matrek 30.07.08, 20:13 Eurotorp podaje ze lekka torpeda MU90 Impact znajduje sie " w masowej produkcji" dla Polski. ktos cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech6j Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:31 ale z czego będziemy tymi torpedami strzelać? Z kajaków? Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:37 wojciech6j napisał: > ale z czego będziemy tymi torpedami strzelać? Z kajaków? Na szczescie mozna toto zrzucac z gory. Co to my mamy, co lata nad Baltykiem? kanie? karasie? zurawie? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:41 MW nie ma samolotów bojowych. Prawie zgadłeś:). Bryzy, Kanie i Anakondy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:50 wojciech6j napisał: > MW nie ma samolotów bojowych. Prawie zgadłeś:). Bryzy, Kanie i Anakondy. Anakonda... Jak to groznie brzmi. Prawie jak Sea Hawk, czy inny Apache. Cholera... z czego ja sie smieje? Wcale nie jest mi do smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek tak, a'propos 30.07.08, 20:53 matrek napisał: > wojciech6j napisał: > > > MW nie ma samolotów bojowych. Prawie zgadłeś:). Bryzy, Kanie i Anakondy. > > > > Anakonda... Jak to groznie brzmi. Prawie jak Sea Hawk, czy inny Apache. > > Cholera... z czego ja sie smieje? Wcale nie jest mi do smiechu. > Ile my mamy tych maszyn? Zeby prawie czterdziestomilionowego panstwa nie bylo stac na przynajmniej z 15 - 20 maszyn w kazdej bazie... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: tak, a'propos 30.07.08, 20:55 Kan jest chyba 3-4, Anakond tez pare,Bryz bedzie kolo 10(wszystkich wersji,nie liczac typowych AN-28),Mi-14 z 8. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: tak, a'propos 30.07.08, 20:57 browiec1 napisał: > Kan jest chyba 3-4, Anakond tez pare,Bryz bedzie kolo 10(wszystkich > wersji,nie liczac typowych AN-28),Mi-14 z 8. To na zabezpieczenie Zatoki Gdanskiej nie wystarczy, a gdzie reszta wybrzeza? Gdzie ochrona zewnetrzna baz? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: tak, a'propos 30.07.08, 21:03 No patroluja glownie Bryzy, Anakondy lataja tylko do wypadkjow na morzu(problemy z kutramni itp.)kanie jak pisalem to inna bajka bo policyjne. A Mi-14 to jak na razie nie maja czego zwalczac,choc jakis nastepca tez dla nich jest przewidziany w programie smiglowcowym. A no i dochdza jeszcze bodaj 4 SH-2 z OHP. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: tak, a'propos 30.07.08, 21:08 browiec1 napisał: > No patroluja glownie Bryzy, Anakondy lataja tylko do wypadkjow na > morzu(problemy z kutramni itp.)kanie jak pisalem to inna bajka bo > policyjne. A Mi-14 to jak na razie nie maja czego zwalczac,choc > jakis nastepca tez dla nich jest przewidziany w programie > smiglowcowym. A no i dochdza jeszcze bodaj 4 SH-2 z OHP. SH-2 z OHP ma swoje zadania, a nie wyreczanie brygad z wybrzeza. Poza tym jak dlugo jeszcze toto moze latac? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: tak, a'propos 30.07.08, 21:09 No SH-2 pierwszej mlodosci nie sa,tak ze i dlugo pewnie nie pociagna. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tak, a'propos 31.07.08, 09:40 Wedle "ostatnich" doniesień Ni-14PŁ będą latać do 2015 roku a Kamany o rok lub dwa dłużej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: tak, a'propos 30.07.08, 21:08 lotnictwo.net/doc.php?doc=08031701 Tu co nie co o Bryzie, tu o Kamanie z Mu-90, i cos takiego: Departament Zaopatrywania Sił Zbrojnych Al. Niepodległości 218, 00- 911 Warszawa oraz Terenowy Oddział Techniki Morskiej (TOTM) zaprasza do składania ofert na dostawę: Przenośnego przyrządu t. PPS do strzelania torpedowego systemu LWT MU-90 na OHP Nr referencyjny postępowania: DZSZ/144/XI-41/UZ/PRZ/Z/2008 Termin składania ofert upływa dnia 28.05.2008 r. godz. 10.00 www.biuletyn.mon.gov.pl/?idstrona=146 Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Wiesz co? 30.07.08, 21:15 Nie wiem czy sie smiac czy plakac. Fajnie ze z budzetu sfinansowano modernizacje jednego samolotu.... Pytanie jest takie - gdzie jest system? Gdzie jest system obrony wybrzeza? gdzie jest system zakupu w realnym - podkreslam realnym - terminie (a nie w ciagu 30 lat) samolotow i smiglowcow pozwalajacych na faktyczna kontrole wod terytoroalnych i strefy ekonomicznej? przeciez co nam pomoga "trzy" samoloty? Okej, nie ma pieniedzy, rozumiem. Tzn rozumiem ze gdy nie ma pieniedzy nie mozna kupic, ale nie rozumiem dlaczego nie ma pieniedzy. Dlaczego w kazdym innym kraju sa pieniadze tylko nie w Polsce. Na nic nie ma pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:22 No to przeciez widziales niedawno raport o tym jak fatalny jest stan floty i ze niedlugo moze przestac istniec(zreszta i tak radzila sobie marynarka niezle przy tak tragicznym finansowaniu). Zreszta ostatnio wrzucilem tu artykul ze sprawne sa 3 okrety a reszta badz wymaga remontu badz bezposrednio zlomowania. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:25 browiec1 napisał: > No to przeciez widziales niedawno raport o tym jak fatalny jest stan > floty i ze niedlugo moze przestac istniec(zreszta i tak radzila > sobie marynarka niezle przy tak tragicznym finansowaniu). Zreszta > ostatnio wrzucilem tu artykul ze sprawne sa 3 okrety a reszta badz > wymaga remontu badz bezposrednio zlomowania. Tak widzialem, ale mam wrazenie ze nasz MON traktuje flote troche pomacoszemu. Licza sie BWP i utrzymanie zakladow klepiacych stal pancerna wg technologii z lat piecdziesiatych. Flota zas jest dla naszych wojskowych w cywilnych garniturach, tym czym byla dla Sarmatow w XVII wieku - "takim wiekszym stawem, po ktorym co najwyzej pare kaczek moze poływac". Cytat prawie oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:28 zeby choc nasze f-16 miałymożliwość przenoszenia jakiegoś pocisku PW, ale chyba nie ma nic w asortymencie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:33 To nawet nie chodzi o to,bo dostosowanie to pewnie nie problem. Tylko tych samolotow jest za malo zeby jeszcze mialy odwalac zadania lotnictwa morskiego. jakby doszlo co do czego to i tak mialyby pelne rece roboty w zadaniach p-p i p-z. Dlatego potrzeba np. dobrych OP. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:44 wojciech6j napisał: > zeby choc nasze f-16 miałymożliwość przenoszenia jakiegoś pocisku PW, ale chyba > nie ma nic w asortymencie. Oczywiscie ze jest: Mk 54, czy MU90 wlasnie, ale jak napisal browiec, F-16 jest zbyt malo dlo ochrony obszaru powietrznego Polski, zeby jeszcze mialy wykonywac zadania ochrony Baltyku. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:35 No ale jak juz widzialem wczesniej na tym forum,niektorzy z naszych Kolegow tez podwazaja sensownosc utrzymania floty - bo i tak ja zaraz zatopia(a jeszcze inni pewnie Ci powiedza ze nam to niepotrzebna marynarka bo ja wykorzystuje sie do "wojen imperialnych" a to nie dla nas i mamy na tylkach siedziec w domu). Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:39 browiec1 napisał: > No ale jak juz widzialem wczesniej na tym forum,niektorzy z naszych > Kolegow tez podwazaja sensownosc utrzymania floty - bo i tak ja > zaraz zatopia(a jeszcze inni pewnie Ci powiedza ze nam to > niepotrzebna marynarka bo ja wykorzystuje sie do "wojen > imperialnych" a to nie dla nas i mamy na tylkach siedziec w domu). Zastanawiam sie, jak musza sie czuc oficerowie naszej floty. Jak bardzo sfrustrowani musza byc, ze musza plywac na takich kobenach, Ohapach, czy innych kilo sprzed 40 lat, w ktorych nawet nie ma miejsca zeby sie wysrac, a co dopiero pospac 4 godziny miedzy wahtami. Gdy wysylaja ich na natowskie cwiczenia, w ktorych cwicza takai podwodne razem z Gotlandami... przeciez to nic tylko podciac sobie zyly elektryczna maszynka do golenia. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 30.07.08, 21:54 Z tego wszystkiego to Kilo jest pewnie jeszcze najnowoczesniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: Wiesz co? 30.07.08, 22:02 browiec1 napisał: > Z tego wszystkiego to Kilo jest pewnie jeszcze najnowoczesniejszy. Po prostu postawilem sie w sytaucji tych oficerow, ktorzy musza wykonywac swoja prae na takim a nie innym sprzecie. Jak nic przypomina mi to wszystko sieprien' 39, z tym ze tamci mieli lepsza systuacje, bo mieli przynajmniej na swoje czasy najlepsze okrety podwodne swiata. przynajmniej czesc z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wiesz co? 31.07.08, 09:45 I co by było dowcipniej po OHP-ach i Kobbenach nie zostanie nawet złom a ORP Orzeł będzie jeszcze pływał!:) - Mylisz się Matruś "Warszawianka" ma dopiero kole 20 lat! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 31.07.08, 13:23 Szkoda w sumie ze jest ylko jeden(mialy byc chyba dwa?) Dobrze ze go wtedy nie sprzedali jak to bylo w planach(bo niby za duzy - jak sie ma wielkosc Orla do innych okretow podwodnych na Baltyku?) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wiesz co? 01.08.08, 08:25 Browiec miało być nie 2 tylko 3 (z opcją na czwarty)! Niestety skończyła się kasa po tym pierwszym!:( - Pod tym względem trzeba porównywać okręty o podobnym czasie powstania czyli na przykład z Holenderskim Walrus/Zeeleeuw, Niemieckim typ 209/1200 lub Japońskim Yuushio! Ze wszystkich tych okrętów typ Projekt 877E "Paltus" jest największy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Wiesz co? 01.08.08, 12:37 No to jak wedlug Ciebie wielkosc Orla pasuje na baltyk? Bo wedlug mnie to nie jest okret wielkosci lotniskowaca zeby byl za duzy.Awe. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wiesz co? 01.08.08, 12:55 Nie bałdzo!:) Po prostu w tamtych czasach ZSRR nie produkował mniejszych jednostek tego typu(oczywiście pomijając "lilipucie"op)! Na takie morza jak Bałtyk Rosjanie zaprojektowali okręty typu Projekt Amur-950/Amur-1000/Amur-1500 ale to dopiero nie dawno! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: tak, a'propos 31.07.08, 09:34 Dokładnie 10 sztuk Mi-14PŁ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:53 Takie jedno male "ale": Bryza chyba jeszcze nie zostala dostosowana do zrzutu torped(ma zdaje sie powstac specjalny wariant,bo w roli "torpedowca" nie moze zabrac tego wszystkiego co zabiera jako rozpoznawczy), Kania to jest policyjna(zmodernizowany Mi-2) a Anakonda chyba w ogole nie zrzuca torped bo to smiglowiec ratowniczy. Torpedy maja przenosic Mi-14 PŁ i ewentualnie jakies okrety(nie wiem czy na OHP lub rakietowcach serii 660 nie robili jakichs przymiarek do tego celu). Zreszta MU-90 to z pare lat temu zamowili. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:54 browiec1 napisał: > Takie jedno male "ale": Bryza chyba jeszcze nie zostala dostosowana > do zrzutu torped(ma zdaje sie powstac specjalny wariant,bo w > roli "torpedowca" nie moze zabrac tego wszystkiego co zabiera jako > rozpoznawczy), Kania to jest policyjna(zmodernizowany Mi-2) a > Anakonda chyba w ogole nie zrzuca torped bo to smiglowiec > ratowniczy. Torpedy maja przenosic Mi-14 PŁ i ewentualnie jakies > okrety(nie wiem czy na OHP lub rakietowcach serii 660 nie robili > jakichs przymiarek do tego celu). Zreszta MU-90 to z pare lat temu > zamowili. A OHP nie ma Mark 46? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:57 Mozliwe zxe ma ale to wyjatek w naszej flocie i cos chyba kombinowali z ujednoliceniem uzbrojenia, tylko wlasnie nie dam glowy ze to byly OHP. Cos tez kombinowano z przezbrojeniem Kaszuba,tylko kwestia rozbijala sie o oplacalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 20:58 browiec1 napisał: > Mozliwe zxe ma ale to wyjatek w naszej flocie i cos chyba > kombinowali z ujednoliceniem uzbrojenia, tylko wlasnie nie dam > glowy ze to byly OHP. Cos tez kombinowano z przezbrojeniem > Kaszuba,tylko kwestia rozbijala sie o oplacalnosc. Pytam, o te Mk 46, bo to standardowe uzbrojenie torpedowe dla O.Hazard Perry. Oryginalne wyrzutnie, oryginalne systemy elektroniczne, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 21:01 No wiem,ale cos mi sie tak po glowie tlucze ze z jakichs okretow przynajmniej testowo zdejmowano wyrzutnie i montowano te do MU-90. Ale to bedzie dokladniej wiedzial Cossack. Odpowiedz Link Zgłoś
cossack Re: MU90 dla Polski 30.07.08, 23:04 browiec1 napisał: > No wiem,ale cos mi sie tak po glowie tlucze ze z jakichs okretow > przynajmniej testowo zdejmowano wyrzutnie i montowano te do MU-90. MU-90 można wystrzelić ze standardowej wyrzutni torped kalibru 324 mm (w przypadku PMW z okrętów typu OHP). Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 03:47 No sami widzicie panowie ze to za malo na czerwonego sovieciarza. Nie ma sie z czym pokazac. A kiedys byly sny imperialne,flota oceaniczna i "Liga Morska i Kolonialna" Pozostala tylko piosenka,morze nasze morze,bedziem ciebie wiernie strzec a pozniej chyba z honorem lec na dnie morza oczywiscie. Ale,udane sa parady,galony,nozka w gore,defilada i nasi kapelani w szarfach a sa najlepsi w NATO. No i nasi chlopcy w dalekim Afganistanie stracili cnote. Najtrudniej jest pierwszy raz zabic swojego zyda jak mawiali SS mani. Dzisiaj nasi chlopcy mysla tak samo. Fotka przy zabitym z wyrwanymi jajami,jakies naszywki,moze tatuaz pod pacha. Zyd zamienil sie na afganczyka a za niemca pracuje polak. Tak mu dopomoz Bog. Prosze panie ministrze pamietac o zwiekszonej liczbie kapelanow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 09:32 Pudło Matruś!:) Dokładnie to Mi-14PŁ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 09:47 marek_boa napisał: > Pudło Matruś!:) Dokładnie to Mi-14PŁ! > -Pozdrawiam! Wyraznie piszesz, ze to do mnie, ale nie skopiowales mojego postu, wiec nie za bardzo wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 11:09 Postów nie kopiuję z zasady!:) Odpowiedź napisałem na jeden z pierwszych Twoich postów z pytaniem " z czego zrucać MU-90"! Niestety system wkleja posty gdzie chce:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 11:12 marek_boa napisał: Niestety system wkleja posty gdzie c > hce:( > -Pozdrawiam! Wyciepac admina! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 11:42 To nie Admin Matruś tylko system! Mylisz skutek z przyczyną!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: MU90 dla Polski 31.07.08, 12:22 marek_boa napisał: > To nie Admin Matruś tylko system! Mylisz skutek z przyczyną!:) > -Pozdrawiam! To nic, ale i admin reprezentuje tu zwierzchnosc, wiec kowal zawinil, ale cygana powiesza :) Odpowiedz Link Zgłoś