Dodaj do ulubionych

3 księżniczki

IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 30.07.02, 12:43
Mam zagadkę z którą niestety sam mam duże trudności, ale wiem że należy do
klasyków i niektórych może będą zniesmaczeni.

Ksiąze ma do wyboru trzy księżniczki: jedną która zawsze mówi prawdę, drugą
która zawsze kłamie i trzecią która czasami kłamie a czasami mówi prawdę.
Biedny królewicz może każdej z księżniczek zadać po jednym pytaniu.

Jakie pytanie ma zadać im królewicz aby orzenić się tą prawdomówną
Obserwuj wątek
    • kopperek Re: 3 księżniczki 30.07.02, 15:31
      Gość portalu: Kris napisał(a):

> Mam zagadkę z którą niestety sam mam duże trudności, ale wiem że należy do
      > klasyków i niektórych może będą zniesmaczeni.
      >
      > Ksiąze ma do wyboru trzy księżniczki: jedną która zawsze mówi prawdę, drugą
      > która zawsze kłamie i trzecią która czasami kłamie a czasami mówi prawdę.
      > Biedny królewicz może każdej z księżniczek zadać po jednym pytaniu.
      >
      > Jakie pytanie ma zadać im królewicz aby orzenić się tą prawdomówną

Podejrzewam, ze nie o to rozwiazanie chodzi, ale co tam:)
      oznaczenia:
      prawd. - prawdomówna;
      niezd. - czasem rpawda, czasem falsz;
      klamiaca - wiadomo

Podchodzimy do A i pytamy: "gdybym spytal B, ktora z WAS DWOCH jest prawd., co by mi powiedziala"??, potem do B i pytamy "gdybym spytal A, ktora z WAS DWOCH jest prawd., co by mi powiedziala"??
      - jesli wsrod A i B jest prawd. i klamiaca, prawd. powie "powiedzialaby, ze to ona", klamiaca powie "powiedzialaby, ze to ja";
      - jesli wsrod A,B jest prawd. i niezdecydowana, prawd. powie "nie wiem", niezd. cokolwiek;
      - jesli klamiaca i niezd., klamiaca musi milczec (bo nie wie - niedawno gdzies to przerabialismy:)), niezd - cokolwiek;

Jak widac, pierwszy przypadek jest jednoznacznie wykrywalny, i jednoznacznie interpetowalny (bez zadawania pytania C). W pozostalych dwoch przypadkach jedna z pary jest niezd., zatem C jest albo prawd., albo klamiaca - wtedy podchodzimy do niej (do C) i pytamy, czy dwa plus dwa jest cztery:).

Ugh, to pierwszy pomysl, moze wieczorem poszukam jakiegos bardziej eleganckiego rozwiazania (coz, praca...:)

Pozdrawiam i dzieki
      • kopperek Re: 3 księżniczki 30.07.02, 15:36
        Ech, juz widze, ze powyzsze rozwiazanie jest niepelne....

Pozdrawiam
      • kopperek Re: 3 księżniczki 30.07.02, 15:50
        > Podejrzewam, ze nie o to rozwiazanie chodzi, ale co tam:)
        > oznaczenia:
        > prawd. - prawdomówna;
        > niezd. - czasem rpawda, czasem falsz;
        > klamiaca - wiadomo
        >
        > Podchodzimy do A i pytamy: "gdybym spytal B, ktora z WAS DWOCH jest prawd., co
        > by mi powiedziala"??, potem do B i pytamy "gdybym spytal A, ktora z WAS DWOCH j
        > est prawd., co by mi powiedziala"??
        > - jesli wsrod A i B jest prawd. i klamiaca, prawd. powie "powiedzialaby, ze to
        > ona", klamiaca powie "powiedzialaby, ze to ja";
        > - jesli wsrod A,B jest prawd. i niezdecydowana, prawd. powie "nie wiem", niezd.
        > cokolwiek;
        > - jesli klamiaca i niezd., klamiaca musi milczec (bo nie wie - niedawno gdzies
        > to przerabialismy:)), niezd - cokolwiek;
        >
        > Jak widac, pierwszy przypadek jest jednoznacznie wykrywalny, i jednoznacznie in
        > terpetowalny (bez zadawania pytania C).
        Co do pozostalych dwoch przypadkow:
        - jesli uslyszymy "nie wiem" i brak odpowiedzi, wtedy (i tylko wtedy) nie wiemy, czy to przypadek 2), czy 3); ale wiadomo, ze C jest albo prawd., albo klamiaca. Pytamy C:"czy dwa plus dwa jest cztery"? Jesli powie tak, jest nasza wybranka; jesli powie nie, wtedy prawd. jest ta z pary A,B ktora powiedziala "nie wiem" (a niezd. milczala);
        -jesli zachodzi przypadek 2) lub 3), ale nie w wersji przedstawionej powyzej, od razu wiadomo, czy C jest prawd, czy klamiaca; jesli to pierwzsze, jest po herbacie, jesli to drugie, pytamy C "ktora z pary A,B jest prawd.", i wybieramy te druga z pary A,B;

uff:)))

• Gość: cardemon Re: 3 księżniczki IP: 128.163.75.* 30.07.02, 19:35
          kopperek napisał:

> a. Pytamy C:"czy dwa plus dwa jest cztery"? Jesli powie tak (...)

Moge sie przyczepic? Z tresci zadania zrozumialem, ze wszystkim ksiezniczkom
          musisz zadac jedno i te same pytanie. ;)

pzdr.

• kopperek Re: 3 księżniczki 30.07.02, 19:45
            Gość portalu: cardemon napisał(a):

> Moge sie przyczepic? Z tresci zadania zrozumialem, ze wszystkim ksiezniczkom
            > musisz zadac jedno i te same pytanie. ;)

Czepianie mile widziane, ale...
            " Biedny królewicz może każdej z księżniczek zadać po jednym pytaniu."
            No nie wiem, ja to inaczej rozumiem. Byc moze przy Twoim zalozeniu rowniez da sie to rozwiazac - masz pomysl? Ja mam tu wiecej watpliwosci, przy pewnych zalozeniach ta zagadka w ogole jest prosta (np. gdy moga odpowiadac tylk tak/nie lub brak odpowiedzi).

Pozdrawiam

• Gość: cardemon Re: 3 księżniczki IP: 128.163.75.* 30.07.02, 19:59
              kopperek napisał:

> " Biedny królewicz może każdej z księżniczek zadać po jednym pytaniu."

No wlasnie. Wydaje mi sie, ze chodzi tu raczej o zadanie JEDNEGO pytania
              wszystkim trzem, niz PO JEDNYM pytaniu kazdej. Tak przynajmniej zagadka jest
              trudniejsza.

> Byc moze przy Twoim zalozeniu rowniez da sie to rozwiazac - masz pomysl?

Tak, mam pomysl na pytanie, ale doskonale wiem, ze Ty tez masz taki pomysl.

pzdr.
            • Gość: cardemon Re: 3 księżniczki IP: 128.163.75.* 30.07.02, 20:15
              kopperek napisał:

> przy pewnych zaloz niach ta zagadka w ogole jest prosta (np. gdy moga
              > odpowiadac tylk tak/nie lub brak odpowiedzi).

Przede wszystkim zadna nie moze sie uchylac od odpowiedzi, jesli wie jaka jest
              odpowiedz. Np. Klamczucha nie moze powiedziec "nie wiem", jesli tylko zna
              prawidlowa odpowiedz na pytanie i moze jej nadac falsz.

pzdr.
              • Gość: Kris Re: 3 księżniczki IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 31.07.02, 12:09
                Od razu mowie, ze jest to zagadka ktora uslyszalem i nie wiem dokladnie jak
                wyglada oryginalna wersja, ale jak rozumiem chodzi o zadanie jednego tego
                samego pytania każdej ksiezniczce.
                A z koleji ksiezniczka odpowiada tak/nie/nie wiem.

Musze sie przyznac, ze ciagle zapetlam sie przy rozwiazywaniu i poki co nie
                znam odpowiedzi.
                • Gość: Kris Re: 3 księżniczki IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 31.07.02, 12:22

> Od razu mowie, ze jest to zagadka ktora uslyszalem i nie wiem dokladnie jak
                  > wyglada oryginalna wersja, ale jak rozumiem chodzi o zadanie jednego tego
                  > samego pytania każdej ksiezniczce.
                  > A z koleji ksiezniczka odpowiada tak/nie/nie wiem.
                  >
                  > Musze sie przyznac, ze ciagle zapetlam sie przy rozwiazywaniu i poki co nie
                  > znam odpowiedzi.

No tak przy tych zalozeniach o ktorych pisalem oraz przy zalozeniu, ze
                  ksiezniczki dobrze wiedza ktora z nich klamie, mowi prawde czy kreci (raz tak
                  raz tak)

To chyba juz wiem.
                  Jestem ciekawy jak koledzy i kolezanki
                  • Gość: johndoe rozwiazanie? IP: *.tlsa.pl 31.07.02, 13:42
                    mam /albo mi sie wydaje/ rozwiazanie

pytanie brmi:
                    czy obie twoje siostry moglyby cie wskazac, gdybym spytal je o siostre klamiaca?

przypadek zadania tego pytania siostrze "niepewnej" jest istotny
                    wydaj mi sie, ze musi powiedziec nie bo:
                    jezlei mowi prawde, to nie moze jej wskazac s. prawdomowna
                    jezeli klamie, to musi sklamac, ze siostra klamiaca moze ja wskazac. /troche mnie juz kreci/
                    pomozcie zanalizowac
                    • Gość: Kris Re: rozwiazanie? IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 31.07.02, 15:30
                      Gość portalu: johndoe napisał(a):

> pytanie brmi:
                      > czy obie twoje siostry moglyby cie wskazac, gdybym spytal je o siostre
                      klamiaca ?
                      >
                      > jezlei mowi prawde, to nie moze jej wskazac s. prawdomowna
                      Tu sie zgadzam, jesli bedzie chciala powiedziec prawde to powie : NIE
                      > jezeli klamie, to musi sklamac, ze siostra klamiaca moze ja wskazac. /troche
                      mn
                      > ie juz kreci/
                      > pomozcie zanalizowac
                      a tu niestety mam watpliwosci.
                      Jesli akurat bedzie chciala sklamac, to wie ze obie siostry nie wskaza jej jako
                      klamiacej (gdyz prawdomowna wie ze klamiaca jest ta druga)i powie : TAK

Tak uwazam
    • cardemon ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 15:52
      Moja propozycja pytania:

Co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej pytanie "Czy mowisz prawde?"?

Bez problemu krolewicz okresli ktora jest ktora.

pzdr.
      • kopperek ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 17:01
        cardemon napisał:

> Moja propozycja pytania:
        >
        > Co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej pytanie "Czy mowisz prawde?"?
        >
        > Bez problemu krolewicz okresli ktora jest ktora.
        >

Swietne!!!! Rozumiem, ze pytanie oznacza tyle co "czy jestes prawdomowna". Bardzo mi sie podoba:))) Na pewno nie jst to jedyna mozliwosc, wystarczy, ze wiemy co powie prawdomowna, i dla przypadku, gdy jedna z dwoch pozostalych powie to samo (to ta niezdecydowana), mozna bylo wydedukowac, ktora jest ktora, na podstawie wypowiedzi ostatniej (ktora na pewno jest klamiaca - oczywiscie zakladam, ze pytanie jest tak sformulowane, ze klamiaca i prawdomowna odpowiadaja co innego:)))).

Pozdrawiam
        • cardemon ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 19:32
          kopperek napisał:

(...)
          > Na pewno nie jst to jedyna mozliwosc, wystarczy, ze wiemy
          > co powie prawdomowna, i dla przypadku, gdy jedna z dwoch pozostalych powie to
          > samo (to ta niezdecydowana), mozna bylo wydedukowac, ktora jest ktora, na
          > podstawie wypowiedzi ostatniej (ktora na pewno jest klamiaca - oczywiscie
          > zakladam, ze pytanie jest tak sformulowane, ze klamiaca i prawdomowna
          > odpowiadaja co innego:)))).
          >
          > Pozdrawiam

Coz, znowu musze sie przyczepic... :( Chyba mnie znienawidzisz. ;)

Zauwaz, ze na pytanie krolewicza zadna z panien nie odpowie wskazujac palcem:
          - Beata odpowie "tak", a Agata "nie".

Tylko beda to odpowiedzi typu:
          - Jedna powie "nie", druga powie "tak".

pzdr.

• kopperek ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 19:48
            cardemon napisał:

> kopperek napisał:
            >
            > (...)
            > > Na pewno nie jst to jedyna mozliwosc, wystarczy, ze wiemy
            > > co powie prawdomowna, i dla przypadku, gdy jedna z dwoch pozostalych powie
            > to
            > > samo (to ta niezdecydowana), mozna bylo wydedukowac, ktora jest ktora, na
            > > podstawie wypowiedzi ostatniej (ktora na pewno jest klamiaca - oczywiscie
            > > zakladam, ze pytanie jest tak sformulowane, ze klamiaca i prawdomowna
            > > odpowiadaja co innego:)))).
            > >
            > > Pozdrawiam
            >
            > Coz, znowu musze sie przyczepic... :( Chyba mnie znienawidzisz. ;)
            >
            > Zauwaz, ze na pytanie krolewicza zadna z panien nie odpowie wskazujac palcem:
            > - Beata odpowie "tak", a Agata "nie".
            >
            > Tylko beda to odpowiedzi typu:
            > - Jedna powie "nie", druga powie "tak".
            >

Cardemon - ustalmy raz na zawsze: jezeli kiedys Cie znienawidze, to NA PEWNO nie za to, ze sie czepiasz. Predzej za to, ze nie wyrazasz sie w pelni jednoznacznie. Fakt, Twoje rozwiazanie jest nadal dobre dla tych dodatkowych warunkow. Rownie prawdziwa prawda jest to, ze z Twojego poprzedniego postu te warunki nie wynikaly:))). Ale ok, przyznaje, ze w tym swietle to rozwiazanie nabiera dodatkowego blasku. Przedstawione przeze mnie uwagi (ze kluczowa jest wypowiedz klamiacej) pozostaja natomiast w mocy, chyba ze zabronisz tej niezdecydowanej mowic "nie wiem" (zabronisz?).

Pozdrawiam i czekam na odzew:)

Pozdrawiam
            • cardemon ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 20:34
              kopperek napisał:

> Przedstawione przeze mnie uwagi (ze kluczowa jest wypowiedz klamia
              > cej) pozostaja natomiast w mocy, chyba ze zabronisz tej niezdecydowanej
              > mowic "nie wiem" (zabronisz?).

Oczywiscie, ze zabraniam! Niezdecydowana nie moze opowiedziec w sposob:
              - Jedna odpowie "nie", a druga "nie wiem" (to oczywiste)
              ani:
              - Jedna odpowie "nie", a druga nie wiem jak odpowie.

Klamstwo czy prawda, jaka wypowiada kazda z siostr musi najpierw dotyczyc
              danego faktu o ktorym sie wypowiada, a ewentualnie dopiero pozniej dotyczyc
              stanu wlasnej na ten temat wiedzy. Zauwaz, ze nia ma sensu, by klamca na
              wszystkie pytania, na ktore zna odpowiedz, odpowiadal "nie wiem". On odpowiada
              na takie pytanie celowo nadajac odpowiedzi falsz, bo wie jaka jest prawdziwa
              odpowiedz. I dlatego jest wlasnie klamca, a nie dlatego, ze mowi "nie wiem" na
              cos, co wie.

pzdr.

• kopperek ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 20:48
                Well, chyba wreszcie wiem, jaka zagadke rozwiazywales.

Pozdrawiam
                • cardemon ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 20:50
                  kopperek napisał:

> Well, chyba wreszcie wiem, jaka zagadke rozwiazywales.
                  >
                  > Pozdrawiam

Jaka???
                  • kopperek ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 20:57
                    cardemon napisał:

> kopperek napisał:
                    >
                    > > Well, chyba wreszcie wiem, jaka zagadke rozwiazywales.
                    > >
                    > > Pozdrawiam
                    >
                    > Jaka???

Podobna do tej, ktora napisal Kris:).

Pozdrawiam
                    • cardemon ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 21:15
                      kopperek napisał:

> Podobna do tej, ktora napisal Kris:).
                      >
                      > Pozdrawiam

Chyba za duzo na tym forum bylo ostatnio ciezkich zagadek. Ludzie sie irytuja,
                      zloszcza, nie spia po nocach... A przeciez chodzi tu o relaks. Trzeba dac teraz
                      cos latwego, niech kazdy troche odetchnie i odpocznie. :)

pzdr.
                      • kopperek ODPOWIEDZ ale bez uzasadnienia Re: 3 księżniczki 31.07.02, 21:21
                        ok, ok:). Mam nadzieje, ze nie odebrales moich postow jako jakiejs agresji, po prostu uwazam, ze Twoje zalozenia nie sa wcale oczywiste (mozna dyskutowac, czy sa intuicyjne, wg mnie tez nie do konca). A Twoje rozwiazanie bardzo mi sie podoba.

Pozdrawiam jak zawsze
      • Gość: johndoe ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 08:31
        cardemon napisał:

> Moja propozycja pytania:
        >
        > Co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej pytanie "Czy mowisz prawde?"?
        >
        > Bez problemu krolewicz okresli ktora jest ktora.
        >
        > pzdr.

uwazam, ze to rozwiazanie nie spelnia warunkow zadania.
        to nie jest jedno pytanie a dwa. mogloby to brzmiec rowniez:
        1 co powie twoja pierwsza siostra na pytanie...
        2 co powie twoja druga siostra .....
        rownie dobrze mozna zadaawac pytania takie jak:
        czy niebo jest niebieskie i co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej pytanie "Czy mowisz prawde?"?

pytanie powinno brzmiec tak, aby odpowiedz brzmiala tak lub nie
        nie mozna na jedno pytanie odpowiedziec: jedna tak, druga nie.
        wiec twierdze, ze zagadka nadal jest nierozwiazana, a Wy?
        • cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona 01.08.02, 14:34

> pytanie powinno brzmiec tak, aby odpowiedz brzmiala tak lub nie
          > nie mozna na jedno pytanie odpowiedziec: jedna tak, druga nie.
          > wiec twierdze, ze zagadka nadal jest nierozwiazana, a Wy?

Absolutnie masz racje. W zadaniu powinien byc postawiony warunek, ze pytanie
          musi byc tak skonstruowane, by mozna bylo nan odpowiedziec tak/nie.
          Trzeba wiec siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:

-Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie, czy jest
          prawdomowna?

pzdr.
          • Gość: johndoe Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 14:49
            cardemon napisał:

> -Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie, czy jest
            > prawdomowna?
            >
            > pzdr.

na tak postawione pytanie prawdomown o klamiacej odpowie "tak" i niepewna o prawdomownej tez tak moze powiedziec :(
            szukajmy dalej
            pzdr
            • cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona 01.08.02, 15:05

> cardemon napisał:

> > -Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie, czy jest
              > > prawdomowna?
              .
              >
              > na tak postawione pytanie prawdomown o klamiacej odpowie "tak" i niepewna o
              > prawdomownej tez tak moze powiedziec :(

Zgadza sie. Tym niemniej dokladnie rozpoznasz wszystkie trzy. Przemysl to
              jeszcze raz.

pzdr. CdM
              • Gość: johndoe Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 15:12
                cardemon napisał:

> Gość portalu: johndoe napisał(a):
                >
                > > cardemon napisał:
                >
                > > > -Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie, czy
                > jest
                > > > prawdomowna?
                > .
                > >
                > > na tak postawione pytanie prawdomown o klamiacej odpowie "tak" i niepewna
                > o
                > > prawdomownej tez tak moze powiedziec :(
                >
                > Zgadza sie. Tym niemniej dokladnie rozpoznasz wszystkie trzy. Przemysl to
                > jeszcze raz.
                >
                > pzdr. CdM

a klamiaca o niepewnej nie moze tylko poiedziec "nie wiem" /bo to prawdziwa odpowiedz na pytanie o niepewna/, czyli moze rowniez powiedziec tak.
                3 x tak i cisza jak mak :)
                • Gość: Kris Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 01.08.02, 15:26

> cardemon napisał:
                  >
                  > > Gość portalu: johndoe napisał(a):
                  > >
                  > > > cardemon napisał:
                  > >
                  > > > > -Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie,
                  > czy
                  > > jest
                  > > > > prawdomowna?
                  > > .
                  > > >
                  > > > na tak postawione pytanie prawdomown o klamiacej odpowie "tak" i niep
                  > ewna
                  > > o
                  > > > prawdomownej tez tak moze powiedziec :(
                  > >
                  > > Zgadza sie. Tym niemniej dokladnie rozpoznasz wszystkie trzy. Przemysl to
                  > > jeszcze raz.
                  > >
                  > > pzdr. CdM
                  >
                  > a klamiaca o niepewnej nie moze tylko poiedziec "nie wiem" /bo to prawdziwa
                  odp
                  > owiedz na pytanie o niepewna/, czyli moze rowniez powiedziec tak.
                  > 3 x tak i cisza jak mak :)

No tym razem nie zgadzam sie klamiaca o niepewnej moze powiedziec tylko nie
                  wiem, gdyz moza klamac tylko wtedy kiedy zna prawdziwa odpowiedz, czyli co o
                  sobie powie "niepewna" ale tego po prostu nie wie, a jak taka niewiedze
                  zanegowac?
                  • Gość: cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 128.163.75.* 01.08.02, 15:34

> No tym razem nie zgadzam sie klamiaca o niepewnej moze powiedziec tylko nie
                    > wiem, gdyz moza klamac tylko wtedy kiedy zna prawdziwa odpowiedz, czyli co o
                    > sobie powie "niepewna" ale tego po prostu nie wie, a jak taka niewiedze
                    > zanegowac?

Jesli w takim przypadku klamiaca powie "nie wiem", to znaczy, ze powiedziala
                    prawde, bo naprawde nie wie. Klamiaca w zaden sposob nie moze na 100% sklamac,
                    jesli po swojej lewej stronie ma "niepewna", w zwiazku z tym po prostu sie w
                    ogole nie odezwie.

pzdr.
                    • Gość: Kris Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 01.08.02, 15:42
                      Gość portalu: cardemon napisał(a):

> Gość portalu: Kris napisał(a):
                      >
                      > > No tym razem nie zgadzam sie klamiaca o niepewnej moze powiedziec tylko ni
                      > e
                      > > wiem, gdyz moza klamac tylko wtedy kiedy zna prawdziwa odpowiedz, czyli co
                      > o
                      > > sobie powie "niepewna" ale tego po prostu nie wie, a jak taka niewiedze
                      > > zanegowac?
                      >
                      > Jesli w takim przypadku klamiaca powie "nie wiem", to znaczy, ze powiedziala
                      > prawde, bo naprawde nie wie. Klamiaca w zaden sposob nie moze na 100%
                      sklamac,
                      > jesli po swojej lewej stronie ma "niepewna", w zwiazku z tym po prostu sie w
                      > ogole nie odezwie.
                      >
                      > pzdr.
                      No dobra, mozna i tak.
                      Ja po prostu zalozylem, ze klamiaca mowi "nie wiem" kiedy wlasnie nie umie
                      sklamac jesli moglaby milczec pewnie by milczala:)
        • Gość: Kris Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 01.08.02, 15:12

> cardemon napisał:
          >
          > > Moja propozycja pytania:
          > >
          > > Co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej pytanie "Czy mowisz prawde
          > ?"?
          > >
          > > Bez problemu krolewicz okresli ktora jest ktora.
          > >
          > > pzdr.
          >
          > uwazam, ze to rozwiazanie nie spelnia warunkow zadania.
          > to nie jest jedno pytanie a dwa. mogloby to brzmiec rowniez:
          > 1 co powie twoja pierwsza siostra na pytanie...
          > 2 co powie twoja druga siostra .....
          > rownie dobrze mozna zadaawac pytania takie jak:
          > czy niebo jest niebieskie i co odpowie kazda z twoich siostr, na zadane jej
          pyt
          > anie "Czy mowisz prawde?"?
          >
          > pytanie powinno brzmiec tak, aby odpowiedz brzmiala tak lub nie
          > nie mozna na jedno pytanie odpowiedziec: jedna tak, druga nie.
          > wiec twierdze, ze zagadka nadal jest nierozwiazana, a Wy?

zgadzam sie z johndoe, moim zdaniem na tak zadane pytanie nie można
          odpowiedzieć tak lub nie ani nawet "nie wiem" bo potrzebne są tutaj po prostu
          dwie odpowiedzi.

pozdrawiam
          • cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona 01.08.02, 15:18
            cardemon napisał:

> Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
            >
            > -Co odpowie twoja siostra z lewej strony, na zadane jej pytanie, czy jest
            > prawdomowna?
            >
            > pzdr.
            • Gość: johndoe Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 15:29
              cardemon napisał:

> cardemon napisał:
              >
              > > Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
              > >
              > > prawdomowna?
              > >
              > > pzdr.
              to sie nie zgadza /patrz wyzej/
              ale chyba mam
              kogo wskazalby prawdomowna siostra, gdybym ja spytal o siostre klamiaca?
              prawdomowna pokaze klamiaca
              klamiac niepewna
              niepewna siebie lub klamiaca
              warunkiem jest, ze nie mozna pokazywac samej siebie /prawdomowna pokazuje jedna z 2 siostr/, wiec nie wiem czy to spelni warunek zadania?
              • Gość: cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 128.163.75.* 01.08.02, 16:08

> > cardemon napisał:
                > >
                > > > Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
                > > >
                > jest
                > > > prawdomowna?
                > > >
                > > > pzdr.
                .
                > to sie nie zgadza /patrz wyzej/

Oj zgadza sie, zgadza! (patrz nizej)

> kogo wskazalby prawdomowna siostra, gdybym ja spytal o siostre klamiaca?
                > prawdomowna pokaze klamiaca
                > klamiac niepewna
                > niepewna siebie lub klamiaca

Niepewna wskaze na prawdomowna i nadal nic nie wiadomo. Rozwiazanie juz jest,
                patrz nizej.

• Gość: Kris Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 2.3.STABLE* / 126.33.13.* 01.08.02, 15:32
              cardemon napisał:

> cardemon napisał:
              >
              > > Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
              > >
              > > prawdomowna?
              > >
              > > pzdr.
              Gratulacje moim zdaniem jest to odpowiedz spelniajaca warunki zadania.
              Choc sam osobiscie wymyslilem inną odpowieć choć zaczyna sie podobnie:

Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
              - Co odpowiedziałaby twoja siostra z lewej strony, gdybym zapytał się jej czy
              TY mowisz prawde?

pozdrawiam Kris
              • Gość: johndoe Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 15:40

> cardemon napisał:
                >
                > > cardemon napisał:
                > >
                > > > Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
                > > >
                > jest
                > > > prawdomowna?
                > > >
                > > > pzdr.
                > Gratulacje moim zdaniem jest to odpowiedz spelniajaca warunki zadania.
                > Choc sam osobiscie wymyslilem inną odpowieć choć zaczyna sie podobnie:
                >
                > Trzeba siostrzyczki ustawic w kółeczku i zadac pytanie:
                > - Co odpowiedziałaby twoja siostra z lewej strony, gdybym zapytał się jej czy
                > TY mowisz prawde?
                >
                > pozdrawiam Kris

podobny blad co u CdM. prawdziwa odpowiedz o niepewnej brzmi "nie wiem". klamiaca zawsze moze powiedziec nie i mamy np. #x nie
                pzdr

• Gość: cardemon Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: 128.163.75.* 01.08.02, 17:15

> podobny blad co u CdM. prawdziwa odpowiedz o niepewnej brzmi "nie wiem".
                  > klamiaca zawsze moze powiedziec nie i mamy np. #x nie

Klamiaca nie moze nic powiedziec, co jest lub mogloby okazac sie prawda. W
                  zwiazku z tym, ze nie wie co odpowie niepewna, nie moze odpowiedziec ani "nie"
                  ani "tak", a "nie wiem" bedzie zgodne z prawda :). Zamilknie wiec jak grob i w
                  ogole nie da zadnej odpowiedzi.
                  • Gość: johndoe Re: ODPOWIEDZ do Cardemona IP: *.tlsa.pl 02.08.02, 09:01
                    uwazam po prostu, ze w tego typu zagadkach trzeba zadawac pytania, na ktore odpowiedz brmi tak lub nie. tak jak w zagadce o dwach drogach np. Byc moze ktos wymysli rozwiazanie, ktore spelni te warunki :)
            • Gość: johndoe Do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 16:02
              Czy moglbys zajrzec na watki o winie nr 2 oraz o smoku i studniach i odpowiedziec. ja juz znikam.
              pzdr
            • Gość: johndoe Do Cardemona IP: *.tlsa.pl 01.08.02, 17:07
              Czy moglbys zajrzec na watki o winie nr 2 oraz o smoku i studniach i odpowiedziec. ja juz znikam.
              pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka