skyddad 31.07.07, 12:24 klipps.sol.no/helicopter/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skyddad Re: Wot technika najlepsza na swiecie 31.07.07, 12:28 klipps.sol.no/my_favorite_game/ Odpowiedz Link Zgłoś
skyddad Re: Wot technika najlepsza na swiecie 31.07.07, 12:30 klipps.sol.no/lets_dance/ Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Kurde... 31.07.07, 12:31 Co za idiota nim sterowal!!!! Jak mogl po upadku nie wylaczyc wirnika... Naprawde, strasznie trudno bylo przewidziec, ze lopaty za chwile uderza w wode Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Paskudny wypadek :-( 31.07.07, 12:33 Mam nadzieję, że przeżyli... Swoją drogą akurat u nas Mi-14 cieszą się raczej dobrą opinią i przesłużyły już ok. ćwierć wieku bez większych bodaj problemów. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Paskudny wypadek :-( 31.07.07, 12:42 kapitan.kirk napisał: > Mam nadzieję, że przeżyli... Swoją drogą akurat u nas Mi-14 cieszą się raczej > dobrą opinią i przesłużyły już ok. ćwierć wieku bez większych bodaj problemów. > Pzdr > Sława! MI14 moga siadac na wodzie, wiec to chyba nie był upadek??? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Paskudny wypadek :-( 31.07.07, 12:50 > MI14 moga siadac na wodzie, wiec to chyba nie był upadek??? Widać że był - nie mógł utrzymać się w powietrzu i spadł z takim impetem, że aż się łopaty wirnika zauważalnie odgięły. Szczerze mówiąc wyglądało to trochę, jakby niechcący przed startem wody nabrał (złe uszczelnienie) i ta mu się w środku przelała powodując zmianę środka ciężkości (takie charakterystyczne gibnięcie), a po pacnięciu w wodę znowu to samo - no ale nie jestem specjalistą... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Paskudny wypadek :-( 31.07.07, 13:07 Ten wypadek był już opisany bo wydarzył się jakiś czas temu! Były ofiary śmiertelne!To nie nieszczelność tylko kłopoty z silnikami o ile mnie pamięć nie myli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wot technika najlepsza na swiecie 31.07.07, 13:26 Rosyjski! Tylko ,że o ile dobrzwe pamiętam to nie wojskowy tylko Ministerstwa Spraw Nadzwyczajnych(kryzysowych) - wersja ratownicza! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Wot technika najlepsza na swiecie 31.07.07, 15:08 dziwne,że w pierwszym momencie przy starcie podwozie jest schowane, a po wywrotce widać że wysuniete. Startował pod falę i to chyba wyższą niż dopuszczalny stan morza dla Mi-14, więc dodatkowy opór hydrodynamiczny wyciągniętego podwozia mógł pogłębić dziobowy trym helikoptera co doprowadziło do wypadku. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
fulcrum1 Re: Wot technika najlepsza na swiecie 31.07.07, 16:15 To mi w ogóle wygląda na błąd pilota a nie awarie maszyny. Polskie 14ki podobno sprawdzały się przy o wiele poważniejszych stanach morza. W ogóle drwiny z tego śmigłowca są nieuzasadnione.Jest to chyba najbardziej udana i niezawodna z maszyn rodziny Mi-8 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Wot technika najlepsza na swiecie 02.08.07, 19:57 O ile pamietam to Mi-14 moze siadac na wodzie przy stanie morza do 2. A tamto to na 4 do 5 wygladalo. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Wot technika najlepsza na swiecie 02.08.07, 20:03 Ściślej - może startować i lądować przy stanie do 2 i/lub przy prędkości bocznego wiatru do 10 m/s. Na tym filmiku to faktycznie wygląda na nieco więcej, ale też to w sumie kwestia szczęścia, bo nasze ratownicze podobno nawet pare razy przy 3,5 skutecznie ratowniczyły, choć oczywiście nie "z premedytacją". Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 na 4-5P ?????????? 02.08.07, 22:14 grogreg napisał: > O ile pamietam to Mi-14 moze siadac na wodzie przy stanie morza do 2. > A tamto to na 4 do 5 wygladalo. > Sława! Nie wiem jaka jest srednica pływaków w MI14, ale fala wyraźnie jest mniejsza i nie zalewa pływakow. Watpie aby była wieksza niz 1m???? Zatem stan morza jest nie wyższy niz 2P Ja gdzies czytałem,że do 4P, ale nie mam pod reka xrodeł, wiec nie bardzo bede sie kłócił... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: na 4-5P ?????????? 02.08.07, 23:24 w temaciku wot tiechnika cós tam dzisiaj w usa fajnie walneli. jakis most im sie sp...ł do rzeki. chyba od ruskich no i na pewno polaczkó uczyli sie budować- woreczek cementu na most- dwa woreczki -do żyda. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na 4-5P ?????????? 02.08.07, 23:25 grogreg napisał: > 2 to prawie flauta. Sława! Uzywa sie dwóch skal. Siła(predkosc) wiatru- skala Beauforta Stan morza- skala Pedersena Ta druga okresla wyskosc fal. Np do 25cm 1P do 75cm 2P do 1,5m 3P Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: na 4-5P ?????????? 02.08.07, 23:43 Ja zeglaz jestem 2 w skali Bofourta to fale o wysokosci jakich 20 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na 4-5P ?????????? 03.08.07, 00:09 grogreg napisał: > Ja zeglaz jestem 2 w skali Bofourta to fale o wysokosci jakich 20 cm. Sława! Jakos tak, ale generalnie błedem jest utozsamianie obu skal. Bo fale i wiatr sa w znacznym stopniu od siebie niezalezne. Łatwo sobie wyobrazic,że w zaleznosci od historii, tego co dzieje sie w innych czesciach akwenu oraz samego połozenia na akwenie przy tym samym wietrze moze byc baaaaaaaardzo rozny zafal... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: na 4-5P ?????????? 03.08.07, 00:11 Mogli by sie zdecydowac na jedna. Mozna by wielu nieporozumien uniknac. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: na 4-5P ?????????? 03.08.07, 00:16 grogreg napisał: > Mogli by sie zdecydowac na jedna. Mozna by wielu nieporozumien uniknac. Sława! NIE!!! No wlasnie tlumacze Ci,że stan morza to skala Pedersena a predkosc wiatru to skala Beauforta. Obie okreslaja rózne parametry sytuacji na wodzie. A jak Ci mało, to mam jeszcze inne skale: np zachmurzenia, widzialnosci... :)) One tez sa jakos powiazane, ale znowu nie mozna ich utozsamiac ze soba ani z 2 poprzednio omówionymi. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś