Dodaj do ulubionych

Bezrobocie w Bydgoszczy spada

29.01.06, 21:52
Trwała tendencja od marca 2005...To dość optymistyczne - mam wrażenie że
będzie jeszcze lepiej.
Obserwuj wątek
    • balumbyd Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:32
      Cóż wbrew temu co próbowano nam wmówic bydgoszcz prężnie się rozwija - sama.
      Bez dotacji, pomocy i wyszarpywania na zasadzie że nam się należy.
      • maruda1978 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:37
        swietnie:-)

rozumiem ze jak wam tak dobrze idzie to rezygnujecie z SSE
        przeciez nie jest wam potrzeban...
        • balumbyd Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:40
          SSE powinno iśc do włocławka lub do grudziadza i chyba to w toruniu już
          rozumiecie.
          • maruda1978 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:47
            ja tak mowilem od poczatku:-)

swoja droga jak nie w Bydgoszczy to rowniez nie w Toruniu;-)
            hehe, lubie bydgoszczan:-)
            • ethanak Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 23:26
              Uważam , że powinna być w Bydgoszczy - w końcu chcemy konkurować z Poznaniem ,
              Wrocławiem a nie z Toruniem czy Włocławkiem.
              • pomek5 Nie jest tak różowo: emigracja do Anglii robi swoj 30.01.06, 08:53
                Nie jest tak różowo: emigracja do Anglii robi swoje.
                A statystyki w calym kraju ida w gore, wiec dziwne by bylo, gdyby u nas spadały.
                • balumbyd Re: Nie jest tak różowo: emigracja do Anglii robi 30.01.06, 09:00
                  Podobno bardzo wielu absolwentów z torunia szuka swojej szansy życiowej w
                  emigracji
    • bartekr1 Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:36
      Bezrobocie się zmniejszyło, bo co zaradniejsi wyemigrowali do Anglii.

• balumbyd Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 22:38
        Emigrują z całej polski. Z tym że tam gdzie jest większe bezrobcie emigracja
        jest o wiele większa.
      • nemo62 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 29.01.06, 23:49
        bartekr1 napisał:

> Bezrobocie się zmniejszyło, bo co zaradniejsi wyemigrowali do Anglii.

Tyle że znaczny udział w spadku bezrobocia ma ponad stu procentowy wzrost ilości ofert pracy.

Liczba ofert pracy w Bydgoszczy w ubiegłym roku była większa niż kiedykolwiek w historii. Do PUP wpłynęło 8629 propozycji zatrudnienia, czyli prawie 2 tysiące więcej niż rok wcześniej. - Porównując wynik ze stanem sprzed trzech lat - obserwujemy wzrost ilości ofert niemal o 100 procent - twierdzi Zawiszewski. - To nie jest krótkotrwały wyż uwarunkowany sprzyjającą koniunkturą, czy napływem inwestorów do miasta. Najwięcej nowych miejsc pracy tworzą niewielkie dotychczas lokalne firmy, które ugruntowały już swoją pozycję na rynku i zaczęły intensywnie się rozwijać. Spośród większych zakładów najwięcej nowych pracowników zatrudniła w ubiegłym roku Pesa i Tacoma.
        • bartekr1 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 11:27
          > Tyle że znaczny udział w spadku bezrobocia ma ponad stu procentowy wzrost
          ilośc
          > i ofert pracy.

Niekoniecznie, znam takie przypadki, że ludzie po prostu rzucili swoją
          dotychczasową prace i wyemigrowali. Ktoś oczywiście musi ich zastąpić. I stąd
          mamy więcej ofert.
          • 0maniek0 a toruniu rzucali prace i emigrowali?? 30.01.06, 12:15
            a toruniu rzucali prace i emigrowali??
    • unsatisfied6 a Bydgoszcz jest w Holandii ? jakieś kpiny ? 29.01.06, 23:49
      cytat z zrtykułu :
      "W tym roku w Bydgoszczy było inaczej. Pomimo że w całym kraju liczba
      bezrobotnych tradycyjnie wzrosła, w naszym mieście zmniejszyła się "

artykuł dla baranów ? to Bydgoszcz nie jest w Polsce ? jakie to warunki
      ekonomiczne spowodowały ten boom miejsc pracy w Bydgoszczy ? przypadek czy
      systemowe rozwiązania ? samo stwierdznie , że to "długotrwała tendencja"
      jest wręcz kpiną z inteligencją czytelnika - mozna byłoby ją nazwać długotrwałą
      gdyby wbrew temu co autor odnotował , liczba bezrobotnych w kraju nie byłaby
      "tradycyjnie większa" .
    • coooler1 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 00:19
      sąsiedzi utwierdzali nas w przekonaniu , że jest inaczej.
      Cóż, oby tak dalej z bezrobociem , niech spada :)
    • kobieta.b Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 00:27
      Ja nic nie rozumiem ( jak to kobieta!).
      Do pojęcia - wykres, tabelkę potrzebuję.
      Ile osób przeszło na renty, emerytury i umarło (czynnych zawodowo)?
      Ile osób weszło w wiek produkcyjny?
      Ile osób wyjechało ( nie tylko do Anglii ale i do Poznania, Warszawy, Wrocławia
      itd.)?
      Propozycja zatrudnienia nie jest dla mnie tożsama z nowym miejscem pracy.
      I jeszcze kilka rzeczy nie rozumiem.
      Ale cieszę się, że mniej osób szuka pracy ( bez względu na przyczyny tego
      mniej).
      Rozumiem też, że me pytanie jest retoryczne - bo nikt nie zbiera ( bo i jak? )
      danych o migracji.

• kubok jezeli spadlo o 0,7% to ile osob znalazlo prace? 30.01.06, 08:42
      200 ?? A ciekawi mnie ile osob bez pracy jest w calym wojewodztwie.
    • mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 09:24
      Zawsze to powód do zadowolenia, ale problem jest. Prawie 11 procent bezrobocia
      to nie to samo co 6% w powiecie poznańskim i 2% w samym Poznaniu. Mamy jeszcze
      dużo do zrobienia.
      • a_weirdo Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 09:28
        > 6% w powiecie poznańskim i 2% w samym Poznaniu.

Czy to tak trudno sprawdzić dane i podawać je nawet z dużym ale przybliżeniem?
        • mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:13
          A no trudno, bo szkoda czasu na udowadnianie cytowanych informacji, chyba, że
          to był Twój przytyk do autora artykułu, a nie do mnie. Ale zadałem sobie trochę
          trudu - informacje się rozmijają - to prawda, ale za to w którą stronę...:
          1. Informacje, które podałem ogłosiło Polskie radio.
          2. Gazeta Wyborcza Poznań 29 listopada 2005:
          >Raport o bezrobociu w powiecie przedstawiono wczoraj podczas sesji rady
          powiatu. Jak zaznacza starosta poznański Jan Grabkowski, sytuacja w powiecie
          jest komfortowa, bo nie dość, że bezrobocie wynosi zaledwie 9,1 proc. (przy
          17,6 w kraju we wrześniu br.) i spadło w ciągu roku z poziomu 11,5 proc., to
          wciąż spada. - Wciąż widzimy efekty boomu gospodarczego lat 90. - zaznacza
          Grabkowski.<
          3. Powiatowy Urząd Pracy w Poznaniu - raport z grudnia 2005:
          - miasto Poznań 19625 bezrobotnych na 573000 mieszkańców, czyli 3,4%
          - powiat poznański 10593 bezrobotnych na 276950 mieszkańców, czyli 3,8% (jak
          oni to wyliczyli?)

Mam nadzieję, że to wyczerpuje Twoje zapotrzebowanie na fakty.
          • a_weirdo Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:22

> - miasto Poznań 19625 bezrobotnych na 573000 mieszkańców, czyli 3,4%

i tu jest twój błąd. Licząc twoim sposobem, w Bydgoszczy jest 10700 bezrobotnych
            na 367000 mieszkańców, czyli mniej niż 3%. W rzeczywistości bezrobocie nie tak
            się liczy. W Poznaniu jest to ok. 6%, a w powiecie ok. 10%. W Bydgoszczy jest
            oczywiście za duże bezrobocie, ale różnica jest trochę mniejsza niż sugerujesz.
            W porównaniu z innymi miastami (Wrocław, Gdańsk, Szczecin...), nie jest tak
            tragicznie, słabość widać dopiero, gdy porównamy powiat bydgoski (ok. 19%
            bezrobocia) z powiatami innych dużych miast (oczywiście są też takie, w których
            jest gorzej).

• mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:30
              No to jak się liczy? Podałem kilka źródeł. Nie oracuję w urzędzie pracy i mogę
              polegać jedynie na tym, co podaje prasa. Jeśli popełniam jakiś błąd, to trudno.
              • a_weirdo Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:33
                > No to jak się liczy?

Nie dzieli się przez wszystkich mieszkańców, a tylko przez tych, którzy mogliby
                pracować.

• mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:39
                  Tak, masz rację. Napisałem w międzyczasie w drugim poście. Ale i tak nie
                  zgadzam się ze wszystkim, co piszesz. Nie wierzę w podobną stopę bezrobocia w
                  obu powiatach.
                  • a_weirdo Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:50
                    > Nie wierzę w podobną stopę bezrobocia w obu powiatach.

Może nieprecyzyjnie napisałem. W powiecie poznańskim bezrobocie jest ok. 9-10%,
                    w bydgoskim jest 19-20%. Różnica jest zasadnicza. W samej Bydgoszczy bezrobocie
                    jest podobne, jak we Wrocławiu czy Gdańsku, ale w powiecie jest już wyższe niż w
                    powiatach wrocławskim czy gdańskim - tu widać naszą słabość jeszcze bardziej niż
                    patrząc na te 10.7% w mieście.
                    • mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:57
                      No, to mamy dużo do zrobienia. Niech władze miasta stworzą lepszy klimat do
                      inwestycji.
                      • a_weirdo Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 11:17
                        > No, to mamy dużo do zrobienia.

Nawet bardzo dużo. W dodatku trzeba się spieszyć.

> Niech władze miasta stworzą lepszy klimat do inwestycji.

I promocja, trzeba o tych inwestorów zabiegać...
            • mikimaus11 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:38
              Dobra. Odpuśćmy sobie tabelę z Powiatowego Urzędu Pracy. Przy mojej
              interpretacji wynika ok 3% i może to jest błędna interpretacja - ja nie wiem.
              Dla mnie procent bezrobocia to liczba bezrobotnych w stosunku do liczny
              mieszkańców, chociaż można to odnieść do liczny mieszkańców w tzw. wieku
              produkcyjnym. Chyba, że znasz jakiś bardziej obiektywny sposób liczenia.
              Ale w odniesieniu do tego, co podają media, zakładając ich prawidłowe
              interpretowanie danych, to nie wymyśliłem tych 2% i 6%. Chyba, że te media coś
              przekręcają. Z drugiej strony, nie chce mi się wierzyć, że u nas jest ok. 11%,
              a w powiecie poznańskim ok. 10%. Trudno mi uwierzyć. Znam oba miasta bardzo
              dobrze i chyba coś jest nie tak w tym, co piszesz.

• 14alisa Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 10:13
      Chyba ktos cos przegapil jesli chodzi o spadek bezrobocia od trzech lat!!!!!! Od
      kiedy na unijne rynki pracy weszlismy to wieksza czesc polakow poprostu wyjezdza
      za chlebem gdzie indziej i to sie nazywa spadek bezrobocia???????????
      Trzeba jeszcze doliczyc takich jak ja co nie sa zarejestrowane w UP bo i po co?
      Chyba tylko po to zeby odfajkowac liste!!!!!A pracy od 6 lat nikt mi nie
      zaproponowal!!!!!!!!
      • komandos14 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 30.01.06, 12:13
        Tylko, że nie wyrejestrowują się.Gdyby tak sstało się to nasze bezrobocie
        niższe byłoby o kilka procent. Skoro statystyki podają, że w WB pracuje ok
        200tys Polaków!Nie mówiąc o innych krajach!
    • unsatisfied6 the beściaki komuniściaki 30.01.06, 13:46
      ethanak napisał:

> Trwała tendencja od marca 2005...To dość optymistyczne - mam wrażenie że
      > będzie jeszcze lepiej.

isnieje inne kryterium miary bezrobocia - stopień zatrudnienia .
      o ile ten się nie zwiększył , można podejrzeać inne czynniki
      decydujące o pozornym zmniejszeniu bezrobocia jak chociażby spadek
      zarejestrowanych bezrobotnych lub starzenie się społeczeństwa .

takie propagandowe "hura" to już mnie nudzi . wszędzie sukcesy i
      to ze zwerbalizowane z ust wykształconych ludzi - jak się czyta
      pisma zagraniczne , to ma się wrażnie , że tam na wszystko patrzy
      się krytycznym okiem i wykształcony obywatel swoją krytyczną
      oceną nieustannie weryfikuje poczynania władz a nasz wyskztałcony
      inaczej obywatel ciąglę "HURA!!!" .

nawet można zobaczyć dużą różnicę w artykułach naukowych - te
      jak niemalże propagandowe echo "hura" i my jesteśmy "the best" .
      o zupełnie róznym charakterze ciągłej krytyki i poszukiwania
      nowego czynników naukowych krajów wysoko rozwiniętych -
      trudno się zresztą dziwić , polskie uczelnie jak za czasów
      komuny ciągle zależne od czynników politycznych a system edukacyjny ciągle
      scentralizowany .

nasi piszą , że są "the best" w matematyce i w programowaniu a w praktyce
      wygląda to tak , że jedynie pieczarkami w zalewie octowej i wyborową
      możemy konkurować z innymi rynkami świata . faktycznie ci "the best to
      kilku samouków którzy dorównali standardem poza granicami naszego
      kraju , a masa zwalcowanego przez system intelektu nie ma nic
      wspólnego z tymi wzorcowymi debeściakami , którzy zasadniczo dogonili
      normy zachodu z powodu tego , że więcej się sami kształcili a mniej
      w szkole i dzięki temu tylko nie zostali zwalcowani jak reszta - żadna
      w tym zasługa tego systemu oczywiści , bo te wyjąki świadczą o
      miernej regule .
      • kobieta.b Sada? Nie spada? 30.01.06, 22:00
        Tyle wypowiedzi a ja dalej nie rozumiem i dalej nie mam pojęcia ( jak to
        kobieta !)
    • nemo62 Re: Bezrobocie w Bydgoszczy spada 31.01.06, 20:21
      mavelis na mój post o artykule dotyczącym spadku bezrobocia w Bydgoszczy odpowiedział tak:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=35240892&a=35949292
      Biedaczysko myślał że na tym forum "sukcesu i dobrej propagandy" wszystko dotyczy Torunia he, he.
      • kobieta.b Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 21:19
        Spadku bezrobocia życzę każdej gminie (w tym i Bydgoszczy i Toruniowi ).
        Ale skoro o Toruniu mowa, to może dane z Torunia ktoś poda - bo danych z
        Bydgoszczy nie znam - choć pisałam tak:

Ja nic nie rozumiem ( jak to kobieta!).
        Do pojęcia - wykres, tabelkę potrzebuję.
        Ile osób przeszło na renty, emerytury i umarło (czynnych zawodowo)?
        Ile osób weszło w wiek produkcyjny?
        Ile osób wyjechało ( nie tylko do Anglii ale i do Poznania, Warszawy, Wrocławia
        itd.)?
        Propozycja zatrudnienia nie jest dla mnie tożsama z nowym miejscem pracy.
        I jeszcze kilka rzeczy nie rozumiem.
        Ale cieszę się, że mniej osób szuka pracy ( bez względu na przyczyny tego
        mniej).
        Rozumiem też, że me pytanie jest retoryczne - bo nikt nie zbiera ( bo i jak? )
        danych o migracji.

• nemo62 Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 21:25
          Stona GUS www.stat.gov.pl/
          trzeba wybrać GUS Bydgoszcz i poszukać danych o bezrobociu
          • kobieta.b Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 22:37
            Dziękuję.
            Weszłam tam:

www.stat.gov.pl/urzedy/bydgosz/nowe/komunikat_1205.pdf
            i:
            żałuję, ale wieści różowych się nie dopatrzyłam.
            Jeśli wskaźniki maja być lepsze, to jeszcze więcej osób powinno wyjechać lub
            umrzeć.
            • nemo62 Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 22:42
              Widze że jako kobieta która nic nie roumie nagle coś zrozumiałaś. I jakie to wieści są tak złe że chcesz "uśmiercać" ludzi?
              • kobieta.b Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 23:16
                Nie nagle, tylko dzięki Tobie.
                Podpowiedzi życie ułatwiają i kobietom w głowach, trochę, układają.
                Uśmiercać nie chcę. Ale skoro miejsc pracy nie przybywa - to wskaźniki
                bezrobocia można poprawić wzrostem umieralności.
                • nemo62 Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 23:31
                  miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,3137069.html
                  Liczba ofert pracy w Bydgoszczy w ubiegłym roku była większa niż kiedykolwiek w historii. Do PUP wpłynęło 8629 propozycji zatrudnienia, czyli prawie 2 tysiące więcej niż rok wcześniej.

Oferta pracy jest praktycznie jednoznaczna z miejscem pracy. Oświeć mnie jak chłopa (co to czasami nie potrafi zrozumieć) gdzie nie przybywa miejsc pracy
                  • kobieta.b Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 31.01.06, 23:51
                    Oferta pracy nie jest jednoznaczna z nowym miejscem pracy.
                    Oferta - bo wyjechał, przeszedł na emeryturę, umarł .
                    A nowe - to rozwój = wtedy przybywa miejsc pracy.

W ubiegłym roku było dużo ofert pracy.
                    Ale Urząd Statystyczny podaje (link ) że w 2005r na bydgoskim rynku pracy
                    zmniejszyło się przeciętne zatrudnienie ( mniej osób pracuje )
                    za to zwiększyła się walka o miejsce pracy ( wzrosła liczba bezrobotnych
                    przypadających na jedną ofertę pracy ).

Dlatego:
                    jak jeszcze trochę ludzi z miasta wyjedzie to wskaźniki nam się poprawią.
                    • nemo62 Re: Spada? Nie wiem - nie znam danych. 01.02.06, 00:30
                      To nie jest krótkotrwały wyż uwarunkowany sprzyjającą koniunkturą, czy napływem inwestorów do miasta. Najwięcej nowych miejsc pracy tworzą niewielkie dotychczas lokalne firmy, które ugruntowały już swoją pozycję na rynku i zaczęły intensywnie się rozwijać. Spośród większych zakładów najwięcej nowych pracowników zatrudniła w ubiegłym roku Pesa i Tacoma.

Tam padło chyba słowo "nowych". Twoja teoria jest i może dobra, pewnie część ofert to miejsca pracy zwolnione przez innych jednak.

> Ale Urząd Statystyczny podaje (link ) że w 2005r na bydgoskim rynku pracy
                      zmniejszyło się przeciętne zatrudnienie ( mniej osób pracuje )
                      za to zwiększyła się walka o miejsce pracy ( wzrosła liczba bezrobotnych
                      przypadających na jedną ofertę pracy ).

To jakby przeczy przybywaniu propozycji pracy obojętnie czy nowych, czy z odzysku. Bo zakładając że wpłynęło 8629 ofert pracy a wzrosła liczba bezrobotnych na jedną ofertę pracy i na dodatek zmniejszyło się przeciętne zatrudnienie to bezrobocie powinno być większe. Nie sądzę żeby tak rekordowa liczba osób przechodziła na emeryturę, umierała i wyjeżdżała z kraju za pracą.
                      Moja chłopska logika mówi mi co innego.
        • bajobongo2 Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w regioni 01.02.06, 08:35
          kobieta.b napisała:
          > skoro o Toruniu mowa, to może dane z Torunia ktoś poda

Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w regionie - cytat GW:
          Dzisiejsza Wyborcza na pierwszej stronie publikuje dane spadkowe bezrobocia:
          - w procentach:
          Torun: z 13,0 do 11,6 - o 1,4%
          Bydgoszcz: z 11,2 do 10,7 - o 0,5%
          - w liczbach:
          Torun: spadek o 1307 osób
          Bydgoszcz: spadek o 969 osób
          Tragiczne bezrobocie nadal na Grudziadz 28,6% oraz Włocławek 20,2%
          • a_weirdo Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:16
            > Spada bezrobocie w Toruniu

Raz, że spam, dwa, że nieaktualny, trzy, że nie znasz matematyki na poziomie
            podstawówki.
          • ka_zet Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:43
            bajobongo2 napisał:

> kobieta.b napisała:
            > > skoro o Toruniu mowa, to może dane z Torunia ktoś poda
            >
            >
            > Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w regionie - cytat GW:

Katarynka, katarynka.
            Kopiuj-wklej i do przodu.

Ech, ta nowoczesna technika, kilobajty tekstu i zero przemyśleń.
            • bajobongo2 Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:45
              Sluchaj co sie czepiasz? Napisalem to po raz pierwszy w tym wątku i w ogole po
              raz pierwszy na bydgoskim forum. Zreszta wywolany zapytaniem kobiety.b.
              Nie wolno juz odpowiadac na pytania? Nie przesadzasz?
              • a_weirdo Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:50
                > w ogole po raz pierwszy na bydgoskim forum.

Kłamstwo.

> Zreszta wywolany zapytaniem kobiety.

Kłamstwo.

• bajobongo2 Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:53
                  Niestety obie rzeczy sa prawdziwe.

kobieta.b nie zadala pytania?
                  > skoro o Toruniu mowa, to może dane z Torunia ktoś poda
                  Zadała.

A ja umiescilem gdzies indziej ten w/w tekst w wątku?
                  Nie. Chyba ze wskazesz link?
              • ka_zet Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:52
                bajobongo2 napisał:

> Sluchaj co sie czepiasz? Napisalem to po raz pierwszy w tym wątku i w ogole po
                > raz pierwszy na bydgoskim forum.

No i? Zmienia to coś w temacie tego, że tekst jest nieaktualny i po raz
                siedemnasty wklejany z forum znanej i lubianej b-t.pl?
                • bajobongo2 Re: Spada bezrobocie w Toruniu - najszybciej w re 01.02.06, 09:56
                  Mylisz sie.
                  Tekst pochodzi z torunskiego wydania GW.
                  Jest aktualny bo dotyczy wlasnie bezrobocia.
                  Jest na temat, bo dotyczy odpowiedzi na zadane pytanie.
                  Jesli nie mozna odpowiadac na zadane np. przez kobietę.b pytania, to moze i nie
                  mozna pytac?

A moderatorzy nie sa od pouczania internautow, jesli ci nie łamia prawa.
                  Moze przenosisz włąsne frustracje ale nie do tego słuzy rola admina.

Przykre, ze dopowiedz na pytanie jest osmieszona przez admina, "bezstronnego"
                  straznika porzadku, a nie oceniania czy ktos ma racje czy nie.
                  • ethanak Bezrobocie w Toruniu wzrosło w grudniu do 12% GUS. 01.02.06, 18:46
                    Kolego - twój artykuł z toruńskiej GW to jest dopiero kpina.Wasi dziennikarze
                    lubią podnosić was na duchu.Tymczasem najnowsze dane GUS mówią że jedynie
                    jednostki administracyjne w kuj-pom w których spadło bezrobocie w grudniu to
                    Bydgoszcz i powiat bydgoski.W Toruniu bezrobocie wzrosło do poziomu 12%
                    (Bydgoszcz 10,7%).
                    • k.novoselic Re: Bezrobocie w Toruniu wzrosło w grudniu do 12% 01.02.06, 18:48
                      Ethanak nie pisz takich rzeczy, bo cie zbanują :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka