Dodaj do ulubionych

Upadek-Downfall

22.08.06, 10:57
Moze troche o/t ale po paru latach opoznienia obejrzalem wczoraj ten film.
Podobal sie ale mam pewne spostzerzenia:

1. Niemieccy oficerowie a ZWLASZCZA ss-mani maja malo "aryjski" wyglad, a
brigadefuhrer Mohnke to moglby byc synem cadyka z Lidy z wygladu:-)malo
blondynow w typie Klossa.
2. ludzie pala papierosy z FILTREM, a to chyba amerykanski wynalazek z lat 50?
3. SS byla taka elita spoleczenstwa. Tworzyli ja lojalni i dzielni oficerowie
i zolnierze oraz lekarze martwiacy sie o potrzeby ludnosci cywilnej i
cierpiacy widzac cierpinia blizniego, slowem takie wojska UN:-)

Takie sobie moje impresje. Ogladajac film bylo mi przykro widzac cierpienie
berlinczykow ale szybko mi przechodzilo jak pomyslalem ze ci sami ludzie
cieszyli sie i smiali gdy ginela ludnosc Warszawy i polskich miast, Londynu i
wszystkich innych ofiar nazistow. Film bdobry ale wymaga pewnej wiedzy zeby
go poprawnie odebrac.
Obserwuj wątek
    • czescjacek Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 11:22
      SS-mani spod kancelarii to byli ponoć Francuzi
      • bhuzdur Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 11:35
        czescjacek napisał:

> SS-mani spod kancelarii to byli ponoć Francuzi

Niedobitki dywizji Charlemagne, takze scena dekoracji na stacji metra miala
        miejsce w rzeczywistosci a dekorowano francuzow.
    • marek_boa Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 16:06
      Jako "stary" palacz (no z nowu nie aż tak)chciał bym Cię poinformować,że w
      czasie II WŚ były już produkowane papierosy z filtrem!:)Niemieckie o ile mnie
      pamięć nie myli nazywały się "Juno"!Ale pewny nie jestem co do nazwy(pamięć
      niestety już nie ta!:)W Angli i USA takie papierosy(z filtrem) uważano wtedy
      za "damskie"!:)
      -Pozdrawiam!
      • bhuzdur Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 19:33
        dzieki za info dobrze wiedziec. Sam jako palacz zwracam uwage na papierosy w
        filmach. W bunkrze fuhrera musiala byc niezla wedzarnia:-) fajny byl motyw jak
        wszyscy sie dowiedzieli ze Hitler nie zyje to zaraz wyciagneli fajki bo "juz
        bylo mozna":-) Facet ze sznurem w kapelusiku byl niezly, na pewno zrobil potem
        kariere w Stasi
      • patmate Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 22:31
        Reklama z czasów wojny: "Berlin Raucht Juno!"
        pzdr
    • dodecahedron Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 17:36
      Facet ze sznurem był niezły!
      • o333 Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 17:48
        sorx za off-topic, przemyciłem kilka paczek Bielamorkanal z St.Petersburga traz
        podstępnie truje nimi polaków
        pozdrawiam na zawsze wasz tajny agent RF
        • marek_boa Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 21:30
          Biełomory to jeszcze mały pikuś!:) Swego czasu zostałem
          poczęstowany "Kazbekiem"!:)Gdyby nie to ,ze częstujący był wyższy stopniem i
          innej narodowości to miał bym podejrzenie ,że mnie chce...zabić!:) A zawsze
          paliłem raczej mocne papierosy!:)Obecnie u mnie na "topie" są "Gauloises"
          i "Royale" setki!
          -Pozdrawiam!:)
          • bhuzdur Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 21:39
            Galoises palilem sa ok, teraz tylko marlboro mentol na zmiane z silk cut purple.
            • marek_boa Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 21:45
              Menthalowych nigdy nie lubiłem!:)Zawsze miałem dziwne wrażenie ,że to swiństwo
              mi na języku zostaje!:)
              -Pozdrawiam!:)
              • bhuzdur Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 22:16
                Papierosy to b militarny temat. Juz w czasie I wojny swiatowej Galoisy
                nazywano "sniadaniem zolnierza". Na wojnie trzeba palic, nawet jak nie paliles
                wczesniej to zaczniesz. To mnie wlasnie uderzylo w "Upadku" wszyscy jaraja
                szlugi. Oczywiscie czerwonoarmisci skrecaja machorke w papier gazetowy, ale
                Boze bron zeby polityczny zobaczyl ze to np. przemowienie Stalina:-)Czytalem ze
                to wszystko co wyszlo po wojnie ze papierosy powoduja raka, cale te odkrycia
                bazowaly na badaniach niemiecki "lekarzy" w obozach koncentracyjnych, ktorzy
                badali wplyw nikotyny na organizm. Dlatego jak w filmie pojawia sie
                krzysztalowo czysty i milosierny SS-Arzt to zastanawiam sie mocno:-)
    • patmate Re: Upadek-Downfall 22.08.06, 22:41
      Chyba największy fasz to przejscie samotnej, atrakcyjnej i mlodej Niemki przez
      tlum sowieckich zolnierzy niezaczepionej i nie zgwalconej. Sama autorka
      najgoretszy czas tuz po wojnie w rzeczywistosci spedzila jako kochanka
      sowieckiego oficera-co ponoc bylo typowym "ukladem".
      Ponoc sprawa Fegeleina tez w rzeczywistosci wygladala inaczej niz na filmie.
      Pzdr
      • o333 Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 05:46
        hmm w tym momencie podepre się cytatem pewnego niemieckiego oficera podczas
        jazdy tramwajem w oblężonym Berlinie " Nawet jeśli rosjanie przyjdą i wymordują
        wszystkich berliner, to i tak będzie to nic w porównaniu do tego co zrobiliśy na
        wschodzie" było tak że zabijali dzieci dla zabawy, ratowali niemieckie dzieci z
        narażeniem życia, gwałcili kobiety, ratowali przed gwałtem, głodzili i karmili
        tak to jest na wojnie poprostu, wyzwala skrajne uczucia, na miejscu mojego
        dziadka ( nich mu ziemia lekką będzie) starałbym się zabic jak największą liczbę
        niemców
        pozdrawiam
        PS. jakby ktoś był kiedyś w ST. Petersburgu polecam piwo Nievskoe i bliny z
        ziemniakami i cebulą :)
        • mechanior Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 07:16
          Będąc dawno temu we Francji paliłem "Gitanes"
          laboiteaimages.hautetfort.com/archive/2005/04/28/gitanes.html
          Miały nawet filtr z węgla aktywowanego ale były tak diabelsko mocne że po jednym
          można było zaliczyć "glebę".To tak na marginesie "Kazbeków" , które też mają powera.
          • marek_boa Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 08:24
            Będac obecnie w Polsce Możesz śmiało palić Gauloises mocą dorównujące Gitanesom
            bo tak jedne jak i drugie produkowane sa w...Radomiu przez firmę Seita-
            Altadis!:) Niestety Gitanesy produkowane są tylko na eksport i w wersji Light i
            Super Light!:)
            -Pozdrawiam!
            • bhuzdur Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 08:39
              Niestety u mnie w uk, dostepne sa tylko Galoises "blondes". Najlepsze papierosy
              to takie w ktorych w polowie papierosa czujesz ze krew nie doplywa do mozgu.

Wracajac do filmu, rzeczywiscie niemka w dodatku w mundurze przechodzi sobie
              przez tlum czerwonoarmistow, moze byli zmeczeni? No i Fegeilen zrobiony na
              playboya kokaina itp.
              • wilczypysk Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 21:00
                czy paliliscie kubanskie ligerosy lub partagosy....? to sa dopiero fajki
                • marek_boa Re: Upadek-Downfall 23.08.06, 22:56
                  Partagosy i Kimy!:)
                  -Pozdrawiam!
          • azyata dyskusja ściśle militarna 24.08.06, 09:22
            Właściwie nigdy poważnie nie paliłem, ale ostatnie papierosy, jakie zdarzyło mi
            się palić to były Gauloises. 15 lat temu, akurat na pokazach lotniczych w
            Poznaniu. Nie lubię papierosów i zapachu dymu, ale "goluazy" mi smakowały.
            Dziwne zboczenie...

pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka