Gość: dario IP: *.pl / *.crowley.pl 27.07.05, 11:22 dlaczego większość ludzi uważa , że gwintowana lufa jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u-boot_88 Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 11:38 Zależy, czym strzelasz. Gwintowana lufa - w przypadku pocisku pełno- bądż półpłaszczowego nadaje mu ruch wirowy, co stabilizuje go w locie i zwiększa celność. Odpowiedz Link Zgłoś
dzicz.germanska Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 13:20 Gość portalu: dario napisał(a): > dlaczego większość ludzi uważa , że gwintowana lufa jest lepsza? Zalezy do czego. Do broni recznej gwintowana _jest_ lepsza, bo stosowanie stabilizacji brzechwowej w pociskach broni strzeleckiej to cokolwiek odwazny pomysl. A bez stabilizacji (czy to brzechwami, czy to obrotem) celnosc bylaby niezadowalajaca. Do broni wysliwskiej (srutowej) gwint nie ma sensu i sie go nie stosuje. Do dzial czolgowych gladka jest lepsza, bo ruch obrotowy pocisku dekolimuje strumien kumulacyjny, a takze utrudnia stosowanie dlugich pociskow kinetycznych. A ze stabilizacja brzechwowa w pociskach czolgowych nie ma problemow. A opinie wiekszosci ludzi w sprawie szczegolow technicznych broni nie sa miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 13:31 dzicz.germanska napisał: > > > A opinie wiekszosci ludzi w sprawie szczegolow technicznych broni nie sa > miarodajne. Nie, żebym chciał być złośliwy, ale sądzisz, że tylko Twoje są miarodajne? Pytanie autora wątku dowodziło że jest on, delikatnie mówiąc, laikiem jeśli chodzi o zagadnienia związane z bronią, dlatego też moja odpowiedź była cokolwiek "łopatologiczna" i skrótowa. Nie będę przecież cytował literatury przedmiotu, omawiał różnic w sposobach gwintowania, rodzajów gwintów, ich wpływu na balistykę pocisku etc. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dzicz.germanska Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 13:40 u-boot_88 napisał: > > A opinie wiekszosci ludzi w sprawie szczegolow technicznych broni nie sa > > miarodajne. > > Nie, żebym chciał być złośliwy, ale sądzisz, że tylko Twoje są miarodajne? To zdanie odnosilo sie do pytania, czemu wiekszosc ludzi sadzi, ze gwintowane sa lepsze, a nie do twojej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: lufa gładka a gwintowana IP: *.stat.gov.pl 27.07.05, 13:25 > dlaczego większość ludzi uważa , że gwintowana lufa jest lepsza? Hmm... bo jest? :) A serio to jest obszerny dosyć temat i można o tym bardzo dużo pisać i dyskutować. Generalnie w skrócie to jest tak że do większości zastosowań lepsza jest gwintowana lufa i pociski stabilizowane obrotowo. Ale są też takie rodzaje broni gdzie lufa gładka bardziej się sprawdza (i pociski stabilizowane aerodynamicznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dario Re: lufa gładka a gwintowana IP: *.pl / *.crowley.pl 27.07.05, 14:04 pytałem bo nie wiem co wybrać skifa 3000gw czyli z gwint.lufą czy tańszego o 150 zł skifa 3000 gl bez gwintow.lufy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valpurgius Re: lufa gładka a gwintowana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:32 skif? czyli srutowka? Spokojnie mozna wziac gladkolufowy- tanszy, a roznice w celnosci zauwazylby chyba tylko snajper... Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 14:39 150 zł nie majątek, a na dłuższych dystansach różnica może być odczuwalna... chociaż przy tak krótkiej lufie?.. Wiem, że nic nie wiem ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breżniew Re: lufa gładka a gwintowana IP: 217.96.118.* 28.07.05, 22:20 Zajżyj na forum www.bron.iweb.pl tam dowiesz sie wszystkiego o wiatrówkach.Nie wiem czy przypadkiem ze skifa nie strzela sie ze srutu okragłego BB ze wzgłędu na rodzaj magazynka . srut typu diabolo moze sie zacinać. Jeśli tylko BB to i lufa gładka. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 14:22 Poniewaz nie stabilizowany brzechwowo pocisk obracajac nie koziolkuje i ma lepsze wlasciwosci lotne. Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: lufa gładka a gwintowana 27.07.05, 18:14 Są tacy/takie co uważają, że gładka lufa jest lepsza. Przyjemniejsza w dotyku. I w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: lufa gładka a gwintowana IP: *.res.east.verizon.net 27.07.05, 18:54 Dobra lufa musi miec duze piersi,obowiazkowo. Najlepiej jak to bedzie rosjanka. Podobno przystosowanie do standartow NATO czolgow miedzy innymi polega na wymianie gwintowanej lufy na gladka. Wydaje sie ze koszty produkcji gwintowanych sa chyba wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
boleklg Re: lufa gładka a gwintowana 26.09.05, 22:56 To proste poprostu chodzili do szkoly i troche sie uczyli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: lufa gładka a gwintowana IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.05, 19:18 Jeszcze jedno.Pocisk w gladkiej lufie mozna bardziej przyspieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś