Gość: torunianka luscinia luscinia IP: *.petrus.com.pl 26.05.05, 22:22 Noc pochłania resztki zielonkawo-szmaragdowego nieba, wokół miesza się upojna słodycz konwaliowo-chojowo-bzowa, a słowiki spać nie dają eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/4141/idc/19/ 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duo Re: luscinia luscinia IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 27.05.05, 07:42 Ludzie!!! O czym Wy tutaj gadacie...? Tak jak byscie nie z tej planety, albo marami, czy czarodziejami jakimi. Wsluchuje sie w Wasze jezyki ale nie zawsze rozumiem mysl Waszej muzyki. A moze dostalem sie tutaj ja zablakany do dusz wymarlych juz Torunian? A moze to jednak nie realny seans historii ale fikcje jakowes Baju Pomorskiego - bo tak milo, przyjemnie, romantycznie, ciekawie i mistycznie w otoczeniu przyrody, w otoczeniu mysli wypowiadanych z nalezna uwaga....Wiec Pozdrawiam Was ja, wedrownik po internecie, ktory do Was zawital, usiadl na cybernetyczna trawke, pod starozytnymi murami Torunia, tobolek przy sobie a kijek cyfrowy wloczegi u boku..... Ufff, jak u Was goscinnie, jacy jestescie cybernetycznie zyczliwii, tylko nie mege jeszcze znalezc cybernetycznej ubikacji.. a zycie, bez wzgledu na cybertechologie, nagli... Wiec chyba pojde jednak za stodole.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duo Re: luscinia luscinia IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 27.05.05, 07:57 Przepraszam, myslalem, zem ja u Torunian, a okazuje sie, zem ja u Bydgoszczan. Tym bardzij mi milo, a stodole znalazlem i to taka pod strzacha, skad wyploszylem kruki i wrony jednak wszystko nakrylem otaczajaca Natura, aby przypadkowo ktos nie wdepnal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: luscinia luscinia IP: *.petrus.com.pl 27.05.05, 19:04 Trafiłeś wędrowcze do DWUMIASTA, gdzie zmierzch przychodzi w kolorach podobnych, choć odrobinę innych tak w Bydgoszczy jak w Toruniu. Serdecznie Cię witamy i zapraszamy do częstszych wizyt, niekoniecznie za potrzebą. A ekologiczne podejście i owszem, skoro towarzyszy mu także troska o tych co przyjdą po Tobie;) Z nieba leje się żar, słońce wciąż cięzko pracuje, a w Norwegii... może nawet padać... śnieg. U nas moda na 30-tkę teraz. Chyba najcieplejszym regionem jesteśmy. Zapraszamy pod lipę, gdzie stolik wystawiony z minerałką. 19:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka słońce gorące IP: *.petrus.com.pl 27.05.05, 20:09 a jeszcze kilka miesięcy temu dawno już było po zmierzchu o tej porze. Biorę słońce w dłonie, przepuszczając tylko drobne promyki między palcami i widzę samolot lecący do pobliskiego Berlina, a za nim stadami podążają dwuskrzydłowce piszcząc z radości. 20:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: słońce gorące IP: *.petrus.com.pl 28.05.05, 00:35 Pogoda super, tylko trochę zaskoczyła swą gwałtownością nasze nieprzyzwyczajone ciała. A najcieplej będzie jutro na Węgrzech. Jak dobrze, że nas tam nie ma;) Jutro u nas tak samo i trochę chmurek szykuje się, aby osłonić nas przed słonkiem w ciągu dnia. Korzystajmy z lata póki jest. Nawet po zmierzchu całkiem ciepło na balkonie pod rozgwieżdżonym niebem. A księżyca ani śladu. Chyba znowu w nowiu;) 00:35 już!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka a na to, to tylko Kilimandżaro IP: *.petrus.com.pl 28.05.05, 20:31 Lady Pank Za oknem skoro świt - Kilimandżaro Wyrasta co dzień mi - Kilimandżaro Do góry parę mil - Kilimandżaro Najbardziej suchy szczyt - Kilimandżaro 20:31 Odpowiedz Link Zgłoś
trond zmierzchy takie są upalne 28.05.05, 21:36 a komary spać nie dają i do mojej przaśnej izby ciepłe prądy podwiewają! nieboskłon szarzeje lecz różowa obietnica świtu przypomina,że jutro możemy być szczęśliwi...a ile to roboty ot:raz,dwa,trzy... Raz, Dwa, Trzy tekst piosenki Jutro Możemy Być Szczęśliwi Nadzieja to plan on ziści się nam przydarzy się na pewno się zdarzy więc uwierz za dwóch ty i twój duch z nadzieją wam będzie do twarzy więc uwierz za dwóch ty i twój duch z nadzieją jest bardziej do twarzy jutro możemy być szczęśliwi jutro możemy tacy być jutro by mogło być w tej chwili gdyby w ogóle mogło być oto jest czas on zmienić ma nas to czas który ma nas zmienić nim zgadniesz jak przeoczysz znak ten znak co jest źródłem nadziei nim zgadniesz jak przeoczysz znak ten znak co jest źródłem nadziei jutro możemy być. . . itd. niech wiara się tli dodając ci sił by na nic nie było za późno lecz traci swój sens gdy głupi masz cel i góry przenosisz na próżno lecz traci swój sens gdy głupi masz cel i góry przenosisz na próżno co innego popływać,piwko lodowate pokosztować,na Kilimandżaro łaskawiej zerknąć...a co,teqila?broni nam kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzchy takie są upalne IP: *.petrus.com.pl 28.05.05, 22:01 komarów nie widziałam jeszcze, szczęśliwie. Ale widziałam jak roił się rój os. Dobrze że nie znalazłam się w "epicentrum". A gór nie przenosi się na próżno. Zbyt duża to by była fatyga;) 22:00 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: zmierzchy takie są upalne 29.05.05, 08:47 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > komarów nie widziałam jeszcze, szczęśliwie. > Ale widziałam jak roił się rój os. Dobrze że nie znalazłam się w "epicentrum". > > A gór nie przenosi się na próżno. Zbyt duża to by była fatyga;) > 22:00 odnośnie gór:powiedz to tym wszystkim,którzy wiedzą wszystko lepiej i chodzą z pyrrusem na drinka;-(odnośnie os:nie wspominając o szerszeniach...p.s.łączę pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka cieniodajne klony i lipy IP: *.petrus.com.pl 29.05.05, 19:21 najbardziej poszukiwane w taki upał, ale i tak najchłodniej jest... w łazience:) 19:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebo w płomieniach IP: *.petrus.com.pl 29.05.05, 20:42 na północnym zachodzie płomienny róż, jaskółki piszczą jak szalone, a temperatura - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chłodek na balkonie! IP: *.petrus.com.pl 29.05.05, 23:28 Ciemne niebo pełne gwiazd mrugających życzliwie do rozgrzanych ziemian, powoli szykujących się do spoczynku, po ciężkim dniu nicnierobienia. Zwolna znikają wyłożone na działanie promieni słonecznych piernaty. A na balkonie chłód nie do zniesienia. Trzeba się ewakuować w poszukiwaniu ciepełka do wnętrza. 23:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka to stało się wcześniej niż się spodziewaliśmy IP: *.petrus.com.pl 30.05.05, 19:44 chłód, deszcz, głuche pomruki na górze, chmury ciężkie i lżejsze, a słońce dostało urlop. 19:44 Odpowiedz Link Zgłoś
trond to świt to zmierzch... 30.05.05, 20:50 to świt,to zmierzch...ile to już lat?choć słońce przesłoniły chmury ale zostaje po nim ślad...;-) w postaci różowej kreseczki...mały uśmiech,ale cieszy.20.40 Odpowiedz Link Zgłoś
trond widziałem dwa krokodyle 31.05.05, 20:54 które chciały sprzątnąć z nieba słońce.ale ono sprytnie udało złoty pieniążek i wskoczyło do miseczki z pomarańczowym kisielkiem.mniam,teqila;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: widziałam IP: *.petrus.com.pl 31.05.05, 23:05 chmurne chmury;) 23:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Dzień Dziecka IP: *.petrus.com.pl 01.06.05, 21:54 po dniu bociana, Dzień Dziecka. Bocianów o 1/3 mniej, a dzieci chyba też. Mimo to, dzisiaj zajęły cały Parlament. Może one się sprawdzą w rządzeniu krajem? 21:54 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: Dzień Dziecka 01.06.05, 22:39 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > po dniu bociana, Dzień Dziecka. > Bocianów o 1/3 mniej, a dzieci chyba też. > Mimo to, dzisiaj zajęły cały Parlament. Może one się sprawdzą w rządzeniu > krajem? > 21:54 ZA TO DALMATYŃCZYKÓW GROMADA.P.S.ZASTANAWIAM SIĘ,CZY JEST TO GATUNEK SPOKREWNIONY Z ŻYRAFAMI.JAK BY NIE PATRZEĆ KROPIATE...22.36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka odmiana żyrafy IP: *.petrus.com.pl 01.06.05, 23:50 Ty to jesteś spostrzegawczy trondzie. A ja nigdy bym na to nie wpadła. Oczywiście masz rację, dalmatyńczyk to taka odmiana żyrafy krótkoszyjnej, albinoskiej. Coś jak w świecie roślinnym bonsai. Pozdrowienia prawie północne 23:49 Odpowiedz Link Zgłoś
trond zanosi się na pogodny zmierzch18.04 02.06.05, 18:09 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > Ty to jesteś spostrzegawczy trondzie. A ja nigdy bym na to nie wpadła. > Oczywiście masz rację, dalmatyńczyk to taka odmiana żyrafy krótkoszyjnej, > albinoskiej. Coś jak w świecie roślinnym bonsai. > Pozdrowienia prawie północne 23: a bo ja kocham i uwielbiam wszystkie gatunki żyraf.p.s.ale wczoraj było super święto...jeszcze dziś mam doskonały nastrój(coś dostałem od żony w prezencie,a było na t...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka starcie jasnych z ciemnymi 20:57 IP: *.petrus.com.pl 02.06.05, 20:57 od zachodu nacierają ciemne burzowe, kilkuwarstwowe. Stawiają im czoła jasne sztylety, postrzępione sztylety tak długie jak szyje ogromnego stada żyraf. Chyba leje się krew, bo środek cały różowy już. a to na "t", to chyba wiem co co to było trondzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: starcie jasnych z ciemnymi 20:57 02.06.05, 22:06 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > od zachodu nacierają ciemne burzowe, kilkuwarstwowe. Stawiają im czoła jasne > sztylety, postrzępione sztylety tak długie jak szyje ogromnego stada żyraf. > Chyba leje się krew, bo środek cały różowy już. > > a to na "t", to chyba wiem co co to było trondzie;) oj to to było,ale też trochę zostało.p.s.tak to na niebie widać zapowiedź dalszych krwawych rozpraw klimatu z naszym biednym lądem;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka teraz już tylko czarne zostały IP: *.petrus.com.pl 02.06.05, 22:25 w Toruniu zauważono, że te czarne idą od Przysieka, a białe były nad Radiem najsłynnieszym naszym;) Ale już dawno te czarne pochłonęły różowy środek i poszły dalej. Z białych sztyletów nic nie zostało. Nad RM też zawisły czarne chmury. O tequilla:) 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka i na dobranoc w ciemną noc 23:41 IP: *.petrus.com.pl 02.06.05, 23:41 na dziś cytat z Jana Pawła II Życie jest talentem powierzonym każdemu z nas, tak abyśmy je przemieniali i pomnażali, czyniąc z niego dar dla innych. Nikt nie jest górą lodową dryfującą na oceanie historii. Każdy z nas należy do wielkiej rodziny, w której mamy swe miejsce i rolę do odegrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kasztany.... IP: *.petrus.com.pl 03.06.05, 19:40 dzisiejszy przedzmrok pokazuje co się stało z kwitnącymi kasztanami - tym kwiatkom wyrastają kolce! Tak jak maturzystom ostrogi?! 19:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Zmierzch:) IP: 82.146.225.* 04.06.05, 20:56 ...widzę niebo pomalowane w szkocką kratę 20.56 Odpowiedz Link Zgłoś
trond mecz na nieboskłonie relacja naoczna20.56 04.06.05, 21:02 właśnie zakończył się fascynujący mecz na nieboskłonie:stado szarych dinozaurów malowanych śnieżną kredką(mama olbrzymka i pomniejsze maluchy) zakończyło mecz o złoty pieniążek.po wszystkim cała zgraja z pieniążkiem na czele w różowo,złocisto,perłowych nastrojach udała się lulu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka oberwanie chmury IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 00:07 chmurzyło się, chmurzyło, potem trochę pokropiło i.... chmura się oberwała. A po tym zdarzeniu to niebo zaróżowiło się ze wstydu. 00:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch w szkocką kratę IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 01:34 niestety nie mogę sobie wyobrazić tego zmierzchu. Czy możesz doprecyzować opis? czy to może szkocka krata typu Lochcarron, czy raczej Strathmore? A może tartan Livingstone/Maclay? Pomoc techniczna do opisu: www.tartan-finder.com/TartanView.php 01:34 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: Zmierzch w szkocką kratę 05.06.05, 11:48 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > niestety nie mogę sobie wyobrazić tego zmierzchu. Czy możesz doprecyzować opis? > czy to może szkocka krata typu Lochcarron, czy raczej Strathmore? A może tartan > > Livingstone/Maclay? > Pomoc techniczna do opisu: www.tartan-finder.com/TartanView.php > 01:34 świetny pomysł:wyobrazić sobie opisany przez kogoś zmierzch...zanim więc luci sprecyzuje,ja sobie wyobraziłem,co opisał w poście.a było to tak: do luciego przyjechał przyjaciel ze szkocji i przywiózł mu w darze kolekcję stots whiskey,z chivas regal na czele.nie chcąc być dłużnym przyjacielowi,luci nasmażył placków ziemniaczanych,napiekł blinów z kawiorem i dla równowagi skleił jakieś 50-60 ruskich pierożków.potem udali się na piknik oglądać polski zmierzch-no dajmy na to pod jakieś żagle.a że nieźle zawiewało(a szkot wiadomo- w zapasce)rozsiedli się z nabojem energetycznym na pledzie turystycznym w kraciasty wzorek.wszystko kojarzyło się szkocko,co luci opisał,a ja przeżyłem elektronicznie i nie narzekam.p.s.po namyśle dodatkowo stwierdzam,że ten mecz co obserwowałem na niebie,to nie były dinozaury,tylko potwór z loch ness z młodemi.był to 100% szkocki zmierzch,teqila.a teraz pewnie luci wyciągnie długie ramię klawiatury i ściągnie moją wyobraźnię na swoją planetę.ale co sobie wyobraziłem,to moje;-)i...Twoje torunianko;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch w szkocką kratę IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 17:06 trondzie, Twoja wyobraźnia podziałała na moją wyobraźnię i... miałabym ochotę spróbować blinów z kawiorem (pod kolor kraty szkockiej;) napieczonych przez luciego. Ale czy on potrafi tak skomplikowane dania robić? Lekko w to wątpię;) Bardziej już mogłabym sobie wyobrazić, że poda Scotch whisky. Przy okazji, gdyby\ście chcieli się doskonalić w tym podawaniu to polecam trzydniowy kurs w tym zakresie w Szkole Whisky: www.whiskyschool.com/about.html Zaś co do kraty, to wyobrażę sobie, że kilt w którym przybył ów szkocki gość był... irlandzki All Ireland Red, Modern i kolory były w nim trzy: niebieski - przedstawiający niebo, czerwony - reprezentujący słońce, i cienkie żółte promienie. Ale i tak najpiękniejsze zmierzchy widziałam dzisiaj na filmie o o. Górze. A dziś tu i teraz: Ciężkie, granatowe chmury znowu się gromadzą. Ciekawe czy znowu któraś z nich się oberwie. 17:05 Odpowiedz Link Zgłoś
trond idź albo zdychaj 06.06.05, 17:24 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > > Ale i tak najpiękniejsze zmierzchy widziałam dzisiaj na filmie o o. Górze. Ojciec Jan Góra napisał również książkę o zmierzchu,którą mogę polecić.tytuł w/w jakoś nie razi,gdy trafi do tęsknoty człowieka za drogą...p.s.zmierzch nad czerwcowymi łąkami,to jest to co trondy lubią oprócz żyraf,piegów i whiskey (uuu,teqila) najbardziej.a taka szarość na niebie jeszcze podkręca barwy maków i zapach akacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: idź albo zdychaj IP: *.petrus.com.pl 06.06.05, 22:41 co trondy lubią o zmierzchu najbardziej? > (uuu,teqila) najbardziej no tak! tego można się było spodziewać. Mimo, że na ostatnim miejscu, to jednak najmocniej podkreślone:))) Ale o tak chłodnym zmierzchu to przecież uzasadnione i dla zdrowia, szczególnie, że luci po łiski nie skoczył;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Zmierzch w szkocką kratę IP: 82.146.225.* 05.06.05, 19:08 Gość portalu: torunianka napisał(a): > niestety nie mogę sobie wyobrazić tego zmierzchu. Czy możesz doprecyzować opis? > czy to może szkocka krata typu Lochcarron, czy raczej Strathmore? A może tartan > > Livingstone/Maclay? > Pomoc techniczna do opisu: www.tartan-finder.com/TartanView.php W zmierzchu,który ja widziałem było więcej koloru zielonego niż w pomocy technicznej. Po prostu opisałem co widziałem,zgodnie z widzeniem Z intrpretacji tronda zgadza się tylko:skocz łiski chivas regal. 19.08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch w szkocką kratę IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 19:44 Czyli źle sobie wyobraziliśmy ten zmierzch, trondzie:( a więc zielona szkocka krata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka akwarela IP: *.petrus.com.pl 05.06.05, 20:58 ciemne, gęste chmury zostały potraktowane po obrzeżach różową akwarelą. Teraz rozmiękczane są centralne partie chmurnych zgrupowań nawałnicowych. Co za widok! 20:58 Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl nie ma juz zmierzchu..... 06.06.05, 16:07 we mnie....... dostałam Słoneczko na własnośc....czuwa nade mna.....trzyma za reke................................dziekuje Skarbie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: nie ma juz zmierzchu..... IP: *.petrus.com.pl 06.06.05, 22:39 och, madziara_pl przestraszyłaś mnie tym tytułem;) ale teraz rozumiem.... słoneczko co trzyma za rękę.... no, no, no! Tylko uważaj, aby Cię słonko nie poparzyło;) trochę chmurek się przyda, aby upał i żar zbilansować. One nadchodzą... miała być pełnia księżyca, a tu od południa tylko jedna gwiazdka blada widoczna, od zachodu ława chmur burzowych nadciąga, a tego srebrnego globu ani widu. 22:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zmierzch na toruńskim Rynku IP: *.petrus.com.pl 07.06.05, 23:34 Ten zmierzch oglądało wspólnie kilka tysięcy ludzi. Nad nami było niebieskie niebo i przepływały sobie chmury pierzaste, przelatywały gołąbki. Przypominaliśmy sobie zdarzenia sprzed sześciu lat, kiedy Jan Paweł II (bp Suski przejęzył się i powiedział: Drogi) zawitał i do nas i przypominał nam o znaczeniu pokoju. Na Ratuszu zawisła tablica pamiątkowa, bił Tuba Dei. W 2- minutowym oczekiwaniu na głos Tuba Dei kilka tysięcy ludzi trwało w pełnej ciszy. Słychać tylko było odgłosy z oddali: bawiące się gdzieś dzieci i stukot obcasów nielicznych przechodniów. 23:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka śnieg, grad, deszcz, wicher IP: *.petrus.com.pl 08.06.05, 20:01 Śnieg w Bieszczadach, grad we Włoszech, deszcz popada na Mazurach, a u nas wiało. Weekend szykuje się chłodny z pogodą w kratkę (nie wiadomo jednak czy szkocką;) 20:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebo w płomieniach IP: *.petrus.com.pl 08.06.05, 21:18 niesamowity widok. Czarne chmury po prostu goreją! Czy u Was też tak to wygląda? 21:18 Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: niebo w płomieniach 08.06.05, 21:20 moje serce na pewno torunianko........płonie.......... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: niebo w płomieniach IP: *.petrus.com.pl 08.06.05, 22:45 płonące serce, to jeszcze lepszy widok, niż płonące niebo;) Pozdrawiam 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ociepla się IP: *.petrus.com.pl 09.06.05, 21:29 o zmierzchu 21:29 Odpowiedz Link Zgłoś
trond piwonie,ech,porwany przez płatki 10.06.05, 20:56 zmierzch.słońce utulone do snu na różowym płatku piwonii nie spłata jutro figla;-)20.53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: piwonie,ech,porwany przez płatki IP: *.petrus.com.pl 10.06.05, 23:14 słońce spoczywające na płatku różowym zasłużyło dziś sobie na to z pewnością. Oby jutro nie zaspało;) 23:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka A tam pada IP: *.petrus.com.pl 10.06.05, 23:24 W Opolu pada deszcz. Nagroda Karola Musiała przypada Zakopower-owi za Kiebyś ty... A Monika Brodka, też sporo głosów dostała. 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka fiolety i róże na zachodzie IP: *.petrus.com.pl 11.06.05, 21:16 już po zachodzie słońca 21:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka największe brawa w Opolu dla... IP: *.petrus.com.pl 11.06.05, 21:49 prof. Miodka :) 21:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka witaj rogal IP: *.petrus.com.pl 11.06.05, 22:10 ale nie podglądaj, bo to nieładnie Super jedynka dla Turnaua za Cafe Sułtan 22:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wielkie, większe, największe IP: *.petrus.com.pl 12.06.05, 20:24 przeboje Polskiego Radia w Opolu. Kayah lepiej śpiewa niż prowadzi. Może to dlatego, że ona niedoubrana na taką pogodę. A u nas słońce rozświetla chmury o zmierzchu. 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka fajerwerki IP: *.petrus.com.pl 13.06.05, 22:23 Dzisiaj fajerwerki na niebie były dość głośne, ale na szczęście krótkie. Chmury ogień niebieski ugasiły. 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
trond sielankowe bukoliki 14.06.05, 19:57 dzisiaj zmierzch zapowiada się sielsko zdecydowałem się z tej okazji zacząć pisać bukoliki: bukolik o zmierzchu ach zmierzchu zmierzchu sielski zmierzchaj sobie ach zmierzchaj w słonku się złotym pluskając jak w marchwi ekologicznej zając 19.53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: sielankowe bukoliki:) IP: *.petrus.com.pl 15.06.05, 00:34 no pięknie, trondzie! a ja dzisiaj (właściwie wczoraj) zobaczyłam na niebie ognisty krążek odblaskowy i pogoniłam za nim. Goniłam, goniłam, a gdy byłam już blisko to on dał nura do Wisły i jak kamień w wodzie przepadł. 00:34 Odpowiedz Link Zgłoś
trond czyścioszek 15.06.05, 18:54 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > no pięknie, trondzie! > a ja dzisiaj (właściwie wczoraj) zobaczyłam na niebie ognisty krążek odblaskowy > > i pogoniłam za nim. Goniłam, goniłam, a gdy byłam już blisko to on dał nura do > Wisły i jak kamień w wodzie przepadł. > 00:34 się nie dziwię,że po całym dniu harówki i wdychania spalin i wydzielin powziął decyzję o kąpieli;-).nie zawsze się trafi oczyszczająca burza,czasem trzeba zanurkować;-) a dzisiaj idylla c.d. imbirowe słońce,platynowe niebo,tylko stać z tequilą i podziwiać 18.49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: czyścioszek IP: *.petrus.com.pl 15.06.05, 19:53 spojrzałam.... i teraz słabo widzę. Dało po oczach:( 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka srebrny glob IP: *.petrus.com.pl 15.06.05, 23:04 Srebrny glob przecięto na pół. Mimo to nie poddaje się. Przesuwa się, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, z południa na północ. Na chwilę przystanął za moimi plecami, wpatrując się w srebrny migocący monitor. 23:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: srebrny glob IP: *.petrus.com.pl 16.06.05, 21:08 przygotowania do zmierzchu: koncentracja chmur, świergotanie jaskółek. 21:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka nadchodzi IP: *.petrus.com.pl 16.06.05, 23:35 świetlisty, zawoalowany. Niestety, jakiś zniekształcony kształt prześwietla przez świetlistą woalkę. 23:35 Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl ziemia obiecana 17.06.05, 08:21 jestes moja ziemia obiecana Skarbie...........do ktorej w koncu dotarlam........ ps podczepiam sie pod ZMIERZCH by krzyczec z radosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ziemia obiecana IP: *.petrus.com.pl 17.06.05, 20:25 no super! Gratulacje z okazji zdobycia Ziemi Obiecanej!!! A zmierzch dzisiaj przejdzie niezauważenie, bo pochmurno się tak zrobiło i deszczowo, że w polu widzenia nic nie widać, poza przelatującymi ptakami. 20:25 Odpowiedz Link Zgłoś
trond trzy zmierzchy(3in1) 17.06.05, 21:34 1.19.22 szarówka z inhalacją pseudodeszczową(krople to nie były) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: trzy zmierzchy(3in1) IP: *.petrus.com.pl 17.06.05, 21:40 u nas kapuśniaczek raczej;) 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: trzy zmierzchy(3in1) 17.06.05, 21:49 2. 20.05 lekki wiaterek...rozganiający te szarości 3.21.37 różowy rumieniec na ołowianym tle:całus na dobranoc;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka obserwacje przed zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 18.06.05, 18:55 tron znowu ustrzelił okrągłą setkę;) wiało dziś trochę, ale teraz tuż przed zmierzchem słońce w całej okazałości, przygrzewa nieźle. 18:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka czerwcowy sobotni zmierzch IP: *.petrus.com.pl 18.06.05, 21:51 ładnie jest! pięknie jest! na północnym zachodzie róż wieczornych zórz przeplata się z niebieskościami nieba, a od południa w pełnym blasku srebny glob, nieco zdeformowany, ale zadowolony z siebie. 21:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka granatowo u góry IP: *.petrus.com.pl 19.06.05, 20:06 w górze raczej granatowo w zasięgu wzroku, z lekkimi prześwitami. Ale dzień był całkiem niezły, słońce przygrzewało, trochę wiało, więc właściwie idealnie. 20:05 Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: granatowo u góry 20.06.05, 19:12 moje wszystkie dni sa niezle.... od kiedy mam GO a on ma MNIE ...... :) ps czy w moim wieku wypada krzyczec z radosci ? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch z czerwoną motolotnią IP: *.petrus.com.pl 20.06.05, 20:55 > ps czy w moim wieku wypada krzyczec z radosci ? :))))) Odpowiadam w ciemno: no oczywiście, że wypada:) --- Słońce ostatnich kresów nieba dochodziło, Mniej silnie, ale szerzej niż we dnie świeciło, Całe zaczerwienione, jak zdrowe oblicze Gospodarza, gdy prace skończywszy rolnicze (190) Na spoczynek powraca. Już krąg promienisty Spuszcza się na wierzch boru i już pomrok mglisty, Napełniając wierzchołki i gałęzie drzewa, Cały las wiąże w jedno i jakoby zlewa; Odpowiedz Link Zgłoś
trond komu komu bo idę do domu! 20.06.05, 20:59 ostatnia okazja na pyszną kulkę lodów ananasowych,teqila!!!;-)20.53p.s.WYPADA!!! a krzyczy się tak np.Hej,hej,hej,na duszy jest mi lżej!choć lat dojrzałych na mnie garby,nie zamierzam opuszczać gardy,lej się teqilo lej(i inne w tenże deseń);-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: komu komu bo idę do domu! IP: *.petrus.com.pl 20.06.05, 21:02 ananasowe z tequillą!? Tego jeszcze nie próbowałam. Bardzo chętnie skorzystam. Tylko żeby się nie roztopiły w tym słońcu:) Pozdrawiam 21:02 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: komu komu bo idę do domu! 20.06.05, 21:07 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > ananasowe z tequillą!? Tego jeszcze nie próbowałam. Bardzo chętnie skorzystam. > Tylko żeby się nie roztopiły w tym słońcu:) > Pozdrawiam 21:02 ja zaś się odkłaniam przyokołozmierzchowo i ...podaję lody specjalnie dla Ciebie na tacy z chmur perłowo-różowych.smacznego(teqili 40%);-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka na tacy z chmur perłowo-różowych IP: *.petrus.com.pl 20.06.05, 22:31 oniemiałam z zachwytu, trondzie:) Jeszcze z trudem dochodzę do siebie po tej uczcie. Perłowo-różowe chmury rozpłynęły się jak lody, a teraz przygotowuje nas do snu głębia nieba powleczona mgiełką zielonkawo-niebieskiej toni. 22:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka do lata... IP: *.petrus.com.pl 21.06.05, 20:10 Dzisiaj pierwszy dzień lata. Do lata, do lata, piechotą będę szła... Ale ci tu, to mieli spotkanie z latem serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35077,2778502.html?x=2 20:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka za woalką chmur IP: *.petrus.com.pl 21.06.05, 21:02 miały być trąby powietrzne i gradobicie, a tymczasem dzień był bardzo atrakcyjny. Zmierzch przychodzi łagodnie, zasłaniając słońce lekką, przezroczystą woalką białych, przetkanych ultramaryną chmur. 21:02 Odpowiedz Link Zgłoś
trond pierwszy zmierzch lata 21.06.05, 23:29 otulił się w srebrny woal.słońce wstrzymało oddech gdzieś w oddali blade z przejęcia czy podoła zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę d,z umiarem ustrzeżenia przed nowotworem skóry zbyt namiętnych sololubów.a w krzaczkach (opodal rzeczki)rozgłośne mlaskanie przerywane popluwaniem świadczyło o dobrym apetycie na czereśnie.oby nam dopisało lato latoś,oby!;-)p.s.dla Torunianki kolczyki z czereśni na pamiątkę pierwszego zmierzchu lata 2005.23.25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: pierwszy zmierzch lata IP: *.petrus.com.pl 22.06.05, 10:11 dziękuję trondzie. Czereśnie suszyłam na pamiątkę, w świetle księżyca. A on się starał bardzo sprostać nowemu zadaniu zwiększając siłę promieni srebrzystych co najmniej dwukrotnie. Poświata była oszałamiającą. Świecił mi w okno jakby chciał wywołać na spacer lunatyczny. Niestety, okno było zamknięte. A dziś zmierzcha od samego rana. 10:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmasowane ataki IP: *.petrus.com.pl 22.06.05, 21:10 w kierunku zachodzącego słońca pędzą odrzutowce, zostawiając za sobą długi, srebrzysty ślad. Płyną w powietrzu, okrążając słońce z góry i dołu, a wspomagają je granatowe chmury, które zlewając się z promieniami słonecznymi przechodzą w fiolety różnej tonacji. Ptaki, przed wieczornym spoczynkiem ruszyły na powietrzny spacer. 21:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka czerwona rana po zniknięciu słońca IP: *.petrus.com.pl 22.06.05, 22:24 już zasklepiona; przemyta chmurną wodą utlenioną, obsuszona ciepłym wiatrem zawołanym na pomoc, posypana kojącym pyłkiem kwitnących traw i ziół. Niebo, po nabraniu kolorów uspokaja się i przygotowuje do odpoczynku. Niestety, przerażony księżyc ukrył się gdzieś więc ptaki zamiast wracać do gniazd udały się na poszukiwania, wraz z gwiazdami. Zostały tylko dwie na straży. 22:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zguba znaleziona IP: *.petrus.com.pl 23.06.05, 20:21 Księżyc został odszukany! Ok. 1 a.m. lekko zapukał do mego wiatr, zakwilił ptak, że zguba się znalazła. Jak podniosłam oczy to srebrzysty glob, nieco zawstydzony skłonił kilka kraterów w geście przeproszenia. 20:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka purpura królewska IP: *.petrus.com.pl 23.06.05, 21:56 jasne anioły malują niebo farbą purpurową. 21:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka włosy anielskie IP: *.petrus.com.pl 24.06.05, 19:52 anioły rozpuściły dziś włosy i przeczesują je wiatrem, siedząc na niebieskich ławkach. W ruch idą lokówki, sporo włosów już podkręcono. Czyżby święci w niebie znów mieli bal? 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Anioły świętują Dni Torunia IP: *.petrus.com.pl 24.06.05, 21:07 główne uroczystości odbywają się na północnym zachodzie, tam widać ściśnięty już tłum anielskich aniołów w wizytowych kreacjach. Dominuje "mała czarna" i włos anielski. Watę cukrową podają jako starter 21:07 Odpowiedz Link Zgłoś
trond na głowie lipny ma wianek,w ręku zielony badylek 25.06.05, 11:08 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > główne uroczystości odbywają się na północnym zachodzie, tam widać > ściśnięty już tłum anielskich aniołów w wizytowych kreacjach. Dominuje "mała > czarna" i włos anielski. > Watę cukrową podają jako starter > 21:07 spóźnione gratulacje i życzenia...miłych wspomnień po fajnej zabawie... właśnie zauważyłem,że kiedy ogarnęło mnie radosne szaleństwo w krzaczkach i nad rzeczką(szukałem kwiatu paproci,wąchałem łąk czar czerwcowy i myślałem jak tu wyłowić z fal lipny wianek),że zmierzch przesunął się na 11 rano dzisiaj.czary,czy co?niebo czyste,słońce świeci,czyżby czas zwolnił bieg?25.06. 11.03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka lipny czy lipowy? IP: *.petrus.com.pl 25.06.05, 19:26 najkrótsza noc za nami. Wianków na Wisłę puszczono dziś trochę. Największy, jak Pałac Kultury pleciono w Warszawie. Ale nie wiem czy był on lipny czy lipowy. Lipy kwitną wspaniale, pszczoły mają żniwo przed zmierzchem. A w Toruniu, w noc świętojańską główną rolę odegrał Digitus Dei, czyli Palec Boży wskazujący czas dawnym flisakom na wieży kościoła Św. Janów. 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś
trond prysznic popołudniowy 25.06.05, 20:27 słońce wychachało się w kropelkach,otuliło w chmury i śpi a pomrukuje-taki to lipny zmierzch;-)20.21p.s.wieniec lipny,a miód lipowy;-)))tak mi jakoś zapachniało latem,złotem,atmosferką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: prysznic popołudniowy IP: *.petrus.com.pl 25.06.05, 20:46 u nas tylko kilka kropel spadło, ale jaskółki krzyczą, że chmury granatowe, co nadciągają ze strony Bydgoszczy, popracują i u nas trochę. W końcu ziemia wyschła, kwiaty i trawy usychają, drzewa omdlewają. ps. a lipne wianki też są;) 20:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ławica świetlistych chmur na horyzoncie IP: *.petrus.com.pl 26.06.05, 21:18 dogląda kwitnących róż konfiturowych, dodając im słodyczy i zapachu. 21:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ławica świetlistych chmur na horyzoncie IP: *.petrus.com.pl 26.06.05, 21:34 płatki kwitnących róż zostały wchłonięte przez chmury ogniste 21:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: Zmierzch:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 13:31 Torunianko, jak dobrze, że jesteś :-)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka lazurowe niebo jak w słonecznej Italii IP: *.petrus.com.pl 27.06.05, 20:20 a królowa Bona ciągle narzekała na nasze niebo. Całe szczęście, że mamy tak jak mamy. Na Placu Św. Piotra upał sięga zenitu, a jeszcze do sierpnia trochę czasu zostało. ps. dziękuję za pozdrowienia i zainteresowanie wątkiem:) Też pozdrawiam wszystkich tu wpadających. Zachęcam do współpracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
trond szare a złote:bliźniaki jednojajowe 27.06.05, 20:46 słońce ma bliźniaka edenticznego dosłownie,a pępowina perłowoszara dba o nierozdzielność i nierozerwalność związku;-)przynajmniej do jutra;-)))20.42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmPe Re: szare a złote:bliźniaki jednojajowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:57 Fajnie,że komuś jeszcze chce się romantykować.Skręcona stop[a mnie boli,ale spoglądam w niebo,i co ja widzę,no co?Nie wróży TO dobrze na jutro.Dobranoc mimo wszystko.Na pohybel nieprzyjaciołom naszym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: szare a złote:bliźniaki jednojajowe IP: *.petrus.com.pl 27.06.05, 22:11 bliźniaków heliocentrycznych nie widziałam, niestety, a tych ziemskich też nie. Teraz na zachodzie złoto bliźniacze śniedzieje. Czy złoto śniedzieje? A może to była miedź, która pokrywa się patyną czasu wieczornego zmierzchowego? ps. romantykować każdy może lepiej lub gorzej;)Robimy co możemy, aby nie dać się przygnieść brudom tego świata. Nie chodźmy z pochyloną głową, podnieśmy ją to coś ciekawego zawsze zobaczymy;) 22:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zmierzch zapowiada się niezwykły IP: *.petrus.com.pl 28.06.05, 09:09 na Lateranie 9:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka było niezwykle IP: *.petrus.com.pl 28.06.05, 23:15 u nas chłód, ale w Rzymie było gorąco. Dla Jana Pawła II powołano trybunał beatyfikacyjny. Santo Subito i Giovanni Paolo - tak "walczyli" o Niego Włosi. Niebo gwiaździste nade mną 23:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka widok z mostu IP: *.petrus.com.pl 29.06.05, 20:44 wjeżdżając na most nie sposób nie zauważyć soczystej zieleni drzew z kępy Bazarowej, za nimi srebrna wstęga Wisły, w której odbija się słońce, niebo i gotycka zabudowa z czerwonej cegły za dnia ogrzewana promieniami słońca, której urodę po zmierzchu podkreślają światła lamp i światło księżyca. Na prawo drugi most, a w perspektywie "białe mury Casablanci". Zmierzchu nie doczekałam, bo się spóźniał zbyt mocno 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 29.06.05, 22:40 księżyc chyba w nowiu bo nie przyświeca. Czas coś poczytać bo podobno więcej klikamy niż czytamy;) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2793550.html 22:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wypas na górze IP: *.petrus.com.pl 30.06.05, 20:30 pasą się pasą baranki wełniane: białe i szare na niebieskiej łące a prowadzi je słońce wciąż świecące a matury nie zdały też komputery, które narobiły tyle byków, że teraz trzeba 2000 świadectw wymieniać. 20:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka feeria barw IP: *.petrus.com.pl 30.06.05, 21:44 znika powoli. Wygrywają czarne chmury z czerwoną łuną zapaloną od strony bydgoskiej. 21:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka koniec świata? IP: *.petrus.com.pl 01.07.05, 19:33 Sonda Deep Impact zbliża się do komety Tempel-1 19:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: koniec świata jeszcze nie dziś IP: *.petrus.com.pl 01.07.05, 21:48 krwawa łuna zapada się w głąb ziemi, otoczona ochronną grubą warstwą ciemnofioletowych chmur 21:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 02.07.05, 23:30 Chłodny letni wieczór, życie toczy się wolno. Przez otwarte okna przenikają rozmowy wieczorne. W perspektywie samotny samochód pędzący na spóźnioną kolację, pies wracający ze spaceru przed panem. Na niebie nieliczne ciemne chmury płyną powoli, nie przysłaniając licznych gwiazd rozsianych w granatowym bezkresie. A w świecie inne Gwiazdy walczą o lepszy świat: Live 8 : One voice to make poverty history. 23:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka spalona ziemia IP: *.petrus.com.pl 03.07.05, 20:21 słońce przygrzewa, jak to latem, zapowiadane deszcze na razie na wakacjach. W mieście leniwie toczy się życie tych co tu żyć muszą w oczekiwaniu na czas wakacji. Tylko kawiarniane ogródki nie narzekają na nudę. A w świecie toczy się walka o to kto zostanie następcą DVD. Światowe koncerny szykują się do decydującego starcia: Blu-ray i HD DVD, 20:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ziemianie atakują IP: *.petrus.com.pl 03.07.05, 22:23 Z amerykańskiej sondy Deep Impact wystrzelony został dziś rano pocisk, który - planowo o godz. 7.52 rano w poniedziałek - w odległości około 133 milionów kilometrów od Ziemi uderzy w kometę Tempel 1, wybije w niej krater, a instrumenty sondy sfotografują wnętrze komety. Pocisk wbije się w jądro komety z prędkością 37 tys. kilometrów na godzinę. Naukowcy spodziewają się, że uderzenie wybije w komecie krater o średnicy 120 i głębokości 25 metrów. Eksplozja będzie równoważna wybuchowi 4,4 tony dynamitu. Po zderzeniu jasność komety może wzrosnąć na tyle, że będzie ona w zasięgu obserwacji gołym okiem. A potem kometa ogonem machnie i świat.... pożałuje 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zaatakowali IP: *.petrus.com.pl 04.07.05, 20:21 walka na każdym froncie, nawet niebieskim. Dawniej to kometa wbijała się w ziemię, a teraz na nią przyszła kolej. Deep Blue jak mogłeś! 20:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pomarańczowa rewolucja? IP: *.petrus.com.pl 04.07.05, 21:08 pomarańczowieje niebo. czyżby to niebieska pomarańczowa rewolucja? A niebo niebieskie zamgliło. Czyżby to pyły z wnętrza komety rozsypały się po niebie? 21:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Deep Yellow IP: 82.146.225.* 05.07.05, 22:26 Jeżeli jakiś inny Deep np.Deep Yellow trzaśnie kiedyś w nasz globus, to może wystąpić zmierzch taki nieprzerwanie trwający,taki zmierzch na zawsze,taki zmierzch bez świtu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Deep Yellow IP: *.petrus.com.pl 05.07.05, 23:35 Yellow to była river, albo Submarine. Dla przypomnienia: In the town where I was born Lived a man who sailed to sea And he told us of his life In the land of submarines So we sailed up to the sun Till we found the sea of green And we lived beneath the waves In our yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine And our friends are all on board Many more of them live next door And the band begins to play We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine As we live a life of ease Everyone of us has all we need Sky of blue and sea of green In our yellow submarine. We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine We all live in our yellow submarine, Yellow submarine, yellow submarine (melodię musisz podłożyć sam;) A jak będzie taki zmierzch na zawsze, taki zmierzch bez świtu... i bez zmierzchu... to będzie to Day After, czego obyśmy nie doczekali. ps. A gdzieś Ty się tak długo podziewał, luci???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Deep Yellow IP: 82.146.225.* 06.07.05, 18:57 Gość portalu: torunianka napisał(a): > (melodię musisz podłożyć sam;) "Umarł Maciek,umarł..." > ps. A gdzieś Ty się tak długo podziewał, luci???? Na G8;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka słońce wchodzi do jaskini IP: *.petrus.com.pl 06.07.05, 20:48 ciemnych chmur, z których nie chce spaść ani kropla deszczu, choć ziemia czeka nań z utęsknieniem. ps. G8 ? - to jakie decyzje podjęliście w sprawie biednej części tego świata 20:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka teatr niebiesko różany IP: *.petrus.com.pl 06.07.05, 21:21 tak, to najbliższe tego co teraz widać na niebie, choć nie wiem czy to mgławica oriona. No może siarki dziś brak, za to więcej ultramaryny :) orion.pta.edu.pl/apodmain/apod/ap040713.html 21:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Londyn IP: *.petrus.com.pl 07.07.05, 22:45 radość wczorajsza z przyznania prawa do igrzysk rozpacz dzisiejsza i łzy - terroryzm szaleństwem naszych czasów 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Londyński zmierzch IP: *.petrus.com.pl 08.07.05, 21:36 to straszne przeżycie, które jeszcze na razie jest nam oszczędzone. Ale jak długo? Świat oszalał. Ludzie ludziom... Zrobiona w Warszawskim metro próba z porzuconą paczką zakończyła się, jak było do przewidzenia. Paczka znalazła "właściciela". A zmierzch dzisiejszy bajecznie kolorowy: płomienne zorze 21:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka krople deszczu IP: *.petrus.com.pl 09.07.05, 20:38 przed zmierzchem trochę pokropiło. Ale tych parę kropli deszczu szybko wyparowało. Teraz, zbierają się czarne chmury i płyną.... może uronią nieco zapasów drogocennego płynu? A jeden z przesłuchiwanych przez wysoką komisję dał nogę i tyle go widziano. Ciekawa strategia. 20:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciężkie chmury IP: *.petrus.com.pl 09.07.05, 23:23 rozpłynęły się w przestworzach, pozostał tylko mrok. Ale "Mój Nikifor" zgarnął kilka głównych nagród. 23:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kiedy IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 16:41 spadnie: - trochę deszczu - słupek rtęci przecież nawet odpoczywać się nie chce;) 16:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka maki z nieba IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 19:50 milion maków spadło z nieba w Londynie dla upamiętnienia 60 rocznicy zakończenia wojny. A polscy lotnicy WRESZCIE doczekali się uznania i zostali zaproszeni do udziału w Paradzie Zwycięstwa. Niewielu doczekało, niestety. 19:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka różowe dinozaury IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 21:44 maki zmieszały się z czarnymi chmurami i płyną jako różowe dinozaury po niebiańskim błękicie 21:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pojawił się IP: *.petrus.com.pl 10.07.05, 21:56 wychudzony rogalik, na tle postrzępionych obłoków, równo pośrodku wielkiego drzewa. A w Luxemburgu powiedziano TAK dla upadłej konstytucji unijnej. 21:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolabor Re: pojawił się IP: *.torun.mm.pl 13.07.05, 00:46 W poszukiwaniu Torunianki, która najwyraźniej "zaginęła w akcji" przybyłem tutaj. A tu 'zmierzch' jak w Toruniu... cicho, spokojnie. A sam zmierzch ciepły i przeważnie bezchmurny już któryś kolejny dzień. Na pomoc burzy nie ma co liczyć. pozdrawiam 0,46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka tęcza podwójna IP: *.petrus.com.pl 14.07.05, 00:33 no urwać na chwilę z roboty się nie można, bo zaraz wytropią, zauważą, zanotują i to na dodatek na publicznie wywieszonej tablicy. Więc zmierzch znów ciepły jest. Ale wracając na posterunek obserwacyjny donoszę, że piękny przedzmierzch dzisiaj widziałam. Gdzieś w drodze padało, nawet kałuże dostrzegłam, choć samego deszczu nie. Ciężkie chmury też widziałam, które odsłaniały powoli i niechętnie tęczę kolorową. Najpier ledwie widoczna była, z czasem nabierać kolorów zaczęła i wydłużać się na drugą część nieba, a potem..... coś, co rzadko się zdarza, druga tęcza obok się pojawiła. Obie tęcze "wygniatały" chyba deszcz z granatowej chmury, którą wzięły w dwa ognie. a tak na marginesie, to miło, że choć ktoś zauważył moją nieobecność;) 00:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 3 słońca!!! IP: *.petrus.com.pl 14.07.05, 01:01 "Olbrzymia gazowa planeta którą odkrył dr Maciej Konacki, widziana z powierzchni jej skalistego księżyca. Obserwujemy jednoczesny piękny zachód trzech gwiazd układu HD 188753, największe, żółte słońce, jest już prawie pod horyzontem), dwa pozostałe - czerwone i pomarańczowożółte - są jeszcze dobrze widoczne na niebie." Dziś z ilustracją Macieja Konackiego serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2818865.html 01:01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci 3 zmierzchy!!! IP: 82.146.225.* 14.07.05, 16:16 Na razie,bo niebawem Konacki odkryje jeszcze więcej słońc. ps.zinekk też będzie miał 3 świty. Odpowiedz Link Zgłoś
trond co będzie z naszym pueblo?!?!?! 14.07.05, 19:41 Zobacz całe zestawienie listy TopHit. Strona główna Teksty piosenek Tercet Egzotyczny tekst piosenki Pamelo Żegnaj parlando: Słyszysz, Pamelo, ten śpiew i dźwięki gitar? To śpiewają chłopcy z naszego puebla. Jutro o świcie idziemy w świat. Głód wypędza nas z tego pustego stepu, na którym rosną tylko kolczaste opuncje. Może w dalekim mieście znajdziemy odrobinę chleba i odrobinę szczęścia? Niebo skąpi suchej ziemi kropli deszczu, niebo skąpi szczęścia biednym tak, jak my. Ukochany, to jest nasz ostatni wieczór, odejdziemy, kiedy błyśnie siwy świt. Za tym pustym stepem miasto jest ogromne, dla nas dwojga tam zbuduję piękny dom, przyślę list, a potem ty przyjedziesz do mnie, odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. parlando: Już tylu chłopców odchodziło z naszego puebla i wszyscy przysięgali swym dziewczynom, że wkrótce je do siebie zabiorą - żaden nie przysłał listu. Pewnie i w tym mieście życie jest łatwiejsze, niż u nas. Żegnaj więc, kochany, lecz proszę cię: nie zapomnij nigdy o mnie. Księżyc swoją złotą twarz pochylił nisko, niech nie słucha - nie zrozumie naszych słów. Chociaż wiem, że nie otrzymam twego listu, mów o szczęściu, o spotkaniu naszym mów. Za tym pustym stepem miasto jest ogromne, dla nas dwojga tam zbuduję piękny dom, przyślę list, a potem ty przyjedziesz do mnie, odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. Odnajdziemy szczęście swe daleko stąd. Tekst jest własnoscią jego twórcy.a nasze pueblo?!?!?!uuu,teqila;-(19.35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powroty IP: *.petrus.com.pl 14.07.05, 20:52 jak miło widzieć obu Panów, po dłuższej i krótszej nieobecności. Nie będę pytać gdzieście byli i coście robili jak Was tu nie było, ale liczę na współpracę, szczególnie jak grożą nam trzy zmierzchy. Sama nie dam rady. Pomożecie? A w moim polu widzenia wciąż tylko jedno słońce. Dziś grzało znowu nieźle. Ma niespożytą energię. Gdzież te chmury, które trochę by tej energii uszczknęły? Ciekawam jak zachowują się tamte trzy słońca. Może tak sam Odkrywca zechciałby nam to powiedzieć? 20:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka symulacja IP: *.petrus.com.pl 14.07.05, 22:08 może komuś uda się otworzyć ten plik z symulacją? ok. 4 MB. www.gps.caltech.edu/~maciej/tmp1/trinary_sunset-high.mov mnie się niestety nie udało jeszcze 22:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch:) IP: *.eltronik.net.pl 14.07.05, 22:31 Do dobrej nocy się przygotowuje.Dzisiaj znowu żar, pełen niespożytej energii, wszystko się chce robić i tańczyć o zmierzchu, i kochać o zmierzchu i pić herbatę i na ludzi patrzeć, długo,długo. Jaki piękny ten zmierzch, hej, nocka już przyszła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 15.07.05, 22:27 zapowiadane ochłodzenia na nadchodzą, deszcze nie nadchodzą, księżyc nie nadchodzi, ale zmierzch tak. Mimo upału zebrał resztki sił i zmierzchł. Na upały i pragnienie wciąż najlepsza jest herbata, nie tylko o zmierzchu:) A w kraju różne rzeczy się dzieją. 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmPe Re: Zmierzch:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:02 A niech się dzieją.A my toast herbatą-na pohybel nieprzyjaciołom naszym,i chlup do zimnej wanny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka toast z burzą w tle? IP: *.petrus.com.pl 15.07.05, 23:59 toast herbatką, jak najbardziej. A w tle, to chyba nie majaki, tylko naprawdę burza się gdzieś burzy. No chyba, że to nie burza tylko astronomowie puszczają zajączki 23:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chmury dotarły i do nas IP: *.petrus.com.pl 17.07.05, 22:30 tylko niezbyt ciężko pracowały. deszczu wciąż za mało, ale może jeszcze coś z nieba skapnie 22:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chłodek zbawienny IP: *.petrus.com.pl 18.07.05, 20:07 wreszcie oddychać można i w domu i na zewnątrz, a słońce spokojnie chowa się za chmurkami, które niestety optymistycznie sobą krążą po niebie i nie do płaczu im. A z Lublina wyruszył sobie taki jeden pociąg forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=17323833 szkoda tylko, że nie jedzie trasą bydgoszczanina (Lublin - Warszawa - Toruń - Bydgoszcz). No nieładnie, tak zmieniać trasę. 20:06 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: chłodek zbawienny 19.07.05, 23:12 Oby jak najwiecej tego chłodu. Nie znosze sie kleic z powodu gorąca. Absencje zauwazyłem również, ale tylko czytuję, pisuję mało, tak wiec nie odnotowałem publicznie. Pozdrawiam ! 23.13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka trochę pokropiło IP: *.petrus.com.pl 20.07.05, 00:01 ale to nie to o co chodzi. Deszcz czysty i rzęsity niech spadnie o zmierzchu. A w Londynie spadł deszcz i to ulewny funtów i dolarów na autorkę Harry Pottera. A w zmierzchu odwiedziny świtowego zinkka. Kawa waniliowa może być i marcepan w czekoladzie? Czemuś to się zrobił taki cichociemny-niepiśmienny? 00;00 Odpowiedz Link Zgłoś
trond dynamiczny zmierzch 20.07.05, 07:19 dynamicznego lata:owoce wymarzły,zboża wyschły,tajfuny wybujały a w internecie nowe gorące wiadomości od opiekunów europejskich serc.księżyc w pełni,trzy słońca w tle.a ja wbity w kąt śmiem dostrzegać stąd każdy szczegół tej zabawy...p.s.cóż,módlmy się o deszcz róż...7.16; 20 lipca2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka deszcze IP: *.petrus.com.pl 20.07.05, 20:06 o deszczu róż nie słyszałam, trondzie. Ale inne "interesujące deszcze" miały miejsce w historii. Właśnie znalazłam w starych gazetach takie informacje o deszczu żab, który nie tak dawno, bo 8 czerwca spadł w Serbii na wieś Odzaci. Ciekawe zjawisko. A u nas ani deszczu, ani żab. 20:06 Odpowiedz Link Zgłoś
trond deszcze pachnące coraz bardziej jeszcze20.37 20.07.05, 20:42 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > o deszczu róż nie słyszałam, trondzie. > Ale inne "interesujące deszcze" miały miejsce w historii. Właśnie znalazłam w > starych gazetach takie informacje o deszczu żab, który nie tak dawno, bo 8 > czerwca spadł w Serbii na wieś Odzaci. Ciekawe zjawisko. A u nas ani deszczu, > ani żab. > 20:06 a ja Ci miła odpowiem:cóż?:życzę Ci deszczu świętych róż! www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS/swieci/kwiatki_tereski/tereska00.html p.s.tak sobie wyglądam zza problemów z kąta i modlę się aby ktoś je powyprzątał.na groźby-modlitwa.a lato mamy dynamiczne do przesady;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: deszcze pachnące coraz bardziej jeszcze20.37 IP: *.petrus.com.pl 20.07.05, 23:08 piękne róże o zmierzchu, jak różane zorze:) 23:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka księżyc zdobyty IP: *.petrus.com.pl 20.07.05, 23:18 36 lat temu! Ale Twardowski wciąż wartę tam trzyma. 23:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wczesny, mokry zmierzch IP: *.petrus.com.pl 21.07.05, 19:05 zmierzch dziś wcześniej się objawił, na dodatek zimny i mokry. WRESZCIE!!! 19:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka już za niecałą godzinę IP: *.petrus.com.pl 21.07.05, 20:52 jak dobrze pójdzie, to zobaczymy Srebrny Glob, który zbliży się do nas tak blisko jak mu na to pozwolą łańcuchy, którymi jest przykuty do swej orbity. Widowisko zaczyna się o 21:46 20:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przeszkody IP: *.petrus.com.pl 21.07.05, 22:02 niestety, zapora z chmur nie do przebycia dla księżyca. Mimo, iż podszedł nas najbliżej jak mógł, to i tak jest w cieniu, jak wiele niewyjaśnionych przez komisje specjalne spraw. 22:02 Odpowiedz Link Zgłoś
trond deszcz22.56 21.07.05, 23:07 deszcz jak siwe łodygi, szary szum, taki deszcz kocham, taki szelest strun Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka deszcz i wiatr IP: *.petrus.com.pl 22.07.05, 21:08 przeważały w ciągu dnia. Towarzyszył im chłód. A Polański wygrał z Vanity Fair . 21:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka trąba powietrzna na Mazurach IP: *.petrus.com.pl 23.07.05, 20:20 poszalała: drzewa wyrwała, łódki przewróciła, domy naruszyła, stodołę z posad wyrwała i odleciała. A tak tu było bezpiecznie kiedyś. Ale i tak ciągle bezpieczniej niż w Londynie, Egipcie... A u nas chmury krążyły dziś nad miastem, wiało, ale już przestało. A wakacje trwają: jedni wyjeżdżają na Majorkę, inni na żagle lub do lasu, inni remonty urządzają, a jeszcze inni pracy szukają aby zapracować na naukę. 20:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka portret Internauty IP: *.petrus.com.pl 23.07.05, 21:38 Mają mniej więcej od 16 do 44 lat, czują się obywatelami świata, masowo korzystają z ofert tanich linii lotniczych, zakupy w dużej ilości robią przez sieć, przez internet zarządzają również swoim kontem bankowym. To i-okolenie - ludzi z neurotycznym przeświadczeniem o ciągłym braku czasu i jednocześnie spędzających godziny na bezowocnych działaniach w sieci -wskazuje najnowsze badanie społecznościowe opracowane przez Yahoo! Więcej gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2834018.html a zmierzch wchodzi w decydującą fazę, dzieląc niebo na jasną jeszcze część (od strony Bydgoszczy;) i z czarnymi chmurami nad Toruniem 21:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B "A zmierzch wchodzi w decydującą fazę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:58 glioblastoma multiforme Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: "A zmierzch wchodzi w decydującą fazę" IP: *.petrus.com.pl 24.07.05, 21:22 znowu jakiś lekarz pod wpływem postawił błędną diagnozę? granatowe chmury prześwietlają resztki zorzy wieczornej 21:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [B]B Re: "A zmierzch wchodzi w decydującą fazę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:14 [.] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciemne chmury nad nami IP: *.petrus.com.pl 24.07.05, 21:40 i ciemna przyszłość? "Halę dworca przemierza powoli prof. Jarosław Rudniański, filozof. Idzie o kulach. Niesie swoje 84 lata i doświadczenia, o których nie ma pojęcia młody mężczyzna podążający z przeciwka. Drogi obydwu przetną się za chwilę. Ten młody nie wie, że starszy był w sowieckim łagrze. Nie czytał też zapewne wspomnienia, w którym ów starszy - wtedy młodzieniec - pod Kijowem stoi przez pół godziny przed plutonem egzekucyjnym. Ważą się jego losy. Pot zalewa mu oczy. "Okazało się, że nie trzeba mnie rozstrzelać i odszedłem spod tego wysokiego, rozłożystego dębu..." - napisał lakonicznie. Teraz, kiedy drogi obydwu mężczyzn właśnie się krzyżują w połowie dworcowej hali, młodszy cedzi nagle: - Ty dziadu! ciekawy artykuł w całości: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2834967.html 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka trzy fronty IP: *.petrus.com.pl 25.07.05, 19:12 atmosferyczne niosą deszcze. W całym kraju przelotne deszcze, ciśnienie spada. Nawet pszczoły mniej robotne w taką pogodę. A jak powstaje miód? W jednym ulu pracuje nad jego wytworzeniem do 80 tys. pracowitych pszczółek Majek. Jedne robotnice polne nektar zbierają i przynoszą innym, które pyłki własną śliną rozmiękczają i bezzębnymi ustami przegryzają, poczem składają toto w waflu, zostawiając baletnicom troskę o wysuszenie własnymi skrzydełkami tych ślinopyłków, które następnie zbiera dla nas pszczelarz. 19:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka na podbój kosmosu IP: *.petrus.com.pl 26.07.05, 22:42 Discovery będzie diskawerował. Ma na to zadanie aż 2 MILIONY litrów paliwa. To jest dopiero jazda;) 22:42 Odpowiedz Link Zgłoś
trond też discoveruję: 26.07.05, 23:26 mianowicie pod melodię pieśni:"gęsi za wodą,kaczki za wodą,najedz się ich dziewce pókiś jest młodą",pośród pól wyzłacanych zbożem rozmaitem,badam wpływ baniek mydlanych wypuszczanych nad łąkami na harmonię zmierzchu...23.21p.s.paliwa mam tyle co w plastikowej truskawce,słynnym wytwarzaczu baniek.dmucham zaś sam.co zdiscoveruję,na forum doniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie zmierzch Re: też discoveruję: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:37 to nie zmierzch, ale tsz przyjemnie... obok czekajaca ksiazka zaraz dalej smakolyki w perspektywie mily pobyt nad morzemm... ach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: też discoveruję: IP: *.petrus.com.pl 27.07.05, 21:51 Lato z książką (i nie tylko) nad morzem..... pozazdrościć! A te wschody i zachody słońca! Dobrej pogody wszystkim discoverującym nad morzem i jeziorem, w górach i dolinach:) Badania potwierdzają tendencję znaną z Europy Zachodniej i Ameryki: użytkownicy Internetu czytają więcej niż ci, którzy do niego dostępu nie mają (średnio 3,2 książki w porównaniu z 1,5). serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2840498.html 21:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ale dzień! IP: *.petrus.com.pl 28.07.05, 18:25 lało, grzmiało i... grzało a w Bydzi na Rynku Młodzi Demokraci w czerwonych krawatach rozdawali kartki na żywność i "dopingowali" kandydata do Parlamentu tow. Rakowskiego. A w Ciechocinku, po występach Romów przesłuchania niepełnosprawnych. W Inowrocławiu pod tężniami na swoje 38 urodziny w niedzielę wystąpi Turnau, który w dzieciństwie spędzał tu wakacje u dziadków. a w Toruniu zamknięte głosowanie na cenzora forumowego. 18:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: też discoveruję: IP: *.petrus.com.pl 28.07.05, 18:27 trondzie, Ty nie donoś na forum wyników swojego discoverowania tylko spisz i stawaj do obrony, bo to temat co najmniej na doktorat;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka srebro i złoto IP: *.petrus.com.pl 28.07.05, 23:43 srebro księżyca przyćmiło złoto Traków: odnaleziona korona lira Orfeusza 23:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka rekordu nie było IP: *.petrus.com.pl 29.07.05, 18:21 tylko ok. 33 stopni dziś było, a rekord to 38. Od jutra chłodniej. To czekamy na chłodny front. Życie bowiem polega na czekaniu. Jak się doczekamy, to przestajemy się interesować i zaczynamy czekać na coś innego. 18:20 Odpowiedz Link Zgłoś
trond strusi chór piór 29.07.05, 18:29 aż po horyzont-przedwczorajszy zmierzch... Odpowiedz Link Zgłoś
trond pierza różanego blask... 29.07.05, 18:31 przefiltrowany sosnowymi igiełkami-wczorajszy zmierzch... Odpowiedz Link Zgłoś
trond zmierzch w piecu hutniczym 29.07.05, 18:32 jestem jak surówka...tak wytapiała się stal-u,dzisiejszy zmierzch...18.29 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Zmierzch i dlaczego nie pisze 29.07.05, 19:34 Parówa konkretna, duszno, ohydnie lepko, piwo nie pomaga, woda nie pomaga. Nic, tylko siedziec w domu, z opuszczonymi żaluzjami. Co za koszmar !!!! W odpowiedzi na Twoje pytanie: nie pisuje, bo mi lepiej w realu, poza tym zbyt cenie siebie gdzie indziej niz tu, gdzie nie bywam sobą za często. P.S. Pozdrawiam mojego dobrego kolege, który jest "aniołem wcielonym", ale On i tak tego nie przeczyta, bo nie ma o tym forum pojęcia.. Pozdrawiam Torunianko !! Odpowiedz Link Zgłoś
trond a ja w malinach;-) 30.07.05, 20:39 malinowa kulka zachęca do polizania.ciepło,ciepło...podziwiam malinowy koktail.smaczny zachód,daję słowo,pachnie bardzo malinowo.20.40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: a ja w malinach;-) IP: *.petrus.com.pl 02.08.05, 17:54 strusi chór piór przetapiający strzępy różanych chmur na surówkę malinową solidnie zapracował na 700 ml soku malinowego-:) 17:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch i dlaczego nie pisze IP: *.petrus.com.pl 02.08.05, 18:10 zinekk pisze, że nie pisze;) I jak tu wierzyć facetom? A na upały nie narzekaj, bo zawsze może być gorzej. Wilgotność w granicach 100% przy takiej temperaturze to jest dopiero przeżycie, nam na szczęście zaoszczędzone. Jak dobrze nic nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Niebo złote Ci otworzę IP: *.petrus.com.pl 01.08.05, 17:00 Niebo złote ci otworzę, w którym ciszy biała nić jak ogromny dźwięków orzech, który pęknie, aby żyć zielonymi listeczkami, śpiewem jezior, zmierzchu graniem, aż ukaże jądro mleczne ptasi świst. Ziemię twardą ci przemienię w mleczów miękkich płynny lot, wyprowadzę z rzeczy cienie, które prężą się jak kot, futrem iskrząc zwiną wszystko w barwy burz, w serduszka listków, w deszczów siwy splot. I powietrza drżące strugi jak z anielskiej strzechy dym zmienię ci w aleje długie, w brzóz przejrzystych śpiewny płyn aż zagrają jak wiolonczel żal - różowe światła pnącze, pszczelich skrzydeł hymn. Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi. Jeno odmień czas kaleki, zakryj groby płaszczem rzeki, zetrzyj z włosów pył bitewny, tych lat gniewnych czarny pył. Krzysztof Kamil Baczyński 15 VI 1943 i więcej wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/baczyn.htm 17:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Niebo złote Ci otworzę IP: *.petrus.com.pl 02.08.05, 18:13 A w niebie Oko Boga www.riverbendtreasures.com/eyeofgod.htm 18:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmPe Re: Niebo złote Ci otworzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:19 Torunianko,czy ty jesteś astronomem?Dużo tego nieba w Twoich postach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Dziesiąta planeta? IP: *.petrus.com.pl 03.08.05, 00:02 Astronomowie mają serię odkryć. Teraz znaleźli dziesiątą planetę. a ja znalazłam to zdjęcie, choć astronomem nie jestem:) urbanlegends.about.com/gi/dynamic/offsite.htm? site=antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap030510.html 00:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Discovery IP: *.petrus.com.pl 03.08.05, 21:49 Dobrze, że udało się naprawić statek kosmiczny, bo już zaczęłam się zastanawiać, czy kosmonauci z głodu nie umrą, jakby mieli czekać do stycznia na wybawców rosyjskich. No chyba, że udaliby się na polowanie w przestrzeni kosmicznej i złowili jakiś pokarm, choćby szarańczę. 21:49 Odpowiedz Link Zgłoś
trond sierpniowe gwiazdy 03.08.05, 22:56 w sierpniowym zmierzchu najbardziej lubię to,że zaraz po nim następują gwiazdy,sierpniowe gwiazdy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z nieba pada Re: Niebo złote Ci otworzę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 05:41 Gość portalu: EmPe napisał(a): > Torunianko,czy ty jesteś astronomem?Dużo tego nieba w Twoich postach! torunianka jest aniołem, moze tym z toruńskiego herbu?:) gdyby była astronomem to uzywałby terminu 'wszechświat' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Niebo złote Ci otworzę IP: *.petrus.com.pl 04.08.05, 20:28 na niebie chwilowo gwiazd brak, ale mamy samotny biały żagiel utkany z lekkiej przędzy chmur, dostojnie górujący nad srebrzystym oceanem. zaś anielskie porównania od anioła pochodzić zapewne muszą;) W Mieście Aniołów było ich całkiem sporo, a jeden to nawet niczego sobie:) 20:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niebieskie autostrady IP: *.petrus.com.pl 04.08.05, 20:43 jeszcze przed chwilą kołysał się tu samotny biały żagiel utkany z lekkiej przędzy chmur, dostojnie górujący nad srebrzystym oceanem, a teraz, anim się obejrzała kilka pasów autostrad północ-południe zostało zbudowanych. Discovery chyba jednak naprawiony. 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: niebieskie autostrady IP: *.petrus.com.pl 04.08.05, 21:00 niesamowite były te autostrady przed chwilą - rozgrzane do czerwności. Chyba jakieś zastępy husarii niebieskiej mknęły z szybkością światła po nich. Teraz wygasają zwolna, owiane chłodem wieczoru. 21:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka magnolie po raz drugi IP: *.petrus.com.pl 05.08.05, 19:23 zakwitły w Poznaniu. Czy może w Bydzi też? Dzisiaj nadzwyczajny zachód słońca - www.allegro.pl/show_item.php?item=59233194 19:22 Odpowiedz Link Zgłoś
trond podaruj mi trochę słońca 06.08.05, 18:55 szary,zimny,dżdżysty dzień,starszny leń nie usłuchał,teqila!a zmierzch usłuchał;-)18.53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: podaruj mi trochę słońca IP: *.petrus.com.pl 06.08.05, 19:52 Jak cień tym dłuższy, gdy padnie z daleka... Słońce, ależ proszę bardzo:) Na życzenie wyszło zza chmur, aby w pełnym blasku zmierzchnąć. A w Helsinkach chmury ciężkie się zbierają nad stadionem. A w Portugalii płoną lasy. A kto się loguje, może napisać recenzję Casablanki. 19:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka czerwone korale IP: *.petrus.com.pl 07.08.05, 18:14 jarzębiny za płotem przyciągają oko. Zbliża się jesień? Po szarym poranku, mokrym południu nadchodzi słoneczny zmierzch:) 18:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pory roku IP: *.petrus.com.pl 08.08.05, 19:15 Na Kasprowym 10 cm śniegu, nade mną chmury pionowe śniegowe się kłębią. Przez te zwały śniegu nad głową przebija się blade słońce. Widać energia słoneczna na ukończeniu i zostanie tylko biały karzeł. A Discovery nie wylądował. Nie zazdroszczę kosmonautom. Cała dodatkowa doba stresu. 19:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolory nieba IP: *.petrus.com.pl 08.08.05, 20:31 Zegarmistrz światła i powietrza ożywił wszechświat o zmroku. Ciężkim burzowo- gradowym granatowym chmurom na południu podał czerwonego wina toskańskiego, które wywołuje coraz większe rumieńce na ich obliczach. Od północnego zachodu, nieco miodu pitnego rozświetla tę część nieba, od którego oka oderwać nie sposób. 20:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powrót IP: *.petrus.com.pl 09.08.05, 22:54 najważniejsze dzisiejsze wydarzenie to powrót z bezkresnych przestworzy naszego Discovera. Wprawdzie wrócił nie do tych co na niego czekali, tylko wybrał drugi biegun, ale wrócił. A teraz pięciogwiazdkowy "KABARET". 22:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po włosku IP: *.petrus.com.pl 10.08.05, 18:29 na Rynku bydgoskim. Europa po prostu. 18:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka szaro-buro IP: *.petrus.com.pl 11.08.05, 18:43 Na dworze mgliście, dżżyście. Kopuła nieba sina. Gdy nad Australią lato, a u nas ... A poza tym miodu akacjowego nie będzie w tym roku. 18:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka spadające gwiazdy IP: *.petrus.com.pl 11.08.05, 19:54 łzy Św. Wawrzyńca lub perseidy, jak kto woli, spadać będą dziś tłumnie z północnych krańców nieba. Może przebiją te ciężkie chmury nad naszymi głowami? a inne gwiazdy, co to miały nieodpowiednie asystentki, też spadają. 19:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Re: spadające gwiazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:43 Biedna "ak" ("torunianka") , żal mi Ciebie. Jesteś kolejną niespełnioną pseudoromantyczną kopciuchą , która chciała zostać pisarką i teraz tworzy sama dla siebie na tym forum w nadziei, że pół Polski to przeczyta i padnie z zachwytu.. Tak mi przykro, ale jesteś jarmarcznyą grafomanką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pół roku Zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 12.08.05, 18:47 Witaj Balladyno. Cieszę się, że wpadłaś. Wprawdzie to dzień po uroczystości jedzenia półtortu, ale liczy się pamięć i oczywiście Twoja troska, wyrażona w obu Zmierzchach. Tak, to prawda, że jestem takim zwykłym, zakompleksionym kopciuszkiem, przerażonym tym krwiożerczym światem, zarówno z powodu swej brzydoty, jak i bezdennych pokładów lęków i kompleksów, kopciuszkiem bojącym się wyjść na ulicę, odezwać do żywego człowieka, znaleźć odpowiednich słowo w odpowiednim momencie. Ale czyż tacy ludzie nie mają już żadnych szans w życiu? Czy w tym świecie mają prawo do życia tylko piękni, młodzi, wykształceni i zdrowi? A co z nami, milionami szarych mrówek, ścierających kurze w dzień, a przychodzących tu po robocie, aby popatrzeć na światły świat? Toż jak nas nie zepchnęli ze skały, to znaczy, że życie darowali. A jak życie darowali i do niczego więcej niż do sprzątania nas nie potrzebują to coś jeszcze robić w życiu musimy. A jak nie dane nam było robienie czegoś wielkiego, jak Tobie, to przychodzimy tu na forum, aby jakoś rozładować te kompleksy. No nie widziałam żadnej tabliczki Nur fuer... więc tworzę dzieło zmierzchłe i cieszę się, że zostało ono zauważone przez Ciebie. To więcej znaczy niż Polski! Ale mam jedną prośbę, nie nazywaj mnie grafomanką, tylko grafołumenką. Z góry dziękuję i zapraszam na maliny. 18:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciągle pada IP: *.petrus.com.pl 13.08.05, 22:00 Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby, Mokre niebo się opuszcza coraz niżej, żeby przejrzeć się w marszczonej deszczem wodzie. A ja? A ja chodzę desperacko i na przekór wszystkim moknę, Patrzę w niebo, chwytam w usta deszczu krople, patrzą na mnie rozpłaszczone twarze w oknie, to nic. Ciągle pada! Ludzie biegną, bo się bardzo boją deszczu, Stoją w bramie, ledwie się w tej bramie mieszcząc, ludzie skaczą przez kałuże na swej drodze. A ja? A ja chodzę, nie przejmując się ulewą ani spiesząc, Czując jak mi krople deszczu usta pieszczą, ze złożonym parasolem idę pieszo, o tak! Ciągle pada, alejkami już strumienie wody płyną, Jakaś para się okryła peleryną, przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja? A ja chodzę w strugach wody, ale z czołem podniesionym, Żadna siła mnie nie zmusza i nie goni, idę niby zwiastun burzy z kwiatkiem w dłoni, o tak. Ciągle pada, nagle ogniem otworzyły się niebiosa, Potem zaczął deszcz ulewny siec z ukosa, liście klonu się zatrzęsły w wielkiej trwodze. A ja? A ja chodzę i niestraszna mi wichura ni ulewa, Ani piorun, który trafił obok drzewa, słucham wiatru, który wciąż inaczej śpiewa. Ciągle pada, nagle ogniem otworzyły się niebiosa... który wciąż inaczej śpiewa. A ja? A ja chodzę desperacko i na przekór... patrzą na mnie rozpłaszczone twarze w oknie, to nic. 22:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ciągle pada IP: *.petrus.com.pl 13.08.05, 22:09 u nas deszcz, w Australii śnieg, a z nieba spada meteorów rój 22:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka :))) IP: *.petrus.com.pl 13.08.05, 22:47 dla Ciebie, balum:) www.czekolada.vision.pl/czolowka.html 22:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka gwiazdy IP: *.petrus.com.pl 14.08.05, 21:21 te niebieskie, wciąż spadają, choć ukrywają swoje upadki za ciężkimi chmurami. A jak już spadną to tak wyglądają: republika.pl/jba1/ ale pojawiły się inne gwaizdy w Janowie. Najjaśniejsza z gwiazd Elandra, warta 290 tys.€ 21:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Déjà vu Re: gwiazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:22 a inne gwiazdy jak spadna, to wygladaja gorzej niestety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: gwiazdy upadłe IP: *.petrus.com.pl 15.08.05, 20:35 gwiazdy upadać nie powinny, ale utrzymanie się na wysokości to niełatwe zadanie;) 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka gwiazdy błyszczące IP: *.petrus.com.pl 15.08.05, 20:36 Gwiazdy w TVP3: Kolberger, Zelnik idą śladami Chrystusa i Jana Pawła II. Za oknem błękit nieba przetykany różowymi zorzami, jak z obrazów o Wniebowzięciu. 20:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka akcje polityczne IP: *.petrus.com.pl 16.08.05, 18:28 Potężny wyż atlantycki rozsuwa chmury nad Europą i klinem sięga, aż po Białoruś! Siła wyżu wielka, ciśnienie rośnie, temperatura też:) A do północy muszą zdążyć wszystkie komitety wyborcze, bo jak nie, to dopiero za kilka lat będzie okazja powalczyć o nasze głosy. 18:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka akcje młodzieżowe IP: *.petrus.com.pl 16.08.05, 20:37 Dziś rozpoczęły się w Kolonii Światowe Dni Młodzieży. Pojawiły się tłumy, a spodziewane są jeszcze większe w niedzielę. Minęło dziś 25 lat od śmierci króla rock-and-rolla Elvisa Presleya. Słońce ładnie pokolorowało niebo. 20:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powroty IP: *.petrus.com.pl 17.08.05, 23:34 wróciło lato, wrócił nasz znajomy... księżyc. Odszedł Brat Roger z Taize... to szokujące i smutne zdarzenie 23:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka biały rybak IP: *.petrus.com.pl 18.08.05, 19:36 zarzuca sieci z wielkiej łodzi, kontynuując dobre tradycje swego Poprzednika 19:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Belka wśród gwiazd IP: *.petrus.com.pl 18.08.05, 21:46 Belka w otoczeniu 30 mln. gwiazd na Drodze Mlecznej. serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2872541.html A co z miodem, choćby pitnym? 21:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ku słońcu IP: *.petrus.com.pl 19.08.05, 18:52 pną się słoneczniki. Niektóre z nich zdołały już zmniejszyć dystans o 4 m, ale nie ustają i pną się dalej. A słońce nas dzisiaj rozpieszcza. 18:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powroty gwiazd IP: *.petrus.com.pl 19.08.05, 21:33 Na granatowym niebie mrugają do księżyca w pełni a na ziemskim łez padole: - Olisadebe wraca do kadry, - Dudek za 4 tygodnie - Kinga Rusin do TV - a polski "L.Cohen" - B. Metz wydał nową płytę "Przyjaciele po to są" 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Morze IP: *.petrus.com.pl 20.08.05, 20:48 Morze głów, morze świateł w Kolonii. Papież Benedykt XVI podąża śladem Jana Pawła II. I pięknie zmierzcha i tu i tam. 20:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Pomarańczowe niebo IP: *.petrus.com.pl 21.08.05, 20:07 Niebo w połowie pomarańczowe, choć podobno młody Łukaszenko zastrzegł ten kolor do własnego użytku. 20:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka szybsze zmierzchy IP: *.petrus.com.pl 22.08.05, 20:28 Zmierzcha coraz szybciej. W różowo-fioletowo malowaną chmurę wbija się samolot, mierząc w jej serce. A za oknem świerszcze śpiewają do snu. 20:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka księżyc nad boiskiem w Atenach IP: *.petrus.com.pl 23.08.05, 23:13 a tam ciężko, oj ciężko. No i wciąż nie wiadomo co z tego będzie. Pięć minut do końca, przegrywamy tam, ale jeszcze jest szansa. No nie, nie ma już chyba szansy. Stadion szaleje. 23:13 Odpowiedz Link Zgłoś
trond jest cicho i szczęście skrada się na palcach 23.08.05, 23:18 aby pocałować nas w nos 23.16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: jest cicho i szczęście skrada się na palcach IP: *.petrus.com.pl 23.08.05, 23:25 jeszcze nie teraz, jeszcze nie my. Gra efektowna, ale nie efektywna. Szczęście sprzyja innym:( 23:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka katastrofy IP: *.petrus.com.pl 24.08.05, 19:51 A w świecie katastrofy: samoloty spadają i rozbijają się, powodzie u sąsiadów i nawet w kraju mlekiem i miodem płynącym, jakim jest Szwajcaria. A w Polsce nawet kamedułów okradziono z... książek. Może to byli Anglicy, bo tam podobno moda na czytanie. 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka niespodzianki IP: *.petrus.com.pl 25.08.05, 19:52 na powodzi w Chinach skorzystały krokodyle i uciekły.Trzynastka grasuje, na szczęście daleko od nas. A z Foggi udało się wysbodzić polskim niewolnikom. Szaro za oknem, może nawet będzie padać. 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolorowo IP: *.petrus.com.pl 26.08.05, 22:45 efekty specjalne w Gdańsku. Ale Żar! 22:45 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: kolorowo 26.08.05, 23:46 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > efekty specjalne w Gdańsku. Ale Żar! > 22:45 nieprzypadkowa zbieżność odczuć.żar jak już wznieca,to wznieca;-)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka tłumnie IP: *.petrus.com.pl 27.08.05, 22:08 100 tys. w Gdańsku było wczoraj, przypominając sobie, lub dowiadując się o znaczeniu Solidarności. Nikogo nie dziwiły tłumy na Rynku krakowskim witające nowego arcybiskupa Stanisława Dziwisza. Piękny sierpień w tym roku mamy 22:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Sierpień IP: *.petrus.com.pl 28.08.05, 20:20 sierpień mamy całkiem niezły. Ciepło, słońce przygrzewa, niektórzy jeszcze na wakacjach bawią, inni wolne chwile łapią. A dzisiaj sporo się działo. W Toruniu obchody 25-lecia Solidarności w TVB pokazali, a Bydgoszczy chleb wypiekano. 20:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Katrina IP: *.petrus.com.pl 29.08.05, 19:17 pędzi szybciej niż nasze ekspresy. Osiąga 300 km/godz. Dotarła do bram Nowego Orleanu, wyrwała dziurę w katedrze, zerwała pół dachu na stadionie. Ależ furiatka. A u nas cicho, bezpiecznie, spokojnie słoneczko sobie zachodzi. My sami sobie do oczu skaczemy. 19:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Od Solidarności do wolności IP: *.petrus.com.pl 29.08.05, 20:19 20:18 - w TVP1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Re: Od Solidarności do niepodległości IP: 82.146.225.* 29.08.05, 20:46 :) 21.45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Od Solidarności do niepodległości IP: *.petrus.com.pl 29.08.05, 22:37 luci, gdzieś się podziewał tak długo? A tu tyle się działo! Dzisiejszy koncert - piękny był. Z Pietrzakiem śpiewali na stojąco Mazowiecki i Kaczorowski, a Mury to już wszyscy. No i dziękujący nam za Solidarność Rumuni, Ukraińcy... 22:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Świt IP: 82.146.225.* 30.08.05, 11:34 Bywałem,bywałem,oczywiście,incognito:) A koncertu wysłuchałem wraz z PRZESŁANIEM PANA COGITO. pozdrawiam Cię, torunianko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zmierzch o świcie IP: *.petrus.com.pl 30.08.05, 18:27 Poeci pór dnia nie odróżniają, wpadają jak po ogień i wypadają. 18:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka już za godzinę IP: *.petrus.com.pl 30.08.05, 19:10 będzie po zmierzchu, ale będzie co podziwiać: TVP2 o 20:00 Honor jest wasz Solidarni - świetny koncert. 19:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spienionaincognito Re: Świt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 22:35 krew mnie zalewa mam włączony telewizor za wyjątkiem pana Czesia i pana Janka wszyscy plota takie brednie, że już mnie mdli zwłaszcza na widok i słuch;) tłuściocha z głosem eunucha ale Was pozdrwaiam bardzo serdecznie:)) ciemno już 22,34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Świt IP: *.petrus.com.pl 31.08.05, 18:13 za pozdrowienia dziękuję i odwzajemniam i dorzucam radę "take it easy" bo złość piękności szkodzi;) 18:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka w blasku słońca IP: *.petrus.com.pl 31.08.05, 18:18 Europejskie Centrum Solidarności powołane! Akt erekcyjny podpisali: Lech Wałęsa - historycznym długopisem Aleksander Kwaśniewski - prezydent Polski Manuel Jose Barosso - Przewodniczący John Prescott - w imieniu Prezydencji angielskiej Marek Belka - premier Polski Janusz Śniadek - w im. NSZZ Solidarność - też historycznym długopisem Jan Kozłowski - marszałek województwa Paweł Adamowicz - prezydent Gdańska i w kolejności dyplomatycznej przedstawiciele- prezydenci/premierzy: Gruzji, Węgier, Serbii, Ukrainy, Belgii, Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Finlandii, Łotwy, Litwy, Macedonii, Królestwa Niderlandów (czyli Holandii), Słowacji, Słowenii, Szwecji, Malty, Rumunii, Reprezentat Papieża - abp Dziwisz, Parlamentu Europejskiego - Wiceprezydent Parlamentu - Jacek Saryusz-Wolski To robi wrażenie. Aż trudno uwierzyć, że nam mogło się to udać. 18:09 Odpowiedz Link Zgłoś
trond zmierzch bledszy od gwiazd 01.09.05, 19:59 które dzisiaj zaleją niebo.to tamci co poszli tam czwórkami,dziś staną do apelu.a ja będę prężył dumnie serce,łykał łzy wzruszenia i mrugał do nich,tak jak oni do nas.bo to nie gwiazdy patrzą na nas,to oni.1.09. 19.57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch bledszy od gwiazd IP: *.petrus.com.pl 01.09.05, 21:47 tak, pamiętamy o nich i o innych, którzy poszli ich śladem. Po ostatnich trzech dniach świętowania i dumy z Solidarności i jej liderów, czas zadumy i przypomnienia bohaterów sprzed lat, którzy nie mieli wątpliwości jakie są ich powinności wobec Ojczyzny. Prosto do nieba czwórkami szli... 21:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zmierzch w Nowym Orleanie IP: *.petrus.com.pl 02.09.05, 20:10 tragedia, z którą największe mocarstwo świata nie może sobie poradzić. Budzą się upiory. 20:10 Odpowiedz Link Zgłoś
trond płacz to zawsze płacz 02.09.05, 20:16 czy to kwili pisklę o zmierzchu,czy ludzka dusza.ten Prus i te jego nowelki...20.12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: płacz to zawsze płacz IP: *.petrus.com.pl 02.09.05, 22:19 łzy wylane niech obeschną. a kolegę tronda poszukuje emigrant, popłakując z żalu, że nie odpowiada na wezwania;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=28388602 22:19 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: płacz to zawsze płacz 03.09.05, 09:12 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > łzy wylane niech obeschną. > a kolegę tronda poszukuje emigrant, popłakując z żalu, że nie odpowiada na > wezwania;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=28388602 > 22:19 dziękuję torunianko za linka Odpowiedz Link Zgłoś
akademik2003 Jesień idzie.. 02.09.05, 21:22 Ludzie we wsi palą wieczorem w piecach, nad polami mgła... Rano jakby niebo się obniżało i ścierniska zasnuło, chyba jesień idzie, trzeba by jeszcze w góry zdążyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Jesień idzie.. IP: *.petrus.com.pl 02.09.05, 22:15 na leśnych polanach wrzosy zakwitły, a ponad polami, jak jesienna mgła płynie śpiew żurawi, tańczących pożegnalnego menueta przed odlotem. 22:15 Odpowiedz Link Zgłoś
akademik2003 Re: Jesień idzie.. 02.09.05, 22:29 Przelatują każdego dnia na szerokim horyzoncie klucze do jesieni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Jesień idzie.. IP: *.petrus.com.pl 02.09.05, 22:51 jesienne szaty przymierza jesion wyniosły 22:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Jesień idzie.. IP: *.petrus.com.pl 03.09.05, 20:03 Na niebie pawie pióra, w TV wczoraj numer 19 przyniósł szczęście ładnej dziewczynie, dziś oczekiwanie na sukces w kopaniu piłki, ale także rocznica podpisania porozumień w Jastrzębiu 20:03 Odpowiedz Link Zgłoś
trond mam słabość do servusa 03.09.05, 22:47 ale servus nie servus,sprawiedliwość musi być po naszej bramce,teqila;-)22.43:3/2 i bardzo okej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sprawiedliwość sprawiedliwością IP: *.petrus.com.pl 04.09.05, 21:45 a racja musi być po naszej stronie. I to nie ważne w jakiej sprawie;) zmierzchło po pięknym, słonecznym dniu. W Sopocie wygrał Piasek, a publiczność wybrała sobie Dodę. hmm 21:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka noc IP: *.petrus.com.pl 05.09.05, 23:56 zapada coraz szybciej. Słońce zeszło do Hadesu, a księżyc zagubił się gdzieś. Tylko gwiazdy trzymają straż. Co jakiś czas słychać spieszące do domu spóźnione samochody. Jutro będzie dobry dzień. 23:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wieczór meczowy IP: *.petrus.com.pl 07.09.05, 20:59 na razie 0:0 Księżyce pasterskie Saturna, Pandora i Prometeusz pilnują pierścienia F, wypełnionego cząsteczkami lodu o wielkości cząsteczek dymu 20:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea godzina wilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:22 lęk przed pustką i jutrzejszym dniem, sprawy nie do ogarnięcia ,które ogarnąć trzeba, 15-kawa; modlitwa o sen który nie nadejdzie; wspomnienia trawiące aż do kości; 16-kawa; świeczka za umarłego;gapienie się ptasie w telewizor;natrętny głos ze środka:no zjedz coś, musisz coś zjeść; rozłożone sztalugi, pusty blejtram; karmazynowe sukienki róż w ogrodzie; wróbel na parapecie a moze juz tylko pusta przestrzeń po nim; sycylijskie wdowy jak czarne kruki idące poboczem, jeszcze jeden papieros i jeszcze jedna kawa; spacer z psem; kolejne umieranie dnia; migotliwość odchodzącej latarni; dzikość lasu który za dnia jest skwerkiem, deliryczna Bydgoszcz z przechodniami o spojrzeniach pełnych ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka godziny przed nocą IP: *.petrus.com.pl 07.09.05, 21:47 Jest czas działania, jest czas czekania i zbierania sił. A każdy następny dzień to niewiadoma; co przyniesie, czym zaskoczy, czym zasmuci, czym uszczęśliwi. Więcej złego niż dobrego? Nie szkodzi, trudności wzmacniają i po to są, aby je pokonywać. Wróbel z parapetu wróci, bo przestrzeń, którą zawłaszczył chwilo nie daje się porwać, jest odnawialna, przyciąga raz wróble raz sikorki i promienie słoneczne, które ją ogrzewają. 21:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: godziny przed nocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 23:00 dzieki, torunianko za ten watek, bo jest piekny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 18:39 Dziękuję za wpisy:) 18:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 20:17 Żadnych dobrych wiadomości? Niemożliwe! - w Bydzi zafiksowali utworzenie ośrodka NATOwskiego - dzień był piękny, jak tylko latem bywa - omijają nas kataklizmy - a Pan Józef z Michałowa skończył dziś 118 lat!!!! I nie dość, że ma się dobrze, to interesuje się wszystkim, także polityką i jako urodzony dwa wieki temu (SIC! - to 1878 r.!) wie co należy cenić, do dobre a co złe. Jego stwierdzenie "że jesteśmy dziś wszyscy Polakami to cud", przypomina ile jako naród przeszliśmy co osiągnęliśmy. Spod zaborów do wspólnej Europy. 20:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Dzień dobrych wiadomości:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:11 Wiesz, ja z Krakowa wlasciwie jestem, chociaz w Bydzi od 15 lat, troche nie przyswajam antagonizmow obu miast, ale kamien wegielny pod nato cieszy, a pan Jozef to chyba cieszy najbardziej- daj mi dozyc takiego pieknego wieku, obym tylko cos pamietala, widziala i slyszala:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Dzień dobrych wiadomości:) IP: *.petrus.com.pl 08.09.05, 22:25 Kraków, cudowne miasto, z klimatem, jak żadne inne. Ale wszystkie miasta się zmieniają, pięknieją z dnia na dzień. Antagonizmy zostawiamy sobie dziś na boku, one zawsze i wszędzie są, nie tylko u nas, nie tylko między miastami, ale między sąsiadami; bywają uzasadnione i urojone. Ale teraz mam jeszcze lepszą wiadomość - składowe raju: Norweska służba zdrowia, japońska długość życia, luksemburskie dochody i polskie kobiety - tak wygląda raj na ziemi według ONZ wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2905721.html pozdrawiam:) 22:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Dzień dobrych wiadomości:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:46 Juz sie wlasciwie pozegnalam ale co tam:)greckie wesele;hiszpanskie wino( kiedys byloby francuskie, ale sie skiepscili); paryskie wieczory( byle w dzielnicach uczeszczanych przez patrole:));japonskie horrory i ruskie pierogi- raj wedlug rei:) ..acha..i wiedenska kawa , i holenderskie..............barki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka landrynkowe niebo IP: *.petrus.com.pl 09.09.05, 19:46 landrynkowe niebo przecinają zaróżowione smugi drogi niebieskiej, utorowanej przez odrzutowiec. I tylko motolotnie zakłócają ciszę przewieczorną. (A niektórym przeszkadza bicie dzwonów. Bicie dzwonów kościelnych, to anielska muzyka w zestawieniu z wyciem motolotni). 19:45 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: landrynkowe niebo 09.09.05, 20:33 ach niebo i jego niewielki skrawek mroczny, wieczorne myśli w mojej głowie wciąż kotłują, nieba skrawek znad kominów fabryki widoczny ukryte pragnienia piękną panią przywołują i już koniec, tylko autobus, wcale nie tłoczny i jeszcze słuchawki listą trójki pomuzykują a w Tesco feta, sałata, pomidorki , żubr smaczny i upragniony sen, póki głośne dzwony zaapostołują 20.33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka skrawek nieba mroczny i feta IP: *.petrus.com.pl 09.09.05, 21:47 niespodzianki się zdarzają:) 21:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: łapacz snu IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 18:40 za wcześnie jeszcze na sen. Za oknem słońce przygotowuje się do spotkania ze zmierzchem. A tymczasem, choć padać miało kolejny słoneczny, ciepły zmierzch w którym ptaki wygrzewają się leniwie, a pomidory suszą się promieniach słońca. 18:40 . Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: łapacz snu 10.09.05, 18:55 leniwy wiaterek porusza konarami drzew co pod oknem zieloną plamą tworzą melancholię letnimi wieczorami zachód smutny dziś szarą kolorów gamą i tylko nieliczni ze swymi kompami dzielą się wieczorną końca dnia traumą 18.55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka friedmarowi po zmierzchu 21:16 IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 21:16 forum o zmierzchu się budzi co dnia z bagażem zdarzeń schodzi się tu trochę ludzi chętnych do spisania marzeń gdzie ich osiedlowe domy omijać już wkrótce co dzień będzie dzwonów głos szalony odchodzących zwolna w cień Co nam jednak pozostanie Gdy dzwonów dźwięk pożegnamy zwykłe spisywanie marzeń o tym czego już nie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
trond tryumf bohatera 22.11 10.09.05, 22:14 bohater któremu dobrze z plakatu patrzy-rozwiązał zagadkę nieśmiertelności Odpowiedz Link Zgłoś
trond gratulacje 10.09.05, 22:16 założycielce wątku okrągłej liczby 800 postów.p.s.plus 1;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka podziękowania IP: *.petrus.com.pl 11.09.05, 14:56 obserwatorom zmierzchu, szczególnie tym czynnym. Zmierzch to ciekawa pora dnia. przed zmierzchem 14:56 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: friedmarowi po zmierzchu 21:16 14.09.05, 20:55 wirtualny anioł netu łączami staje się subtelnością duszy bliższy niż najbliżsi bywają czasami dzięki:}20.55 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: łapacz snu 10.09.05, 18:57 leniwy wiaterek porusza konarami drzew co pod oknem zieloną plamą tworzą melancholię letnimi wieczorami zachód smutny dziś szarą kolorów gamą i tylko nieliczni ze swymi kompami dzielą się wieczorną końca dnia traumą Odpowiedz Link Zgłoś
trond pogoda moralnie 10.09.05, 19:17 niebezpieczna:hop,hop,hop szklankę piwa,hop szklankę piwa,hop...i jakoś przetrwam ten zmierzch zatopiony w ołowiu...19.13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka hit sezonu IP: *.petrus.com.pl 10.09.05, 19:54 Kopciuszek, za chwilę w TV1 - zobaczymy o zmierzchu przemianę Moniki Olejnik:) 19:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka przed zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 11.09.05, 14:59 dziś przypada kilka smutnych rocznic: 4 rocznica ataku na World Trade Center w Nowym Jorku, 180 rocznica śmierci poety Franciszka Karpińskiego, co wstawał o świcie, aby zobaczyć kiedy ranne wstają zorze. 14:58 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: przed zmierzchem 11.09.05, 16:33 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > dziś przypada kilka smutnych rocznic: > 4 rocznica ataku na World Trade Center w Nowym Jorku, > 180 rocznica śmierci poety Franciszka Karpińskiego, co wstawał o świcie, aby > zobaczyć kiedy ranne wstają zorze. > 14:58 ale jeśli pamięć nie wygasa ich zmierzch nie nadejdzie szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: przed zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 11.09.05, 22:00 z pamięcią, jak ze zmierzchem, różnie bywa. Słońce dziś wpadło na chwilę po południu i nawet nie zamarkowało zmierzchu, więc bez zmierzchu nastała noc ciemna i głęboka. I jedyną pociechą na dziś jest informacja, że kosy nie odlatują już na zimę do innych krajów. To nawet kosy zauważyły zmianę sytuacji na lepsze odkąd jesteśmy w UE;) 22:00 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: przed zmierzchem 11.09.05, 23:33 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > z pamięcią, jak ze zmierzchem, różnie bywa. > Słońce dziś wpadło na chwilę po południu i nawet nie zamarkowało zmierzchu, > więc bez zmierzchu nastała noc ciemna i głęboka. > I jedyną pociechą na dziś jest informacja, że kosy nie odlatują już na zimę do > innych krajów. To nawet kosy zauważyły zmianę sytuacji na lepsze odkąd jesteśmy > > w UE;) > 22:00 postęp w stosunku do 1848 żaden,ale hołd złożony tradycji to już coś;-)23.32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Po zmroku IP: *.petrus.com.pl 12.09.05, 19:36 Zachmurzyło się niebo, wiatr chłodny pieści korony drzew, czekamy na deszcz. 19:35 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Po zmroku 12.09.05, 19:44 > Zachmurzyło się niebo, wiatr chłodny pieści korony drzew, czekamy na deszcz. > 19:35 A tu robota jeszcze.., Tak, tyle roboty i jeszcze dziesiąty pawilon.... 19.45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Robota po zmroku IP: *.petrus.com.pl 12.09.05, 20:13 Robota jest robotą - a któż by bez niej żył? Roboty mamy - potąd! Niech tylko starczy sił. Wiadomo - bywa różnie, wiadomo - ma się dość, a przydałby się uśmiech, gdy życie daje w kość. A wczoraj był nocny program o pracoholikach:) 20:10 Odpowiedz Link Zgłoś
trond naburmuszone niebo chmurnie przegnało zmierzch 12.09.05, 19:46 ale ani nie zagrzmiało ani nie spadł deszcz tak to mysz myślała że grzmiała a tylko smętnie piskała p.s.a gwiazd ani słychu,ani dychu;-(19.44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: naburmuszone niebo chmurnie przegnało zmierzc IP: *.petrus.com.pl 12.09.05, 20:14 grzmi na południu Polski i nad Ukrainą. U nas sielanka;) Tylko żurawie nie mają domu. 20:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka odnaleziony IP: *.petrus.com.pl 13.09.05, 21:49 Dzisiaj wreszcie wypatrzyłam nad Wisłą dawno niewidziany księżyc. Ładnie się prezentuje na tle granatowego nieba z mrugającymi gwiazdkami. 21:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka mnóstwo wrażeń IP: *.petrus.com.pl 14.09.05, 19:00 jeden z polityków zdezerterował dziś w Brukseli Manneken Pis przebrany za stoczniowca polskiego - jako wyróżnienie Tour de Pologne w Bydzi odsłonięcie ławeczki Rejewskiego To wszystko przed zmierzchem 19:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciemno, ale OK IP: *.petrus.com.pl 14.09.05, 19:49 Mija dziś 684 rocznica wędrówki pozaziemskiej Dantego. Po Piekle i Czyśćcu oprowadza Dantego Wergiliusz, a po Raju Beatrycze Portinari. Ciekawe gdzie dzisiaj gości? 19:48 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: szaro i smutno 14.09.05, 20:31 dzień gaśnie szaro i smutno.. szarość i chłód oraz szum cichy biurowej klimy głowa pęka w skroniach oczy gasną czoło płonie ten świat komputerów i ich ultrafioletowej zimy sprawia że ty to tylko bezduszny umysł i dłonie świat tu nie zna marzeń emocji i miłości piękne kobiety są takie obce niedostępne ty też w biurowych rolach biznesowych gości one sztywno siedzą beznamiętne i posępne gdzież te czasy gdy wszyscy byliśmy prości gdzie ten świat gdzie miłości znaczenie w każdego z nas słowniku jednakowe pięknym wszelkich zbytków kipienie teraz ważniejsze niż miłosne cierpienie trudne to życie a może już czyściec twoja dusza ambiwalentnie rozdarta najbardziej chciałbyś życiu już uciec lecz wciąż czekasz życiowego farta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: szaro i smutno IP: *.petrus.com.pl 15.09.05, 20:33 ach, piękna ta szarość i smutek 20:33 Odpowiedz Link Zgłoś
trond chmury,widzę chmury...19.25 16.09.05, 19:26 Jesienne chmury znów pędzi wiatr W dalekie strony, w daleki świat Zielone drzewa, które chroniły nas W żółte kolory zamienił czas Dalekie ścieżki, po których ja Błądziłem kiedyś w pogoni dnia I kwiaty, które witały nas W żółte kolory zamienił czas Szeroką plażę i morza brzeg Zakryje wkrótce głęboki śnieg Dziś tylko liście zdobią pusty las Na żółto drzewa maluje czas lecz zanim to nastąpi wierzę,że dobrze wybierzemy dla Ojczyzny reprezentantów narodu-kolor obojętny.program wyborczy:jestem mądry,kompetentny i mam serce w piersi.p.s.dla Ciebie Torunianko,Doranko-herbatka z teqilą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pod chmurką herbatka 19:56 IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 19:56 z tequillą herbatka w pochmurny dzień wrześniowy nie lada to gratka dla niejednej białogłowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: pod chmurką herbatka 19:56 16.09.05, 20:13 Czy Tequila i herbatka A , może koniak i kawa Dry Martini i karpatka Dance-mix Techno i trawa Lepiej by potem gagatka Nie rozbolała rano głowa nie całkiem serio 20.12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: pod chmurką herbatka 19:56 IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 22:44 20:12 odcięta od świata za sprawą kabelka jakiegoś na pocieszenie była herbata niestety, bez tego czegoś co sprawia, że nad poziomy wzlata myśl, a czasem bywa i złość 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
trond herbatka nasenna poezja jesienna22.51 16.09.05, 22:54 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > 20:12 odcięta od świata > za sprawą kabelka jakiegoś > na pocieszenie była herbata > niestety, bez tego czegoś > co sprawia, że nad poziomy wzlata > myśl, a czasem bywa i złość > 22:44 dla zdrowia i honoru starców i młodzieży Toruniance za brak czegoś coś ode mnie się należy by jej los nie wodził za nos piosnka mała na dobranoc "Herbatka"! Z rozkoszy tego świata ilości niepomiernej zostanie nam po latach herbaty szklanka wiernej, i nieraz się w piernatach pomyśli w porze nocnej: - Ha, trudno! Lecz - herbata! Herbaty szklanka mocnej. Bo póki ciebie, ciebie nam pić - póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko! - herbatko! - herbatko! Ach, póki ciebie, ciebie nam pić - póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko! - herbatko! - ach! O, jakżeś bliska, chwilko - jesienne pachną kwiaty... A my pragniemy tylko - już tylko tej herbaty. Za oknem deszczyk sypnął - a riwederci lato! - gdy wtem drzwi cicho skrzypną i - witaj nam, herbato! Bo póki ciebie, ciebie nam pić - póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć, herbatko! - herbatko. - ach! Tak wdzięczni, ze nas darzysz pod koniec już sezonu - o tobie będziem marzyć, twój zapach czule chłonąc. Aż kiedyś - syci woni - poprzestaniemy na tym, bo doktor nam zabroni picia mocnej herbaty. Ach, po co, po co, po co nam żyć kiedy nie będzie nam wolno już pić herbatki - herbatki - herbatki. Ach, po co, po co, po co nam żyć, kiedy nie będzie nam wolno już pić herbatki - herbatki - ach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: herbatka nasenna poezja jesienna22.59 IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 22:59 Grazie:) Buona notte! Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: herbatka nasenna poezja jesienna22.59 16.09.05, 23:05 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > Grazie:) > Buona notte! prego!con Dio;-) Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: chmury,widzę chmury...19.25 16.09.05, 20:03 do wyborów Pawlak zachęcał nas i dzisiaj do wyborów zachęca Trond lecz tu partii i programów mroczny las pełny bezużytecznych głośnych wron my Polacy nie mamy wyższych klas nawet w drodze na prezydencki Tron gry nie fair doświadczyliśmy nie raz więc po co w brudnej polityki świat angażować emocje i swój angażować czas? 20.01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka i przez chmury przebija się słońce IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 20:16 och, friedmar, wszystko jest polityką. Polityczną decyzją jest nawet kupno jogurtu, wybór banku, firmy telekomunikacyjnej (choć bywa, że to oni nas wybierają i polską telekomunikację wykupuje francuz, oddający nas w niewolę prusakowi;) A że system demokratyczny jest - delikatnie mówiąc - mało doskonały wciąż, to naszym zadaniem jest nie umywanie rąk, tylko wybór, wymagania, kontrola i rozliczanie. To dla bardziej ambitnych. Nie mów, że razem z balumem idziesz na grilla;) 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: i przez chmury przebija się słońce 16.09.05, 20:35 łeeee myślałem że wierszem odpowiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka łeeeeeeee IP: *.petrus.com.pl 16.09.05, 22:55 bezmyślna myśl niepozbierana nie chce zaskoczyć gdzieś chowa się jak stara płyta do cna zdrapana której już mało kto słuchać chce 22:55 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: chmury,widzę chmury...19.25 16.09.05, 22:02 Odpowiadasz na : friedmar napisał: > do wyborów Pawlak zachęcał nas > i dzisiaj do wyborów zachęca Trond > lecz tu partii i programów mroczny las > pełny bezużytecznych głośnych wron > my Polacy nie mamy wyższych klas > nawet w drodze na prezydencki Tron > gry nie fair doświadczyliśmy nie raz > > więc po co w brudnej polityki świat > angażować emocje i swój angażować czas? > 20.01 ja uściślę:hołduję miłości Ojczyzny.jeśli Cię TO zachęca do wzięcia udziału w wyborach reprezentacji do czynnego okazywania miłości Polsce...to dopowiem wierszem: Święta Miłości Święta miłości kochanej ojczyzny, Czują cię tylko umysły poczciwe! Dla ciebie zjadłe smakują trucizny Dla ciebie więzy, pęta nie zelżywe. Kształcisz kalectwo przez chwalebne blizny Gnieździsz w umyśle rozkosze prawdziwe, Byle cię można wspomóc, byle wspierać, Nie żal żyć w nędzy, nie żal i umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 17 września IP: *.petrus.com.pl 17.09.05, 17:36 nóż w plecy przed zmierzchem Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: 17 września 17.09.05, 18:28 peron dworcowy pożegnalny pocałunek rozstanie i tu odwróciwszy się na pięcie czujesz ukojenie nie czujesz się obco nie lękasz tego co nastanie że to miasto zapyziałe i wsteczne to tylko bredzenie widzisz w nim przyszłość i swoich dzieci dorastanie i dzięki przeprowadzce poranki będą też bardziej znośne choć nie wiedzieć czemu opłaty pośredników chore nie poradzisz w nieruchomościach zarabiają bezlitośnie mamy wolny rynek zawsze możesz powiedzieć biorę lub nie biorę a wiesz że ceny tu rosną wciąż bezgłośnie tak Torunianko dzisiaj rocznicę mamy wredną pamiątkę naszej dawnej polityki krótkowzrocznej historii pamiątkę świństwa przy którym inne bledną lecz współcześnie nie znajduję poprawy widocznej i Niemcy i Rosja wyrazili swoją o nas opinię jedną przystojny Niemiec Gerchard i rosyjski Putin Władek ustalili energetyczny kontrakt ponad naszymi głowami pokazali co o polskim „ja” myślą i kopnęli nas w zadek i nic nie poradzimy bo i tak chcemy jeździć ich autami chcemy ich ropu i gazu bo nasz węgiel ma jedną wadę węgiel jest i drogi i śmiertelny ponoć do każdej setnej tony ginie jeden górnik swemu rzemiosłu kładąc z życia ofiarę nie rozumiem dlaczego w polskiej energii nie pracują atomy jakże łatwiej wówczas bedzie przeżyć rosyjsko-gazową karę 18.26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka temat ważny niepoetyczny IP: *.petrus.com.pl 17.09.05, 19:49 na ogół każdy swoje dobro przedkłada nad cudze, czy to pojedynczy człowiek czy państwa przedstawiciel. To naszym błędem było ewidentnym, żeśmy nie poprowadzili pierwsi rury - do Norwegii tylkośmy trwali przy źródle jednym, jak się okazuje mocno niepewnym. A ciepło i światło nie tylko z węgla i rury pochodzi. Całkiem nowych źródeł czas teraz nadchodzi. Choć wolno to idzie i ociężale to jednak wkrótce grzać nas mogą energie odnawialne. Tylko lepiej odczytać należy wskazówkę otrzymaną "czyńcie sobie ziemię poddaną". Do dyspozycji mamy niekoniecznie wyłącznie węgiel i atomy, ale także słońce, wiatr i wodę, czyli trzy żywioły. Odpowiedz Link Zgłoś
trond 17 września rocznica i ziemia nieludzka 21.55 17.09.05, 20:11 i naraz modlitwa wzajemna koi uczucia wynagradza przynosi nadzieję-zmierzch dziś widzę w Gnieźnie,nie gdzie indziej20.12-21.55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka weekend przedwyborczy IP: *.petrus.com.pl 18.09.05, 21:28 Dziś słoneczko sobie świeciło, choć trochę rześko było i chmury się kłębiły. A w ostatnim weekendzie przedwyborczym ruch niezbyt intensywny. Udało mi się zaledwie dorobić trzech ulotek. Teraz sobie trochę czasu dam na poznanie tych sylwetek. Może uda mi się wybrać swoich faworytów do skreślenia w następną niedzielę. 21:28 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: weekend przedwyborczy 18.09.05, 21:47 he, pierwszą audycję wyborczą dziś widziałem. Prima! Korwin Mikke trzyma klasę, naprawdę. Tylko czemu w nazwę partii wkleił swoje nazwisko? A pogoda rzeczywiście przyjemna:)21.51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: weekend przedwyborczy IP: *.petrus.com.pl 18.09.05, 22:57 a teraz jest druga audycja wyborcza: konfrontacje: Borowski i Rokita 22:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pomarańczowy zachód IP: *.petrus.com.pl 19.09.05, 19:43 pomarańczowe zimne niebo zachodzi zmrokiem i tylko dwie latarnie jak oczy żbika przedzierają się przez zrudziałe listowie kasztanowców, które tu nie kwitną. Zakwitły jednak gdzieś w Polsce, ale to chyba tam, gdzie matury muszą powtarzać;) 19:43 Odpowiedz Link Zgłoś
trond oczy me zaszły mgłą 19.09.05, 20:17 i przegapiłem zmierzch ślepiąc w googlach,a co nie wynalazłem nic to nie wynalazłem;-(20.17p.s.chlapnę sobie soku pomarańczowego. Odpowiedz Link Zgłoś
trond pod ciasteczkami...21.47 20.09.05, 21:54 "ostatni kęs dnia rozkrusza się jak resztka ciasta w czyichś niezręcznych palcach"...pierwszy kęs nocy obiecuje słodkie szaleństwo...pełnia lata za nami,pełnia jesieni przed nami...w obliczu pełni księżyca dopełnia się los Ojczyzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: pod ciasteczkami...21.47 IP: *.petrus.com.pl 20.09.05, 22:49 ciastka zjedzone, dla mnie zostały tylko okruszki. Kto późno przychodzi.... 22:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wciąż chłodno IP: *.petrus.com.pl 21.09.05, 19:30 Dla ocieplenia Gordon Haskell, który patrzy w niebo i nie tylko:) I go out most nights Wychodzę gdzieś prawie co noc Attracted by the lights Przyciągany przez blask świateł Listen to the jazz in Harry's Bar Słucham jazzu w barze Harry'ego And I know it won't be long I wiem, że już niebawem Before they play that song Zagrają tamtą piosenkę Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudowna? It's a sentimental sound To sentymentalny dźwięk Make me wanna fool around Sprawia, że mam ochotę się powygłupiać With somebody who is wishing on a star Z kimś, kto wypowiada życzenia do gwiazd I'll pull my hat down low Naciągnę nisko swój kapelusz Go up and say hello Podejdę i przywitam się Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudowna? Oh we struggle with the art of conversation Och, zmagamy się ze sztuką konwersacji And there'll be those for whom this song has no appeal I znajdą się tacy, do których ta piosenka nie przemówi But I know it works for me Ale wiem, że ona na mnie działa And I'm sure you will agree I jestem pewien, że się ze mną zgodzisz, That it illustrates exactly how I feel Iż oddaje dokładnie to, co czuję Things can happen fast Rzeczy mogą dziać się szybko Some things are built to last Niektóre powstają, by trwać I've seen it all go down in Harry's Bar Widziałem to wszystko w barze Harry'ego Though we've only just begun Pomimo, że dopiero co zaczeliśmy This sure will run and run To z pewnością bezie to trwać i trwać Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudowna? I've always struggled with the art of conversation Od zawsze zmagałem się ze sztuką konwersacji And there'll be those for whom this song has no appeal I znajdą się tacy, do których ta piosenka nie przemówi But I know it works for me Ale wiem, że ona na mnie działa And I'm sure you will agree I jestem pewien, że się ze mną zgodzisz, That it illustrates exactly how I feel Iż oddaje dokładnie to, co czuję Things can happen fast Rzeczy mogą dziać się szybko Some things are built to last Niektóre powstają, by trwać I've seen it all go down in Harry's Bar Widziałem to wszystko w barze Harry'ego Though we've only just begun Pomimo, że dopiero co zaczeliśmy This sure will run and run To z pewnością bezie to trwać i trwać Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudnowna? Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudowna? Do you know how wonderful you are? Czy wiesz, jaka jesteś cudowna? 19:30 Odpowiedz Link Zgłoś
trond zmierzch...wspomnienie lata20.37 21.09.05, 20:38 Flaming september Artist: Marianne Faithfull Song: Flaming september Album: A Secret Life The Summer dying September lives in flames. The sisters dancing No happy ending to the game. Don't bother to call me Think I'll stay here just the same. Flaming September What can you give me that is true ? Do you remember Do you remember Do you remember All the life I gave to you ? The Summer dying September lives in flames. My youth lies bruised and broken No happy ending to the game. Don't bother to tell me I'll live on here just the same. Flaming September What can you show me that is new ? My heart remembers Do you remember Do you remember All the life I gave to you ? Flaming September What can you show me that is true ? My heart remembers Do you remember Do you remember All the life I gave To you ? Flaming September. Flaming September. to jest piosenka o zmierzchu ...20.39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Ostatni dzień lata:( IP: *.petrus.com.pl 22.09.05, 19:05 lato żegna nas łagodnie i ciepło. Słońce skryło się za rozemglonymi chmurami, poświetlając je od środka, a odrzutowce prujące z południa na północ i z północy na południe, rozrywają przestrzeń zamgloną zostawiając krwawą smugę, ślad na niebie własny. 19:05 Odpowiedz Link Zgłoś
trond jesienne zmierzchy:zmierzch pierwszy20.34 22.09.05, 20:35 Wiersze Piosenki Zabawy Kołysanki Julian Tuwim Rzepka Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie, Chodził tę rzepkę oglądać co dzień, Wyrosła rzepka jędrna i krzepka, Schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka! Więc ciągnie rzepkę dziadek niebożę, Ciągnie i ciągnie, wyciągnąć nie może! Zawołał dziade na pomoc babcię: "Ja złapię rzepkę, ty za mnie złap się!" I biedny dziadek z babcią niebogą Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Przyleciał wnuczek, babci się złapał, Poci się, stęka, aż się zasapał! Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Zawołał wnuczek szczeniaczka Mruczka, Przyleciał Mruczek i ciągnie wnuczka! Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Na kurkę czyhał kotek w ukryciu, Zaszczekał Mruczek: "Pomóż nam, Kiciu!" Kicia za Mruczka, Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Więc woła Kicia kurkę z podwórka, Wnet przyleciała usłużna kurka. Kurka za Kicię, Kicia za Mruczka, Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Szła sobie gąska ścieżyną wąską, Krzyknęła kurka: "Chodˇ no tu, gąsko!" Gąska za kurkę, Kurka za Kicię, Kicia za Mruczka, Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Leciał wysoko bocian-długonos, "Fruń-że tu, boćku, do nas na pomoc!" Bociek za gąskę, Gąska za kurkę, Kurka za Kicię, Kicia za Mruczka, Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę! Pocą się, sapią, stękają srogo, Ciągną i ciągną, wyciągnąć nie mogą! Skakała drogą zielonażabka, Złapała boćka - rzadka to gratka! Żabka za boćka, Bociek za gąskę, Gąska za kurkę, Kurka za Kicię, Kicia za Mruczka, Mruczek za wnuczka, Wnuczek za babcię, Babcia za dziadka, Dziadek za rzepkę, A na przyczepkę Kawka za żabkę, Bo na tę rzepkę Też miała chrapkę! Tak się zawzięli, Tak się nadęli, Że nagle rzepkę Trrrach!! - wyciągnęli! Aż wstyd powiedzieć, Co było dalej! Wszyscy na siebie Poupadali: Rzepka na dziadka, Dziadek na babcię, Babcia na wnuczka, Wnuczek na Mruczke, Mruczek na Kicię, Kicia na kurkę, Kurka na gąskę, Gąska na boćka, Bociek na żabkę, Żabka na kawkę I na ostatku Kawka na trawkę. lecz szczęściem nie na moją żyrafkę!;-)p.s.jesienią poczytać lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Pierwszy jesienny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 23.09.05, 22:51 pięknie dziś słońce świeciło, lato chyba czegoś zapomniało i wróciło. Ale jesień już jest, zaczyna rozdawać czekoladowe kasztany. 22:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: miasto moje a w nim IP: *.petrus.com.pl 24.09.05, 20:22 trondzie, czyżbyś nadawał z Chin? (godziny mi na to wskazują;) 20:22 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: miasto moje a w nim 24.09.05, 20:30 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > trondzie, czyżbyś nadawał z Chin? (godziny mi na to wskazują;) > 20:22 nie zaprzeczam ani nie potwierdzam;-(p.s.jedno co warto,to szczepić się warto;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: miasto moje a w nim IP: *.petrus.com.pl 24.09.05, 22:44 Piękna sobota na długie spacery w słońcu. A teraz po zmierzchu pranie już wyschło, zbierana jest z balkonów wietrząca się pościel. Cisza wyborcza. W radio śpiewał Louis Armstrong. W TV koncert Stinga. A w kraju - kandydat na prezydenta miał wypadek i już nie będzie walczył o nic. 22:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolory IP: *.petrus.com.pl 25.09.05, 18:18 żółte papiery dla Senatorów, białe płachty do Sejmu, biało-czerwone flagi w lokalach, a za oknem zachodzi ognista kula za watę chmurną, którą rozświetla ostatnimi ciepłymi promieniami . 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
trond kolory na amory 25.09.05, 19:13 na wybory powietrze wieczoru wstrzymało oddech by nie mącić chwili namysłu Polaka głosującego dla dobra Ojczyzny19.13 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: miasto moje a w nim 25.09.05, 19:18 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): A teraz po zmierzchu pranie już > wyschło, zbierana jest z balkonów wietrząca się bielizna. W > radio śpiewał Louis Armstrong. śpiewał,że świat mu się podoba,bo pewnie też lubił zapach bielizny wysuszonej na sobotnim słońcu.zdążyła wyschnąć przed niedzielą,abyśmy mieli w Polsce czym sobie pścielić na dobry sen... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka krajobraz po bitwie IP: *.petrus.com.pl 26.09.05, 19:04 plakaty wiszą, ulotki leżą, wyniki jednych cieszą, innych martwią. Jest trochę wielkich przegranych. Zobaczymy co będzie teraz? 19:04 Odpowiedz Link Zgłoś
trond pitigrilli20.08 26.09.05, 20:15 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > plakaty wiszą, ulotki leżą, wyniki jednych cieszą, innych martwią. Jest trochę > wielkich przegranych. Zobaczymy co będzie teraz? teraz Polska!i teraz to ja sobie potrzymam kciuki za wielki skok na klasę polityczną.głosy zostały rzucone.jak mądre polityczne,etyczne,moralne głowy z tego nie upieką super ciacha,to zmieniam nicka!to jest szansa jak sto pięćdziesiąt.żadnej opozycji,wszyscy do kupki w koalicji.różnice do hibernacji,punkty wspólne na piedestał i wiśta wio.szanse daję jak 40 do 60.uuu,teqila!p.s.szedł diabeł przez piekło,o cholipka jak tu ciepło... > 19:04 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: pitigrilli20.08 26.09.05, 20:25 teraz Polska!i teraz to ja sobie potrzymam kciuki za wielki skok na klasę > polityczną.głosy zostały rzucone.jak mądre polityczne,etyczne,moralne głowy z > tego nie upieką super ciacha,to zmieniam nicka!to jest szansa jak sto > pięćdziesiąt.żadnej opozycji,wszyscy do kupki w koalicji.różnice do > hibernacji,punkty wspólne na piedestał i wiśta wio.s nie mamay klasy politycznej, ot ból. mądra polityczna głowa jak dotąd objawiła się jedna i jest prezesem NBP,a jak wieść niesie nie chce on zmienić posady na ministerialną. różnice do hibernacji, punkty wspólne to nie ten kraj nie ta mentalność - ale owszem sobie i Tobie takich polityków życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: pitigrilli20.08 26.09.05, 21:12 Odpowiadasz na : friedmar napisał: > nie mamay klasy politycznej, ot ból. > mądra polityczna głowa jak dotąd objawiła się jedna i jest prezesem NBP,a jak > wieść niesie nie chce on zmienić posady na ministerialną. > różnice do hibernacji, punkty wspólne to nie ten kraj nie ta mentalność - ale > owszem sobie i Tobie takich polityków życzę! będę się za to modlił.zacząłem już dawno temu.poprawię szczególnie 29 września w Święto Archaniołów.ma też Polska asa w rękawie od 2 kwietnia 2005:swojego człowieka w Watykanie i w niebie jednocześnie.będzie git! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: pitigrilli20.08 IP: *.petrus.com.pl 26.09.05, 21:41 no wiesz trondzie, żeby taką brudną robotę na niebieskie siły zrzucać? Archaniałowie i święci niech ratują nas przed tsunami, trzęsieniami i huraganami, zaś do polityki to bym ich jednakowoż nie mieszała. Za jakie grzechy ich obarczasz naszymi błędami?;) Toż tego bez pałlitra nie razbieriosz. Pozdrawiam po zmierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: pitigrilli20.08 26.09.05, 22:28 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > no wiesz trondzie, żeby taką brudną robotę na niebieskie siły zrzucać? > Archaniałowie i święci niech ratują nas przed tsunami, trzęsieniami i > huraganami, zaś do polityki to bym ich jednakowoż nie mieszała. > Za jakie grzechy ich obarczasz naszymi błędami?;) Toż tego bez pałlitra nie > razbieriosz. > > Pozdrawiam po zmierzchu i ja pozdrawiam.a bo to mają się w niebie nudzić?są modlitwy,jest przykazanie:proście,a otrzymacie-to,się Jezusa słucham.a i pociągnąć lubię-to i od kataru chroni i od robastwa;-)p.s.nitko,nitko,hej niteczko,zawijajmy się w kółeczko,nitki swojej nie zerwij...jazz;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: pitigrilli20.08 IP: *.petrus.com.pl 26.09.05, 21:46 > mądra polityczna głowa jak dotąd objawiła się jedna oj, jeszcze parę by się chyba znalazło, ale to nie są czasy dla mądrych głów. W cenie jest populizm. Każdy chce od razu być piękny, mądry, zdrowy i bogaty, szczególnie, gdy widzi, że takimi są niekoniecznie ciężko pracujący, niekoniecznie najmądrzejsi. Brak norm moralnych i etycznych takie rodzi konsekwencje z jednej i drugiej strony. Trzeba więc robić swoje i czekać na ogólne opamiętanie. Pozdrawiam po zmierzchu 21:46 bez bicia w dzwony żałobne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka premier IP: *.petrus.com.pl 27.09.05, 19:57 miał być przed zmierzchem o 18, ale nie było, choć słońca tarcza grzała do nieprzytomności i biła po oczach sycylijską pomarańczą. A teraz chyba jest, ale o tem potem. 19:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: premier IP: *.petrus.com.pl 28.09.05, 17:40 no to już wiemy od wczorajszej nocki kto premierem ma być. Czyli będzie ten kto nie miał być, a ten który miał być, nie chce być, bo kimś innym ma być ktoś inny. A gdyby ten był, który miał być, to tamten, który chce być kimś innym nie mógłby być kimś innym, bo tak wynika z badań opinii publicznej. Ochłodziło się, zachmurzyło się, a nawet nieco popadało i jest śpiąco. 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
trond dlatego sypiam w hamaku 29.09.05, 19:12 i dziś już mam pościelone:gdybym miał poduszkę,jak jej nie mam,to też bym podarował temu,kto nie ma,więc lepiej jak nie mam i proszę niech mi nikt nie próbuje podarować.ja tam nie wiem,ale z cebulą to jest tak,że najpierw jest siedem czy osiem łusek,a co najlepsze to nie to co na wierzchu,chociaż z drugiej strony do malowania jaj idealne.wnioskując z tego ostatni będą pierwszymi,ale żeby nie było,że ja to mówiłem,to to jest słowo Boże,które ja cytowałem.ale zmierzch dzisiaj piękny,bo już niedługo zaćmienie.p.s.nadaję z hamaka.19.11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka mgiełki poranne IP: *.petrus.com.pl 29.09.05, 20:02 mgiełki poranne, słoneczko południowe nic nie ma wpływu na rozmowy koalicyjne. Atmosfera nerwowa, widać trudno pogodzić ogień z wodą. A niebieski laser też niewypałem:( Też poszłabym na hamak, ale nie mam takowego, a nie ma co liczyć na to, że ci co mają odstąpią:) 20:02 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: mgiełki poranne 29.09.05, 22:01 trudny to dzień był dobrze że ku końcowi chyli się trudnych pustych obfitość przeżyć jak tu wytłumaczyć dojrzałość kochankowi on rani piękną ona już dalej nie chce żyć jak dziwne jest to życie pełne niespodzianek jak kruche jest szczęście oparte o kasę i sex jak krótki jest związek bez uczuć przesłanek staudingera fraszka jest prawdziwa i tutaj też że najdroższa jest tania w chwili rozstania boleśnie i tak bezsensu tak wielka szkoda że miłości swej bardzo cierpi piękna Ania tak bardzo życzę jej by komuś była droga i by już poznała moc prawdziwego kochania którym wciąż wielkiej wartości swej nie znają życzę sił życzę uśmiechów życzę witalności tym którzy beznadziejnie kulą w płot kochają prawdziwie życzę im związku we wzajemności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka mgły wieczorne IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 00:18 I czymżesz jest życie nasze w tym dzisiejszym pięknym świecie gdy natura ludzka zawsze niezadowoloną będzie Gonimy za błyskotkami Czekamy długo na szczęście ale jesteśmy jętkami które żyją tak przeciętnie Przeciętności nikt nie lubi wzbrania się przed nią odpycha aż się w końcu sam pogubi w tym czym na co dzień oddycha nie dostrzega co jest piękne nie docenia poświęcenia rani serce które pęknie kiedyś pewnie z przemęczenia Przemęczenia tym ganianiem za tym czego przecież nie ma zmęczonego udawaniem i szukaniem przeznaczenia Przeznaczenia roli swojej której wcale nie chce znać bo wystarczy przecież to im że wciąż mogą role grać Jaka rola w jakiej sztuce dziś już nie pamięta nikt i za późno aby uciec kiedy dzwon zabije im 00:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka deszcz kasztanów IP: *.petrus.com.pl 30.09.05, 18:26 deszcz kasztanów w pochmurny dzień przydarzył się. Łowcy kasztanów usatysfakcjonowani. W Przysieku otwarte Centrum Wolontariatu. Pięknie prezentuje się i niech dobrze służy wolontariuszom. A Bydgoszczy i Torunia można sobie zbadać wrażliwość serca;) Czeka nas podobno pogodna sobota, ciśnienie rośnie. 18:25 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: deszcz kasztanów 30.09.05, 22:03 sam widziałem:leciały z zachodzącego mgłą nieba prosto w ręce przechodni...kiedy podkładałem pod Twój torunianko wątek piękny hamak specjalnie przetykany jesiennymi liśćmi.p.s.bujać to my,ale nie nas;-)22.02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pierwszy październikowy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 01.10.05, 19:00 zaczyna się rok akademicki, studenci wracają do pracy. Zmierzch też wraca po wakacjach do intensywniejszej pracy i ściemnia coraz bardziej;) A w Operze bydgoskiej stary minister kultury (bo nowego jeszcze nie ma) 19:00 Odpowiedz Link Zgłoś
trond refleksje przed jutrzejszym zmierzchem 01.10.05, 22:13 2.10.2005.minie pół roku od śmierci Ojca Świętego Jana Pawła II.jak wczoraj.jak dwa tysiące lat.smutno tak.22.13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: refleksje przed jutrzejszym zmierzchem IP: *.petrus.com.pl 02.10.05, 10:53 Dziękuję za przypomnienie tej rocznicy, trondzie. czas szybko mija, przyzwyczajamy się do nieobecności. Santo Subito! Będę teraz sprawdzać czy gdzie indziej zmierzch jest podobny czy w ogóle jest. Ciekawa jestem czy nasz zmierzch przetrwa czy zgaśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luci Zmierzch w południe IP: 82.146.225.* 03.10.05, 12:00 Zaćmienie słońca to też zmierzch. 12.00 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar serce rozdarte 03.10.05, 18:28 o zmierzchu serce jakby bardziej rozdarte to pora na wieczorną refleksję i ukojenie twojej osoby wspomnienie niezatarte tak smutno że nie dane nam spełnienie byłaś i już cię nie ma w głowie mojej choć tu co raz powracasz jakoś w oczy nie wpadłem tobie cóż na takich uwagi nie zwracasz to ty twe piękne oczy piękne dłonie sobą bezlitośnie wciąż zachwycasz teraz kruche twe ciało pięknie wyprężone i ciepły głos lepki niczym słodki owoc to twoje spojrzenie głęboko nieskończone a głupi szczęściarz miał to w każdą noc i którego nie było lękam się bardzo pytania bo wszystko wszak inaczej już potoczyło się które brzmi czy mojego pragniesz kochania czy myślisz o nas cóż dał byś by zdobyć mnie odpowiedź brzmi wszystko każdego świtania każdego dnia ale to niemożliwe niestety nie (nie do końca życie;} w myśl zasady sztuka jest sztuka Kroll 18.29) Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: serce rozdarte 03.10.05, 20:17 kurde...mam nadzieję że swoją grafomanią nie zabiłem tego wątku? proszę powiedzcie że oglądacie teatr telewizjii..20.21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka co nowego o zmierzchu? IP: *.petrus.com.pl 05.10.05, 20:35 całkiem nieźle. Ale czy wczoraj było zaćmienie zmierzchu, że zmierzchu nie było? 20:35 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: co nowego o zmierzchu?21.08 05.10.05, 21:09 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > całkiem nieźle. Ale czy wczoraj było zaćmienie zmierzchu, że zmierzchu nie było > ? > 20:35 na moje to jakoś mamy kontinuum zaćmienia czynne 24h,ale to na moje21.08 Odpowiedz Link Zgłoś
hlrussia Re: Zmierzch:) 05.10.05, 20:37 Cholernie amienista plaza....muzyka do ktorej nigdy nie przywyklem, przepiekne kobiety, cieple jak w wannie morze...eeeeech nasz zimny Baltyk Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: Zmierzch:) 05.10.05, 21:07 Odpowiadasz na : hlrussia napisał: > Cholernie amienista plaza....muzyka do ktorej nigdy nie przywyklem, przepiekne > kobiety, cieple jak w wannie morze...eeeeech nasz zimny Baltyk zimny i gorący jak by nie patrzeć,kto się nie zgadza niech pierwszy rzuci kamieniem(z plaży)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 05.10.05, 22:11 a cóż Cię tu sprowadziło hlrussia?;) Bałtyk i Kulturka 22:11 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Zmierzch:) 06.10.05, 20:09 i znowu twój głos w słuchawce o zmierzchu zabrzmiał niczym owoc słodki południowy i znowu mnie rozmarzyłaś nadzieją grzechu trudno o obojętność trudno wybić cię z głowy że ekshibicjonizm to moralny mam wrażenie tym co już nie realne nieustannie się biczować wszak przenigdy nie ziści skryte się marzenie więc może lepiej sobą na forum nie epatować bo chyba z boku śmiesznym jest nieskończenie niepotrzebnym niebyłym tak wciąż się ekscytować obiecuję odpuścić sobie te głupie rymowanki; zmierzch tak na mnie działa i tyle. 20.11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 06.10.05, 21:21 Czymżesz świat byłby bez tej odrobiny odwagi do szaleństwa i poezji dlatego tak często tu przychodzimy pisać sobie o zmierzchu przy okazji A rymowanie nie jest takie proste jedenastozgłoskowiec jest jak żmija choć nie grożą nam tu sądy tak ostre niemiło nam gdy rym z sensem się mija W doskonaleniu rymu nie ustawaj by opisać nierealne marzenia pola na forum lepiej nie oddawaj choć nie jest to miejsce marzeń spełnienia po debacie prezydenckiej 21:21 Odpowiedz Link Zgłoś
trond 23.37rozhamaczony zmierzch 06.10.05, 23:40 buju buju buju buju jeszcze wyżej huśtaj wuju te zmierzchy decyzji żądne mój hamak rozklekotany to buja się to zastyga to śmiga jak fryga Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: 23.37rozhamaczony zmierzch 07.10.05, 18:17 hmm, zmierzch i te jego uroki wieczorne to miejsce refleksji wieczornego ukojenia choć inne wątki często wulgarnie upiorne tu milo płynie czas dziennych ran gojenia i tu można otworzyć swą duszę ranną nie poranną tylko miłością zranioną wielu życie jest gorzkich kropel wanną a przyszłość przeraża nieprzebytą tonią (obyśmy się nie spotkali w realu:}) 18.19 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: 23.37rozhamaczony zmierzch 07.10.05, 18:19 czytam i widzę że im mam lepszy nastrój tym bardziej częstochowa mi wyłazi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sztuka IP: *.petrus.com.pl 07.10.05, 20:14 tym lepsza sztuka powstaje im bardziej artysta cierpi:) Czyżby Van Gogh miał siłę do malowania tylu obrazów, gdyby nie niedostatki finansowe? A czyż Mickiewicz przyjęty przez Marylę (i jej rodziców) miałby czas być poetą? Toż na laurach by spoczęli wszyscy oni, gdyby im nic nie dolegało. To cierp friedmarze, cierp, a sztuka na tym zyska;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch:) IP: 80.51.112.* 07.10.05, 19:25 na spacer, na spacer, dopóki ciepło i jeszcze pachnąco, czyli na łąkę. Po niedzieli może schłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 07.10.05, 20:15 Spacer już był, teraz czas odpocząć po spacerze;) A zmierzchało dziś pięknie. Dwie motolotnie przecinały przestrzeń niebieską, podążając szeroką drogą wyciętą przez odrzutowiec w różowych chmurach. Za chwilę zaś bój to będzie ostatni przed ciszą nocną i wyborczą. 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch:) IP: 80.51.112.* 07.10.05, 22:10 Już tu zawędrowałam, idę dalej, do niedzielnego zmierzchu, zostawiam Bydgoszcz, pocichutku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka ciepły, leniwy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 17:44 lato wrociło i odejść nie chce, tak tu miło. Drzewa wciąż zielone, choć kasztany trochę zbrunatniały a niektóre krzewy przyrumieniły się. Weekendową sielankę wzbogacają odgłosy bawiących się dzieci, podkreśla ją szum motolotni majestatycznie przemierzających w parze przestrzeń nad moim domem. A z oddali słychać bicie dzwonów. Jest sielsko, anielsko. 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: ciepły, leniwy zmierzch dragoidów21.14 08.10.05, 21:16 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > lato wrociło i odejść nie chce, tak tu miło. Drzewa wciąż zielone, choć > kasztany trochę zbrunatniały a niektóre krzewy przyrumieniły się. Weekendową > sielankę wzbogacają odgłosy bawiących się dzieci, podkreśla ją szum motolotni > majestatycznie przemierzających w parze przestrzeń nad moim domem. A z oddali > słychać bicie dzwonów. Jest sielsko, anielsko. > > 17:44 a ja chciałem spokojnie nasycić się widokiem "spadających gwiazd".jednak padłem na klana i modlę się o zminimalizowanie rozmiaru nieszczęsnego trzęsienia ziemi w azji;-((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: ciepły, leniwy zmierzch drakoidów21.14 08.10.05, 21:31 gallery.astronet.pl/images/06621.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka księżyc minął Wenus o świcie (wczorajszym) IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 22:37 gallery.astronet.pl/images/01958.jpg 22:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolejne katastrofy IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 22:03 Tym razem Pakistan, Afganistan, Indie - już ponad 1800 ofiar trzęsienia ziemi. A my narzekamy... 22:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka lektura na weekend IP: *.petrus.com.pl 08.10.05, 22:32 Przykazania Leszka Kołakowskiego Po pierwsze - przyjaciele. Chcieć niezbyt wiele. Wyzwolić się z kultu młodości. Cieszyć się pięknem. Nie dbać o sławę. Wyzbyć się pożądliwości. Nie mieć pretensji do świata. Mierzyć siebie swoją własną miarą. Zrozumieć świat. Nie pouczać. Iść na kompromisy ze sobą i światem. Nie szukać szczęścia na siłę. Nie wierzyć w sprawiedliwość świata. Ufać ludziom. Nie skarżyć się na życie. Unikać rygoryzmu i fundamentalizmu. 22:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka najłatwiejszy awans;) IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 00:30 Zwycięstwo Holendrów z Czechami dało nam awans do Mistrzostw Świata 00:30 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: najłatwiejszy awans;) 09.10.05, 00:37 Powinienem 900 zostawic dla Tronda,ale co tam... Mialem iscspac,ale nie spie, do tego sie zdenerwowalem. Jesli jestesmy w Mistrzostwach, to nic, tylko sie cieszyc. Wszystkiego naj .. z okazji 900. 00.36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: najłatwiejszy awans;) IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 18:57 melisa potrzebna:) Miło Cię widzieć od święta;) Odpowiedz Link Zgłoś
hlrussia Re: najłatwiejszy awans;) 09.10.05, 19:04 Kelnerki calkiem ladne- wszystkie tutaj jak obrazki. Butelki Flagmana juz sie mroza.....mniaam. Troche chlodno juz w parku Gorkiego....za tydzien ojczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: najłatwiejszy awans;) 20.10.05, 21:14 Mam nadzieje , ze zauwazylas. Forumowa dewota probowala mnie zdyskredytowac. Nikt nie podjal tematu i glupie babsko zostalo znow sam na sam z marzeniami o uwielbieniu. No ok. Obiecalem nie bruzdzic. Pozdrawiam Cie. Niedlugo hokej sie zaczyna. Juz sie przygotowuje, na odwiedzanie lodowiska. 21.13 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: najłatwiejszy awans;) 09.10.05, 21:30 Odpowiadasz na : zinekk napisał: > Powinienem 900 zostawic dla Tronda,ale co tam... > > Mialem iscspac,ale nie spie, do tego sie zdenerwowalem. Jesli jestesmy w > Mistrzostwach, to nic, tylko sie cieszyc. Wszystkiego naj .. z okazji 900. > > > 00.36 i dobrze zrobiłeś,bo ja chciałem zostawić dla torunianki,jako założycielki wątku.p.s.opijmy to za to zgodnie w jakimś zajefajnym podwórku;-)vivat dziewięć zero zero vivat vivat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: najłatwiejszy awans;) IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 21:46 > ja chciałem zostawić dla torunianki,jako założycielki wątku trondzie, nie zostawiaj. Dla mnie najmilszy jest Wasz widoczny udział w rozmowach zmierzchowych:) POzdrawiam i dziękuję za stałość uczuć;) 21:45 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Zmierzch:) 09.10.05, 16:58 zmierzch mazurski dzisiaj mnie czeka z okna widać blok, wczoraj był śląski basen co raz inne okno, taki to los człowieka gratulacje z okazji 9 setki:} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 18:45 Często podróżować it's something, the best i zmierzch podziwiać gdziekolwiek on jest takiemu to dobrze;) A co z głosowaniem? Zaś gratulacje należą do wszystkich co aktywnie pracują nad rozwojem zmierzchu:) Parę zdjęć na podróż: photoagency.com.pl/wyjscie5.html Odpowiedz Link Zgłoś
hlrussia Re: Zmierzch:) 09.10.05, 19:01 Park Gorkiego. Troche chlodno juz. Panie ubrane w narodowe stroje....bedzie sie dzialo:)Wodka marki Flagman- mniamuchaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Zmierzch:) IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 19:11 ważą się losy prezydenckie. Po zmierzchu poznamy frekwencję, a trochę później rezultat głosowania. Do 18 ok. 40% wyborców dotarło do urn 19:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Druga tura IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 20:17 Po zmierzchu, spóźniony o 10 min. kandydat na Prezydenta Lech Kaczynski przemawia do ....? dziękując za opowiedzeniem się za III Rzeczpospolitą. Autokorekta mało ważna w grze. Zawsze liczy się pierwsze wyznanie;) 20:13 Odpowiedz Link Zgłoś
trond głosowałem!!!21.34 09.10.05, 21:36 a potem w lesie do zmierzchu czekałem na wynik na zasadzie 2 in 1,gdyż lubię maślaki i inne owoce polskiego lasu.ależ pachnie grzybami ten wieczór wyborczy,mlask,mlask,mlask;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Druga tura IP: *.petrus.com.pl 09.10.05, 21:42 > wracam, potrzebnam ? ależ tak, nocko! Jakżeby inaczej być mogło. Toć bez nocki ani rusz. Któż nam ukojenie daje po tylu stresach, których od Świtu do Zmierzchu doświadczamy? Masz może jaką kołysankę serc strapionych? 21:42 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: Druga tura 10.10.05, 16:46 w piątek rozmawiałem z 2 niemcami i jednym włochem - tacy normalni jak ja czy my raczej pojęcia nie mają co się u nas dzieje za to podkreślali że trwonimy demokrację swoją frekfencją ponoć u nich to około 70% spoleczeństwa bierze udział w wyborach, wszysscy trzej (w ym 2. z nrd) podkreślali że są dwa razy bardziej świadomi obywatelsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Druga tura IP: *.eltronik.net.pl 10.10.05, 18:20 a my się ciągle jeszcze uczymy, nadzieja, że zrozumiemy, bez szabli w dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: Druga tura IP: *.petrus.com.pl 10.10.05, 18:52 myślę, że to nawet nie kwestia uczenia się, tylko nadmiernie krytycznego spojrzenia. Marzą nam się święci politycy, a oni przecież z ludu są, czyli tacy jak my i lepsi i gorsi. Szkoda jednak, gdy odrzucamy lepszych i wybieramy gorszych, albo co jeszcze gorsze dystansujemy się, a potem sobie używamy;) Teraz już za 2 tygodnie będziemy mieli rozwiązanie takiej lub innej opcji. pozdrawiam po zmierzchu 18:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka you must remember IP: *.petrus.com.pl 10.10.05, 19:26 Casablanka 20:15 a przez okna zagląda księżyc, który wrócił poszkodowany z dalekiej podróży. 19:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka powroty IP: *.petrus.com.pl 11.10.05, 23:36 wraca zmierzch, wróciły sikorki na balkon i głośno domagają się smakołyków. 23:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka różowe anioły IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 19:04 Różowe na niebie anioły Walczą o księżyca względy Kobieta co niesie toboły nie widzi ich piękna potęgi Z oczami utkwionymi w ziemi niesie ciężar życia powszedni z partnerem u boku jak niemi mijają kolejne życia dni Nie widzą też piękna dywanu słanego pod pod nogi przez drzewa wśród liści brązowych kasztanu który ciepłym brązem olśniewa Nie widzą jak walczą ze sobą na czerwień gorętszą od ognia berberys słodszy każdą dobą z głogiem winniejszym co dnia W szarość wtopieni oboje nie mają już czasu na głupstwa bo życie brać trzeba przebojem gdyż liczy się to co kto dziś ma 19:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 1:1 IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 20:06 typuje Tomaszewski. A jak będzie? 20:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka no i nie wyszło IP: *.petrus.com.pl 12.10.05, 23:12 dobrze, że Holendrom się udało. 23:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Nobel też nam nie wyszedł IP: *.petrus.com.pl 13.10.05, 20:21 I przepadł nasz Kapuściński w konkursie. A tak by się chciało znowu trochę uznania zdobyć w świecie. Szwedzka Akademia tymczasem nagrodziła Harolda Pintera jako autora, "który w swoich sztukach odkrywa przepaść pod codzienną paplaniną i wyważa drzwi do dołujących zamkniętych pokoi" Ciekawe uzasadnienie. A księżyc już krąży wokół. 20:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch:) IP: *.51.112.2.eltronik.net.pl 12.10.05, 21:13 nie mam kołysanki dla dorosłych, zamiast niej zawsze życzliwość, kołysane dzieci potem to znają, kołysajmy dzieci. A dorośli oglądają spokojnie ukochaną piłkę, skoro i tak już pojechaliśmy za rok. Ciągnie chłodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: Zmierzch:) IP: *.eltronik.net.pl 14.10.05, 17:54 wyszło nie wyszło. Samo? Ten Nobel literacki to tak jak pokojowy, chyba reakcja Europy na politykę US. I takie tendencje w życiu szerokim publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zmierzch piękny dziś widziałam IP: *.petrus.com.pl 14.10.05, 23:37 jakby na pół rozdarte niebo między kolory podzielone od wschodu jeszcze niebieskie tło z zachodu zorze czerwone a pośrodku tego pola on księżyc co można wziąć w dłonie Księżyc niepełny z kraterami coraz wcześniej tu przychodzący z przejrzystymi mgły obłokami coraz głębiej w nocy tonący z prowadzącymi go gwiazdami ku pewnemu straceniu niechcący 23:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Kołakowski na dobranoc IP: *.petrus.com.pl 15.10.05, 18:28 "Taki duży i głupi! ... w kółko powtarzał te same powiedzonka i myślał, że w ten sposób wszyscy będą myśleć, że jest okropnie ważny, a naprawdę wszyscy myśleli tylko, że on jest okropnie nudny. a puenta: "Musisz sam sobie zrobić skrzydła". więcej: kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,2965785.html?as=1&ias=3 18:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Płaczliwy zmierzch IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 17:34 Niebo płacze od południa, choć rano uśmiechało się do nas słonecznie. Czy powodem jest brak wśród nas Jana Pawła II, którego pamięć dziś czcimy tu i na świecie? Czy może błotna walka zwolenników kandydatów na prezydentów toczona przez internautów? 17:34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch płonących nadzieją serc IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 21:11 Kiedy myślę, czy życie to ma sens wtedy wołam do Ciebie, Ojcze nasz... śpiewa Piasek teraz. Koncert dla Ojca Św. tak, trondzie, Santo Subito 21:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zmierzch płonących nadzieją serc IP: *.petrus.com.pl 16.10.05, 22:21 Cichy zapada zmrok, kończy się Dzień Papieski i nadchodzi noc rozjaśniona dziś pełnią księżyca 22:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka coraz wcześniej przychodzi zmierzch IP: *.petrus.com.pl 17.10.05, 23:33 ani się człowiek spostrzeże, a on już zapadł. Trzeba chyba wcześniej wyglądać przez okno. 23:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: coraz wcześniej przychodzi zmierzch IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 21:54 Klinika Onkologiczna w Bydzi najlepsza w kraju wg rankingu. A w powietrzu czai się ptasia brać; część tej braci rzuca się na mój balkon w poszukiwaniu smakołyków. Chyba nie odwdzięczą mi się jak zwykli odwdzięczać się ludzie?;) 21:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zeszyty IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 21:57 kradną Rejewskiemu w Bydzi. Pewnie jacyś agenci co o Enigmie słyszeli. 21:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka okazja dla księżniczek IP: *.petrus.com.pl 18.10.05, 22:08 Książe serbski poszukuje kandydatki na żonę, podobno w Internecie:) 22:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka bluszcz IP: *.petrus.com.pl 19.10.05, 21:30 rozpięta bluszczu pajęczyna kolejne co noc traci liście jak krople burgundzkiego wina spadają zwolna w przestrzeń mglistą Żegnają ciepłą jesień lata kolorem ciepłym i szelestem zapachem co w przestrzeń ulata i szepce cicho - wciąż tu jestem.... Jestem i snuję się nad ziemią dopóki mrozy mnie nie zetną niechaj raz jeszcze opromienią woń choć bezlistną lecz poętną Woń co odpływa Wisłą, Drwęcą przez długich dni i nocy wiele dopóki jej nie zamknie Kenzo w wysmukłym szkiełku dla modelek 21:30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka starosta goleniowski IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 20:12 po prostu golnął sobie dla kurażu przed spotkaniem z Brukselą no i miał prawo przysypiać po długiej podróży, szczególnie jak truli. A zza wschodniej granicy niestarosta uciekł z 4 kulkami w brzuchu i dotarł do szpitala bez dopingu przed zmierzchem. 20:12 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: starosta goleniowski 20.10.05, 22:56 Jasne :) Tylko , ze on zamiast zasnac - zaczal zionac agresja i gledzeniem pijackim. Juz wiem ! Zapisze sie do partii jakiejs i tez bede popijal w busie - np. w drodze do Strasburga. Pozdrawiam : ) 22.55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zapisy IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 23:16 zinnek, witaj po zmierzchu. Ale nie rozumiem czemu tak atrakacyjne Ci się zdają atrakcje busowe? To już lepiej do Pen Clubu się zapisz;) Debata przedostatnia m. kanadydatami najlepsza była w wadze lekkiej. 23:15 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: zapisy 20.10.05, 23:21 Ja nie znosze polityki, ale bezkarnosc zawsze mnie pociagała. Nigdzie sie nie zapisze, byłbym złym partyjniakiem. Pen Club by mnie nie chcial. Jestem za "zwykły". A pic mozna pod trzepakiem i TVN nie "wyszpieguje". Debaty nie ogladałem, moze poczekam do poznej nocy i obejrze powtórke w TVN 24. Zimno sie staje. 23.20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: zapisy IP: *.petrus.com.pl 20.10.05, 23:38 zinekk napisał: > Ja nie znosze polityki, ba, ale polityka decyduje o naszym życiu, choć mało kto ją lubi > ale bezkarnosc zawsze mnie pociagała. a to mnie zaskakujesz.... bezkarnośc pociągająca - toż to miałkie jest > Debaty nie ogladałem, moze poczekam do poznej nocy i obejrze powtórke w TVN 24. debaty nudne już są mocno, więc tylko ta waga lekka mi przypadła do gustu, gdzie pytano kandydatów, kiedy ostatni raz śmiali się do łez, jakie książki czytali dwukrotnie, Czas na ostanią herbatę, żegnam do jutra 23:37 Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: zapisy 20.10.05, 23:43 Gość portalu: torunianka napisał(a): > ale bezkarnosc zawsze mnie pociagała. a to mnie zaskakujesz.... bezkarnośc pociągająca - toż to miałkie jest Pewnie, zemialkie Odpowiedz Link Zgłoś
zinekk Re: zapisy 20.10.05, 23:43 Gość portalu: torunianka napisał(a): > ale bezkarnosc zawsze mnie pociagała. a to mnie zaskakujesz.... bezkarnośc pociągająca - toż to miałkie jest pewnie , ze miałkie. Chcialbym choc raz, raz w zyciu byc bezkarny. Pozdrawiam Pewnie, zemialkie Odpowiedz Link Zgłoś
trond giną anioły naszej nadziei 21.10.05, 20:04 zawirusowane masowo trafiają do dołów z wapnem. a ja z rozpaczy razem z nimi.20.02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: giną anioły naszej nadziei IP: *.petrus.com.pl 22.10.05, 20:40 trondzie, trzymaj się jak najdalej od wapna!!!! 20:40 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: giną anioły naszej nadziei :cdnastępuje0.13 23.10.05, 00:15 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > trondzie, trzymaj się jak najdalej od wapna!!!! > 20:40 nie chcem ,ale muszem Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: zapisy 21.10.05, 20:02 Odpowiadasz na : zinekk napisał: A pic mozna pod trzepakiem i TVN nie "wyszpieguje". jeszcze lepiej w schronie pezciwatomowym w mżerzyńskim rejonie umoczonym.Tam teqila i sól, sol i teqila,cytryna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka i żabki na zakąskę IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 20:04 bociek klekot zrezygnował z podróży zamorskiej. Wolał zostać w kraju. Nie grozi mu głód, gdyż nad żaby przedkłada pierogi. Problem tylko z ptasią grypą, kury zamknięte za murami zrobiły się agresywne. 20:04 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: i żabki na zakąskę 21.10.05, 20:10 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > bociek klekot zrezygnował z podróży zamorskiej. Wolał zostać w kraju. Nie grozi > > mu głód, gdyż nad żaby przedkłada pierogi. > Problem tylko z ptasią grypą, kury zamknięte za murami zrobiły się agresywne. > 20:04 a strusie?strusie przestana składać strusie jaja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka jajecznica dla całej wycieczki IP: *.petrus.com.pl 22.10.05, 20:43 a strusiom, strusiom to nic się nie stanie. Schowają głowę w piasek i tym sposobem przeżyją bezstresowo całe zamieszanie i nadal będą produkować za jednym posiedzeniem jajecznicę dla całej wycieczki. 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka prognoza pogody IP: *.petrus.com.pl 21.10.05, 20:07 przed nami ciepła noc, chmury będą uniemożliwiały przejście ciepła do atmosfery. A ciśnienie będzie powoli spadać. W niedzielę chmur więcej. Jeszcze ciepło, ale chłodniej, od środy ponownie cieplej. 20:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka sobotni zmierzch IP: *.petrus.com.pl 22.10.05, 20:44 Rafał Blechacz - tak, tak, to wyczyn. A tej jego palce... kości ma gumowe, czy co? No pięknie. Duma nas rozpiera od wczoraj zasłużona. W końcu krajan z kuj- pomu. Po dłuuuugim spacerze i kawie i katarzynce toruńskiej. 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka mazurki, polonez, walc na dobranoc IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 00:07 w wykonaniu Mistrza Rafała Blechacza. Miło widzieć zdolnego, skromnego człowieka, któremu nie uderza woda sodowa do głowy, choć dostał na nią srebrny laur, a owację na stojąco zgotowali mu m.in. para prezydencka i królowa Belgii Fabiola. 00:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka kolejny wieczór wyborczy IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 18:51 chyba już ostatni. Cisza przedłużona o pół godziny bo w jednym lokalu zaspali. Aż trudno się dziwić. Po co to o szóstej rano w niedzielę stać w kolejce do urny? Ale gdyby nie udało nam się dzisiaj wybrać.... to nie wiadomo co robić, bo "prawo grubych ryb" takiej sytuacji nie przewiduje, a na tym prawie oparło się i nasze prawo. 18:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka chyba jednak wybraliśmy IP: *.petrus.com.pl 23.10.05, 20:54 "Płacz" w sztabie PO, radość w PiSie. Ale obaj zachowują się bardzo przyzwoicie i to jest wygrana. 20:54 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: chyba jednak wybraliśmy 24.10.05, 00:47 własnie z przyjaciolmi łączę się w przeżywaniu dokonanego wyboru większosci- właśnie usłyszałem: dobranoc i do widzenia w IV Rzeczypospolitej...co kolwiek to znaczy. 00.51 Odpowiedz Link Zgłoś
trond ten jesienny wieczór senny19.29 25.10.05, 19:23 LAURA I FILON ( Franciszek Karpiński ) Już miesiąc zeszedł, psy się uśpiły, i coś tam klaszcze pod borem, Pewnie mnie czeka mój Filon miły pod umówionym jaworem. Nie będę sobie warkocz trefiła, Tylko włos zwiążę splątany, Bo bym się jeszcze bardziej spóźniła, A mój tam tęskni kochany. Wezmę z koszyczka maliny moje, I tę plecionkę różową. Maliny będziem jedli oboje, wieniec mu włożę na głowę. Prowadź mnie teraz, miłości śmiała, gdybyś mi skrzydła przypięła, żebym najprędzej bór przeleciała, potem Filona ścisnęła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: ten jesienny wieczór senny19.29 IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 00:00 wieczór jesienny, ale niesenny 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka witaj po długiej nieobecności:) IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 00:20 w prezencie, specjalnie dla Ciebie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=737&w=30795123&a=30795479 Odpowiedz Link Zgłoś
trond coś dzwoni ale w którym uchu?20.14 26.10.05, 20:18 och,ach,cóż ja widzę!kościół,dzwony,szkoła(nauki przedmałżeńskie?).czyż zmieniasz torunianko stan?pośpieszę z gratulacjami i wiwatami.p.s.a zmierzch,ech,byle nie bogów;-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 20:47 spokojnie trondzie, bicie w dzwony to coś co zachwyca friedmara, więc stąd te zdjęcia:)) Wciąż jednak nie wiem w której Rzeczpospolitej się znajdujemy;PiS bierze wszystko, poza urzędem Prymasa. Złotówka w dół leci. 20:47 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: po zmierzchu 26.10.05, 21:08 hehe niezłe te dzwony zaiste miła Torunianko dziękuję Ci za twe żarty dowcipnie śliczne! z tą zlotówką to strasznie jest bardzo - cóż łaska pana (spekulanta na rynku walutowym) na pstrym koniu jeździ.... Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: po zmierzchu 26.10.05, 21:15 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > spokojnie trondzie, bicie w dzwony to coś co zachwyca friedmara, więc stąd te > zdjęcia:)) uch,ee,znaczy trond popełnił błąd;-)p.s.bo to wiesz,zmierzch,forum,fajnie pogadać,a jak byś gdybyś zaczęła te falbanki białe przymierzać,szpilki kupować,wybierać,to zmierzch zmierzchu i te sprawy.ale teraz,jestem spokojny.p.p.s.co do Twoich niepokojów,to spójrz w niebo:na niebie już gwiazdy mrugają...co ja bedę gadał,posłuchaj: Wróżki słowa: Dorota Gellner, muzyka: Grzegorz Turnau Jesienią drzemią wróżki w hamaku z pajęczyny. We włosach mają liście i krople jarzębiny. Piżamki wyszywane w jabłuszka i kasztany i koszyk mają miękki, z jesiennych snów utkany. A wiatr nad nimi tańczy jak wielki srebrny motyl i huśta biały hamak pod klonu niebem złotym. A słońce rzuca z góry wstążeczki migoczące i budzi małe wróżki w hamaku białym śpiące! dobranoc to-run-ianko;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: po zmierzchu IP: *.petrus.com.pl 26.10.05, 21:40 wiesz trondzie, wirtualne byty powstają i znikają bez żadnej konkretnej przyczyny, ale dopóki istnieją nic nie ma znaczenia dla ich istnienia. A teraz dla Ciebie toruński zmierzch forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=737&w=30940828 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka jest atrakcyjnie IP: *.petrus.com.pl 27.10.05, 19:51 dzień powitał mnie widokiem lecącego klucza grypy ptasiej. Na szczęście klucz nie wylądował na moim balkonie. A po wyborach, Lepper będzie lepperował swoje marzenia, zaś b.prezydent planuje już dla nas kolejne wybory na styczeń. A więc jest atrakcyjnie. 19:51 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: po zmierzchu 23.37 27.10.05, 23:44 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > wiesz trondzie, wirtualne byty powstają i znikają bez żadnej konkretnej > przyczyny, ale dopóki istnieją nic nie ma znaczenia dla ich istnienia. > A teraz dla Ciebie toruński zmierzch > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=737&w=30940828 > 21:40 dziękuję torunianko za piękny widok,który zawsze urzeka mnie kiedy jestem na tym moście.nic a nic nie odbiega od foto.p.s.próbowałem lepić dziś liściastego bałwana z kolorowych liści,ale co się dotknąłem to go rozwiewało...w ten jesienny zmierzch;-)dość,że Ciebie nie rozwieją z forum koronki,falbanki,tiule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka zimno trochę się zrobiło IP: *.petrus.com.pl 28.10.05, 23:45 słońce pięknie wprawdzie świeciło i grzało przez szybę, ale chłodne wieczory i poranki trzeba już zaakceptować. Zaczął się dłuuuuuuugiiiii łikend, przez miasto trudno się było przedrzeć po południu, takie korki. Jeszcze kolorowo wokół. 23:45 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: zimno trochę się zrobiło i cynamonowo00.32 29.10.05, 00:35 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): > Zaczął się dłuuuuuuugiiiii łikend : z kaszką manną i malinami,mniam,mniam,teqila;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka śpimy dłużej! IP: *.petrus.com.pl 29.10.05, 18:34 koalicja skoalicjować się nie może i większość powoła rząd mniejszościowy. Październik dobiega końca w dobrej formie, słońce podkreśla wciąż kolory jesieni. Dzisiejsza noc dłuższa o godzinę dla tych, co wstaną o 3 w nocy i przestawią sobie zegar na 2. a trond w maliny wpuszczony? 18:34 Odpowiedz Link Zgłoś
trond śpimy dłużej póki czas po temu;-)23.27-1h 29.10.05, 23:34 Odpowiadasz na : Gość portalu: torunianka napisał(a): Dzisiejsza noc dłuższa o godzinę dla tych, co wstaną o 3 w nocy i > przestawią sobie zegar na 2. > a trond w maliny wpuszczony? krzakami malin niechaj się otoczę niechaj o mannie pomarzę półsenny czuję już smakołyku omamy urocze mam po malinach wręcz humor promienny na próżno zmysły oszukaństwem poim smakołyku jesienny:znów jestem twoim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka maliny IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 00:01 Ach, pełno malin - a jakie różowe! A na nich perły rosy kryształowe. Usta Kirkora takie koralowe Jak te maliny... Fijołeczki świeże, 00:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka tak szybko ciemno się zrobiło!? IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 17:44 zmierzch zaskoczył dziś. Jeszcze przed chwilą różowe widziałam zorze na nieboskłonie, a teraz ciemna noc. Dziś w telewizorze w Linii Specjalnej desygnowany na premiera K. Marcinkowski będzie. Ale to już po zmierzchu, nocka właściwie. 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka retrospekcja IP: *.petrus.com.pl 30.10.05, 20:05 50 lat temu za "Non possumus" aresztowano Prymasa Tysiąclecia. W Komańczy, na przystanku autobusowym ustawiono szlaban z napisem "Kontrola graniczna" i odosobnienie było zapewnione. W więzieniu, Prymas przygotowuje program Wielkiej Nowenny Tysiąclecia i Jasnogórskie Śluby Narodu, jako przygotowanie do Milenium Chrztu Polski. W tym czasie odbywa się peregrynacja kopii obrazu Czarnej Madonny. Ówczesne władze aresztują obraz, więc wierni w procesji niosą same ramy. Aresztowanie ram chyba dość głupio brzmi. więcej faktów z tego ciekawego życia na www.wyszynskiprymas.pl/ 20:05 Odpowiedz Link Zgłoś
trond odblaskowy zmierzch23.52 30.10.05, 23:57 brodzę w morzu kolorowych blasków i tulę się do szepczących skrzydlatych krewnych i przyjasciół czynny 25 h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka wczesny zmierzch IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 17:00 róże już przechodzą w fiolety: Purple light in the canyon that is where I long to be With my three good companions just my rifle pony and me to był przed chwilą, ale się skończyło. A jeszcze wcześniej Rząd powstał. Hmmm. 17:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka pięciogwiazdkowe w TV IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 20:29 Rio Bravo - już było. Zaczyna się Pianista. Przypomina o kruchości życia, jego wielkości i woli przeżycia mimo wszystko. 20:29 Odpowiedz Link Zgłoś
trond poniedziałkowy szybki zmierzch 31.10.05, 21:59 kocim krokiem nadciąga szarówka... za nią ciągną dziady, upiory, gady, strachy na lachy, zmory gdzie teqila oraz zupa z dyni cuda czyni p.s.pod lampionami jest szczęśliwy zamiejscowy świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Re: poniedziałkowy szybki zmierzch IP: *.petrus.com.pl 31.10.05, 23:34 wieczorne cieni razgawory to zjawisko jest nie nowe na takie zmory i upiory najlepiej schować szybko głowę to uciekam 23:34 Odpowiedz Link Zgłoś
friedmar Re: poniedziałkowy szybki zmierzch 01.11.05, 17:42 i cisza i spokój zmierzch czas na ukojenie nerwów bo dzień nastał smutnego pojednania ze sobą i czas na dawnych ran zasklepienie bo to wspomnień czas ostatecznego rozstania 17.41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Dzień Wszystkich Świętych IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 20:42 Wymarłe miasta ulice po których snuje się zwolna rozmawiając tak o niczem para niecałkiem przytomna Wyludnione kamienice z których wylali się rzeką na przelotowe ulice i na cmentarze daleko Metropolie się przeniosły tam gdzie co dnia spokój cisza a dzisiaj nastrój podniosły i blask niejednego znicza ciepłym światłem gorejące niosą wspomnienia wysoko tych, których serca bijące oswajają wieczność głęboką 20:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Stąd do wieczności IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 21:32 chyba a propos forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=30867050&a=31223514 21:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka 2 gwiazdki z dwiema gwiazdami IP: *.petrus.com.pl 01.11.05, 22:35 wygrywają z pięciogwiazdkowym Lotem nad kukułczym gniazdem (widziałam;) i będzie Don't cry for me Argentina... a co do zazdrości... e tam, bez przesady:) 22:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka w mgle wieczornej IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 19:53 płoną wciąż świeczki za tych co odeszli przed nami. Wśród nich też świeczki zapalane dla Jana Pawła II janpawelii.pl/jp2/page.php?elemId=236&PHPSESSID=b8a15fc93720d54f3612819d33663eb5 19:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Zaduszkowy Wieczór IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 21:16 Oskar i pani Róża, Rozmowy o umieraniu - TV1 - 21:50, czyli już, już, tuż tuż. A księżyc w nowiu. 21:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka Póki życie trwa IP: *.petrus.com.pl 02.11.05, 21:31 Trzeba mi wielkiej wody, tej dobrej i tej złej. Na wszystkie moje pogody, na niepogody duszy mej - trzeba mi wielkiej drogi wśród wiecznie młodych bzów... Na wszystkie moje złe bogi i niebogi z moich snów. Oceanów mrukliwych i strumieni życzliwych, czarnych głębin niepewnych i opowieści rzewnych... Drogi białosrebrzystej, dróżki nieuroczystej, piachów siebie niepewnych i ptasich rozmów śpiewnych... I tylko taką mnie ścieżką poprowadź, gdzie śmieją się śmiechy w ciemności i gdzie muzyka gra, muzyka gra. ...nie daj mi, Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości, dopóki życie trwa, póki życie trwa. Trzeba mi wielkiej wody, tej dobrej i tej złej. Na wszystkie moje pogody, i niepogody duszy mej - trzeba mi wielkiej psoty, trzeba mi psoty, hej... Na wszystkie moje tęsknoty, ochoty duszy mej. Wielkich wypraw pod Kraków, długich rozmów rodaków, wysokonogich lasów i bardzo dużo czasu. I tylko taką mnie ścieżką poprowadź, gdzie śmieją się śmiechy w ciemności i gdzie muzyka gra, muzyka gra. ...nie daj mi, Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości, dopóki życie trwa, póki życie trwa. I tylko taką mnie ścieżką poprowadź, gdzie śmieją się śmiechy w ciemności i gdzie muzyka gra, muzyka gra. ...nie daj mi, Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości, dopóki życie trwa, póki życie trwa. I tylko taką mnie ścieżką poprowadź, gdzie śmieją się śmiechy w ciemności i gdzie muzyka gra, muzyka gra. ...nie daj mi, Boże, broń Boże, skosztować tak zwanej życiowej mądrości, dopóki życie trwa, póki życie trwa. 21:31 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: Póki życie trwa od zmierzchu do świtu 03.11.05, 00:09 wraca wątek od dołu na początek.00.07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka odkrycie na miarę Kopernika IP: *.petrus.com.pl 03.11.05, 20:44 odkryto samego Kopernika 20:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torunianka piątek IP: *.petrus.com.pl 04.11.05, 20:36 w piątek do historii przeszła Środa. w piątek rozpoczął się w katedrze na Wawelu proces beatyfikacyjny Jana Pawła II. a dzień był całkiem ładny jak na listopad. 20:36 Odpowiedz Link Zgłoś
trond Re: odkrycie na miarę Kopernika 05.11.05, 10:05 który wygląda odtajemniczony z uwagi na czaszkę jak leonardo da vinci Odpowiedz Link Zgłoś