Dodaj do ulubionych

smoglowiec-ciezarowka

18.12.02, 08:41
Tak sobie piszemy o samolocie transportowym, a temat smiglowco nie ruszony.
Mamy tych kilka Mi-17, ale jest ich "kilka" a ich stan techniczny ma wiele do
zyczenia.
Tak sie zastanawiam czy nie nalezaloby naszej floty smiglowcow uzupelnic?
Jakies propozycje?
NH-90? (drozyzna)
CH-47D?
M-17M? (slaby serwis)
UH-60? (ciasnota)
Cugrar MK2? (moj faworyt)
Obserwuj wątek
    • Gość: Słoju Re: smoglowiec-ciezarowka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 09:38
      Zapomniałeś o CH 53E. Mój faworyt CH-47D. Zdecydowanie obstawiam duże
      śmigłowce, ich udźwig pozwala na ogromną elastyczność działania. Doświadczenia
      wykazują, że to najlepsze rozwiązanie. dzieki temu żołnierze moga zabrać po
      kilkadziesiąt kilogramów wyposażenia co jest obecnie standartem plus pozwala to
      na swobode działania w trudnych warunkach (góry, pustynie itd.). Brytyjczycy
      przekonali się o tym podczas ćwiczeń w Omanie, kiedy okazało się, że Lynx może
      zabrać zaledwie 3! w pełni wyposażonych żołnierzy nie tracąc swoich możliwości.
      Przypominam forumowicziom iż maszyna tej klasy miałą stać sie naszym
      podstawowym śmigłowcem transportowym (chodzi mi o Sokoła).
      • Gość: jarek4 Re: smoglowiec-ciezarowka IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.12.02, 09:58
        ja stawiam na mi17, to całkiem całkiem ciezarówka!!!!!!a co do ch47 to chyba
        duzo z nim klopotu i nie bardzo nas stac na zakup tego cuda a tym bardziej
        utrzymanie;-))
        • Gość: grogreg Re: smoglowiec-ciezarowka IP: proxy / 212.160.165.* 18.12.02, 10:16
          Tem byl byl za Mi-17, ale te tradycyjne klopoty z rosyjskim serwisem.

Czy CH-47 jest faktycznie tak drogi w utrzymaniu?
          • Gość: Słoju Re: smoglowiec-ciezarowka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 10:20
            Można kupić używany i poddać go modernizacji (tak zrobiło kilka państw). To
            jest sprawdzona konstrukcja, niespecjalnie wyrafinowana, tak, że nie sądzę żeby
            była droga w utrzymaniu.
    • maniek182 Re: smoglowiec-ciezarowka 18.12.02, 15:27
      Ja bym obcował za Mi-26 Haloo duży, silny tańszy niż mniejsze Chinooki,Merliny czy NH-90.
    • dreaded88 Sikorsky S-92 18.12.02, 16:03
      Ta maszynka zapowiada się zdecydowanie najlepiej z nowych, perspektywicznych
      konstrukcji.
      • grogreg Re: Sikorsky S-92 18.12.02, 16:13
        A to nie jest ten projekt "Hellibus" tworzony przez Sikorsky`go we wspolpracy z
        Hinczykami?
        • dreaded88 W rzeczy samej 18.12.02, 16:40
      • Gość: Słoju Re: Sikorsky S-92 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 16:24
        czy znasz jakiś kraj kóry zamierza kupić tę konstrukcję, chyba, że nie wypali
        Osprey (na co się zanosi) i jako śmigłowieć ratorniczy dla US Air Force ale to
        trochę mało.
        Pozdr
        • dreaded88 Re: Sikorsky S-92 18.12.02, 16:44
          Nie znam portfela zamówień na obecną chwilę, S-92 brał udział w konkursie na
          helikopter nordycki ( dla Skandynawii ), ale przegrał tam z NH-90.
          Na bank nabywcą będzie Tajwan, szczególnie dlatego, że AIDC bierze udział w
          programie.
          • Gość: Słoju Re: Sikorsky S-92 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.12.02, 17:03
            Czyli jak rozumiem firma rozwija go na własne ryzyko i odpowiedzialność bez
            zamówień z pentagonu.
            Pozdr
            • Gość: Szef Re: Sikorsky S-92 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 18:07
              Tak Sikorsky rozwija S-92 jako własny pomysł za własne i kooperantów pieniądze.
              Co do zamówień to nic nie wiadomo , a co do mojego faworyta to podoba mi się CH-
              53 , chyba nie są aż tak drogie aby je kupić i zastąpić nimi Mi-17 i Mi-8.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka