marcowsky 13.10.08, 20:57 Wszyscy wystraszeni rosyjskimi rakietami, żadnej dyskusji na forum nie widze czy niewidomy jestem? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80625,5801088,Rosja_przeprowadzila_proby_miedzykontynentalnych_rakiet.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 21:18 marcowsky napisał: > Wszyscy wystraszeni rosyjskimi rakietami, żadnej dyskusji na forum nie widze > czy niewidomy jestem? > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80625,5801088,Rosja_przeprowadzila_proby_miedzykontynentalnych_rakiet.html Dyskusja byla. Strzelaja niemal codziennie, czasem nawet po dwa pociski jednego dnia. Jak nie R-29RM, to R-30, albo i jeden i drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 21:50 Sława! Nie maja nic do powiedzenia w jakiekolwiek dziedzinie, ropa i gielda moskiewsk w dól... nastroje minorowe, to se postrzelaja... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 23:07 ignorant11 napisał: > Sława! > > Nie maja nic do powiedzenia w jakiekolwiek dziedzinie, ropa i gielda > moskiewsk w dól... > nastroje minorowe, to se postrzelaja... > > Forum Słowiańskie > gg 1728585 Mozna zrozumiec ze seria udanych testow waznej broni, poprawilaby samopoczucie spoleczene, w spoleczenstwie dla ktorego sila militarna kraju jest wazniejsza od sily sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 23:23 Tu o tym tez jest. www.altair.com.pl/start-1864 A dyskusji nie ma wielkiej bo i czym tu sie podniecac? Ze 20-letnia rakieta oderwala sie od ziemi a nie ekspolodowala w silosie?:) Postrzelali i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 23:26 Tez byłem zdziwiony że rakieta z 1987 wystartowła i doleciała, czyli radziecko-rosyjska technika wojskowa działa!Strach sie bać;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosja wystrzeliła kilka rakiet. 13.10.08, 23:30 No bo to byla rakieta po przedluzonym resursie,wiec to bylby taki test czy przedluzanie sie udalo:) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i chlopaki 13.10.08, 23:55 browiec1 napisał: > No bo to byla rakieta po przedluzonym resursie,wiec to bylby taki > test czy przedluzanie sie udalo:) Tu wlasciwie nie ma z czego sie smiac, bo chodzi o r-29rm, czyli Siniewe, ktorej program rozwoju wznowiono, wydaje sie ze jako alternatywe na wypadek niepowodzenia programu R-30, czyli Bulawy. Co wiecej, program zmierza do zastapienia 4 glowic MIRV, 10 glowicami tego rodzaju o sile 100 Kt kazda. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: chlopaki 14.10.08, 00:13 To ja nie pisalem o Siniewie tylko starym Topolu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: chlopaki 14.10.08, 00:19 browiec1 napisał: > To ja nie pisalem o Siniewie tylko starym Topolu. Rzecz w tym ze testy dotycza obu pociskow, w obydwu przypadkach wykorzystuje sie starsze egzemplarze i prasowe tych testów "objectivy" sa podobne. To zreszta normalna praktyka. Od czasu do czasu US Air Force przeprowadza testy za pomoca co starszych Minutemanów. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: chlopaki 14.10.08, 00:35 No ale skoro Siniewa dopiero jest wprowadzana na uzbrojenie jak moga wykorzystywac jej strasze modele?Bo chodzi o Siniewe a nie rakiete z ktorejh ja rozwinieto.No i naisz cos wiecej o probach amerykanskich,bo o ile o rosyjskich duzo sie pisze to o amerykanskich nie slyszalem.Tak rzadko sa prowadzone? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: chlopaki 14.10.08, 00:59 browiec1 napisał: > No ale skoro Siniewa dopiero jest wprowadzana na uzbrojenie jak moga > wykorzystywac jej strasze modele?Bo chodzi o Siniewe a nie rakiete z > ktorejh ja rozwinieto.No i naisz cos wiecej o probach > amerykanskich,bo o ile o rosyjskich duzo sie pisze to o > amerykanskich nie slyszalem.Tak rzadko sa prowadzone? R-29RM (3M37) kod traktatowy RSM-54, kody NATO SS-N-23 i Skiff, naprowadzanie bezwladnosciowe z korekcja gwiezdną (stellar), nawigacja satelitarna, naped 3-stopniowy na paliwo ciekle. Zasieg z 4 glowicami MIRV 8300 km, przenoszone przez okrety 667BDRM (Delta IV). Po raz pierwszy wprowadzono do uzytku w 1986 roku, program czesciowo zawieszono bodajze w 1988 r, odnowiono go jednakże, zmierzajac - o czym juz wspomnialem - do zastapienia 4 glowic, dziesięcioma. Glowice poruszaja sie po splaszczonej trajektori, na zmiany trajektorii, - o czym mowa w niektorych enuncjacjach prasowych - czyli na zamiane MIRV na MaRV, nie ma zadnych dowodów, ani informacji ze zrodel niezaleznych. Tu i owdzie pojawiaja sie spekulacje, ze R-29RM jest przygotowywany takze dla okretów projektu 955 (Borei), na wypadek niepowodzenia programu R-30 (Bulawa) Co do amerykanow - owszem, USAF rzadko testuje swoje ICBM-y, bo nie prowadzi w tej chwili zadnego programu rozwojowego tego rodzaju broni. USA od czasu do czasu testuje "reliability", czyli wiarygodnosc pociskow, inaczej mowiac, czy 40-letnie pociski nie zepsuja sie w trakcie lotu i trafia tam gdzie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś