adamu77 23.06.07, 02:55 Witam ! To co w temacie . Czy to tylko zludzenie??? Pozdrowienia dla wszystkich fanow czolgow po smierci... media.skoopy.com/misc/helicopter/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matrek Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 05:07 Tak, a platy wirnika nie opadaja mu nawet pod wlasnym ciezarem, lecz caly czas sa rowniótko wypoziomowane... Pinnacle albo Ulead VideoStudio rzadzi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 11:05 Nie, unusza sie troche do gory. Albo czestotliwosc obrotu wirnika nalozyl sie z jakastam czestotliwoscia kamery (nie znam sie) albo ktos sie dobrze bawil. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 11:24 Mnie się wydaje,że z tego fimiku wykasowano...podczepienie pod transportowy Mi- 26!:)Profil lotu właśnie wskazuje na ...bujanie się na "sznurku"!:) Wirnik główny wygląda na zablokowany do transportu!Wirnik ogonowy zazwyczaj blokowany nie był! Ino to chowanie podwozia mnie się nie "podobuje"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 12:17 Tak moze. Bylem pare tygodni wczesniej na pokazach dla ludnosci roznych rodzajow broni.Zamiescilem pare zdjec na foto-forum zeglarskim. Helikopter jest caly czas do momentu wykonywania extremalnych figur prowadzony przez pilota,w momencie wykonywania figur niepojetych dla czlowieka stery przejmuje program ktory jest najwioeksza tajemnica.Pierwsze pokazy szwedzi zrobili w zeszlym roku gdzie maszyny byly na placy wystawowym startowaly i na morzem robily to co bylo niepojete,np przy osiagnieciu pulapu helikopter zwala sie na boki leci w korciagu w dol nosem i w tym czasie prowadzi ogiemn z rakiet .Helikopter spada tylem jak kamien i prowadzi ogien do gory pilot zajmuje sie tylko bronia kompa prowadzi program.Byl obciach zlapano ludzi ktorzy pracowali dla obccego mocarstwa i dostali sie do strefy zakazanej na terenie wystawy i chcieli "podwedzic " lub cos sioe wywiedziec o tych programach to one sa najwazniejsze.W tym roku dla bezpieczenstwa wszystko i wszystkich filmowano a helikoptery nie ladowaly na placu wystawowym. Mialy jeszcze ciekawsze ewolucje np lot w szyku gdzie wirniki zachodzily na siebie ale o pare metrow nizej.Mnie ciarki przechodzily,myslalem ze sie to rozwali.Lot bojowy tylem z ta sama predkoscia co do przodu.lot na odwroconym wirku i helikopter prowadzi ogien,lot dwoch helikopterow jeden normalnie a drugi na dnim do gory nogami. Podobne sztuczki pokazywali piloci JAS-ow lot naprzyklad z predkoscia minimalna i samolot jest w pozycji 45 stopni tak jakby ujezdzac konia i on do stepa sie zmuszal.Np spadajacy jas nagle sie wyprostowuje poziomuje i pelna kita odlatuje juz poziomo.Bylo wiele rzczy ale to trzeba samamu zobaczyc a nie gledzic. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 14:12 ile kosztowała ta gra komputerowa? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 14:52 nie jest problemem wyedytowanie tego braku obrotu wirnika w jakims edytorze filmow jak Pinnacle czy Ulead, sam potrafilbym wyciac obracajacy sie wirnik i wstawic w to miejsce wirnik zablokowany. Nawet w zablokowanym do transportu wirniku, koncowki jego platow powinny zwisac w dol pod wlasnym ciezarem. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 16:27 Panowie te rzeczy sie juz pokazuje dla ludnosci....czyli juz jest cos nowego a Wy gledzicie o niedowiartswie i grach komputerowych .Cos sie u Was zatrzymalo.Postep w technice jest niewiarygodny , co cioekawsze ze wiele wynalzkow z zycia juz stosowanych przechodzi pozniej do armi. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 23.06.07, 18:22 Niemniej jesli twierdzisz, ze podany w tym watku filmik z Mi-24 jest niemanipulowany i ten smiglowiec o wlasnych silach unosil sie ze stojacym glownym wirnikiem, to osmieszasz sie strasznie. I dajesz pretekst do domyslow o wielkosci Twojej konsumpcji materialow wyskokowych i psychotropowo czynnych. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To oszustwo 23.06.07, 12:06 Czytałem o tym na innym forum. Z filmu pokasowano część klatek i stąd taki efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
ma1969 skydad 23.06.07, 16:37 hej skydad. czy to bylo rok temu w malmö? swedish battle camp? poz,mac Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ma1969 23.06.07, 17:32 Tak ,to bylo wtedy co ciekawszego ze tych ludzi zatrzymano i dopiero teraz niedawno byl sad i dostali wyroki. Dzieki demokratycznej prasie cos zawsze sie mozna dowiedziec. Tegoroczna byla mniejsza i inaczej zorganzozwana. Zeszloroczna ogladalismy z wody z lodzi imponujace byly Båt 90,ktore przy duzej fali szly bardzo szybko.Mysmy dostawali po ich przejezdzie fale po okolo 10 minutach. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: ma1969 23.06.07, 18:47 lopaty smiglowca niestety prosze panow musza sie krecic zawsze i wszedzie w powietrzu. Szybkosc obrotu moze byc rozna ale nie ponizej minimalnej. Wiadomo ze platy wytwarzaja sile nosna i musza sie obracac. Natomiast jezeli chodzi o o to co moze smiglowiec to oczywiscie moze duzo. Nawet beczke. A tak przy okazji czy ten pilot co pilotowal smiglowiec z Millerem i ta sexy poslanka dostal jakis wyrok czy zostal uniewinniony ? Straty chyba nie byloby duzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ma1969 Re: ma1969 23.06.07, 18:50 jak to tegoroczna? czysbys mial na mysli manewry na koncu ribanu? cos tam sie dzialo, bylo troche wojska, potem widzialem krawezniki porozjaedzane gasiennicami. aha i ktoregos dnia zbudzil mnie jas robiacy ewolucje nad morzem. jesli to bylo to to w zeszlym roku bylo o wiele lepiej. choc na samo show musialem wyjechac to widzialem, ze zwiezli wtedy mnostwo sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ma1969 23.06.07, 22:33 Tak to bylo na wysokosci poczatek BO1 a koncowka wjaz<d do portu tam gdzie Fazisi kiedys stal.Tak Jas schodzil z w dol na 300m za Öresundbro i szedl na nas z predkoscia 1000km/h tak informowal speaker wojskowy pozniej zreszta byl sam pïlot na glosno mowiacym na cala okolice i sam mowil co bedzie robil i wykonywal. Bylo cieklawe pare fotek moim nowym nabytkiem zrobilem a ze szkla Zeissa i zoom bardzo dobry to widac jak na dloni.Helikoptery byly gwozdziem programu na koncu. Dla ciekawosci helikopter niezmienia obroptow wirnika,tylko wszystko reguluje skokiem ,lub katem natarcia platu wirnika,ciag itp.tak jak dzisiaj sie uzywa juz od lat 40 tych w lodziach ryubackich diesel idzie calyczas na jednym poziomie obrotow a szyper reguluje predkosc skokiem sruby nastawnej lunb ja przestawia na jazde wstecz. Nareszcie sobie obejrzalem Leoparda,wiecie ze glowna mysl i grunt to pochodzi z Panther IV z konca drugiej Wojny Swiatowej. Naprawde mozna sie zaprzyjaznic z tym zwierzeciem.Tak madrze skonstruowanej maszyny nie widzzialem jeszcze w zyciu. Aby przekonac niedowiarkow; www.youtube.com/watch?v=KxdEtyxa7Ao&mode=related&sear www.youtube.com/watch?v=3uVXZS6oEhg&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=86syxIAIKfY&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=bDk5uFSaDNU&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=vZBN17NIzvQ&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=V4e6dozFfC4&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=6JxuUbcaQHQ&mode=related&search= Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: ma1969 23.06.07, 22:45 Ten filmik z tym stojacym rotorem (wirnikiem) po prostu tak filmuje aparat fotograficzny digital.Mam takie same zdjecia z filmowania rotor stoi jak zamarzniety. Zjawisko stroboskopowe i kamera nie rejestruje ruchu rotora glownego,tak sie mnie przynajmniej wydaje.Nie wykonywalem filmiku kamera video lecz aparatem fotograficznym,karta pamieciowa jest na wiele Gb i mozna sobie pofilmowac jakosc bardzo dobra ale takie efekty wychodza. pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: ma1969 23.06.07, 22:45 skyddad napisał: > Dla ciekawosci helikopter niezmienia obroptow wirnika,tylko wszystko reguluje > skokiem ,lub katem natarcia platu wirnika,ciag itp. Na Jowisza, Holmesie! Winszuje Ci tego epokowego odkrycia! > Nareszcie sobie obejrzalem Leoparda,wiecie ze glowna mysl i grunt to pochodzi > z Panther IV z konca drugiej Wojny Swiatowej. Bardzo odwazna mysl. Zeby nie powiedziec, ze pozbawiona podstaw. > Aby przekonac niedowiarkow; O czym i do czego przekonac? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Pytanie Laika 23.06.07, 22:56 Wiem ze wyjde na strasznego ignoranta, ale musze zapytac.... Jak helikopter porusza sie do przodu?? Zawsze mnie to interesowalo, ale nikt mi nigdy nie potrafil dac odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie Laika 23.06.07, 23:03 braat1 napisał: > Wiem ze wyjde na strasznego ignoranta, ale musze zapytac.... Jak helikopter > porusza sie do przodu?? Zawsze mnie to interesowalo, ale nikt mi nigdy nie > potrafil dac odpowiedzi. Pchajac drazek do przodu skok lopat znajdujacych sie chwilowo z przodu zmniejszasz, a skok lopat za walem wirnika zwiekszasz. Przez co caly wirnik pochyla sie ku przodowi. Poniewaz wektor ciagu wirnika jest prostopadly do plaszczyzny wirnika, wiec pochylony wirnik generuje nie tylko skladowa pionowa ciagu (utrzymujaca smiglowiec w powietrzu), ale i skladowa pozioma, skierowana w tym wypadku do przodu. I ta ciagnie smiglowiec do przodu. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: Pytanie Laika 23.06.07, 23:11 Dalsze pytanie... Co to jest skok wirnika? Czy chodzi o to, ze lokalnie z przodu helikoptera wirnik obraca sie szybciej niz z tylu? A co do pochylenia wirnika, to dalbym sobie glowe uciac, ze widzialem wiele filmow, na ktorych helikopter lecial do przodu i nie byl pochylony. Czy to pochylenie jest na tyle niewielkie, ze moze byc trudno zauwazalne? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Pytanie Laika 23.06.07, 23:16 braat1 napisał: > Dalsze pytanie... > Co to jest skok wirnika? Kat nastawienia lopat wzgledem osi podloznej lopat, przebiegajacej promieniowo od walu wirnika. Im wiekszy skok, tym (w okreslonych granicach) przy stalych obrotach wiekszy ciag. > Czy chodzi o to, ze lokalnie z przodu helikoptera > wirnik obraca sie szybciej niz z tylu? Nie. Lokalnie lopaty sa nastawione stromiej. > A co do pochylenia wirnika, to dalbym sobie glowe uciac, ze widzialem wiele > filmow, na ktorych helikopter lecial do przodu i nie byl pochylony. Kadlub smiglowca niekoniecznie. Plaszczyzna wirnika z pewnoscia. > Czy to > pochylenie jest na tyle niewielkie, ze moze byc trudno zauwazalne? Przy malych predkosciach tak. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: Pytanie Laika 23.06.07, 23:28 > Kat nastawienia lopat wzgledem osi podloznej lopat, przebiegajacej promieniowo > od walu wirnika. Im wiekszy skok, tym (w okreslonych granicach) przy stalych > obrotach wiekszy ciag. Ok, dzieki. Myslalem, ze skok i kat natarcia to rozne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Pytanie Laika 23.06.07, 23:03 Nachyla rotor w kierunku zamierzonego lotu i wytwarza ciag oczywioscie nie zaprzestajac utzrymywania helikoptera na wysokosci.Tak sie mnie wydaje. pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Do Crannmera 23.06.07, 23:06 Obejrzales sobie ten pierwszy filmik.Film wykonany zostal w Szwecji przez kanadyjczykow,wyraznie napisane jak co i zacz. Pzdr.Sky. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Do Crannmera 23.06.07, 23:17 skyddad napisał: > Obejrzales sobie ten pierwszy filmik.Film wykonany zostal w Szwecji przez > kanadyjczykow,wyraznie napisane jak co i zacz. Chyba nie traktujesz bredni i edutainment z Discovery na powaznie? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-tu Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 25.06.07, 22:15 witam, zadziwiaja nieruchome lopaty wirnika? To nazywa się ZJAWISKO STROBOSKOPOWE. Zdarza sie to gdy obroty i szybkosc filmowania ( ilosc klatek na sekundę) pasują do siebie. Nieraz na filmach widac jak w jadącym samochodzie koła kręcą sie do tylu. Nie potrzeba kamery filmowej by zaobserwowac to zjawisko, wystarczy oswietlić wirujący obiekt pulsujacym swiatlem,np neonowką podlaczona do sieci elektrycznej pradu zmiennego, bedzie 100 blyskow na sekunde.Zarowka juz gorzej, nie bedzie tego efektu bo żarzące sie włókno ma bezwładnosc i swieci prawie rowno. Ekran monitora, albo TV można użyc do oswietlania wirujacych przedmiotow, przy odpowiedniej predkosci obrotow zauważysz znieruchomienie albo obroty do tylu Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 25.06.07, 22:36 Czy turbina helikoptera ma stale obroty? Chyba nie podczas startu lub innych sytuacji. Obroty turbiny chyba trzeba zwiekszac przy starcie a dopiero podczas lotu mozna je ustawic na stale i regulowac kat nachylenia lopat. Turbina ma chyba z 15 tys na minute ale nie podczas startu. Nastepuje chyba zwiekszenie powiedzmy do 25 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 26.06.07, 17:39 Turbina lotnicza kreci sie do 100 000 obr/min. Pzdr.Sky Odpowiedz Link Zgłoś
funnypunch Re: czy helikopter moze tak latac ????!!!!!! 26.06.07, 19:00 Może jeśli piloci zjedli bardzo dużo grochu, to mogli chcieć oszczędzić na paliwie. Wystarczy tylko zmieniać położenie "dyszy wylotowej", a zmieniamy kierunek. Dopalacze można uzyskać przez użycie zapalniczki. A zmieniając konfigurację parzystych części pleców, uzyskamy sterowanie wektorem ciągu. Wsteczny na bekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś