Dodaj do ulubionych

Traktat polsko-francuski

10.05.25, 17:23
o znalazłem
www.dw.com/pl/traktat-polsko-francuski-ekspert-zmienia-uk%C5%82ad-si%C5%82-w-tr%C3%B3jk%C4%85cie-polska-francja-niemcy/a-72497008

Ciekawe dla nas i korzystne byłoby gdyby nie to tylko papier, bo wielokrotnie kończył sie na paierze.

I dalej abyśmy nie byli dymani, bo pewnie skończy sie zakupie nielotow Caracalisad(((

I jedno stronnej dominacji Francji.

Gdyby Franca chciałą być bardziej samodzielnaw Europie i równoważcy Niemców to byłoby ciekawie.

Francja ma bardzo wiele do zapronowania i moglibysmy sporo skorzystac gdyby...

No właśnie diabeł tkwi w szczególach.

Obawiam się, że to może lewarowac jedynie Francje nawet nie przeciw Niemców ale glownie wraz z Niemcami przeciwko USA.

Trzeba tez pamietać, że zawsze słabszy partner jest mniej lub bardziej junior-partnerem ale to tez nie wyklucza korzysci.

Trzeba sie blizej przyjrzeć jak wyglada wspołpraca Paryza z Bukaresztem, który ma dobre relacje z Francja ale tez swietne z USA
Obserwuj wątek
    • j-k niepotrzebnie sie obawiasz :) 10.05.25, 19:13
      > Obawiam się, że to może lewarowac jedynie Francje nawet nie przeciw Niemców ale
      > glownie wraz z Niemcami przeciwko USA.

Niepotrzebnie sie obawiasz - bo mozesz byc tego pewien :)

tak po prostu jest, ze Francuzi (Niemcy tez, ale glosno tego im mowic nie wypada) chca po prostu wyciagnac Polske spod skrzydel amerykanskich i umiejscowic calkowicie nad Renem.
      • ignorant11 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 10.05.25, 20:48
        j-k napisał:

> > Obawiam się, że to może lewarowac jedynie Francje nawet nie przeciw Niemc
        > ów ale
        > > glownie wraz z Niemcami przeciwko USA.
        >
        >
        > Niepotrzebnie sie obawiasz - bo mozesz byc tego pewien :)
        >
        > tak po prostu jest, ze Francuzi (Niemcy tez, ale glosno tego im mowic nie wypad
        > a) chca po prostu wyciagnac Polske spod skrzydel amerykanskich i umiejscowic ca
        > lkowicie nad Renem.

Od razu tak pomyslalem. Sam traktat o niczym nie przesadza (chyba?).
        Lepiej miec dobre stosunki z Paryzem i próbowac dac im karty do lewarowania sie przeciwko Niemcom i samemu sie podnieśc w Europie.

Ale nie znaczy, że mamy zostac kolonia francuska po stracie Algierii i ostatnio chyba ostatnich wpływow w Afryce.

Nie musimy tez ratować ich przestarzałego przemysłu lotczniczego czy atmowego.

Traktat jest i trzeba starać się jak najwiecej wykorzystać.
        • bmc3i Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 14.05.25, 05:34
          ignorant11 napisał:

> Nie musimy tez ratować ich przestarzałego przemysłu lotczniczego czy atmowego.

"przestarzały francuski przemysł lotniczy i atomowy".

Najnowocześniejsze na świecie samoloty Airbusa, którym amerykański Boeing z ledwością dotrzymuje kroku, a reszta nawet się nie zbliża, najnowocześniejsze na świecie akceleratory cząstek, reaktory jądrowe EPR eksportowane na cały świat, 70% całego bilansu energetycznego państwa oparte na energii jądrowej, najnowocześniejsze na świecie technologie utylizacji odpadów jądrowych z Orano, reaktor WEST Tokamak osiągający rekordową na świecie stabilność plazmy, co jest kluczowym krokiem w kierunku przyszłych reaktorów fuzyjnych, takich jak ITER - "przestarzały francuski przemysł lotniczy i atomowy"
          • ignorant11 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 14.05.25, 14:40
            bmc3i napisał:

o EPRach:)))
            W kwietniu 2011 r. prokuratura w Norymberdze wysunęła zarzuty wobec niemieckiego oddziału Areva NP należącego do koncernu Areva, największego dostawcy urządzeń i usług dla energetyki jądrowej na świecie[68]. Osiem osób, w tym pięciu obecnych i byłych pracowników niemieckiej Arevy, podejrzewa się o korupcję i sprzeniewierzenie, polegające na wykorzystywaniu środków firmy za granicą w celu uzyskania przewagi nad konkurentami. O ile śledztwo dotyczy spółki współpracującej z Areva, to może niekorzystnie odbić się na popularności całego koncernu.

Podobne śledztwa wytoczono także wobec konkurentów Arevy. W 2008 roku Siemens AG zapłacił 1,6 mld dolarów w ramach ugody w związku z podejrzeniami o korupcję w Stanach Zjednoczonych i Europie, a w 2010 r. w oddzielnym procesie o łapownictwo aresztowano trzech dyrektorów wykonawczych koncernu Alstom SA[68].

Rozwój energetyki jądrowej może zostać powstrzymany także w wyniku nieprawidłowości w japońskim sektorze nuklearnym ujawnionych przez WikiLeaks. „Guardian” opublikował, że zdaniem posła Taro Kono japońskie resorty gospodarki, handlu i przemysłu utrzymują przestarzałe standardy radioaktywności, hamują rozwój sektora energii odnawialnych, nie rozwiązały kwestii składowania odpadów oraz tuszowały fakty dot. incydentów atomowych oraz rzeczywistych kosztów i wad elektrowni nuklearnych[69].
            pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_Reaktor_Ci%C5%9Bnieniowy
            Równiez reaktor powielający jest nieczynny.

A Rafale "cuuudo" Francji to poprzednia epoka jakby prównywać odrzutowce ze śmigłowymi.

Smiglaki francuskie to nieloty Caracale, których nikt nie chce.

Piorunów my produkujemy 3 razy tyle ile oni Mistrali.

Scorpene tez pozostaja w tyle za najnowszymi konstrukcjami

Sława!
            Forum Słowiańskie
            gg 1728585
      • stasi1 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 13.05.25, 12:04
        Ciekawe w jaki sposób to chcą zrobić? Może Ameryka za Trumpa już nie potrzebuje Polski? Wystarcza im Rosja
        • ignorant11 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 13.05.25, 12:51
          stasi1 napisał:

> Ciekawe w jaki sposób to chcą zrobić? Może Ameryka za Trumpa już nie potrzebuje
          > Polski? Wystarcza im Rosja

To jest inaczej... Niemcy czy szczególnie Franca sa mocasrtwami na emeryturze a Polska spiruje do lepszej pozycji. Dlatego to Polska musi musi byc aktywniejsza, bo satrzy hegemoni Europy chca bronić swojej pozycji.

No i srodek wszystkich wyzwań kontynetalnych jest w Polsce.

Dlatego wszsytkie inicjatywy typu 3Morze czy V4 wymiar bałtycki, połnocny wzmaniaja nasza pozycje..

Dlatego musimy sie lewarować Usańcami, czy Ukrainą, Rumunia, Turcja

A inni to wiedzą i moga sie obawiac silnej POlski.
          • stasi1 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 15.05.25, 10:11
            Rumunia skręca w stronę rosji, nawet rosyjski(rumuński) kandydat popierał naszego Nawrockiego. Ukrainę też część Polaków by oddała rosji. A
            • ignorant11 Re: niepotrzebnie sie obawiasz :) 15.05.25, 10:26
              stasi1 napisał:

> Rumunia skręca w stronę rosji, nawet rosyjski(rumuński) kandydat popierał nasze
              > go Nawrockiego. Ukrainę też część Polaków by oddała rosji. A

Nie przyglądałem sie Rumunii, teraz interesuje mnie Polska. Teraz wszyscy wzajemnie sie oskarżają o rosyjska agenturalność nawet najbardziej antykacapskie ugrupowania sa oskarżane o agenturalnośc
            • j-k ale, ale... 18.05.25, 17:29
              stasi1 napisał:

> Rumunia skręca w stronę rosji, nawet rosyjski(rumuński)

- Rumunia to prowadzi z Rosja subtelna gre - celem odzyskania Moldawii

. Ukrainę też część Polaków by oddała Rosji.

- ale bez Lwowa :)

• bmc3i Re: ale, ale... 18.05.25, 20:06
                j-k napisał:

> stasi1 napisał:
                >
                > > Rumunia skręca w stronę rosji, nawet rosyjski(rumuński)
                >
                > - Rumunia to prowadzi z Rosja subtelna gre - celem odzyskania Moldawii
                >
                > . Ukrainę też część Polaków by oddała Rosji.

Bardzo niewielka. Promile.

> - ale bez Lwowa :)
                >
                >
                • j-k I Kaliningrad/Krolewiec. 18.05.25, 23:03
                  bmc3i napisał:
                  > > - ale bez Lwowa :)

I Kaliningrad/Krolewiec.
                  to wszystko Stalin Polakom obiecywal do 1943

zanim pocul sie mocny.
                  • ignorant11 Re: I Kaliningrad/Krolewiec. 19.05.25, 08:27
                    j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                    > > > - ale bez Lwowa :)
                    >
                    > I Kaliningrad/Krolewiec.
                    > to wszystko Stalin Polakom obiecywal do 1943
                    >
                    > zanim pocul sie mocny.

Obecnie widze wiecej sensu z wyzwoleniem Królewca niż Lwowa.
                    • j-k Re: I Kaliningrad/Krolewiec. 20.05.25, 00:01
                      ignorant11 napisa�:
                      > Obecnie widze wiecej sensu z wyzwoleniem Królewca niż Lwowa.

OCZYWISCIE

wspomnialem jedynie kontekst historyczny - 1943.
                      • ignorant11 Re: I Kaliningrad/Krolewiec. 20.05.25, 13:20
                        j-k napisa�:

> ignorant11 napisa�:
                        > > Obecnie widze wiecej sensu z wyzwoleniem Królewca niż Lwowa.
                        >
                        >
                        > OCZYWISCIE
                        >
                        > wspomnialem jedynie kontekst historyczny - 1943.

Historie raczej trudno się odwraca. Do Królewca mamy prawa historyczne i jest znacznie wazniejszy niz Lwów strategicznie. Satelita MZG powinien być domkniety.
              • ignorant11 Re: ale, ale... 19.05.25, 08:25
                j-k napisał:

> stasi1 napisał:
                >
                > > Rumunia skręca w stronę rosji, nawet rosyjski(rumuński)
                >
                > - Rumunia to prowadzi z Rosja subtelna gre - celem odzyskania Moldawii

Bo Młodawia to część Rumunii nawet gdzies wyczytałem, ze prawdziwy jezyk rumunski to dialekt mółdawski
                >
                > . Ukrainę też część Polaków by oddała Rosji.
                >
                > - ale bez Lwowa :)

Oddanie Ukrainy kacapom dla mnie nie wchodzi w rachubę, z powodów listowanych przez min Zbiga Brzezińskiego.
                >

Wzięcie Lwowa to ogromne wyzwanie, które nie wiem jak mielibyśmy wypełnić.
              • stasi1 Re: ale, ale... 22.05.25, 06:48
                Do odzyskania Mołdawii Rosja nie jest potrzebna. Jeśli dobrowolne by chcieli Mołdawianie byc Rumunami to nie było by przeszkody. Na szczęście pomimo poparcia PiS jednak ten prorosyjski polityk nie wygrał wyborów. Rumunia jest jeszcze z nami.
                Lwów mamy sznasę odzyskac jak Rosja zajmnie całą Ukrainę.
                • ignorant11 Re: ale, ale... 22.05.25, 14:53
                  stasi1 napisa�:

> Do odzyskania Mołdawii Rosja nie jest potrzebna. Jeśli dobrowolne by chcieli Mo
                  > łdawianie byc Rumunami to nie było by przeszkody. Na szczęście pomimo poparcia
                  > PiS jednak ten prorosyjski polityk nie wygrał wyborów. Rumunia jest jeszcze z n
                  > ami.

Jak wspominałem spotkałem sie z opinia chocby z wiki, że to ten sam etnos jak bym widział wzmocnioną Rumunie bo to nasz tradycyjny historyczny sojusznik.
                  Wzmocniony sojusz Pl-Ru byłby trzonem flanki E z dwoma zwornikami bałtyckim i czarnomorskim.
                  Tak długo jak Ukraina nie jest jeszcze w naszej rodzinie strategicznej Rumunia ma szczególne znaczenie.
                  Mołdawia bywa utożsamiana z Rumunia a w samej Rumunii mieszka 3 razy wiecej Mołdawian niz w Mołdawii, wiec to zjednoczenie jest tym bardziej uzasadnione.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%82dawianie
                  pl.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%82dawia

> Lwów mamy sznasę odzyskac jak Rosja zajmnie całą Ukrainę.
                  Mimo 700 lat polskości Lwowa jest teraz miasto ukraińskie i Polaków jest tam niewiele.
                  Musiałby być jaka unia polsko-ukraińska.
                  Warto jednak zwrócić uwagę,ze Korona była jednak w znacznej mierze ukropolem.

Natomiast Królewiec mimo tylko 250 lat polskości jest wazniejszy jak flanka dla Polski i jako satelita i częśc MZG
                  • stasi1 Re: ale, ale... 24.05.25, 10:13
                    Widzisz w Polsce nie każdy widzi to samo co ty. Dlatego takie stawianie na prorosyjskiego polityka. Z nim na pewno ten twój deal nie wyszedł by. Więc ja jestem zadowolony że jednak Rumunia jest ,,nasza"
                    • ignorant11 Re: ale, ale... 24.05.25, 11:52
                      stasi1 napisa�:

> Widzisz w Polsce nie każdy widzi to samo co ty. Dlatego takie stawianie na pror
                      > osyjskiego polityka. Z nim na pewno ten twój deal nie wyszedł by. Więc ja jeste
                      > m zadowolony że jednak Rumunia jest ,,nasza"

Nie jestem specjalista od spraw rumuńskich, a szkoda, moj bład.
                      Faktem jest, że prorosyjskość jest w obelga w powszechnym obiegu.

A najbardziej prorosyjscy sa Niemcy, to oni próbowali przy pomocy ns wziąc Europe w kleszcze gazowe cała Europe.

Natmiast nie tylko Rosjanie chcą miec przychylne rzady w interesujących ich krajach, bo robią to wszyscy i od zawsza. Np Bolesław Chrobry ustawiał m. in. Wegry czy Czechy...

Potem ustawialismy i Siedmiogród i Wegry i Czechy i Szwecje i Moskwe...
                      • stasi1 Re: ale, ale... 26.05.25, 09:13
                        Akurat ta prorosyjskich nie jest powszechną obelgą. W takim towarzystwie PiS obracał się od kilku lat i wygrywał wybory. Jak piszę wolę jak w Rumunii jest nasz człowiek, nie Putina. A o Rumunii wiem tylko tyle że jestem prezydent. Chociaż mam w pracy kilku pisowcow co było niezadowolonych z tego że wykluczyli faworyta Putina
                        • ignorant11 Re: ale, ale... 26.05.25, 13:58
                          stasi1 napisał:

> Akurat ta prorosyjskich nie jest powszechną obelgą. W takim towarzystwie PiS ob
                          > racał się od kilku lat i wygrywał wybory. Jak piszę wolę jak w Rumunii jest nas
                          > z człowiek, nie Putina. A o Rumunii wiem tylko tyle że jestem prezydent. Chocia
                          > ż mam w pracy kilku pisowcow co było niezadowolonych z tego że wykluczyli fawor
                          > yta Putina

Dla mnie najbardziej prorosyjski jest Tusk to on blokował Redzików i nie tylko, np odrzucił wejscie Polski do programu F35, gdzie juz za 1G$ mielibyśmy ogromny wpływ i przywileje
                          • stasi1 Re: ale, ale... 27.05.25, 18:02
                            Za miliard dolarów Włochy miały nabyć 130 sztuk.
                            ,,Program JSF prowadzony jest w formie partnerstwa przemysłowego, w którym głównymi partnerami programu są Stany Zjednoczone i Wielka Brytania. Poza tym do 2006 roku jeszcze osiem państw zdecydowało się wspólnie finansować projekt i w przyszłości prawdopodobnie zakupić nową maszynę"
                            Już wtedy Tusk rządził?
                            • ignorant11 Re: ale, ale... 27.05.25, 19:18
                              stasi1 napisał:

> Za miliard dolarów Włochy miały nabyć 130 sztuk.
                              > ,,Program JSF prowadzony jest w formie partnerstwa przemysłowego, w którym głów
                              > nymi partnerami programu są Stany Zjednoczone i Wielka Brytania. Poza tym do 20
                              > 06 roku jeszcze osiem państw zdecydowało się wspólnie finansować projekt i w pr
                              > zyszłości prawdopodobnie zakupić nową maszynę"
                              > Już wtedy Tusk rządził?

No dokładnie ten pan:((((
                              • ignorant11 Re: ale, ale... 27.05.25, 19:19
                                ignorant11 napisał:

> stasi1 napisał:
                                >
                                > > Za miliard dolarów Włochy miały nabyć 130 sztuk.

????????????? Halo tu Ziemia! PO niecałe 10M$ za sztukę? Rozwiń proszę!
                                > > ,,Program JSF prowadzony jest w formie partnerstwa przemysłowego, w który
                                > m głów
                                > > nymi partnerami programu są Stany Zjednoczone i Wielka Brytania. Poza tym
                                > do 20
                                > > 06 roku jeszcze osiem państw zdecydowało się wspólnie finansować projekt
                                > i w pr
                                > > zyszłości prawdopodobnie zakupić nową maszynę"
                                > > Już wtedy Tusk rządził?
                                >
                                > No dokładnie ten pan:((((
                                >
                                >
                                >
                                • stasi1 Re: ale, ale... 28.05.25, 13:51
                                  To dziwne, myślałem że dopiero na koniec 2007 dostał władzę
                                  • ignorant11 Re: ale, ale... 29.05.25, 00:33
                                    stasi1 napisał:

> To dziwne, myślałem że dopiero na koniec 2007 dostał władzę

No lae to on odrzucił oferte?

Przynajmniej tak bylo tu na FM.
                        • ignorant11 Re: ale, ale... 29.05.25, 00:27
                          stasi1 napisał:

> Akurat ta prorosyjskich nie jest powszechną obelgą. W takim towarzystwie PiS ob
                          > racał się od kilku lat i wygrywał wybory. Jak piszę wolę jak w Rumunii jest nas
                          > z człowiek, nie Putina. A o Rumunii wiem tylko tyle że jestem prezydent. Chocia
                          > ż mam w pracy kilku pisowcow co było niezadowolonych z tego że wykluczyli fawor
                          > yta Putina

Mam Cie za człowieka inteligentnego, a uprawiasz propagande na poziomie najgłupszego leminga...
                • j-k jest potrzebna 22.05.25, 21:08
                  stasi1 napisa�:
                  > Do odzyskania Mołdawii Rosja nie jest potrzebna.

jest potrzebna

inaczej - dawno by to juz nastapilo.
                  • ignorant11 Re: jest potrzebna 23.05.25, 12:15
                    j-k napisa�:

> stasi1 napisa�:
                    > > Do odzyskania Mołdawii Rosja nie jest potrzebna.
                    >
                    >
                    > jest potrzebna
                    >
                    > inaczej - dawno by to juz nastapilo.

Uznanie miedzynarodowe zawsze jest potrzebne ale watpie aby veto kacapów kogokolwiek zainteresowało.

REferendum i jest zjednoczenie. W świetle składu etnicznego gdy wiekszośc MOłdawian mieszka w Rumunii dziwi mnie dlaczego jeszcze nie ma zjednoczenia.

Bo ważne ze wzgldów militarnych ale i ekonomicznych.
                    • j-k Re: jest potrzebna 24.05.25, 16:28
                      ignorant11 napisa�:

> REferendum i jest zjednoczenie. W świetle składu etnicznego gdy wiekszośc MOłda
                      > wian mieszka w Rumunii dziwi mnie dlaczego jeszcze nie ma zjednoczenia.

jeszcze raz powtarzam: - gdyby to bylo politycznie mozliwe - to juz tak by bylo.

ale Rumunia (i slusznie) nie chce prowokowac Rosji i czeka na lepszy moment historyczny.
                      • ignorant11 Re: jest potrzebna 26.05.25, 13:54
                        j-k napisał:

> ignorant11 napisa�:
                        >
                        > > REferendum i jest zjednoczenie. W świetle składu etnicznego gdy wiekszośc
                        > MOłda
                        > > wian mieszka w Rumunii dziwi mnie dlaczego jeszcze nie ma zjednoczenia.
                        >
                        >
                        > jeszcze raz powtarzam: - gdyby to bylo politycznie mozliwe - to juz tak by bylo
                        > .
                        >
                        > ale Rumunia (i slusznie) nie chce prowokowac Rosji i czeka na lepszy moment his
                        > toryczny.

:))) Ja też chce przejąć Królewiec bez ataku jadrowego:)))
                      • stasi1 Re: jest potrzebna 28.05.25, 13:57
                        A jaki to lepszy moment będzie? I jaki odwet zastosuje Rosja? Przestanie kupować mołdawskie wina?
                        Nawet jakby Białoruś chciała oderwać się od Rosji to jest teraz idealny moment. Rosja zajęta w Ukrainie tylko powiedziała by że to najgłupsza decyzja Mińska. I spotka się że zdecydowana odpowiedzią. I na tym by się skończyło
                        • j-k Waszyngton jest za powrotem Moldawii do Rumunii 28.05.25, 15:51
                          ale jeszcze nie teraz.

Musisz z ta wiedza zyc.
                          .
                          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Romania_territory_during_20th_century.gif
                          • ignorant11 Re: Waszyngton jest za powrotem Moldawii do Rumun 29.05.25, 00:31
                            j-k napisał:

> ale jeszcze nie teraz.
                            >
                            > Musisz z ta wiedza zyc.
                            > .
                            > upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Romania_territory_during_20th_century.gif

Chyba to jest najlepszy moment. Ale kreml nawet wczesniej nie miał az takiej sprawczości aby zablokować zjednoczenie gdyby nie było innych blokad.
                        • ignorant11 Re: jest potrzebna 29.05.25, 00:29
                          stasi1 napisał:

> A jaki to lepszy moment będzie? I jaki odwet zastosuje Rosja? Przestanie kupowa
                          > ć mołdawskie wina?
                          > Nawet jakby Białoruś chciała oderwać się od Rosji to jest teraz idealny moment
                          > . Rosja zajęta w Ukrainie tylko powiedziała by że to najgłupsza decyzja Mińska.
                          > I spotka się że zdecydowana odpowiedzią. I na tym by się skończyło

Faktycznie to chyba najlepszy moment na wygrywanie interesów przeciwko kacapii
                          • j-k ostroznie. 29.05.25, 17:07
                            ignorant11 napisał:
                            > Faktycznie to chyba najlepszy moment na wygrywanie interesów przeciwko kacapii
                            >

ja jednal zalecam ostroznosc.

Finowie przystapili do NATO - skorzystali z okazji - bo maja sprawna Armie i juz raz z Russkimi walczyli.

Rumuni sie boja. w 1940-tym oddali Sovietom Moldawie bez walki i to sie teraz na nich msci.
                            • ignorant11 Re: ostroznie. 30.05.25, 12:46
                              j-k napisał:

> ignorant11 napisał:
                              > > Faktycznie to chyba najlepszy moment na wygrywanie interesów przeciwko ka
                              > capii
                              > >
                              >
                              > ja jednal zalecam ostroznosc.
                              >
                              > Finowie przystapili do NATO - skorzystali z okazji - bo maja sprawna Armie i j
                              > uz raz z Russkimi walczyli.
                              >
                              > Rumuni sie boja. w 1940-tym oddali Sovietom Moldawie bez walki i to sie teraz n
                              > a nich msci.

Mołdawia ani Rumina nie graniczą z kacapia, wiec mozliwości nacisku sa raczej słabe.

Dla nas wazne jest utrzymanie niepodległości Ukrainy w nalepszych granicach. No i z Biaorusia jest to samo, póki co ambicje Łukaszenki nie pozwalaja na całkowita aneksje. Obalenie mogłoby być ryzykowne ale wyzwolenie byłoby rownież w naszym zywotnym interesie, moze nawet wazniejszym strategicznie niż Ukraina.

Wtedy Krolewiec znajdzie się mocnej i pożądanej izolacji.
                            • stasi1 Re: ostroznie. 30.05.25, 20:06
                              Przecież pisze że Rosja co najwyżej mogła by przestac kupowac te wina Mołdawskie. A ty że czekaja na lepszy moment. Widzisz Kazachstan też stanął okoniem wobec rosji bo co im putin może zrobić? A Kazachstan troche w gorszym położeniu jest niż Rumunia wobec rosji
                              • j-k mylisz sie. 30.05.25, 22:06
                                stasi1 napisał:
                                A Kazachstan troche w gorszym położeniu jest niż Rumunia wobec rosji

podoba mi sie twoje zainteresowanie geopolityka - tylko, ze JA czynie to d 45-ciu lat :)

Nieprawda (to co piszesz)

Rosja Kazachstanu nie jest w stanie zajac zbrojnie - bo ten jest za duzy i bedzie mial przy tym poparcie Chin..

Moldawie Rosja moze zajac zbrojnie w dwa dni - i nikt temu nie przeszkodzi.

• stasi1 Re: mylisz sie. 01.06.25, 14:17
                                  Tylko powiedz w jaki sposób? może zając ta Mołdawię w dwa dni Bez wojny w Ukrainie nawet tego nie mogli by zrobić
                                  • ignorant11 Re: mylisz sie. 01.06.25, 16:25
                                    stasi1 napisał:

> Tylko powiedz w jaki sposób? może zając ta Mołdawię w dwa dni Bez wojny w Ukrai
                                    > nie nawet tego nie mogli by zrobić

teleportacja i desantem z baz na Księzycu:)))
                                • ignorant11 Re: mylisz sie. 01.06.25, 16:24
                                  j-k napisał:

> stasi1 napisał:
                                  > A Kazachstan troche w gorszym położeniu jest niż Rumunia wobec rosji
                                  >
                                  >
                                  > podoba mi sie twoje zainteresowanie geopolityka - tylko, ze JA czynie to d 45-c
                                  > iu lat :)
                                  >
                                  > Nieprawda (to co piszesz)
                                  >
                                  > Rosja Kazachstanu nie jest w stanie zajac zbrojnie - bo ten jest za duzy i bedz
                                  > ie mial przy tym poparcie Chin..
                                  >
                                  > Moldawie Rosja moze zajac zbrojnie w dwa dni - i nikt temu nie przeszkodzi.
                                  >
                                  >

Jak im Ukraina da przemarsz ale ja to słabo widze:)))
                                  • stasi1 Re: mylisz sie. 03.06.25, 11:42
                                    Mogą poprosić Rumunię. Prezydent Mołdawii ma obywatelstwo rumuńskie i może głosować w Rumunii
    • ignorant11 Re: Traktat polsko-francuski 20.05.25, 15:56
      To nie jest zaden traktat, bo to, ze ktos se cos podpisał to wcale nieznaczy, że obowiązuje w RP. Bo musi byc procedura ratyfikacvyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka