Dodaj do ulubionych

Czym dla was jest patriotyzm??

18.05.07, 15:58
hmm czy jestem biedny? pewnie tak , nie zarabiam milionów, czy głupi?bywam i
do zbyt często?czy chcę demokracji w Rosji ( typu Bush proponuje jak w Iraku i
Afganistanie) NIE. Wara od Matuszki Rosji NIKT nam nie będzie mówił jak ma
wyglądać nasz kraj, niech to nawet będzie kałuża ale ja za tą kałuże pójdę
umierać, nikt z nami nie wygra bo dla nas nasza ziemia jest Święta.Rzygam na
zachodnią hipokryzję tak samo jak na rosyjską ale nie macie prawa nam narzucać
niczego. Ktoś ostatnio mnie zapytał "co dla Ciebie jest najważniejsze?"
powiedziałem "miłość"
"do kobiety rodziny i ojczyzny"
"Umarłbyś za ojczyznę?" "Zawsze!!!"
"Widzisz to chyba nasz słowiański problem ginąć za ojczyznę, niektórzy dla
niej ŻYJĄ" hmmm zastanawiająca sentencja. Zawsze wiedziałem że umrzeć za
Matuszkę Rosję to największy HONOR ale ŻYĆ? jest o wiele trudniej. Pozdrawiam.
PS. czym dla was jest PATRIOTYZM???
PS1. Nie mieszać z nacjonalizmem ( jestem nacjonalistą ale hmm w wersji hmm
tolerancyjnej gdyż nigdy nie byłem tolerancyjny a słowo "kompromis" dla mnie
równa się "przegrana!" Nie idę na kompromisy , dostaję za to w dupę ale nikt
mi nie powie że szargam swój honor.
PS2. Szkoda że większość z was nie rozumie całego zamieszania z pomnikiem
"Aloszy" w Talinie , szkoda że zostało to narzędziem polityki , jest mi
przykro , bo mój dziadek wyjmując " czeke" z granatu na pewno myślał że umiera
za dobro. jest mi przykro że ktokolwiek może go identyfikować ze zbrodniczym
reżimem komunistycznym.Bo wiem że mimo swojej wioskowej mentalności Wierzył w
dobro, bo inaczej nie mogło być, to co Niemcy zrobili na naszej ziemi było
potwornością. Zrozumcie nie Czcimy komunizmu, Czcimy swoich poległych, niema
nas bez naszej Historii. Przykro mi że naród Polski jest anty-rosyjski (znam
świetnie historię polski bo skończyłem tu podstawówkę,liceum i posiadam dwa
wyższe wykształcenia na UW. Ja was proszę o wybaczenie za wszystkie krzywdy
które wyrządził mój naród . I tak to przeminie bez echa.
PS3. Putin hmmm nigdy go nie lubiłem, ale szacunek wielki mu się należy.
Odwiedzam Rosję dosyć często ( nie tak jak większość tu piszących o Rosji,
znając ją tylko z fotografii i artykułów SPONSORED BY* ) z rokiem na rok jest
coraz lepiej, widzę błędy, wkurza mnie to i tamto ale z roku na rok skok
jakości jest fenomenalny.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 18.05.07, 16:31
      paru ludków na tem forumie odpowie ci że szczytem patriotyzmu dla nich jest
      pogarda dla ruskich.i to ma wystarczyć.
    • panzerviii Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 18.05.07, 16:32
      jakbys nie mial z kim sie wodki napic, zawsze jestem chetny pomimo premantntego
      braku czasu.

Eh pokrecone te wasze dusze, ale jakże ciekawe i pociagajace.

POKA
      • o333 Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 18.05.07, 17:04
        heh panzer :) mam z kim pić jak na razie :) czas zyskałem bo wczoraj rzuciłem
        pracę :D ( ostatni raz mam szefową w pracy) niestety bezrobotny jestem do
        poniedziałku :( . Ale chciałbym usłyszeć twoją wersję albo jakąś ripostę na mój
        post.Pozdrawiam
        • panzerviii No dobra chlupnąłem sobie kielonka ale 18.05.07, 23:41
          wodki rusofobskiej, bo łotewskiej - jakies ziolowe swinstwo o nazwie nie do
          wymowienia przez słowianina)))))

wiele by mozna napisac, ale spróbuje odpisac jak wy to mowicie na poziomie
          duszy. z Estonczykiem tak nie pogadasz.

Dwa przzemyslenia.

polonofobia Rosjan - nie klammy sie jest. oraz rusofobia Polakow. Mam
          wrażenie,ze Rosjanie budowali sobie mocno falszywy obraz Polakow w czasie
          komuny. to mial byc taki przyjazny kraj "wyzwolony" od faszyzmu. Pewno kreowały
          to komunistyczne media. Nie było internetu, a w ogloe kontakty miedzy ludzkie
          były nieiwielkie. Tylko propaganda,no i ta Polsza okno na zachód (oczywiscie
          nie teraz tylko za komuny - teraz zadnych posrednikow nie potrzebujcie). wielu
          polonofilskich Rosjan doznało lekkiego szoku spotykajac sie z Polakami, czy to
          w necie, czy to widzac publikacje przedrukowane w rosyjskiej prasie. Jesli
          współczuło POlakom wczesniej za Katyn, wywozki i czasy carskie, to po
          zetknieciu z polskim punktem widzenia zaczelo w samoobronie byc bardzo
          agresywnych. Sadze ze tak było z Misza chociazby. No a ta agresja zrodziła
          polska agresję. Od strony polskiej to tak wygladało, że oficjalna propaganda
          PRL slawiwla przyjaan do wielkiego brata, a ludzie wbrew propagandzie
          nienawidzili ZSRR. miesiac miodowy był na poczatku epoki Jelcyna i skonczyl sie
          wraz z pierwsza wojna czeczenska, no w 3 roku Putina nastala epoka lodowcowa.

dla Rosjan wojna ojczyzniana jest czyms swietym, w koncu tylu Rosjan tam
          zginelo. W koncu majac swiadomosc of=gromu komunistycznych zbrodni, to was
          jednoczy. A dla nas? co ma pisac, nikt nie twierdzi ze WWII wygralismy, raczej
          ze przerznelismy. a nikt Rosjan za wyzwolicieli nie uwazał.Z tak roznymi
          pamieciami musiało dojsc do zderzenia.

dochodzi sprawa Ukrainy i Bialorusi. wy uwazacie te kraje za czesc Rosji. My,
          coz polska Ukraine nam z głowy wybito. Zrobili to rosjanie i ukraincy. Ale
          mieszkasz u nas dlugo. do tej kozackiej Ukrainy mamy sentyment, nie ma
          polskiego wesela bez spiewow o dlakiej Ukrainie. Gdzie polska dusza i serce
          skowycze do stepu. Ukraina ukrainska pomimo Wolyniów, rzezi kozackich wydaje
          nam sie bliska. Rosyjskiej Ukrainy nie zaakceptujemy.

w ogole z wami jest problem, wydajecie sie raz tak blisko, zeby potem byc
          bardzo daleko.

sprawa Aloszy. Pozwól ze wykaze Empatie.
          Rosjanie sprawa jasna - miliony ofiar i chec pragnienia zeby te ofiary mialy
          sens.
          Polacy - bez watpienia Rosjanie ocalili nas przed eksterminacja - dziekuje -
          ofiarujac za to jednak zniewolenie. Do tego jeszcze w latach 1939 -41 Rosjanie
          ramie w ramie z Niemcami zajmowali sie eksterminacja. Tak czy siak niemcy to
          bylo absolutne zlo. Rosjanie jednak duzo mniejsze, a do tego w porownaniu z
          Szkopami Rosjanie to byly ludzkie pany.

Estonczycy - ich Niemcy nie chcieli eksterminowac. Robil to Stalin w latach
          1940-41. po 1944 zaaplikowaliscie im zniewolenie. U nas bylo to jak na
          standardy sowieckie wersja zniewolenia soft. W Estoni zapodaliscie wersje hard.
          Slowem o ile u nas oczywistym jest, ze Rosjanie byli znacznie mniejszym zlem
          niz Niemcy, w Estoni nie jest to oczywiste, powiedziałbym nawet, ze z ich
          punktu widzenia to ich Niemcy w 1941 wyzwolili. Dlatego ja ososbiscie rozumiem
          chcec zdjecia pomnika. Nie zmieniaja tego jednostki SS narodowosci estonskiej
          Insza inszosc ze Estowie rozegrali to w głupi sposob.

co do glupoto waszym kraju. coz przyzwyczailismy sie do czasow Jelcyna, keidy
          kraj byl na dnie, to i trudno zmienic przyzwyczajenie ze zrobiliscie olbrzymie
          postepy. Uswiadomimy to sobie w koncu

Wiesz ale czytam wszystko o waszym kraju co mi w lapy wpadnie, a z wami bardzo
          lubie rozmawiac. to taka specyficzna rusofilska rusofobia = kurde bez wodki nie
          razbieriosz.
          • ignorant11 Re: No dobra chlupnąłem sobie kielonka ale 19.05.07, 00:47
            Sława!

Usilowałes cos napisac, ale nie bardzo Ci wyszło...

PO pierwsze to pamietac nalezy o naszej polskiej ludnosci Lwowa, Wilna,
            Brzescia, która Niemców witała jak wyzwolicieli, bo doznala tak straszliwych
            cierpień od Rosjan,ze gotowa byłaby przyjac i diabelska władze...

Warto tez przypomniec,że to walsnie Rosja jest glownym obok Niemiec podpalaczy
            ładu swiatowego. I tylko te dwa kraje ponosza odpowiedzialnosc za rozpetanie
            IIWS.
            Co wiecej Rosja wcale nie znalazła sie po naszej zachodniej stronie z włąsnego
            wyboru, ale wyniku kłotni miedy obydwoma bandytami.

Nie wyzwoliła tez ESW, ale zachowala swoje zdobycze terytorialne a nawet
            powiekszyła w wyniku pokonania przez Zachod osi zła.

Wspólczesnosc tez wcale tak bardzo nie przemawia na rzecz Putina i jego kliki,
            bo poza przywróceniem kgbowskiej kontroli nad społeczństwem wszelkie sukcesy
            zawdzięcza albo zachodnim inwestycjom i pozyczkom oraz w ostatnich latch
            niebywałej i wyjatkowej koniukturze na rope.

Rosja nie powinna roic sobie jakiejs szczególnej roli w swiecie, bo przeciez ma
            ekonomie dopiero na 14-15 miejscu nie dorównujac nawet Włochom czy Korei,
            których nikt za mocarstwa nie uwaza...

Co prawda Putin chwalił sie dzisiaj w Samarze,że FR to 10, a moze nawet 9
            krajna swiecie, mimo tego ja uwazam ja dopiero za 14-15, ale niechby nawet
            Putin mial racje to przeciez Kanady nickt sie nie boi i nie leka, a napewno
            nikt nie obchodzi sie z nia jak ze smierdzacym rosyjskim jajkiem, po prostu
            traktuje sie ja normalnie...

Pamietajmy tez,że owe 15 miejsce w swiecie, czy nawet jak chce Putin az 10te
            Rosja zawdziecza niebywałej koniukturze na rope i gaz swoje jedynie atuty-
            znaczne ale tez bez przesady...
            :))

Polityka Putina pokazała dzisiaj swoje bankructwo gdy i merkel i Baroso jasno i
            wyraźnie powiedzieli,że UE nie da sie podzielic, o czym roił ten niewatpliwie
            niezrównowazony czlowiek.

Znamienne jest,że Rosja ma zatargi z kazdym swoim sasiadem, co nie dziwi gdyz
            prowadzi polityke malpy z brzytwa.
            Zanim bedziecie pyskowac na innych, to najpierw sie ucywilizujcie i przestańcie
            strzelac do dziennikarzy.

Tyle o samej Rosji, która dla mnie w wersji putinowskiej pozostaje krajem
            barbarzyńskim.

A co innego oczywiscie o samych Rosjanach.

Wlasnie nawiazalem kontakt z pewna urocza Rosjanka, do ktorej miasta wybieram
            sie na jesienii.

Moze byc uroczo i bardzo romantycznie jak z Lermontowa czy Puszkina...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • matrek Chyba nie zrozumiales panzerviii /nt 19.05.07, 01:01

• jopekpl Re: No dobra chlupnąłem sobie kielonka ale 19.05.07, 09:17
              Niestety Ignorant nie masz racji ,a pod tym co napisał Panzervii,to każdy
              normalny polak podpisze się bez zastanowienia ,ja w każdym razie na pewno,choć
              z ta normalnoscią to akurat róznie bywa.
          • matrek Bardzo fajnie napisales 19.05.07, 00:59
            Nie ma to jak otwarcie serca i duszy po kilku glebszych ;))
          • odyn06 Re: No dobra chlupnąłem sobie kielonka ale 23.05.07, 10:45
            Panzer. Nic dodać i nic ująć. Myślę podobnie, żeby nie powiedzieć identycznie.
            Tylko ująłbym to nie tak zgrabnie. Pzdr.
    • matrek Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 18.05.07, 17:40
      I dobrze. Nie ma nic zlego w milosci do historii wlasnego kraju, w milosci do
      niego, niczego zlego nie ma nawet w poswieceniu oddania za niego zycia. Wbrew
      temu co twiedza polscy lewicowi "nowoczesni ludzie", czlowiek bez pamieci o
      historii wlasnego kraju jest zwyczajnie pusty.

Ale gdy milosc do wlasnego kraju przybiera takie formy, ze przestajemy szanowac
      dokladnie te same uczucia u przedstawicieli innych narodow, innych krajow, to
      juz nie jest ok. Dotyczy to zwlaszcza uczuc patriotycznych tych mniejszych sasiadow.
    • matrek Dzieki 18.05.07, 17:55
      Dzieki za te przeprosiny, to dla Polakow jest abrdzo wazne, tylko ze chyba
      jeszcze wazniejsze i chyba najbolesniejsze jest dla wiekszosci Polakow, ze
      jednak wiekszosc narodu rosyjskiego jakby w ogole nie przyjmowala do wiadomosci,
      ze Katyn w ogole zaistnial.
      • billy.the.kid Re: Dzieki 18.05.07, 18:09
        może i tak ale..
        obcy,który nagle trafiłby na to forum odniósłby wrażenie ze w okresie 39-45
        polacy ginęli TYLKO W KATYNIU.
        większość narodu rosyjskiego nie ma chyba obowiązku szukac ofiar polskich
        oficerów.dla polaków jest to może najważniejsze[chociaż miliony ofiar
        hitleryzmu nie maja takiego poważania]. dla nich jest to jedno z wielu wydarzeń
        czasów kiedy zycie ludzkie było tanie.
        • matrek Re: Dzieki 18.05.07, 18:53
          billy.the.kid napisał:

> może i tak ale..
          > obcy,który nagle trafiłby na to forum odniósłby wrażenie ze w okresie 39-45
          > polacy ginęli TYLKO W KATYNIU.
          > większość narodu rosyjskiego nie ma chyba obowiązku szukac ofiar polskich
          > oficerów.dla polaków jest to może najważniejsze[chociaż miliony ofiar
          > hitleryzmu nie maja takiego poważania]. dla nich jest to jedno z wielu wydarzeń
          >
          > czasów kiedy zycie ludzkie było tanie.

To niesprawiedliwe co piszesz. Nie mozesz pisac, ze miliony ofiar hitleryzmu nie
          maja takiego powazania. Owszemmaja, tylko nie budza juz dzis kontrowersji, bo
          wszystko zostalo na ten temat juz powiedziane, takze niemcow. A przyznanie sie
          do winy przez narod niemiecki, w jakims stopniu zaspokaja uczucie zalu, czy
          bolu. Gdyby sprawa Katynia zostala wyjasniona w 1991 roku, dzis Stowarzyszenie
          Rodzin Katynskich czciloby sobie swoich ojcow i dziadkow stawiajac znicze pod
          krzyzami katynskimi na cmentarzach, ale nie byloby to juz przedmiotem
          publicznego zainteresowania, a juz na pewno nie obciazaloby wspolczesnych
          stosunkow Polsko-Rosyjskich.

Podobnie zreszta mysle o kwestii stosunkow Polsko-Ukrainskich: "wolyn" - Akcja Wisla
    • matrek Jeszcze pytanie, jesli moge. 18.05.07, 18:45
      o333 napisał:

> hmm czy jestem biedny? pewnie tak , nie zarabiam milionów, czy głupi?bywam i
      > do zbyt często?czy chcę demokracji w Rosji ( typu Bush proponuje jak w Iraku i
      > Afganistanie) NIE.

A dlaczego zadajesz sobie pytanie, czy chcesz demokracji jak w Iraku, czy jak w
      Afganistanie? Nikt nie chcialby takiej, ale stawiajac pytanie w taki sposob, od
      razu ustawiles sie w pozycji na "nie", bo wlasnie chciales ustawic sie w takiej
      pozycji, a tak a nie inaczej postawione pytanie, bylo tylko srodkiem do tego.
      Dlaczego nie zadales sobie np. pytania, czy chcesz takiej demokracji jak w UK,
      np? Czy taka demokracja bylaby zla dla Rosji? Oczywiscie - nikt nie bedzie Wam
      mowil jak macie urzadzac sobie swoj kraj, ale ja tylko pytam. Dlaczego taka
      demokracja moze byc dobra dla Zjednoczonego Krolestwa, a nie moze sluzyc Rosji?
      Czy przez taka demokracje Rosja stracilaby cokolwiek w swiecie? Mysle ze tylko
      by zyskala. Zwlaszcza na prestizu i sile gospodarczej.

Macie jako Panstwo ogromny potencjal, moglibyscie stac sie jednym z
      najsilniejszych gospodarczo panstw swiata. A to nie demokracja powoduje
      dzialania Chodorkowskiego i innych, to nie demokracja jest przyczyna korupcji i
      rozkradania kraju - wrecz przeciwnie, to system totalitarny sprzyja temu, bo w
      systemach totalitarnych nie ma jawnosci zycia publicznego - a gdy ma sie dobre
      uklady z totalitarna wladza, mozna krasc na potege bo nic nie wyjdzie na swiatlo
      dzienne. oczywiscie wowczas, gdy kradna "swoi" A ci nie swoi... no coz, zrobili
      blad ze zadarli z wladza, wiec ich sie lapie i udowadnia korupcje...
      • billy.the.kid Re: Jeszcze pytanie, jesli moge. 18.05.07, 19:16
        może inaczej. państwa o ugruntowanej demokracji ciągnęly tę sprawe przez setki
        lat.a dziś i tak są pełne błędów.
        państwa rzucone nagle na głębokie wody demokracji,chcące odwzorować mechanizmy
        np.uk zginą natychmiast. dla nas demokracja=anarchia-to o polsce.
        rosja będąca głębiej stotalizowana-zupełny burdel.stąd kariery miliarderów-
        wzorem19-wiecznych powstających fortun usa.i powszechna nędza.tu brak
        wypracownych drogą prób i błędów,mechanizmów obronnych właśnie przed
        chodorkowskimi[rosja]luljami timoszenko[ukraina-ta to chyba właścicielka połowy
        ukrainy]. i powszechnym odczuciu rosjanina demokracja to tylko złodziejstwo.
        • matrek Re: Jeszcze pytanie, jesli moge. 19.05.07, 00:52
          Tym niemniej, nic nie pozwala tak bardzo okradac wlasnego panstwa, jak system
          totalitarny - oczywiscie tylko wybranym, ale za to na jaka skale...
    • ignorant11 Gdybys był rzeczywwiscie patriota, to... 18.05.07, 22:58
      Sława!

Chciałbys rzeczywisyego ucywilizowania Rosji aby byla przyjazna sasiadom
      otwarta na wspólprace miedzynarodowa i wewnetrznie była państwem prawa anie
      putinowskiego bandydtyzmu..
      NB na konferencji w samarze brakowało wyzieszki z napisem: Nie strzelac do
      dziennikarzy...

Zamiast bogatego i zasobnego kraju, którego wszystcy daza szacunkiem i sympatia
      jak np Kanade ( chyba najbardziej zblizony fizycznie i georaficznie kraj) masz
      nedzne operetkowe pseudomocarstwo, którego rzeczywista siłe i powazanie
      miedzynarodowe zastepuja pysjkówki Putina i bandytów z jego gangu...

Ostatni szczyt w Samarze był kubłem zimnej wody na gorace głowy kremlowskich
      paranoików...

Putin musi wreszcie zrozumiec, musi zrozumiec rosyjska klasa polityzna,że ze
      swiatem nalezy współpracować a nie prowadzic polityke malpy z brzytwa.

Sam powiedz,z którym sasiadem ma Moskwa dobre stosunki?

Bo mnie trudno byłoby wymienic chocby jeden...

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • billy.the.kid Re: Gdybys był rzeczywwiscie patriota, to... 19.05.07, 10:04
        IGN.Jesteś w niezłej formie. odpowiem ibnaczej. które państwo, z tych które
        chcą za darmoche od ruskich brac surowce-jest z rosja w dobrych stosunkach. już
        wymieniam-niemcy,francja, białoruś, uzbekistan,kazachstan....
        polscy, przepraszam za wyrazenie-businessmani, przyzwyczajkeni sa ze ruskim
        można kazde merde wcisnąć. tak było pare latek temu.

pracuję gdzieś tak w okolicy mięsa które było wysyłane do ruskich. nawet w
        ub,r. mięsko było wysłane na białoruś. tir wraca z granicy. co się okazuje.?
        termin w kwitach na 2006 roczek.a faktycznie przekłamane o 1,5 roku.
        mięsko może być przechowywane ok.1 roku. pózniej podlega utylizacji. a te
        bizmensesnseny koniecznie chcieli to upchnąć. tak więc rosja nie ma obowiązku-
        żeby ign.zaczął ją szanować- robić dobrze polskim oszustom.
        • ak_2107 Re: Gdybys był rzeczywwiscie patriota, to... 19.05.07, 13:22
          Jak chomiki.....
          Kupa latwiej, kupy nikt nie ruszy. I do tego streszcza sie caly "patriotyzm".
          W sumie dosc abstrakcyjne pojecie.Funkcjonuje najlepiej na styku roznych
          grup, kup, albo narodow,panstw, nacji - optymalnie gdy owe za lby sie biora.
          W kupach ma miejsce wzajemne onanizowanie sie przy udowadnianiu sobie,
          ze wlasna kupa mniej smierdzi inz inne. I jest ogolnie naj...naj...
          Zarowno poczucie wyzszosci, jak i strach przed innymi kupami jest
          egzystencjonalny dla ich istnienia i funkcjonowania. Pare trupow w
          tle - wlasnych i cudzych robi zawsze dobre wrazenie. Chyba im wiecej czym
          lepiej. Pomaga cementowac.
          Ciekawe zreszta, iz istnienie owych grup - kup gwarantujace czesto fizyczne
          przetrwanie ich czlonkom niesie ze soba rowiez zwiekszone ryzyko z tytulu
          przynaleznosci do tej czy innej...

Jestem dumny byc Polakiem ! czy Ich bin stolz ein Deutscher zu sein lub
          jak tam jeszcze.....No dobrze, ale jak potem zapytac -
          a co Ci pozostaje innego ?
          czy - was bleibt Dir anderes übrig ?
          to komputer za niskim czolkiem zaczyna na najwyzszych obrotach pracowac by sie
          po chwili przegrzac....Moze tu ktos zna odpowiedz ????

To pojecie bylo i jest za czesto instrumentalizowane.
          Ale jak ktos mowi ze jest patriota to niech se mowi...

Atawistyczne nieomal wzajemne polsko - ruskie uprzedzenia maja chyba swoje
          podloze w strachu. Boimy sie ruskich - sa nam w gruncie rzeczy mentalnie i
          etnicznie pokrewni i na dodatek wieksi. Sp. Marszalek Jozef Pilsudski to kiedys
          bardzo ladnie ujal. Ja bym napisal o obawach, ze nasza kupa zacznie tak samo
          smierdziec jak ta ze wschodu. Ruscy w gruncie rzeczy obawiaja sie tego samego.
          Poza tym - i tu i tam latwiej sie rzadzi.

• adam_al Waleniem w komunistów 19.05.07, 11:49
      ;-)

>Wara od Matuszki Rosji
      Bez przesady, nie jesteście pępkiem świata.
      > Rzygam na zachodnią hipokryzję
      Rzygam na kremlowską propagandę, "mocarstwowość" itd ....
      > Szkoda że większość z was nie rozumie całego zamieszania z pomnikiem
      > "Aloszy" w Talinie
      Po prostu patrzymy na to z innej strony. My z pozycji okupowanego.
      >Przykro mi że naród Polski jest anty-rosyjski
      Ta ogólnie pewnie tak -> historia, tak na poziomie kontaktów międzyludzkich to
      nieprawda, na poziomie biznesowym też na takie rzeczy nie mam miejsca.

Tak w przyjemniejszym tonie to właśnie już na poziomie naszych dyskusji
      powinniśmy czyścić nasze umysły z takich zachowań, poglądów itd. Może trzeba
      wreszcie wrzucić na luz. Zamiast roztrząsać historię może wreszcie umówimy się
      kiedyś na piwo i spotkamy sie nie jako Rosjanin i Polak tylko o333 ......
      (miejsce na imię) i Adam, i pogadamy tak po prostu o pierdołach.

A czym jest dla mnie patriotyzm? Pomijając te kwestie o dużym ciężarze
      gatunkowym (pamięć o historii, poszanowanie Państwa, uczestnictwo w wyborach
      itd..) - nie kradnę, nie kupuję kradzionych rzeczy, płacę podatki (k... trochę
      za duże), szanuję swoich pracowników (może nie wyjadą z kraju), staram się
      wpoić córce, że jednak są w tym kraju autorytety, że trzeba szanować czyjąś
      własność, że nie można śmiecić (tak, tak nie śmiejcie się, właśnie takie
      prozaiczne rzeczy na to również się składają) itd.

Pozdrawiam
      • o333 Re: Waleniem w komunistów 19.05.07, 13:09
        Panie Adamie, nigdy i nigdzie powiedziałem że Jesteśmy pępkiem Świata ( korekt
        mi if aj wron) Czy rzygam na zachodnią hipokryzję? TAK, tak samo jak na rosyjską
        , czego z niewiadomych powodów nie (copy paste'owałęś) nie wiem czemu.Zrozumcie
        dla nas ofiary Wielkiej Wojny Ojczyznianej nie mają zabarwienia politycznego!!!
        To są ofiary wojny, niema rodziny w której ktoś nie poległ w tych czasach.
        PS. Daniil Aleksadrovich Olzonov
        stopień wojskowy: Porucznik Tankovoj Divizji ( od miesiąc mam ten stopień,
        niestety do SpN się nie nadaje do MP też za stary jestem już , ale służbę odbyć
        musiałem, nie spędziłem ani godziny w koszarach, stopień mam z D***
        Pozdrawiam
      • ignorant11 Adamie to,co napisałes, to... 19.05.07, 13:34
        Sława!

sa zwykłe zasady przyzwoitosci, uczciwosci i dobrego wychowania, wiec jednak
        za mało na patriotyzm.

Bo przeciez zdrajca i sprzedawczyk( nie bierz tego ad personam) moze
        przestrzegac prawa i byc człowiekiem kulturalnym....

Oczywiscie wymieniłes wartosci pozytywistyczne, ale do patriotyzmu nalezy dodac
        jeszcze troske o narodowe/panstwowe interesy.., o ich rozwój itp.

Oczywiscie mozna je pojmowac na kilka sposobów ale sa tu oczywiste i
        przekraczalne granice.

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • ak_2107 Re: Adamie to,co napisałes, to... 19.05.07, 17:10
          > sa zwykłe zasady przyzwoitosci, uczciwosci i dobrego wychowania, wiec jednak
          > za mało na patriotyzm.

PATRIOCI

- z poswieceniem pelnili sluzbe w spiekocie slonca
          w strumieniach jesienych ulew, marzli na lodowatym wietrze - na
          Wachturmach Auschwitz i Treblinki.
          - targali na swieze letnie powietrze ludzi z domow i kosciolow
          Wolynia, czesto spelniajac swe - patriotyczne - obowiazki
          juz w czterech scianach.
          - z blizka ogladali zawszone meskie karki w Katyniu i Ostaszkowie
          - patriota wreszcie podpadl kolkiem wrota pewnej stodoly
          wczesnym latem 1941 roku w pewnym miasteczku w pobilzu Lomzy....

Wsio, wsio patrioty. Kazdy wedlug wlasnego fasonu i zadnemu bycia
          patriota odmowic nie sposob. Ofiarni i poswieceni. Kwestia punktu
          widzenia. Czasu i miejsca.

Moj znajomy - artysta malarz z Drezna - sluzyl jako podoficer w sztabie
          dywizji na froncie wschodnim. W 1942 roku dostal rozkaz rozstrzelania
          zakladnikow. Babuszki, pare nastolatkow obojga plci.... Postawil ich pod
          jakas ruina, powiedzial podwladnym zeby dali ognia w powietrze. Ryknal
          "Ruski dawaj!!!". Do dzis opowiada, ze wtedy doszedl do wniosku ze ruskie
          sa najszybciej biegajaca nacja na swiecie.....
          Ktos go podkablowal. Poszedl do kacetu. Potem do kompanii karnej.

patriota ???? Nie wiem.

Chyba porzadny czlowiek. I tylko albo az tyle.

Wyobrazam sobie, ze zreszta wielu rodakow okreslenie ich patriota z ust
          czy spod piora tego czy innego kacapofoba przyjmnie raczej jako
          osobista obraze. Gleboko w doopie te - watpliwa - przyjemnosc
          majac.

Narosl powinnio sie raczej uczyc bycia porzadnymi ludzmi. Nie patriotyzmu.

• matrek Re: Adamie to,co napisałes, to... 19.05.07, 17:57
            Mylisz sie. Narod bez uczuc patriotycznych, rozumianych jako milosc do ojczyzny,
            przestanie byc narodem w ciagu jedego pokolenia. To jednakowe uczucie do jednego
            kraju, jest jedyna rzecza, ktora czyni ze spoleczenstwa narod.
          • rs_gazeta_forum Re: Adamie to,co napisałes, to... 25.05.07, 11:52
            ak_2107 napisał:
            > patriota ???? Nie wiem.
            > Chyba porzadny czlowiek. I tylko albo az tyle.

Wpadłem tu poszukać wiadomości o Ukrainie, i co widzę? Dyskusję o patriotyźmie.
            I że tylko jeden człowiek wyżej tu stawia bycie porządnym człowiekiem niż bycie
            patriotą. Oczywiście i jeden to nieskończenie więcej od zera, więc cieszę się
            niezmiernie i z tego, choć przyznam, że spodziewałem się więcej.

Ci, którym trudno jest być porządnymi ludźmi, wprowadzili na scenę mnóstwo
            usprawiedliwień dla swoich braków. Religia, patriotyzm czy inne puste hasła
            świetnie służą też spryciarzom do sprawowania władzy nad masami. A już rzeczą
            idealną jest mieć niewolników, zadowolonych ze swego stanu i pilnujących innych
            niewolników, by przypadkiem nie zrezygnowali ze swego statusu. Można taki cel
            osiągać w różny sposób, na przykład poprzez podawanie specjalnych narkotyków,
            ale też poprzez wychowanie i propagandę.
            A porządnych ludzi można zawsze zagonić do kompanii karnej, by nie odstawali.
        • adam_al Re: Adamie to,co napisałes, to... 19.05.07, 17:25
          > sa zwykłe zasady przyzwoitosci, uczciwosci i dobrego wychowania, wiec jednak
          > za mało na patriotyzm.

Według mojego rozumienia to też elementy postawy patriotycznej. Odchamienie,
          uświadomienie społeczeństwa wzmacnia je - a silne, dowartościowane,
          niezakompleksione społeczeństwo to silniejsze państwo, pozytywnie postrzegani
          nasi rodacy za granicą to pozystywnie postrzegana Polska, pozytywnie
          postrzegana Polska to ... itd. Poza oczywistymi elementami postawy
          patriotycznej te "drobnostki" są również ważne.

Może żeby uzasadnić moje rozumowanie -> za brak postawy patriotycznej uważam
          wychowywanie debilnej młodzieży, która jest tak ograniczona, że nie rozumie, iż
          demolka windy dobę po montażu w swoim bloku to nie objaw siły. Na razie
          rozważałbym patriotyzm na takie płaszczyźnie - mówię tu o ich rodzicach, czyli
          grupie ludzi wychowanych jeszcze w czasach gdzie wszystko było wszystkich,
          czyli było niczyje. Ich świadomość obywatelska to raczej abstrakcja, zacznijmy
          od poszanowania własności i ograniczeniu przyzwolenia i zamiłowania do
          złodziejstwa.

Z promocją wartości kulturalnych jednak nie mogę się rozpedzać, bo mam wielką
          słabość co niecenzuralnego języka, trochę przeszkadzało mi w artykuowaniu
          swoich myśli bycie opiekunem forum- ale to już przeszłość i moge pozwolić sobie
          na więcej ... :-)
          • ignorant11 Ależ Adamie to,co napisałes, to... 19.05.07, 19:47
            Sława!

Zwykłe chamstwo i brak ogłady, nawet penerstwo, to oczywiste braki
            przystosowania do zycia społecznego.

Człowiek kulturalny oczywiscie bedzie przciwko temu protestował, bedzie bolał
            nad takim stanem rzeczy.

Ale to jest dopiero czlowiek przyzwoity, a nie patriota czylitaki, który jest
            gotów cierpiec dla ojczyzny. Oczywiscie ze patriota bedzie bolal nad pozimoem
            kulturalnym ludzi jakich wymieniłes.

Przykłady zbrodniarzy i bandytów, które kts zamiescił powyuzej sa oczywiscie
            absurdalne. Bo są po prostu zwykli bandyci
            Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • ak_2107 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 20.05.07, 14:04
              Tyle frazesow na kupie to trudno znalezc.....:)

> Ale to jest dopiero czlowiek przyzwoity, a nie patriota czylitaki, który jest
              > gotów cierpiec dla ojczyzny. Oczywiscie ze patriota bedzie bolal nad pozimoem
              > kulturalnym ludzi jakich wymieniłes.
              >
              > Przykłady zbrodniarzy i bandytów, które kts zamiescił powyuzej sa oczywiscie
              > absurdalne. Bo są po prostu zwykli bandyci

Czlonkowie SS - Totenkopf byli gotowi cierpiec i ginac dla oczyzny.
              Jak najbardziej. I dowiedli tego niejednokrotnie.

UPA i OUN skladaly sie z ukrainskich patriotow.

NKWD sluzylo wiernie Zwiazkowi Radzieckiemu niszczac jego wrogow.
              Malo patriotyczne ?

Nasi bojownicy z zydokomuna ???? Gorsi czy jak ?

Przyklady nie sa absurdalne. Z zycia - z historii - wziete.
              Absurdalny jest w tym kontekscie "patriotyzm".

A samo wychowanie "patriotyczne" ? Najczesciej na podstawie historii,
              wlasnej czasami tez cudzej. Mejscami "wybielanej", z przemilczeniami, bialymi
              plamami, czasami wrecz zaklamanej, instrumentalizowanej. Pare produktow takiego
              wychowania buszuje tutaj na forum. Nie trzeba daleko szukac.

• ignorant11 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 20.05.07, 15:04
                ak_2107 napisał:

> Tyle frazesow na kupie to trudno znalezc.....:)
                >
                > > Ale to jest dopiero czlowiek przyzwoity, a nie patriota czylitaki, który
                > jest
                > > gotów cierpiec dla ojczyzny. Oczywiscie ze patriota bedzie bolal nad pozi
                > moem
                > > kulturalnym ludzi jakich wymieniłes.
                > >
                > > Przykłady zbrodniarzy i bandytów, które kts zamiescił powyuzej sa oczywis
                > cie
                > > absurdalne. Bo są po prostu zwykli bandyci
                >
                > Czlonkowie SS - Totenkopf byli gotowi cierpiec i ginac dla oczyzny.
                > Jak najbardziej. I dowiedli tego niejednokrotnie.
                >
                > UPA i OUN skladaly sie z ukrainskich patriotow.
                >
                > NKWD sluzylo wiernie Zwiazkowi Radzieckiemu niszczac jego wrogow.
                > Malo patriotyczne ?
                >
                > Nasi bojownicy z zydokomuna ???? Gorsi czy jak ?
                >
                > Przyklady nie sa absurdalne. Z zycia - z historii - wziete.
                > Absurdalny jest w tym kontekscie "patriotyzm".
                >
                > A samo wychowanie "patriotyczne" ? Najczesciej na podstawie historii,
                > wlasnej czasami tez cudzej. Mejscami "wybielanej", z przemilczeniami, bialymi
                > plamami, czasami wrecz zaklamanej, instrumentalizowanej. Pare produktow
                takiego
                >
                > wychowania buszuje tutaj na forum. Nie trzeba daleko szukac.
                >

Sława!

Mozna sie zgodzic,że patriota nie moze byc człowiek, ktory nie jest przyzwoity,
                uczciwy, ale sam człowiek przyzwoity to jeszcze nie patriota.

Te przykłady to oczywiscie przykłady patologicznych zbrodniarzy, którzy z
                patriotyzmem nie maja nic wspolnego.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • ak_2107 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 00:50
                  > Te przykłady to oczywiscie przykłady patologicznych zbrodniarzy, którzy z
                  > patriotyzmem nie maja nic wspolnego.

Za to zdanie dostalbys we Lwowie na pewno po mordzie. W Moskwie chyba tez.
                  Niewykluczone ze i w Berlinie. Od patriotow. Takich jak Ty.
                  • porfirij_jebanow Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 07:20
                    ak_2107 napisał:
                    > Za to zdanie dostalbys we Lwowie na pewno po mordzie. W Moskwie chyba tez.
                    > Niewykluczone ze i w Berlinie. Od patriotow. Takich jak Ty.

Wszedzie tego cwoka czeka juz omlot.
                  • ignorant11 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 13:49
                    ak_2107 napisał:

> > Te przykłady to oczywiscie przykłady patologicznych zbrodniarzy, którzy z
                    >
                    > > patriotyzmem nie maja nic wspolnego.
                    >
                    > Za to zdanie dostalbys we Lwowie na pewno po mordzie. W Moskwie chyba tez.
                    > Niewykluczone ze i w Berlinie. Od patriotow. Takich jak Ty.

Sława!

Skoro nie rozumiesz słowa pisanego to nie zabieraj głosu i nie komentuj czego
                    nie rozumiesz...

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                    • ak_2107 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 14:22
                      No i pogadalismy se jak Polak (PP*) z polakiem. O Patriotyzmie.
                      "Morda w kubel" - argument bylby straszny gdyby nie byl smieszny.
                      Towarzyszu Ignorancie,uprzejmie pragne Wam w tym miejscu zwrocic
                      uwage, ze nie jestesmy ani w giertychowej szkole, ani nie cofnelismy
                      w czasy zebran POP. Jeszcze nie.
                      pozdrawiam.

* PP Prawdziwy Patryjota
                      • ignorant11 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 14:29
                        ak_2107 napisał:

> No i pogadalismy se jak Polak (PP*) z polakiem. O Patriotyzmie.
                        > "Morda w kubel" - argument bylby straszny gdyby nie byl smieszny.
                        > Towarzyszu Ignorancie,uprzejmie pragne Wam w tym miejscu zwrocic
                        > uwage, ze nie jestesmy ani w giertychowej szkole, ani nie cofnelismy
                        > w czasy zebran POP. Jeszcze nie.
                        > pozdrawiam.
                        >
                        > * PP Prawdziwy Patryjota

Sława!

Chybas zupełnie zbzikował nazywajac mnie "towarzyszem", a samemu promujac
                        tzw "internacjonalizm" i inne komunistyczne bzdety...

Jak mawiał Witkacy: "z glupim człowiekiem nie che mi sie gadac, wiec zamknac
                        pysk i prosze siadac".

Forum Słowiańskie
                        gg 1728585
                        • ak_2107 Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 17:57
                          Alez Towarzyszu Ignorancie ! Czy Towarzysz wie kogo cytuje ???!!!
                          Absolwenta Pawlowskiej Szkoly Wojskowej w....Petersburgu !!!. Oficera -
                          ochotnika !!! - pulku Lejb - Gwardii jego Wysokosci Imperatora, Cara Rosji.
                          Dalej uczestnika Wielikoj Oktjabrskoj Rewalucji, czlonka Rady ( tfu...!
                          Sowjeta) Zolnierskiej....
                          Towarzyszu Ignorancie, optujac za wychowaniem w duchu patriotyzmu nalezy
                          pamietac przede wszystkim o sobie. Wydaje mi sie, ze Towarzysz ma w tym
                          wzgledzie pewne deficyty. Radzilbym - szczegolnie przy podpieraniu
                          sie cytatami - najpierw sprawdzic czy zrodlo jest patriotycznie i ideologicznie
                          sluszne. W przeciwnym wypadku bedziemy znowu konfrontowani z wypowiedziami
                          jakiegos rusofila albo innego - nie daj Boze - bolszewika spod piora -
                          klawiatury Towarzysza. !!!!

pozdrawiam serdecznie

PS. Uzywanie tytul "Towarzysz", jest z mojej strony - ma mam nadzieje, ze
                          wkrotce wszyscy forumowicze pojda mym sladem - wyrazem uznania dla umiejetnosci
                          z jaka Towarzysz przyswoil sobie sposob argumentownia i forme wypowiedzi wroga -
                          tj. bolszewii wczelkiej masci. Ten styl jest imponujacy i rozrzewniajacy.
                          To sie czyta jak sprawozdania z zebran partyjnych z wczesnych lat 50 - tych.
                          Jezyk - istinno komisarski - powiedzialbym, gdyby wypadalo.
                          Jeszcze raz wyrazy uznania.
                          A do samego okreslenia Towarzysz sie przyzwyczai. Poboli, poboli i przestanie.
              • matrek Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 20.05.07, 15:53
                Czyli od patriotyzmu, lepszy internacjonalizm lub kosmopolityzm?
            • adam_al Re: Ależ Adamie to,co napisałes, to... 21.05.07, 14:31
              > czylitaki, który jest gotów cierpiec dla ojczyzny

W dzisiejszych czasach nie potrzeba cierpień tylko budowy silnej gospodarczo
              Polski. Zresztą problemem polskiego patriotyzmu było to, że cierpieć
              potrafiliśmy, ale jak już wycierpieliśmy - nie za bardzo wychodziło nam
              budowanie.
      • odyn06 Patriotyzm 23.05.07, 10:58
        Adam. Patriotyzm czasu wojny jest inny niż patriotyzm czasu pokoju. Wojna jako
        zjawisko radykalizuje poglady, pozwala myśleć prosta kategoriami "my" i "oni" i
        dlatego patriotyzm czasu jest stosunkowo prosty, choć wymaga ofiary najwyższej.
        Patriotyzm czasu pokoju jest o wiele bardziej skomplikowany i trudniejszy.
        Dobrze, że o tym wspomniałeś. Pzdr.
    • grogreg Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 20.05.07, 04:46
      Jesli, jak piszesz, znasz Polske i Polakow to powinies wiedzec, ze nikt tak nie
      rozumie Rosjanina jak Polak.
      Za krzywdy nie przepraszaj bo nie masz za co. Zaden wspolczesnie zyjacy Rosjanin
      nie jest winny temu co wydazylo sie pokolenia temu. Tak samo zaden Polak,
      Ukrainiec czy Lotysz.

Co do narzucanie czegokolwiek..... podziwiam Twoje poczucie humoru.
      • matrek Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 20.05.07, 15:54
        grogreg napisał:

> Jesli, jak piszesz, znasz Polske i Polakow to powinies wiedzec, ze nikt tak nie
        > rozumie Rosjanina jak Polak.
        > Za krzywdy nie przepraszaj bo nie masz za co. Zaden wspolczesnie zyjacy Rosjani
        > n
        > nie jest winny temu co wydazylo sie pokolenia temu. Tak samo zaden Polak,
        > Ukrainiec czy Lotysz.
        >

Szanuje twoje poglady, aie zgadzam sie z Toba.

> Co do narzucanie czegokolwiek..... podziwiam Twoje poczucie humoru.
        >
        >
        >
        • billy.the.kid Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 20.05.07, 16:43
          czym gorszy jest internacjonalizm od patriotyzmu???
          • matrek co za pytanie 20.05.07, 17:51
            byles kiedys na stale, albo choc na dluzszy czas w jakimkolwiek obcym kraju?
            • ignorant11 Re: co za pytanie 20.05.07, 20:40
              matrek napisał:

> byles kiedys na stale, albo choc na dluzszy czas w jakimkolwiek obcym kraju?
              >
              >

Sława!

tzw "internacjonalizm" oznaczał jedno: podporzadkowanie sie
              sowieckiemu/rosyjskiemu szowiznizmowi i panowaniu...

A zreszta oni nigdy nie panowali nad Polska, mieli tyle władzy ile miejsca pod
              gasienicami czołgów, nawet miedzy gasienicami juz ich władza była kwestionowana
              i niepelna...

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
              • grogreg Re: co za pytanie 20.05.07, 22:46
                Aha, wiec stan wojenny byl przejawem nieposluszenstwa. No patrzcie, wszyscy tak
                na Jaruzelskiego najezdzaja a on taki Konrad Walenrod byl.
                • ignorant11 Re: co za pytanie 21.05.07, 00:11
                  grogreg napisał:

> Aha, wiec stan wojenny byl przejawem nieposluszenstwa. No patrzcie, wszyscy
                  tak
                  > na Jaruzelskiego najezdzaja a on taki Konrad Walenrod byl.

?????????????????????????????????????????????????

Cos Ci sie pokiełbasiło...
                  • ignorant11 Re: co za pytanie 21.05.07, 00:12
                    ignorant11 napisał:

> grogreg napisał:
                    >
                    > > Aha, wiec stan wojenny byl przejawem nieposluszenstwa. No patrzcie, wszys
                    > cy
                    > tak
                    > > na Jaruzelskiego najezdzaja a on taki Konrad Walenrod byl.
                    >
                    > ?????????????????????????????????????????????????
                    >
                    > Cos Ci sie pokiełbasiło...
                    > :))
                    >
                    >

Sława!

Jaruzelski to zdrajca, bandyta i rusko-sowiecki sprzedawczyk...

Nie zdziwiłbym sie gdyby okazał sie agentem GRU.

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
                  • grogreg Re: co za pytanie 21.05.07, 19:57
                    To Tobie sie pokielbasilo. Sowieci mieli w Polsce wladze absolutna. Co kazali to
                    "polska" wladza robotniczo-chlopska wykonywala.
                    • azyata Nie całkiem absolutną 23.05.07, 15:31
                      Zwłaszcza po 1956 r.

Władze PRL/PZPR prowadziły swego rodzaju grę z Moskwą, oczywiście w wąskich z
                      dzisiejszego punktu widzenia granicach.

"W rezerwie" sowieci mieli zawsze grupę dogmatycznych komunistów, przy których
                      Jaruzelski albo Gierek to byli liberałowie.

W europejskiej części imperium najmniej podporządkowana Moskwie była ekipa w
                      Bukareszcie (np. jako jedyna z bloku Rumunia uczestniczyła w olimpiadzie w Los
                      Angeles w 1984 r.). Tyle, że gdybym musiał wybierać - to już wolę Jaruzelskiego.

pzdr
                      • matrek Jaruzelski z Gierkiem liberalami? 25.05.07, 04:50
                        Standardem liberalizmu - nawet w komunistycznym wydaniu - jest strzelanie do
                        ludzi (odpowiednio 1981 i 1976 r)?
                        • azyata Przecież napisałem wyraźnie: 25.05.07, 11:45
                          W porównaniu. Gdyby do władzy w schyłkowym PRL doszli twardogłowi komuniści,
                          ich represje wobec opozycji mogłyby spowodować o wiele gwałtowniejszy opór.

A w historii strzelanie do własnych obywateli nie było obce nawet liberalnym
                          rządom.

pzdr
    • wielki_czarownik Patriotyzm to wielkie kłamstwo 26.05.07, 11:57
      Patriotyzm służy temu, aby ludzie umierali za interesy elit myśląc, że robią to dla kraju. Tak naprawdę państwo i patriotyzm to sztuczne twory mające na celu manipulację masami.
      • ignorant11 Wielki czarownik to "wielki medrzec":))) 26.05.07, 12:29
        wielki_czarownik napisał:

> Patriotyzm służy temu, aby ludzie umierali za interesy elit myśląc, że robią
        to
        > dla kraju. Tak naprawdę państwo i patriotyzm to sztuczne twory mające na
        celu
        > manipulację masami.

Sława!

Wielki napewno.., tyle że mędrzec inaczej...

Zpaewne tacy jak on woleliby aby panował "internacjonalizm" i bay np Polacy,
        Czesi i Litwini umierali za interesy "elit" bandytów z Kremla...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • billy.the.kid Re: Wielki czarownik to "wielki medrzec":))) 26.05.07, 19:52
          spodobało mi sie to hasełko -TOWARZYSZ IGNORANT. faktycznie czysty bolszewik.
          • billy.the.kid Re: Wielki czarownik to "wielki medrzec":))) 26.05.07, 19:52
            i takie cóś bezczelnie pieprzy o patriotyzmie.
        • ak_2107 Re: Wielki czarownik to "wielki medrzec":))) 28.05.07, 12:56
          ignorant11 napisał:

Zpaewne tacy jak on woleliby aby panował "internacjonalizm" i bay np Polacy,
          > Czesi i Litwini umierali za interesy "elit" bandytów z Kremla...

Zyczenie czarownika sprowadza sie, Towarzyszu Ignorancie - moim skromnym
          zdaniem - wylacznie do tego, zeby Prawdziwi Patrioci przestali wreszcie
          tylko pieprzyc o umieraniu za ojczyzne (ojczyzny) tudziez pernamentnej
          gotowosci do owego i przeszli wreszcie do czynow.
          Byloby potem spokojniej. I normalniej.
    • wiarusik Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 28.05.07, 13:10
      Polityka Otrik,polityka.
      Nie szanujecie ani żywych,ani zmarłych.
      Te wasze cmentarze wojenne były stawiane jak Pałac Kultury i Nauki,a jeszcze
      wcześniej za cara cerkwie-jak quasi "ambasady" waszej władzy nad podbitymi
      narodami.Wypadki w Tallinie zostały sprowokowane przez Kreml,który chciał raz-
      wmieszać się w wewnętrzne sprawy Uni Europejskiej,dwa-wybadać solidarność
      dużych państw unijnych dla mniejszych członków Uni,trzy-gdyby ta solidarność
      okazała się żadna znów narzucić swoją zwierzchność nad państwami Europy
      środkowo-wschodniej.
      Biedny Alosza-jest narzędziem w brudnej grze Moskwiczan.
      • ignorant11 Perwersyjny aspekt 28.05.07, 13:27
        wiarusik napisał:

> Polityka Otrik,polityka.
        > Nie szanujecie ani żywych,ani zmarłych.
        > Te wasze cmentarze wojenne były stawiane jak Pałac Kultury i Nauki,a jeszcze
        > wcześniej za cara cerkwie-jak quasi "ambasady" waszej władzy nad podbitymi
        > narodami.Wypadki w Tallinie zostały sprowokowane przez Kreml,który chciał raz-
        > wmieszać się w wewnętrzne sprawy Uni Europejskiej,dwa-wybadać solidarność
        > dużych państw unijnych dla mniejszych członków Uni,trzy-gdyby ta solidarność
        > okazała się żadna znów narzucić swoją zwierzchność nad państwami Europy
        > środkowo-wschodniej.
        > Biedny Alosza-jest narzędziem w brudnej grze Moskwiczan.

Sława!

Owej awantury w Tallinie jest taki, ze owi krasnoarmiejce zgineli atakujac
        Tallin, który był w rekach... Estońskich. I po wyjsciu Estonii w IIWS.

Zatem typowy pominik zwyciestwa na chwałe najeźdźców.

U nas tez jest sporo pomników wychwalajacych ustrój totalitarny i rosyjskich
        najeźdźców.

trzeba je wreszcie wyburzyc...

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
        • ignorant11 Rosjanie nie... 28.05.07, 13:33
          Sława!

wyzwolili Estonii, ale najechali ja.

Przybyli nie niesc wolnosc jak np Wojsko Polskie czy US Army, ale przybyli
          palic, rabowac, mordowac, wywozic Estończkow na Syberie...

BY zrobic miejsce dla rosyjskich kolonistów. To dlatego własnie dzieki masowym
          morderstwom i wywózkom jest tak duzy nadmiar moskiewskiej chołoty w Estonii.

Tak chołoty, która nie zna nawet cywilizowanych form demonstrowania, ale ta
          pijana moskiewska tłuszcza jak karasnajaarmlia zabrała sie do podpalania
          samochodów i rabowaia sklepów.

Tylko tyle potrafia te dzikusy..

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • ignorant11 Źle Moskalom w Estonii.. 28.05.07, 13:35
            Sława!

... wyp..lac do matuszki Rasiji klepac bide...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
    • wujcio44 Re: Czym dla was jest patriotyzm?? 28.05.07, 16:32
      Na pewno czym innym niż dla was.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka