Dodaj do ulubionych

Pędzone truskawki

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 23:33
Czy Wy też macie wrażenie ,ze truskawki ,nawet te na rynku są coraz bardziej
dmuchane i bez smaku ?
Czy to znak,ze Unia już tuż ,tuż ?
Czy ktoś wie ,gdzie można kupić jeszcze niepędzone truskawki ???
Te ,które spełniają standardy europejskie jakoś mnie nie rajcują.
Obserwuj wątek
    • bator1 Re: Pędzone truskawki 11.06.02, 09:09
      Wystarczy spojrzeć za okno, żeby stracić apetyt: przy takiej wilgoci żadna
      truskawka nie uniknie pleśni bez pryskania. UE raczej nie ma tu nic do rzeczy -
      wylewanie hektolitrów romaitych świństw na te biedne owoce to stary patent
      plantatorów. Jeśli już ktos musi jeść to trzeba dobrze umyć owoce i to nawet w
      ciepłej wodzie...
    • Gość: Demio Re: Pędzone truskawki IP: 206.55.157.* 11.06.02, 13:07
      Kupiłem truskawki na targowisku, na Kapuściskach i były tak słodkie i soczyste, jakby rosły w
      przepięknym czerwcowym słońcu, a nie pod ścianą deszczu. To obalałoby tezę, że rodzime truskawki
      już nie nadają się do jedzenia (albo te z targowiska też były pędzone).
      • Gość: #kasia Re: Pędzone truskawki IP: 194.204.138.* 11.06.02, 13:09
        mam dobre truskawki za 2 zl/kg :)
        nie pedzone..

komu? komu? bo ide do domu..
        • Gość: atomski Re: Pędzone truskawki IP: 213.76.53.* 11.06.02, 23:09
          Mi.Ja poproszę ,bo jakos nie mogę trafić .
          To nie kwestia opadów .Moja obserwacja jest kilkuletnia .
          Czy ktoś zwrócił np. uwagę ,ze np rolnicy ,którzy sprzedają przy drogach na
          trasie Bydgoszcz -Włocławek-Warszawa (za Włocławkiem szczególnie)mają chyba
          najbardziej pędzone w kraju . Nie dość ,ze pryskane ,to jeszcze przykrywane
          folią .Czy im sie śni drugi zbiór ??? Czy chcą w ten sposób zebrać
          szybciej ,gdy u konkurencji jeszcze zielone ? Tak to wygląda.

Czy ktoś zauważył ,że nasze jabłka są coraz większe ,bardziej połyskliwe i
          zupełnie bez żadnej skazy ? A kto widział ostatnio robaka w jabłku???

• Gość: misiaa Ogrodowe truskawki gniją IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 11:06
            Bo nie byly pryskane. Jakas pleśn je zjada. Choc piekne na krzaku, nietety
            zgnile. Wszystkie inne na straganie , te dorodne, po prostu sa ostro pryskane.
            Smacznego :)
            Ale moje poziomki są zdrowe. Jedzcie poziomki.!!!
            • Gość: Fore Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 11:11
              bo ogrodnicy puszczają rury z nawozem i innymi chemicznymi ciekawostkami pod
              tymi foliami i taką mieszanka poją truskaweczki. A potem pryskaja raz- przeciw
              pleśni, drugi- przeciw cghwastom, trzeci - przeciw robakom itd. I faktycznie z
              Unią nie ma to nic wspólnego, bo plantator w Buszkowie już 3 lata temu ma
              truskaweczki pod foliami i myślę, że samej wody pod te folie nie puszcza. Piszę
              o foliach "niskich", którymi przykrywa sie małe sadzonki, a potem robi dziury,
              a po dwóch stroanch sadzonki leci wąż z małymi otworami.
              Smacznego:))))
              • Gość: Ted® Re: Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 14:55
                a ja widzialem prawdziwe truskawki na polu rolnika pod kruszwica
                wiem, ze prawdziwe bo przechodzi na ekologie i nie sypie od 4 lat

smakowaly jak te z czasow zamierzchlej mlodosci, najlepsze prosto z pola
                niemyte
                • Gość: Fore Re: Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 15:25
                  Namiary, kochanieńki, namiary:))))
                  • Gość: Ted® Re: Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.06.02, 15:48
                    Gość portalu: Fore napisał(a):

> Namiary, kochanieńki, namiary:))))

przypomnij mi za rok, ten sezon stracony
                    • Gość: atomski Re: Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 21:58
                      Chyba faktycznie nie sypie ,bo miałby jeszcze jeden zbiór .
                      Dobra poczekamy.

Swego czasu Zachód przyjeżdżał do nas po zdrowe owoce. Gały mi wychodziły jak
                      znajomy Belg wybierał na targowisku jabłka te najbardziej poplamione i
                      zapyziałe .My wtedy bylismy zapatrzeni za Zachód ,gdzie truskawki rosły
                      wielkie jak pomidory ,a pomidory wielkie jak arbuzy.
                      Teraz juz jest wszystko jasne .Doswiadczamy tego wszyscy naszymi
                      żołądkami .Tylko gdzie my teraz mamy jeździć ?????
                      • ewka2001 Re: Mycie nie pomoże 13.06.02, 09:44
                        Na Błoniu kupuje jabłka od takiego pana. Jabłka wyglądaja tak sobie, ale w
                        smaku niezłe. I robak się czasem zdarzy ! Znaczy chyba nie sypane !
                        A co do truskawek - kupiłam na tyże targu truskawki niestety właśnie pochodzące
                        z Buszkowa. Koszmar. Na wygląd piękne i to mnie skusiło, ale w smaku.....
                        Brr... Jakieś takie twardawe, z posmakiem jakiejś gumy.
                      • Gość: Ted® Re: Mycie nie pomoże IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.06.02, 09:48
                        Gość portalu: atomski napisał(a):

> Teraz juz jest wszystko jasne .Doswiadczamy tego wszyscy naszymi
                        > żołądkami .Tylko gdzie my teraz mamy jeździć ?????

do czernobyla, tam nie sypia
                        • bator1 Re: Mycie nie pomoże 13.06.02, 09:57
                          To prawda - sypane nie są. Ale ja nie lubię jak mi w nocy, w kuchni, wszystkie
                          owoce świecą :-))))
                          • ninaa Re: Mycie nie pomoże 14.06.02, 00:57
                            To moze slowo teraz o truskawkach h-amerykanskich... Wiekszego swinstwa nie jadlam ! Sa co prawda duze, piekne..., natomiast w srodku gumowate lub twarde jak jablko..., bez smaku kompletnie. Nawet zapachu nie maja. Jezeli "zachod", do ktorego dazymy, ma dac nam wlasnie takie truskawki, to ja odpadam !
                            • ewka2001 Re: Mycie nie pomoże 14.06.02, 08:49
                              Resztki tych trukawek z plantacji z Buszkowa , o których pisałam wcześniej leżą
                              od trzech dni w lodówce. I wciąż są piękne, dorodne, nie puszczają soku. To NIE
                              jest normalne !!!!
    • polynomial Re: Robak w truskawce na wagę złota!!! (no txt) 14.06.02, 11:47

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka