yoma 09.02.11, 11:08 wiewiórcy się obudzili img825.imageshack.us/i/p1060046m.jpg/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 11:09 Pierwsze nasadzenie. Nie wiem, czy coś z niego będzie, bo robił u rodziców za choinkę, ale co szkodzi dać mu szansę. img52.imageshack.us/i/p1060054h.jpg/ Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 11:14 Irysy, poziomki, liliowce i wsia astalnyja swałocz img818.imageshack.us/i/p1060056k.jpg/ Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 11:15 Koniczyna. Nie wiem, skąd się wzięla, ostatnio nie siałam, a już na pewno nie w tym miejscu. W tym miejscu powinna być mięta... img64.imageshack.us/i/p1060057c.jpg/ Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 11:17 Bukszpan pełen kwiecia img825.imageshack.us/i/p1060063.jpg/ Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 11:18 I na koniec trzmielina, wiem, że to zimozielone, ale fajnych kolorkow nabrała. img96.imageshack.us/i/p1060067t.jpg/ Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 12:34 Ciekawe czy moja trzmielina się przyjęła. Jesienią wsadzona niejako z konieczności. U mojej Mam pies porządkował grządkę ;) Większe okazy przetrwały, małe korzeniami na wierzchu leżały. No to wzięłam ;) Na zdjęciach widać czarno na białym - wiosna! --- Dopóki żyjemy,nie jest za póżno... Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 18:36 A no rzeczywiście, ma takie małe, białe pyrtki. Można to i kwieciem nazwać :)))) Ale w porównaniu do róż... Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 19:11 Tyle to i ja wiem, ale skąd koniczyna, to nie wiem :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 19:26 Mogłaś przywlec nasiona koniczyny na zelówkach, sama nic o tym nie wiedząc. Odpowiedz Link
lellapolella Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 20:59 o, przepraszam, moja mięta już wyłazi, no ale ona się pod ścianą zalęgła:) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 18:31 Z dwóch wysadzanych przyjęły się u mnie dwa :) Może być dobrze. Tylko czy nie za blisko płotu? Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 19:13 Pocieszyłaś mnie :) Może i ciut, ale tam była dziura po agreście, który zdechł. Gdyby nie to, musiałabym przewalić kupę gruzu, tam jest skarpa na gruzie budowlanym... Najwyżej będzie wyłaził. . Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 18:33 Chciałam powiedzieć, że to jest NIESPRAWIEDLIWE! U mnie nie ma wiewiórkuf! Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 09.02.11, 22:02 Wewiórki mam tylko w dzbanku. Albo we Wrocławiu w parkach wszystkich. No bo pewnie wiecie, że herbatę można zaparzyć z wewiórków albo ze szczura? Wewiórki, to wiórki czyli fusy, a szczur to torebka z nitką :) Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 14:29 Szczury, to znam, ale wiórków nie znałam :) Achch pani Celinka mi się przypomniała, nasza szatniarka wydziałowa. Jak student chciał herbaty, to pytała: Szczura czy fusa? Doooobra była kobieta i nie tylko ze względu na szczura :) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 08:10 A u mnie na działce pełno skorupek po orzechach pod drzewem.Sprawcy jeszcze nie wypatrzyłam.Mam nadzieje że to ruda;) Odpowiedz Link
leloop Re: pierwsza dama kameliowa 10.02.11, 08:29 i znów Cie zmartwię Dorkasz, kamelii tez nie lubię w moim ogrodzie. ta również po poprzednikach się ostała dlatego jest. te wszystkie kwitnące zimozielone maja jedna fatalna przypadłość. kwitną relatywnie krótko, nie pachną a potem na nich i wokół nich zostaje potężny śmietnik. wiesz, za ta kamelia ma jeszcze przekwitłe kwiatki z zeszłego roku !!! za duża jest, żebym po niej kicała i je zbierała ... Odpowiedz Link
yoma Re: pierwsza dama kameliowa 10.02.11, 14:31 Ale JEST piękna :) Kamelie widziałam niedawno w wielkoformatowym i nie kupiłam, jestem z siebie dumna :) Odpowiedz Link
leloop Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 08:32 nie tylko wewiórcy się obudzili, podstępne kąsające tez, mam pokąsany cały odwłok :} Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 08:38 Te kąsające nie wymarzły ? Po takich mrozach i śniegach, miałam nadzieje, że będzie ich mniej ;) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 09:01 Zima u Leloop? Jaka zima? Ona nawet nie wie co to znaczy... A tak aproposik kamelii. Pięęęękna to ona jest na zdjęciu u Ciebie. U mnie bym jej nie chciała, jakaś taka za bardzo plastikowa mi się wydaje. No, ale o gustach się nie dyskutuje... A rądądędrony lubię i cenię, bo to jedyne co dobrze u mnie rośnie w cieniu brzóz. No i stanowią fajne tło dla wrzosów. Odpowiedz Link
leloop Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 09:12 Senko, spokojnie, Dorkasz słusznie prawi :} u mnie latoś zima letka, nie to co w zeszłym roku ;) nawet te zapowiadane ochłodzenia za tydzień jakoś się ocieplają w prognozie, zresztą i ptaki zachowują się już bardzo wiosennie a one raczej się nie mylą :) to co się dziwić, ze mnie pogryzło :/ gorzej, ze widziałam już obgryzione krokusy i przebiśniegi, znaczy się ślimory tez już czynne :( Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 09:31 Niech by mnie pożarło.Mogłabym się poświęcić,byleby można było na działkę chodzić. Mi o tej porze roku podoba się wszystko co kwitnie,bez wyjątku. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 09:54 Dlatego podoba mi się Leloopowa kamelia :) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 09:54 Nie tylko Tobie. Yomy zdjęcia z maleńkimi zielonościami oglądam wciąż, jakbym pierwszy raz rośliny widziała;) No cóż, czekanie, to nie najlepsza cecha charakteru maniaków roślinkowych ;) Nie ma wyjścia, trzeba na ciepło poczekać . Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 10:21 Jak my się strasznie meczymy tym czekaniem:( Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 18:27 Siałam wczoraj :) A dzisiaj mi dziecko z pracy zwolnili i nic mi się za bardzo nie chce... Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 19:13 Kurcze,Dorkasz to słabo:(Ale jak to mawia babcia moja:jak się popieprzy to i się polepszy;)będzie dobrze! Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 19:25 Właśnie. Plagi egipskie powinny spadać naraz, to potem może być tylko lepiej. Dorkasz czuj duch. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 19:30 Dorkasz, rozumiem Cię, przechodzę przez to. W tej chwili jest ok.,ale synowa już w trzeciej firmie w ciągu 2 lat pracuje. Firma padała albo najmłodszą stażem zwalniali. Teraz wzięła co było (Castorama) i chwali sobie atmosferę i całą resztę. Zwolnienia również w pracy mojej córki (Anglia - sfera budżetowa). Ja dobrze, że miałam na co przejść po 35 latach pracy - zakład diabli wzięli. Mąż też miał nie wesoło ( Huta) przez parę lat. Piszę po to, że nie ma stabilnego zawodu dziś. Trzymam kciuki za owocne poszukiwania pracy przez Twoje dziecko, po to kończy się jedno, żeby zaczęło się inne - lepsze! Powodzenia! Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 19:52 Na pociechę opowiem o kumplu, który poszedł się zapisać na bezrobocie. Pani w pośredniaku przejrzała jego siwi i załamała ręce: - Panie, z taką historią jak ja panu pracę znajdę? Każda firma, w której pracował, kończyła bankructwem :) Pracę znalazł po miesiącu, bez pośrednictwa pośredniaka, i pracuje do dziś, z siódmy rok już będzie. Firma się trzyma :) Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 19:54 Dorkasz, w temacie wiewiórek znalazłam właśnie take: Maklura - Żółtnica pomarańczowa- Maclura pomifera Ciekawe kwiaty i owoce podobne do pomarańczy stanowią o atrakcyjności tego krzewu. Owoce są niejadalne.Jesienią kolor owocu zmienia się jasne żółtozielony i ma słaby zapach podobny do pomarańczy. Owoce utrzymują się na krzewie przez całą zimę. Są magnesem dla wiewiórek , które uwielbiają je spożywać. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: Zwiesna na Wsi 10.02.11, 22:18 Ale ja mam posadzonych 10 leszczyn! A niezebrane orzechy zjada Ruda... tak ma na imię moja starsza suka picasaweb.google.com/dorkasz1/Zwierzaki#5429248131388963170 Niestety nie zauważyłam nijakiego podobieństwa do wewiórki... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwiesna na Wsi 11.02.11, 08:45 Farbowałaś ją na platynowo ?? Śliczna Ruda ! Ktokolwiek zje, byleby się nie zmarnowały :):) Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 11.02.11, 12:18 Oj jaka Ruda fajna :) A na tę maklurę to ja się w ogóle czaję, tyle że do domu i teraz nie miałabym gdzie... Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Zwiesna na Wsi 11.02.11, 12:26 Zaryzykuj posadzenie maklury w gruncie. Podobno marznie podczas ostrych zim, ale odbija - przynajmniej w Wielkopolsce. W kórnickim arboretum nawet owocuje. Odpowiedz Link
yoma Re: Zwiesna na Wsi 11.02.11, 12:50 Wolę nie. W Wielkopolsce gen. Chłapowski nawet figi sadził i rosły mu, a u mnie głupi bluszcz przemarza, jeśli wspięty. A też mi nie zależy na odbijaniu drzewka co roku od korzenia, już to testowałam. App miałam fuksję bardzo piękną prowadzoną na drzewko i październikowe przymrozki ścięły ją, nie zdążyłam zabrać. Zabrałam mimo wszystko i się wzięła za odbijanie od korzenia a owszem, zamiast drzewka będę miała rozłożysty krzak pod płot od wroga :) Chociaż może szkoda, bo wróg, jak coś ładnego pod płotem zobaczy, ma zwyczaj pomyjami oblewać. Odpowiedz Link