bartosz.de 13.01.14, 22:58 Nie mogę nigdzie znaleźć ile kasy zebrano w Bydgoszczy. Macie jakieś dane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gertner1971 Re: WOŚP 13.01.14, 23:46 Chcesz sprawdzić czy Jurek bierze coś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz.de Re: WOŚP 13.01.14, 23:58 Spadaj oszołomie. Idź w pis.. Pytałem ile kasy zebrano w Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hassleader Re: WOŚP 14.01.14, 01:34 A w Toruniu jak? Lubię informacje z pierwszej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: WOŚP 14.01.14, 06:13 bartosz.de napisał: > Nie mogę nigdzie znaleźć ile kasy zebrano w Bydgoszczy. To nie jest ważne, ważne jest, że w Toruniu więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Marna prowokacja Areczku 14.01.14, 06:59 :))))))))))))). Na toruńskim ludzie Cię zlali z Twoimi sensacjami? hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
bartosz.de Re: WOŚP. Tajemnica? 14.01.14, 08:11 Skoro tak bardzo was Toruń interesuje, to znalazłem na gazecie informacje, że zebrano około 300 tysięcy złotych. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile zebrano w Bydgoszczy. To jakaś tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP. Tajemnica? 14.01.14, 08:24 ale do kogo masz pretensje? Do nas? Widocznie źle szukasz a my nie szukamy wcale. I na drugi raz napisz wprost o co Ci chodzi a nie marnie udajesz głupa, żeby napisać to samo co na forum Torunia. Nie uważasz, ze lepiej przywalić a nie uważać nas za imbecyli którzy się w tej Twojej mizerii nie pokapują? Zachowujesz się jak ci od szeptanej reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lubiczproud Re: WOŚP 14.01.14, 08:31 w Bydgoszczy zebrano TYLKO 200tys, czyli w przeliczeniu na jednego mieszkańca metropolii znacznie większej od Lublina... 3x mniej niż w Toruniu ;];];];];];]; Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP 14.01.14, 09:28 oo Szlachcic się pojawił. Witamy ponownie hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lubiczproud Re: WOŚP 14.01.14, 10:56 nieaa, to ja saudarkar naubydzie :p ile dałes w tym roku na WOŚP?:> Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP 14.01.14, 11:47 dałem 20 złotych i to w Toruniu na rynku. Tam mnie zagnała praca w tym dniu. Wybrałem najmłodszego kwestarza z rodzicami i wcisnąłem papieraka. Całe Kazio w Toruniu w tym, że wszystkie, dosłownie, ścieżki prowadzą na Rynek i stąd pozorny tłum. Na sąsiednich ulicach głucho było. Steczkowska to już mizerota niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP 14.01.14, 11:48 I nie ma znaczenia gdzie wrzuciłem, bo to na WOŚP. A to cel nadrzędny. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: WOŚP 14.01.14, 12:41 naubyd napisał: > I nie ma znaczenia gdzie wrzuciłem, bo to na WOŚP. A to cel nadrzędny. Nie do końca bo podreperowałeś konto toruńskie i teraz się chwalą, że zebrali więcej niż my. Odpowiedz Link Zgłoś
saudarkar Re: WOŚP 14.01.14, 19:43 no wiesz stary, biorąc pod uwagę że 33tys. czy ile tam wyliczaliscie ludzi z Torunia pracuje w Bdg to chyba połowa z waszej zbiórki też jest od nas : DDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: WOŚP 15.01.14, 13:35 Przepraszam że nie na temat ale mogę się przypomnieć z prośbą o odpowiedz ? Kolega to przecież nie szlachcic z internetowego zachowania . PS Kwoty na Orkiestrę mieliśmy podobne , zgodzi się Kolega z tezą że 10% wpłat w Bydgoszczy powinno iść na konto pracujących tam torunian ? pomijam to że zatrudnieni są w Bydgoszczy bo nie zawsze przez bydgoszczan i w bydgoskich firmach . Oczekuję odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP 15.01.14, 15:28 niedziela jest dniem wolnym od pracy. Torunianie raczej byli w domu. Wiesz co? Mam pomysł. Powinniście zarządać przelania podatków które wypracowują torunianie w bydgoskich firmach :). O to jest pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 15.01.14, 21:46 a co z odpowiedzią , czyżby jednak kłaniał się szlachcic któremu kolega zarzucał własnie to Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin_z_rubinkowa Re: zażądać 16.01.14, 06:35 jedrek95 napisał: > a co z odpowiedzią , czyżby jednak kłaniał się szlachcic któremu kolega zarzuca > ł własnie to Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 16.01.14, 10:28 Przepraszam Kolegę ale to forumowicz Naubyd zamilkł , pewnie z braków możliwości pozytywnych dla siebie konkretnych odpowiedzi , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: zażądać 16.01.14, 11:22 a co mam napisać. licytowanie się przy okazji WOŚP jest żenujące tak samo jak kampania pisiorów. Uwłacza całej idei. Wy w Toruniu nigdy nie zrozumiecie różnicy pomiędzy miastem rozciągniętym na 30 km a miastem skupionym wokół jednego centrum. I nawet trudno to Wam wytłumaczyć, bo to trzeba odczuć na własnej skórze. Cała ta dyskusja jest idiotyzmem i więcej o WOŚP gadał nie będę. Mi wisi gdzie ludzie wrzucają i ile. Ja dałem w Toruniu akurat i nie miałem żadnych oporów, bo to byłoby kompletnie głupie i żenujące do bólu. Nie zniżę się do Waszego zadufanego w sobie poziomu. Możesz napisać ile dałeś, że tak się chełpisz? miałeś na wynik wielki wpływ? Nie odpisuj. To retoryczne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 16.01.14, 19:16 Ale kolego mi o WOŚP nie chodziło a o wątek o rozwoju naszych miast Zastoju nie było ale kolego proporcjonalnie zyskaliście więcej. - a my małpi mamy ! ale tak konkretnie ile w latach 45-75 zbudowano ( od podstaw ) obiektów i instytucji kultury w Bydgoszczy a ile już nie tylko w Toruniu ale i w całym byłym bydgoskim ? W Bydgoszczy np Filharmonie Operę a w województwie ? Ile szpitali w Bydgoszczy a w województwie ? w Bydgoszczy utworzono 3 SW ile ( nie licząc podarowanego czy tez jak wolicie zajeb.. - chyba Litwinom UMK) nawet w liniach tramwajowych czy drogach - i jak to się miało do parytetów czy tez proporcji ? Co do ludności Toruń 1945 rok 68,0 tys 1975 149,2 tj 2,19 Bydgoszcz odpowiednio 135,5 do 322,6 tj 2,38 zastoju nie było ale gdzie te proporcjonalnie najwięcej Po drugie proszę się tez odnieść do podanych przykładów dzielenia kasy i umiejscawiania instytucji przez Bydgoszcz ? Po drugie primo To właśnie UE nakazuje teraz podział wg ludności - to małe słówko Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: zażądać 16.01.14, 19:35 Ludzie czemu ciągle żyjecie historią wtedy dyrektywy szły z Moskwy i żaden bydgoski samorządowiec nie miał na to wpływu, wtedy o papierze toaletowym w sklepach decydował kumitet cyntralny. kpw. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: zażądać 16.01.14, 20:03 Na kumitecie cyntralnym decydowano gdzie ma iść sznurek do snopowiązałek a co dopiero gdzie ma byc szpital czy filharmonia Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: zażądać 16.01.14, 22:04 Daj spokój z matołem nie pogadasz. Zapomniał całkiem przypadkowo o Elanie i innych wielkich fabrykach do których musieli zwozić pracowników z okolicznych wsi. Zapomniał o zajumanym moście i takie tam inne, ale po co z nim gadać na ten temat skoro to jest wątek zupełnie o czymś innym. On jak Adamski my o rybkach oni o pipkach Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 17.01.14, 22:03 Dziękuję za matoła , tak w ogóle to KC decydowało no a co Wy macie powiedzieć ? już nawet nie pytam a czemu to w końcu tą Elanę łaskawie wybudowano . Na 200% pewne dokumenty o przenoszeniu stolicy przed wojną też w KC zaginęły , inicjatywy likwidacji w 1968 UMK też z KC wypływały ! No i a propos miasta na 30 km długiego Jak informuje wrocławski sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, w stolicy Dolnego Śląska udało się zebrać prawie 600 tys. zł. A nie jest to jeszcze ostateczna kwota, i .. Wrocław jest miastem bardzo rozległym: rozpiętość z zachodu na wschód wynosi około 27 km, z południa na północ ok. 17,5 km Tak więc wychodzi około 1 zł na łeb przy rozpiętości około 30 km , Bydgoszcz nie całe 0,50 zł No cóż KC już nie decyduje odgórnie ! A może to Wy dużo bardziej lubicie brać ( lub zabierać , jedynie słusznie przenosić itp ) zwłaszcza gdy nie trzeba się starać . Stąd też te demograficzne kryterium podziału kasy . Jak sądzę tylko na łeb to jedyne byłoby kryterium . Do tej pory nikt mnie też nie oświecił skąd finansować małe gminy jeżeli potrzebne i ważne nie tylko dla nich zadania będą sporo droższe niż łeb x zł na gminę ! KC ? już nie ma ! PS A był czas że miałem o koledze inne zdanie , ale rzeczywiście dyskusja z naszym Szlachcicem to odpowiednie , mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: zażądać 17.01.14, 22:13 mimo wszystko ... to ja odnoszę wrażenie, że kolega nigdy nie przestania tłumaczyć zwykłej chamówy Waszych polityków koniecznością odwetu za rządy komuchów na które ani my ani Wy nie mieliśmy najmniejszego wpływu. Radziłbym jednak odciąć się od czasów komunistycznych albo je dokładnie przeanalizować. Z matołem przesadziłem. Niestety masz pewną cechę - otrafisz wkurzyć upartością w powtarzaniu bredni o czasach komunistycznych. Nawet gdybyś miał rację to nie tłumaczy to grabieżczej polityki polityków z Torunia i bezczelności proponowania przyjaznego udziału w ZiT. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 18.01.14, 21:20 Nawet gdybyś miał rację to nie tłumaczy to grabieżczej polityki polityków z Torunia i bezczelności proponowania przyjaznego udziału w ZiT. I proponuję od tego zdania grubą kreskę , to zdanie może być punktem wyjścia , tzn z jednej strony nie zawsze i nie do końca KC a z drugiej podziały w ZIT - choć mogą wynikać z obawy żeby znowu KC nie zadziałało . Prosiłbym jednak o odpowiedz co z kasą na małe gminy przy podziale na tzw łeb ? Po drugie ciekawostka nie zawsze KC wszystko lokowało w stolicach , np Katowickie , Wrocławskie . Przyznaję się że popełniłem kiedys tezę że gdyby Katowice miały mentalność Bydgoszczy to Chorzów Park Kultury , Bytom Operę Zabrze Kliniki zobaczyły by jak świnia własne ucho a Katowice miały by pół miliona i sądzę że miałem trochę racji . Po trzecie latem miałem przyjemność płynąć słonecznikiem przez śluzę ( ale tylko tą jedną ) i na stateczku porozmawialiśmy z pewną Bydgoszczanką ( wykształcenie wyższe prawdziwe - UMK )i co się okazało : - nie wiedziała że UKW jest pełnoprawnym uniwerkiem warunkowo i może przestać nim być czego naprawdę nie życzę - nie wiedziała że Bydgoskie Muzeum do rejestru Ministerstwa Kultury zostało wpisane w 2009 roku sporo nie po toruńskim ale i po grudziądzkim i włocławskim - podobnie Myślęcinek "Nie przyjęto do EAZA ogrodów w miastach: Kadzidłowo, Braniewo, Bydgoszcz, Gdynia (oceanarium), Hel (Fokarium), Ostrzyce (Łosiowa Dolina), Świerkocin (Zoo Safari) – z racji niespełniania warunków hodowli, braku prowadzenia działalności edukacyjnej lub kulturalnej, czy braku programów ratowania gatunków" - nikt na stateczku nie wiedział prawidłowo w jakim mieście założono Zawiszę !!! - pani była zdziwiona że w Toruniu też było Wyższe Konserwatorium Muzyczne Orkiestra , przedstawienia operowe . Na pytanie co sie z tym stało spytałem się czy wie kiedy wybudowano Filharmonię Pomorską Na odchodne Pani obiecała podziękowaliśmy sobie wzajemnie . Sądzę że łapie Kolega po co to napisałem , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 18.01.14, 21:22 to podkreślone to miało być wężykiem oczywiście , jeszcze raz pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: zażądać 18.01.14, 21:59 Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Na prawdę. Jakie ma znaczenie, że ktoś coś wie a czegoś nie wie. Gdyby zapytać torunianina z PRAWDZIWYM wykształceniem (to już była jednak z największych złośliwości jakie napisałeś) w którym roku Toruń wpisano na listę UNESCO (w szczególności nie Toruń jak piszecie a układ urbanistyczny Starówki) to idę o zakład że niewielu by wiedziało. Pytałeś o takie pierdoły, że aż strach. Rzezcy zupełnie nieistotne. Czy wpisanie niebycie na liście parków uszczupla piękno i funkcjonalność Myślęcinka? O reszczie nie chce ni się pisac bo Twoje argumenty sa małostkowe i nic nie warte. Co do Podziałów ... kolego radzę zrobić tabelkę z dwiemia kolumnami i uczciwie wpisać co w Toruniu i Bydzi powstało od 46 roku czyli faktycznej polskiej władzy do powstania 49 województw. ALe tak uczciwie. I nie czytaj kretyńskich wywodów Skoniecznego OK? A co do czasów dzisiejszych, to kolego tym nowym KC jest Urząd Marszałkowski. My to widzimy, zachód województwa widzi, a Wy nie? Widzicie dokładnie. Dane statystyczne dotacji wojewódzkich i unijnych są jawne. Działania przeciw bydoskim inicjatywom też. Chodzi o sąd apelacyjny, dyrekcję dorzecza Wisły i kilka mniejszych. To są rzeczy które my widzimy i oceniamy. A teraz o ZIT. Żeby nie było. Ja jestem kategorycznie za utworzenie osobnych obszarów z proporcjonalnym co do ludności podziałem pieniędzy. Jesteś wykształconym człowiekiem i zdajesz sobie sprawę czym są ZIT. Powiedz czy choć w jednym punkcie ddo definicji pasuje połaczenie naszych miast? Dlaczego nie ma żadnych propozycji wspólnych inwestycji? BO BYĆ NIE MOŻE> Nie mamy żadnych wspólnych interesów. No a budowanie tramwaju to chyba sam uznasz za kretynizm kosmiczny. Tak więc tworzenie oodolne zitów powinno być podstawą tak ajk jest w pozostałych regionach. My potrzebujemy ścisłej współpracy (już jest) popartej kasą z Uniii z miastami i gminami które naturalnie ciążą w naszym kierunku a nie finansowania debilnych projektów niby wspólnych z Toruniem Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 19.01.14, 13:11 Ma znaczenie bo dowodzi jak mało się znamy oraz tego że to iż mieszkańców miasto ma więcej to nie znaczy że to mniejsze nie ma osiągnięć nawet lepszych i wtedy może nabierze się dla sąsiada trochę szacunki . Złośliwości nie było napisałem ze miało być podkreślenie wężykiem ! No a te dwie kolumny to może kolega by tak uczciwie zaczął . Proponuje od instytucji i obiektów kultury ,w Toruniu wpisałem likwidację Orkiestry , Konserwatorium na koniec 1974 likwidację nawet podstudia ( na wszelki wypadek ? ) w Bydgoszczy budowa Filharmonii , powstanie Akademii Muzycznej , rozpoczęcie budowy Opery , jako następne proponuje Ochronę Zdrowia w Toruniu rozpoczęcie budowy Woj Szp Zesp w Bydgoszczy ..... Sąd Apelacyjny to Toruń tez ma argumenty , a nad Wisłą to leżycie jak Toruń nad Drwęcą Co ZIT zgoda powinny być dwa i byłby spokój ewentualnie należało by zobaczyć i wydzielić pulę na wspólne zadania - oczywiście nie tramwaj to jak metro Pani Ciemniak PS ponawiam pytanie skąd brać kasę na zadania małych gmin przy podziale na łeb ? i czy to byłoby jedyne kryterium czy też coś jednak pod tę automatyczną kasę trzeba by pisać znowu wnioski ?! przyjemnej niedzieli . Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: zażądać 20.01.14, 20:23 Z dorzeczem Wisy chyba nie rozumiesz tematu. Warto się dowiedzieć o co chodzi. > PS ponawiam pytanie skąd brać kasę na zadania małych gmin przy podziale na łeb > ? i czy to byłoby jedyne kryterium czy też coś jednak pod tę automatyczną kasę > trzeba by pisać znowu wnioski ?! przyjemnej niedzieli . Nie ma przydziału kasy na łeb w gminach a w całym Zicie. Czyli krótko mówiąc małe gminy zyskają bardzo dużo, bo główny ciężar inwestycji biorą na siebie miasta. My już dawno zaczęliśmy. Poczytaj o rozszerzeniu komunikacji podmiejskiej i innych wspólnych inicjatywach. W tabelce wpisujesz złe inwestycje. Dobrze wiesz o co mi chodzi. Pula powinna być w zależności od ilości mieszkańców a w tej puli żadnych wniosków nie trzeba. Przecież ty mądry człowiek jesteś a udajesz, że nie wiesz jak ma być w ZITach. Nie trzeba już na klęczkach do marszałka. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 21.01.14, 22:36 Nie chodziło mi o ZIT ale o Wasze generalne żądanie sprawiedliwego przyznania ogółu środków wg demografii czyli na łeb , i co wtedy z małymi , i tez na łeb jedynym kryterium i hulaj dusza . Cieszę się że Kolega przeczytał po co rozmawiałem z Panią ,mam nadzieję że kolega podziela , złośliwość też wyjaśniłem ( wężykiem ) I jakie złe inwestycje to ich nie było czy ich nie wybudowano w Bydgoszczy uczciwie zacząłem tabelę ( jak Kolega pisał ) i kolumny Odpowiedz Link Zgłoś
bydofan Re: zażądać 21.01.14, 16:55 Jędrek 95 popełniasz błąd sądząc, że nie da się podzielić kasą bo w gminach jest za mało mieszkańców. Po pierwsze nie liczymy podział na gminy tylko na powiat a to już jest niezła kasa a po za tym o ile nie widzę problemy połączyć swoją część wg schematu powiat bydgoski+ Bydgoszcz i powiat toruński + Toruń to widzę problem z podziałem B+T lub z powiatami "nie swoimi". Niestety ale podział w naszym regionie jest faktem. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 21.01.14, 22:44 Nie chodzi mi o ZIT napisałem że powinny być dwa i spokój - każdy by się przekonał kto jak podzielił ale o Wasze żądanie ogólnego przyznania wszystkich środków UE wg łba . Odpowiedz Link Zgłoś
bydofan Re: zażądać 21.01.14, 16:32 Prawda jest taka, że Toruń był tym miastem, które najbardziej zyskał na istnieniu PRL-u. Weźmy pod uwagę ile wybudowano zakładów pracy w T a ile w B. W T kilka ( chyba 7 mówię oczywiście o tych wielkich ) w B tylko jeden i to średniej wielkości. Jeśli chodzi o budowę mieszkań to tu znów mamy różnicę w ilości na korzyść T ale tu różnice były niewielkie - ok. 3 % jakby mało tego było większe pod względem m2 zyskał T. Podobnie było z placówkami handlowymi. Takich spraw było dużo w jednych zyskiwała B w innych T. i po co ciągle do tego wracać? Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek95 Re: zażądać 21.01.14, 22:41 Rozbudowa zakładów to oczywiście za darmo ? Budowa mieszkań to dopiero od 1975 a właściwie od rozwoju UMK ( główny czynnik ) dla porównania kiedy zaczęto pierwsze osiedla ? A o instytucjach i obiektach kultury coś u kolegi cisza ?! a placówki handlowe no nie kolego choc i tu bysmy mieli przyznawane pule za KC , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: WOŚP 15.01.14, 17:01 naubyd napisał: Powinniście zarządać przelania podatków Za dużo czytasz tego z wyżyn. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: WOŚP 14.01.14, 12:38 lubiczproud napisał: > w Bydgoszczy zebrano TYLKO 200tys, czyli w przeliczeniu na jednego mieszkańca m > etropolii znacznie większej od Lublina... 3x mniej niż w Toruniu ;];];];];];]; Mnie interesują kwoty z puszek w obu miastach a nie z licytacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ver.bus Re: WOŚP-drażliwy temat 14.01.14, 18:34 Nie pytaj ile zebrano w Bydgoszczy, bo to jest BARDZO drażliwy temat chyba od zawsze (22 lata?). Odpowiedz Link Zgłoś
wchodzi Re: WOŚP-drażliwy temat 14.01.14, 19:43 Toruń to dopiero teraz będzie miał kłopot, jak wytłumaczyć się przed ojcem Rydzykiem z tych 300 tys. na WOŚP. Jerzy Owsiak w Toruniu zagrał wszystkim swym krytykom na nosie, BRAWO! Caritas Diecezji Toruńskiej to chyba zadowolony nie jest, oj będzie to drażliwy temat na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
alquoz Re: WOŚP-drażliwy temat 20.01.14, 12:16 wiekszosc torunia ma rydzyka w de...natomiast w klopocie jest lysy papa Zaleski, bo sie mocno promowal w czasie wejsc TVP jak niemal brat łata Owsiakowy..i tu go papa rydzol musi kopnac w de.. i powiedziec sluchaj no, Zaleski, albo rybka albo pi.... Torun wie, ze Zales to komuch robiacy swiete miny....mam nadzieje , ze wyjdzie na tym jak zablocki na mydle (i rydzol kiedys tez).. niech obaj ci mega hipokryci spadaja jak najdalej od regionu, polski i europy... Odpowiedz Link Zgłoś
gertner1971 Re: WOŚP 17.01.14, 22:27 Dane z dnia 16 stycznia Bydgoszcz 315 tys, jeszcze liczą nie spłynęły wszystkie pieniądze z licytacji i nie policzono przelewów bankowych. Odpowiedz Link Zgłoś
johnyflaszka Re: WOŚP 18.01.14, 06:20 Jedno jest pewne, kto żyje przeszłością ten się nie rozwija tylko się cofa w rozwoju. Czekam na informację ile z puszek nazbierano w miastach naszego regionu czy już to ktoś policzył? Odpowiedz Link Zgłoś
naubyd Re: WOŚP 18.01.14, 22:02 a powiedz mi jakie to ma znaczenie? Ale tak szczerze. O co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś