ewka2001 05.03.02, 08:36 Ludzie, przeczytajcie opowieść o Safiy. GW - strona 32 i wyślijcie apel w sprawie uratowania jej życia.To chore, że coś takiego zdarza się w XXI wieku i jest to zgodne z wewnętrznym prawem tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewka2001 Re: SAFIYA z Nigerii 05.03.02, 12:23 Dzisiejsza, na ostatniej 32 stronie. Dla mnie - wolnej kobiety - koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: SAFIYA z Nigerii IP: 194.203.162.* 05.03.02, 14:01 ewka2001 napisał(a): > To chore, że coś takiego zdarza się w XXI wieku i > jest to zgodne z wewnętrznym prawem tego kraju. I tak i nie To oczywiscie wielka tragedia, natomiast sama krytyka tego odosobnionego przypadku oraz larum, ktore podnioslo sie wokol tego zakrawa na hipokryzje (mowie to ogolnie a nie pije do Ciebie Ewka). Krytykujemy tak bardzo kulture wywodzaca sie z religii, ktora przechodzi transformacje bardzo podobna do tego przez co przeszlo chrzescjanstwo (tylko ze zamiast kamieni my mielismy stosy), natomiast zupelnie nie dostrzegamy iz podobne praktyki dzieja sie w zachodnich demokracjach (oczywiscie slowo "podobne" ma znaczenie wzgledne - w koncu MY jestesmy "cywilizowani"). Jezeli chcecie przykladu wystarczy siegnac nie dalej niz np. kara smierci w USA... Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2001 Re: SAFIYA z Nigerii 05.03.02, 14:18 Artykuł o Safiyi : wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp? xx=724192&dzial=010209 Oczywiście jest to jeden z wielu przypadków drastycznego łamania praw człowieka. Po prostu mnie jako kobietę los kobiet obchodzi szczególnie. Dlaczego ktoś (męzczyzni ?!) zabraniaja jej kochać kogo chce i kiedy chce. Nie zbawie świata występując w jej obronie.Bo nawet jeśli jej się uda takich jak Safiya będą jeszcze setki. Poza tym niefortunne wydaje mi się porównywanie kary śmierci w USA- dotyczy to mimo wszystko osób skazanych za zabójstwo - z przypadkiem KAMIENIOWANIA kobiety, której jedyną winą jest to ,że jest kobietą właśnie. Mnie po rostu bardzo poruszyła jej tragedia i myślę ,że można wysłać list z poparciem w jej sprawie. Może właśnie ten mój spowoduje, że ktoś tam ulegnie presji opinii światowej i zmieni zdanie co do losu tej nieszczęsnej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: SAFIYA z Nigerii IP: 194.203.162.* 05.03.02, 14:42 Moje porownanie o tyle nie jest niefortunne, ze z gory zaznaczylem iz jest to "cywilizowany" odpowiednik tego co sie dzieje w Nigerii. Zobacz kto skazywany jest w obu krajach na smierc (artykul takze o tym mowi): sa to biedni ludzie z nizin spolecznych. Natomiast hipokryzja polega na tym iz zdajemy sie nijak nie przykladac tego co sie dzieje w Nigerii do naszego podworka. Mowisz ze Safiya jest niewinna - na pewno tak. Powiadasz tez ze w USA na smierc skazuje sie mordercow. A co powiesz na ponad 200(!) niewinnych osob straconych w XX wieku tylko w USA, z czego wielu w drugiej jego polowie (i mowie tylko o ludziach ktorym udowodniono niewinnosc, nie wspominajac tych ktorych zwolniono po latach odsiadki w celi smierci, ktorzy nie znali dnia ani godziny ewentualnej egzekucji i zyli torturowani mysla o niej). Jasne ze latwo jest krytykowac cos co nie kojarzy sie z nami samymi - kazda odmiennosc od naszych norm. Dlaczego nie krytykuje sie OBU systemow? W koncu nigeryjskie prawo (w rownie dokladnym stopniu jak amerykanskie) okresla w jaki sposob Safiya moze udowodnic swoja niewinnosc (ironia zamierzona). Odpowiedz Link Zgłoś
#kasia Re: SAFIYA z Nigerii 05.03.02, 14:32 ewka radze obejrzec film: "Powrót do raju" po obejrzeniu tego filmu troszke inaczej patrze na takie sytuacje.. trudno to wytlumaczyc slowami.. ale ogladajac film na pewno sie domyslisz o co mi chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2001 Re: SAFIYA z Nigerii 05.03.02, 14:42 Chyba niedawno ten film mignął mi w programie...Ale skoro warto go obejrzeć to na pewno to zrobię. A protest do ambasady Nigerii i tak wysłałam. Narzekam na ten swój kraj , ale mimo wszystko cieszę się, że mieszkam w tej częsci świata i mam pełna świadomość przysługujących mi praw. Odpowiedz Link Zgłoś
#kasia Re: SAFIYA z Nigerii 05.03.02, 14:43 film srednio wart polecania.. jednakze poruszono tam problem "protestow" min.. nie wiem czy to na faktach czy nie.. wierze jednak , ze moglo sie tak zdarzyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2001 Re: SAFIYA z Nigerii do Ochmana 05.03.02, 14:58 Masz sporo racji w tym co piszesz. Ja po prostu jak wrażliwa kobieta ujęłam sie nad losem drugiej kobiety. Pewnie , że nie ma systemów idealnych i zawsze ci biedniejsi, niezaradni będą wykorzystywani. Myślę, że Safiya nawet nie wie jak inni o nia walczą. Ona jest przyzwyczajona do zwyczajów panujących w jej kraju i to jest dla mnie też przerażające. Zgwałcona, skazana na śmierć czeka na ukamieniowanie wiedząc, ze tak musi być. Nie chcę tutaj rozprawiać o prawodawstwie róznych kulturi krajów.Ja po prostu patrze na zdjęcie tej kobiety i świadomość, że ktoś wydał na nią wyrok okrutnej śmierci jest przytłaczajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: SAFIYA z Nigerii do Ochmana IP: 194.203.162.* 05.03.02, 15:06 ewka2001 napisał(a): > Ja po prostu jak wrażliwa kobieta ujęłam sie nad losem > drugiej kobiety. (...) Ja po prostu patrze na zdjęcie > tej kobiety i świadomość, że ktoś wydał na nią wyrok > okrutnej śmierci jest przytłaczajaca. Ja to wszystko rozumiem i dlatego zaznaczylem ze nie pije do Ciebie :-))) Natomiast strasznie irytuja mnie spektakularne akcje "u Murzynow" (przepraszam za niezreczne okreslenie ale oddaje ono dobrze sprawe) polaczone z zupelnym brakiem zastanowienia sie nad tym co dzieje sie "u nas"... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2001 Re: SAFIYA z Nigerii do Ochmana 05.03.02, 15:30 Masz niestety rację. I świadomośc tego jest również przytłaczająca. U nas też znalazłoby się sporo do pracy dla AI. Pozdrowienia ! Odpowiedz Link Zgłoś