Dodaj do ulubionych

Otwarto archiwa FSB

08.07.07, 16:14
z lat 1920 1950 , każdy może prosić o dostęp . Trzeba uzasadnić po co .
Przekazano dziś akta dwóch ukraińskich ( obecnie amerykańskich obywateli
)oskarżonych o rozstrzeliwanie polaków . Do FBI , amerykanie nie chcą wydać
swoich obywateli .Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • matrek Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 16:31
      Niemal zadne panstwo nie wydaje swoich obywateli innemu panstwu. My odpowiedni
      zapis, mamy bodajze nawet w Konstytucji. Chociaz w ramach UE ma sie to bodajze
      zmienic.
      • mac.card Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 16:53
        matrek napisał:

> Niemal zadne panstwo nie wydaje swoich obywateli innemu panstwu. My odpowiedni
        > zapis, mamy bodajze nawet w Konstytucji. Chociaz w ramach UE ma sie to bodajze
        > zmienic.

U nas jest to możliwe, w ramach Unii, na podstawie Europejskiego Nakazu
        Aresztowania.

Nie jestem pewien postawy USA. Z jednej strony, odmówiły ratyfikacji układów
        dotyczących Międzynarodowego Trybunału Karnego, co stawia w wątpliwość
        deklarowaną przez to państwo czystość intencji w stosunkach międzynarodowych.
        Z drugiej strony, ekstradycja nie jest wykluczona, biorąc pod uwagę np. sprawę
        Edwarda Mazura. Mimo, że jest on obywatelem USA, toczy się proces o
        ekstradycję. Warunkiem zgody jest tylko przedstawienie, odpowiednio mocnych
        dowodów.

Do o333.
        Jak wielu przedstawicieli "partii rosyjskiej" na tym forum, chętnie byś
        dyktował innym sposób postępowania. Poszukaj najpierw wielkiej belki we własnym
        oku. Czy Rosja wyda Brytyjczykom Ługowoja?

Uważam, że Polska wystąpi o wydanie tychże zbrodniarzy. Może to jednak nastąpić
        dopiero po dokładnej analizie ujawnionych dokumentów. Jak sam piszesz, zostały
        one udostępnione dopiero co, za wcześniej więc chyba na ocenę ich wartości
        dowodowej.

Jeśli Polska zrezygnuje ze ścigania, to wpływ na to może mieć, paradoksalnie,
        nie obawa o stosunki Polska - USA, ale bardziej chęć utrzymania dobrych
        stosunków Polska - Ukraina. Bo Kijów jest dla nas niezwykle ważny. A Ukraina
        nie kłamie na temat niełatwych wspólnych dziejów. Nie wszystko idzie łatwo w
        ich wyjaśnianiu, ale jednak idzie. Możliwa jest zatem wielkoduszność i
        wybaczenie.
        • o333 Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 17:05
          widzisz to nie tak, nikomu nie wypominam bo i tak wiem że USA nie wyda
          zbrodniarzy :) bo taka jest polityka . Wydanie obcemu państwa swojego obywatela
          na podstawie pomówień jest inna sprawą od wydania zbrodniarzy wojennych :). Ich
          nazwiska to
          Stadnik i Dmitrenko .
          • mac.card Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 17:08
            Ja bym tego nie przesądzał, bo jak sprawa Mazura pokazuje, w USA decydują o tym
            SĄDY, a nie politycy.
        • matrek Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 17:24
          Wciaz twierdze ze Amerykanie nie wydaja swoich obywateli, podobnie jak wiekszosc
          innych panstw. Z Mazurem sprawa jest o tyle specyficzna, ze chodzi o morderstwo
          szefa Policji, a amerykanie sa niezwykle uczuleni na takie sprawy. Policja w USA
          cieszy sie dosc sporym szacunkiem, a Amerykanie sami maja niemile doswiadczenia
          z zabojstwami Policjantow. Na dodatek Mazur jest takze polskim obywatelem. To
          wszystko razem powoduje, ze amerykanski Sedzia nie odrzucil z gory wniosku o
          ekstradycje.
          • mac.card Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 17:35
            To może być jednak precedens, na który Polska powoła się przy wniosku kolejnym.
            • matrek Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 18:08
              Nie zauwazylem nigdy, aby amerykanscy sedziowie bali sie podejmowac jakies
              decyzje w obawie przed stworzeniem jakiegos tam precedensu.
              • marek_boa Re: Otwarto archiwa FSB 08.07.07, 21:49
                Matrek a Zauważyłeś ,że nie które procesy toczą się w USA z przyjęciem
                przedprocesowym,że wynik nie zostanie zapisany jako precedens?
                -Pozdrawiam!
                • matrek Re: Otwarto archiwa FSB 09.07.07, 02:41
                  marek_boa napisał:

> Matrek a Zauważyłeś ,że nie które procesy toczą się w USA z przyjęciem
                  > przedprocesowym,że wynik nie zostanie zapisany jako precedens?
                  > -Pozdrawiam!

oczywiscie, w sprawach ktore nie maja precedensu w historii anglosaskiego
                  sadownictwa, badz z uwagi na szczegolne okolicznosci sa bardzo specyficzne.
                  Anglosaskiego, bo racji wspolnego systemu common law amerykanskie sady powoluja
                  sie czasami na wyroki sadow angielskich i na odwrot, zwlaszcza w sprawach z
                  zakresu ius gentium.
                  • _misza Re: Otwarto archiwa FSB 10.07.07, 09:32
                    kazdy ma tyle sprwiedliwosci na ile moze sobie pozwolic. Nie chrzan o ius
                    gentium, moze jeszcze dodaj common law i 'wyrazanie sie przy dzieciach'. Osmiu
                    sedziow wywalili na morde tylko dlatego ze im sie nie chcialo pracowac po linii
                    partii a o naglym i niezwyklym uniewinnieniu bandy kolesiow nie wspominajac.
                    Mazur kablowal na dwie strony tylko teraz wylazi co tak naprawde na kogo i
                    wynika z tego ze za malo na jednych a za duzo dla drugich.
                • matrek oops 09.07.07, 02:49
                  marek_boa napisał:

> Matrek a Zauważyłeś ,że nie które procesy toczą się w USA z przyjęciem
                  > przedprocesowym,że wynik nie zostanie zapisany jako precedens?
                  > -Pozdrawiam!

Nie zwrocilem uwagi na to "nie"-zostanie.
                  Nie ma to wiekszego znaczenia w praktyce. W praktyce sprowadza sie do tego ze
                  wyrok wciaz jest precedensowy (jesli oczywiscie faktycznie jest), a wiec strony
                  moga sie na niego powolywac, tyle tylko ze nie zostanie zapisany formalnie jako
                  precedens, a wiec nie bedzie dostepny w kazdej bibliotece uniwerysteckiej, nie
                  beda uczyc sie o tej sprawie studenci prawa (to wazna czesc amerykanskich
                  studiow prawniczych), itp., itd.
                  • _misza Re: oops 10.07.07, 09:37
                    tak, oczywiscie, bo kazdy wie, ze co sie student nie nauczy to juz na mur nie
                    bedzie wiedzial no i przeciez wszyscy sa niepismienni wiec nie bedzie komu
                    zapisac jakiegos debilnego casusa nt braku plynu od wycieraczek w
                    przerdzewiialym samochodzie drwala z Tennesee w ogolno dostepnej bazie danych.
                    Masz fatalne pojecie o wiedzy prawniczej w USA: wiesz ze dzwonia tylko ze nie
                    wiesz w ktorym sadzie.
    • matrek A'propos 08.07.07, 16:32
      FSB to jednak spadkobierca KGB? Co po niektorzy na tym forum twierdzili nie tak
      dawno, ze nie ma z KGB nic wspolnego....
      • o333 Re: A'propos 08.07.07, 16:35
        bo tak naprawdę do SVR jest spadkobiercą KGB , ale archiwa ma FSB . Obóz nazywał
        sie Trawniki , nadzorowany przez SS . ( he he oczywiście jest tekst "Polski obóz
        SS" :) gdybym nie wiedział że trzymali tam polaków to bym pomyślał że to SS było
        polskie :P . Może polacy by poprosili o wydanie USA zbrodniarzy wojennych?? :P
        • matrek Re: A'propos 08.07.07, 16:43
          Co to jest SVR ?
          • o333 Re: A'propos 08.07.07, 16:48
            www.agentura.ru/english/dosie/
            matrek googlaj "P
            • o333 Re: A'propos 08.07.07, 16:51
              www.agentura.ru/english/dosie/svr/story/
              • funnypunch Re: A'propos 08.07.07, 20:41
                1. Czyli zarówno SVR jak i FSB są spadkobiercami, bo w KGB CHYBA też był
                kontrwywiad. Zresztą wystarczy popatrzeć na nazwy: Komitiet Gosudarstwiennoj
                Biezopasnostii i Federalnaja Slużba Biezopasnostii. Przynajmniej tak ja
                pamiętam te skróty.

2. Kilka dni temu czytałem, że sąd amerykański nie zgodził się na wydanie
                Mazura. A z tego co wiem o procedurze ekstradycyjnej z USA, to karnie pozbawia
                się kogoś takiego obywatelstwa USA, bo Konstytucja zabrania wydawania własnych
                obywateli. U nas byłoby to niemożliwe, bo Polskie obywatelstwo jest niezbywalne
                o ile dobrze pamiętam.
                • mac.card Re: A'propos 08.07.07, 20:50
                  funnypunch napisał:

> 2. Kilka dni temu czytałem, że sąd amerykański nie zgodził się na wydanie
                  > Mazura.

Ta wiadomość okazała się przedwczesna. Dziennikarz, który puścił ją w świat,
                  jeszcze tego samego dnia przepraszał za pomyłkę. Źle zinterpretował
                  telefoniczną rozmowę z pracownikiem sądu.
                  • billy.the.kid Re: A'propos 08.07.07, 21:37
                    tak jakoś usa może zbrodniarz pozbawic obywatelstwa-uzasadniając tym ze
                    uzyskane zostało w wyniku oszustwa co do faktó przed przybyciem na terytorium
                    usa.a oszustwo w temacie nieujawnieniea działalności w okresie 2 w.św.
                    • axx611 Re: A'propos 09.07.07, 01:47
                      USA maja wlasne interpretacje co jest zbrodnia a co nie. I tak np. USA
                      pozwolily na osiedlenie sie i przyjecie obywatelstwa USA okolo 6 tys. dobrych
                      SS manow fachowcow od robienia porzadku na wschodzie. Rowniez ekipa dr.von
                      Brauna 70 osob skladala sie z dobrych ss manow. Naprawde otoczono ich w USA
                      dobra opieka i byc moze ze niektorzy z nich zyja do dzisiaj. USA wydaja
                      wlasnych obywateli i o takim przypadku czytalem. Wydanym zostal prezydent
                      firmy "Crazy Eddy" sprzedajacej sprzet elektroniczny. Zostal wydany wladzom
                      Izraela bo tam zalegal ze sporymi sumami.
                      Naszego komendanta policji nie ma co zalowac. Byl uwiklany w uklady
                      postkomunistyczne i wartosc dla USA zadna. Co innego Mazur.
                      • mac.card Re: A'propos 09.07.07, 07:36
                        axx611 napisał:

> Naszego komendanta policji nie ma co zalowac. Byl uwiklany w uklady
                        > postkomunistyczne

A ty jesteśn sq..wysynem.
                        • matrek Re: A'propos 09.07.07, 07:38
                          Tez o tym pomyslalem, ale juz sobie dalem spokoj.
                        • axx611 Re: A'propos 09.07.07, 23:59
                          Oczywiscie ze ..tak. Jestem nie tylko sku..synem ale i gnida jak mnie nazwal
                          jeden z uczestnikow. A ja tylko staram sie byc i zachowac obiektywizm w ocenie.
                          A propos. Czy kapelani Ciebie podniecaja?
                          • mac.card Re: A'propos 10.07.07, 08:36
                            axx611 napisał:

> A ja tylko staram sie byc i zachowac obiektywizm w ocenie.

Jaki obiektywizm?
                            Znałeś Marka Papałę, wiesz jakim był człowiekiem?

Postawiłeś w wątpliwość dobre imię człowieka, którego nie znałeś, o którym nic
                            nie wiesz - poza gazetowymi sensacyjkami. To jest Twój obiektywizm?
                          • odyn06 Re: A'propos 10.07.07, 09:13
                            To ja cie tak nazwałem. W moim jezyku jest to najbardziej łagodnie określenie
                            ludzi niegodziwych. Po wypowiedzi w sprawie ś.p. gen. Papały awansowałeś na
                            obergnidę.
                  • matrek Re: A'propos 09.07.07, 03:00
                    mac.card napisał:

> funnypunch napisał:
                    >
                    > > 2. Kilka dni temu czytałem, że sąd amerykański nie zgodził się na wydanie
                    >
                    > > Mazura.
                    >
                    > Ta wiadomość okazała się przedwczesna. Dziennikarz, który puścił ją w świat,
                    > jeszcze tego samego dnia przepraszał za pomyłkę. Źle zinterpretował
                    > telefoniczną rozmowę z pracownikiem sądu.
                    >

Czyzby klopoty z angielskim? ;)
                    • mac.card Re: A'propos 09.07.07, 07:34
                      matrek napisał:

> Czyzby klopoty z angielskim? ;)

Chyba raczej z ichnim językiem prawniczym. Z tego co pamiętam, urzędnik
                      powiedział, że nie zapadnie już żadna decyzja, ale podobno miał na myśli, że
                      nie nastąpi to w jakimś określonym czasie. Dziennikarz zrozumiał, że nie
                      zapadnie już żadna INNA decyzja, czyli że Mazur pozostaje w USA.
                • matrek Re: A'propos 09.07.07, 02:57
                  funnypunch napisał:

>
                  > 2. Kilka dni temu czytałem, że sąd amerykański nie zgodził się na wydanie
                  > Mazura. A z tego co wiem o procedurze ekstradycyjnej z USA, to karnie pozbawia
                  > się kogoś takiego obywatelstwa USA, bo Konstytucja zabrania wydawania własnych
                  > obywateli. U nas byłoby to niemożliwe, bo Polskie obywatelstwo jest niezbywalne
                  >
                  > o ile dobrze pamiętam.

Nie wiem jak tam z mazurem, bo nie sledze na biezaco tej sprawy, ale zadne
                  panstwo demokratyczne nie moze pozbawic swojego obywatela obywatelstwa. Zarowno
                  Polska jak i zasadniczo Stany Zjednoczone. Zasadniczo, bo jest jeden wyjatek -
                  jesli zostales natuaralizowany w USA a wiec nabyles obywatelstwo w inny sposob
                  niz z urodzenia, lecz w celu nabycia tego obywatelstwa dopusciles sie oszustwa
                  lub innego powaznego przestepstwa, a i to nie grozi Ci to do konca zycia, lecz
                  przez jakis tam czas jedynie.
        • misza_kazak Re: A'propos 09.07.07, 08:55
          o333 napisał:

> bo tak naprawdę do SVR jest spadkobiercą KGB , ale archiwa ma FSB .

Bo FSB jest glowna specsluzba ROsji i zajmuje sie wszystkimi sprawami na terenie Rosji. A SWR - tylko zewnetrznym wywiadem i kotrwywiadem
    • mac.card o333! 09.07.07, 08:45
      Nieraz człowiek czyta uważnie, a i tak nie wszystko doczyta :)

Napisałeś, że archiwa są dostępne, ale na uzasadniony wniosek osoby
      zainteresowanej.
      Jednocześnie piszesz, że "dzisiaj przekazano akta dwóch ukraińskich...".

Czy mógłbyś sprecyzować, kto występował z wnioskiem o te akta? I, jeśli to nie
      tajemnica, jak był umotywowany wniosek?
      • o333 Re: o333! 09.07.07, 16:55
        W zeszłym roku takich wniosków było 3 tyś pozytywnie rozpatrzono 1,5 tyś . Z
        tego co wiem to ma to służyć poznaniu prawdy o rodzinie i dla historyków . Jak
        to uzasadnić? Nie wiem może kiedyś taki wniosek napiszę :) . Co do tych
        "pracowników " "polskiego obozu SS " , wydaje mi się że FR chce tych panów z
        powrotem . Nie wiem czemu tylko dwóch , może chcą ich Polsce oddać albo nie
        oddać i się podroczyć :D
        • mac.card Re: o333! 09.07.07, 17:10
          Rozumiem, że ujawnienie akt dwóch Ukraińców nie odbyło się na wniosek żadnej
          konkretnej osoby tylko FSB ujawniła ich akta z własnej inicjatywy?

No to intencja wydaje się jasna. Próba wsadzenia szpili w stosunki polsko-
          ukraińskie, które z punktu widzenia Rosji powinny być jak najgorsze. Przy
          okazji niech się Polacy poużerają jeszcze z Amerykanami.

Dość sprytne posunięcie.

Jakkolwiek Polska by nie zareagowała, będzie to z korzyścią dla Rosji.

Mam nadzieję, że Ty rozumiesz, iż jest to zabieg, który ze sprawiedliwością,
          rzeczywistą chęcią ukarania zbrodniarzy, nie ma nic wspólnego?
          • o333 Re: o333! 09.07.07, 17:30
            he w przeciągu ostatnich kilku lat widziałem różne ciekawe zagrywki
            dyplomatyczne lub mniej , i choć czasem wydaje się hmm co najmniej dyskusyjne to
            i tak wychodzą na swoje . Szacunek dla nich za to :) . Sprawiedliwość?? O czym
            ty mówisz , Polska konstytucja też mówi o sprawiedliwości społecznej :P .
            Nauczyłem się że najprostsze rozwiązanie jest rzadko stosowane w dyplomacji
            .Pozdrawiam
            • wojciech6j Re: o333! 09.07.07, 17:38
              o333 napisał:

Sprawiedliwość?? O czym
              > ty mówisz , Polska konstytucja też mówi o sprawiedliwości społecznej :P .

Między Sprawiedliwością i sprawiedliwość społeczną jest taka różnica jak między
              demokracją i demokracją socjalistyczną.
              Sprawiedliwość społeczna jest wtedy gdy ktoś obcy decuduje co jest dobre a co
              jest złe dla ciebie. Zazwyczaj egzekwowaniu sprawiedliwości społecznej
              towarzyszy kradzież mienia, bezprawie i przemoc.
              • o333 Re: o333! 09.07.07, 17:45
                znam inną wykładnie prawną tego terminu , to twoje zdanie i nie przekonuje mnie
                , wręcz mam wrażenie demagogii :)
            • mac.card Re: o333! 09.07.07, 17:43
              o333 napisał:

> Szacunek dla nich za to :)

Szacunek? Chyba przesadzasz. Mogę odczuwać coś w rodzaju podziwu. Tak jak się
              podziwia sprytnego cwaniaka, za tupet i za szczęście, które mu sprzyja. Ale
              szacunku za takie zabiegi nie odczuwam.
              Choć też i nie potępiam, bo rozumiem, że Rosja realizuje własny interes. Jest
              to numer tego samego gatunku jak amerykańskie "dowody" o broni masowego rażenia
              w Iraku, aby skłonić sojuszników do uczestnictwa w interwencji.
              • o333 Re: o333! 09.07.07, 17:47
                oj nie jest . Bo nie jest kłamstwem . To jest tylko efektywne ( być może
                efektowne) wykorzystanie możliwości .
                • mac.card Re: o333! 09.07.07, 17:54
                  Zawiera w sobie kłamstwo. Nie materiały, ale sam czyn. Bo ma fałszywe intencje
                  i używa się fałszywych deklaracji.

Amerykanie też pokazywali rozmaite zdjęcia i rózne materiały, nie zawsze
                  fałszywe. Bo Saddam rzeczywiście kiedyś miał taką broń. Kłamstwo Amerykanów
                  zawierało się w tym, że dane z przeszłości podawali jako aktualne.

Można oczywiście dyskutować jakiego procenta kłamstwa użyli Amerykanie, a
                  jakiego Rosjanie. Każdy na tym forum miałby inne zdanie. Wiem, kto twierdziłby,
                  że kłamią wyłącznie Amerykanie, a Rosjanie kierują się wyłącznie umiłowaniem
                  prawdy. ;)
                  Ale prawda jest taka, że wszyscy kłamią. A kto więcej, to zależy tylko od
                  okoliczności.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka