james_bond_007 16.12.05, 16:36 mosnews.com/news/2005/12/16/iranantiaircraft.shtml Z tego co wiem "Pechora" to SA-3 czyli S-125 Neva. To stary system,więc co im odbiło? Czy to jakaś głeboko zmodernizowana wersja? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujcio44 Re: Newy dla Iranu? 16.12.05, 16:45 Podejrzewam, że Ruscy dają im to za darmo, w rozliczeniu z elektrownią. Kupowanie tego złomu za prawdziwe pieniądze nie miałoby sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: Newy dla Iranu? IP: 80.51.118.* 16.12.05, 17:34 Peczora 2M to nie jest stary system tylko modernizacja S-125 Newa! Coś takiego jak nasze Newy-SC!Dalej w linku który zapodałeś jest też mowa o systemach TOR których iran ma kupic 30-ci!Wcale bym się nie ździwił gdyby miały byc użyte właśnie do obrony elektrownni! Ale dla Wujcia 44 to złom po wyprodukowane w Rosji! Jak by Iran kupił Amerykańskie armaty pelot 75mm z czasów II wojny światowej to by niebył złom bo...Amerykańskie!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: Newy dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:17 Tory zostały już kupione i to jest fakt. To bardzo dobra broń przeciwlotnicza,najlepsza jaką będzie miał Iran(ichnie S- 300 pochodzą prawdopodobnie z najstarszych serii). Całość zakupów przeciwlotniczych jest ukierunkowana własnie na obronę najważniejszych obiektów atomowych,dziwne tylko że nie zamawiają (a raczej nie zamówili bo teraz jest już za późno) także nowoczesnych myśliwców. Co do tych zmodernizowanych S-125,mógłbyś przytoczyć jakieś dane nt. możliwości systemu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Buslik Re: Newy dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:48 W ramach walki z glupota panujaca na tym forum pozwole sobie na mala uwage Iran NIE POSIADA systemow S 300 jakichkolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Re: Newy dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 04:25 Jedni twierdzą że ma inni twierdzą że nie ma,a komu kto wierzy to już prywatna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Buslik Re: Newy dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 10:26 Zadne powazne zrodlo tak anglosaskie jak i rosyjskie nie wykazuje posiadania przez Iran systemow S 300 .... S 200 i owszem ale nie S 300 Odpowiedz Link Zgłoś
scceptyk Re: Newy dla Iranu? 17.12.05, 04:48 Buslik, popatrz prosze tutaj: www.theshepherdsvoice.org/israeli/russia_china_and_the_middle_east.html i pelno jest innych zrodel na ten temat. Tak sie zakleszcza leszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Buslik Re: Newy dla Iranu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 09:51 Czlowiecze - a coz to za zrodlo , jakis izraelski biblijny no name :-) Zreszta nawet tam wprost nie pisza ze iran posiada S 300 :-) Wg powaznych zrodel , np Janes Defence Iran nie posiada S 300 mozesz sobie sciagnac i poczytac www.aeronautics.ru/archive/pdf/pubs/Janes%20Land-Based%20Air%20Defence_120203.pdf koniec i kropka ps. od czasu do czasu bede pietnowal pisane przez ciebie glupoty ( nie wszystkie bo by mi czasu zabraklo a i ochota sie ulotnila ) bo tacy osobnicy jak ty dzialaja mi na nerwy - glupek udajacy madrego Odpowiedz Link Zgłoś
scceptyk Re: Newy dla Iranu? 17.12.05, 15:40 buslik, nie denerwuj sie sie czlowiecze, co ty zrobisz i komu to twoja prwatna sprawa. czytaj uwazniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: Newy dla Iranu? IP: 80.51.118.* 16.12.05, 20:46 Znaczy się co do TORów to wychodzi na to że....mój Angielski jest do dupy!(Ale dziwic się nie ma co bo się go nigdy nie uczyłem:))Jak na razie znalazłem tylko dane Peczory 2M która ma byc dostarczona do Egiptu: -zasięg (do celu lecącego na wys.ponad 5000 m) 3-28 km -zasięg (do celu lecącego na wys.500m) 3,5-22 km -pułap 20m-20km -Pocisk zmodernizowany 5W27D (głowica 72kg,nowy radiozapalnik,nowy stopień startowy) -Wyrzutnia dwu ramienna 5P73-2M na trzy osiowym pojeździe MZKT-8021(produkowany na Białorusi) -Stacja wykrywania SNR-125-2M : Cel o pow.odb.2m lecący na 7000 m wykrywa z 80 km Cel o pow.odb.2m lecący na 350 m wykrywa z 40 km cel o pow.odb.0,2m lecący na 7000 m wykrywa z 30 km cel o pow.odb.o,2m lecący na 350 m wykrywa z 25 km na maszcie anteny dodatkowo umieszczono kamerę telewizyjną światła szczątkowego ,termowizor i dalmierz laserowy! Kanał optyczny automatycznie śledzi cel w dzień do 60km a w nocy do 30km Bateria składa się z jednej stacji naprowadzania,4 wyrzutni,4 pojazdów załadowczych i 4 furgonów! -i to na razie tyli! Jak się coś jeszcze dogrzebię to skrobnę! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś