aso62 26.04.09, 21:45 Dziś rano w Komsomolsku-na-Amurie rozbił się czwarty egzemplarz (trzeci lotny) Su-35. Wypadek nastąpił przy kołowaniu na pasie, podczas przygotowań do zaplanowanego na poniedziałek pierwszego lotu. Pilot żyje, samolot total. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dirloff Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 22:16 To Rosjanie zaliczyli pierwszą małą wtopę z Su-35. Nihil novi sub sole. Amerykanie również "kasują" własne Raptory. Coś mnie jednak zastanawia. Co to znaczy "rozbił" się "przy kołowaniu na pasie"? Puknął w coś, zjechał z pasa, zahaczył o coś? Czy naprawdę się rozbił porządnie? Wbił się w inny samolot, budynek, infrastrukurę zakładowego lotniska? Nie rozumiem tego: "samolot total"? PS. Mógłbyś zalinkować tę informację? Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 22:25 dirloff napisał: > Coś mnie jednak zastanawia. Co to znaczy "rozbił" się "przy > kołowaniu na pasie"? Puknął w coś, zjechał z pasa, > zahaczył o coś? Nie jest to jasne, nie jest nawet do końca jasne czy rozbił się kołując czy przy starcie. Tylko dziwne, że startowałby w niedzielę gdy lot zaplanowany był na jutro. > Czy naprawdę się rozbił porządnie? Wbił się w inny samolot, > budynek, infrastrukurę zakładowego lotniska? Nie rozumiem > tego: "samolot total"? To znaczy kasacja. Spalił się. > > PS. Mógłbyś zalinkować tę informację? Nie ma do czego. Media o tym jeszcze nie informują. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 22:43 > To znaczy kasacja. Spalił się. W takim razie mogło to nie być winą pilota lub urządzeń nawigacyjnych, lecz mogło dojść np. do spięcia lub wybuchu. Silnik, zbiornik na paliwo, instalacje elektryczne, elektroniczne... > Nie ma do czego. Media o tym jeszcze nie informują. Zatem na czym opierasz tę infromację? Wywiad, biznes, kumpel do wódki z Komsomolska?;) Odpowiedz Link Zgłoś
ueberflieger Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 22:48 www.kommersant.ru/news.aspx?DocsID=1162366 Odpowiedz Link Zgłoś
ueberflieger Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 22:49 www.forumavia.ru/forum/2/4/635342092722395737021240735724_1.shtml?topiccount=12 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 23:10 dirloff napisał: > Zatem na czym opierasz tę infromację? Wywiad, biznes, kumpel do wódki z > Komsomolska?;) Zrozum ze na tym forum ludzie niechetnie ujawniaja swoje zrodla informacji, zwlaszcza jesli nie dotyczy to jakichs przypadkowych zrodel, lecz stale żródła ktorymi sie posluguja, a uwazaja je za dobre. I maja do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 23:25 > Zrozum ze na tym forum ludzie niechetnie ujawniaja swoje zrodla informacji, > zwlaszcza jesli nie dotyczy to jakichs przypadkowych zrodel, lecz stale żródła > ktorymi sie posluguja, a uwazaja je za dobre. I maja do tego prawo. Ej, spokojnie, spokojnie matrek. Przecież to pytanie w gruncie rzeczy było retoryczne, do tego w formie żartu. Do tego akcentująca to bużka emotikona. Nie chcę przecież nikogo stąd tropić czy dekonspirować. Odpowiedz bądż jej brak zależy wyłącznie od chęci, dobrej woli czy humorku aso62;) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 23:27 dirloff napisał: > > Zrozum ze na tym forum ludzie niechetnie ujawniaja swoje zrodla informacj > i, > > zwlaszcza jesli nie dotyczy to jakichs przypadkowych zrodel, lecz stale ż > ródła > > ktorymi sie posluguja, a uwazaja je za dobre. I maja do tego prawo. > > > Ej, spokojnie, spokojnie matrek. Przecież to pytanie w gruncie rzeczy było > retoryczne, do tego w formie żartu. Do tego akcentująca to bużka emotikona. Nie > chcę przecież nikogo stąd tropić czy dekonspirować. Odpowiedz bądż jej brak > zależy wyłącznie od chęci, dobrej woli czy humorku aso62;) A jak on ma na takie pytanie zareagowac? Odpowiedziec Ci "nie dam bo nie chce sie dzielic swoimi zrodlami", czy zignorowac twoje pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Rozbił się Su-35 26.04.09, 23:44 > A jak on ma na takie pytanie zareagowac? Odpowiedziec Ci "nie dam bo nie chce > sie dzielic swoimi zrodlami", czy zignorowac twoje pytanie? Normalnie, tak po ludzku, po gentlemensku. Zignorować moje pytanie, odp. trójkropkiem z uśmieszkiem, napisać że wolałby nie odpowiadać, że od kochanki lub tego "kumpla od wódki" lub po prostu napisać prawdę. Tak naprawdę to nie czekałem i nie spodziewałem się odpowiedzi, ponieważ - niech powtórzę - pytanie było retoryczne, w formie żartu. Wiadomym jest, że nasze informacje mogą się opierać na żródłach medialnych, wojskowych, biznesowych lub całkiem towarzysko-prywatnych. Po prostu, samemu pisząc o czymś, staram się to zalinkować, choćby tą powszechną i wyśmiewaną Wikipedią, aby mieć jakiś minimalny fundament, podstawę tematu. Dlatego, przecież nie nachalnie, poprosiłem aso62 o link. Jacyś Wy tu wszyscy jesteście nerwowi i drażliwi. Czasem dyskusje na tym forum wyglądają niczym te latynoskie walki kogutów. Kto kogo zadziobie, zadrapie...;) Cóż, zostawmy to. Rozlewam po dużym drinku B. Black dla Ciebie, dla aso62 i dla siebie. Cheers:) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 08:53 emotikona. Nie > chcę przecież nikogo stąd tropić czy dekonspirować. Odpowiedz bądż jej brak > zależy wyłącznie od chęci, dobrej woli czy humorku aso62;) Dirlofie, zadnych "tajemnic". WIadomosc i tym ze Su-25 rozbil sie na pasie powiedzial jeden ze stalych forumowiczow grOOmi (mieszka w Komsomolsku-na-Amurze) z fachowego forum www.sukhoi.ru za jakies pol godziny po awarii. www.sukhoi.ru/forum/showthread.php?t=52605&page=13 Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 21:26 > WIadomosc i tym ze Su-25 rozbil sie na pasie Chyba się przejęzyczyłeś, mówimy o Su-35... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Rozbił się Su-35 28.04.09, 09:55 > > WIadomosc i tym ze Su-25 rozbil sie na pasie > > Chyba się przejęzyczyłeś, mówimy o Su-35... To byla literowka. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 he 27.04.09, 12:46 Zrozum ze na tym forum ludzie niechetnie ujawniaja swoje zrodla informacji, > zwlaszcza jesli nie dotyczy to jakichs przypadkowych zrodel, lecz stale żródła > ktorymi sie posluguja, a uwazaja je za dobre. czyzby web brygadzisci o ktorych tak lubia pisac web idioci? Odpowiedz Link Zgłoś
aso62 Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 26.04.09, 23:30 Pilot się katapultował, samolot pojechał dalej i się wypalił. Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 26.04.09, 23:47 > Pilot się katapultował, samolot pojechał dalej i się wypalił. To musiało groteskowo wyglądać, katapultowanie się z samolotu będącego na pasie. Chyba że - jak napisałeś - mógł już lądować lub się wznosić. Wypalił się? Nie gasili...?;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 27.04.09, 08:48 Bo to raz piloci katapultowali sie na ziemi? A wypalil sie,bo owszem gasili.Tyle ze w wozach strazackich w zbiornikach byl jeno spiryt.A zamiast piany gasniczej orogasy na zakaske:) Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 27.04.09, 21:30 > Bo to raz piloci katapultowali sie na ziemi? Wiem, że nie raz, lecz i tak wygląda to groteskowo;) > A wypalil sie,bo owszem gasili.Tyle ze w wozach strazackich w > zbiornikach byl jeno spiryt.A zamiast piany gasniczej orogasy na > zakaske:) Nie przesadzaj z tym alkoholem w zbornikach, browiec1. A propos, był taki zabawny motyw w "Zmiennikach" Bareji, jak strażacy na lewiżnie przemycali benzynę w zbiorniku wozu stażackiego, i właśnie podczas takiej akcji zatrzymano ich i w dozorze milicyjnym skierowano na akcję gaśniczą. Nie muszę chyba dopowiadać, czym to się skończyło...;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 28.04.09, 12:52 Do tego wlasnie nomen omen pije:) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 27.04.09, 11:13 dirloff napisał: > To musiało groteskowo wyglądać, katapultowanie się z samolotu będącego na pasie > . Samolot nie wznosil sie. PO prostu fotele pozwalaja katapultowac sie na zerowej wysokosci i zachowac zycie pilota. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Już jasne - zapalił się przy kołowaniu 27.04.09, 18:18 dirloff napisał: > > Pilot się katapultował, samolot pojechał dalej i się wypalił. Wszystkie współczesne fotele wyrzucane sa klasy 0-0. Czyli działają przy zerowej wysokości i prędkości. > > To musiało groteskowo wyglądać, katapultowanie się z samolotu będącego na pasie > . > Chyba że - jak napisałeś - mógł już lądować lub się wznosić. Wypalił się? Nie > gasili...?;) Kiedyś 2 F16 zderzyły się na pasie startowym. Jeden pilot zginął i chyba oba samoloty total loss. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 13:42 A Amerykanie widac się zabezpieczaja aby jakiejs katastrofy nie było,to chyba pierwszy raz w historii robi się cos takiego? wyborcza.pl/1,75248,6541928,Promy_do_pary__czyli_remont_Kosmicznego_Teleskopu.html Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 13:52 browiec1 napisał: > A Amerykanie widac się zabezpieczaja aby jakiejs katastrofy nie > było,to chyba pierwszy raz w historii robi się cos takiego? > wyborcza.pl/1,75248,6541928,Promy_do_pary__czyli_remont_Kosmicznego_Teleskopu.html Moje wlasne zdjęcie atlantisa commons.wikimedia.org/wiki/File:Atlantis_STS-117_Launch_Pad_39A.JPG?uselang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Suki -nieloty:))) 27.04.09, 15:01 Sława! Moskale pozadroscili Nowozelandczykom Nielotów Kiwi... :)) buhahahaha bardzo mi sie podoba rosowiecka tiochnika. :)) Dzwony co nigdy nie biły.., armaty co nigdy ni wystrzeliły. OP klas Kurs czy Komsomolec jednorazowego zanurzenia... Myslałem ze i suki sa jednorazowego startu.., ale ciubaryki zaskoczyli nawet mnie wynaleziem bezstartowych samolotów. :)) buahahahha Rozumiem ze skoro do tej pory nie ladowali to mogli nas atakowac metoda joponsko arabska... A tepier to nawet za Japońca ani Araba moskale robic nie potrafia. :)) buaahahahha] Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 21:19 aso62 napisał: > Dziś rano w Komsomolsku-na-Amurie rozbił się czwarty egzemplarz > (trzeci lotny) Su-35. Wypadek nastąpił przy kołowaniu na pasie, . nie przy kołowaniu na pasie a w czasie rozbiegu do startu w wyniku awarii hamulców - jak podaje Lenta.ru - samolot nie mógł ani wystartować ani zatrzymać się zboczył z trasy uderzył i w przeszkodę Odpowiedz Link Zgłoś
dirloff Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 21:33 News z Altaira. Silniki zatem: www.altair.com.pl/start-2843 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rozbił się Su-35 27.04.09, 21:53 niegracz napisał: > aso62 napisał: > > > Dziś rano w Komsomolsku-na-Amurie rozbił się czwarty egzemplarz > > (trzeci lotny) Su-35. Wypadek nastąpił przy kołowaniu na pasie, > . > > nie przy kołowaniu na pasie a w czasie rozbiegu do startu > w wyniku awarii hamulców - jak podaje Lenta.ru - > samolot nie mógł ani wystartować ani zatrzymać się > zboczył z trasy uderzył i w przeszkodę Awarii silnika, a lenta.ru sie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Rozbił się Su-35 28.04.09, 16:12 podkoniec lat 60 jeden facio katapultował się na lotnisku bemowo W HANGARZE. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rozbił się Su-35 29.04.09, 07:52 To chyba takie uparte bicie glowa w mur:) Odpowiedz Link Zgłoś