Dodaj do ulubionych

10 najciekawszych obiektow militarnych w Polsce

IP: *.bredband.comhem.se 23.12.03, 09:49
Szanowni uczestnicy forum

Jakie jest Waszym zdaniem 10 najciekawszych obiektow militarnych w Polsce ?

Na wiosne przyjezdzam do Polski ze szwedami ktorzy interesuja sie
militariami. Chcialbym pokazac jak najlepiej kraj mojich przodkow. Jak zwykle
czasu bedzie malo, a ambicje wielkie. I mam ogromny problem co wybrac.
Czy pokazac w kategori fortyfikacji z roznych epok: Malbork, kwatere Hitlera,
Cytadele Warszawska? – interesujace obiekty, ale nie polskie.
Czy pokazac Grunwald, Muzeum W.P. w Warszawie i ORP Blyskawice? – polskie
obiekty.
Czy postraszyc sowietami i zabrac ich do Legnicy?

W wypatku klasycznych zabytkow jest lista UNESCO i sprawa wyboru jest latwa:
Starowka Warszawska, Zamosc, itd….
Ale obiekty militarne, z tego co wiem, nie posiadaja odpowieniej listy.
Ktos moglby taka stwozyc – moze to forum.
Oczywiscie kryteria wyboru sa trudne, i tak np:
Okres- I wojna
Wydarzenie- front rosyjsko – austryjacki
Postac- Szwejk (postac fikcyjna, ale znana z ksiazki)
Miejsce- Gorlice
I teraz nasowaja sie nastepujace pytania: Co jest najwazniejsze?, Czy
wydarzenie?, Czy postacie?,
Czy obiekt jest dobrze zachowany?
W/w Starowka Warszawska nie jest orginalem, ale jest na liscie UNESCO. Ja
mieszkam w Sztokholmie gdzie jest muzeum okretu ”Waza”, ktory poszedl na dno
w wczasie dziewiczgo rejsu - byla to kleska militarna, ale obiekt jest
powszechnie znany na swiecie. To muzeum odwiedzlo w tym roku 790 tys. osob.

Co wybrac w Polsce i wg. jakich kryteriow?

Dlatego zwracam sie do Was o pomoc.
Piotr

Obserwuj wątek
    • Gość: bonzo7 Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.k1.isko.net.pl 23.12.03, 10:09
      Dosyć skomplikowana sprawa .
      Jaki okres czasu wchodzi w grę ? Bo jak będą 3 - 7 dni to będziesz musiał ich
      nieżle pogonić aby zobaczyli wszystko co w/g mnie jest ważne .
      Wyjądujecie na wybrżeżu ?
      Ja zaczołbym od okretu Błyskawica i zwiedzenia Gdańska / Oliwa , Starówka /
      Kierując sie w stronę Warszawy oczywiście Malbork , gdyby czas pozwolił
      moglibyście wyskoczyć do Lidzbarka W , Olsztyna , Św. Lipki , i do kwatery
      Hitlera .
      Polecałbym także Giżycko z twierdzą Boyen .
      Toruń
      Warszawa - koniecznie Starówka , Muzeum Wp
      Jeżeli są to fanatycy militariów i podziemi koniecznie wypad na Dolny Śląsk ,
      a tam : Sztolnie Walimia , KOpalnia uranu w Kowarach , Kopalnia Złota w Zlotym
      Stoku ,Zamki Ksiaz , Czocha , Chojnik , Twierdza Kodzko .
      Wycieczka do MRU .
      To narazie tyle , pozdrawiam .
      • abstrakt2003 Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 23.12.03, 11:03
        Trochę z innej parafii.
        Pokaż im koniecznie!!!! kopalnię soli w Wieliczce to naprawdę jest COŚ!
        Z foryfikacjami jest taki problem że dla kogoś niezainteresowanego są to
        raczej bardzo nudne obiekty. Ale wilczy szaniec jak najbardziej godny
        polecenia! (A przy okazji i św. Lipkę mozna zaliczć!
      • soucoupe Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 23.12.03, 15:30
        a do tych obiektow na dolnym slasku moze wybrac sie osoba bez przygotowania
        survivalowego ?
        pytam na powaznie, bo chetnie bym sie tam wybral ale slyszalem ze to w duzej
        czesci sa ruiny gdzietylko doswiadczony grotolaz moze sie zapuscic bez
        narazenia zycia

Sa jakies strony www gdzie mozna sobie rzucic okiem na riese ?
    • Gość: Krzys Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.icpnet.pl 23.12.03, 11:19
      Zamość niedość że perła renesansu to jeszcze twierdza i i to prawie nie
      zdobyta! W arsenale jest pokaźny zbiór uzbrojenia od czasów bardzo dawnych do
      współczesnych. Jest także Rotunda były obóz koncentracyjny.
      • Gość: OLO I Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 11:43
        Twierdza Kraków - www.twierdza.art.pl. Wybierz sobie tam jeden z fortów,
        łącznie z umocnieniami Wawelu (prawie forty wszystkie zachowane). Pokaż pomnik
        na wzgórzu Kaim k. Wielczki (miejsce dokąd doszli rosjanie), kawerny w
        Bodzowie, piękne pęknięcie konstrukcji koszar w Rajsku (od eksplozji magazynów
        amunicji oddalonych od niego kilkanaście kilometrów), Fort pancerny w
        Skotnikach, Wieże maksymiliańską na Rękawce. Przenocujcie w Hotelu Marszowiec
        (były fort artyleryjski z lat 70 XIX w.). Obejrzyjcie kolekcje samolotów z I
        wojny światowej w Muzeum Lotnictwa. Budynki CK Koszar (Politechnika Krakowska,
        ul. Bronowicka, Rajska). Idzcie na wino do Vinfortu w Forcie Kleparz.
        Full Serwis :)
        • god_save_the_queen Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 23.12.03, 14:56
          Gość portalu: OLO I napisał(a):

> Twierdza Kraków - www.twierdza.art.pl. Wybierz sobie tam jeden z fortów,
          > łącznie z umocnieniami Wawelu (prawie forty wszystkie zachowane). Pokaż pomnik
          > na wzgórzu Kaim k. Wielczki (miejsce dokąd doszli rosjanie), kawerny w
          > Bodzowie, piękne pęknięcie konstrukcji koszar w Rajsku (od eksplozji magazynów
          > amunicji oddalonych od niego kilkanaście kilometrów), Fort pancerny w
          > Skotnikach, Wieże maksymiliańską na Rękawce. Przenocujcie w Hotelu Marszowiec
          > (były fort artyleryjski z lat 70 XIX w.). Obejrzyjcie kolekcje samolotów z I
          > wojny światowej w Muzeum Lotnictwa. Budynki CK Koszar (Politechnika Krakowska,
          > ul. Bronowicka, Rajska). Idzcie na wino do Vinfortu w Forcie Kleparz.
          > Full Serwis :)

Też polecam. Do tego jeszcze np. twierdza przemyśl, MRU, wał pomorski, linia
          odry(wszystkie trzy niemieckie), wilczy szaniec, zamość, fort czerniakowski(wawa).
      • Gość: ez Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 23.12.03, 12:23
        w temacie zamoscia dodam jeszcze, ze to jedna z niewielu w swiecie realizacji
        koncepcji miasta idealnego.
        a skoro to szwedzi, to moze ... jasna gora? ;)
    • wielki_czarownik We Wrocławiu są tajemnicze schrony 23.12.03, 16:10
      Ogromne, betonowe budowle - jedna na placu Strzegomskim druga na Trzebnickiej - obok skrzyżowania z Ołbińską. Ciekawe jednak, że schrony te były zbudowane z bardzo słabego betonu - nie nadawały się do ochrony ludzi. Co to więc było? Ponoć wejścia do podziemnego miasta które jest pod Wrocławiem. Na miasto to składa się ponoć też podziemne lotnisko pod Stadionem Olimpijskim, metro etc.
      Tutaj fotka schronu na Strzegomskim
      priv.twoje-sudety.pl/~bonczek/festungbreslau/IIb.htm
      • god_save_the_queen Re: We Wrocławiu są tajemnicze schrony 23.12.03, 16:37
        Z tym stadionem to mi się przypomniało jak amerykanie próbowali przerobiś
        Herculesa tak by wramch jakięjś tajnej akcji odbijania agentó wylądował na
        stadione w Techeranie, no a potem oczywiście odleciał!
        PA-RA-NO-JA!!!
      • Gość: erwf Re: We Wrocławiu są tajemnicze schrony IP: 217.8.190.* 23.12.03, 18:22
        czarownik ty to mi Leppera i Talibów z Klewek przypominasz , do bunkra n a
        Strzegomskiej możesz się wybrać w każdej chwili , a o jego wytrzymałości i
        zastosowniu możesz poczytać w wileku również polskich książkach . No chyba że
        z czytaniem kłopot. (Sądząc po durnocie twoich maili)
        • wielki_czarownik Drogi ERWF 23.12.03, 19:03
          1. To nie bunkier a schron - jak nie rozróżniasz to nie pouczaj innych.
          2. O wątpliwej wytrzymałości tego obiektu dowiedziałem się od wykładowcy WSO który zna się na budowaniu obiektów fortyfikacyjnych jak mało kto (a na peweno lepiej niż ty).
    • anlukas Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 23.12.03, 23:27
      www.fortress.hg.pl/
    • Gość: Marek Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 00:23
      Polecam cytadelę pruską w Grudziądzu.Jest to obecnie jeden z największych
      obiektów fortyfikacyjnych na świecie,zbudowanych całkowicie z cegły.
      Cegły pochodzą z okolicznych,rozebranych zamków krzyżackich.
    • anlukas Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 24.12.03, 00:40
      zobacz to:webmedia.pl/witusk/
    • Gość: mario29 Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.03, 01:51
      Troche myslalem nad tym co tu napisaliscie i... jest pewne ale... Tak naprawde
      to trzeba sobie odpowiedziec na jedno zasadnicze pytanie: jaka ma byc mysl
      przewodnia tej 'wycieczki' ? Czy bedziemy pokazywac - fortyfikacje, wazne
      militarnie miejsca czy tez sprzet historyczny ?

Jezeli fortyfikacje - to juz wiekszosc wymieniono. Ja za najwazniejsze uwazam:
      Malbork - arcydzielo sredniowecznej sztuki budowania fortyfikacji; Zamosc -
      pierwsze w Europie Srodkowej miasto idealne - laczace cechy twierdzy i miasta -
      nigdy nie zdobyte w walce (raz wziete glodem 1807 przez Austriakow); Zespol
      fortyfikacji z czasow carskich w Przemyslu; Siedziba Hitlera w Gierłozy k.
      Ketrzyna; pozostalosci po Wale Pomorskim - okolice Zlotowa, Jastrowia, Walcza
      etc. I to wlasciwie tyle - umocnienia miejskie sa wlasciwie bardzo typowe.

Jezeli sprzet - sa trzy najwieksze muzea wojskowe w Polsce: w Warszawie (tu nie
      trzeba objasnien - to trzeba zobaczyc), w Kolobrzegu (polecam fw-180
      wyciagnietego z zatoki !!) oraz w Skarzysku Kamiennej (kolo Radomia) -
      znakomitta kolekcja sprzetu na wolnym powietrzu (nawet kuter rakietowy :). Poza
      tym jest jeszcze ORP Blyskawica oczywiscie.

Jezeli chodzi o miejsca/widoki - to oczywiscie Westerplatte, twierdza Modlin,
      Oswiecim/Majdanek/Rotunda w Zamosciu (przy okazji twierdzy).

Ja osobiscie nie tak ukladalbym program - nie zaczynalbym od listy rzeczy ktore
      chce zobaczyc - ale od marszruty - i do tego dobieralbym miejsca. Ale to ja :-))

BTW, nasze zwiazki ze Szwecja i Szwedami w ciagu naszej historii nie
      ograniczaja sie wylacznie do potopu prosze Panstwa :-)))
      • god_save_the_queen Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 26.12.03, 21:21

> Jezeli sprzet - sa trzy najwieksze muzea wojskowe w Polsce: w Warszawie (tu nie
        >
        > trzeba objasnien - to trzeba zobaczyc), w Kolobrzegu (polecam fw-180
        > wyciagnietego z zatoki !!) oraz w Skarzysku Kamiennej (kolo Radomia) -
        > znakomitta kolekcja sprzetu na wolnym powietrzu (nawet kuter rakietowy :). Poza
        >
        > tym jest jeszcze ORP Blyskawica oczywiscie.
        Niech kolega nie zapomina o już wspomnianym Muzeum Lotnictwa w Krakowie!!!
        Ma ono jedną z największych na świecie kolekcji samolotó z IWŚ i jedyne
        egzemplarz polskich P.11c i PWS 26.
    • Gość: DSD Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols IP: *.tarnow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.03, 22:55
      Moi Szanowni Przedpiscy wymienili już szereg obiektów. Mógłbym dodać jeszcze:
      a) pola wokół Grunwaldu - miejsce dwóch kolosalnych bitew (1410 i 1914, ta
      druga chyba jednak bardziej znana na szerokim świecie);
      b) co najmniej jeden z obozów koncentracyjnych - miejsce smutne, ale warto.
      Chyba Oswięcim, blisko do Krakowa;
      c) mój cichy faworyt w kategorii 'miejsce do dumania nad losami wojen i ludzi' -
      C. i K. cmentarze wojskowe z lat I WS. Wiele z nich znajduje się w Karpatach,
      jeden jakieś 200 metrów od mojego domu. Austriacy, Czesi, Węgrzy, Bośniacy
      (znajduje się tam zbiorowa mogiła 9 bośniaków z jednego K.u.K Regimentu,
      zginęli tego samego dnia koło Nowego Roku 1915), obok nich Rosjanie. Może też
      Gorlice?
      d) na pewno Gdynia z Błyskawicą i Solenem (powinien ich zainteresować, szwedzki
      okręt zatopiony w bitwie, kiedy podawałem Szwedom datę tego wydarzenia - 1627 -
      skoajrzenie było proste 'Czy miał on coś wspólnego z 'Vasą?');
      e) Kunowice - Kunnersdorf, Iława, Kołobrzeg, czyli miejsca słynnych bitew oręża
      pruskiego i francuskiego.
    • Gość: macek I ja coś dorzucę... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.03, 14:12
      Chronologicznie (wydarzenia, bądź daty powstania obiektów)

1. Zamek w Bolkowie na Śląsku - perełka średniowiecznej architektury
      militarnej - z jedyną w Polsce wieżą z "ostrzem"

2. Nowy Wiśnicz, chyba najwspanialsza i najlepiej zachowana w Polsce
      bastionowa twierdza-zamek. Nota bene zajęta przez Szwedów w 1655 roku bez
      jednego wystrzału...

3. Sala w Muzeum Wojska Polskiego poświęcona m.in. XVII wiekowi, gdzie w
      jednej z gablot są militaria wykopane bądż wyłowione z Wisły w okolicach
      Warszawy (część pochodzi najprawdopodobniej z pobojowiska trzydniowej bitwy
      warszawskiej 1656), eksponowana jest także armata wyłowiona z Wisły z
      oryginalną lawetą z czasów Potopu.

4. Fryderycjańska Twierdza Srebrna Góra, z fantastycznym donżonem...

5. Twierdza w Osowcu, położona w malowniczych rozlewiskach Biebrzy,
      niesamowity klimat. Na wartowni "zamawia" się przewodnika żołnierza i 3
      godzinki zwiedzania... Miodzio!!!
    • god_save_the_queen Re: 10 najciekawszych obiektow militarnych w Pols 28.12.03, 16:04
      A jak średniowiecze no to przeca Wawel, Barbakan, resztka murów obronnych
      Krakowa, Tyniec, Ogrodzieniec i inne orle gniazda, nie zapominając o zamku w
      Pieskowej Skale!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka