wojtek_kosynier 25.08.07, 14:14 Do dzisiejszych czasów. I ile egz. zachowało się jeszcze w samym WP, a ile w muzeach. Z góry dziękuję. Dane te potrzebne mi są, bo wdałem się z kimś w dyskusję... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 07:45 Wojtek jak Ty sobie Wyobrażasz eksploatację sprzętu PRZESTARZAŁEGO już w 1943 roku OBECNIE w Wojsku Polskim?:)O ile mnie pamięć nie myli to już po zakończeniu II WŚ czyli w 1945 roku nie było ANI JEDNEGO egzemplarza artylerii II RP w WP! Szukaj w muzeach! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Nie wszystko było przestarzałe 27.08.07, 08:22 Nawet w 1943 r. Armaty plot Boforsa (40 mm) i starachowickie (75 mm), nawet ppanc Boforsa 37 mm wiele nie ustępował sowieckiej 45 mm. Inna sprawa to przejście na sowiecki (rosyjski) system kalibrów w LWP. Praktycznie jedyne miejsca, gdzie mogły zachować się przedwojenne egzemplarze artylerii to WSO w Toruniu i WAT, jako eksponaty i pomoce szkoleniowe. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nie wszystko było przestarzałe 27.08.07, 09:05 Fakt! 40 mm pelotka Boforsa nie! Po 75-ce wyprodukowanej w Starachowicach w "zawrotnej" liczbie a bodaj 52 egzemplarzy już w 1939 roku słuch zaginął a 37-ka pepanc w takim samym stopniu nadawała się do zwalczania czołgów w 1943 roku jak i Radziecka 45-ka wz.42 czyli...żadnym!!!Po za tym ,że Radziecka 45-ka w 1943 roku służyła tylko i wyłącznie jako "niszczyciel" gniazd ckm i lekko opancerzonych pojazdów!:) Po 45-tym roku nie tak całkiem LWP przeszła na Radzieckie kalibry bo na uzbrojeniu było jeszcze a bodaj do 1952 roku dość sporo sprzętu zdobycznego na Niemcach i pozyskanego od Rosjan z Amerykańskiego L&L! Weź Azyata pod uwagę ,że z małymi wyjątkami Polska Armia przedwrześniowa praktycznie nie dysponowała nowoczesnym sprzętem już w 1939 roku! To co było nowoczesne to albo zostało wyprodukowane w małej ilości(nie licząc właśnie wspomnianej przez Ciebie 40-ki pelot) albo pozostało w formie prototypów i w walce udziału nie wzięło! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Muszę przyznać 27.08.07, 09:27 Że nie mam pojęcia co do liczebności sprzętu zdobycznego czy produkcji amerykańskiej (albo brytyjskiej) w WP po 1945 r. Z artylerii przychodzi mi na myśl jedynie samobieżna (na podwoziu half-tracka) armata ppanc 57 mm, którą zdaje się po wojnie wykorzystywał KBW. W związku z KBW to przypomniało mi się, że dzieckiem będąc przebywałem w oklicach Góry Kalwarii na jakimś zimowisku (połowa lat 70tych). W tej miejscowości była jednostka wojskowa, "następców" KBW, czyli Jednostek Nadwiślańskich MSW. I przed tą jednostką stały chyba dwie armaty, tak na moje niewprawne oko z końca XIX czy początku XX wieku. Natomist wydaje mi się, że w jednostkach artylerii, gdzie podstawowym problemem była dostępność amunicji, sprzęt zdobyczny, nietypowy, miał po zakończeniu działań wojennych coraz mniejsze szanse na pozostanie w linii. Musiał wiec być albo zlomowany od razu, albo przekazywany do jednostek szkolnych czy ostatniego rzutu, gdzie też pewnie długo nie przetrwał i ostatecznie w znacznej większości trafił jako wsad do pieców hutniczych w procesie odbudowy i potem industrializacji... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Muszę przyznać 27.08.07, 10:08 Jeśli chodzi o artylerię to nie było tego dużo(w temacie sprzętu poNiemieckiego!) i używany był do szkolenia! Więcej było broni pancernej ale używanej w tym samym celu! Z tego co pamiętam to KBW raczej nie używało Su-57(czyli T-48)tylko transporterów M3A1 "Skaut",M-2 Half-Track i samochodów Dodge WC-51,Dodge WC- 52,Studebecker US-6 i Willis MB! - Dawno w Górze Kalwarii nie byłem ale z tego co pamiętam to przed jednostką stały dwie haubice 122mm jak najbardziej Radzieckiej produkcji a w Magnuszewie na rynku stoi jako pomnik 152mm armatohaubica wz.1937,też Radziecka! - Oczywiście Masz rację!:) Najdłużej bo do 1948 roku służyły w LWP 3 działa 152mm przedwojennej baterii obrony wybrzeża na Helu + 3 poNiemieckie(zdobyte wcześniej przez Niemców we Francji)działa na platformach kolejowych 170mm i 22 działa 105 mm produkcji Niemieckiej!W czerwcu 1948 roku na stanowiskach bojowych obrony wybrzeża działa te zostały zastąpione Radzieckimi B-13 wz.35 kal.130mm(8 sztuk!)! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Muszę przyznać 27.08.07, 11:13 dodać należy BP-42 niemiecki pociąg pancerny, obecnie w Wa-wie na dworcu głównym www.fuw.edu.pl/~michalj/kolej/muzeum-20040622/0623-143931.htmlPzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Muszę przyznać 27.08.07, 11:17 Masz oczywiście rację Patmate z tym ,że to już trzeba by było zakwalifikować do...artylerii kolejowej!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Skasuj.... 27.08.07, 11:20 to "pzdr" na końcu linka bo....nie wchodzi!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Skasuj.... 27.08.07, 11:58 Wiem, nie chciało mi się już tego poprawiać... Jednak art. kolejowa to dalej artyleria. Po wojnie LWP przejeła jeszcze na Pomorzu 5 wagonów z armatami Schneidera 19,4cm K(E) 486(f) lub 93(f). Było o tym już na forum. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Muszę przyznać 27.08.07, 20:01 Cos maly (albo malo sie zachowalo) ten pociag. Swoja droga czemu zamiast w muzeum stoi w krzakach kolo uroczego blokowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 11:28 > Wojtek jak Ty sobie Wyobrażasz eksploatację sprzętu PRZESTARZAŁEGO > już w 1943 roku OBECNIE w Wojsku Polskim?:) Ciekawie ze wg. Weremejewa np. na wyposazeniu dwuch ppanc dywizyonow 1 Gwardejskoj Moskowsko-MInskoj Proletarskoj diwizii 11 gwardejskoj Armii PribWO jeszcze w 1967 roku byli trofejne dziala Pak-40. Ciekawie ze to nie byl wyjatek, bo w filmach wojennych czesto byli te dziala, a jak wiadomo zwykle do filmow uzywali sprzetu WS SSSR. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 11:33 Misza możliwe,że było tak jak Piszesz ale i możliwe ,że działa te używane były do szkolenia!:) Mało prawdopodobne by w ZSRR do 1967 roku uchowały się zapasy Niemieckiej amunicji pepanc kal.75mm!Choć wcale takiej możliwości nie wykluczam!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 11:40 marek_boa napisał: > Misza możliwe,że było tak jak Piszesz ale i możliwe ,że działa te > używane były do szkolenia!:) Mysle ze bojowo, gdyz Pak 40 przebijala 90mm RHA pod katem 60 stopni - nie tak zle na tamte czasy :) > Mało prawdopodobne by w ZSRR do 1967 > roku uchowały się zapasy Niemieckiej amunicji pepanc kal.75mm! Ogolem samich dzial wyprodukowano ponad 23 tysiace, wiec sadze ze amunicji zachowalo sie pod dostatkiem :) Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 11:45 Misza może i tak! Kłócić się nie zamierzam! Wychodzę tylko z założenia ,że skoro produkcja armat pepanc D-44 kal.85mm i BS-3 kal.100 mm nie nastręczała większych klopotów to utrzymywanie w linii takich "staroci" jak PaK-40 kal.75mm raczej mijało by się z celem!:)Po za tym w latach 60-tych siły zbrojne ZSRR nmiały już mnóstwo cytrynowa siła przeciwpancernych kierowanych pocisków rakietowych!:) Może te jednostki miały inne zadania? -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 20:53 marek_boa napisał: > Misza może i tak! Kłócić się nie zamierzam! Wychodzę tylko z > założenia ,że skoro produkcja armat pepanc D-44 kal.85mm i BS-3 > kal.100 mm nie nastręczała większych klopotów to utrzymywanie w > linii takich "staroci" jak PaK-40 kal.75mm raczej mijało by się z > celem!:)Po za tym w latach 60-tych siły zbrojne ZSRR nmiały już > mnóstwo cytrynowa siła przeciwpancernych kierowanych pocisków > rakietowych!:) Może te jednostki miały inne zadania? > -Pozdrawiam! Boa, w latach 60-ych to jeszcze PPK tak dużo nie mieli i armaty ppanc były u nich jak najbardziej en vogue. Zresztą te ich wczesne PPK (Czmiel się chyba nazywały) to straszna kiła była. A co do trzymania starej amunicji - swego czasu (przełom 1986/87) będąc w Rejonowej Składnicy Technicznej w Kłaju (mimo szumnej nazwy, w 80-90% był to skład amunicji) wśród stosów "normalnych rzeczy" zauważyłem kilka skrzynek wyglądających jakby je dopiero co wyciągnęli z ziemi po parudziesięciu latach. Okazało się, że to była sowiecka amunicja 76 mm produkcji bodaj 1942. Amunicja czołgowa którą braliśmy była z 1955-56. Więc nie widzę nic dziwnego w tym, że w latach 60-ych sowieci mogli mieć jeszcze niemieckie działa i kupę amunicji do nich. W latach 60-ych Wietnam Płn dostał od kogoś trochę niemieckich PAKów kalibru 75. To mogły być te ruskie, ewentualnie z Czech bo oni też długo używali sprzętu niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 28.08.07, 08:50 Aso pod tym względem to ja się zgadzam!:)Choć akurat pod koniec lat 60-tych to na uzbrojeniu ZSRR było już grubo ponad 100 000 sztuk wszelkich wersji 9M14 "Malutka",od cholery i ciut-ciut 9M17"Falanga"/9M17M"Falanga-M"/9M17P"Falanga-P",od metra 3M6 "Trzmiel","Drakon","Tajfun","Rubin","Bur","Lotos"! - Co do armat to też oczywiście racja bo i przyznać trzeba,że do tej pory co nie, które jednostki używają dział MT-12 kal.100mm a nie tak dawno weszły na uzbrojenie działa 125mm "Sprut"!:) - Z tego co pamiętam to "rozsiewaniem" po świecie po Niemieckiego sprzętu czyli "czyszczeniem" magazynów zajmowali się właśnie Czechosłowacy!:) Najwięcej tego mieli i większość sami sobie po wojnie jeszcze produkowali! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 11:46 W ZSRR nie wydają się niczym nieprawdopodobnym. W końcu w maju 1945 r. poddało się im sporo sił niemieckich, które miały jeszcze jakieś możliwości walki... A może "przejęli" i wywieźli do siebie jakąś linię produkcji takich pocisków? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 11:50 Podejrzewam,że prędzej chodzi o jakieś składy amunicyjne Azyato lub transporty kolejowe amunicji! Na temat produkcji nieperspektywicznej amunicji w dodatku nietypowego kalibru? - Wątpię! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 12:06 Stare zapasy - OK najprawdopodobniejsze wyjaśnienie. Posuwając się dalej w mniemanologii można założyć że działa mogły być przekalibrowane?? co Niemcom zdarzało się np. nagminnie z sovieckimi pelotkami 76 i 85mm. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 12:26 Patmate mogły być ino po co???:) Co by do nich używać amunicji 76,2mm od ZIS-3??? Toż ta amunicja już pod koniec wojny skuteczność w zwalczaniu czołgów miała mizerną!:) Sądząc po ilości wyprodukowanych D-44 i BS-3 taka opcja jest po prostu mało realna! Toż nie licząc "dziwności" w rodzaju ASU-76(Obiekt 570) z działem LB- 76S wyprodukowanych w zawrotnej liczbie ...12 sztuk,ASU-57(Obiekt 572) z działem Cz-51M (no tego było sporawo!)i PT-76 z działem D- 56T/D-56M to po 1945 roku w ZSRR praktycznie nie produkowano armat mniejszego kalibru niż 85mm(BWP-1 i armaty morskie to już jednak inna bajka!)! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 12:35 Zaznaczyłem że to mniemanologia stosowana ;-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Zapasy amunicji kalibru 75 mm 27.08.07, 12:37 Toż moje ździwienie też było...teoretyczne!:) -Pozdraswiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Tylko armaty +75 mm? 27.08.07, 15:28 Oczywiście chodzi Ci Marku o polowe lub ppanc? Bo plot i pokładowe to rzecz jasna inna historia... Czy w ZSRR produkowano po wojnie jakieś działa przeznaczone dla jednostek górskich? Wydaje mi się, że to mogły być właśnie 76,2 mm, ale pewny nie jestem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Tylko armaty +75 mm? 28.08.07, 08:58 Chodzi mi oczywiście o typowo "lądowe" działa w przedziale kalibrów od 45 do 85mm!:)Z wyłączeniem artylerii okrętowej! - Specjalistycznego sprzętu się mnie wydaje nie produkowano! Jednostki gorskie zazwyczaj otrzymywały uzbrojenie takie same jak powietrzno-desantowe!Jeśli chodzi o artylerię to działa bezodrzutowe B-10 kal.82mm , B-11 kal.107mm i moździerz automatyczny 2W9"Wasilok" kal.82mm! Typowym działem górskim jest na to miast nie tak dawno zaprezentowana lekka haubica 122mm,której produkcja ruszyła a bodaj rok temu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 27.08.07, 14:24 wojtek_kosynier napisał: > Do dzisiejszych czasów. I ile egz. zachowało się jeszcze w samym WP, a ile w > muzeach. > Z góry dziękuję. > Dane te potrzebne mi są, bo wdałem się z kimś w dyskusję... Ehh obejrzałby sobie człowiek takiego STAR-a 75mm... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 27.08.07, 16:51 Szukalem infy o powojennych dzialach sredniego kalibru i napotkalem taki link: vivovoco.rsl.ru/VV/PAPERS/HISTORY/WEAPON/ARTI/ARTI.HTM Ciekawy Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 27.08.07, 21:13 misza_kazak napisał: > Szukalem infy o powojennych dzialach sredniego kalibru i napotkalem taki link: > > vivovoco.rsl.ru/VV/PAPERS/HISTORY/WEAPON/ARTI/ARTI.HTM > Ciekawy Sorry Misza, ale ten artykuł to typowe sowieckie mydlenie oczu. 1. Zupełnie pominęli wzory armat które opracowali dla nich Niemcy ok. 1930 roku. 2. Napisali np.: "Были также созданы 210-мм пушка БР-17 образца 1939 года и 305-мм гаубица образца 1939 года." sugerując, że to konstrukcje własne a to były konstrukcje Skody. 3. Pominęli parę wpadek typu "pociski heksagonalne" czy "działa bezodrzutowe", które skończyły się dokładnym "wyczyszczeniem" biur konstrukcyjnych mających nieszczęście się tymi tematami zajmować. 4. Pominęli kilka grubych wpadek systemowych typu armata 107 mm M- 60, która będąc świetna z technicznego punktu widzenia (bo wzorowana na armacie Skody) była całkowicie zbędna. To tyle co mi się nasunęło po pobieżnym przejrzeniu. Jednym słowem, wszystko super, wszystko naj.., tylko czemu te miliony krasnoarmiejców poszły do piachu? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 28.08.07, 08:42 aso62 napisał: > Sorry Misza, ale ten artykuł to typowe sowieckie mydlenie oczu. Tek kto chce to zawsze znajdzie "sowieckie mydlenie oczu" :)) > 1. Zupełnie pominęli wzory armat które opracowali dla nich Niemcy > ok. 1930 roku. Jesli nie zauwazyles to w ksiazkach idzie mowa o wzorach, ktorzy pojawili sie po 1936 roku, a jak rozumiesz wtedu to zadnych niemeckich wzorow nie bylo. > 2. Napisali np.: > "Были также со > ;зданы 210-мм пуш� > 1082;а БР-17 образца > ; 1939 года и 305-мм > гаубица обра& > #1079;ца 1939 года." > sugerując, że to konstrukcje własne a to były konstrukcje Skody. Przekrecasz. Wlasnymi konstrukcjami byli dziala BR-17 i BR-18, ktore zostali zaprojektowane NA BAZIE dzial Skody. A wiec wszystko sie zgadza. O roznicach miedzy czeskimi i sowieckimi dzialami wiecej tutaj: mega.km.ru/weaponry/encyclop.asp?TopicNumber=1595 > 3. Pominęli parę wpadek typu "pociski heksagonalne" czy "działa > bezodrzutowe", które skończyły się dokładnym "wyczyszczeniem" biur > konstrukcyjnych mających nieszczęście się tymi tematami zajmować. Znow przeginasz. Gdybys przeczytal jak sie nazywa ksiazka to nie mowil bys takich bzdur. A nazywa sie "Oruzije PObedy" czyli uzbrojenie ktore wykozystywalo sie w wojnie. Celem ksiazki nie bylo wymienianie wszystkich projektow ZSRR, a tylko tych ktorzy produkowali sie seryjnie. > 4. Pominęli kilka grubych wpadek systemowych typu armata 107 mm M- > 60, która będąc świetna z technicznego punktu widzenia (bo wzorowana > na armacie Skody) była całkowicie zbędna. Nie zupelnie. I zadnych grubych wpadek nie bylo/ Armate produkowano w Nowoczesrkasku w 1940-41 latach, a w 1942 roku Nowoczeskassk zostala zajety faszystami i produkcja jasna rzecz wstzrymala sie. PO odbiciu Nowoczeku w 1943 juz nie bylo sensu wznawiac ja produkcje. > Jednym słowem, wszystko super, wszystko naj.., tylko czemu te > miliony krasnoarmiejców poszły do piachu? A to juz tema na prace doktorska, a takim jak ty radze czytac Rezuna - on pieknie wszystko tlumaczy z p. widzenia dowodcy plutonu pancernego. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 28.08.07, 20:04 misza_kazak napisał: > Przekrecasz. Wlasnymi konstrukcjami byli dziala BR-17 i BR-18, > ktore zostali za projektowane NA BAZIE dzial Skody. > A wiec wszystko sie zgadza. O roznicach miedzy czeskimi i > sowieckimi dzialami wiecej tutaj: > > mega.km.ru/weaponry/encyclop.asp?TopicNumber=1595 Bzdura Misza. 15 kwietnia 1939 fabyka nr 221 dostała prikaz żeby uruchomić produkcję według niezmienionych planów od Skody. Wprowadzone zmiany miały na celu uproszczenie technologii produkcji dział bo fabryka 221 nie była w stanie ich wykonać tak jak je Czesi zaprojektowali. Nie był to jednak żaden "projekt na bazie". > Nie zupelnie. I zadnych grubych wpadek nie bylo/ Armate > produkowano w Nowoczesrkasku w 1940-41 latach, a w 1942 roku > Nowoczeskassk zostala zajety faszystami i produkcja jasna rzecz > wstzrymala sie. > PO odbiciu Nowoczeku w 1943 juz nie bylo sensu wznawiac ja > produkcje. To była wpadka, bo ta armata nigdy nie powinna była trafić do produkcji seryjnej. Jak armata korpuśna była niepotrzena bo już od prawie 10 lat produkowali armatę 122. A na dywizyjną się nie nadawała bo była za ciężka. Kwestia czy produkcję przerwali bo sami dostrzegli jej głupotę czy dlatego, że Niemcy uniemożliwili im dalsze trwanie w tej głupocie jest drugorzędna. > Znow przeginasz. Gdybys przeczytal jak sie nazywa ksiazka to nie > mowil bys takich bzdur. A nazywa sie "Oruzije PObedy" czyli > uzbrojenie ktore wykozystywalo sie w wojnie. Celem ksiazki nie > bylo wymienianie wszystkich projektow ZSRR, a tyl > ko tych ktorzy produkowali sie seryjnie. Mało mnie obchodzi jak się to nazywa czy co autor miał na myśli, bardziej mnie zastanawia, że ty się czujesz komfortowo czytając taką starannie wyselekcjonowaną, pozbawioną wszelkiej refleksji papkę propagandową. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Uuuuuuuuu 28.08.07, 21:29 A Główny Klasyfikator jakiś niesłowny jest. Miało go nie być, a jest.;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Uuuuuuuuu 29.08.07, 10:10 odyn06 napisał: > A Główny Klasyfikator jakiś niesłowny jest. Miało go nie być, a jest.;-)) Kurcze no nie wytrzymalem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Uuuuuuuuu 29.08.07, 11:46 I za to cię lubię. Witaj na okręcie ponownie:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Uuuuuuuuu 29.08.07, 14:51 odyn06 napisał: > I za to cię lubię. Witaj na okręcie ponownie:-)) Spasibo tow. kapitan perwogo ranga! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Uuuuuuuuu 29.08.07, 21:10 mac.card napisał: > Aso! > Witamy w gronie rusofobów :) Bez przesady:). Akurat trafiło na Rosjan, ale propagandowa papka mierzi mnie niezależnie od tego w jakim jest języku i czego dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mac.card Re: Uuuuuuuuu 29.08.07, 22:26 aso62 napisał: > Bez przesady:). A, to nie ja przesadzam. Zdaniem niektórych, informacje kremlowskie wyrózniają się tym, że są całkowicie i na pewno prawdziwe, rzetelne i wogóle najlepsze. Informacje pochodzące z innych źródeł są prawdziwe tylko wtedy, gdy chwalą Rosję. Te krytyczne są pisane przez rusofobów, zdrajców i "pindoskich wasalów". Odstępstw od tej zasady owi niektórzy nie przewidują. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 29.08.07, 08:39 aso62 napisał: > Bzdura Misza. 15 kwietnia 1939 fabyka nr 221 dostała prikaz żeby > uruchomić produkcję według niezmienionych planów od Skody. > Wprowadzone zmiany miały na celu uproszczenie technologii produkcji > dział bo fabryka 221 nie była w stanie ich wykonać tak jak je Czesi > zaprojektowali. Nie był to jednak żaden "projekt na bazie". BZdury to ty piszesz. Przeczytaj uwaznie jeszcze raz link ktory podalem. Nie dostrzegasz zmian ktore zostali wsprowadzone przez nasze OKB? Przeciez jesli uzyc twej logiki to Pt-91 nie jest konstrukcja polska tylko sowiecka, bo bazowala sie na T-72 :)) > To była wpadka, bo ta armata nigdy nie powinna była trafić do > produkcji seryjnej. Jak armata korpuśna była niepotrzena bo już od > prawie 10 lat produkowali armatę 122. A na dywizyjną się nie > nadawała bo była za ciężka. Kwestia czy produkcję przerwali bo sami > dostrzegli jej głupotę czy dlatego, że Niemcy uniemożliwili im > dalsze trwanie w tej głupocie jest drugorzędna. Zbyt upraszasz sprawe. M-60 byla znacznie lepsza od 122mm dzial. POrownaj charakterystyki sowieckich dzial tego periodu: www.soldat.ru/doc/tth/table4.html M-60 miala mase o ponad poltora razy mniej (4000 vs 7100) Miala wieksza szybkostrzelnosc (5-6 strzalow vs 3-4), Wieksza mobilnosc (35 km/h vs 20) Przy porownywalnym zasiegu i mocy. Wiec mysle ze gdyby nie zajeciie Nowoczeku i czas na rozwoj produkcji to juz w 42-43 latach M-60 zostala by projektowana w duzych ilosciach. > Mało mnie obchodzi jak się to nazywa czy co autor miał na myśli, No jasne. Musiales to powiedziec od razu :) Bo nie ma sensu rozmawiac z ignorantem :) Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 29.08.07, 21:30 misza_kazak napisał: > BZdury to ty piszesz. Przeczytaj uwaznie jeszcze raz link ktory > podalem. Nie do strzegasz zmian ktore zostali wsprowadzone przez > nasze OKB? Przeciez jesli uzyc twej logiki to Pt-91 nie jest > konstrukcja polska tylko sowiecka, bo bazowala sie na T-72 :)) ZMiany wprowadzone przez fanrykę nie zmieniły w niczym istotnym konstrukcji dział a jedynie technologię wykonania części elementów, głównie w kierunku jej uproszczenia. > Zbyt upraszasz sprawe. > M-60 byla znacznie lepsza od 122mm dzial. > POrownaj charakterystyki sowieckich dzial tego periodu: > www.soldat.ru/doc/tth/table4.html > M-60 miala mase o ponad poltora razy mniej (4000 vs 7100) > Miala wieksza szybkostrzelnosc (5-6 strzalow vs 3-4), > Wieksza mobilnosc (35 km/h vs 20) Bzdura, M-60 były holowane przez ciągniki STZ-5, na szosie prędkość wynosiła 18-20 km/h. > Przy porownywalnym zasiegu i mocy. Domośność max 17300 m vs. 20400 m Masa pocisku 17.4 kg vs. 25 kg Nie widzę tu porównywalności. > Wiec mysle ze gdyby nie zajeciie Nowoczeku i czas na rozwoj > produkcji to juz w 42-43 latach M-60 zostala by projektowana w > duzych ilosciach. Nie byłaby. Nikt jej nie potrzebował. Do dziś nie jest jasne na jakiej zasadzie ten projekt został zatwierdzony do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 30.08.07, 09:05 > ZMiany wprowadzone przez fanrykę nie zmieniły w niczym istotnym > konstrukcji dział a jedynie technologię wykonania części elementów, > głównie w kierunku jej uproszczenia. Tak samo mozna powiedziec o PT-91 :) > Bzdura, M-60 były holowane przez ciągniki STZ-5, na szosie prędkość > wynosiła 18-20 km/h. Jak mowisz bzdura, to podaj jakies zrodlo. Do tego mobilnosc dziala to mobilnosc dziala, a mobilnosc ciagnika to mobilnosc ciagnika :) W razie potrzeby M-60 mozna bylo podciepic np. Woroszylowcem i jechac 35 km/h. M-60 mogla pelnic rozne funkcje i na roznym szczeblu dywizyjnym i korpusowymn, a A-19 uzywala sie jako armata armijna. Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 30.08.07, 20:42 misza_kazak napisał: > Tak samo mozna powiedziec o PT-91 :) Nie, zmiana np. silnika czy SKO są istotnymi zmianami konstrukcyjnymi, zmieniającymi parametry czołgu. Ale gdyby PT-91 różnił się od T-72 tylko tym, że np. blok silnika zrobiliby żeliwny zamiast aluminiowego - zgoda, to by była zmiana czysto technologiczna. > Jak mowisz bzdura, to podaj jakies zrodlo. "Encyklopedia Otieczestwiennoj Artylerii" napisana przez Szirokorada. > Do tego mobilnosc dziala to mobilnosc dziala, a mobilnosc ciagnika > to mobilnosc ciagnika :) > W razie potrzeby M-60 mozna bylo podciepic np. Woroszylowcem i > jechac 35 km/h. A jak byś podczepił lokomotywę i stówą byś pociągnął.:) Woroszyłowiec był ciężkim ciągnikiem, do holowania ciężkich czołgów czy najcięższych dział jak BR-17 czy BR-18. Używanie go do holowania 4-tonowej armaty to tak jak wozić skrzynkę mleka Krazem. > M-60 mogla pelnic rozne funkcje i na roznym szczeblu dywizyjnym i > korpusowymn, a A-19 uzywala sie jako armata armijna. A-19 była armatą korpuśną, tak się nazywała i na takim szczeblu była używana na początku wojny. Później trafiła na szczebel armii bo wasze armie pod koniec wojny były odpowiednikami korpusów. Wszystko się zgadzało. M-60 była nie wiadomo czym. A ściślej, była tą armatą 107 ppanc którą Kulik chciał zwalczać nie istniejące niemieckie ciężkie czołgi. Już pisałem, ze jako korpuśna byłą za słaba, a jako dywizyjna za duża. Jako ppanc była czystym nieporozumieniem - nie miała przeciwnika i była za duża na pierwszą linię. Zresztą za to m.in. Kulik przestał być marszałkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Troche nie na temat :) Sowieckie dziala 31.08.07, 08:57 aso62 napisał: > Nie, zmiana np. silnika czy SKO są istotnymi zmianami > konstrukcyjnymi, zmieniającymi parametry czołgu. Ale gdyby PT-91 > różnił się od T-72 tylko tym, że np. blok silnika zrobiliby żeliwny > zamiast aluminiowego - zgoda, to by była zmiana czysto > technologiczna. Na MR-17 m.in. zamieniono zamek na ten z B-4. Czy to tez zmiana technologiczna ? :)) > Woroszyłowiec był ciężkim ciągnikiem, do holowania ciężkich czołgów > czy najcięższych dział jak BR-17 czy BR-18. Używanie go do holowania > 4-tonowej armaty to tak jak wozić skrzynkę mleka Krazem. Chodzi o to ze w przypadku potrzeby mozna bylo cholowac dzialo woroszylowcem na predkosci do 35 km/h. W warunkach wojennych wszystko bywa. Np. Woroszylowcy sa, a czolgow juz nie ma. Zas jest potrzeba szybkiego przerzucenia artylerii :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Dlaczego założyłem ten wątek? 28.08.07, 22:40 Ano dlatego: www.suwalki.info/news.php?id=3137 Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 28.08.07, 23:50 Niestety, ale wymiana dział nierealna. Cokolwiek się znajdzie w kraju (albo wykopie) jest zbyt zdekompletowane i zbyt cenne, żeby wystawiać toto na kwaśne deszcze i turystów. Dobrze szukając w UK czy Norwegii może dałoby radę odkupić Boforsa p-lot 40 mm, a we Francyji Schneider 75mm mle 1897 (choć te zostały przerobione przez Wehrmacht na pe-pance). Niech sobie te sowieckie stoją i tak niewielu pozna .... a tak z ciekawości: w latach 80 przejeżdżałem przez Starachowice- był tam pomnik z pe-lotką. I tu pytanie: kto wie czy to był nasz wrześniowy Bofors czy może soviecka 37mm? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 29.08.07, 10:02 Patmate się mnie wydaje ,że to była...85-tka!:)Jak najbardziej Radzieckiej prowieniencji! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 29.08.07, 11:43 Możliwe, widziałem to z daleka i przez moment :-( , w czasach gdy widząc Pz IV (w Izraelu - syryjski z Wojny Wodnej) myślałem że to Tygrys :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 29.08.07, 10:06 Na zdjęciu przy artykule najprawdopodobniej jest 155mm armata wz.1940,ktora powstała AŻ w jednym egzemplarzu!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 30.08.07, 21:27 dokładnie, to 155mm wz40 z prób w Brześciu. >W razie potrzeby M-60 mozna bylo podciepic np. Woroszylowcem i jechac 35 km/h.< Jakim cudem skoro jego prędkośc "po szosie" to do 18,5km/h? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dlaczego założyłem ten wątek? 31.08.07, 19:45 >Jakim cudem skoro jego prędkośc "po szosie" to do 18,5km/h?< Dokonuję samokrytyki, bo zaufałem pierwszej z brzegu rosyjskiej stronie internetowej ;-). Prędkośc Woroszyłowca to 36km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 20:52 Boże,coraz głupsze wątki.Te forum się stacza.Taka niekompetencja... Dobra... Z faktów,które pamiętam to tak:wiem,że zachowały się dwie armaty polowe wz.1897 Schneider-jedna w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie niedaleko ronda de Gola(zapomniałem jak się pisze tego gościa od "Wolnych Francuzów"),druga w muzeum w Sochaczewie.Zachowała się jedna 37 mm armata p-panc. wz.36 Bofors,eksponowana albo we wspomnianym MWP w Warszawie,albo w Muzeum Polskiej Broni Pancernej na warszawskim Czerniakowie(niepamiętam gdzie-kiedyś była w tym 1szym,ale eksponaty robią czasami rotację).Zachowała się chyba tylko jedna 155 mm haubica wz.1917,eksponowana we wspomnianym MWP w Wa-wie. Zachowały się bodaj dwa działa 152,4 mm wz.30 Bofors baterii helskiej-jedno w MWP w Wa-wie,a drugie chyba w Gdyni.W MWP są jeszcze inne działa okrętowe,ale nie pamiętam z jakich okrętów. Trzeba też wspomnieć o replikach:parę haubic,bodaj 100 mm wz. 1914/19,huczy co roku z okazji różnych rocznic na Placu Piłsudskiego w Wa-wie,a także działka 37 mm i 75 mm można zobaczyć wśród grup rekonstruujących walki wrześniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 23:09 Dodam,że działko p.panc. wz.36 jest eksponowane z oryginalnym przodkiem. Wszystkie inne wspomniane przeze mnie działa też powinny znajdować się pod dachem.Ja nie rozumiem takiego niedbalstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 21:57 wojtek_kosynier napisał: > I ile egz. zachowało się jeszcze w samym WP -sic! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 22:26 Co SIC!! Nie ja to wymyśliłem tylko pewien PiS-owski radny z Suwałk. I do niego proszę zgłaszać uwagi... Chciałem się po prostu upewnić, czy się nie mylę pisząc: "Uważałem Pana Matuszewicza za mądrego człowieka, choć to PiS-owiec. Oczywiście, to rechot historii, ale jako historyk A.M. powinien sobie zdawać sprawę z tego, że z uzbrojenia II Rzeczypospolitej do naszych czasów zachowało się bardzo mało egzemplarzy. Przecież nie ostał się żaden samolot typu: Łoś, Karaś. Z działami (armatami i haubicami) sytuacja, rzecz jasna, się nieco lepiej przedstawia, ale i tak to rarytasy! I dlaczego akurat miałyby trafić do Suwałk, a nie jakiegoś muzeum..." www.suwalki.info/comment.php?what=news&id=3137 www.suwalki.info/news.php?id=3137 Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 22:32 Sorry za błąd w nazwisku!! MATUSIEWICZ Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 30.08.07, 22:39 Faktycznie głąb,ale z TKS'em były podobne kwiatki.Też jakiś wójt,czy coś,chciał postawić go na cokole pod chmurką zgodnie z radzieckim zwyczajem. No,ale za to zachował się myśliwiec P-11c w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 31.08.07, 00:30 co za wójt? jeden TKS to dar Muzeum z Axval (Szwecja) odremontowany w Ursusie za pieniądze Bumaru, inny został zakupiony w Norwegii przez prywatnego. C2P był w Belgii (w barwach Panzerwaffe), kolekcja została sprzedana do USA, swego czasu w "Militariach i Faktach" próbowano zorganizować ściepę na kupno (w 1996/ cena oscylowała w okolicy 1,5 Mercedesa S-ki) Boforsów 37mm wz. 36 wykopanow Wa-wie chyba 2 szt W Gdyni w Muzeum MW jest wieża dwudziałowa z "Gryfa", do tego 13mm km Hotchkisa, ponadto z ORP "Żbika" działo 100mm Niedawno wykopano lufę pelotki 40mm Boforsa P 11c to był exponat muzeum berlińskiego - pod koniec wojny ewakuowany pod Poznań dla uniknięcia bombardowań alianckich, po wojnie odnaleziony i wysłany do Krakowa. Szkoda że nie uchował się Łoś z Rechlina.... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co się zachowało z artylerii II RP? 02.09.07, 21:19 Ciągnik kosztował tylko merca i nie dało się zebrać keszu?;) Byle tak dalej.Z USA będzie znacznie trudniej sprowadzić,jeśli w ogóle;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Broń pancerna. 30.08.07, 23:00 Co do broni pancernej: 2 tankietki TKS w Polsce-jedna w którymś z muzeów(w lepszym stanie,miały być prowadzone prace zmierzające do uruchomienia oryginalnego silnika,lecz nie wiem z jakim skutkiem) oraz druga w rękach prywatnych.Jedna tankietka TKS w podmoskiewskiej Kubince,jedna tankietka TK-3 w Belgradzie w Serbii(eksponowana pod chmurką)i ciągnik artyleryjski C2P w muzeum gdzieś na zachodzie(może w Belgii?). Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Broń morska. 30.08.07, 23:02 Oczywiście niszczyciel Błyskawica;) A lotnicza,to już przeze mnie wspomniany P-11c. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj ORP Błyskawica 07.09.07, 08:20 O ile mnie pamięć nie myli, to został po wojnie przezbrojony w artylerię sowieckiego pochodzenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Ale podobno 07.09.07, 08:26 Jest na Błyskawicy jeden podwójny Bofors 40 mm (tak podaje Wikipedia). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: ORP Błyskawica 07.09.07, 08:42 No i co z tego,że przezbrojony po wojnie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Kiedyś w Muzeum WP 30.08.07, 22:43 Armata Boforsa 40 mm plot stanowiła jeden z głównych elementów ekspozycji poświęconej Wrześniowi 1939 r. (tzn. lufa z zamkiem, ale bez podwozia). A haubice na Cytadeli w Poznaniu? Podobno swieckie (sześciocalowe) ale bardzo podobne do francuskich 155 mm. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 30.08.07, 22:46 Z lufą 40 mm to kto wie?Dawno tam nie byłem. A w Poznaniu?Skoro sowieckie,to pewnie sowieckie.Oni tam powinni lepiej wiedziec co mają. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 07.09.07, 01:18 Przy okazji. FInowie właśnie sprzedają stare zapasy swojej armii. M.in. Dwie polskie armaty- de BAnge'a czyli 120mm wz. 1878/09/31 i 105mm wz. 1929 Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 07.09.07, 20:36 Błogosławieni którzy uwierzyli nie widząc :-) "18th of September 2007 Lievestuore Depot in Tampere is auctioning artillery. It seems they have 16 old field guns and howitzers and four limbers in this auction. Auction starts 10 AM. Audience can see the artillery pieces in Lievestuore and photograph them 30th of August and 5th of September between 9AM and 2PM. They are also shown starting 9AM in day of the auction. List of what they have in that auction translated: 1. 75 K 17 field gun (US "75 mm Field Gun M1917 (British)" aka "Ord. QF 75 mm Converted M-01") 2. 76 K 02 RVP field gun (Russian 76 mm cannon model 1902 / "3-djujmovaja pushka obr. 1902") (RVP = with old iron wheels) 3. 76 K 02 RVP field gun 4. 76 K 02 RVP field gun 5. 76 K 02 SKP field gun (SKP = with rubber tires) 6. 76 K 02-30 SKP field gun (Soviet 76 mm cannon model 1902, modernised 1930 / "76,2 mm Pushka obr. 1902/30 g. L/30") 7. 76 K 02-30/40 field gun (Soviet 76 mm cannon model 1902, modernised 1930, with L/40 barrel / "76,2 mm Pushka obr. 1902/30 g. L/40") 8. 76 K 36 field gun (Soviet 76 mm cannon model 1936 / F-22, model 1936) 9. 105 K 29 heavy field gun (Polish 105 mm cannon model 1929 / "105 mm armata wz. 29") 10. 105 H 33 light howitzer (German 105 mm howitzer model 1933 / "10,5 cm leFH 18") 11. 105 H 37-10 light howitzer (Finnish post-WW2 howitzer, basically combination of 105-mm howitzer barrel and gun carriage of Russian 122-mm howitzer) 12. 120 K 78-31 heavy field gun (Polish 120 mm cannon model 1878 modified in 1931 / "120 mm armata wz. 78/10/31") 13. 122 H 10-30 light howitzer (Soviet 122 mm howitzer model 1910-1930 / "122 mm gaubitsa obr. 1910/30 g.") 14. 122 H 38 light howitzer (Soviet 122 mm howitzer model 1938 / "122 mm gaubitsa obr. 1938 g" / M-30) 15. 152 H 09-30 heavy howitzer (Soviet 122 mm howitzer model 1909 modernised 1930 / "6 dm krepostnaja gaubitsa sistemy Schneidera obr. 1909/1930 g." / "152 mm gaubitsa obr. 1909/30 g.") 16. 152 H 38 heavy howitzer (Soviet 152 mm howitzer model 1938 / "152 mm Gaubitsa obr. 1938 g." / M-10) 17. Limber for 76 K 02 RVP 18. Limber 76 K 02 RVP 19. Limber mixed 20. Limber mixed Some of these, like the Polish heavy field guns, are really rare. All artillery pieces sold in auction must be deactivated before they are handed over to buyers. Buyers with winning bid have to pay 500 euros immediately and rest of the price before the item is handed over to them. Weapons auction in Supplies Depot (Talousvarikko) in Hämeenlinna 31st of August 2007. Bidding starts 10 AM, audience can see the items starting 8 AM. Items on sale are weapons for collectors. Items of this auction include: - 9 mm Lahti L-35 pistol(s) - 7.62 mm Mosin-Nagant m/28 rifle(s) - 7.62 mm Mosin-Nagant m/28-30 rifle(s) - 7.62 mm Mosin-Nagant m/39-43 sniper rifle(s) - 9 mm Beretta m/34 pistol(s) with SkY-stamp (property stamp of Finnish Civil Guard) No automatic weapons available in auction. The weapons will be sold only to officially approved collectors (with Finnish collectors license). Available also to other buyers will be: - military optics and range-finders - shotguns used by military police - competion weapons (rifles, shotguns and pistols) - tool and maintenance boxes of 76-mm and 88-mm anti-aircraft guns - 75 K/40 antitank-gun (German "7.5 cm Pak 40"), which have been earlier used as a monument. Total number of items in this auction is 250." Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Kiedyś w Muzeum WP 07.09.07, 21:23 Ciekawe czy nasze tzw czynniki zainteresowały się?... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 07.09.07, 21:40 A mnie zastanawia skąd to masz oraz dlaczego sprzęt prehistoryczny jest składowany w jakimś magazynie mobilizacyjnym,a nie w muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 07.09.07, 21:46 maxikasek napisał: > Przy okazji. FInowie właśnie sprzedają stare zapasy swojej armii. M.in. Dwie po > lskie armaty- de BAnge'a czyli 120mm wz. 1878/09/31 Chyba Schneidera?;) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:23 De Bange'a :-). wz78/09/31- to 120mm armata de BAnge'a mle1878 osadzona na lawecie 152mm haubicy Putiłowa obr 1909. Zaś wz78/10/31- to de Bange'a osadzony na lawecie 152mm haubicy Putiłow-Schneider obr.1910. Schneidera były 105mm wz13. Tekst ze strony fińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:29 Nie mam tak dokładnych informacji.Moje źródła mówią o 120mm Schneidera(czytam poprawnie). A mógłbyś zalinkować tę fińską stronę?;) Nie znam fińskiego,ale wz.78/10/31 rozczytam;) Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:31 www.jaegerplatoon.net/120K7831_1.jpg www.jaegerplatoon.net/152H10_1.jpg tu masz obydwie w fińskim muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:36 teraz poprawnie :-). Często są mylone ze sobą. www.jaegerplatoon.net/120K7831_2.jpg www.jaegerplatoon.net/120K781031.jpg tu masz link: www.mil.fi/laitokset/tiedotteet/3264.dsp lista jest w trzecim załączniku. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:49 Ok,powiedzmy że to wz.29.Widzę,że przystosowana do trakcji motorowej.Może nawet to polskie koła.Jakieś polskie muzeum,Ministerstwo Kultury powinno się tym zająć;) Ciekawe dlaczego Finowie chcą się pozbyc exponatów? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:54 Najlepiej żeby wróciły do domciu;) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Kiedyś w Muzeum WP 08.09.07, 20:40 Mam rozumieć,że to druga armata to wz.29? Ucięli jej lufę? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 09.09.07, 00:02 w pierwszym poście masz 120mm wz78/09/31 i 152mm Putiłow-schneider wz10 (wkleiłem przez pomyłkę- a to forum jest tak uproszczone, że nie ma opcji edytuj). W drugim masz 120mm wz78/09/31 i 120mm wz78/10/31- koła już fińskie.Pochodzą z muzeum fińskiego. Są tez tam fotki naszych wz29 jak i wz13 francuskich. De Bange'ów sprzedali Niemcy FInom 24 szt. wz29- 54 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Kiedyś w Muzeum WP 09.09.07, 00:12 Z tego co zrozumiałem, to nie są eksponaty muzealne, tylko własnośc armii. Pisze tam wyraźnie, że przed przekazaniem nabywcy, muszą zostać zdeaktywowane. I aukcja odbywa się w bazie wojskowej. TAkie zapasy to nic dziwnego. jakieś 10 lat temu ceny MP-40 spadły o połowę, kiedy wyprzedawano je na zachód z zapasów byłej armii radzieckiej na terenie Ukrainy. Zaś w polskiej armii oficjalnie skreślono ze stanu i zlikwidowano fizycznie rusznice PTRS/PTRD, choć ich produkcję przerwano w 1942 roku jako przestarzałych. Do Polski nie wrócą, pewnie trafią za ocean. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut W związku z tematem wątku - dodatkowo: 07.09.07, 20:51 a czy zachowało się w WP (albo było używane długo po wojnie) cokolwiek, co było zaprojektowane przed wojną lub jest rozwinięciem konstrukcji przedwojennych? Może coś z samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: W związku z tematem wątku - dodatkowo: 18.09.07, 21:51 Myliłem się. 5 szt wraca do Polski www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?p=100408#100408 Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: W związku z tematem wątku - dodatkowo: 18.09.07, 23:07 Ciekawe czy to i moja zasługa?;) Zacząłem o tym tarabanić na Odkrywcach i NFOW;) Może już ktoś wcześniej ruszył Ziemię,wstrzymał Słońce?;) Odpowiedz Link Zgłoś