carton 05.08.02, 11:35 www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.asp?i=18619 Nie komentuję, bo nie korzystam z usług tej firmy ale może Wy coś o tym wiecie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lukins Re: PKS 06.08.02, 17:34 A chyba należałoby skomentować. Bydgoski PKS, a właściwie osoby nim kierujące wykonują masę dziwnych ruchów. A to wymówią postój Polskiego Ekspressu (i dojeżdzający z mniejszych miejscowości a chcący się dostać do "stolycy" muszą drałować z bagażami spory kawałek - w odwrotnym kierunku ta sama sytuacja) a to powołają dziwny twór pod nazwą "Komfort Bus" mający konkurować z PE (to jak komar przy słoniu), a to wybiorą jakieś korporacje taksówkowe (a zabronią innym) do "obsługi" przybywających pasażerów (wiadomo, "demokracja"), a to będą toczyć walkę z prywatnymi przewożnikami (tu z kolei zasada komar-słoń jest odwrócona) na liniach nawet nie opłacalnych dla nich samych (pisał o tym swego czasu Ekspress Bydgoski). I zgodzę się z autorką artykułu w obydwu kwestiach, bo sam to zauważyłem, mimo że podróżuję własnym środkiem transportu a nie PKS- ami. Po pierwsze co za absurd zamknięcia dworca w nocy - gdzie mają się udać oczekujący - na dworzec PKP w innej części miasta? Sam kiedyś, za młokosa, ufnie wyjechałem do Świecia PKS-em i chciałem wrócić o 20 do Bydzi. Niestety, nauczony PKP-wskimi przyzwyczjeniami, że z podbydgoskich miejscowości to "zawsze coś jedzie" nie sprawdziłęm godziny odjazdu, i spóźniłem się godzinę bo ostatni odjeżdzał o 19... Paranoja. Po drugie - kwestia informacji - PKS najwyraźniej sobie z tym nie radzi, i nic nie robi żeby temu zaradzić. Informacja na szybkach u góry w hali dworca to jak sięgnę pamięcią wisi i wisi. I pewnie jeszcze powisi, bo szkło się tak szybko nie rozkłada, a znając PKS nie przeszkadza im to. Cóż, reasumując, każda firma ma prawo do włsanej polityki, o ile nie jest monopolistą, a przede wszystkim nie jest tzw. firmą użyteczności publicznej. Tu raczej należałoby się kierować dobrem klienta a nie doraźnymi korzyściami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: PKS IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.08.02, 22:53 w kwestii PKS- sprawa wyglada troszeczke inaczej, na okraglo korzystam z uslug tej firmy, wiec wiem co nie co: 1. Polski Ekspress zostal przeniesiony, a raczej usuniety z PKS-u dlatego, ze nie wywiazywal sie z naleznosci finansowych wobec PKS (m.in. korzystanie z peronów) 2. Korporacje taxowkowe-tak jest niestety w calej Polsce,rada-wystarczy zadzwonic po inna taxowke, a zreszta na paringu przed dworcem stoja taxi z korporacji, a nie jakies tam taxowki (vide PKP!) 3.zamykanie dworca-autobusy PKS nie kursuja po godzinie 23, stad dworzec jest zamykany, pocciagi kursuja cala dobe i analogicznie PKP jest cala dobe otwarte 4. tablice informacyjne sa aktualizowane 2 razy do roku(sezon letni i zimowy)- tak jak zmienia sie rozklad jazdy, jezeli zas zachodza jakies zmiany w ciagu sezonu sa wywieaszane na drzwiach i tablicach informacyjnych powiadomienia o w/w a wspomniana pomylka-hmmm--nie myli sie tylko ten kto nic nie robi Odpowiedz Link Zgłoś