Dodaj do ulubionych

PAC-3 odpalany z F-15C

24.01.07, 03:36
www.defense-update.com/newscast/0107/news/170107_pac3.htm
LM bedzie to testowal. Da to mysliwcom mozliwosc atakowania celow
balistycznych.
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 10:35
      He,he!:) Znaczy się żadna nowość panie Marek!:) Rosjanie już spory szmat czasu
      testują pociski przeznaczone dla systemu S-400 jako p-p podwieszane pod
      samoloty! Prekursorem takiej metody wykorzystania pocisków z-p jest chyba
      jednak...Iran!:)Nie wiem z jakim skutkiem ale testowali oni swego czasu pociski
      od zestawu Hawk podwieszane pod F-14!:)
      -Pozdrawiam!
      • speedy13 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 13:05
        Hej

Jednak wydaje mi się że Amerykanie byli pierwsi. Na początku lat 70. pracowali
        (General Dynamics) nad takim pociskiem AIM-97 Seekbat (spotyka się też pisownię
        Seek Bat). Był to właśnie okrętowy pocisk przeciwlotniczy Standard (albo jak
        kto woli przeciwradarowy Standard ARM - ale on też jest przeróbką tego
        okrętowego plot.) w wersji powietrze powietrze.
        • marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 20:32
          O tym nie czytałem przyznaję bez bicia!:) Dzięki! Choć różnica drobna jednak
          istnieje! Amerykanie przystosowywali wtedy pocisk w-p a Rosjanie z-p!:)
          -Pozdrawiam!
      • marek_ogarek Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 17:33
        Naprawde ? Ja jakos ostanio czytalem ze system S-400 to wciaz ma uzywac
        pociskow od S-300, bo nowych jeszcze nie ma czy jakos tak ???
        Pozatym hawk nie jest pociskiem prak. LM testuje mozliwosci zwalczania celow
        balistycznych. Do zwalczania samolotow AMRAAMy w kolejnych wciaelaniach sa
        zupelnie wystarczajace.
        • marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 20:40
          To źle Słyszałeś!:) System S-400 ma możliwość używania wszystkich typów
          pocisków przeciwlotniczych i przeciwrakietowych jakie zostały opracowane dla
          systemów S-300 wszelkich modyfikacji!Nie został jeszcze zakupiony jako całość
          ale tak pociski jak i reszta zostały dokładnie przetestowane! Nie pisałem ,że
          pocisk od zestawu Hawk jest przeznaczony do niszczenia celów balistycznych
          tylko ,że Irańczycy zastosowali jako pierwsi pocisk z-p do celów p-p! Z jakim
          skutkiem niestety pojęcia nie mam!
          -Pozdrawiam!
          • marek_ogarek Re: PAC-3 odpalany z F-15C 28.01.07, 23:52
            > To źle Słyszałeś!:) System S-400 ma możliwość używania wszystkich typów
            > pocisków przeciwlotniczych i przeciwrakietowych jakie zostały opracowane dla
            > systemów S-300 wszelkich modyfikacji!

To w takim razie ktory pocisk odpalano z samolotu ? Jakiej platformy uzyto ? i
            kiedy to bylo ?

Nie został jeszcze zakupiony jako całość
            > ale tak pociski jak i reszta zostały dokładnie przetestowane!

Co to znaczy "dokladnie" przetestowane ? I czym sie rozni od testowania
            niedokladnego ?

> Nie pisałem ,że
            > pocisk od zestawu Hawk jest przeznaczony do niszczenia celów balistycznych
            > tylko ,że Irańczycy zastosowali jako pierwsi pocisk z-p do celów p-p! Z jakim
            > skutkiem niestety pojęcia nie mam!

Ale tu nie chodzi o odpalanie pociskow z-p z samolotow, ale o niszczenie przez
            samloty celow balistycznych. Przeciez amerykanie nie robia tego bo braklo im
            amraamow.
            • marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 10:06
              Z samolotu odpalano pociski 9M96 choć przyznaję ,że nie pamiętam ,której
              wersji,albo 9M96E albo 9M96E-2! Próby przeprowadzano a bodaj przez ostatnie
              kilka lat! Platformą do prób był MiG-31M i jeden z prototypów Su-30!
              -Dokładnie to znaczy ,że próby zostały zakończone powodzeniem a pocisk może być
              zunifikowany praktycznie z każdym modernizowanym obecnie samolotem myśliwskim w
              Rosji(nie licząc oczywiście MiGa-29)!
              -Czepiasz się!:)
              -Pozdrawiam!
              • berkut1 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 12:43
                Marek a kiedy S400 mają wejśc do służby ? Bo nie ma ich na liście tegorocznych
                zakupów :)
                • marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 23:25
                  Berkut Wybacz ale ja na prawdę nie jestem doradcą Władimira Władimirowicza!:)
                  Niestety znajomości w Komisji do Spraw Zakupów Uzbrojenia przy MON Rosji też
                  nie posiadam!:)
                  -Pozdrawiam!
              • berkut1 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 13:42
                Procz tego ciekawymi pociskami AA, ktore znajdą sie w przyszłości na
                wyposażeniu FR są R 77M-PD z kombinowanym silnikiem rakietowo strumieniowym
                taki odpowiednik Meteora no i dwustopniowy pocisk dalekiego zasięgu Ks 172 do
                niszczenia samolotów AWACS, tankowców itp :)
            • paw_dady testowanie niedokladne 29.01.07, 23:19
              marek_ogarek napisał:
              > Co to znaczy "dokladnie" przetestowane ? I czym sie rozni od testowania
              > niedokladnego ?

np THAAD na 9 testow 7 nie powieodlo sie ale wystarczylo, zeby oglosic, ze
              system jest OK.

Serdecznosci
              PD
              • marek_ogarek Re: testowanie niedokladne 30.01.07, 03:37
                > np THAAD na 9 testow 7 nie powieodlo sie ale wystarczylo, zeby oglosic, ze
                > system jest OK.

Do roku 2000 THAAD wykonal 11 testow. Ktorych celem nie bylo zreszta testowanie
                produktu, ale sprawdzenie wykonalnosci wymyslonej koncepcji. 3 pierwsze testy
                nie mialy na celu trafienia celu, ale sprawdzenie roznych systemow. w 6
                kolejnych zakladano trafienie celu, ale sie nie udalo. Dwa ostanie zakonczyly
                sie sukcesem. Cel zostal zniszczony. Jezeli udalo sie zniszczyc cel w 2-ch
                kolejnych probach, znaczy to ze koncepcja jest wykonalna. W tym punkcie jest to
                twoje OK. Ktore wcale nie oznacza ze produkt jest dobry, bo w tym punkcie nie
                ma jeszcze prouktu, ani nawet prototypu. Jest tylko demonstrator technologii.
                Wtedy dopiero program dostal dalsze srodki na prace nad systemem i testy. I
                testowany ma byc az do 2009.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka