Gość: Milak IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:24 Czym jest "jo"? Licze na Bydgoska Kreatywnosc ;o) Milenka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krotoss Re: jo 01.03.02, 20:28 to w slunskiej gworze jest hm... tak forszteluja, ze to tak ;o) KroTosS Ps.I wracamy do poszukiwan wizytowki :o((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milak Re: jo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:31 > Ps.I wracamy do poszukiwan wizytowki :o((( Moze dywan podwin;)? Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss BINGOOOOOOO!!!!!!! :o))))))) 01.03.02, 20:41 JJJJJJJEEEEEEESSSSSSSTTTTTTT!!!!!!! :o))))))) HHHHHHHUUUUUUURRRRRRRAAAAAAA!!!!!!! znalazlem w koncu moja idealna wizytowke, znow banki netowe dzialaja, znam swoje dane osobow, numery konti telefon "alarmowy" jeden hi hi. A byla caly czas w portwelu jednak, dopiero jak wyjolem stamtad wszystkie moje skarby [a sa i to jakie :o)))] to sie znalazla, w innej przegrodce calkiem... POd dywanem niestety nei bylo ;oP a zagladalem tam ze 4 razy i raz juz prawie myslalem, ze znalazlem moje radio samochodowe, ale to tylko zludzenie-radio okazalo sie wtyczka od SDI ;o) KroTosS "POZA TYM SĄDZĘ, ŻE NALEŻY ZNISZCZYĆ KARTAGINĘ" Ps.Aha no to moge byc bardziej kreatywny: jo to> aha, uhm ehe, tak, w jednym slunskim stwierdzeniu ;o))) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: BINGOOOOOOO!!!!!!! :o))))))) PORTFEL hyh(notxt 01.03.02, 21:07 "Czym jest jo " ? "Jo " -moze to oznaczac w bardzo popularnym "wydaniu bydgoskim" -jako potwierdzenie czegos.Czyli poprostu zamiast TAK -wielu odpowiada "jo".Bierze sie to z tego,ze akurat na POMORZU mieszkalo wielu Niemcow.Okupacja HITLEROWSKA trwajaca 5 lat -rowniez swoje zrobila.Pamietam czasy powojenne -jak bardzo wiele ludzi uzywalo bardzo duzo slow niemieckich,wplatanych w zdania.To co pisze KroToss o SLANSKU -to akurat jest inne wydanie: "JO -to jest JO",lub "CHOPY ! JO WOM TO GODOM",lub "CHOPIE !JO SIE PYTOM;KAJ TO LYZIESZ "? Wracajac do bydgoskiego wydania "jo" -to tak jak wczesniej pisalem,jest tpo tylko potwierdzenie czegos".Pamietam-jak w szkole postawowej usilnie nauczycielki walczyly o to,abysmy nie uzywali w odpowiedzi "jo".Wysmiewano to i mowiono,ze "mowimy po bambersku".Rowniez wpajaly nam,ze wyrazamy sie jak wiesniacy".Niestety -takie byly CZASY.Lecz wystarczylo pojechac juz do LABISZYNA i tam uzywano w odpowiedzi - "che".Sa miejsca,ze w odpowiedzi uzywaja np. "ano".Mowia rowniez "eche" -w innym miejscu. radca ps wystarczy pojechac za WISLE , a juz mowia innym DIALEKTEM :))) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: BINGOOOOOOO!!!!!!! :o))))))) PORTFEL hyh(notxt 01.03.02, 21:22 no Radco respect ogromny za taki wyklad :o))) cos pieknego! KroTosS "POZA TYM SĄDZĘ, ŻE NALEŻY ZNISZCZYĆ KARTAGINĘ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SDB JO IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 13:39 To w Bydgoszczy jednak tez sie "jo" mowi? Po prostu takie inne "tak", prawda? W Toruniu kazdy wie ze "jo" jest nasze, goralskie i ew. kaszubskie, a bydgoszczanie to z naszego "jo" sie tylko smieja. Z kolei "che" bylo charakterystyczne dla mojej kuzynki z Nakła :) to chyba niedaleko Łabiszyna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SDB Re: jo IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 20:59 Jojojojojojojojojojojojojojojojojojojojojojojojo Mrodo Dziweł Jojojojojojo smiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milak Re: jo IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 21:03 ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga ciupaga :o)))))))))) jo jo jo smiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: jo 01.03.02, 21:04 jo jo jo Mrodo Dziweł rulejosss he he Pozdrawiam KroTosS "POZA TYM SĄDZĘ, ŻE NALEŻY ZNISZCZYĆ KARTAGINĘ" Odpowiedz Link Zgłoś
.tomcio. Re: jo 03.03.02, 20:29 A ja myślę, że jo to po prostu cały SDB :))))) Tomcio Odpowiedz Link Zgłoś
chora Re: jo 04.03.02, 18:17 > Czym jest "jo"? Licze na Bydgoska Kreatywnosc ;o) samo "jo" moze nie ma takiego znaczenia jak dopiero w połączeniu w twór "jo-jo-tej!" (pisownia fonetyczna) oznacza to wtedy ni mniej ni więcej co: "tak ci sie tylko wydaje ze masz racje" lub, w sytuacji bardziej nerwowej, moze to tez znaczyc: "z nami lepiej nie zaczynaj synku blady!" a jak nie wierzycie jedzcie do Inowrocławia... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś