jopekpl 13.08.05, 10:22 Właśnie przeczytałem w NTW ze Grecy zamówili kolejne F16 w wersji Block52 w ilości 30sztuk płacąc za całość 1,1 miliarda dolców to wychodzi coś ok 34 mil.dolarów za sztukę aile my mamy zapłacić za pojedynczy samolot????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubersztumperumper Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 13.08.05, 14:39 Nie pytaj bo zapłaczesz. I nie da się tego wytłumaczyć nawet tworzoną od zera infrastrukturą. Jedynie...łapówkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? IP: *.155.popsite.net 13.08.05, 15:08 Polska zaplaci tyle na ile amerykanie wystawia faktury. Naprawde w dojeniu amerykanie sa mistrzami .Umiejetnie takze serwuja lapowki. Historia to potwierdza. Kontrakty w Belgii. NRF (byla taka nazwa) czy Japonii. Przewaznie i nigdy ponizej premiera i nigdy ponizej miliona gotowka. Oczywiscie zaden offset. To tylko dla zamydlenia oczu. Naiwniacy a szczegolnie ci ktorzy marza o wielkosci i uczestnictwie w imperialnych wyprawach musza placic. I placa zwlaszcza w sytuacji super bezrobocia i niskiego dochodu narodowego. Zabawki sa naprawde drogie. Jak na razie tak naprawde bardzo sa zadowoleni pracownicy zakladow produkujacych samoloty. Jeszcze nie zostali zlikwidowani calkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 13.08.05, 17:19 no nie, tamtym to jeszcze rozumiem-ale żeby takie swiństwo zrobić najlepszym przyjaciołom? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 13.08.05, 20:34 SORY mała pomyłka, kontrakt jest rozliczany w EURO ale jakby nie przeliczać i tak wychodzi ze zapłacą duzo mniej niz Polska Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 14.08.05, 13:07 Poprzeliczać owszem sobie można, tyle tylko, że niewiele z tego wywnioskujesz nie znając dokładnie tego co wchodzi w skład greckiego kontraktu. Z tego co można gdzieniegdzie przeczytać to są to raczej "gołe" czy z niewielkim zapasem niezbędnych części. Teraz zadanie: wejdź na stronę DoD i sprawdź ile warte są poszczególne partie uzbrojenia zamówionego przez Polskę. Za same AIM-9X, AIM-120C-5 i AGM-65G2 wyjdzie coś koło 200 mln $. Dorzuć do tego JSOW-C, JDAM, Paveway'e, zasobniki nawigacyjno-celownicze, zasobniki rozpoznawcze... Do tego budowa infrastruktury. Z tego co pamiętam to wliczono tam także koszt szkolenia pierwszej grupy pilotów. Sądze że spokojnie się tego uzbiera... Nikt nie powiedział, że kupno nowych samolotów to mały wydatek;-). Przy okazji - ktoś tam znowu wyciąga przykład belgijskich łapówek, tylko zapomina kto je dawał;-)). W tym wypadku to była Augusta i Desault;-). LM miał swoją aferę gdzie indziej (aczkolwiek niedaleko;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? IP: 66.217.131.* 15.08.05, 02:21 Pisz wyraznie kto. Lapowki sa nieodlaczna czescia kontraktu i zapewnie sa wliczone do...rachunku. Placi oczywiscie zamawiajacy a pieniadze dokonuja tylko wedrowki z kont. poniewaz tak sie dzieje zawsze domniemywac nalezy ze i Polska nalezy do tej rodziny. Te afery ciagna sie od (o ile pamietam) slynnego zamowienia przez NRF samolotow F-104. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 15.08.05, 02:57 Gość portalu: axx napisał(a): > Pisz wyraznie kto. Lapowki sa nieodlaczna czescia kontraktu i zapewnie sa wlicz > one do...rachunku. Placi oczywiscie zamawiajacy a pieniadze dokonuja tylko > wedrowki z kont. poniewaz tak sie dzieje zawsze domniemywac nalezy ze i Polska > nalezy do tej rodziny. > Te afery ciagna sie od (o ile pamietam) slynnego zamowienia przez NRF samolotow > F-104. Sława! A co mieli nasi wziąc od szwedow albo od Żabojadów? Przeciez od Usańcow patriotyczniej brac w łape:))) Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? 15.08.05, 20:05 Gość portalu: axx napisał(a): > Pisz wyraznie kto. A Ty przestań wysyłać nic nie wnoszące zbyt wiele do tematyki forum posty o kapelanach;-). A tak serio - faktycznie, Ty pisałeś. Sorry, ale taka, a nie inna konstrukcja tego forum nie ułatwia cytowania wielu wypowiedzi. phpBB to to nie jest;-). Nataomiast co do dywagacji na temat łapówek - akurat w tym przypadku specjalnie nie wierzę w tego typu "pomoce", ale też głowy uciąć sobie za to nie dam;-)). W Holandii ten który brał od L (to było dopiero ciekawe;-)) chyba przyznał się "pośmiertnie";-) (sąd wcześniej mu nic nie udowodnił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? IP: *.res.east.verizon.net 16.08.05, 22:09 Na liscie bioracych sa nie tylko przedstawiciele Holandii (ksiaze Bernhard)ale Egipt,Nigeria a premier Tanaka(Japonia) 2 mln. dostal 4 lata i musial ustapic. Firma ma to wkalkulowane w koszty i moze nawet odlicza od podatku. Polska tez musi byc na tej liscie poniewaz sa wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: ILE POLSKA ZAPŁACI ZA F16?????? IP: *.res.east.verizon.net 16.08.05, 22:20 Nie rozumiem dlaczego nie lubisz kapelanow. W armii kazdego kraju byli sa i beda podobnie jak prostytutki. Kapelani musza byc w wojsku szczegolnie wtedy kiedy trzeba podtrzymac morale. Wlasnie wtedy wojna jest sluszna. No moze nie zawsze. Bardzo dobrymi kapelanami byli chlopcy z NKWD i naprawde wysylali w zaswiaty natychmiast. W Air Force Museum (Dayton) widzialem nawet pawilon poswiecony kapelanom (byli i sa latajacy). Podobno jeden latajacy jest i w Polsce tylko nie ma gdzie latac i na czym. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 14.08.05, 17:21 czy ktoś to wie????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 15.08.05, 20:06 Raczej będzie Ci trudno znaleźć odpowiedź na tak postawione pytanie. Wszędzie podawano raczej łączną wartość kontraktu (ok. 3,5 mld). Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 16.08.05, 14:47 michalgajzler napisał: > Raczej będzie Ci trudno znaleźć odpowiedź na tak postawione pytanie. Wszędzie > podawano raczej łączną wartość kontraktu (ok. 3,5 mld). SAM PODAŁEŚ LINK www.altair.com.pl/files/raport/0805/usa.htm GDZIE jest napisane ze łączna wartość kontraktu za Polskie F16 przekroczyła juz 7,5 mil. dol. co nawet biorąc pod uwagę tworzenie infrastruktury i zakupy uzbrojenia jest sumą sporo przesadzoną Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 16.08.05, 14:52 To co podałem wyżej to cena o której mówiono w chwili zawarcia kontraktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugim Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:46 7,5 to jest szacowana kwota ze wszystkimi odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugim Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:50 Podzielmy genialnie 7,5 mld $ przez 48, i wyjdzie nam 156,25 mln $ za jeden samolot :=). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.L. Re: Ja się pytam ile Polska ZAPŁACI za jeden F16 IP: *.c154.petrotel.pl 16.08.05, 22:05 Trochę pomieszaliście - cena za samolot to jedno, cena za wyposażenie to kolejny, oddzielny element, przygotowanie infrastruktury do dalasze koszty, szkolenie pilotów i obsługi naziemnej, aż wreszcie koszt kredytu (który stanowi niemałą część całej kwoty). Cena kontraktu dla państwa które nie potrzebuje długoterminowego kedytu, użytkuje podobne samoloty, w magazynach posiada pokrewne uzbrojenie itd. może wyglądać trochę inaczej, mam rację? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl R AL? Polska ZAPŁACI za jeden F16 16.08.05, 22:22 I masz i nie,to ze są różne koszta odnośnie tego kontraktu to kazdy wie, ale czy policzymy 40 miljonów za samolot a 110 za resztę czy odrazu weżniemy załozymy ze samolot kosztował nasz kraj 150 mil. to i tak nie zmieni faktu ze tą kase trzeba wyłorzyć.A Z POCZĄTKOWYCH 3, 5 MILJARDA zrobiło się nagle 7,5 i na tym się chyba nie szkończy. Odpowiedz Link Zgłoś