojusz polsko -szwedzki to juz istnial za dynastii WAZOW - ale marnie sie dla P
                > olski skonczyl.

Gdyby nie pewne błedy to mielibysmy przyłaczona Szwecje do Korony.
                Teraz znowu pracujemy nad Bałtykiem aby stał sie mare nostrum.

I to jest kierunek najlepszy.

Szwecja jak widac jest niezbyt germanofilna:))) I to jest dobre, że oni dąża do wspołpracy z Polska.

Natomiast z Niemcami mamy ciagłą kose od 1000 lat, podobnie jak z Moskwa.

Zreszta wole wspołprace ze Szwecja niż z Niemcami, z którymi wczesniej czy poźniej dojdzie do konfrontacji, zreszta juz dochodzi...
                • j-k uwagi a-historyczne. 01.12.24, 17:21
                  ignorant11 napisał:

> Zreszta wole wspołprace ze Szwecja niż z Niemcami, z którymi wczesniej czy poźn
                  > iej dojdzie do konfrontacji, zreszta juz dochodzi...

Te twoje uwagi sa a-historyczne.

granica polsko-niemiecka przez kilka wiekow

w latach 1370-1770 byla najspokojniejsza granica w Europie...
                  • ignorant11 Re: uwagi a-historyczne. 01.12.24, 17:40
                    j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                    >
                    > > Zreszta wole wspołprace ze Szwecja niż z Niemcami, z którymi wczesniej cz
                    > y poźn
                    > > iej dojdzie do konfrontacji, zreszta juz dochodzi...
                    >
                    >
                    > Te twoje uwagi sa a-historyczne.
                    >
                    > granica polsko-niemiecka przez kilka wiekow
                    >
                    > w latach 1370-1770 byla najspokojniejsza granica w Europie...

A Ty nie wyciagasz wniosków z tego, co sam piszesz.

Bo byłó dobrze gdy Niemcy były rozbite.

Błedem było nieinkorporowanie Prus a potem doprowadzenie do zjednoczenia, tj podboju Niemiec przez Prusy.

Sam przyznajesz, że rozwiązanie federacji berlińskiej jest dobrym postulatem.
                    • j-k tia... Francuzi... tez nie chcieli 01.12.24, 18:16
                      ignorant11 napisał:

> Bo byłó dobrze gdy Niemcy były rozbite.
                      >
                      > Błedem było nieinkorporowanie Prus a potem doprowadzenie do zjednoczenia, tj po
                      > dboju Niemiec przez Prusy.

Francuzi tez nie chcieli zjednoczenia Niemiec pod berlem Prus, ale jak wiesz, wojne z Prusami w 1871 przegrali...

a krol Prus koronowal sie na cesarza Niemiec w Paryzu...

Sovieci w 1990 zgodzili sie na ponowne zjednoczenie Niemiec, bo nawet gdyby sie nie zgodzili,
                      to rok pozniej ZSRR sie rozopadl, a do zjednoczenia Niemiec i tak ten rok pozniej by doszlo...
                      • ignorant11 Re: tia... Francuzi... tez nie chcieli 01.12.24, 18:44
                        j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                        >
                        >
                        > > Bo byłó dobrze gdy Niemcy były rozbite.
                        > >
                        > > Błedem było nieinkorporowanie Prus a potem doprowadzenie do zjednoczenia,
                        > tj po
                        > > dboju Niemiec przez Prusy.
                        >
                        >
                        > Francuzi tez nie chcieli zjednoczenia Niemiec pod berlem Prus, ale jak wiesz, w
                        > ojne z Prusami w 1871 przegrali...
                        >
                        > a krol Prus koronowal sie na cesarza Niemiec w Paryzu...
                        >
                        > Sovieci w 1990 zgodzili sie na ponowne zjednoczenie Niemiec, bo nawet gdyby sie
                        > nie zgodzili,
                        > to rok pozniej ZSRR sie rozopadl, a do zjednoczenia Niemiec i tak ten rok pozni
                        > ej by doszlo...

To wiemy. Ale przypomnę, że przed rozbiorami Polski był projekt rozbioru Prus i wywineli sie zwyczajnym fuksem. A szkoda.

Natomiast inkorporacja Prus była całkiem realna za Królowej Bony. Mielibysmy i Królewiec i rozbiorów bysmy unikneli...
    • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 28.11.24, 12:27
      Zatem skoro nie zaproszono dziczy germańskiej, to jest dobry objaw, bo moze swiadczyć o słabnącej hegemoni w unii. I oby tak było.
      • profes79 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 06:22
        To jest tradycyjnie jak to u ciebie tak krótkowzroczne, że żadne okulary nie pomogą. Nie raz już pisałem - Niemcy to pierwsze państwo NATO jakie w razie W będzie w stanie nam pomóc i cieszenie się z tego, że słabną to jak piłowanie gałęzi, na której się siedzi.
        • odyn06 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 08:27
          Po niemiecku stan ów nazywa się die Schadenfreunde. Krótkowzroczni nie widzą, że radość z przejściowych kłopotów w Niemczech przypomina pracę młotkiem z gumowym trzonkiem.
          W końcu walnie mądralę w tępy łeb.
          Pozdrawiam
          • bmc3i Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 09:20
            odyn06 napisał:

> Po niemiecku stan ów nazywa się die Schadenfreunde. Krótkowzroczni nie widzą, ż
            > e radość z przejściowych kłopotów w Niemczech przypomina pracę młotkiem z gumow
            > ym trzonkiem.
            > W końcu walnie mądralę w tępy łeb.
            > Pozdrawiam

Obaj nie bierzecie pod uwagę, że stosunek ignoranta do Niemiec nie ma nic wspólnego z racjonalnością, oparty jest tylko na jego wnturiennych pierieżiwaniach, na osobistych emocjach, biorących górę nad rozumem.
            • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 11:13
              bmc3i napisał:

> odyn06 napisał:
              >
              > > Po niemiecku stan ów nazywa się die Schadenfreunde. Krótkowzroczni nie wi
              > dzą, ż
              > > e radość z przejściowych kłopotów w Niemczech przypomina pracę młotkiem z
              > gumow
              > > ym trzonkiem.
              > > W końcu walnie mądralę w tępy łeb.
              > > Pozdrawiam
              >
              > Obaj nie bierzecie pod uwagę, że stosunek ignoranta do Niemiec nie ma nic wspól
              > nego z racjonalnością, oparty jest tylko na jego wnturiennych pierieżiwaniac
              > h
              , na osobistych emocjach, biorących górę nad rozumem.

Przeciwnie! PO prostu Niemcy nie maja nic nam do zaoferowania, poza niechodliwymi witrakami i ruskim gazem. To nie jest czołowe mocarstwo technologiczne jak USA. Maja te swoje mocno przereklamowane i mercedesy i wolksvageny a poza tym swoje irracjonalne pretensje do rzadzenia swiatem

Obecny kryzys a moze nawet upadek to wynik konsekwentnej polityki Berlina z ich kretynskimi energiewende, zielonym ładem kacapofilia a teraz nastepne idiotyzmy forsuja jak otwarcie na CRL mercosur i antyamerykanizm.

Sowja droga ma do nich roszczenia terytorialne: ŁUzyce i Pomorze Przednie. Plus rafineria w Swieciu, która nie potraafia zarzadac, wiec powinni podarowac zadarmo Orlenowi.
              • j-k Nie lekcewaz prosze Niemiec... 30.11.24, 18:39
                ignorant11 napisał:
                > Przeciwnie! PO prostu Niemcy nie maja nic nam do zaoferowania,

Nie lekcewaz prosze Niemiec... nadal maja wiele znakomitych technologii - np. w zakresie budowy maszyn...

w trudnym dla Polski okresie - gdy kraj nie mial pieniedzy - dali nam prawie za darmo kilkaset znakomitych czolgow Leopard.
                i nie oczekiwali podziekowania

Podobnie jak Polska podarowala teraz Ukrainie kilkaset zmodernizowanych czolgow T-72 i tez nie dostala podziekowania...

• ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 12:49
                  j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                  > > Przeciwnie! PO prostu Niemcy nie maja nic nam do zaoferowania,
                  >
                  >
                  > Nie lekcewaz prosze Niemiec... nadal maja wiele znakomitych technologii - np. w
                  > zakresie budowy maszyn...

Ale sa to technologie sredniego zaawansowania, które sa zarzynane przez ich idiotyczna polityke "kilamtyczna" zaklinaczy deszczu:)))

To przez nich płacimy krocie za prad, który jest najtańszy z elektrowni weglowych, szczególnie z wegla brunatnego.

Sami u siebie buduja nowe kopalnie i elektrownie gdy nas zmuszają do ich zamykania.

Wczesniej kolaborowali na wielka skale z kacapami ale na szczeście im sie urwało. I to my byliśmy pionerami odchodzenia do kacapskich surowców.
                  >
                  > w trudnym dla Polski okresie - gdy kraj nie mial pieniedzy - dali nam prawie za
                  > darmo kilkaset znakomitych czolgow Leopard.
                  > i nie oczekiwali podziekowania

N których wyszlismy jak Zabłocki na mydle...
                  >
                  > Podobnie jak Polska podarowala teraz Ukrainie kilkaset zmodernizowanych czolgow
                  > T-72 i tez nie dostala podziekowania...

Nie nalezałó dawac za darmo ale moze nawet nie kase ale np za udziały w przedsiebiorstwach ukraińskich, co owocowałoby wzmocnieniem obu przemysłów zbrojeniowych. Maja troche technologii rakietowych, które i my zaczelismy rozwijać, maja potrzeby amunicyjne, które wspolnie mozemy zaspokajac.

Owszem podlizuja sie Niemcom, którzy mają zasoby ale jak sie okazuje słabe zdolności produkcyjne.

Nasz Krab bije na główe ich PH 2000.
                  • ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 12:54
                    ignorant11 napisał:

> j-k napisał:
                    >
                    > > ignorant11 napisał:
                    > > > Przeciwnie! PO prostu Niemcy nie maja nic nam do zaoferowania,
                    > >
                    > >
                    > > Nie lekcewaz proszę Niemiec...

Zawsze powtarzam, że nalezy rozwiązać 3 federacje: berlińska, moskiewska i pruxelska. I tak bedzie lepiej dla wszystkich...

A rozwiązać je chce nie dlatego, ze je lekceważe ale dlatego, że sa szkodliwe a nawet złowrogie...
                  • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 12:58
                    ignorant11 napisał:

> Nie nalezałó dawac za darmo ale moze nawet nie kase ale np za udziały w przedsi
                    > ebiorstwach ukraińskich, co owocowałoby wzmocnieniem obu przemysłów zbrojeniowy
                    > ch. Maja troche technologii rakietowych, które i my zaczelismy rozwijać, maja p
                    > otrzeby amunicyjne, które wspolnie mozemy zaspokajac.
                    >
                    > Owszem podlizuja sie Niemcom, którzy mają zasoby ale jak sie okazuje słabe zdol
                    > ności produkcyjne.
                    >
                    > Nasz Krab bije na główe ich PH 2000.

I dlatego Błaszczak kupi setki K9 zamiast Krabów.
                    Zabilibyśmy ten ukraiński przemysł, tak jak zabijamy swój.

• ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 13:50
                      bmc3i napisał:

> I dlatego Błaszczak kupi setki K9 zamiast Krabów.

Wpadł niewatpliwie w panike. WP podobno chce automat ładowania, który nie jest problemem, podobnie jak postulowane dopancerzenie.

Jedynna ahs która ni imponuje to szwedzki Archer, tylko 2 osoby:)))

> Zabilibyśmy ten ukraiński przemysł, tak jak zabijamy swój.
                      Ukraiński? raczej nie mielismy na niego wpływu, choc moglibysmy miec.

Ja wolałbym te G$ załądowac w polski przemysł. Tu ahsy wydaja sie bezdyskusyjne.

Czołgi owszem K2 czy Abramsy ale z produkcja i pelna obsługa w Polsce. Ale coś sie przeciaga i niestety sa sprzeczne info...
                      • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 16:34
                        ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                        >
                        >
                        > > I dlatego Błaszczak kupi setki K9 zamiast Krabów.
                        >
                        > Wpadł niewatpliwie w panike. WP podobno chce automat ładowania, który nie jest
                        > problemem, podobnie jak postulowane dopancerzenie.
                        >
                        > Jedynna ahs która ni imponuje to szwedzki Archer, tylko 2 osoby:)))
                        >
                        > > Zabilibyśmy ten ukraiński przemysł, tak jak zabijamy swój.
                        > Ukraiński? raczej nie mielismy na niego wpływu, choc moglibysmy miec.
                        >
                        > Ja wolałbym te G$ załądowac w polski przemysł. Tu ahsy wydaja sie bezdyskusyjne
                        > .
                        >
                        > Czołgi owszem K2 czy Abramsy ale z produkcja i pelna obsługa w Polsce. Ale coś
                        > sie przeciaga i niestety sa sprzeczne info...

Dobrze wiesz o czym pisze - o tym polskim udziale w ulrainskim przemysle zbrojeniowym, ktorego domagaleś się w zamian za polska pomoc Ukrainie. Zabilibysmy go tak samo jak Polaka nie pozwala rozwijać się swojemu własnemu.

• ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 16:57
                          bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                          >
                          > > bmc3i
                          > Dobrze wiesz o czym pisze - o tym polskim udziale w ulrainskim przemysle zbroje
                          > niowym, ktorego domagaleś się w zamian za polska pomoc Ukrainie. Zabilibysmy go
                          > tak samo jak Polaka nie pozwala rozwijać się swojemu własnemu.
                          >

Niewatpliwie powinniśmy bardziej dbac o polski przemysł. A z Ukraińcami tez powinnismy byli zadbac o polski interes...
                          • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 17:37
                            ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                            >
                            > > ignorant11 napisał:
                            > >
                            > > > bmc3i
                            > > Dobrze wiesz o czym pisze - o tym polskim udziale w ulrainskim przemysle
                            > zbroje
                            > > niowym, ktorego domagaleś się w zamian za polska pomoc Ukrainie. Zabiliby
                            > smy go
                            > > tak samo jak Polaka nie pozwala rozwijać się swojemu własnemu.
                            > >
                            >
                            > Niewatpliwie powinniśmy bardziej dbac o polski przemysł. A z Ukraińcami tez pow
                            > innismy byli zadbac o polski interes...

Rozpoczela sie wojna na Ukrainie, a Ty chciales wchodxic jej przemysl zbrijeniowy w zamian za stare polskie czołgi-graty. To Ukraina przegrałaby wojnę, bo Polska nie dalaby tamtejsxemu przemyslowi nic produkować. Zaczełaby w zamian robić dialogi techniczne
                            • ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 17:44
                              bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                              >
                              > > bmc3i napisał:
                              > >
                              > > > ignorant11 napisał:
                              > > >

> Rozpoczela sie wojna na Ukrainie, a Ty chciales wchodxic jej przemysl zbrijenio
                              > wy w zamian za stare polskie czołgi-graty. To Ukraina przegrałaby wojnę, bo Pol
                              > ska nie dalaby tamtejsxemu przemyslowi nic produkować. Zaczełaby w zamian robić
                              > dialogi techniczne

Graty, nie graty ale nikt inny im ich nie dał. A na pewno nie w takich ilościach i w czasie gdy były krytycznie potrzebne. Zreszta sami Ukraińcy je bardzo chwala nawet teraz, gdy wojna je mocno przetrzebiła.
                              • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 18:06
                                ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                                >
                                > > ignorant11 napisał:
                                > >
                                > > > bmc3i napisał:
                                > > >
                                > > > > ignorant11 napisał:

> > Rozpoczela sie wojna na Ukrainie, a Ty chciales wchodxic jej przemysl zbr
                                > ijenio
                                > > wy w zamian za stare polskie czołgi-graty. To Ukraina przegrałaby wojnę,
                                > bo Pol
                                > > ska nie dalaby tamtejsxemu przemyslowi nic produkować. Zaczełaby w zamian
                                > robić
                                > > dialogi techniczne

> Graty, nie graty ale nikt inny im ich nie dał. A na pewno nie w takich ilościac
                                > h i w czasie gdy były krytycznie potrzebne. Zreszta sami Ukraińcy je bardzo ch
                                > wala nawet teraz, gdy wojna je mocno przetrzebiła.

Ale mi bardziej chodzi o ten ukraiński przemysł zbrojeniowy pod polskim zarzadem

• ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 18:48
                                  bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                                  >
                                  > > bmc3i napisał:
                                  > >
                                  > > > ignorant11 napisał:
                                  > > >
                                  > > > > bmc3i napisał:
                                  > > > >
                                  > > > > > ignorant11 napisał:
                                  >
                                  > > > Rozpoczela sie wojna na Ukrainie, a Ty chciales wchodxic jej przemy
                                  > sl zbr
                                  > > ijenio
                                  > > > wy w zamian za stare polskie czołgi-graty. To Ukraina przegrałaby w
                                  > ojnę,
                                  > > bo Pol
                                  > > > ska nie dalaby tamtejsxemu przemyslowi nic produkować. Zaczełaby w
                                  > zamian
                                  > > robić
                                  > > > dialogi techniczne
                                  >
                                  > > Graty, nie graty ale nikt inny im ich nie dał. A na pewno nie w takich il
                                  > ościac
                                  > > h i w czasie gdy były krytycznie potrzebne. Zreszta sami Ukraińcy je bar
                                  > dzo ch
                                  > > wala nawet teraz, gdy wojna je mocno przetrzebiła.
                                  >
                                  > Ale mi bardziej chodzi o ten ukraiński przemysł zbrojeniowy pod polskim zarzade
                                  > m
                                  >

To co piszesz o gratach?

A polski przemysł pod polskim zarządem całekim fajnie sie rozwija, szczególnie firmy prywatne.

Mamy najlepsza AHS, mamy najlepsza wieżę, mamy najlepsze manpady i pare innych rzeczy.
                                  • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 19:17
                                    ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                                    >
                                    > > ignorant11 napisał:
                                    > >
                                    > > > bmc3i napisał:
                                    > > >
                                    > > > > ignorant11 napisał:
                                    > > > >
                                    > > Ale mi ski przemysł zbrojeniowy pod polskim z
                                    > arzade
                                    > > m

> To co piszesz o gratach?

> A polski przemysł pod polskim zarządem całekim fajnie sie rozwija, szczególnie
                                    > firmy prywatne.
                                    >
                                    > Mamy najlepsza AHS, mamy najlepsza wieżę, mamy najlepsze manpady i pare innych
                                    > rzeczy.

Tylko najwieksze zaklady, od dziesiecioleci dzialaja na granicy upadlosci
                                    • ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 19:32
                                      bmc3i napisał:
                                      > Tylko najwieksze zaklady, od dziesiecioleci dzialaja na granicy upadlosci

Te, które sa zarzadzane przez polityków pokroju Klicha, Siemoniaka i podobnych...
                                      • bmc3i Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 01.12.24, 22:40
                                        ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                                        > > Tylko najwieksze zaklady, od dziesiecioleci dzialaja na granicy upadlosci
                                        >
                                        > Te, które sa zarzadzane przez polityków pokroju Klicha, Siemoniaka i podobnych.

Nie chce sie wdawać w pplityke partyjna, ale Macierewicz i Błaszczak nie lepsi byli. Nic nie zmienili, a wrecz udupili najepszy program zbrojeniowy od 1989 roku
                                        • ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 02.12.24, 11:29
                                          bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                                          >
                                          > > bmc3i napisał:
                                          > > > Tylko najwieksze zaklady, od dziesiecioleci dzialaja na granicy upa
                                          > dlosci
                                          > >
                                          > > Te, które sa zarzadzane przez polityków pokroju Klicha, Siemoniaka i podo
                                          > bnych.
                                          >
                                          >
                                          > Nie chce sie wdawać w pplityke partyjna, ale Macierewicz i Błaszczak nie lepsi
                                          > byli. Nic nie zmienili, a wrecz udupili najepszy program zbrojeniowy od 1989 ro
                                          > ku

A jaki to miałby byc program?
                                          • ignorant11 Re: Nie lekcewaz prosze Niemiec... 02.12.24, 11:31
                                            ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
                                            >
                                            > > ignorant11 napisał:
                                            > >

> > Nie chce sie wdawać w pplityke partyjna, ale Macierewicz i Błaszczak nie
                                            > lepsi
                                            > > byli. Nic nie zmienili, a wrecz udupili najepszy program zbrojeniowy od 1
                                            > 989 ro
                                            > > ku
                                            >
                                            > A jaki to miałby byc program?
                                            >

Bo jedyny jaki znam to słusznie Maciarewicz udpił nieloty Caracale
                                            >
                                            >
            • odyn06 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 15:02
              Niemcy, niezależnie od chwilowych kłopotów, są naszym najważniejszym partnerem gospodarczym, handlowym i militarnym w NATO. Właśnie znowu wysyłają do nas baterię Patriot.
              Ich i Szwedów można rozpatrywać jako dostawców OP dla naszej MW.
              • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 15:53
                odyn06 napisał:

> Niemcy, niezależnie od chwilowych kłopotów, są naszym najważniejszym partnerem
                > gospodarczym, handlowym i militarnym w NATO. Właśnie znowu wysyłają do nas bate
                > rię Patriot.
                > Ich i Szwedów można rozpatrywać jako dostawców OP dla naszej MW.

A 26 to OP jakiego potrzebujemy, tym bardziej, ze proponuja partnerstwo przemysłowe.

A uboty jak zwykle przereklamowane jak volkswageny:)))
                • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 15:58
                  ignorant11 napisał:

> odyn06 napisał:
                  >
                  > > Niemcy, niezależnie od chwilowych kłopotów, są naszym najważniejszym part
                  > nerem
                  > > gospodarczym, handlowym i militarnym w NATO. Właśnie znowu wysyłają do na
                  > s bate
                  > > rię Patriot.

Ciekawe czy ta beteria jest... sprawna czy wysyłaja ja do remontu:)))

Niemcy nie sa zadnym partnerem militarnym, nadal nie wiadomo jak wyjśc z kanału leopardowego:))) Sa naszym konkurentem z naszymi o niebo lepszymi Krabami.

Gospodarczo?

Nie dowiedziałem sie ile naszych produktow jest tam tylko przepakowywanych i idzie w swiata jako niemieckie,

To spory odsetek. Podobnie nie wiem ile naszych towarów w obie strony nadal niepotzrebnie przechoddzi prze porty niemieckie i lotnicze i morskie. Na czym rodacy Hitlera zarabiaja G$, które nam sie naleza.
                  > > Ich i Szwedów można rozpatrywać jako dostawców OP dla naszej MW.
                  >
                  > A 26 to OP jakiego potrzebujemy, tym bardziej, ze proponuja partnerstwo przemys
                  > łowe.
                  >
                  > A uboty jak zwykle przereklamowane jak volkswageny:)))
                  >
                  >
                  >
        • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 11:06
          profes79 napisał:

> To jest tradycyjnie jak to u ciebie tak krótkowzroczne, że żadne okulary nie po
          > mogą. Nie raz już pisałem - Niemcy to pierwsze państwo NATO jakie w razie W będ
          > zie w stanie nam pomóc i cieszenie się z tego, że słabną to jak piłowanie gałęz
          > i, na której się siedzi.
          >
          Germanofil z Ciebie:))) Niemcy to pasazer na gapw NATO. Leopardów nie kupilismy Ambramsy i K2 dlatego,że mielismy fatalne doswiadczenia noi nie byli w stanie dostarczyć odpowiednich ilosci w odpowiednim czasie.

Owszem a razie ataku na nas zadzwonia na kreml ipo poł roku od inwazji wysla moze az 10 tys helmów i to zaplesniałych, których nie potrafia zutylizowac.

Silne Niemcy beda sie dogadywac z kacapia. NATO słuzy nie tylko do odstraszania frfr ale i do kontroli Niemiec.

Maja idiotyczne pomysły, które narzucaja Europie włąsnie dzieki sile.

To my mamy byc silni a Niemcy i kacapoy maja nas słuchac jak drzewiej bywalo:)))
          • profes79 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 18:16
            Przypomniałem sobie dlaczego kilka lat miałem cię w ignorach.
            • ignorant11 Re: Szczyt bałtycki 29.11.24, 18:33
              profes79 napisał:

> Przypomniałem sobie dlaczego kilka lat miałem cię w ignorach.
              >
              :)))
              No tak bo wtedy kochałes frfr liliputane i twierdziłes, że kłaniajac sie kacapom jest dla nas najwiekszym szczesciem. A ja teraz mowie, zreszta wtedy równiez aby sie nie klaniac Berlinowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka