gregorxix
18.08.08, 17:33
No więc jak to jest z rakietą PAC-3? Ma głowice odłamkową z zapalnikiem zbliżeniowym czy nie ma? Do niedawna byłem przekonany że ma, choćby na podstawie danych zawartych pod tymi linkami:
www.fas.org/spp/starwars/program/patriot.htm
oraz
www.designation-systems.net/dusrm/app4/pac-3.html
Na stronie Lockheeda znalazłem tylko notkę:
"...also utilizes a unique lethality enhancer designed to increase performance envelope against air-breathing targets..."
Przy czym w artykule pod pierwszym linkiem ten "lethality enhacer" opisany jest jako... głowica odłamkowa.
I żyłem sobie w przekonaniu (błędnym?) że PAC-3 ma "rezerwową" głowicę bojową na wypadek gdyby się z celem minął, dopóty w czasie dyskusji na innym forum nie zostałem "zastrzelony" cytatem z artykułu Gruszczyńskiego i Fiszera (lotnictwo 11/07, niestety jak na złość to jeden z nielicznych numerów którego nie posiadam):
"Jednakże PAC-3 ma dużo mniejsze możliwości w zakresie zwalczania celów aerodynamicznych - ma mniejszą prędkość i wyraźnie mniejszy zasięg, a także nie ma głowicy bojowej, niszczy bowiem cele energią kinetyczną bezpośredniego trafienia"
No więc jak to jest? A może pociski te w fazie testowej nie posiadały głowicy bojowej otrzymały ją później w efekcie rozwoju systemu?