Dodaj do ulubionych

Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert

31.03.10, 14:20
No i co z tego, że koncert odbywa się w katolickie święto? Nie widzę w tym nic złego. Kto jest katolikiem po prostu nie przyjdzie i tyle. Nie widzę też powodu dla takiego oburzenia ze strony tego stowarzyszenia. Znowu będzie jakaś paranoja jak z Madonną żeby odwołać... A jeżeli np. nie jestem katolikiem i chciałbym iść na koncert a przez jakieś stowarzyszenie katolickie zostanie on odwołany to to jest w porządku?
Obserwuj wątek
    • bad_religion Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 14:22
      Tak, tak drodzy katolicy. W wasze święta wszyscy muszą potulnie was
      naśladować. Niech dotrze do waszych zakutych łbów, że dla wielu osób Jan Paweł
      II, Wielkanoc i inne katolickie święta NIC NIE ZNACZĄ. Zajmijcie się sobą, a
      nie urządzaniem życia innym. Moja wolność to żaden wasz grzech.
      • katecheta To Prima Aprilis! Nie w Bydgoszczy lecz w Toruniu 01.04.10, 14:28
        odbędzie się ten koncert i do tego w samej paszczy moherowej ciemnoty czyli w Rydzoo Land Old Piernicus! cha cha cha cha cha cha cha cha cha cha :-D
      • marooned.mb By to jeden koncert.. ja na inny idę i co? 01.04.10, 19:46
        Ja też na koncert śmigam [mistrzowie z Japonii nawiedzają Poznań - Mono] i co?
        Przecież to nawet nie jest dzień wolny od pracy.

Parę lat temu koncert Mono zbiegł się z żałobą narodową [chyba górników
        przysypało czy co tam] i - co za farsa - poproszono publikę przed koncertem, by
        nie klaskała O_o

Nie może tak być, że jedno wydarzenie blokuje bieg innych wydarzeń na całym
        świecie, odwoływanie z dawna ustalanych imprez i w ogóle zakaz uśmiechania się
        na ulicy. Więcej luzu ludziom by się przydało.
    • arius5 Ojoj, to Bóg zmarł ? 31.03.10, 14:24
      Ci nawiedzeni kretyni nie wiedza nawet, co mówia.
      • pogromca_ateuszow Re: Ojoj, to Bóg zmarł ? 01.04.10, 07:41
        Przeczytaj swoją wypowiedź mateuszku a dowiesz się, że sam nie wiesz, co
        "nawiedzeni kretyni", których tak nienawidzisz, mówią :DDDD
        • turbo_wesz Re: Ojoj, to Bóg zmarł ? 01.04.10, 10:58
          wspaniały nick. zbierasz trofea ?
          • mineteman Re: Ojoj, to Bóg zmarł ? 01.04.10, 13:19
            to idz poonanizuj sie (swoim ateizmem) w meczecie np. w Arabi Saudyjskiej.
        • rush2112 Re: Ojoj, to Bóg zmarł ? 02.04.10, 12:23
          Palant. Oczywiście pogromca. Urodził się , żyje i umrze jako palant. Nawet Bóg
          mu nie pomoże.
    • aldomorus Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 14:57
      Czyli Nitzche sie jednak nie mylil - bog umarl i potwierdzaja to
      sami zainteresowani!
      • violavip Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 31.03.10, 15:29
        Nietzsche napisał jeszcze Zaratustrę -polecam jeśli się chce w
        kontekście jego filozofii dyskutować tu o Bogu i ludziach : )))
        • aldomorus Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 31.03.10, 18:07
          no i niezapominajmy o tym dopisku:
          Nieztche nie zyje ~Bog ;)
          • 3miastoorg Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 08:20
            no cóż, każdy umiera, oprócz wampirów. A hardXcore to nie łaskotki.
            • aldomorus Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 11:20
              ani nie ciastko z kremem:)
      • empeczy trash metal? nie rozumie 01.04.10, 08:31
        thrash*
        • mineteman Re: trash metal? nie rozumie 01.04.10, 13:17
          autorowi chodzilo o 'white t(h)rash metal'.
    • marci-nkuch Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 15:53
      UWAGA UWAGA jestem katolem, ale nie mam nic przeciwko urządzaniu tego
      typu koncertów w nasze święta.
      I co zatkało kakao?
      • pogromca_ateuszow Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 07:40
        Więc nie jesteś katolem, bo nie obchodzisz świąt katolskich :))

Swoją drogą, właśnie tak robi część przeciwników Kościoła - infiltruje, a potem
        grzeszy, by na Kościół można było wrzucać do woli. Ile w tym wiary? I czy
        działania ateistów-prowokatorów mają jakieś granice?

A ten zespół niech sobie gra, wolny kraj, ja na pewno na niego nie pójdę. Szum
        medialny niepotrzebny. O ile nie ma państwowej żałoby, to kto wierny, ten
        obchodzi post.
        • resident_troll Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 09:12
          pogromca_ateuszow napisał:

> Więc nie jesteś katolem, bo nie obchodzisz świąt katolskich :))

A skąd wiesz, że nie obchodzi?
      • grundol1 Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 08:29
        > I co zatkało kakao?

Nie, po prostu jesteś milczącą katolicką mniejszością.
        • katol_kk Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 02.04.10, 13:41
          grundol1 napisał:

> > I co zatkało kakao?
          >
          > Nie, po prostu jesteś milczącą katolicką mniejszością.

Widzę, że jesteś kolejnym specjalistą od badań socjologicznych.
    • gwamoniak precz z preczem 31.03.10, 16:56
      Ciemnota w polsce ma sie jednak dobrze,im wiecej religii w zyciu
      spoleczenstwa tym gorzej...
      Ludu Polan Powstan z Kolan
      • pogromca_ateuszow Re: precz z preczem 01.04.10, 07:47
        Chyba im więcej ateizmu, tym gorzej. W ciągu jednego stulecia zrobił tyle, co
        wszyscy fanatycy chrześcijańscy i muzułmańscy przez tysiąc lat. Lenistwo, brak
        zasad moralnych, materializm, rozpusta. To jest ciemnota. Widać to na Zachodzie,
        chociaż ci mają jeszcze chwilami nieco własnego rozumu.
        • franki5 Re: precz z preczem 01.04.10, 08:50
          I tu jesteś w błędzie kolego.Największy dobrobyt, spokój, najniższa
          przestępczość i korupcja jest w krajach ateistycznych( Finlandia, Norwegia,
          Dania, Szwecja czy Francja. W Skandynawii do niedawna ludzie nie zamykali domów
          jak wychodzili do sklepu.Teraz się trochę zmieniło na gorsze bo przyjechało do
          nich wielu religijnych katolików czy mułzumanów.Zobacz co dzieję się w krajach
          Ameryki Łacińskiej i Południowej gdzie są miliony wierzących, po zmroku nie
          wyjdziesz na ulice,przestępczość, gwałty, porwania dla okupu czy handel
          narkotykami. W samym mieście Juarez w Meksyku jest 2000 morderstw rocznie. W
          całej Polsce około 800,w Skandynawii około 300.
          • gh83 Re: precz z preczem 01.04.10, 10:45
            Sorry, ale mylisz przyczyny ze skutkami. Jeśli w kraju rządzą skorumpowani
            urzędnicy do spółki z grupami zbrojnymi a Twoją jedyną perspektywą jest
            spędzenie życia w kartonowym baraku, to nic dziwnego, że ludzie szukają ukojenia
            w wierze, która obiecuje im lepsze "życie po życiu".
            • maura4 Re: precz z preczem 01.04.10, 11:52
              No nie wiem przecież rządzący, a także bandyci nie spadli im z
              nieba, ani ateiści im nie podesłali. To produkty tych religii, tych
              społeczeństw, tej mentalności, tego wychowania.
            • ulther Re: precz z preczem 01.04.10, 15:51
              Niemniej ma racje - w wymienionych krajach o niskiej religijnosc
              spolczenstw niektore zjawiska nie wystepuja i to zarowno w krajach o
              sposciznie katolickiej jak i protestanckiej - moze jednak cos w tym
              jest?
        • ulther Re: precz z preczem 01.04.10, 15:50
          Idz sie pomodl:).
    • countingcrows Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 19:13
      ESTRADA=100%KOMERY,żal jełopów...(oraz tego"spędu"wątpliwie rozrywkowej polskiej młodzieży)A co to w ogóle za kapela-pierwsze słyszę,ehhh chyba jacyś"jankesi"amatorzy...
      • piehemoth Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 31.03.10, 23:16
        twoja stara pierze w rzece
    • kacek5 Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 19:49
      Jestem księdzem i szlak mnie trafia są Katolicy są inne wyznania i są osoby
      które nie wierzą jeżeli koncert odbywa się w Wielki Piątek to ja jako Katolik
      nie pójdę ale że inni pójdą co ma to mi przeszkadzać przecież nie wszyscy
      świętują głupota nie zna granic jestem za koncertem a to czy pójść czy nie to
      kwestia sumienia żyjemy przecież w kraju świeckim a nie w którym wyznania
      ustawiają plan dnia
      • szczamnapis jezeli faktycznie jesteś księdzem, to jesteś 31.03.10, 21:27
        pierwszym, który mądrze gada i z którym wypiłbym piwo.
        • gintaras Re: jezeli faktycznie jesteś księdzem, to jesteś 01.04.10, 09:30
          Nie wierzę w to, że jesteś księdzem. I nie chodzi mi o treść komunikatu, to jest
          możliwe, ale o formę.
          • pawel2571 Re: jezeli faktycznie jesteś księdzem, to jesteś 01.04.10, 18:04
            Też tak myślę. Księża mają wykształcenie wyższe i nie piszą "szlag "przez "k" na
            końcu, dodatkowo umieją używać znaków interpunkcyjnych.
            • 33qq Re: jezeli faktycznie jesteś księdzem, to jesteś 02.04.10, 06:56
              Bez przesady, moja znajoma, doktor ekonomii, sadzi takie byki,że aż oczy łzawią.
              Nie ma co napadać na faceta. Napisał mądrze i jeśli jest kiędzem, chwała mu, że
              należy do wyjątków. A jeśli nie, to niech go właśnie księża chwalą i przykład biorą.
      • javka Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 09:55
        i to jest opinia w końcu wywazona. Proste jeśli nie masz ochoty nie
        idziesz. G...o mnie obchodzi co pomyślą o mnie inni. Nie obchodzę
        tych świąt ale nikogo nie prześladuj e z tego powodu. W końcu to
        moja prywatna sprawa jak spędzam czas a osąd tego nie nalezy do osób
        które nic o mnie nie wiedzą.

• zdzisiek66 Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 10:16
        No widzę, że nie jest jeszcze tak źle z polskim KK, skoro są tacy duchowni. Mam
        nadzieję, że w końcu to Wy staniecie się jego dominującym głosem.
        Pozdrawiam serdecznie.
      • empithree Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 10:36
        Żeby w Polsce było więcej takich księży o takich poglądach to może zmieniłbym zdanie o kościele katolickim...
      • buried_alive Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 12:37
        Uważaj bo zaraz znajdą Cię tu tzw "tradycjonaliści" i nazwą diabelskim pokłosiem
        SWII :D
    • strachybotrys_atra Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 31.03.10, 22:10
      Katolik nie pójdzie, niekatolik pójdzie - i to wszystko, po co się rozdrabniać
      nad tym problemem i szukać dziury w całym?

A tak nawiasem mówiąc, chyba wylaliście korektora z pracy.
      • grundol1 Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 08:31
        > A tak nawiasem mówiąc, chyba wylaliście korektora z pracy.

Musieliby go najpierw zatrudnić.
    • mamulec Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 31.03.10, 22:23
      I pomyśleć, że druga z autorek - prowadzi się ze starym gachem-rozwodnikiem,
      pryncypałem zresztą, o czym rozpowiada z ochotą. Na to dopiero bozia w niebie grzmi!

A swoją drogą: ach ta gazeta: jak trzeba, to Unum Principium ośmieszy, a jak
      chce to do pomocy wezwie..

• dramborleg Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 16:08
        nie rozumiem jak ro z kim "się prowadza" autorka newsa ma się do jego treści.
        no chyba, że z Tobą nie chce i masz misję...
    • kubok Darmowa reklama:) 31.03.10, 23:08
      Jeżeli dotychczas nie wiedziałem o koncercie to już wiem:) Może się wybiorę
    • piehemoth Oczywiście jesteśmy :) 31.03.10, 23:15
      Oszołomy - idźcie się modlić do swoich kościołów, a od nas się odpierpapier :)
    • pawel949 Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźnie 01.04.10, 01:10
      To nie jest konflikt katolicy - nie katolicy ale buractwo a kultura.
      Żyjemy w takim a nie innym kraju, mamy takich a nie innych sąsiadów i dobre
      wychowanie wskazuje właściwe zachowania. Ale buractwo i inne słomiane wiechcie
      mają inną własną mentalność. Jasne, że jakiś Agnostic musi zagrać w Wielki
      Piątek - to podbije publikę dwukrotnie. Jeszcze jak się napisze w gazecie,
      pewnie mieli nadzieję na protesty...
      Cóż, każdy robi kasę jak umie. Szkoda, że gazeta takie g... reklamuje swoimi
      artykułami. Ale w sumie jest afera - jest o czym pisać.
      • tomasz_kaznowski Jakie buractwo? 01.04.10, 04:24
        Z Twojego postu przebija założenie iż oczywistym jest, że w dni dla
        katolików ważne wszyscy mają chodzić wokół nich na paluszkach. Że to
        kwestia "kraju", "sąsiadów", "właściwego zachowania".

Wytłumacz mi, proszę - skąd to założenie? Na świecie są ludzie
        biorący rzeczywistość taką jaka jest i ci, którym potrzebna jest
        baśń, która im całą tę rzeczywistość wytłumaczy, poukłada i da
        nadzieję na nieśmiertelność w wielkiej szczęśliwości.

Czy te baśnie przez wieki nabierają jakiejś mocy urzędowej? Zapewne
        gdyby grupa niespełna tysiąca osób wierząca w coś od niecałej doby w
        imię swojej baśni zaczęłaby miękko terroryzować współobywateli swego
        kraju zniechęcając ich do zabawy w dzień uznany przez siebie za
        dzień wielkiego umartwienia byłbyś pierwszym, który pisałby o
        "panoszących się sektach". Imputuję, czy dobrze trafiłem?

A jeśli podane w akapicie wyżej wskaźniki pomnożyć przez milion to
        co? Co tak naprawdę się wówczas zmienia?
        • katol_kk Re: Jakie buractwo? 02.04.10, 14:35
          tomasz_kaznowski napisał:

> Na świecie są ludzie
          > biorący rzeczywistość taką jaka jest i ci, którym potrzebna jest
          > baśń, która im całą tę rzeczywistość wytłumaczy, poukłada i da
          > nadzieję na nieśmiertelność w wielkiej szczęśliwości.

W Twojej wypowiedzi nie pasuje mi brak szacunku dla tych, którzy patrzą inaczej
          niż Ty na świat. Ta ironia jest zupełnie niepotrzebna.
      • piehemoth Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 01.04.10, 08:13
        Dobre wychowanie powinno kazać wam, oszołomy dać się zbadać na głowę. Wasze
        swiętowanie wielkanocy (pogańskie swięto równonocy) godzi w moje uczucia
        antyreligijne i zdroworozsądkowe.
      • maura4 Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 01.04.10, 08:25
        A ten koncert zakłóca ci świętowanie ?. Nie odbywa się chyba ani u
        twoich sąsiadów, ani w pobliżu kościoła ?. Drażni cię myśl o tym, że
        gdzieś odbywa się jakiś koncert i to boli ?. To skup się na sobie i
        swoich modlitwach, a nie myśl o koncercie.
      • zbyszko Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 01.04.10, 09:49
        no własnie, buraczana większośc katolików koniecznie dąży do konfrontacji, z
        ludzmi kultury, czyli światłymi, nieulegającymi zabobonowi, których celem nie
        jest wtrącanie się w życie innych istot

pawel949 napisał:
        > To nie jest konflikt katolicy - nie katolicy ale buractwo a kultura.
        • katol_kk Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 02.04.10, 14:44
          zbyszko napisał:

> no własnie, buraczana większośc katolików koniecznie dąży do konfrontacji, z
          > ludzmi kultury, czyli światłymi, nieulegającymi zabobonowi, których celem nie
          > jest wtrącanie się w życie innych istot

Rozumiem, że świat byłby dla Ciebie prostszy do przyjęcia, gdyby obowiązywał
          taki nieskomplikowany podział na - z jednej strony ludzi kultury, którzy mają
          jakoby nie wtrącać się w życie innych osób a - z drugiej - katolickich buraków.
          Moje doświadczenie mówi mi, że świat jest bardziej skomplikowany.

Moim zdaniem niekulturalni ludzie - mam na myśli takich, którzy słownie obrażają
          myślących inaczej niż oni pogardliwymi określeniami przyrównującymi tychże do
          niezbyt szlachetnych warzyw - zdarzają się w każdej opcji politycznej,
          religijnej, społecznej, etc.

Pozdrawiam.
      • dramborleg Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 01.04.10, 16:01
        czyli koncert w Polsce w okresie wielkiego postu jest ewidentnie robiony "na
        złość" katolikom, ale już w innych krajach mogą sobie w tym samym okresie
        koncertować do woli. no proszę - ot logika. a myślałem, że Polska jest krajem
        świeckim...
        • xdevx Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 01.04.10, 17:16
          A nie pomyślałeś, że ten koncert jest częścią większej trasy, w której zespół
          gra codziennie w innym mieście? A nawet jeśli robią na złość, to co w tym złego?
          Nie można robić katolikom na złość?
      • 33qq Re: Przecież no jest konflikt na innej płaszczyźn 02.04.10, 07:10
        Prawda, buractwo zabrania uprawiać kulturę, powołując się na swoje uczucia
        religijne.
    • kewiz w końcu śmierć Boga ważniejsza 01.04.10, 08:16
      a kto umarł, ten nie żyje
    • maura4 Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 01.04.10, 08:17
      W Wielki Piątek nie powinny odbywać sie żadne imprezy ?. Nie będzie
      imprez, jeżeli nie będzie chętnych. Proste.
      • pklimas Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 08:44
        może własnie tu był problem - było za mało chetnych, bilety kiepsko
        sie sprzedawały. Wtedy najlepiej jest zrobic afere - to zmobilizuje
        liczne srodowiska antykatolickie do wyrazenia swojego poparcia,
        chocby w postaci zakupu biletu i pojscia na koncert na ktory
        poczatkowo nie chciało im sie isc. W Polsce zawsze ludzie chetniej
        wystepuja "przeciw komus/czemus" niż "za kims/czyms".
        • byathread Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 09:07
          Mylisz się. To niszowy koncert, skierowany dla bardzo specyficznej, mocno
          hermetycznej grupy ludzi. Nie potrzebuje reklamy w prasie, bo "zwykli" ludzie na
          tego typu imprezy i tak nie przychodzą. A to, co robi jakaś podziemna scena, nie
          powinno nikogo obchodzić.
          • pampalini77 Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 16:19
            No raczej nie niszowa bo na festiwalach gdzie przy nich sie bawi po kilkanascie
            tysiecy ludzi to raczej nie niszowe "alternatywy" z pseudo buntem z brava lub
            mtv albo zespoły które są tak "alternatywne" że już się chyba w tej
            alternatywności zakopały ;DDDD
    • yacyk Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 01.04.10, 09:35
      Kolejny Wielki Problem środowisk katolickich!Szkoda że Bydgoszcz tak
      daleko.... Stay HC!!!!!!
      • k1-1 Re: Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny kon 01.04.10, 11:04
        Jak daleko? to tylko okjolo 100-tu kilku kilometrow.
        Vivat Flatow-solicy cora w polandii.
    • zbyszko Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 01.04.10, 09:39
      czemu 'katolicy' nie zajmują się swoimi bożkami w swoich domach i pałacykach,
      tylko zawsze muszą sie wpieprzac zycie innych ludzi, co was obchodzi ten
      koncert, wybieraliscie sie na niego? czy jak? żenujące
    • condor Koncert gry na księżowskiej fujarce 01.04.10, 09:47
      Czy księża pedofile gwałcili (gwałcą )swoje bezbronne dziatki w dni robocze,
      niedziele a może od wielkiego święta ? Zamiast układać życie innym szanowni
      katolicy - przeproście te wszystkie bezbronne ofiary którym wasi kapłani
      odebrali dzieciństwo i zrujnowali całe ich życie.
    • rty99 Zdziczone chamstwo n/t 01.04.10, 09:47
    • framberg Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 01.04.10, 09:52
      Jak mi się nie podoba to nie idę. O co chodzi?

Co to za mentalność - mnie się nie podoba to inni nie mogą pójść?
    • krzyszt-of12345 "nie dają mu wiary: - To mało logiczne" ;-) 01.04.10, 09:59
      Agnostic Front to z założenia świetna alternatywa dla Wielkiego Piątku.
      Powiedzmy sobie szczerze, że nie wszyscy czarni są z kleru...
    • arbdahrba Katolicy ogłosili, że pambuk umarł? Koniec świata 01.04.10, 10:26
    • kuglarz marketing 01.04.10, 10:28
      Ale o co ta zadyma? Przecież nikt tutaj nikomu klientów nie podbiera. Dwa różne
      targety, dwóch różnych brandów. Każdy swoją frekwencję nazbiera.
    • lola_kr Hard core w Wielki Piątek. Kontrowersyjny koncert 01.04.10, 10:37
      Kto chce ten niech idzie do kościoła a inny niech idzie sobie na koncert.
      Ludzie bądźmy tolerancyjni.
    • pj.pj Stop fanatykom 01.04.10, 10:44
      W czwartek i sobotę grają w Niemczech - ergo, można by zmienić termin tak,
      żeby w tenże czwartek lub sobotę grali w Polsce zamiast w Niemczech. Czwartek
      dla katolików też jest już "wielki", ostatnia wieczerza itd., i też już mają
      nabożeństwa, więc i tak ktoś by się przyczepił ("Hardcore w Wielki
      Czwartek?"), natomiast wyobrażacie sobie tę aferę, gdyby to była sobota?? W
      sobotę należy jaja święcić, a nie grać hardcore. Niestety, fanatykom nie
      dogodzisz, i nie ma co w ogóle sobie tym głowy zawracać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka