Dodaj do ulubionych

Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego"

IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.11.05, 22:08
Wczoraj u aresztowanego islamisty z tzw dżamatu groznieńskiego odnaleziono
wyrzutnię przeciwlotniczą Igła-ostatnią jaka pozostała jeszcze podziemiu w
Groznym.W 2001 dżamat groznienski kupił w Gruzji i przeszmuglował do
Czeczenii 8 Igieł.Z tej broni separatyści zestrzelili 4 rosyjskie śmigłowce
m. in we wrześniu 2001 strącili śmigłowiec Mi-8 z komisją sztabu generalnego
na pokładzie-zginęło wtedy 2 rosyjskich generałów i 8 pułkowników oraz załoga.
Następną akcją było strącenie transportowego Mi-26 poległo wtedy 118
żołnierzy rosyjskich-były to najwyższe straty jednorazowe w II wojnie
czeczeńskiej...
Strącili także 2 inne Mi-8.W 2003r w grupie przeprowadzono aresztowania-część
jej członków schwytano,część zginęła a część opuściła Grozny.Schwytano m. in
3 "strzelców" którzy strącali śmigłowce i człowieka który przywiózł Igły z
Gruzji. Z 8 Igieł islamiści 4 zużyli ,3 zdobyło MSW a 8 sztuka do wczoraj
pozostawała nieodnaleziona-niedawno aresztowany islamista z dżamatu
groznieńskiego wskazał wczoraj miejsce jej ukrycia...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mamlas Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:31
      Czyli skuteczność 100%.
      WOW.
      • Gość: Wolf Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.11.05, 22:32
        Dobrzy rosyjscy konstruktorzy i sprawni czeczeńscy strzelcy...
        • Gość: MAREK_BOA Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: 80.51.118.* 18.11.05, 02:16
          Sorry ale Mamlasowi chodziło chyba o "FSB"?
          • Gość: Mamlas Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 02:20
            eee,jedyne o co mi chodziło to 4 odpalone rakiety i 4 zestrzelone cele,tym
            razem muszę przyznać,że jestem dla ruskiej broni pełen podziwu (choć złośliwiec
            pewnie stwierdzi,że to świadczy wyłącznie o tandetności systemów samoobrony na
            rosyjskich śmigłowcach ;-)
            Pozdrawiam
    • Gość: Michal Buslik Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:11
      Nie uprawiaj bajkopisartwa bo ta banda durni jak tu sie udziela ( z nielicznymi
      rzecz jasna wyjatkami ) zaraz w to uwierzy :-)

Odpalen pociskow ziemia - powietrze do rosyjskich smiglowcow a takze samolotow
      od 2001 bylo na pazdziernik 2004 ( bo z tego okresu mam analize z rosyjskiej
      prasy branzowej ) co najmniej 17 - byly to Striely , Igly oraz co najmniej 2 x
      Stingery ( znaleziono porzucone wyrzutnie po odpaleniach ), skutecznosc porazen
      ( bo nie kazde trafienie skonczylo sie zestrzeleniem - w 2 przypadkach byly to
      niewybuchy ) wyniosla ok 30 %

Ps. Ten Mi 8 z komisja sztabowa zostal li tylko dlatego zestrzelony ze lecial z
      prawie pustymi zasobnikami pulapek termicznych - pod ogonem zasobnik byl pusty
      a w burtowych bylo po kilka nabojow do tego pilot zle odczytal wskazania
      ostrzegacza - koniec koncow jak juz odpalenie bylo to smiglowiec byl
      wypstrykany z flar

Ps.1 smiglowce nad Czeczenia wlasnie od incydentu z generalskim Mi 8 zeszly
      zupelnie z lotow na srednim pulapie na loty koszace ( tam gdzie mozna - na
      poludniu nie mozna bo gory ) i jakkolwiek zagrozenie ogniem rakietowym spadlo
      do prawie zera ( od 2 lat zadnego zestrzelenia ogniem pociskow plot ) to
      wzroslo zagrozenie ogniem malokalibrowym oraz zderzenia z przewodami - i to
      ostatnie jest glowna przyczyna strat , w tym roku jedyna
      • Gość: Michal Buslik Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:27
        Ps. Sie rozpisalem ale zapomnialem napisac najwazniejszego :-)

Otoz dlatego z tym Dzamatem i Iglami to sa bajki ze z tych minimum 17 - tu
        zarejestrowanych odpalen az 9 mialo miejsce w okolicach Groznego , w
        szczegolnosci w rejonach lotnisk Chankala i Siewierny czyli z tego wniosek ze
        albo ow Dzamat byl znacznie silniejszy albo owa jak ja karkolomnie nazwales "
        czeczenska OPL " bo to jest raczej bandycka OPL Groznego skladala sie z wiecej
        niz jednej grupy

ale koniec koncow rok 2004 a juz zupelnie rok 2005 zakonczyl ( oby na zawsze )
        aktywnosc band w zakresie wyrzutni naramiennych . Jeszcze maja w arsenale
        srodkow kilka samobieznych stanowisk plot w postaci wielkokalibrowych km - ow
        montowanych okazyjnie na polciezarowkach
        • Gość: Wolf Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.11.05, 09:43
          Opisywałem efekty uzyskane przez jedną groznienską grupę używającą tylko Igieł.
          Dżamat groznienski był jedną z kilku grup zbrojnych ,operujacych w Groznym-co
          do zestrzeleń śmigłowców był jednak grupą najniebezpieczniejszą a został
          całkowicie rozbity.Szczegóły ich działalności odtworzono m. in na podstawie
          zeznań zatrzymanych uczestników tej grupy.
          • panzerviii Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" 18.11.05, 09:49
            Wolfie, Skąd wiadomo, że to ostatnia wyrzutnia? Czy istnieje możliwość, że
            jakieś następne zabawki zostaną sprzedane speparatystom, w końcu korupcja w
            rosyjskiej armii jest duza? Czy też tego rodzaju zabawki są lepiej pilnowane?
            • Gość: Wolf Re: Koniec "czeczeńskiej OPL Groznego" IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.11.05, 10:11
              Z danych FSB wynika że islamskiemu podziemiu w Groznym nie pozostała już żadna
              wyrzutnia a ono samo jest w znacznym stopniu rozbite-prawdopodobnie od
              likwidacji latem 3 już w tym roku "emira Groznego" nie ma juz centralnego
              dowodzenia tym podziemiem.Te 8 Igieł dla dżamatu groznienskiego kupili w Gruzji
              i stamtąd przeszmuglowali do Czeczenii.Natomiast w górach islamiści mają
              prawdopodobnie jeszcze Igły-ostatnio w X specnaz znalazł schowek z Igłą.
              Czy istnieje możliwość ze następne wyrzutnie zostaną sprzedane separatystom?
              Istnieje w końcu np stosunki FR z Gruzją są ostatnio bardzo złe...
              • Gość: Władca Pierścieni a Basajew żyje :-) IP: *.crowley.pl 18.11.05, 14:09
                Wolfie, skoro Ruscy wszystko wiedzą o partyzantach czeczeńskich,
                to czemu jeszcze nie złapali Basajewa ? ! ? ! ? ! ? !
                • Gość: o3 Re: a Basajew żyje :-) IP: *.aster.pl 18.11.05, 14:29
                  a to jest dobre pytanie :),jestem przeciwnikiem spiskowej teorii dziejow jednak
                  czytałem przedruk jakiejś lokalnej gazetu bodaj z krasnadarskiego kraju gdzie
                  mieszka rodzina Szamila. "Dzien dobry czy jest Szamil? A kto pyta? A my z
                  gazety. Aa ni nie ma go pojechał do miasta" :P to był artykuł z lata 2004r
                  (cytat z pamięci jakoś tak to zapamiętałem. Sądze że FSB i GRU (a przynajmniej
                  niektórzy z tych struktór dobrze wiedzą gdzie wyżj wymieniony się znajduję. To
                  są moje przypuszczenia oparte na bladym pojeciu o GRU jakie posiadam(piłem na
                  Baikale z byłym oficerem GRU) mimo bladego pojecia byłem pod wrażeniem jego
                  opowieści (głownie Angola,Afganistan,San Salvador)
                  • Gość: Władca Pierścieni Re: a Basajew żyje :-) IP: *.crowley.pl 18.11.05, 14:35
                    > a to jest dobre pytanie :)

Według mnie Basajew jest potrzebny Putinowi, by w 2008 roku znieść limit 2
                    kadencji dla rosyjskich prezydentów (takiemu Łukaszence się udało, to czemu
                    nie Putinowi?), no i oczywiście by wygrać po raz trzeci wybory prezydenckie :-)
                    • Gość: Wolf Re: a Basajew żyje :-) IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.11.05, 21:18
                      Basajew dobrze konspiruje się w Czeczenii a przypominam że np dowódcę UPA
                      zdjęła radziecka bezpieka dopiero w 1950r....
                • Gość: Wolf Dlaczego Sz. Basajew jeszcze żyje... IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.11.05, 19:40
                  Nigdy nie pisałem że Rosjanie wiedzą wszystko o podziemiu choć wiedzą dużo..
                  1) Separatyści w górach i lasach mają za sobą cywilną siatkę współpracowników-
                  ludzi którzy nie walczą,nie strzelają ale bez których wsparcia nie mogliby tak
                  długo dzałać.Liczebność tej cywilnej siatki UFSB w 2004r oceniała na 13 tysięcy
                  osób,w tym roku liczebność jej spadła do kilku tysięcy(efekt śmierci
                  Maschadowa,powolnej stabilizacji i aresztowań)W znacznej części ci ludzie
                  pochodzą ze wspierających podziemie teipów-klanów takim teipem jest np silny
                  teip Alleroj-pochodził z niego m. in Maschadow
                  2) Terytorium Czeczenii a zwłaszcza jej górska część świetnie nadaje się dla
                  partyzantki-góry,lasy,pieczary,jaskinie itd to głównie tutaj Szamil prowadził w
                  XIX wieku 25letnią wojnę partyzancką.Ocenia się że na tym terenie przygotowano
                  ok. 2,5 tysiąca schowków i bunkrów które separatyści wykorzystują jako bazy
                  3) Basajew dysponuje sporymi środkami finansowymi co ułatwia mu działalność
                  4) Basajew przemieszcza się w obstawie oddanych mu ,sprawdzonych ludzi z tego
                  samego co on klanu a w 2003r i pózniej władze FR chcąc zademonstrować
                  stabilizację znacznie zmniejszyły liczbę posterunków
                  5) Basajew miał świetnych nauczycieli -Afgańskich mudżachedinów którzy
                  przeszkolili go przed I wojną czeczeńską w walce partyzanckiej.Jeszcze
                  wcześniej -w okresie konfliktu w Abchazji(Gruzja) przeszkoliło Basajewa GRU.
                  Basajew na czele tzw batalionu abchaskiego(złożonego głównie z Czeczenów)
                  walczył po stronie pobratymczych muzułmańskich Abchazów przeciwko skłóconym z
                  Rosją Gruzinom.W swojej działalności miał Basajew pełną akceptację Dż.
                  Dudajewa.Batalion abchaski uzbroiło,przeszkoliło i przygotowało bojowo GRU...
                  Po Abchazji Basajew zerwał się ze smyczy GRU i wyprawił do Azerbejdzanu gdzie
                  walczył po stronie pobratymczych,muzułmanskich Azerów przeciw prorosyjskim
                  Ormianom a potem pojechał na przeszkolenie do Afganistanu...
                  Na wspieraniu( nie chcę pisać utworzeniu)batalionu abchaskiego Rosja
                  ostatecznie wyszła mniej więcej tak jak USA na wspieraniu Bin
                  Ladena,G.Hekmatiara,Haóóaniego itd w Afganistanie w latach 80-obecnie wszyscy
                  oni sa przeciwnikami USA... Batalion Abchaski był w I wojnie czeczeńskiej
                  najgrozniejszym,najlepiej uzbrojonym i wyszkolonym przeciwnikiem sił
                  federalnych.. Chcę dodać że sugestie o obecnej współpracy Basajewa z GRU uważam
                  za tak wiarygodne jak sugestie o obecnej wspópracy Bin Ladena z CIA.W walce z
                  armią rosyjską zginął ojciec SZ.Basajewa,obaj bracia i wielu innych krewnych...
                  Pamiętaj też że mówimy o regionie nad którym nawet Stalin nie miał do 1944r
                  pełnej kontroli. Co do rzekomej III kadencji Putina jest mało prawdopodobna
                  choć Putina popiera ok 70% Rosjan.Dotychczas nie zmieniono konstytucji a Putin
                  wielokrotnie deklarował że w 2008 r nie będzie kandytował.Bardziej
                  prawdopodobne jest wskazanie w 2008r następcy i przejscie na inne eksponowane
                  stanowisko np szefa Gazpromu.
                  6 Życie Czeczena i jego rodziny który skusi się na 10 mln USD nagrody za
                  wydanie Basajewa będzie prawdopodobnie b.krótkie i ludzie w Czeczenii zdają
                  sobie z tego sprawę...

• Gość: Włądca Pierścieni krótka pamięć jest polityków i wyborców IP: *.crowley.pl 21.11.05, 16:18
                    Putin:
                    > choć Putina popiera ok 70% Rosjan.Dotychczas nie zmieniono konstytucji a
                    Putin
                    > wielokrotnie deklarował że w 2008 r nie będzie kandytował.

w 1999 po wysadzeniu kilku bloków mieszkalnych z wielkiej płyty Putin mówił
                    a) że to zrobili Czeczeńcy
                    b) że będzie ścigał terrorystów w kiblu

nie udowodniono, że to zrobili Czeczeńcy
                    ani Putin nie złapał ani jednego terrorysty w kilblu
                    a mimo to został wybrany na drugą kadencję

W USA Bush przed wojną z Irakiem przekonywał że:
                    a) Saddam ma broń chemiczną
                    b) Saddam współpracuje z Al-kajdą

ani jedno, ani drugie się nie potwierdziło
                    a mimo to został wybrany na drugą kadencję
                  • wladca_pierscienii Re: rzekomy następca Putina 23.11.05, 11:14
                    Wolf:
                    > pełnej kontroli. Co do rzekomej III kadencji Putina jest mało prawdopodobna
                    > choć Putina popiera ok 70% Rosjan.Dotychczas nie zmieniono konstytucji a
                    Putin
                    > wielokrotnie deklarował że w 2008 r nie będzie kandytował.Bardziej
                    > prawdopodobne jest wskazanie w 2008r następcy i przejscie na inne eksponowane
                    > stanowisko np szefa Gazpromu.

to powinien JUŻ!!! promować następcę
                    wskazanie następcy w 2008 roku byłoby skuteczne jedunie wtedy, gdyby terroryści
                    z np. Tatarstanu wysadzili kilka bloków mieszkalnych z wielkiej płyty, a ten
                    następca obiecałby ścigać w kiblach terrorystów z Tatarstanu .
                    • Gość: Wolf Re: rzekomy następca Putina IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.11.05, 11:21
                      Zaczyna promować Igora Iwanowa-wicepremiera i ministra obrony...
                      • Gość: Wolf Re: rzekomy następca Putina IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.11.05, 11:24
                        Pardon Siergieja Iwanowa-ministra obrony i wicepremiera. To on jest OBECNIE
                        najpoważniejszym kandydatem na następcę Putina.
              • Gość: Wolf W Kabardyno-Bałkarii znaleziono kolejną Igłę IP: *.chomiczowka.waw.pl 19.11.05, 11:28
                Wczoraj bezpieka Kabardyno-Bałkarii odnalazła wyrzutnię Igła-należała ona do
                islamskiego podziemia które w X zorganizowało akcję w Nalczyku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka