marek_ogarek 24.01.07, 03:36 www.defense-update.com/newscast/0107/news/170107_pac3.htm LM bedzie to testowal. Da to mysliwcom mozliwosc atakowania celow balistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 10:35 He,he!:) Znaczy się żadna nowość panie Marek!:) Rosjanie już spory szmat czasu testują pociski przeznaczone dla systemu S-400 jako p-p podwieszane pod samoloty! Prekursorem takiej metody wykorzystania pocisków z-p jest chyba jednak...Iran!:)Nie wiem z jakim skutkiem ale testowali oni swego czasu pociski od zestawu Hawk podwieszane pod F-14!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 13:05 Hej Jednak wydaje mi się że Amerykanie byli pierwsi. Na początku lat 70. pracowali (General Dynamics) nad takim pociskiem AIM-97 Seekbat (spotyka się też pisownię Seek Bat). Był to właśnie okrętowy pocisk przeciwlotniczy Standard (albo jak kto woli przeciwradarowy Standard ARM - ale on też jest przeróbką tego okrętowego plot.) w wersji powietrze powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 20:32 O tym nie czytałem przyznaję bez bicia!:) Dzięki! Choć różnica drobna jednak istnieje! Amerykanie przystosowywali wtedy pocisk w-p a Rosjanie z-p!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 17:33 Naprawde ? Ja jakos ostanio czytalem ze system S-400 to wciaz ma uzywac pociskow od S-300, bo nowych jeszcze nie ma czy jakos tak ??? Pozatym hawk nie jest pociskiem prak. LM testuje mozliwosci zwalczania celow balistycznych. Do zwalczania samolotow AMRAAMy w kolejnych wciaelaniach sa zupelnie wystarczajace. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 27.01.07, 20:40 To źle Słyszałeś!:) System S-400 ma możliwość używania wszystkich typów pocisków przeciwlotniczych i przeciwrakietowych jakie zostały opracowane dla systemów S-300 wszelkich modyfikacji!Nie został jeszcze zakupiony jako całość ale tak pociski jak i reszta zostały dokładnie przetestowane! Nie pisałem ,że pocisk od zestawu Hawk jest przeznaczony do niszczenia celów balistycznych tylko ,że Irańczycy zastosowali jako pierwsi pocisk z-p do celów p-p! Z jakim skutkiem niestety pojęcia nie mam! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: PAC-3 odpalany z F-15C 28.01.07, 23:52 > To źle Słyszałeś!:) System S-400 ma możliwość używania wszystkich typów > pocisków przeciwlotniczych i przeciwrakietowych jakie zostały opracowane dla > systemów S-300 wszelkich modyfikacji! To w takim razie ktory pocisk odpalano z samolotu ? Jakiej platformy uzyto ? i kiedy to bylo ? Nie został jeszcze zakupiony jako całość > ale tak pociski jak i reszta zostały dokładnie przetestowane! Co to znaczy "dokladnie" przetestowane ? I czym sie rozni od testowania niedokladnego ? > Nie pisałem ,że > pocisk od zestawu Hawk jest przeznaczony do niszczenia celów balistycznych > tylko ,że Irańczycy zastosowali jako pierwsi pocisk z-p do celów p-p! Z jakim > skutkiem niestety pojęcia nie mam! Ale tu nie chodzi o odpalanie pociskow z-p z samolotow, ale o niszczenie przez samloty celow balistycznych. Przeciez amerykanie nie robia tego bo braklo im amraamow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 10:06 Z samolotu odpalano pociski 9M96 choć przyznaję ,że nie pamiętam ,której wersji,albo 9M96E albo 9M96E-2! Próby przeprowadzano a bodaj przez ostatnie kilka lat! Platformą do prób był MiG-31M i jeden z prototypów Su-30! -Dokładnie to znaczy ,że próby zostały zakończone powodzeniem a pocisk może być zunifikowany praktycznie z każdym modernizowanym obecnie samolotem myśliwskim w Rosji(nie licząc oczywiście MiGa-29)! -Czepiasz się!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 12:43 Marek a kiedy S400 mają wejśc do służby ? Bo nie ma ich na liście tegorocznych zakupów :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 23:25 Berkut Wybacz ale ja na prawdę nie jestem doradcą Władimira Władimirowicza!:) Niestety znajomości w Komisji do Spraw Zakupów Uzbrojenia przy MON Rosji też nie posiadam!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: PAC-3 odpalany z F-15C 29.01.07, 13:42 Procz tego ciekawymi pociskami AA, ktore znajdą sie w przyszłości na wyposażeniu FR są R 77M-PD z kombinowanym silnikiem rakietowo strumieniowym taki odpowiednik Meteora no i dwustopniowy pocisk dalekiego zasięgu Ks 172 do niszczenia samolotów AWACS, tankowców itp :) Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady testowanie niedokladne 29.01.07, 23:19 marek_ogarek napisał: > Co to znaczy "dokladnie" przetestowane ? I czym sie rozni od testowania > niedokladnego ? np THAAD na 9 testow 7 nie powieodlo sie ale wystarczylo, zeby oglosic, ze system jest OK. Serdecznosci PD Odpowiedz Link Zgłoś
marek_ogarek Re: testowanie niedokladne 30.01.07, 03:37 > np THAAD na 9 testow 7 nie powieodlo sie ale wystarczylo, zeby oglosic, ze > system jest OK. Do roku 2000 THAAD wykonal 11 testow. Ktorych celem nie bylo zreszta testowanie produktu, ale sprawdzenie wykonalnosci wymyslonej koncepcji. 3 pierwsze testy nie mialy na celu trafienia celu, ale sprawdzenie roznych systemow. w 6 kolejnych zakladano trafienie celu, ale sie nie udalo. Dwa ostanie zakonczyly sie sukcesem. Cel zostal zniszczony. Jezeli udalo sie zniszczyc cel w 2-ch kolejnych probach, znaczy to ze koncepcja jest wykonalna. W tym punkcie jest to twoje OK. Ktore wcale nie oznacza ze produkt jest dobry, bo w tym punkcie nie ma jeszcze prouktu, ani nawet prototypu. Jest tylko demonstrator technologii. Wtedy dopiero program dostal dalsze srodki na prace nad systemem i testy. I testowany ma byc az do 2009. Odpowiedz Link Zgłoś