Dodaj do ulubionych

zaparowane szyby a klima

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 07:41
Dzisiaj rano temperaturka spadla do 3° C i w moim klimatronicu (Golf IV)
wylaczyl sie kompresor - niestety efektem bylo bardzo silne parowanie szyb.
Myslalem ze minie to po kilku minutach jazdy, ale tak sie nie stalo.
Czy to normalne przy klimie - skad ta wilgoc, w autkach bez tego "luksusu"
ktorymi do tej pory jezdzilem nie bylo czegos takiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: zaparowane szyby a klima IP: *.waw.cdp.pl 08.10.02, 08:19
      U mnie jest to samo. Wydaje mi się, że spowodowane jest to zawilgoceniem
      parownika klimy - wilgotne powietrze przechodząc przez parownik schładza się i
      nadmiar wilgoci wykrapla się, jeżeli w takim stanie wyłączysz klimę, parownik
      jest mokry i dodatkowo nawilża i tak już wilgotne powietrze. Po pewnym czasie
      ta wilgoć wyjdzie z parownika i sytuacja wróci do normy. Włączenie klimy w celu
      odparowania szyb ponownie zawilgoci parownik i sytuacja się powtórzy. W celu
      uniknięcia tego problemu mam cały czas włączoną klimę w deszczu i szyby mi w
      ogóle nie parują.
      Pozdrawiam
      • vwpassat DOKŁADNIE TAK... ! 08.10.02, 08:26
        Jak mówi przedmówca. Klima włączona non-stop i problemz głowy. Nagrzewnica
        ogrzewa powietrze które jest też osuszane przez klime. I szyby sa czyste.

Pzdr
        • Gość: misiek Re: DOKŁADNIE TAK... ! IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.02, 08:34
          dzieki za wasze podpowiedzi - mam jednak mala uwage - u mnie klima ponizej 5°C
          wylacza sie samoczynnie (zabezpieczenie przed zamarzaniem)- co zrobic w tym
          wypadku. Tak sobie mysle ze moze odplyw wody z odparownika jest nie w pelni
          drozny?
          • Gość: Wojtek Re: DOKŁADNIE TAK... ! IP: *.waw.cdp.pl 08.10.02, 09:44
            Nie znam się aż tak dokładnie na tym.
            U mnie (P307) na panelu sterującym klimy jest przycisk "odparowanie szyb"
            Korzystam z niego gdy szyby zaparują, system przełącza się na nadmuch na
            przednią szybę z maksymalną wydajnością i automatycznie włącza klimę. Po
            odparowaniu szyb przełączam na "auto" i zostawiam klimę włączoną bo z
            doświadczenia wiem, że po takim manewrze szyby będą szybko znowu zaparowywały.
            Działa to w każdej temperaturze i również bardzo szybko odszrania szyby od
            wewnątrz zimą.
            Może wypowie się jeszcze ktoś kto się na tym lepiej zna a jeżeli nie to zapytaj
            się w serwisie. Problem może być ze znalezieniem kogoś kumatego w tych sprawach
            bo na ogół to oni nie "compre" poważniejszych problemów.
            Pozdrawiam
            • Gość: Lukasz Re: DOKŁADNIE TAK... ! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 08.10.02, 10:53
              Nie wiem jak w Volkswagenach ale w Oplach z automatyczna klima wystepuje
              przycisk ECO, ktory odlacza kompresor bez wzgledu na temperature z zewnatrz.
              Jazda z klima ponizej 5 stopni na zewnatrz i tak nie ma sensu, proponuje wiec
              odlaczyc kompresor i zapomniec o nim. Zapomniec ale nie do konca. TRaz na
              tydzien trzeba sie przejechac z wlaczona klima tak czy siak poniewaz kompresor
              musi sie nasmarowac, inaczej stanie i wiosna bedzie powazny klopot finansowy!
    • Gość: andrzej Re: w grupie VW poniżej 5 stopni C IP: 2.4.STABLE* / 10.0.0.* 08.10.02, 11:11
      KLIMA NIE DZIAŁA. I nie ma na to rady. Tak to jest zaprogramowane!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka