Dodaj do ulubionych

Jak uruchomić starą broń?

IP: *.l.aos.ps.tpnet.pl 08.08.03, 15:05
Witam!

Poszukuję osób znających się na uruchamianiu i konserwacji zniszczonej przez
czas broni. Podobno trzeba mieć jakiś specjalny środek, ponoć niemiecki. Czy
ktoś wie jak on się nazywa?

Kontakt również na e-mail: colonna@o2.pl
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Takiej broni lepiej nie uruchamiać. 08.08.03, 20:32
      Chyba, że masz za dużo rąk albo palców. Najlepiej ją wyczyścić i powiesić na
      ścianie. Inaczej zapewne zostaniesz inwalidą. Naprawdę nie próbuj. Szkoda
      zdrowia.
      • Gość: Colonna Re: Takiej broni lepiej nie uruchamiać. IP: *.l.aos.ps.tpnet.pl 08.08.03, 20:46
        wielki_czarownik napisał:

> Chyba, że masz za dużo rąk albo palców. Najlepiej ją wyczyścić i powiesić na
        > ścianie. Inaczej zapewne zostaniesz inwalidą. Naprawdę nie próbuj. Szkoda
        > zdrowia.

Przez "uruchomienie" rozumiem fakt, że wszystkie pierwotnie ruchome części,
        znów będą "chodzić". Przecież nie będę z tego strzelać. Wiem, że są sposoby na
        skorodowaną broń, bo widziałam niejedną rzecz przed zrobieniem i po. Tylko że
        ja tych sposobów nie znam. Ale dziękuję za troskę o moje palce.
        • wielki_czarownik A! W ten sposób. 08.08.03, 21:18
          To ponoć najlepszym sposobem jest czyszczenie z rdzy za pomocą środków typu
          WD40 albo drobną szczoteczką i różnego rodzaju odrdzewiaczami. Z tym, że to
          zajmie trochę czasu. Niektórych części niestety nie da się poruszyć - np.
          pordzewiałych sprężyn. W sklepach można kupić pastę która przypomina metal w
          płynie - do uzupełniania ubytków. Elementy drewniane - raczej nie do
          odzyskania. Ale przede wszystkim potrzeba cierpliwości. Ja w żadne "cudowne
          niemieckie środki" nie wierzę. Trzeba czyścić, czyścić i jeszcze raz czyścić.
          Koło wtorku zapytam się znajomego jak on oczyścił swojego PPK i napiszę tutaj.
          Pozdr.
          • Gość: Colonna Re: A! W ten sposób. IP: *.l.aos.ps.tpnet.pl 08.08.03, 21:37
            No! Od razu lepiej. Sęk w tym, że ja widziałam działanie tego niemieckiego
            środka. Facet, który go używa nie chce powiedzieć jak on się nazywa.
            Postanowiłam, że dowiem się w inny sposób. Ta informacja nie jest potrzebna
            mnie tylko pewnemu panu, który zna się trochę na rzeczy. Konserwuje różne
            przedmioty, nie tylko broń. Chociaż może i mnie się to kiedyś przyda.
            A działanie tego "WD40" na czym polega?

Dzięki za zainteresowanie sprawą.

Pozdrawiam
            • wielki_czarownik Re: A! W ten sposób. 08.08.03, 22:30
              WD 40 to zwykły odrdzewiacz i smar w jednym - taki w spreju. Pomaga pozbyć się
              wszelkakiego brudu i rdzy z metalu - natrysnąć, chwilkę poczekać i wyczyścić
              szmatką lub szczoteczką. Ale to trochę trwa. A ten niemiecki środek to pic na
              wodę. Pewnie piekielnie drogi, a skuteczność niewiele większa od zwykłych
              środków. Kiedyś czyszczono broń naftą i się dawało. Każda broń będzie ładnie
              wyglądać, jeżeli się do tego człowiek przyłoży. Po prostu trzeba smarować i
              czyścić - szmatką, szczoteczką itp. Skoro broń nie ma służyć do strzelania to
              wystarczą zwykłe środki do odrdzewiania i czyszczenia metali - WD40, AC90 i
              inne takie - do kupienia na stacjach benzynowych i w sklepach chemicznych. Może
              przyda się nafta i benzyna? Popytaj w sklepach o coś do czyszczenia metalu. Ale
              do takiego czyszczenia to głównie potrzeba cierpliwości - to zajmie co najmniej
              kilkanaście dni (a może i więcej).
              Pozdr.
    • Gość: Flieger Ten srodek to Coca-Cola IP: *.pppool.de 09.08.03, 13:17
      POwaznie.
      Do wstepnego odrdzewiania zostaw dana czesc w coli przez noc. Rano bedzie
      blyszczaca. A to za sprawa kwasu fosforowego.

Stosuj dla kazdej czesci oddzielnie.

Pozdr.

F.
      • wielki_czarownik A to numer! Co ja piję!! /nt 09.08.03, 13:39
        • Gość: azm Re: A to numer! Co ja piję!! /nt IP: *.acn.pl 09.08.03, 20:26
          dopiero teraz się dowiedziałeś??
          • wielki_czarownik Tak. 09.08.03, 21:34
            Nie wiedziałem, że Cola czyści rdzę. Wiedziałem, że niszczy stare typy protez
            zębowych, ale rdzę??
        • rs232 Re: A to numer! Co ja piję!! /nt 09.08.03, 23:26
          kwas fosforowy a co nie lubisz =D

dla odrdzewiania sa tez specjele miesznaki(al)chemiczne - co z kwasem fosforowyn + fosforany

mozesz tez probowac metody elektrochemicznej - wolna ale chyba najlepsze z takiej korzystaja archeologzy =D, poszukam przepisu
      • Gość: Colonna Re: Ten srodek to Coca-Cola IP: *.l.aos.ps.tpnet.pl 09.08.03, 14:25
        Ten środek to raczej nie coca-cola, ale podobno rzeczywiście też jest
        skuteczna. Ja nie zajmuję się militariami, ale aktualnie również potrzebuję co
        nieco odrdzewić, więc rada się przyda. Dzięki.

Pozdrawiam
    • Gość: RS232 Czyszczenie elektrochemiczne IP: *.icpnet.pl 10.08.03, 15:33
      oki mam przepis na elektrocjchenie

Potrzeba
      - NaCl - sól kuchenna
      - H20 - Woda ;))
      - Elektroda grafitowa - np. kilka grafitow od cyrkli opalonych z parafiny
      - prostownik -
      - troszku kabla
      - miska
      - i zardzewiala giwera =D

wykonanie

w misce robisz ok. 3% roztwor NaCl (30g na litr wody). nastepnie wykonujesz elektrode gafitowa np. opalasz kilka (im wiecej ty lepiej) patykow grafitu do cyrkili, oplatasz je drutem (dla lepszego styku mozesz gore zalac cyna) i podlanczasz do (+) na prostowniku. na drugim biegunie(-) podlanczasz zardzewialy kawalek metalu (tj. czesc pistoletu). To wszystko zanurzasz w kapieli z roztworu NaCl i wlaczasz prad. Zostawiasz na noc i rano podziwiasz efekt

!!!!!!!!!!WAZNE!!!!!
      1. Wykonuj to w dobrze wentylowanym ponieszczeniu, w reakcji bedzie wydzielal sie chlor, jest on trujacy (byl pierwszym gazem bojowym =D)
      2. Panietaj elektroda gafitowa do plusa(+), a czyszczony przedmiot do minusa(-). Inaczej przedniot rozpusci sie!!!!
      3. Nie jestem pewien co do predkosci reakcji wiec na poczotek przeprowadz probe z jakims gwozdziem
      4. Zamiast elektrody weglowej mozna uzyc platynowej
      5. Elektroda weglowa powinna miec podobna powierzcznie do czyszczonego przedmiotu, jak jest wieksza to nic nie szkodzi
      6. in wiekszy przedniot tym wiekszy prad wiec zaopatrz sie w odpowiednio mocny prostownik

Metode ta mozna rownierz wykorzystac do zagazowania sasiadow=DDD

Pozdro
      Rs232
      • Gość: Flieger Morderca :-) IP: 212.6.124.* 11.08.03, 07:43
        Gość portalu: RS232 napisał(a):

kawalek
        > metalu (tj. czesc pistoletu). To wszystko zanurzasz w kapieli z roztworu
        NaCl
        > i wlaczasz prad. Zostawiasz na noc i rano podziwiasz efekt
        >
        > !!!!!!!!!!WAZNE!!!!!
        > 1. Wykonuj to w dobrze wentylowanym ponieszczeniu, w reakcji bedzie wydzielal
        > s
        > ie chlor, jest on trujacy (byl pierwszym gazem bojowym =D)

W powyzszej konfiguracji wydzielac sie bedzie przede wszystkim wodor i tlen. I
        to w proporcjach mieszaniny piorunujacej. Wiec dla chcacych zachowac swoje
        mieszkanie w stanie zdatnym do uzytkowania polecam stosowanie wyciagu lub
        niestosowanie metody.

> Pozdro
        > Rs232

POzdr.

F.
    • gabriellecasey Re: Jak uruchomić starą broń? 10.08.03, 16:02
      Coca cola- prawda. czysci rowniez fajnie armature lazienkowa czyli krany. Dobre
      dla glowa i dobre dla zoladek. Dobre dla protez ale kup sobie nowe.

WD40 oznacza Water Dispersion czyli dyspersje wody. Lepsze sa Penetrol w USA
      ale WD40 tez dziala. rozluziajaco i nie przerywajac twojego snu.

Elektroliza tez dobra.

Bardzo dobry jest plyn przekladniowy aby w nim namoczyc

Jezeli chodzi o usuniecie rdzy to namoczyc na noc w occie.

Jest tez srodek Naval Jelly czyli galaretka fosforanowa (USA) ale ja wole ocet.
      Operacje mozna kilkakrotnie powtorzyc. Stare obcegi wygladaja po takim
      traktowaniu jak nowe (zanim znowu nie zardzewieja).

Generalnie to szkoda czasu na takie czyszczenie bo syf zawsze bedzie syf. Taki
      gnat to lepiej wyglada pordzewialy i ja bym go raczej tak zostawil.
    • Gość: Colonna Re: Jak uruchomić starą broń? IP: *.l.aos.ps.tpnet.pl 10.08.03, 22:14
      Dzięki wszystkim. Zaczyna się robić interesująco. Ciekawe co będzie dalej?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka