Dodaj do ulubionych

Jak sie obecnie zyje polskim rodzinom woskowych?

22.08.03, 22:44
info.onet.pl/1,15,11,2644428,8313726,forum.html
Bardzo serio

Jestem córką emyrytowanego pułkownika.Dwadzie ścia lat temu mojej rodzinie
żyło się świetnie-co roku wczasy za ranicą(Węgry,Bułga
ria ,wycieczki,Krym... ),sklepy specjalnie dla mundurowych i ich rodzin,Mama
nie pracowała (polonistka),ja ukończyłam dobre liceum i podjełam studia
(matematyka) ,następnie psychologia,.Rodzi nom wojsowych powodziło się
świetnie.Nie wiem jak to wygląda obecnie gdyż ani ja ani mój mąż nie
pracujemy w wojsku ,a moi rodzice przeprowadzili się do ukochanej Gdyni ja
zostałam w Warszawie. Ale gdybym mogła wybierać nigdy nie chciałabym być
córką wojskowego.

Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Zależy od stopnia i stanowiska. 22.08.03, 22:56
      U mnie w domu jest bardzo dobrze. Potężne mieszkanie (ponad 100 metrów, 2
      poziomy), zachodnie auto (kupione w salonie), co roku zagraniczne wczasy, na
      dobre jedzenie nie brakuje, na ubrania też nie. Stałe łącze internetowe (NEO+).
      Źle nie jest. Ale mój Staruszek to już jednak szycha :))
      U innych niestety raczej gorzej. Większość rodzin żołnierskich korzysta z
      pomocy socjalnej!
      • marcus_crassus fantastyczne wielka kupo 22.08.03, 23:24
        mozesz dodatkowo opisac to zachodnie "auto" kupione w "salonie" (licze ze
        pochwalisz sie czyms klasy BMW minimum)-wyposazenie,siedzonka???a moze jakies
        bajery???oraz opiszesz nam wszystkim swoje mieszkanko???jakis wystroj???styl???
        Moze posiadasz dodatkowo bardziej znaczace dziela sztuki???Kossak???A moze
        raczej Masson???jedzonko dobre???tzn salami czy moze raczej kawiorek z
        szampanem???Do tego ubranka??Pieknie czarownik,pieknie,czyli licze ze co
        najmniej D&G?prawda???

czarownik-ty nie myslisz,to tragiczne - czy mozesz wiec jak juz odpowiadasz na
        czyjes pytanie opisac dochody sluzb mundurowych w Polsce a nie opowiadac o tym
        co jesz na sniadanie???

albo jesli juz napisz na ten temat to co sugerowalem.
        • wielki_czarownik Spełnię twe życzenia. 22.08.03, 23:37
          marcus_crassus napisał:

> mozesz dodatkowo opisac to zachodnie "auto" kupione w "salonie" (licze ze
          > pochwalisz sie czyms klasy BMW minimum)-wyposazenie,siedzonka???a moze jakies
          > bajery???

Niemieckie (marki nie podam). Pełen wypas - klima, komputer, pełna elektryka,
          radio z cd, zmieniaczem i rds, silnik ponad 100 koni, ABS, BAS, ASR, 4 poduszki.

oraz opiszesz nam wszystkim swoje mieszkanko???jakis wystroj???styl???

klasyczny

> Moze posiadasz dodatkowo bardziej znaczace dziela sztuki???Kossak???A moze
          > raczej Masson???

Trochę antyków jest. Obrazy (nic szczególnego), stare meble (w tym jeden z
          XVIII wieku), militaria (szable, szpady, przedwojenna dubeltówka Mauser, coś ze
          średniowiecza i inne takie drobiazgi)

jedzonko dobre???tzn salami czy moze raczej kawiorek z
          > szampanem???

Salami jest. Sucha krakowska też. A zamiast szampana wolę Jacka Danielsa,
          którego właśnie popijam (zdrówko!).

Do tego ubranka??Pieknie czarownik,pieknie,czyli licze ze co
          > najmniej D&G?prawda???

Van Graaf, Lee, Americanos, Wrangler, ale Pierre Cardin też się znajdzie.

>
          > czarownik-ty nie myslisz,to tragiczne - czy mozesz wiec jak juz odpowiadasz
          na
          > czyjes pytanie opisac dochody sluzb mundurowych w Polsce a nie opowiadac o
          tym
          > co jesz na sniadanie???

Proszę - oto stawki U. wojfin.republika.pl/stanow03.htm do tego dolicz
          dodatki.

>
          > albo jesli juz napisz na ten temat to co sugerowalem.

Zadowolony?
          • wielki_czarownik P.S. 22.08.03, 23:45
            Wiem, że te + - 115 koni to mało, ale to w końcu diesel.
          • marcus_crassus rozczarowany 22.08.03, 23:48
            > Niemieckie (marki nie podam). Pełen wypas - klima, komputer, pełna
            elektryka,
            > radio z cd, zmieniaczem i rds, silnik ponad 100 koni, ABS, BAS, ASR, 4
            poduszki

eeee...poza tym mam nadzieje ze to oczywiscie twoje a nie "rodzinne",bo mnie
            rozczarujesz Wielka Kupo

> Trochę antyków jest. Obrazy (nic szczególnego), stare meble (w tym jeden z
            > XVIII wieku), militaria (szable, szpady, przedwojenna dubeltówka Mauser, coś
            z średniowiecza i inne takie drobiazgi)

no niech bedzie,nie bede wymagajacy

> Salami jest. Sucha krakowska też. A zamiast szampana wolę Jacka Danielsa,
            > którego właśnie popijam (zdrówko!).
            zdrowko

> Do tego ubranka??Pieknie czarownik,pieknie,czyli licze ze co
            > > najmniej D&G?prawda???
            >
            > Van Graaf, Lee, Americanos, Wrangler, ale Pierre Cardin też się znajdzie.

tutaj pelne rozczarowanie...

>
            > Proszę - oto stawki U. wojfin.republika.pl/stanow03.htm do tego dolicz
            > dodatki.

no i nie mozna bylo tego od razu?

napisz na ten temat to co sugerowalem.
            >
            > Zadowolony?

jak diabli:))))))juz sie balem ze bede zazdrosny:D
            • wielki_czarownik Przerażające! 23.08.03, 00:00
              Coś musi mi Staruszek szybko awansować. Może wtedy będziesz zadowolony?
              • marcus_crassus no stanowczo licze na poprawe:)))) 23.08.03, 00:27
                przede wszystkim w kwestii ubranek i wystroju mieszkania,ubranka mozesz z
                drugiej strony opuscic,nie bedziemy sie snobowali:))))

ale wystroj mieszkania w takim wypadku to musisz poprawic - proponuje cos ze
                sztuki nowoczesnej zeby bylo trendy...:))))

• Gość: azm Re: Przerażające! IP: *.acn.pl 27.08.03, 23:14
                Wielki Czarowniku, a właściwie dlaczego nie idziesz w ślady swego Staruszka?
                Przecież za kilkanaście lat też byłbyś pułkownikiem i szychą, za własne
                pieniądze kupiłbyś sobie niemieckie auto (+/- 230 KM, a co...) z ABS, RDS, ABC,
                XYZ, w salonie fabrycznym... Nie lubisz dyscypliny wojskowej? Tupać na musztrze
                się nie chce? A może boisz się fali? Jak to z tobą jest?
                • wielki_czarownik Odpowiadam. 27.08.03, 23:39
                  Kto wie... może po studiach? Ale raczej idę w innym kierunku - prawo, polityka, biznes. To mnie bardziej pociąga. No i zarobki wyższe.
                  • marcus_crassus hahahahahaah,nie moglem sie opanowac:D 27.08.03, 23:58
                    czarownik po prostu nie poszedl do woja jako ze ma juz bardzo obmyslany plan
                    na swoje dalsze zycie - otoz jednym slowem czarownik postanowil zostac
                    milionerem i czlowiekiem sukcesu :))))))))

jak bylem maly to pamietam ze uzywalo sie takiego zwrotu "nie ma
                    rozsmieszanych" :)))))

czarownik,a bardziej biznes,prawo czy polityka???:))))

kiedy zaczynasz????po obronie prawda???:)))

ps do reszty osob -przepraszam ze dyskusja nie na temat ale osobowosc
                    czarownika jest dla mnie arcyfascynujaca,podobnie jak ex-ministra
                    Kolodki:))),nie moge sie powstrzymac:)))
            • gabriellecasey Ale kawioru na sniadanie - NIE JE!!!! 23.08.03, 00:08
              Krotko mowiac Wielki_czarownik zainteresowal swoim luksusem wiecznie czuwajace
              Sluzby Informacyjne ktorych jeden przedstawiciel sie zmeczyl slonkiem w Iraku i
              chcial dac dyla, ale go zapakowano w samolot spowrotem a zaraz po porocie drugi
              raz to szybko pod kapelusz jak go tam nie zastrzela, zakale Wojska Polskiego.

Co to jest? Kuklinowcki, przepraszm, jwp KIKLINSKI, zdrajaca pierwszej klasy
              (ciulu, przysiegales czy mamrotales? Przysiegales bo potem PODPISALES, becwale,
              pekno tych zdrajcow plus jedne nie znosi sloneczka.

Do tematu, fajnie masz wielki czarowniku, nawet jezeli CALA rodzina robi na ten
              luksus-to tez sie liczy. I nalezy sie WAM. W koncu rodzina twoja poswiecial sie
              PRL na ponad 50 lat wiec troche luksusu sie nalezy. Tak trzymac i uwazaj bo ten
              diesel ci prawa noge zrujnuje, wiesz to taki nerwobol od paluch prawej stopy.
              Przychodzi z czasem jak ta sieczkarnia wali na lewo i prawo. Acha, rozgladaj
              sie za pompa wtryskowa bo bedzie niedlugo jak znalazl. PS A jak ta sirka w
              paliwie dziala na ten cud niemieckiej motoryzacji? Woda i siarka to H2SO4, nie,
              no moze H2SO3 ale to cos obok tylko troche dluzej. Zazdroszcze ci tego Jack
              Daniels niemozliwie.
              • wielki_czarownik Re: Ale kawioru na sniadanie - NIE JE!!!! 23.08.03, 00:18
                gabriellecasey napisał:

> Krotko mowiac Wielki_czarownik zainteresowal swoim luksusem wiecznie
                czuwajace
                > Sluzby Informacyjne ktorych jeden przedstawiciel sie zmeczyl slonkiem w Iraku
                i
                >
                > chcial dac dyla, ale go zapakowano w samolot spowrotem a zaraz po porocie
                drugi
                >
                > raz to szybko pod kapelusz jak go tam nie zastrzela, zakale Wojska Polskiego.
                >
                > Co to jest? Kuklinowcki, przepraszm, jwp KIKLINSKI, zdrajaca pierwszej klasy
                > (ciulu, przysiegales czy mamrotales? Przysiegales bo potem PODPISALES,
                becwale,
                >
                > pekno tych zdrajcow plus jedne nie znosi sloneczka.

Co do tego powyżej to nie wiem jak to się ma do tematu sprawy.

>
                > Do tematu, fajnie masz wielki czarowniku, nawet jezeli CALA rodzina robi na
                ten
                >
                > luksus-to tez sie liczy.

Oczywiście, że cała.

I nalezy sie WAM. W koncu rodzina twoja poswiecial sie
                >
                > PRL na ponad 50 lat wiec troche luksusu sie nalezy.

To niemożliwe. Kiedy upadał PRL moi rodzice nie mieli jeszcze nawet własnego
                mieszkania. Dopiero za kapitalizmu się dorobili.

Tak trzymac i uwazaj bo ten
                >
                > diesel ci prawa noge zrujnuje, wiesz to taki nerwobol od paluch prawej stopy.
                > Przychodzi z czasem jak ta sieczkarnia wali na lewo i prawo.

Jest tempomat, więc to mi nie grozi.

Acha, rozgladaj
                > sie za pompa wtryskowa bo bedzie niedlugo jak znalazl. PS A jak ta sirka w
                > paliwie dziala na ten cud niemieckiej motoryzacji? Woda i siarka to H2SO4,
                nie,
                >
                > no moze H2SO3 ale to cos obok tylko troche dluzej.

Auto ma dopiero 3 miesiące - jeszcze na gwarancji.

Zazdroszcze ci tego Jack
                > Daniels niemozliwie.

Niepotrzebnie. Chętnie się podzielę. A tak na marginesie toJasio Wędrowniczek
                był lepszy.
        • Gość: Barszcz Re: fantastyczne wielka kupo IP: 216.127.82.* 23.08.03, 01:26
          marcus_crassus napisał:

> mozesz dodatkowo opisac to zachodnie "auto" kupione w "salonie" (licze ze
          > pochwalisz sie czyms klasy BMW minimum)-wyposazenie,siedzonka???a moze
          jakies
          > bajery???oraz opiszesz nam wszystkim swoje mieszkanko???jakis wystroj???
          styl???
          > Moze posiadasz dodatkowo bardziej znaczace dziela sztuki???Kossak???A moze
          > raczej Masson???jedzonko dobre???tzn salami czy moze raczej kawiorek z
          > szampanem???Do tego ubranka??Pieknie czarownik,pieknie,czyli licze ze co
          > najmniej D&G?prawda???
          >
          > czarownik-ty nie myslisz,to tragiczne - czy mozesz wiec jak juz odpowiadasz
          na
          > czyjes pytanie opisac dochody sluzb mundurowych w Polsce a nie opowiadac o
          tym
          > co jesz na sniadanie???
          >
          > albo jesli juz napisz na ten temat to co sugerowalem.

Widzisz marcus_crassus forum militaria bylo jednym z fajniejszych miejsc na
          forum GW gdzie w zasadzie nie bylo nienawisci i personalnych atakow.Pewnie
          teraz sie to zmieni patrz forum Swiat gdzie Ty i Tobie podobni (czesto o
          odmiennych pogladach)zamienili to forum w rynsztok ,dzisiaj atakujac
          personalnie wielkiego czarownika uczyniles krok w tym kierunku
          • marcus_crassus chyba zaszlo nieporozumienie:))) 23.08.03, 02:04
            jakich personalnych atakow?????post wielkiej ku...tzn czarownika tak bardzo
            mnie zainteresowal ze postaralem sie zeby go jakos rozwinal...bardzo spodobalo
            mi sie szczegolnie to w kwestii jedzenia oraz mieszkanka:)))))

rozwiniecie tez bylo ciekawe,dzieki temu wiem jak kup...tzn czarownik
            mieszka,ubiera sie,czym jezdzi i w ogole:))))

czuje ze bardzo mnie to emocjonalnie do niego zblizylo:)))

ja niestety nie bede sie rewaznowal opowiadaniem o moim mieszkanku,samochodzie
            i koszulkach:)))

a ty od razu takie czarne mysli ze jakis atak personalny,proponuje nieco
            medytacji,jogi i odgonienia tych czarnych mysli ze ludzie sa zli i maja
            wzgledem siebie takie okropne zamiary:)))

ps-poza tym to byla chyba jedna z najbardziej sympatycznych wymian postow z
            wielka kup...ciagle mi sie myli:)),z czarownikiem oczywiscie w historii:)))))

*******************************************************************************

ps-proponuje poza tym zajrzec do slownika i poszukac czym sie rozni "roznica
            pogladow" od "absurdu":)))
          • wielki_czarownik Drogi Barszczu 23.08.03, 11:30
            To normalna praktyka M_C. Personalne ataki tego osobnika na mnie trwają już
            długi czas, a ten jest wyjątkowo kulturalny jak na marcusa. Niestety militarna
            wiedza m_c jest równa zeru a jedyne co on tu robi to obraża wszystkich mających
            inne poglądy. Z tego właśnie powodu to forum w zasadzie umarło, a ludzie tu
            piszący przenieśli się na inne fora.
            Pozdr.
            • marcus_crassus alez oczywiscie wielka kupo:))))))) 23.08.03, 11:44
              moze ujmiemy to w ten sposob:)))bo te trzy rzeczy przyszly mi od razu do
              glowy:)))))

moj pierwszy kontakt z wielka kupa:

sprawa technologii laserowych:

-wielka kupa:gadacie bzdury m.c,lasery potrzebuja ogromnego zrodla
              energii,dlatego mozna je umiescic na lotniskowcu a np nie ma szans na
              satelitach:)))))

1)oczywiscie wielka kupo,miales zupelnie racje,kwestie dzialek
              laserowych,budowy obiektow w kosmosie o jakich kilkakrotnie pisalem oraz np
              laserowych zestawow p-lot nie wspominajac o takich szczegolach jak polozenie
              zrodla energii w innym miejscu :))) sa dla ciebie zupelnie
              niewytlumaczalne,prawda????

2)oczywiscie zgodnie z teoriami wielkiej kupy mamy w iraku juz ogroma
              rewolucje a trupy wsrod armii USA mozna liczyc w tysiacach (a teraz zerknij na
              wykresik ilu zolnierzy ginie np w tym miesiacu):)))))))),znow wielka kupa
              miala racje:))))))

hmmmm...taaaa wielka kupo,jestes rzeczywiscie swietny:)))

mam pytanko:masz jeszcze jakies ciekawostki do przemyslenia czy to wszystko na
              dzien dzisiejszy???

musialbym siegnac do starych postow zeby wydobyc wiecej bzdur twojej produkcji
              (nie bede jednak przeciez bawil sie w wyciaganie takich kwiatkow jak 1000 mm
              cos tam,bo sadze ze jednak to bylo przejezyczenie z twojej strony,chyba nie
              jestes az tak glupi),po prostu jak napiszesz glupote to zamiast sie z niej
              wycofac (a piszesz czesto) upierasz sie przy swoim zdaniu i wychodzi dodatkowy
              absurd do kwadratu:)))i to mnie zawsze bawi:)))
              • marcus_crassus tak z ciekawosci:))) 23.08.03, 11:51
                zerknalem sobie na jakas strone ze starych postow a tam oczywiscie wielka kupa
                w temacie "pindosi wygonieni z centrum faludzy":))))))

tak,to kolejny post bardzo trafny do sytuacji faktycznej:)))))juz ich nie ma w
                iraku?prawda???

ja ci sugerowalem wielka kupo 100x - pozostan przy kalibrach,rewolwerach i
                opisywaniu sprzetu z II wojny swiatowej :)))))),to ci wychodzi,po prostu jak
                sie bierzesz do innych tematow wychodzi tragedia:))),dlaczego nie ograniczysz
                siebie do czegos w czym sie nie kompromitujesz????naprawde tamte posty sa ok
                merytorycznie,a ty sie uparles gadac o rzeczach na ktorych sie po prostu nie
                znasz i stad takie kwiatki:)))))

ps-znalazles dla mnie cos o tych indiach????:)))to w sumie tamat nie na to
                forum ale ty chyba sie i tutaj o tym wypowiadales:))))))

znalazles ten tekst gdzie mowie ze "indie to kraj muzulmanski":))))takie twoje
                zdanie tez widnieje dokladnie na tym forum:)))),a moze znalazles cos w kwestii
                nowych rozwiazan????czy wciaz gadasz:a ja wiem lepiej ale sobie sam to
                znajdz:))))

czarownik,wlasnie dlatego ze wlazisz na takie tematy sprowadzasz sie do
                poziomu clowna:)
              • wielki_czarownik Re: alez oczywiscie wielka kupo:))))))) 23.08.03, 11:53
                marcus_crassus napisał:

np
                > laserowych zestawow p-lot nie wspominajac o takich szczegolach jak polozenie
                > zrodla energii w innym miejscu :))) sa dla ciebie zupelnie
                > niewytlumaczalne,prawda????

Już to widzę. Czołg ciągnie za sobą kabel do elektrowni atomowej, aby mieć
                energię do swojego laserowego działa.
                • marcus_crassus posluchaj czarownik 23.08.03, 12:11
                  boje sie ze mialem wieksze pojecie o wiekszosci spraw niz ty teraz w momencie
                  kiedy ty czytales koziolka matolka:)))))

problem w tym ze to o czym pisze to zupelnie nic nowego-fakt faktem ze pewnie
                  takich rzeczy nie ma w grach komputerowych :))))chocby bardzo ksztalcacych
                  takich jak cytowane przez ciebie "steel panthers" oraz pewnie nie zajmuje sie
                  nimi twoj tatus:))ale te dwa fakty nie oznaczaja ze tego nie ma,moze jak twoj
                  tatus awansuje a ty w koncu zmienisz te "americanos" na cos innego(cholera,nie
                  moge przelknac ze chodzisz a najbardziej pindosowskich rzeczach jakie mozna
                  sobie wyobrazic) i dodatkowo wtedy dowiesz sie od tatusia o paru innych
                  rzeczach:)))

na razie odsylam np chocby do bardzo starego pisemka o tym temacie:technika
                  wojskowa nr 1/91.

od tamtego czasu w prasie i w necie ukazalo sie tysiace publikacji,tamta byla
                  chyba jedna z pierwszcyh w prasie specjalistycznej w Polsce:))))))

poczytaj czarownik,poucz sie,pomysl a potem pisz swoje opinie,bo jak sie na
                  czyms nie znasz a cos ci sie "wydaje" to zazwyczaj oznacza ze znow gadasz
                  bzdury:))))
                  • wielki_czarownik Drogi marcusie. 23.08.03, 14:03
                    Podstawową cechą jaką musi spełniać sprzęt bojowy jest autonomiczność. Polega
                    ona na ty, że dany środek bojowy musi być w stanie działać w warunkach izolacji
                    od centrum dowodzenia/koordynacji itp. Popatrz na lotniskowce. Mają one własne
                    radary, oprócz tego mają wsparcie samolotów AWACS, a ponadto każdy z samolotów
                    i okrętów towarzyszących lotniskowcowi ma swój własny radar. A przecież
                    wystarczyłby jeden radar na cały zespół. Ale wtedy w chwili wyeliminowania tego
                    radaru cały zespół byłby ślepy i głuchy. Dlatego każdy ze środków bojowych ma
                    swój własny radar. I dlatego prawdopodobnie nigdy nie dojdzie do tego, że
                    środki bojowe będą pobierać energię z jednej centralnej stacji, gdyż wtedy
                    jedna rakieta/bomba mogłaby zatrzymać i zniszczyć całą armię. To jest militarny
                    elementarz. Zaś pomysł centralnego zasilania całej grupy bojowej jest wymysłem
                    idioty. Zobacz co się ostatnio stało w USA - jedna malutka awaria i 50 milionów
                    ludzi było bez prądu. Wyobrażasz sobie taką jedną malutką awarię np. podczas
                    bitwy? Nagle stają i przestają strzelać wszystkie wrogie pojazdy.
                    • marcus_crassus drogi czarowniku 23.08.03, 14:16
                      a kto Ci powiedzial ze cokolwiek bedzie nieautonomiczne???:)))))):D
                      • wielki_czarownik Ty. 23.08.03, 14:30
                        A jak ma być autonomiczny laserowy zestaw p-lot? Skąd on będzie brał energię?
                        Zamontujesz obok fotela kierowcy reaktor atomowy?? Dzisiaj da się zrobić czołg
                        z działem laserowym. Ale zapas energii starczy mu na 2-3 strzały (przy
                        zastosowaniu najlepszych akumulatorów żelowych) i te strzały raczej nie będą w
                        stanie zniszczyć innego czołgu. I nic nie wskazuje, aby to się w ciągu
                        najbliższych 30 lat zmieniło. Brak jest odpowiedniego źródła energii. Małego,
                        wydajnego, taniego, odpornego na przciążenia i wstrząsy, bezpiecznego i nie
                        wybuchowego. I nie ma na razie żadnego projektu takiego źródła. Bo siłownie
                        plazmowe zupełnie się nie nadają (wielkie, ciężkie, gorące, niestabilne) a
                        jonowe mają zbyt małą wydajność.
                        • marcus_crassus :) 23.08.03, 14:45
                          widzisz czarownik:)))

ja ty normalniejesz to i ja moge byc mily:)))

nie bede siedzial i ci robil odpisow technicznych z jakis magazynow
                          typu "TW",wiec dam dobry adresik:)

poczytaj sobie

home.achilles.net/~jtalbot/history/starwars.html
                          (to w ogole ciekawa stronka + ciekawe linki dla osob zainteresowanych high-
                          tech w armii)

bedziesz tam mial rowniez o zrodle zasilania w roznych wypadkach:)))(bedzie
                          nawet o tym o czym mowilem)

ale zeby to znalezc minimum wyslku musisz wlozyc:)))

na dzis koniec,musze sie zajac robota:)))
                          • marcus_crassus ps-dokladne info o projekcie 23.08.03, 14:49
                            members.rogers.com/biglasers/continuous/helex.html
                            • wielki_czarownik Ale 23.08.03, 15:34
                              Jest tam wyraźnie napisane. W teorii 10 ton paliwa starcza na max. 50 strzałów.
                              Moc raczej niezbyt wielka - do zestrzelania rakiety wystarczy, ale z dużym
                              samolotem już sobie raczej nie poradzi. Trafienie w ten 10 tonowy zbiornik to
                              ogromne BUM w całej okolicy. Odpada jako pojazd taktyczny - za duża masa,
                              wielkość i w związku z tym niezbyt duże możliwości opancerzenia. Rodzaj
                              stosowanego paliwa raczej uniemożliwia stosowanie tego czegoś w ruchu (odpada
                              czołg laserowy). Poza tym jak widzisz budują to już ze 30 lat i jak na razie
                              nic dobrze działającego im nie wyszło. Między innymi wiem, że wyniknęły
                              problemy z tym "samolotowym laserem". Turbulencje powodowały niebezpieczeństwo
                              niekontrolowanej reakcji w zbiorniku z paliwem - samolot mógłby strzelać tylko
                              przy idealnych warunkach pogodowych i w prostym torze lotu.
                              Tak więc teoria, a praktyka to zupełnie różne rzeczy.
                              • marcus_crassus Re: Ale 23.08.03, 18:33
                                czarownik,starczy.:)))mial wejsc do wyposazenia armii niemieckiej pod koniec
                                1998,pewnie problemy finansowe naszego zachodniego sasiada nie pozwolily na
                                to...moze sie ruszac i moze dzialac:)))i strzelac tez.Jedyny minus - strzal
                                musi byc w dostepnym kacie- za horyzont nie strzeli:))

tutaj masz cos jeszcze dosc ciekawego.

abcnews.go.com/sections/scitech/TechTV/techtv_laserartillery030416.html
                                USAF poza tym do 2010 zatwierdzilo plan wprowadzenia dzialek laserowych
                                montowanych na samolotach:)))

ps-ja nie twierdze ze to wszystko juz dziala i jezdzi-ale jestesmy w trkacie
                                gdy na pole walki wchodzi zupelnie nowy system uzbrojenia...

samoloty zanim osiagnely stan efektywnosci z II WS tez potrzebowaly ponad 30
                                lat...

wiec gadanie ze to o czym mowie jest bzdura to bzdura
                                • wielki_czarownik Mam książkę z końca lat 60. 23.08.03, 19:09
                                  To książka o broni strzeleckiej. Jest tam napisane, że USA chce do końca lat 70 wprowadzić do użytku broń laserową. Są zdjęcia i przypuszczalne parametry prototypowej broni (karabinów i pistoletów). Jak widać od końca lat 70 minęło ponad 20 lat i dalej nic się w tej materii nie zmieniło.
                                  • marcus_crassus Re: Mam książkę z końca lat 60. 23.08.03, 19:15
                                    moze z wydawnictwa "biblioteczka skrzydlatej polski":))))

hehe,jesli tak to nie wierz temu co tam pisza:)))

poza tym wtedy to byly spekulacje-dzis to wszystko jezdzi,lata i
                                    strzela,pytaniem jest nie "czy" ale "kiedy".
                                    • wielki_czarownik Re: Mam książkę z końca lat 60. 23.08.03, 19:17
                                      1. Czy myślisz, że w PRL-owskiej książce gloryfikowaliby USA i wypisywali takie rzeczy, gdyby była to nieprawda?
                                      2. Tam też była broń która działała i strzelała.
                                      • marcus_crassus Re: Mam książkę z końca lat 60. 23.08.03, 22:14
                                        wiec sie nie pomylilem:)))???to "biblioteczka"???

taa...ksiazeczka jest swietna,podaje mase typow broni rodem ze "star treka"

najbardziej podobala mi sie

"bomba grawitonowa",tez miala juz wtedy byc testowana przez USA:)))(tak tak-
                                        nie "grafitowa" ale grawitonowa),podobno zwiekszala wieloktrotnie grawitacje
                                        na danym terenie:))))

o ile sie nie myle (dawno to czytalem) bylo tez cos o implantach ktore sie
                                        wszczepia i kontroluje umysl:)))

w archiwum X by sie tej lektury nie powstydzili:)))

ps-tylko do tej ksiazki mialem zastrzezenia,reszta serii jest nawet fajna.
                                        • wielki_czarownik Pomyliłeś się. 23.08.03, 22:43
                                          Tytuł brzmiał "Broń strzelecka" wydawnictwo MON. W książce opisano rozwój broni strzeleckiej od pradziejów (łuki i wyrzutnie oszczepów) poprzez wszystkie epoki aż do lat 60 XX wieku. Bardzo interesująca pozycja. Chyba nawet była używana jako podręcznik w szkołach oficerskich. Opisano między innymi wady i zalety poszczególnych systemów, typów amunicji, celowników itp. Wiesz, że z pistoletu Luger P08 można strzelać bez spustu i rękojeści - z samej lufy. Gdybyś to przeczytał, to byś wiedział.
                                  • marcus_crassus Re: Mam książkę z końca lat 60. 23.08.03, 19:16
                                    ps-bron strzelecka tez juz wprowadzaja (jesli o tym mowimy)

ale to na inny dzien czarownik - sa juz ciekawe egzemplarze:)))

• Gość: technior Re: Jak sie obecnie zyje polskim rodzinom woskowy IP: *.wmc.com.pl 23.08.03, 08:29
      Nie jest tragicznie,ale to zależy od wielu czynników:-gdzie sie słuzy,co się
      robi,czy żona pracuje.
      Ja daję sobie radę.
      W tym temacie najwięcej można dowiedzieć się tutaj :

steviewhite.proboards18.com/index.cgi?action=logout
      Bardzo dobre forum o tematyce wojskowej-prowedzone dla wojskowych ,przez
      wojskowych.
      POLECAM.
    • Gość: JOrl Marcuss i 1000 mm IP: *.halo.provector.pl 23.08.03, 17:49
      marcus_crassus napisał:

> (nie bede jednak przeciez bawil sie w wyciaganie takich kwiatkow jak 1000 mm
      > cos tam,bo sadze ze jednak to bylo przejezyczenie z twojej strony,chyba nie
      > jestes az tak glupi),po prostu jak napiszesz glupote to zamiast sie z niej
      > wycofac (a piszesz czesto) upierasz sie przy swoim zdaniu i wychodzi
      dodatkowy
      > absurd do kwadratu:)))i to mnie zawsze bawi:)))

Marcusie, wez sie na wstrzymanie na ten 1000 mm temat, bo znajde czas i Tobie
      na ten temat odpisze. Na Twoj post. Pamietam ze go napisales.
      I tylko dlatego nie odpisalem, bo naprawde nie mam czasu. Niestety w Niemczech
      kryzys, bezrobocie i musze jeszcze wiecej jak zwykle pracowac.
      Pozdrowienia
      • marcus_crassus ja cos napisalem??? 23.08.03, 18:34
        mozliwe,juz zapomnialem...sprawdze:)))

• gabriellecasey Wielki Czarowniku: 24.08.03, 16:58
      Zrodlo energii moze byc rozwiazane przy pomocy nadprzewodnosci, tzn wtedy moze
      sie nagle okazac ze nie potrzeba kabla do elektrowni.

Moze pochodzic z generatora uwazanego obecnie w szkolach za perpetuum mobile.
      Takie rozwiazania byly juz stosowane w amerykanskich rakietach.
      Pomysl, masz solar cell i slonce. Czy solar cell to perpetuum mobile? Nie.

Pomysl, masz ziemie i magnetyzm ziemski. Powiedzmy ze masz generator
      wykorzystujacy ten magnes. Czy to to byloby perpetuum mobile? Nie.

Widziales kawalek metalu wycietego przez CNC? Laser CO2 jest dosyc paskudnym
      narzedziem zeby byc w jego okolicy.

Czy sa bronie laserowe gotowe do uzytku? Na pewno tak. Czy sa uzywane? Na razie
      nie.
      • wielki_czarownik Morze to jest szerokie i głębokie. /nt 24.08.03, 17:55
      • Gość: JOrl Re: Wielki Czarowniku: IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.03, 18:50
        gabriellecasey napisał:

> Zrodlo energii moze byc rozwiazane przy pomocy nadprzewodnosci, tzn wtedy
        moze
        > sie nagle okazac ze nie potrzeba kabla do elektrowni.
        >
        > Moze pochodzic z generatora uwazanego obecnie w szkolach za perpetuum mobile.
        > Takie rozwiazania byly juz stosowane w amerykanskich rakietach.
        > Pomysl, masz solar cell i slonce. Czy solar cell to perpetuum mobile? Nie.
        >
        >
        > Pomysl, masz ziemie i magnetyzm ziemski. Powiedzmy ze masz generator
        > wykorzystujacy ten magnes. Czy to to byloby perpetuum mobile? Nie.
        >
        > Widziales kawalek metalu wycietego przez CNC? Laser CO2 jest dosyc paskudnym
        > narzedziem zeby byc w jego okolicy.
        >
        > Czy sa bronie laserowe gotowe do uzytku? Na pewno tak. Czy sa uzywane? Na
        razie
        >
        > nie.

nastepny specjalista od techniki sie odezwal. Jak to ma byc z
        nadprzewodnictwem? I rozwiazaniem problemu energii?
        Widac ze na fizyce sie nie znasz. I sie nie wychylaj z takimi propozycjami. Bo
        wygladasz mi na braciszka M.C.
        Pozdrowienia

• marcus_crassus nareszcie nasz maly JOrl 24.08.03, 19:26
          jorl,jestem zachwycony,nasz maly JOrl jest swietnym ekspertem od wszelkich
          technologii a takze doskonalym analitykiem:)))))

wszystko co mowi JOrl znakomicie sie sprawdza:)))

-sek w tym ze cos mi tutaj nie gra - JOrl mowi ze to lipa a
          izraelscy/brytujscy/amerykanscy naukowcy laduja w to miliardy dolarow i
          wprowadzaja do uzbrojenia (tak tak JOrl,jest to juz w trakcie - nawet
          karabinki laserowe):))))

-najwyzszej klasy naukowcy pracujacy dla najbardziej renomowanych instytutow
          pracuja pelna para a JOrl mowi ze to lipa:))))))

-gospodarka USA przezywa ozywienie (to nieco z innej beczki) a JOrl mowi ze to
          lipa,ze USA chyli sie ku upadkowi:)))),rynek dla JOrla to oczywiscie
          pryszcz,bo JOrl przeciez WIE:)))))rynek moze sie mylic - JOrl nigdy:))))

-HAARP to lipa,JOrl o tym wie - ladujaca w projekt miliony $ armia USA to
          oczywiscie jest w bledzie,JOrl wie o tym:))))

-caly zestaw projektow High-Tech,jak projekt Echelon,mikroroboty,samoloty
          bezpilotowe,bomba "E" etc to lipa,JOrl wie bo JOrl jest specjalista...

wiesz co JOrl - najbadziej zadziwia mnie jedna rzecz- tym razem juz z zakresu
          zdrowia psychicznego - jak wszystko moze caly czas wygladac inaczej niz ty
          twierdzisz a ty jednoczesnie jestes tak pewny tego co mowisz???

wiesz co JOrl-jestes podobny do czlonka jakies sekty,zupelnie niezmacona
          wiara,brak faktow ktore ja potwierdzaja jest nieistotny:))))wystarczy
          wiara:))))

ps-napisz kiedys cos jako kontrargument konkretnego poza tym ze "ja jestem
          specem,ja pracuje w tej branzy,ja czytam pisma,ja to i ja tamto",wiesz co
          JORl,gowno mnie obchodzi co ty czytasz,napisz cos do rzeczy a nie jak to
          robisz zawsze mase tekstu gdzie podajesz ZERO faktow,bo to sie staje nudne.
          • Gość: JOrl Re: nareszcie nasz maly JOrl IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.03, 19:38
            Ja wiem, ze sie denerwjesz marcusie. I ze Ciebie zloszcze. Ale moze tylko cos
            innego. Byles wielkim przyjacielem dr. J.K. prawda? Razem trabiliscie o pax
            americana. A zauwazyles, jak jemu ostatnio zaczyna switac, ze sie myli?
            Opowiadal wiele o swoich kumplach prof. doradcach waszego premiera od polityki
            zagranicznej. A mi sie zdaza czasami takiego w radiu posluchac. I przed paru
            miesiacami ci kumple J.K. bunczuczni byli jak Ty. A teraz zaczynaja inaczej
            spiewac. I J.K. jakos tez.
            Nie sadzisz, ze jest powod do zastanowienia?
            A ze Ciebie denerwuje ze sie na tym znam na czym Ty nie, ale lubisz o tym
            gadac, to trudno.
            Ale juz kiedys Tobie powiedzialem, ze Wy, polscy politycy, odpowiecie za ten
            durny kierunek polityki zagranicznej ktory wybraliscie. Bo igracie z losem
            narodu. Amatorzy.
            J.K. juz to przeczuwa.
            Zapytaj go.
            Pozdrowienia
            • marcus_crassus ps jeszcze jedno:))) 24.08.03, 20:11
              oczywiscie ze wszyscy to amatorzy-JOrl,przeciez ja to juz napisalem - wszyscy
              to hobbysci,amatorzy i niedzielni kierowcy...

oprocz jednego,przez Boga samego nam zeslanego JOrla przewielebnego:)))))

on jeden ma WIEDZE,WSZYSCY NA SWIECIE MYLA SIE,TYLKO JOrl wie.jak mowie-jak
              wyglada rzeczywistosc nie ma znacznia(przypomina mi sie anegdotka jak to
              profesor robil doswiadczenie na muszce,pozniej muszka miala latac kilka razy
              szybciej - studencipatrza a mucha zdechla,mowia : panie profesorze,ona nie
              lata,ona zdechla,profesor na to:hmmm...mozliwe,ale nie powinna):)))))

to jest wlasnie to co prezentujesz JOrl-wiara i wiara i jeszcze raz
              wiara...sorry, JOrl,jak bede chcial pogadac o wierze to wejde na
              forum "religia":))
          • Gość: JOrl Re: nareszcie nasz maly JOrl IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.03, 19:44
            Jeszcze, Twoje posty o tych wspanialosciach prosto z USA przypominaja mi
            niemiecka propagande o tych V-broniach w 2 WS. Juz, juz i zbudujemy cos tam i
            wygramy wojne. Nie widzisz tutaj podobienstw? Niemcy tez ukrywali przed swoim
            narodem porazki i nazywali to skracaniem frontu. I cos u Ciebie tez jakos
            zaprzestales liczyc zwyciestwa USA w Iraqu. I gadasz o Cudownych Bronich.
            Psychologicznie zrozumiale. Jakies nadzieji musisz sie trzymac. Aby nie widziec
            ta szara codziennosc. Np. w Iraq.
            Pozdrowienia
            • wielki_czarownik JOrl jesteś bogiem!!! 24.08.03, 20:01
              Fantastyczny tekst!! Gratuluję!!
            • marcus_crassus :))) 24.08.03, 20:05
              JOrl,mowiac szczerze za bardzo nie wiem o czym napisales te posty...

musze cie jednak rozczarowac - nie gadam o cudownych broniach USA ze wzgledu
              na sympatie do USA - gadalem z rownym zapalem o wspanialych pomyslach III
              rzeszy- nie z sympatii do Hitlera ale dlatego ze bylo to naprawde cos
              ciekawego...

przykro mi bardzo-jak jakis niesamowity projekt urodzi sie w
              Rosji/Niemczech/Etiopii to bede nim rownie zainteresowany - po prostu z
              tematyki wojskowosc interesuje sie wlasnie glownie dzialem high-tech na
              wspolczesnym polu walki.

nie mam zamiaru gadac tutaj o Iraku - to forum militaria - wiec tematyka
              sytuacji w Iraku moze powinna byc tu poruszana tylko wyjatkowo,przy waznych
              wydarzeniach:)))
              JOrl,problem w tym ze tylko USA maja obecnie takie projekty,bo na pewno nie
              Niemcy ani Euroland:))))i Euroland miec nie bedzie dopoki nie przeksztalci
              swojej struktury na wzor USA-bis:)))

ale to niewazne-JOrl,twoje posty mnie nie denerwuja,raczej irytuja,dlatego ze
              wlasnie nigdy nie powiesz nic konkretnego,zadnych faktow,nic,niczego co
              potwierdza to co ty mowisz,tylko non stop to samo:ja jestem ekspert i ja
              wiem...litosci.

JOrl,wojska USA stacjonuja w bodajze 127 krajach:)))(link do stanu obecnego
              mojego autorstwa jest na forum-poszukaj) a ty mowisz o skracaniu
              frontu,JOrl,mam mala prosbe-jak kolejnym razem chcesz zebym sie ustosunkowal
              do twojego postu nie pisz o pogladach J.K. ani Swietego Mikolaja tylko twoj
              post ma zawierac:

-sytuacje faktyczna + ewentualnie twoj komentarz : zauwaz kontrukcje moich
              postow -unikam komentarzy (chyba ze jak cos tlumacze jak Tobie) - daje link do
              strony gdzie jest opisany jakis fakt,interesuja mnie fakty a nie 4 stronnicowy
              post pt "Jorl-poglady i opinie",od tego mam sasiada zenka i frania:)))))
              • Gość: JOrl Re: :))) IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.03, 21:59
                Po prostu Swiat sie przeksztalca w wielobiegunowy. I USA staraja sie temu
                przeszkodzic za wszelka cene. Nie wiadomo jeszcze za jaka. I nigdy nie
                powoedzialem, ze USA upadnie. Po prostu bedzie jednym z biegunow Swiata. Ale
                bedzie musiala zyc na wlasny koszt. Bo teraz okrada Swiat, korzystajac z tej
                pozycji wyrobionej w latach 90. Deficytem za 500 mild$/rok. I nie tylko tym.
                Niestety nie wiadomo tylko jak sie potoczy wszystko. Bo USA ma ogromne
                mozliwosci wiele szkodzic. W koncu jest pierwsza potega na swiecie. Ale Swiat
                jest duzo wiekszy. Po prostu USA nie jest Rzymem. Co najwyzej Atenami ze
                Zwiazkiem Morskim. Jak sie skonczylo, wiadomo.
                Pozyjmy zobaczymy.
                Pozdrowienia
                • gabriellecasey Poki co Jori wszystko jest robione w Chinach 25.08.03, 02:56
                  Swiat jest wielobiegunowy powiadasz...

Podaj jeden kraj ktory podskoczy? A jak podskoczy to co sie z nim dzieje.
                  Irak? Kto jest w Iraku? Kto zaklada kajdanki z plastyku? Komu.

Syria? Patrz na Syrie, Iran, Korea. Zraz sie ta wilobiegunowosc skonczy.

To ze nie ma poprawy wzrostu gospodarczego to masz racje. A kiedy bedzie? Nie
                  wiem. A ze pisza inaczej to fakt. Pismaki zawsze pisza inaczej niz
                  rzeczywistosc wyglada.
        • gabriellecasey Re: Wielki Czarowniku: 25.08.03, 02:45
          Gość portalu: JOrl napisał(a):

> gabriellecasey napisał:
          >
          > > Zrodlo energii moze byc rozwiazane przy pomocy nadprzewodnosci, tzn wtedy
          > moze
          > > sie nagle okazac ze nie potrzeba kabla do elektrowni.
          > >
          > > Moze pochodzic z generatora uwazanego obecnie w szkolach za perpetuum mobi
          > le.
          > > Takie rozwiazania byly juz stosowane w amerykanskich rakietach.
          > > Pomysl, masz solar cell i slonce. Czy solar cell to perpetuum mobile? Nie.
          > >
          > >
          > > Pomysl, masz ziemie i magnetyzm ziemski. Powiedzmy ze masz generator
          > > wykorzystujacy ten magnes. Czy to to byloby perpetuum mobile? Nie.
          > >
          > > Widziales kawalek metalu wycietego przez CNC? Laser CO2 jest dosyc paskudn
          > ym
          > > narzedziem zeby byc w jego okolicy.
          > >
          > > Czy sa bronie laserowe gotowe do uzytku? Na pewno tak. Czy sa uzywane? Na
          > razie
          > >
          > > nie.
          >
          > nastepny specjalista od techniki sie odezwal. Jak to ma byc z
          > nadprzewodnictwem? I rozwiazaniem problemu energii?
          > Widac ze na fizyce sie nie znasz. I sie nie wychylaj z takimi propozycjami.
          Bo
          > wygladasz mi na braciszka M.C.
          > Pozdrowienia
          >
          Oducz sie inwektyw na dzien dobry. Nadprzewodnictow pozwala zmniejszyc
          opornosc. A jak mniejsza opornosc to i mniejszy pobor mocy. A problem
          generatora w oparciu o magnetyzm ziemski to boje sie juz poruszac skoro nawet
          zwykle pojecie mocy powoduje u ciebie zamroczenie umyslowe. Z uszanowaniem.
          • gabriellecasey przepraszam, to bylo do tgo jori. 25.08.03, 02:46
            co do twojego pochodzena to nagle mnie olsnilo. Ze tez wy jestescie tacy latwi
            do przewidzenia.
    • Gość: jarek Jako zdrajcom Polski zylo im sie niezle. IP: *.bredband.comhem.se 25.08.03, 07:11
      Jak juz mowil Filip Macedonski, trzeba dobrze placic zdrajcom, bo przujaciele
      nie pomagaja ci za pieniadze.
      • wielka_czarowna_kupa Re: Jako zdrajcom Polski zylo im sie niezle. 26.08.03, 16:19
        a niektorych diabelski pomiot tez sie niezle miewa co widac na tym forum.
    • Gość: JOrl gabriellecasey IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.03, 18:28
      No coz, drogi gabriellecasey jak widze jestes co nieco dziecinny. A conajmniej
      sie tak zachowujesz. Tak jak dzieci sie przezywaja przekrecajac
      imiona/nazwiska, tak i Ty przekrecasz moj nick.
      Zreszta cos z tymi nickami tez jest smiesznie. Wybrales sobie taki, ktory jest
      prawie taki sam jak znana z Forum Swiat Gabi. Ciekawe dlaczego?
      Ale teraz troche wiecej o Twoich postach:
      Ja napisalem:
      >Po prostu Swiat sie przeksztalca w wielobiegunowy.

a Ty nato:

>Swiat jest wielobiegunowy powiadasz...

Widzisz ta roznice pomiedzy tymi zdaniami?
      Jasne jest, ze ja pisze, ze Swiat sie przeksztalca w wielobiegunowy, a Ty
      mowisz, ze ja twierdze, ze JEST.
      Taki rodzaj dyskusji to nie ze mna. Dziecinny, zreszta tak samo jak z nickiem.

Znow Twoje slowa:
      >Podaj jeden kraj ktory podskoczy? A jak podskoczy to co sie z nim dzieje.
      >Irak? Kto jest w Iraku? Kto zaklada kajdanki z plastyku? Komu.
      >Syria? Patrz na Syrie, Iran, Korea. Zraz sie ta wilobiegunowosc skonczy.

W swoich postach pisze wyraznie, ze tak naprawde toczy sie wojna nie o Irak,
      tylko o Europe Zachodnia. I Japonie. Bo to sa ci prawdziwi przeciwnicy USA. Sa
      to wysoko rozwiniete, wysoko produktywne kraje majace ogromny przemysl. Europa
      Zachodnia wiekszy jak USA, Japonia porownywalny. Oczywiscie podstawowym
      czynnikiem jest istnienie Rosji. Bo tylko Rosja ma militarne mozliwosci
      powstrzymania USA. Naturalnie chodzi tu o strategiczne bronie. I wlasnie
      dlatego ze Rosja istnieje i podnosi sie po tych ogromnych problemach przebudowy
      komuny na kapitalizm, wlasnie ci najwazniejsi dotychczasowi wasale USA Niemcy i
      w niedalekiej przyszlosci Japonia (to jest nieniknione!) przestana byc wasalami.
      A Ty mi tu przytaczasz jakies kraiki! Ale prawda, ta zastepcza wojna USA o
      utrzymanie hegemonii nad swoimi dotychczysowymi wasalami D/Jap obciaza bardzo
      USA. Nawet z tymi Iraqami.
      Co do podskoczenia. "Podskoczyla" Francja, Niemcy, Turcja. I co? I NIC!
      Pamietasz, jak zolnierze tureccy NIE nie wpuscili wojska amerykanskiego,
      pchajacego sie przez Turcje na Irak? Nawet Turcja nie ma sankcji, prawda? Amis
      sie teraz slinia aby im w Iraqu pomogla! A gdzie kara za "poskoczenie"?

Nie wiem, czy przekrecajac moje poglady, robisz to z niezrozumienia, czy tez
      taka masz metode dyskusji. Niezbyt wazne wlasciwie, ale nie ze mna takie
      numery!

A moze troche o technice? Twoje slowa:

>Oducz sie inwektyw na dzien dobry. Nadprzewodnictow pozwala zmniejszyc
      >opornosc. A jak mniejsza opornosc to i mniejszy pobor mocy.

Nie jest problem z przesylaniem energii ze sprawnoscia np. 80%. Robi sie to od
      dawna. Linie przesylowe energi elektrycznej tego dowodza. Polprzewodnictwo
      energii nie wytwarza. A o to przeciez chodzi tutaj.
      A jeszcze do trzymania nadprzewodnictwa potrzeba bardzo niskich temperator.
      Np -200°C. Temperatra cieklego azotu. I aby ta temperature miec, trzeba
      wlasnie ogromne ilosci energii zuzyc. Nadprzewodnictwo uzywa sie aby moc
      wytworzyc ogromne pola magnetyczne do specjanych celow. Ale ogromnym kosztem.

Znowu Twoje slowa:
      >A problem
      >generatora w oparciu o magnetyzm ziemski to boje sie juz poruszac skoro nawet
      >zwykle pojecie mocy powoduje u ciebie zamroczenie umyslowe. Z uszanowaniem.

Smialo, poruszaj te problemy! Ja w mojej pracy kostruuje urzadzenia
      elektroniczne. Tez urzadzenia wykorzystujace prawa fizyki. Np. sensory. Pola
      magnetyczne tez. Obiecuje, ze NIE dostane zacmienia umyslu! Nie boj sie! Opisz
      dokladnie te perpetia mobile! Fizyka to moj swiat zawodowy!

Ciekawe, dalej bedziesz przekrecac moj nick? I to co powiedzalem? Smialo, tacy
      ludzie tez maja prawo do zycia. Tez mnie ciekawia. Tak socjologicznie. Do czego
      sa zdolni w tym przekrecaniu.
      Pozdrowienia
    • Gość: Paul Jak zyje sie mnie wielkiemu Paulowi!!!!!HA, HA!!! IP: *.lodz.mm.pl 01.09.03, 23:29
      gabriellecasey napisał:

> info.onet.pl/1,15,11,2644428,8313726,forum.html
      > Bardzo serio
      >
      > Jestem córką emyrytowanego pułkownika.Dwadzie ścia lat temu mojej rodzinie
      > żyło się świetnie-co roku wczasy za ranicą(Węgry,Bułga
      > ria ,wycieczki,Krym... ),sklepy specjalnie dla mundurowych i ich rodzin,Mama
      > nie pracowała (polonistka),ja ukończyłam dobre liceum i podjełam studia
      > (matematyka) ,następnie psychologia,.Rodzi nom wojsowych powodziło się
      > świetnie.Nie wiem jak to wygląda obecnie gdyż ani ja ani mój mąż nie
      > pracujemy w wojsku ,a moi rodzice przeprowadzili się do ukochanej Gdyni ja
      > zostałam w Warszawie. Ale gdybym mogła wybierać nigdy nie chciałabym być
      > córką wojskowego.
      Mam "piekne" 60 metrowe mieszkanie i tez samochod "z salonu";-}. Mam "kino
      domowe" i expres do kawy. Mam staly dostep do netu, ale nie wiem jaki, bo ktos
      przyszedl i zainstalowal. Mam to i tak w dupie. Wiesz dlaczego? Bo swoj
      samochod "z salonu" parkuje na strzezonym parkingu, a jak pojechalem do kina z
      kobieta, to zapierdolili mi boczne lusterko, bo naiwny nie zaparkowalem na
      poziomowym parkingu z pospiechu. Wszystko dzialo sie w centrum Lodzi. W domu
      mam podwojne metalowe drzwi jak do sejfu. Mam to w dupie, bo jak wychodze z
      domu wieczorem to musze sie za siebie ogladac, a na ulicy i w sklepie ludzie
      smierdza. Ojciec kobiety z ktora jestem ma "wille". Stary, zajebista duza
      willa pod Lodzia. Ale to tez mam w dupie, bo wyglada jak forteca z alarmami,
      murem na 12', kolcami i drutem kolczastym. Z basenu tego nie widac, bo jest
      piekny ogrod i krzaki ozdobne przy murze. Jej ojciec ma bron i tez sie boi.
      Boi sie, bo kojezanka mojej kobiety, corka jakiegos znanego adwokata byla
      szantazowana, spalili jej samochod i musial wynajac ochroniarzy. Mam 2 pecety,
      kilka par butow i garniturow. Mam wiecej kredytu w bankach niz (jak sie
      dowiedzialem z gazet) pani poslanka SLDowa za przeproszeniem Blochowiak. Mam
      telewizor w sypialni i kuchni. Mam czajnik elektryczny i golarke, do
      podcinania brody. Mam nowe meble "z salonu" i dywany z "salonu". Mam
      niebieski, perfumowany papier toaletowy, zegarek za ponad $2000 i tez mam to w
      dupie, bo jak ide napic sie piwa do jednego z najdrozszych lokali w Lodzi, to
      nie moge sie odpedzic od prawdziwych biedakow w tym kraju - nie z wyboru, ale
      dlatego ze klika ktora podzielila sie tym pieknym krajem w roku 89 okradla
      swych obywateli do cna. Uszanowanie,
      Paul
      • Gość: Paul Ha, Ha......to oczywiscie do WC bylo;-}n/t IP: *.lodz.mm.pl 01.09.03, 23:45
      • marcus_crassus hehe,zen sie Paul zen:))))) 02.09.03, 04:07
        willa z basenikiem po lodzi sama nie chodzi;)))))
        • Gość: Paul Re: hehe,zen sie Paul zen:))))) IP: *.lodz.mm.pl 02.09.03, 13:42
          marcus_crassus napisał:

> willa z basenikiem po lodzi sama nie chodzi;)))))
          Hehehehehehe;-}}}}}}}}. Ty obrzydliwy materialisto;-}}}. Uszanowanie,
          Paul
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka