Dodaj do ulubionych

Informacje o Gorylu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 22:06
Na wstępie informuję, że pracę domową odrobiłem i przetrząsnołem cały
interent w poszukiwaniu wszelkich informacji o polskim projekcie czołgu
Goryl, oczywiście z miernym skutkiem. Dlatego proszę forumowiczów o
udzielenie mi informacji na temat tego czołgu, gdyż bardzo mało o nim wiem, a
konstrukcja jest bardzo interesująca.
Obserwuj wątek
    • Gość: kwato Re: Informacje o Gorylu IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 03.03.05, 14:01
      Jedynie info to w papierze. Raport WTO z bodajże z 1997 r. Jak znajde to
      napiszę.
    • Gość: leon Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:39
      Konstrukcja? raczej drewniana atrapa i ciekawy pomysły na wyciąganięcie szmalu.
    • Gość: NokBrain Re: Informacje o Gorylu IP: *.pl / *.elektrosat.pl 03.03.05, 14:53
      Ja dodam od siebie jedno zdjecie i jeden szkic tego projektu. Obydwa ze stron
      zagranicznych(wstyd, ze u nas nikt sie tym nie zainteresowal[podbnie zreszta
      jak trudno znalesc cos o BWP-2000, Kobrze, Sumie, Loarze rakietowej itd. gdzie
      jedyna szansa jest internet obcojezyczny])
      Szkic:
      www.mainbattletanks.czweb.org/Tanky/gorilla.jpg
      Zdjecie(uznane zreszta za modyfikacje T-72...
      www.jedsite.info/tanks/tango-numbers-su/t-72_series/gorilla/gorilla_001.jpg
      Pozdrawiam.
      • Gość: bugim Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:38
        Diękuję, ale interesują mnie bardziej planowane paramatry czołgu, np. długość
        armaty.
        • Gość: NokBrain Re: Informacje o Gorylu IP: *.pl / *.elektrosat.pl 03.03.05, 20:56
          Prosze bardzo wiecej parametrow(coprawda nie wielkosci, ale to zawsze cos):
          www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/tanks.htm
          Ostatnia pozycja w tabelce
          • Gość: maxikasek Re: Informacje o Gorylu IP: *.szczecin.mm.pl 03.03.05, 23:51
            Miał miec napęd z jednej czy dwóch turbin tak ajk T-80
            • Gość: bugim Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 00:35
              Chodzi chyba bardziej o to czy miał podwójne rozprowadzanie mocy.
        • Gość: Speedy Re: Informacje o Gorylu IP: 217.17.35.* 04.03.05, 08:41
          > Diękuję, ale interesują mnie bardziej planowane paramatry czołgu, np. długość
          > armaty

Armata miała być ta sama co w T-72 (125 mm Rapira-3)
          • Gość: Michal Buslik Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:48
            dzieci , jak mozna dyskutowac o parametrach technicznych czegos czego nigdy nie
            bylo ?
            • Gość: A.L. Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:16
              > dzieci , jak mozna dyskutowac o parametrach technicznych czegos czego nigdy
              > nie bylo

to nie rozmawiać mi tu gó..arze o PAK-FA
              • Gość: Michal Buslik Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 12:49
                to mi jeszcze znajdz jakakalwiek wypowiedz mojego autorstwa w ktorej opisywalem
                mozliwosci techniczne T 50
                • Gość: Berkut Re: Informacje o Gorylu IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 13:24
                  Możliwości technicznych T 50 to nie zna nawet sam Michał Pogosjan :) A swoją
                  drogą ciekawe czy prototyp wystartuje w 2007 jak twierdzą rosjanie :)
                  pozdro
                  • Gość: A.L. tak przy okazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:28
                    jak już przeszliśmy od Goryla do rosyjskich samolotów to polecam ostatnie
                    wydanie Lotnictwa Wojskowego i solidny art. P.Butowskiego na temat Indyjskich
                    Su-30 (chyba najpełniejsze opracowanie tematu jakie widziałem w naszej prasie)
                    • Gość: Berkut Re: tak przy okazji IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 13:30
                      > jak już przeszliśmy od Goryla do rosyjskich samolotów to polecam ostatnie
                      > wydanie Lotnictwa Wojskowego i solidny art. P.Butowskiego na temat Indyjskich
                      > Su-30 (chyba najpełniejsze opracowanie tematu jakie widziałem w naszej prasie

Tak czytałem, artykuł jest świetny :)

pozdro
                • Gość: A.L. Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:24
                  > to mi jeszcze znajdz jakakalwiek wypowiedz mojego autorstwa w ktorej
                  >opisywalem mozliwosci techniczne T 50

Nie mam zamiaru niczego szukać, czepiać się i wytykać.
                  Wolę czytać to co piszesz na bieżąco - i się z tym zgadzać lub nie.
                  • Gość: Michal Buslik Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:25
                    wiec wez sie za repliki bo Ci nie wychodza
                    • Gość: A.L. Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 13:39
                      Bez obrazy, ale mi to lata czy moje repliki ci się podobają Wielki Recenzencie.

I żeby wykazać trochę taktu wobec autora tego wątku powrócę do Goryla - choć
                      kibicuję wielu polskim programom związanym z opracowywaniem w kraju uzbrojenia,
                      to akurat w tym przypadku cieszę się, że nad Gorylem/Andersem przestano
                      pracować zanim na dobre zaczęto. Chcieliśmy wyprodukować czołg klasy Ariete
                      dobre 20 lat po innych.
                      • Gość: Michal Buslik Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 19:07
                        > Bez obrazy, ale mi to lata czy moje repliki ci się podobają Wielki
                        Recenzencie.
                        >

Alez ja sie nie obrazam
                        skoro stac cie li tylko na glupawe repliki to nie moj problem :-)
            • Gość: wujcio Re: Informacje o Gorylu IP: *.exlog.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:34
              Gość portalu: Michal Buslik napisał(a):

> dzieci , jak mozna dyskutowac o parametrach technicznych czegos czego nigdy nie
              >
              > bylo ?

Można a nawet trzeba. Jest to mądre i postępowe. A Ty co, jakaś fobia antyrosyjska?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=18935470&a=18935470
    • Gość: A.L. Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:24
      Dla porządku dodam, że nazwę przemianowano z Goryl na Anders.
      • dreaded88 Re: Informacje o Gorylu 04.03.05, 17:44
        Anders wyraźnie komuś podpadł, bo we Wrocławiu w ramach zmian nazw przypadło mu
        byłe wzgórze Gomułki, które jest po prostu jakoś tam uformowanym wysypiskiem
        śmieci.

W sumie faktycznie Goryl nie był najszczęśliwszą koncepcją, szczególnie w
        ówczesnych uwarunkowaniach finansowych.
        • koza16 Re: Informacje o Gorylu 04.03.05, 20:56
          obecnie to raczej byle wzgorze Andersa
          • dreaded88 Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 10:51
            Coś tak jeszcze zostało, chociaż faktycznie górka koło cmentarza św. Ducha na
            Bardzkiej ładnie urosła.
    • rudy102_t_34_85 Re: Informacje o Gorylu 04.03.05, 22:41
      Trudno mówić tu o jakiejś konstrukcjii bo powstał tylko studialny szkic
      projektu i parę modelików do pokazywania na wystawach.
      W 1995 roku wyobrażano to sobie tak:
      Długość kadłuba-ok.10m.(z lufą).
      Szerokość-3,96 metra.
      Wys.do stropu wieży-2,46 metra.
      Masa ok.54. tony.
      Załoga 3 ludzi.
      Napęd-silnik wysokoprężny Rolls-Royce Condor V-12 o mocy 1119 kW.
      Skrzynia biegów automatyczna typu ESM 500,7 biegowa.
      V.max teren/droga - 45/70 km/h.
      Zasięg powyżej 500 km. w terenie.
      Uzbrojenie-armata 120 lub 125 mm,wkm.p-lot.12,7mmm,km.7,5 mm + opcjonalnie
      wyrzutnia ppk (niezależna od lufy aramaty głównej).
      Wyposażenie-cyfrowy SKO (prawdopodobnie licencyjny francuski SAVAN),cyfrowa
      radiostacja,system aktywnej wymiany danych między pojazdami,systemy WRE itp...
      Pancerz-kompozytowy typu COBCHAM,dodatkowe panele wymienne z boku kadłuba.
      Ta koncepcja miała charakter wstępny.Rozpatrywano też bardziej zaawansowaną
      wersję z armatą kal.140 mm. w bezzałogowej wieży z załogą zredukowaną do 2
      ludzi i silnikiem z przodu.Podwozie czołgu miało być bazą dla systemu
      LOARA,pojazdu inżynieryjnego,saperskiego itp..Szacunkowy koszt jednostkowy
      zakupu to ok.5mln.$ dla wersjii podstawowej.
      W naszych warunkach ekonomicznych realizacja tego projektu byłaby mocno
      problematyczna i obarczona sporym ryzykiem (vide np.samolot bojowy SKORPION czy
      śmigłowiec szturmowy JASTRZĄB).
      • Gość: bugim Re: Informacje o Gorylu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 22:52
        Dziękuję wszystkim za udzielone mi informacje, szczególnie rudemu, mój głód
        wiedzy został zaspokojony :).
      • Gość: pierce Re: Informacje o Gorylu IP: *.crowley.pl 05.03.05, 09:58
        Jastrząb ? Co to było /raczej miało być/ za ustrojstwo ?

pzdr.
        • michalgajzler Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 10:28
          Śmigłowiec szturmowy na bazie Sokoła. Rysunki w, przynajmniej w dwóch
          wariantach, takiego czegoś publikowała swego czasu SP. Prawdopodobieństwa
          realizacji nie skomentuję;).
          • dreaded88 Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 10:53
            E tam, Jugosławianie jeszcze bardziej się przewieźli. Miał być własny Gripen -
            Novi Avion, nie ma ani jego, ani Jugosławii. Ciekawe, czy SOKO w ogóle coś
            jeszcze produkuje, czy zakłady poszły w diabły w 1999.
            • Gość: A.L. Re: Informacje o Gorylu IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.05, 11:15
              Przy obecnym skomplikowaniu uzbrojenia, nafaszerowaniu elektroniką, a w
              konsekwencji dużymi kosztami opracowania kończą się czasy samodzielnych
              konstrukcji (samoloty, czołgi podstawowe, śmigłowce, programy
              rakietowe ,okręty) a nadchodzi czas kooperacji - my raczej aliasu
              technologicznego na bazie grupy weszechradzkiej nie zbudujemy, więc trzeba
              zacząć brać udział w projektach europejskich.
            • michalgajzler Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 13:25
              SOKO raczej nie. Teraz to raczej UTVA. Modernizują sobie Super Galeba do wersji
              G4M. Gdzieś ostatnio widziałem zdjęcia z prób - chyba na militaryphotos.
              • dreaded88 Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 13:55
                Ciekawe, jak w b. Jugosławii będzie się rozwijać sytuacja w materii sił
                powietrznych. Słoweńcy raczej za szybko powyżej PC-9 nie podskoczą. Kroaci będą
                musieli w końcu czymś zastapić MiGi - od ładnych paru lat wałkowany jest temat
                F-16A/B, ale decyzji ciągle nie ma (po starej przyjaźni Niemcy im mogą kiedyś
                odstąpić Tornada). Serbom po wojnie ostały się nędzne resztki, a ambicje pewnie
                mają, tu w roli dostawcy raczej bym widział Rosjan (używane MiGi-29 albo Su-27)
                lub może nawet Chińczyków.
                • michalgajzler Re: Informacje o Gorylu 05.03.05, 19:35
                  Słoweńcy specjalnie o coś więcej niż PC-9 nie zabiegają - i tak narazie kupują
                  śmigłowce. A ich nieba pilnują póki co Włosi;-).
                  Serbowie - z funduszami u nich niezbyt dobrze (przynajmniej do niedawna).
                  Obstawiam, że jeszcze troche czasu minie nim zaczną się starać o jakieś "nowe"
                  samoloty bojowe. Kierunek - raczej Rosja.
                  Chorwacja - hmmm...albo faktycznie jakieś używane F-16A/B (trochę tego towaru na
                  rynku jest, np. belgijskie czy holenderskie, choć tymi ostatnimi interesowało
                  się Chile, tyle że sprawa jakoś ucichła) albo może Gripeny A/B? Inna sprawa to
                  pieniądze.
                  A swoja drogą to może ktoś skusiłby się tam na Skytrucki;-))
          • Gość: pierce Re: Informacje o Gorylu IP: *.crowley.pl 05.03.05, 20:22
            Dzięki. Swoją drogą to były czasy, czego to wtedy nie planowano :-) W SP
            pokazywano projekt Pirania - dwusilnikowy samolot (chyba jakaś
            pochodna/następca An-28) w wersji szurmowej i rozpoznawczej z radarem na
            grzbiecie...do czego miało to słuzyć ?

pozdrawiam
            • michalgajzler Re: Informacje o Gorylu 06.03.05, 14:12
              Gość portalu: pierce napisał(a):

> Dzięki. Swoją drogą to były czasy, czego to wtedy nie planowano :-)

Orkan, 3 wersje Skorpiona, Kobra;-))...
              Z bardziej aktualnych, Sęp - z którego ostał się chyba tylko składany wirnik
              pokazany na jednej z Anakond.

>W SP
              > pokazywano projekt Pirania

Chodzi o ten projekt "pucaropodobny"?

• michalgajzler Pirania 06.03.05, 14:14
              No tak, za szybko wysłałem.
              O tą Piranię chodzi?
              www.powiat.mielec.pl/poser/samoloty/pozostale2/pirania.htmPozdr.
              • Gość: pierce Re: Pirania IP: *.crowley.pl 06.03.05, 14:33
                Nie wiem dlaczego posądzałem go o spokrwnienie z Bryzą...pamięć szwankuje
    • rudy102_t_34_85 Trochę więcej o JASTRZĘBIU. 07.03.05, 20:02
      Pierwsze rysunki koncepcyjne śmigłowca szturmowego zbudowanego na bazie SOKOŁA
      przestawiono w 1993 roku.Tzw.SOKÓŁ W/S miał być prostym rozwinięciem SOKOŁA
      W3,tylna część kadłuba razem z zespołem napędowym pozostawała bez większych
      zmian natomiast z przodu pojawiała się 2-osobowa pancerna kabina typu "tandem"
      podparta dwukołowym podwoziem podobnym jak np.w A-129.Trzecie koło miało być z
      tyłu belki ogonowej,w efekcie stojący na ziemi śmigłowiec zadzierał nos do góry
      niczym samolot z kółkiem ogonowym (choćby Bf-109).Wyglądało to na prowizorkę w
      rodzaju doświadczalnego XH-1 z RPA.
      W 1994 zaprezentowano dużo bardziej zaawansowany projekt koncepcyjny nazwany
      JASTRZĄB.Śmigłowiec miał całkiem nowy kadłub,bardzo podobny do EC.TIGER.Z
      przodu kabina typu "tandem",u dołu ruchome działko dalej "skrzydełka" z
      pylonami do podwieszania uzbrojenia (2x2),podwozie trzypunktowe w całości pod
      kadłubem.Zespół napędowy prawie taki sam jak w typowym W3 ale ze stałymi
      rozpraszaczami gazów spalinowych na silnikach.
      W tylnej części kadłuba dodatkowa mała kabinka dla dwóch ludzi (np.ewakuowanej
      załogi innej maszyny czy mechaników podczas przebazowania) podobnie jak w
      rosyjskim MI-28.Sensory obserwacyjne (Ir,TV,laser) w ruchomej kopułce na
      dziobie + opcjonalnie stabilizowana giroskopem "kula obserwacyjna" na szczycie
      głównego wirnika.Nie są mi znane jakieś przybliżone dane n/t wymiarów czy
      spodziewanych osiągów tej maszyny.
      Oprócz tego przedstawiono także koncepcję uzbrojonego i opancerzonego śmigłowca
      desantowego przenoszącego 15 żołnierzy i posiadającego działko pod kadłubem.Nie
      był jednak określany jako JASTRZĄB,ale SOKÓŁ M/S.
      • Gość: wyglad Re: Trochę więcej o JASTRZĘBIU. IP: *.pl / *.elektrosat.pl 07.03.05, 22:28
        Posiadasz moze jakies zdjecie, szkic, rysunek? Jesli tak to prosze Cie o
        udostepnienie. Ciekaw jestem jak wygladal Sokol z ukladem tandem... jakos nie
        widze tu juz duzo wspolnego z W-3.
        • rudy102_t_34_85 Re: Trochę więcej o JASTRZĘBIU. 09.03.05, 13:37
          Ba,w necie niczego znależć nie mogłem więc linków nie będzie...
          Jedyne co mogę doradzić to odwiedzić dobrze zaopatrzoną biblotekę i przejrzeć:
          -książkę BROŃ PRZECIWPANCERNA Igora Witkowskiego (wyd.WIS 1993),pod koniec
          rozdziału wstępnego jest rysunek wcześniejszej wersjii śmigłowca szturmowego,
          -SKRZYDLATĄ POLSKĘ z września 1994 gdzie są rysunki wersjii póżniejszych.
          Niczego lepszego nie mogę polecić.
          • michalgajzler Re: Trochę więcej o JASTRZĘBIU. 09.03.05, 15:47
            Poza tym rysunki wcześniejszego konceptu ukazały sie niedawno w Aeroplanie przy
            okazji numeru poświęconego Sokołowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka