Dodaj do ulubionych

TME - obecnie Mechanik

IP: *.sng.com.pl 18.09.02, 15:50
Przeglądając szczegółowo niektóre wątki z przyjemnością stwierdzam, że
trafiają się Dinozaury. Miałem przyjemność chodzić do TME (Technikum
Mechaniczno - Elektryczne)tak to się wtedy nazywało)w latach 59-64.
Do, chyba, 61 roku w tej szkole mieściło się również Technikum Chemiczne.
W 59 roku podjęła pracę w szkole przywoływana często przez absolwentów Onuca.
To myśmy nadali Jej to imię. Była to jedna z dwóch kobiet, które uczyły nas
wówczas w tej szkole. Reszta nauczycieli to mężczyźni. Było również kilka
panienek, które podjęły naukę w tej szkole. Niektóre pamiętam do dzisiaj. To
była męska szkoła w pełnym wydaniu. Młodsze roczniki tego nie znają. To były
dobre czasy i to była dobra szkoła, również życia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rogal Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 22:21
      cieszy mnie że się cieszysz :) ze to dobra szkoła, szkoła przetrwania
      tylko nie wiem czemu, a odnoszę takie wrażenie, że twierdzisz iż tylko kiedys
      byla to prawdziwa szkoła. Lata przemian 80-90 te dopiero pokazały
      zróżnicowane "charaktery" ówczesnego grona pedagogicznego które w końcu od lat
      uczyło w tej szkole. Ten okres nazwałbym "przetrwaniem" :)
      bo chyba nie wysyłali was do lasu noca, z opaskami na oczach, bez wody i chleba
      hihihi (to tyklo żart)
      pozdrawiam :)
      • Gość: janusz Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 22:10
        Onuca była naszą wychowawczynią !
        Podpadłem w pierwszej sekundzie bo jak ją zobaczyłem to wydałem okrzyk o k....
        i ona to zarejestrowała .
        Chodziłem do klasy elektrycznej lata 67-72.
        Potem robiłem zjazdy absolwentów całej budy.
        Pozdrawiam wszystkich.
        Janusz Nowastowski
        • Gość: Wiesław O. Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.kolfer.com.pl 08.12.02, 14:56
          Ja również Ciebie Janusz i innych pozdrawiam.Szkoła była o.k.
        • Gość: Bogdan Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.TAS.netspace.net.au 15.03.03, 09:29
          1969 matura klasa 5c/mech już w 2004 będzie 35 lat " po maturze"
    • Gość: Rogal - ten sam Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.09.02, 22:22
      sprostowanie
      szkoła życia :)))
      a przetrwanie i owszem ;)
      • Gość: Dziadek Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.12.02, 14:51
        A kto pamięta jeszcze tą "budę" z lat 1956 - 1960.A to dyrektora Szymałkę, vice
        Kozłowskiego "Kozła", polonistę Świderskiego "Słonia"(...A on dobrze kopie?...),
        wuefistę rotmistrza "Fuchę" "(...Dziady klapnąć na jaja!...},rusyfistkę
        Turkową, no i zaś szczególnie matematyka Furmaniaka i innych. Ten ostatni dawał
        szkołę (własnego syna - ucznia pozostawił na drugi rok w którejś klasie).
        Wszyscy cośmy to prześli to możemy coś powiedzieć o szkole życia (apele na
        bacznośc,na przerwach dwuszeregowe spacery po korytarzachw w "kapciach"...

Inni Dziadkowie i Babcie (były "rodzynki") uzupełnijcie wspomnienia
        • Gość: Lech Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.idx.com.au 15.12.02, 06:23
          Lata 1962 - 1967 (wydział elektroniczny). Fajnie jest sobie powspominać po
          tylu, tylu latach. Pamiętacie szatnie w piwnicy szkoły. Sprawdzanie czapek i
          tarcz szkolnych,- czy są prawidłowo przyszyte (a nie na szpilkach). A
          Florkowski "Florek" nauczuciel historii i geografii. Opiekun warsztatów
          mechanicznych Wrzeszcz. I wielu innych nauczycieli, których nazwisk już się nie
          pamięta. A kto pamięta mini gabinet lekarski (też w piwnicy - gdzie udawało się
          chorego przed klasówką) i szkolny radiowęzeł.
          Pozdrawiam dinozaurów (G-G 1076557)
          Lech
          • Gość: Robert Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 01:20
          • Gość: Robert Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 01:40
            Na początku lat 60-tych w naszej klasie - elektrycznej było trzech
            Koreańczyków: poważny Chan,gapowaty Kim Gią Bim i żywiołowy Pio Gio Nam - dobry
            koszykarz, trębacz orkiestry (jego "Wiśniowy sad"). Ten ostatni "Piotruś"
            najbardziej się z nami Polakami przyjaźnił. Mieszkali oni w internacie na
            Długiej.
            W naszej klasie jakiś czas, dopóki nie przerwała nauki, bo wyszła za mąż, była
            urodziwa Iranka Arkani Lili. Wielu kolegów dostało od niej "w łeb", kiedy
            usiłowli ją podszczypywać.
            Robert
          • Gość: Robert Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 01:41
            Na początku lat 60-tych w naszej klasie - elektrycznej było trzech
            Koreańczyków: poważny Chan,gapowaty Kim Gią Bim i żywiołowy Pio Gio Nam - dobry
            koszykarz, trębacz orkiestry (jego "Wiśniowy sad"). Ten ostatni "Piotruś"
            najbardziej się z nami Polakami przyjaźnił. Mieszkali oni w internacie na
            Długiej.
            W naszej klasie jakiś czas, dopóki nie przerwała nauki, bo wyszła za mąż, była
            urodziwa Iranka Arkani Lili. Wielu kolegów dostało od niej "w łeb", kiedy
            usiłowli ją podszczypywać.
            Robert
        • Gość: polon Re: TME - obecnie Mechanik IP: 158.75.225.* 02.03.03, 19:13
          W odp.Dziadkowi.Fórmaniak pisało się przez <ó> co wyrażnie mój wychowawca
          podkreślał. Syna dusił z matmy ,ale nie usadził. Kiblowa ć to ja kiblowałem.
          Moim pierwszym wych. by ł Łopatka. To ja
          ze św. p. Marabutem vel M.Butrymem prowadziłem u Słonia poranną dyskusję na
          temat piłki nożnej,ze szczeg. uwzgl. Cracovii w której Słoń ponoć grał. ja, za
          rotmistrza Fuchę prowadziłem wuefy czyt. piłka nożna. Siermina zawiesi lmnie
          w prawach ucznia na 2 tygodnie. Lantrop mnie usadził. Wszafie u Przybora
          klasówkim pisał z H.M. A slynne wpsanie prawie 4 rzędow stopnii przed lekcją
          PW. Majac tak olbrzymie dośw. zostałem......nauczucielem wufu
          i .....polskiego,choć zębatka( Turkowa uczyła mnie polskiego) prorokowała mi
          oblanie matury z polskiego. Zgadnij, kto ja jestem, dla ułatwienia: byłem
          bramkarzem< Elektronu>, elektrykiem z bożej łaski, Wódkę piłem pomaturze w
          nieistniejącej knajpie Nad kanałem . cze.
          • Gość: robert Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.03.03, 13:19
            Drogi POLON . Będąc "seniorem" miałeś chody u "Słonia". Pamiętać musisz też
            celne strzały kredą Fórmaniaka do tych, którzy nie uważali kiedy on tłumaczył.
            U Łopatki w gabinecie pracował profesor Śledź. Musisz też pamiętać Koreańczyków
            o których piszę w innym miejscu. Oni i ja też chodziśmy do jednej klasy
            z "Buciem"- Marianem Butrymem niewątpliwym przywódcą klasy. Nie wiem kim
            jesteś. Bo chyba nie "Puciem" - Popiela, ani Norbertem Bracka ? Z pamięci
            umykają koledzy szkolni. Niestety!
            • Gość: polon Re: TME - obecnie Mechanik IP: 158.75.224.* 06.04.03, 17:21
              Cze ść Robercie !Nie byłem <seniorem > w tej klasie, lecz w trzeeciej
              <kiblowałe>. Butmar,Yeti,czyli śp Marian siedział w pierwszej ławce, ja z
              tyłu. Przypomnij sobie początki poniedziałkowych głośnych dyskuski jakie
              prowadziłem z marianem natemat klubu Słonia-Cracovii. przypomnij sobie jak
              wpisałem 4 rzędy stopni z PW .Słynna kradzież klasówek z fizyki,które zabrał
              Fórmaniak panu Pio( ten przystojniejszy Korea nczyk).Nasze rozgrywki w
              cymbergaja. Przew. klasy byłem ,nie chwalaac się,ja, choć napewno wyrózniająca
              postacią był Butrym;nadto byłem pzrew. Samorządu SzkoLy.Byłem bramkarzem
              słynnego <Elektronu> Byłem zawieszony w czynnościach ucznia. Pamiętasz jak
              Siermina wprowadził mnie do klasy. Zapytał czartoryskiego: Kto to jest!
              czart:To jest uczeń naszej klasy. siermina: To nie jest uczeń waszej klasy,
              on będzie za chwilę uczniem waszej klasy! Kątem oka obserwowałem Prowadzącego
              lekcję przyborowskiego, który dusił sie ze śmiechu. Czy już wiesz kto ja
              jestem? podpowiadam,że nie jestem Popiela, ani Maćkiewicz bowiem nigdy nie
              studiowałem na uczelni wojskowejgdyż noszę od 3 roku życia okulary.Cześc, mam
              nadzieję do zobaczenia na wspomnieniowej wódce!P.S. nie byłem na zjeździe,bo
              pracowałem w Pradze w wojskach rakietowych łopata-ziemia-powietrze.

• Gość: Kaziu Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.cps.pl 12.01.03, 17:27
      Ja też rozpocząłem naukę w 1959 r.Naszą wychowawczynią była właśnie
      Onuca.Straszna "żyła".Byłem uczniem Ia mech.Mile wspominam te czasy,choć szkoły
      tu w Bydgoszczy nie skończyłem tylko w TME w Inowrocławiu.Tam "chodziłem"do V
      klasy dzięki "Klepie",bo Rodziców nie stać było na "korepetycje".Technikum
      skończyłem jednak w terminie w 1964 roku.Pozdrawiam wszystkich moich drogich
      kolegów z Mechanika w Bydgoszcy i w Inowrocławiu.Nie wiem do dziś dlaczego
      nazywano mnie Kaziu a nie po imieniu.Może dlatego,że w tym czasie powszechne
      było powiedzenie :"gadasz jak Kaziu od Klapeckich",może za dużo gadałem?
    • Gość: Leszek Re: TME - obecnie Mechanik IP: proxy / 150.247.46.* 30.01.03, 23:40
      matura 1977, wychowawca Mundek
    • Gość: Kaziu Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.cps.pl 23.02.03, 21:00
      Zacząłeś te wspomnienia,ja dopisałem swoje jako Kaziu i koniec.Może też jak ja
      chodziłeś do Ia mech.W 59 roku w I klasie naszą wychowawczynią była
      właśnie "Onuca",jednocześnie uczyła nas chemii.Miło byłoby gdybyś jako JSN
      okazał się jednym z Ia mech.z 1959 r.
    • Gość: Janusz Re: TME - obecnie Mechanik IP: 80.51.243.* 28.02.03, 11:57
      W TME pobierałem naukę w latach 1962-68, mogę zaliczać się do dinozaurów.
      Byłem w klasie b-mech. Pierwszą wychowawczynią była często tu wymieniana Onuca,
      potem był Benio (Bernard Szałajda)a do matury doprowadził Trybuch-Trybuszewski.
      Chciałbym tutaj przypomnieć kilku wykładowców, którzy na zawsze pozostaną w
      pamięci. Słynny Klepa (Jan Klepcarz), dość kotrowersyjny, dopiero na studiach i
      w pracy zawodowej dało się zauważyć, ile nam przekazał. Podobnie Mundek
      (Rajmund Kądziorski), dobry wykładowca i przyjaciel młodzieży, można było na
      Niego liczyć. Doskonale pamiętam jak pomógł nam wyjść z poważnej awantury z
      Pryszczem (dyr. Przyborski). Zainteresowanie muzyką rozbudził we mnie Jasiu
      (Jan Mąka). Przypadkowo trafiłem do Okiestry Dętej. Przez pięć lat grałem na
      trąbce. W trzeciej klasie zacząłem grać na gitarze i tak już zostało do dzisiaj.
      Przez pięć lat byłem dziennikarzem. Nie wiem, czy taka funkcja jeszcze
      istnieje. Młodszym kolegom wyjaśnię, że dziennikarz opiekował się dziennikiem
      klasowym. Rano pobierał go na legitymację z dyżurki i wręczał każdemu
      wykładowcy na odpowiednich zajęciach.
      Serdecznie pozdrawiam absolwentów TME
      Janusz Apanasiewicz
      janapan@wp.pl
    • Gość: Andrzej Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.ipt.aol.com 11.03.03, 08:35
      Juz kiedys pisalem , moze rok temu . Matura 1970 budowa maszyn ( klasa 5 c].
      Nikt nie czyta GW na internecie? ( Ryszard wojt klasy, Janusz
      Marcinkowski,Tadeusz i Piotr Zielinscy i reszta
    • Gość: gosc-Stenia Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.blueyonder.co.uk 23.03.03, 13:42
      Czesc! kto pamieta Onuce? A Slonia?! Ja bylam jedna z niewielu dziewczat,
      skonczylam mechaniczny - budowa maszyn. Moze ktos sie odezwie bo nie mam
      zadnego kontaktu - nie mieszkam od wielu lat w Bydgoszczy. Gdzie sie podziewa
      Mucha albo Roman M? ja tez na "M" - TME 1966-1971. Pozdrowienia dla
      wszystkich - Stenia stephanie09@zoom.co.uk
    • Gość: Kaziu Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.tvgawex.pl 23.03.04, 22:37
      --------------------------------------------------------------------------------
      Zacząłeś te wspomnienia,ja dopisałem swoje jako Kaziu i koniec.Może też jak ja
      chodziłeś do Ia mech.W 59 roku w I klasie naszą wychowawczynią była
      właśnie "Onuca",jednocześnie uczyła nas chemii.Miło byłoby gdybyś jako JSN
      okazał się jednym z Ia mech.z 1959 r.
      • Gość: Bob Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.netspace.net.au 04.06.04, 07:24
        do gory
    • Gość: kosiara Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 16:09
      Cześć - pozdrawia kosiara z Vbel - matura 1970. Ksywa ze względu na fryzurę.
      Łza się w oku kręci jak czytam o Jasiu Mące, Przyborowskim - u nas ksywa Syf. Z
      jego później zamordowaną córką pracowałem kiedyś w Belmie.U Fuchy grałęm w
      ręczną na bramce, Makowska zabrała mi trochę nerwów, ale z matmy byłem głąb.
      Odezwijcie się, jestem teraz na tej stronie prawie codziennie.
      • Gość: krzysztof Re: TME - obecnie Mechanik IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.13, 23:07
        5b mech-matura 1974,matma z Makówą,obrabiarki i skrawanie z Klepą,Po drodze 2 lata polski u Słonia,fizyka u benia szałajdy i Szczura-Pankowskiego-potem go wsadzili i skończył jako kloszard.Ale z 43 w pierwszej klasie maturę w terminie zdało aż 21.O poziomie świadczy ,że z 31 z klasy maturalnej 28 dostało się z marszu na studia.Pozdrawiam wszystkich którzy przeszli tą szkołę życia i przeżycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka