Dodaj do ulubionych

Radłów - zapomniane polskie Termopile

IP: *.man.polbox.pl 23.12.03, 12:36
Szukam info o polskiej obronie szkoły w Radłowie (woj.tarnowskie) 7 i 8
września. Gdzieś kiedyś czytałem, że kilkudziesięciu żołnierzy przez 2 dni
odpierało ataki SS-manów z dywizji "Germania". Ktoś ma więcej info na ten
temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: BRvUngern-Sternber Re: Radłów - zapomniane polskie Termopile IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 23.12.03, 15:28
      O stary trudna sprawa.Jest takie wydawnictwo w ktorym jest spis miejscowosci w
      Polsce w okresie II wojny i co tam sie wydarzylo ale nie pamietam tytulu.
      • Gość: greg Re: Radłów - zapomniane polskie Termopile IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.12.03, 19:19
        Dawno temu w serii "Tygrys" wyszła książka "Krach SS-Germania", w której dość
        szczególowo opisana była obrona tej szkoły przed Niemcami. Gdzieś jednak tą
        książkę posiałem, a w internecie też są jedynie ogólne informacje.
        • Gość: Kubeł Re: Radłów - zapomniane polskie Termopile IP: 156.17.253.* 24.12.03, 10:40
          Tak, prawda, tego "Tygrysa" czytałem jako szczenię, tam był przedstawiony
          niemal mitologiczny wzorzec narracyjny - nocny atak 11KDP przedstawiony jest
          jak zasłuzona kara boska za Radłów.
        • Gość: BRvUngern-Sternber A ja akurat mam tego Tygrysa. IP: *.bg.am.lodz.pl 29.12.03, 18:31
          Bardzo dobry.
    • Gość: rzut Dywizja germania IP: *.cymes.net / 62.53.138.* 26.12.03, 13:00
      W czasie kampanii wrzesniowej n i e istniala dywizja germnaia atylko pulk o tej
      nazwie, dywizja istniala krotko w 1940 r. , przemianowano ja pozniej w viking

www.skalman.nu/waffen-ss/5.htm
      hometown.aol.com/dasreichwaffenss/page5.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka