10.11.23, 22:52
Flagi jeszcze nie powiesiłem (ale w tym roku zamierzam), ale zbliżają się Święta!

Ślubna mnie po zakupy wysłała, bo lodówka pusta (a ja przystałem, bo ta "pustka" tyczyła się też piwa) i olaboga.
Duże centrum handlowe, parking taki na "f" (tzn. "fhuj duży") ale poparkowane tylko przy wejściach na ścisk (i to dosłownie, nawet na przejściach dla pieszych kilku idiotów stanęło - no jak przed rzekomymi rocznicami urodzin i ukatrupienia pewnego cieśli z Nazaretu dosłownie.

Pęd... z moim "skromnym koszyczkiem za 300 zeta" wyglądałem jak dziwoląg, reszta miała napakowane po brzegi.

Ale najlepsze jest co innego - po drodze (a jechałem już dobrze po zmroku - wyjechałem o 17:00 a musicie mieć na względzie, że u nas na wschodzie nie tylko wrony zawracają i psy dupami szczekają, ale też i słoneczko zachodzi kilkanaście minut wcześniej niż na zachodzie Bolandy) widziałem 4 (słownie czterech) kierowców bez zapalonych świateł. Tylko jeden gość miał dzienne (pewnie mu czujnik zmierzchu padł i nie zauważył), reszta w jakichś zabytkach zupełnie "na batmana".

Dwa mocne wymuszenia też po drodze.

Ja pierniczę, niby mądry naród, głosował dobrze i tłumnie, a jak jedzie na zakupy, to mózg zostawia w domu.

Już się boję, co będzie jak już trochę "poświętują".
Gadałem ostatnio z takim "prawdziwkiem" odnośnie tych obecnych świąt i zupełnie nie rozumiał mojego stanowiska, że w Lublinie powinniśmy świętować wcześniej (no bo Daszyński, te sprawy) - dla niego 11 jest święty, bo to święto i "bo Piłsudski". To znaczy mózg można zostawić, bo "święto", trzeba zrobić zakupy na tydzień, wódy kupić na dwa i świętować.

Mam taką obawę, że połączenie święta i braku mózgu przyniesie w tym roku więcej ofiar śmiertelnych, niż niedawne wszystkich śniętych. Policja będzie pilnować bandziorów Bąkiewicza w DC, zamiast sprawdzać, co się na drogach dzieje.
Obserwuj wątek
    • nousecomplaining Re: Święta! 10.11.23, 23:35
      > Pęd... z moim "skromnym koszyczkiem za 300 zeta" wyglądałem jak dziwoląg, reszta miała napakowane po brzegi.
      Fakt, to jest qrwa jakiś fenomen polski. Się jakieś święto zbliża (nieważne jakie), zapierdalają ludziska kupować, jakby jutro miało wszystkiego braknąć. Potem przy/w śmietnikach leży kupa dobra nawet nierozpakowanego. Nie wiem, może to takie kompleksy dawnego biedowania, to teraz trzeba kupować kupować. Chore to.
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 00:14
        nousecomplaining napisał(a):

> Fakt, to jest qrwa jakiś fenomen polski. Się jakieś święto zbliża (nieważne jak
        > ie), zapierdalają ludziska kupować, jakby jutro miało wszystkiego braknąć. Pote
        > m przy/w śmietnikach leży kupa dobra nawet nierozpakowanego. Nie wiem, może to
        > takie kompleksy dawnego biedowania, to teraz trzeba kupować kupować. Chore to.

Ja za grubo ponad stówę miałem kraftowego piwa (plus jedno tanie Bordeaux) w tym koszyku, więc to wyżej wspomniane "skromne 300" nawet nie oddaje "marności" tego koszyka w porównaniu z "ciężarówkami", którymi podjeżdżali pozostali.

W ogóle to się ze "schematu" wypisałem, bo pojechałem Micrą, zamiast brać Zafirę (byłem w Lublinie, więc "z difoltu" powinna być Zafira - ale znów jej gdzieś G12 cieknie, więc wolałem Micrę)... ale może to i przyczyna tych dwóch bezczelnych wymuszeń też - widać inaczej się zachowujesz, jak jedzie na ciebie mniej niż tona Micry, a inaczej, jak prawie dwie tony Zafiry.
    • hukers Re: Święta! 10.11.23, 23:45
      Natchłeś mnie tym wpisem, coby moje wczorajsze zakupy powzmiankowac
      Byłem akurat między meczem Legii z jakąś Zelenicą a Rakowa ze Sportingiem (w pucharach europejskich), czyli już lekko porobiony, kiedy moja lepsza połowa Zofia rzekła była, że jej przyszło z Peek and Clopoenberg (czy jak to się tam pisze), insiderskie zaproszenie na zakupy, że niby 20% na wszystko. (akurat czasowo na meczu RAkowa akcja miała miejsce i później nigdy więcej). Myślę se, chuj z Rakowem, słabo grają w pucharach nie muszę oglądać. I jak się później okazało, ta decyzja to był przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Pojechali my do tego Peeka do galeryji, wchodzę i .....
      No kurwa Enginowa Ameryka....
      Przy wejściu stoi lachon w mini z tacką we dłoni a na tacce kurwa szampany w buteleczce po 200 ml i jeszcze pyta się czy chcielibyśmy się poczęstować. Żona oczywiście nie bo kierowca, a ja, a ja, jak najbardziej tak. Jak się później okazało nie było to jedyna laska z tacką, bo kręciło się ich po sklepie kilka. Kręciły się i cały czas proponowały alko. Ne do wiary.
      NIe żebym tylko pil...
      W przerwie między butelkami mierzyłem coś dla niepoznaki, ale w każdym razie akcja w Peeku naprawdę zacna.
      Poczyniłem nawet taką uwagę natury ogólnej, że to był chyba jedyny raz w historii, kiedy panowie, którzy przyszli z paniami na zakupy i nie używali maniakalnie sentencji "chodźmy już do domu, bo mnie tu zara jasny chuj strzeli w tej galerii"
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 00:18
        Coś mi się z dzisiaj przypomniało, takie męsko-męskie dywagacje na temat kobiecej urody, które doprowadziły do tego, że choć skrewiłem z wyceną zlecenia dla znajomego, to i tak je wziął za to co ja proponowałem, bo stwierdził, że "życie, ale mam przysłać zdjęcie" :-)
        Słowem - rozumiem ciebie w "całej rozciągłości" :D
      • engine8t Re: Święta! 11.11.23, 00:45
        No kurna z tym byciem kierowca i piciem - tzn niepiciem to macie przeruchane.

No to jak ona zaprosila do poczestunku to czyz nie nalezalo wziac od niej ta tacke - polozyc delikatnie na krzeselku a poczestowac sie hostessa?

U nas w takich galeryjach czy na ulicach gdzi sa rzedy butikow a nie ma barow co 50 m to stoja na zewnatrz laweczki z tabliczka:
        "Lawka zarezerwowana dla mezow ktorych zony robia zakupy - limit czasu siedzenia 4 godziny"
        • marekggg Re: Święta! 11.11.23, 02:53
          dobre :-)
    • engine8t Re: Święta! 11.11.23, 00:35
      A jaka flage wywiesisz?
      Ja nie mam problemow z flaga bo na moim domu flaga amerykanska powiewa 24/7/12/366.
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 01:12
        Tęczową!
        Spieszę z wyjaśnieniem - ze mnie taki pedał, jak z ciebie Amerykanin, stąd taką flagę powinienem wywiesić, skoro ty wieszasz amerykańską.
        Jak się wróblem urodziłeś, to kanarkiem nie zdechniesz, choćbyś się zesrał starając.

Sorry za rant, ale zadałeś skrajnie obraźliwe pytanie, a więc dostajesz skrajnie obraźliwą odpowiedź.
        (a co do tęczowej flagi - mam dwa miejsca w uchwycie na flagi i jak by mi ktoś takową flagę sprezentował, to nie miałbym nic przeciwko jej wywieszeniu - za to tej z 50 gwiazdkami i 13 paskami nie powiesiłbym nigdy)
        • engine8t Re: Święta! 12.11.23, 00:30
          Ty mnie nie obrazaj. Ja moj drogi jestem w 100% Amerykaninem. Mam obywatelstwo i mieszkam tu blisko 2x tyle co w Polsce.
          Urodzilem sie w Polsce ale USA jest mi blizsza niestety.
          I gdybym mial sie decydowac na jedno to nie byloby tu problmow poniewaz my sie dawno zdecydowalismy.
          Jak Polska grala z USA w pilke to kibicowalem za naszymi.
          Jak graja hymn Amerytkanski czy America the Beutiful to mnie chwyta za serce a jakj slysze Polski hymn to slysze Polski znany mi hymn i tyle.
          Urodzilem sie w Polsce ktorej juz nie ma. Pozostala jedynie garstka przyjaciol i rodzina.
          Bedac w Polsce czasami przejzdzam przez miejscowisci gdzi sie urodzilem i wychowalem ale sa one obce.
          Tak ze porownanie do tego ze wrobel pozostanie wroblem to raczej tu nie pasuje. Nawet powiedzenie ze jak sie urodziles we Wroclawiu ale wiekszsc zycie przezyles w Lublinie to jestes wroclwiakiem czy lubliniakiem jest za slabe poniewaz ciagle jestes na tej samej zoemi i w tym samym kraju a ja nie poniewaz zmienila sie moja mentalnosc i szanuje bardzo ta flage z paskami i gwiazdkami
          A ja mailem na mysli flage z EU a nie zadna teczowa.? Ale widac blizsza ci teczowa. No coz.
          • jackk3 Re: Święta! 12.11.23, 03:55
            Tracisz czas. On tego nie zrozumie.
      • wislok1 Re: Święta! 11.11.23, 18:32
        Dalszy sasiad u mnie wywiesza flage Bayernu,
        a naprzeciwko inny kolo wywiesza flage TSV 1860 Monachium, lokalnego rywala...

Taka wojna na flagi

Raz bylem w szoku, bo kilkaset metrow ode mnie kolo wywiesil na maszcie flage
        Borussii Dortmund
        ( Borussia to inna nazwa Prus, a Prusy to kultowy wrog Bawarczykow )
        Ale nic mu nie zrobili, uznali to za durna prowokacje i go olali
    • borsuczyca.klusek Re: Święta! 11.11.23, 01:24
      Święta, święta, święta, pan bóg zastępów...

A nie zaraz coś nie tak chyba... 🙄...
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 01:29
        borsuczyca.klusek napisała:

> Święta, święta, święta, pan bóg zastępów...
        >
        >
        > A nie zaraz coś nie tak chyba... 🙄...

Panbuka wstrzymaj jeszcze na trochę,wpierw pogańskie Andrzejki po drodze.
        Choć jak widzę, że dzisiejsze uroczystości w Lublinie obowiązkowo z pokropkiem w archicentrali czarnej mafii, to mi gorzej.
      • frntta666 Re: Święta! 11.11.23, 14:18
        Alleluja i do przodu ❤ musze powiedziec, ze zycie jest dzis bardzo piekne 😊😊😊 sciskam goraco zimnymi lapkami 😜 lubie swietowac!
        • borsuczyca.klusek Re: Święta! 11.11.23, 14:39
          Wariatka 😂
        • hukers Re: Święta! 11.11.23, 14:51
          frntta666 napisała:

> Alleluja i do przodu ❤ musze powiedziec, ze zycie jest dzis bardzo piekne 😊😊?
          > ? sciskam goraco zimnymi lapkami 😜 lubie swietowac!

Odważnie, aczkolwiek Bywalec może zakwestionować autentyczznosc zdjęcia, ponieważ nie ma tabliczki, ze ma małego
          • frntta666 Re: Święta! 11.11.23, 16:39
            :D dobra, zarty zartami, ale zaimponowaliscie mi Panowie ta obrona bywalcowego wacka. Jestescie jak te paczki przyjaciol z ksiazek Kinga ❤ (zeby nie bylo za slodko: skladaly sie one zazwyczaj ze spolecznych pariasow- grubasow, uposledzonych, jakajacych sie, astmatykow i tak dalej ;) )
            • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 17:23
              frntta666 napisała:

> :D dobra, zarty zartami, ale zaimponowaliscie mi Panowie ta obrona bywalcowego
              > wacka. Jestescie jak te paczki przyjaciol z ksiazek Kinga ❤ (zeby nie bylo za s
              > lodko: skladaly sie one zazwyczaj ze spolecznych pariasow- grubasow, uposledzon
              > ych, jakajacych sie, astmatykow i tak dalej ;) )

Najbardziej to bywalca broniła Borsuczyca, która jest tutaj tak "na orbicie", a nie w centrum.
              A co do aparycji - zaręczam, że bywalec nie jest grubasem, ani nerdem z książek Kinga, upośledzony też nie jest.
              Zastanawia mnie za to, jakie kompleksy ty tutaj próbujesz leczyć, tak przysrywając mu (a i rykoszetem mi)?
              No i przede wszystkim, po co?
              • borsuczyca.klusek Re: Święta! 11.11.23, 17:36
                qqbek napisał:

> Najbardziej to bywalca broniła Borsuczyca, która jest tutaj tak "na orbicie", a
                > nie w centrum.

Mały disclaimer w temacie. Nie broniłam bywalca jako takiego tylko ewentualnych panów mniej hojnie obdarzonych przez naturę 🙄
                • bywalec.hoteli Re: Święta! 12.11.23, 22:48
                  borsuczyca.klusek napisała:

> Mały disclaimer w temacie. Nie broniłam bywalca jako takiego tylko ewentualnych
                  > panów mniej hojnie obdarzonych przez naturę 🙄

Ano właśnie. Tą wypowiedzią mnie Borusczyca nie obroniła nic a nic ;)
              • frntta666 Re: Święta! 11.11.23, 17:42
                Kurwa, qubek to komplement byl, uspokoj sie. Te nerdy i jakaly i nawet grubasy u Kinga to byli spoko goscie. Nie wygledny ryj sie w zyciu liczy, wiesz. Ani wzrost, ani hajs, ani NAWET dlugosc fiuta. Tylko jego obwod ;)
                • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 17:49
                  frntta666 napisała:

> Kurwa, qubek to komplement byl, uspokoj sie. Te nerdy i jakaly i nawet grubasy
                  > u Kinga to byli spoko goscie. Nie wygledny ryj sie w zyciu liczy, wiesz. Ani wz
                  > rost, ani hajs, ani NAWET dlugosc fiuta. Tylko jego obwod ;)

No dobra, to przejdźmy do sekcji "po co"?
                  Bo się bywalec wkurwia?
                  Mocno średnie uzasadnienie.
                  Ja wiem, że on "na e-madce" sobie nagrabił mocno i lubić go wam nie nakazuje, ale tutaj jest po prostu bywalcem (nomen-omen).
              • bywalec.hoteli Re: Święta! 12.11.23, 00:58
                Dziękuję Qba, wzruszyłem się. Ja w sumie nie wiem co fornitta ma przeciwko mnie. Bo zaatakowała mnie już wcześniej. Zaproponowałem pogodzenie się a jak nie chce no to trudno, drugi raz nie poproszę.
            • donvito52 Re: Święta! 11.11.23, 17:29
              Wesołych Świąt.

Wracając do głównego wątku.
              Kupowałem wczoraj po 19tej w Biedronce jedną bułkę i trzy pomidory.
              Jak stanąłem do 30sto osobowej kolejki ( wszystkie kasy otwarte ) to Panie z małymi dziećmi i w ciąży chciały mnie przepuścić ... odmówiłem :)
              • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 17:35
                Bo te jebiedronki są źle zorganizowane po prostu.
                Tam nawet jak nie ma ludzi, to są kolejki.
                Do tego ten wieczny burdel, te opakowania i palety porozwalane po podłogach, ten brud, te ciasne alejki, te wkurwiające "potrzebne informacje" kasy automatyczne.
                Jedyne co jest "na plus" w Biedronkach to większy wybór owoców i warzyw niż w "moim" wsiowym Dino. Niby Dino to "to samo, a nawet gorzej", a wolę zdecydowanie w kategorii "dyskont".
    • marekggg Re: Święta! 11.11.23, 03:05
      w belgii jest dzisiaj tez swieto, koniec WWI. ludzie zachowuja sie podobnie. do tego podla pogoda, dzieki bogu nie musialem samochodem jechac, wszystko ogarnalem zbiorkomem, bo tutaj juz z krotkimi przerwami bardziej czy mniej leje od 2 miesiecy

no ale miejscowy carrefour - pelno ludzi i rowniez zapakowane wozki po brzegi. nasz niby tez, ale to dla tego ze mielismy dwie kratki z woda
    • only_the_godfather Re: Święta! 11.11.23, 09:58
      Wczoraj wracałem do domu po 20 chciałem podjechac jeszcze do Lidla po dosłownie parę rzeczy, ale odpuściłem, bo nie było gdzie zaparkować , do sklepu waliły dzikie tłumy i to z mały dziećmi, dostrzegłem tylko kolejki do kas więc stwierdziłem że z małym koszykiem nie będę stał.
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 10:19
        U mnie najlepsze jest to, że małżonka czegoś zapomniała i musiała jeszcze do Biedry podjechać po 21-ej... mówi, że cały sznur aut czekał na wyjazd z parkingu, a nikt nie wjeżdżał już za nią, zaparkowała prawie "pod drzwiami". Biedra przedłużyła czas otwarcia sklepów do 23:30, reklamowali się z tym chyba wszędzie, gdzie się tylko dało, a do ludzi i tak nie dotarło.
        • only_the_godfather Re: Święta! 11.11.23, 10:37
          Ja się śmiałem, że ludzie dostali wczoraj wypłaty i wieczorem się rzucili do sklepów.
          • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 17:26
            only_the_godfather napisał:

> Ja się śmiałem, że ludzie dostali wczoraj wypłaty i wieczorem się rzucili do sk
            > lepów.

Coś jest na rzeczy - rzeczywiście dziesiąty wczoraj był, a to chyba nie tylko "tradycyjna data wypłaty", ale też i wypłata tych wszystkich "plusów".
            Ja to wypłatę to mam, jak mi ktoś łaskawie zapłaci jedną z zaległych faktur, więc zdarza się i kilkadziesiąt wypłat w miesiącu.
        • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 01:52
          Znaczy sie niewiele sie zmienilo od PRL-u i cos znow "rzucili"? ?
    • wislok1 Re: Święta! 11.11.23, 18:22
      W De nie obchodzili 11 listopada i bylo normalnie, zero histerii przed swietem...

Z tymi pelnymi wozkami tez mnie to zastanawia, bo jak robomy zakupy z synem, to calosc trwa z 20 minut, kazdy bierze, co mu pasuje...
      Daleko do pelnego wozka...

Spora ludzi, obojetnie PL; DE, inny kraj, kupuje na zapas
      Boja sie, ze zabraknie, tu jest przyczyna
      • qqbek Re: Święta! 11.11.23, 21:37
        wislok1 napisał:

> W De nie obchodzili 11 listopada i bylo normalnie, zero histerii przed swietem.

No dziwne.
        Nie obchodzą rocznicy jednej z najgorszych klęsk w swojej historii.
        Ciekawe, co za tym stoi?

> Z tymi pelnymi wozkami tez mnie to zastanawia, bo jak robomy zakupy z synem, to
        > calosc trwa z 20 minut, kazdy bierze, co mu pasuje...
        > Daleko do pelnego wozka...

Mi się zdarzy kupić pełen wózek, bo rodzinę mam 4-osobową, a do tego mam niezmotoryzowaną mamę, której też cięższe rzeczy zawsze kupuję i dowożę.
        Ale kurczę, nie przed takimi "świętami".
        Ludzie zgrzewki mleka brali i po kilka kilo makaronu.

> Spora ludzi, obojetnie PL; DE, inny kraj, kupuje na zapas
        > Boja sie, ze zabraknie, tu jest przyczyna

Mole spożywcze lubią to!
        Strasznie mnie wkurwia marnowanie żywności, więc jak się coś przeterminuje to jestem zły. Zawsze mam trochę żywności z długim terminem, żeby "w razie W" nie musieć być uzależnionym od sklepów - są mąka i drożdże/zakwas na chleb, więc nawet z pieczywem wytrzymam, jakieś konserwy, sosy do makaronów, czy koncentrat pomidorowy/pasata zawsze (i to zużywam na zasadzie kolejkowania FIFO - pierwsze weszło, pierwsze wychodzi)... ale wózki niektórych wyglądają tak, jak by się na 3. wojnę światową szykowali. Baba przede mną miała masę dań gotowych (tych w folii, z dość krótkim terminem przydatności) - pomijając wątpliwą wartość odżywczą tego typu dań można się zastanawiać, ile z tego trafi za kilka tygodni na śmietnik... bo to, że część trafi jest niemalże pewne.
        • jeepster Re: Święta! 12.11.23, 16:33
          To zdjęcie pewnie już chodziło, ale bardzo trafnie oddaje "duch w narodzie" jeśli chodzi o jedzenie na święta.

• wislok1 Re: Święta! 12.11.23, 20:41
            Genialne
          • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 02:06
            No coz, mnie to ani nie smieszy a wrecz dziwi bo takiej tradycji na pewno w Polce ani tutaj przynajmniej nie ma.
            No ale glodnemu widac chleb na mysli
      • engine8t Re: Święta! 12.11.23, 00:46
        U nas za niecale 2 tygodnie najwazniejsze, najpopularniejsze i najbardzije uniwersalane oraz cenione Swieto Dziekczynienia.
        Co rok przpomina nam to ze mamy naprawde za co dziekowac temu krajowi i ludziom tu mieszkajacym.
        • jackk3 Re: Święta! 12.11.23, 04:11
          U mnie już było. Zajęło nam trochę czasu żeby zrozumieć dlaczego to święto jest tak ważne i was ale w Kanadzie tez. Od wielu lat tez je celebrujemy chociaż Boże Narodzenie jest dla nas najważniejsze .
          • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 02:01
            Boze Narodzenie to raczej Swieto koscielne i chrzescijanskie. Zupelnie inny charakter - a przynajmniej powininno miec boostatnio to bardzo skomercjalizowano i w sumie nie wiadomo co to jest za swieto poniewaz nikt ( a przynajmnije nieliele ludi) juz nie wspomina o Bozym Narodzeniu tzn pochdzeniu i sensie tego swieta?
            Thanksgiving to zupelnie co innego. To swieto przede wszytkim rodzinne i dziekczynne. Od poczatku go "zaadoptowalismy" jako swieto dziekczynienia ktore jest uniwersalnym jesli chodzi o rasy religie etc....to okazja aby sie zastanowic na soba, swoimi sasiadami, znjomymi, okolica, krajem, kultura, systemem i zyciem i zrobic maly rachunek sumienia.
            Tradycja tez jest aby ludziei wprost powiedzieli za co powinni dziekowac. I zawsze lista jest dluga.
            • jackk3 Re: Święta! 13.11.23, 02:52
              Tu się zgadzam absolutnie ale w mojej rodzinie BN zawsze będzie na pierwszym miejscu choć ja jestem niewierzący. Są tez inne względy ale to nie jest miejsce aby je ujawniać.
        • qqbek Re: Święta! 12.11.23, 16:50
          engine8t napisał:

> U nas za niecale 2 tygodnie najwazniejsze, najpopularniejsze i najbardzije uniw
          > ersalane oraz cenione Swieto Dziekczynienia.
          > Co rok przpomina nam to ze mamy naprawde za co dziekowac temu krajowi i ludziom
          > tu mieszkajacym.

To ja przypomnę, co tak właściwie świętuje się w USA.
          Otóż celebrujecie wspólne dożynki ultrasów protestanckich i indian z plemienia Wampanoag.

Indian potem wycieliście niemalże w pień w Wojnie króla Filipa (przeżyło tylko około 400 mężczyzn z liczącego kilkanaście tysięcy osób plemienia- tych którym nie udało się spieprzyć do Luizjany albo Kanady zakuliście po chrześcijańsku w kajdany i sprzedaliście jako niewolników na karaibskie plantacje trzciny cukrowej).

Miłego święta ludobójstwa!
          • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 02:04
            Ty po prostu Guwno wiesz i glupio gadasz i bardzo plytko pojmujesz poniewaz nie masz pojecia i nie czujesz tego a piszesz to co wyczytales w lewackich newsach. A to cie wcale nie robi madrzejszym.
            • qqbek Re: Święta! 13.11.23, 07:33
              1. Gówno piszemy przez o z kreską.
              2. Gówno to ty wiesz, żyjąc w Disneylandzie cukierkowej propagandy: www.insider.com/history-of-thanksgiving-2017-11
              • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 17:58
                A jednak niewiele sie roznich od tych progresywno-lewacko komunistycznych znafcuf internetowych co to historei dopasowuja do swaoich pgladow publikuja "The true story behind Thanksgiving". Pewnie w historie kanadyjska o kosciele i masowych grobach dzieci tez uwierzyles.
                Przypomina mi to Mao i jak widac lewactweo to lyka.

a guwno napisalem celowo
      • wislok1 Re: Święta! 12.11.23, 20:48
        11 listopada 1918 to nie byla taka wielka kleska....

Niemcy byli przekonani w listopadzie 1918, ze sie skonczy na granicach z 1914 roku i zo to, co zdobyli w I wojnie utraca, ale tez nic im nie zabiora...
        A zdobyli czesc PL w Rosji, Bialorus, Ukraine, Finlandie, Litwe, Lotwe, Estonie
        Do tego kontrolowali nadal czesc Francji i Belgii oraz inne ziemie zdobyte
        I wsyzstko to posiadali 11 listopada 1918

Kleska to byl traktat wersalski, gdzie zabojady sie uparly, zeby sie odegrac na helmutach....

No i tak sie odegraly, ze zazadaly gigantycznego odszkodowania, ktore zaden kraj by nie splacil...
        To oslabilo gospodarke DE i dalo amunicje nazistom
    • bywalec.hoteli Re: Święta! 12.11.23, 23:14
      Już zakupy na Christmas robisz?
      • engine8t Re: Święta! 13.11.23, 02:08
        Ja nie robie rzadnych poniewaz nie wiem co to jest Christmas i co to ma wspolnego z zakupami?
        To prawdfa ze spycono to do max i ludzi sie daj na to nabierac.
        Ale to nie dziwne bo przeciez kazdy wierzy w to w co chce wierzyc?
    • toreon Re: Święta! 13.11.23, 20:20
      Ja też byłem na zakupach i było mniej więcej tak...

Co do obyczajów na drodze, mam taką niewesołą refleksję, że albo ja na starość robię coś coraz bardziej p*** albo ludzie coraz gorzej jeżdżą. Pokora każe zakładać to pierwsze.
      Chyba założę nowy wątek o psychologii za kółkiem, ciekawe czy macie podobne spostrzeżenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka