gayboy 02.03.06, 18:09 Taki trochę na pół gwizdka ten tunel -co za pociecha dla pieszych skor będą tamtędy jeździć autobusy, tramwaje i samochody do Astorii... Tramwaje ok - ale reszta. Przecudaczny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janekjanek5 Kolejny blamaż Lidki 02.03.06, 18:19 Żałosne jest w naszej Bydgoszczy że świta KOnstantego a tym samym i Lidia Wilniewczych są półmózgami. Jak można wydawac decyzję na budowę marketu Astoria a dopiero po fakcie martwic się o udroznienie kanałów komunikacyjnych. Chyba dopiero po fakcie zauwazyli ze budowa centrum handlowego w miejscu do tego nie przygotowanym jest calkowita porazka rzadzacych. Wykazali sie oni jedynie checia jednorazowego zysku do realizacji grantow na sport i fundacje Wiatraczek co ma ich przekonaniu wplynac na wynik wyborow. Ponadto pomylodaca tunelu winnien chyba zauwazyc że budzet Bydgoszczy nie jest z gumy i nie ma w nim kilkuset milionow na taki projekt. Wykazując sie tym samym duża nie znajomościa wyceny i mozliwosci finansowania inwestycji. Poza tym inwestor raczej nie wezmie na swoj kark takiej inwestycji, tym bardziej ze z szumnie zapowiadanych sklepikow juz jednego raczej nie bedzie(H&M). Żałosne jest także ze Konstanty, Lidka i spółka za nic sobie maja plany oddzialyania inwestycji na środowisko. Teraz widac jak PO rzadzi w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak coś chyba nie bardzo 02.03.06, 20:08 Projekt jest odważny i sensowny a co najważniejsze realny.Rozumiem że jako adwersarz PO i zwolennik PiS jesteś zwolennikiem takich rozwiązań jak w Kowarach gdzie radni PiS zablokowali inwestycję na setki milionów bo ...ludzie zapłaciliby parę złotych więcej za wodę.Największym absurdem tamtej sytuacji jest to że i tak będą musieli zapłacić te parę złotych więcej ale oprócz tego gmina się niemiłosiernie zadłuży a jeżeli tego nie zrobi zapłaci gigantyczne kary za niespełnienie unijnych wymogów...Wracając do tematu tunelu pod Focha - projekt odgrzebany ale niesłychanie wizjonerski - takich w mieście jak najwięcej.A połączenie z Astorią ?Cóż łatwiejszego jak uwzględnienie w planach inwestora podziemnego wjazdu na parking?Wyjazd pod górę i na odcinku od Focha do Astorii można ze spokojem zrobić wjazd z tunelu na parking przy Astorii..H&M być może nie będzie bo jest już w Galerii Pomorskiej - będzie za to drugi po Piotrze i Pawle market spożywczy "z górnej półki" - Bomi , będzie Bennetton.A jakie mają być efekty oddziaływania na środowisko tunelu który odciąży ruch w centrum - swobodny przejazd przez centrum sprawia że samochody emitują mniej spalin w dodatku "lżejszych" - największe zanieczyszczenia emitują pojazdy ciągle zwalniające i przyspieszające w korkach... Odpowiedz Link Zgłoś
janekjanek5 A może jeszcze metro Konstanty wybuduje 02.03.06, 21:10 ethanak, dziwię się Tobie że porównujesz mnie do sympatyka parti PO i PIS. To jest nie na miejscu.W mojej opinii przedstawilem sugestię iz tak wizjonerski projekt nie ma szans z punktu widzenia ekonomicznego i ekologicznego a nie ze strony jakies partii. Widze ze tu ciagle ktos kogos szufladkuje na lewych i prawych. Skoro tunel ma kosztowac kilkaset milionow gdy budzet miasta wynosi ponad miliard to nie ma sensu. Caly ten pomysl zrujnuje finanse miasta na kilka kolejnych lat i rozkopie glowna arterie miasta, co i tak nie jest na reke inwestorowi. A na reke przecinikom Astorii. Wg mnie projekt ten jest wirtualny także z uwagi na nastawienie na fundusze rzadowe i unijne. Dowod zdobywania tego funduszy widac jak na dloni - ich poziom jest daleki od idealu. Przy okazji szkoda ze autor artykuly nie walnał sobie pomyslu metrem do fordonu, byloby ciekawie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos tunel -dobra inwestycja 02.03.06, 21:20 1. nie ma szans z punktu widzenia ekologicznego???? zabawne 2. Tunel ma byc budowany conajmniej dwa lata i jego koszt to kwota do spokojnie do przelkniecia dla bydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
drugijedentaki Re: tunel -dobra inwestycja 02.03.06, 22:13 Idą wybory. Widać to nawet po artykułach w gazecie. Niedawno szybki pociąg do Torunia a teraz to. Oj fantazja ponosi, ponosi... A dziur w drogach przybywa, bo nie ma komu dopilnować porządnego wykonania nawierzchni. Bujać w obłokach to każdy może... Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: tunel -dobra inwestycja 02.03.06, 22:16 Śmiem twierdzić że na dziury też jest czas.Jak chcesz się skupić na łataniu ciągle tych samych nawierzchni - powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
pierdzioszek_przydrozny Re: tunel -dobra inwestycja 02.03.06, 22:23 Co innego ciągłe łatanie tych samych dziurawych dróg a co innego takie zrobienie drogi, żeby się dziury nie robiły. Przynajmniej przez 10 lat. Spójrz na Fordońską. Remont był jakieś 3 lata temu - od wiaduktu aż do oszołoma. I co? Ktoś odebrał fuszerę... Sam wiadukt był remontowany jeszcze później - dziury jeszcze większe, właśnie w tych remontowanych fragmentach. Jeśli tego nie zauważasz to czas się rozejrzeć wokół siebie, zamiast patrzeć pod nogi albo w niebo. Jeśli masz firmę, która łata drogi to gratuluję, zarobku Ci nie braknie. W ratuszu o to dbają. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: tunel -dobra inwestycja 02.03.06, 22:29 Nie wiem , nie jeżdże Fordońską - mam parę innych typów jak Glinki albo Nakielska.Nie o to tu chodzi.Utrzymanie dróg w dobrym stanie to jedno a szukanie sposobów na rozwój sieci drogowej w mieście i nowe rozwiązania to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
antek138 Re: tunel -dobra inwestycja 04.03.06, 10:25 czemu na łataniu? Można też zrobić generalny remont. Parę miesięcy temy ul. Focha była rozryta, ponieważ wymieniano tory tramwajowe i co nie można było doprowadzić w tym samym czasie tej ulicy do porządku. Nie - bo nasi włodarze bujają w obłokach i myślą o tunelach. Głupota i fantastyka. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: coś chyba nie bardzo 02.03.06, 21:11 > Projekt jest odważny i sensowny Projekt jest odważny i bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: coś chyba nie bardzo 02.03.06, 22:30 > czemu bezsensowny? Jaki jest cel tego tunelu? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos tunel - bardzo bardzo 02.03.06, 22:38 1. Zwiekszyc przepustowosc waznej dla komunikacji w centrum trasy. 2. Zlikwidowac ruch kolowy na korzysc pieszych. Oczywiscie licze na 2 pasy i przeniesienie wszystkiego oprocz tramwajow pod ziemie. P.S. Nie wiem a_wiadro skad masz dane o kosztach WZ i poligonowki -patrz nizej Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - bardzo bardzo 02.03.06, 22:49 > 1. Zwiekszyc przepustowosc waznej dla komunikacji w centrum trasy. Czy przepustowość się zwiększa zmniejszając liczbę pasów ruchu? > 2. Zlikwidowac ruch kolowy na korzysc pieszych. No właśnie górą mają jeździć tramwaje, autobusy, samochody osobowe, które gdzieś chcą dojechać, samochody ciężarowe. To nie jest zlikwidowanie ruchu kołowego. Gdyby zlikwidować ruch kołowy (i najlepiej jeszcze tramwaj), to jestem jak najbardziej za i zawsze byłem za tym tunelem. Pomysł z artykułu to jednak dla mnie jakaś chora groteska. > Oczywiscie licze na 2 pasy i przeniesienie wszystkiego oprocz tramwajow pod > ziemie. Przeczytaj proszę artykuł. > P.S. Nie wiem a_wiadro skad masz dane o kosztach WZ i poligonowki -patrz nizej 74.4 mln to koszt prac na ten i przyszły rok - wiadukt + 2km drogi. Rzeczywiście nie dodałem, że oprócz wiaduktu jest jeszcze 2km trasa. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: tunel - bardzo bardzo 02.03.06, 23:03 > > 1. Zwiekszyc przepustowosc waznej dla komunikacji w centrum trasy. > > Czy przepustowość się zwiększa zmniejszając liczbę pasów ruchu? Prosze sprawdz ile mamy pasow teraz:-) Mysle, ze nawet ta groteskowa kocepcja z jednym pasem zwiekszylaby przepustowosc,ale oczywiscie taka lipa mnie to nie zadowala. > Przeczytaj proszę artykuł Przeczytalem i wlasnie dlatego podkreslilem w dwoch punktach to co ja uwazam za konieczne. Inaczej bym tego nie robil:-) Reasumujac - mamy takie same wizje:-) Ja popieram sam tunel i krytykuje tylko jego obecny ksztalt. Ty popierasz taki sam tunel jak ja, ale napisales to dopiero teraz. Poczatkowo wydawac by sie moglo, ze jestes po prostu przeciwnikiem tunelu w kazdym ksztalcie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - bardzo bardzo 02.03.06, 23:19 > Prosze sprawdz ile mamy pasow teraz:-) W jedną stronę mam 2, w drugą stronę mam 1.5 (bo autobusy mogą...) ;) > Mysle, ze nawet ta groteskowa kocepcja z jednym pasem zwiekszylaby > przepustowosc,ale oczywiscie taka lipa mnie to nie zadowala. Właśnie o to chodzi, to jest lipa, która niewiele zmienia. Dalej nie ma przestrzeni dla pieszych, dalej przepustowość jest podobna (a gdyby zamiast świateł zrobić tunel dla pieszych, to już zupełnie). Czekamy na ten tunel, od pierwszych pomysłów, już kilkadziesiąt lat, żeby teraz zaplanować lipę? Wolałbym jeszcze kilka lat, ale żeby zrobić to dobrzę. Nie sądzę, by nas było stać na robienie tunelu, a potem poprawianie go ciągle. > Reasumujac - mamy takie same wizje:-) Dokładnie. > Ja popieram sam tunel i krytykuje tylko jego obecny ksztalt. > Ty popierasz taki sam tunel jak ja, ale napisales to dopiero teraz. Bo odnoszę się do artykułu. Popieranie tunelu jest dla mnie oczywiste i wiele ludzi mnie zna chyba z tego na forum nawet. Przepraszam, że dopiero później o tym napisałem. > Poczatkowo wydawac by sie moglo, ze jestes po prostu przeciwnikiem tunelu w > kazdym ksztalcie. Zasadniczo jestem wielkim zwolennikiem przestrzeni publicznych (czy jak to ładnie po polsku powiedzieć) na Starówce, których (moim zdaniem) tam nie ma. Tunel stworzyłby taką możliwość, o ile nie będzie to tunel pod ulicą. To, żeby jeździło się lepiej, to już dla mnie inny problem (chociaż też problem, nawet codzienny), ale wydaje mi się, że do rozwiązania taniej niż tunel. Odpowiedz Link Zgłoś
antek138 Re: coś chyba nie bardzo 04.03.06, 10:20 Jak może być mniej spalin? A co się z nimi będzie działo? Pomysł poroniony, koszty przewyższają znacznie zyski. Ja to bym chciał gładko przejechać przez Focha, a nie jak do tej pory jak po leśnej drodze. Centrum miasta, a przejazd jak w zapomnianym przez wszystkich misteczku. Nie potrafią naprawić ul. Focha za znacznie mniejsze pieniądze, a sadzą się na wydatki kilkuset milionowe. Paranoja. Zresztą centrum miasta jest wizytówką miejskich władz. Jakie Centrum taka władza. Pokazują w gazetach pomalowane pasy na ulicach i jest to wizytówka wielkiej działalności i pomyślności drogowej. Zresztą nawet wykonane prace remontowe nie są w stanie przetrwać kulku lat, np. Kr. Jadwigi. Świadczyć taki stan rzeczy może jedynie o tym, że osoby odpowiedzialne za stan naszych dróg bardziej zainteresowane są stanem finansów własnej kieszeni, niż jakością robót. Być może o budowie tego tunelu decydują te same czynniki, ponieważ sensu w tym nie ma żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: coś chyba nie bardzo uczyles sie fizyki. 04.03.06, 15:11 > Jak może być mniej spalin? A co się z nimi będzie działo? Samochody, ktore przejezdzaja swobodnie odcinek wydzielaja mniej spalin od stajacych na swiatlach lub w korku. Wracaj dziecko do na fizyke! >koszty przewyższają znacznie zyski. Wreszcie ktos zrobil analize. >sensu w tym nie ma żadnego. Nie wszystko musisz w tym wieku rozumiec:-) Odpowiedz Link Zgłoś
yaraz82 Tramwaj do Fordonu 02.03.06, 18:39 Czy to nie kampania Dombrowicza?Ten tunel za pewne nigdy nie powstanie ale mówi się o nim.Moze pan Dombrowicz powie o jakichś konkretach w sprawie tramwaju do Fordonu? Odpowiedz Link Zgłoś
radca ni za tym , ani po tym,,, ale musze wam powiedziec 02.03.06, 18:44 Ni za tym - ni po tym , ale musze powiedziedziec,ze to nie jest dobry pomysl. Przeciez to nie wypali.Jesli nawet ktos zacznie to rozgrzebywac,nastepnie sklejac i budowac... to co bedzie pozniej ? Pozniej okaze sie,ze powstana nastepne problemy... i co ? Czy to ma byc w mysl zasady,ze : " a po nas to juz chocby POTOP..." ? czyli, nie bedzie juz nas - nie nasz problem ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca kiedys dobry pomysl ukazywal tutaj na forum.... 02.03.06, 18:49 nasz kolega forumowy "atomski- tyciarek ".Musze przyznac,ze bylo to bardzo logiczne i dosc ciekawe.Chetnie poczytalbym co ma do powiedzenia i jaka wizje odnosnie tej akurat okolicy ? jesli jestes kolego atomski-tyciarku ? odezwij sie i ukaz jak Ty to widzisz ? Osobiscie uwazam,ze nie sa to tereny transportowe i nadajace sie na budowanie TUNELI i WIADUKTOW. To powinno byc bardziej nakierowane na SPACERY,DEPTAKI,TURYSTYKE,PODZIWIANIE I WYPOCZYWANIE NA STARYM MIESCIE - czyli typowe CENTRUM MIASTA. radca Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:00 > To powinno byc bardziej nakierowane na SPACERY,DEPTAKI,TURYSTYKE,PODZIWIANIE > I WYPOCZYWANIE NA STARYM MIESCIE - czyli typowe CENTRUM MIASTA. Wlasnie do tego potrzebny jest tunel - to chyba logiczne:-) Powstalby wspanialy deptak prowadzacy do opery i jednoczesnie zwiekszylby sie przeplyw aut w tym obecnie waskim gardle. Plac teatralny i most bez samochodow oraz potencjalna odbudowa teatru. P.S. Ogolnie na ten trudny projetk czekam od lat, ale jeszcze nikt nie mial odwagi go zrealizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:03 mac_bakos napisał: > Wlasnie do tego potrzebny jest tunel - to chyba logiczne:-) Logiczne, ale czy realne? :) Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:13 k_martin napisał: > mac_bakos napisał: > > > > Wlasnie do tego potrzebny jest tunel - to chyba logiczne:-) > > Logiczne, ale czy realne? :) - logiczne....ale jak to zrealizowac ? Otoz poprostu powinien byc w tej strefie zakaz ruchu wszelkich pojazdow. radca Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:20 > - logiczne....ale jak to zrealizowac ? najnormalniej w swiecie. nie wymyslamy dynamitu przeciez! > Otoz poprostu powinien byc w tej strefie zakaz ruchu wszelkich pojazdow. zupelnie bez sensu Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:32 mozilla.org napisał: > > - logiczne....ale jak to zrealizowac ? > > najnormalniej w swiecie. nie wymyslamy dynamitu przeciez! > > > Otoz poprostu powinien byc w tej strefie zakaz ruchu wszelkich pojazdow. > > zupelnie bez sensu - jest to mozliwe radca Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 19:45 Jeżeli w artykule podają że dziennie przejżdża Focha 2,5tys aut , parę lini autobusowych i 6 tramwajowych to nie wydaje mi się możliwe przerzucenie tego ruchu w tym kierunku na inne ulice.No bo gdzie?Kamienna?Kamienna już się zatyka - realizowane są plany jej poszerzenia.Wały?Wały w szczycie zatkane.Wszelkie rozwiązania powinny zmierzać do tego by w jak największym stopniu udrożnić i rozbudować istniejące ciągi komunikacyjne - w tym kontekście tunel pod Focha to świetne rozwiązanie.Do przeciwników stawiających argument , że bydgoski budżet nie jest z gumy - jak oceniacie inwestycje MWiK na blisko 800mln?Chociaż nie , nie odpowiadajcie - najlepszy przykład takiego działania to Kowary - inwestycja zaprzepaszczona bo radni PiS "ulitowali się" nad mieszkańcami - efektem ich działań (jeśli nie uda się ich odwrócić) będzie utrata dużego inwestora , ogromne zadłużenie miasta , inwestycja którą i tak gmina będzie musiała wykonać bo Unią ukarze ją ogromnymi karami i ceny za wodę które i tak wzrosną.Tak , tak.Macie rację - tak PO NIE rządzi w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 20:54 > Powstalby wspanialy deptak prowadzacy do opery i jednoczesnie zwiekszylby sie > przeplyw aut w tym obecnie waskim gardle. Te plany mówią, że ma szans na deptak, za to przepływ ma być mniejszy. No ale będzie drogo. > Plac teatralny i most bez samochodow Nie ma takich planów. > oraz potencjalna odbudowa teatru. Nie ma takich planów. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 20:57 Daj se spokój , co weirdo?Jak uczy nas doświadczenie nie wszystko należy zapisać żeby internauci mogli się podniecać.Z prostej przyczyny - koncepcje rozwoju to stosunkowo nowa jakość w zarządzaniu w Polsce.Mimo to i tak wydaje mi się że koncepcja zmian w centrum miasta ma sens - wbrew temu że nie do końca jest to wszystko zapisane... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 21:05 > Daj se spokój , co weirdo? Jadę na wakacje, przez tydzień pewnie nie będę miał sieci, to muszę szybko popisać. > Jak uczy nas doświadczenie nie wszystko należy zapisać żeby internauci > mogli się podniecać. Przepraszam, jeśli chodzi o podniecenie, to rzeczywiście. > Z prostej przyczyny - koncepcje rozwoju to stosunkowo nowa jakość > w zarządzaniu w Polsce. Raptem kilkanaście lat. Nie pamiętam, żeby w Bydgoszczy zrealizowano coś więcej, niż mówiła koncepcja, ale może znasz taki przypadek? ;) > Mimo to i tak wydaje mi się że koncepcja zmian w centrum miasta ma sens Chodzi ci o tunel pod jezdnią? Już warszawski tunel pod trawnikiem (sześć pasów, dłuższy) ma więcej sensu. Nowy Świat chociaż bez tramwajów i tunelu pod nim jest powszechnie uważany za pomyłkę, z którą coś trzeba zrobić. > wbrew temu że nie do końca jest to wszystko zapisane... Jedyna koncepcja, która nie jest zapisana, a może będzie zrealizowana, to zadaszenie Długiej. Już teraz jest wstyd kogoś zaprowadzić na tą ulicę, ale może być jeszcze gorzej. Co do zapisanie, to doświadczenie mówi tylko, że nie wszystko, co zapisujemy, to realizujemy, czy nawet staramy się realizować. W drugą stronę to nie działa... Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 21:05 > Te plany mówią, że ma szans na deptak, za to przepływ ma być mniejszy. No ale b > ędzie drogo. Nie zrozumialem co miales na mysli. > > Plac teatralny i most bez samochodow > > Nie ma takich planów. Nigdzie nie napisalem, ze sa. Poza tym trudno, zeby byly skoro sam tunel to niestety tylko rozwazana koncepcja. > > oraz potencjalna odbudowa teatru. > Nie ma takich planów. Jak powyzej. Poza tym sa wczesniejsze, luzne koncepceje MPU zabudowy tej czesci Focha i nigdzie nie ma planow mowiacych, ze budynku o bryle teatru nie bedzie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 21:09 > Nie zrozumialem co miales na mysli. Nie ma szans na deptak. > Nigdzie nie napisalem, ze sa. Poza tym trudno, zeby byly skoro sam tunel to > niestety tylko rozwazana koncepcja. Tunel to koncepcja obecna od kilkudziesięciu lat. Nawet bez tunelu można zlikwidować parking na moście. > Jak powyzej. Poza tym sa wczesniejsze, luzne koncepceje MPU zabudowy tej czesci > Focha i nigdzie nie ma planow mowiacych, ze budynku o bryle teatru nie bedzie Są za to plany budynków o bryle podobnej do CH Astoria (chociaż to chyba tylko koncepcje) i zapewnia, że nie będzie odbudowy teatru ani nic w tym stylu (spotkanie, które jakiś czas temu było w City w między innymi tej sprawie). Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: tunel - projekt z wizja 02.03.06, 21:42 > Nie ma szans na deptak. Nie nam tez jakis przeszkod w jego stworzeniu. > Tunel to koncepcja obecna od kilkudziesięciu lat. Nawet bez tunelu można zlikwidować parking na moście. Mozna, ale sam napisales, ze nie ma szans:-) Teraz koncepcja tunelu jest juz zapisana w planie:-) Jesli projekt tunelu wejdzie w zycie, parking bedzie mial duzo mniejsze znaczenie i bedzie mogl byc zlikwidowany. > Są za to plany budynków o bryle podobnej do CH Astoria (chociaż to chyba > tylko koncepcje) i zapewnia, że nie będzie odbudowy teatru ani nic w tym > stylu (spotkanie, które jakiś czas temu było w City w między innymi tej > sprawie). Bryly pokazaly raczej gabaryty niz same budynki. Jak mialyby wygladac nie jest nigdzie okreslone i nikt nie zaznaczyl, ze nie nawiazywalyby do teatru, jesli tylko znalazlby sie inwestor. Sam tunel stworzylby przestrzen miesjka o nowej jakosci i zwiekszyl wartosci terenow pod inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: tunel - projekt z wizja 03.03.06, 12:21 > > Nie ma szans na deptak. > Nie nam tez jakis przeszkod w jego stworzeniu. Przeszkodą jest ulica i tramwaj. Moim zdaniem trudno mówić o deptaku, jeśli mamy ulicę, światła i tym podobne. > zlikwidować parking na moście. > Mozna, ale sam napisales, ze nie ma szans:-) PRL sugeruje (swoimi wskaźnikami), że likwidacja skrzyżowania z Mostową byłaby zła, a jak już będzie ulica, to ten parking bez znaczenia... > Sam tunel stworzylby przestrzen miesjka o nowej jakosci i zwiekszyl wartosci > terenow pod inwestycje. W jaki sposób? Nie znam dobrej "public space" z ulicą. Chociażby Nowy Świat czy Krakowskie Przedmieście w Warszawie, które niby mogłoby być dobre, a właśnie ta ulica jest problemem (zamykanie ulicy na weekend spowodowało kilkukrotny wzrost liczby pieszych). Tunel - tak, pod ulicą - nie! Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: Tramwaj do Fordonu 02.03.06, 18:49 a kogo mamy popierac?? PIS...mohery??no powiedz jaraz...bo sie gubie Odpowiedz Link Zgłoś
jotzet_byd Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:18 To znakomity pomysł. Trzeba tylko zadbać by ruch nad tunelem ograniczał się do absolutnego minimum tzn. na górze powinny pozostać tylko tramwaje. Dotychczasowe autobusy przejeżdżające przez Focha też można zastąpić tramwajami. Najgorszy problem to dojazd do Astorii tu trzeba za wszelką cenę poszukać innego rozwiązania niż proponowany dojazd górą. Inaczej prawie wszystko na nic. Focha to musi być prawie deptak. Wtedy ta inwestycja miałaby wybitnie miastotwórczy charakter. Wyobrażacie to sobie? Ścisłe centrum przestałoby być podzielone, a hejnał z Klarysek byłoby wreszcie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:28 Autobusow nie trzeba niczym zastepowac - tez jezdzilyby w tunelu:-) Dojazd gora moglby pozostac tylko na czesci jagiellonskiej od wschodu dla Astorii, Hotelu Pod Orlem i Urzedu Wojewodzkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
studentcb Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:27 Jak można powiedzieć kilkaset milionów. To jakaś pomyłka. Czytałem, że realizacja projektu ma pochłonąć 75 mln zł. Tak przynajmniej podawał chyba express. Skoro S5 ze wszystkimi węzłami i estakadami, tunelami ma kosztować ok 230 mln. to jak taki odcineczek ma kosztować kilkaset milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:32 Coś nie chce mi sie uwierzyć w realizację tego tunelu... Zbyt piękne, aby było prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
antek138 Re: Focha schodzi pod ziemię 04.03.06, 10:34 Bo to będzie fatamorgana. Dziury na Focha już są podobne do tunelu, wystarczy się przejechać i mieć trochę wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzkungfu Hm... nie zwiekszy to znacznie przepustowosci 02.03.06, 19:41 tego odcinka. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Hm... nie zwiekszy to znacznie przepustowosci 02.03.06, 19:45 Zwiekszy bardzo znaczaco!!! - brak swiatel, przejscia dla pieszych, skrzyzowania tramwajowego z gdanska i dwa pasy w obie strony:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mistrzkungfu Re: Hm... nie zwiekszy to znacznie przepustowosci 02.03.06, 22:58 bedzie jeszcze wiecej swiatel, wiecej skrzyzowan i koniec koncow beda wieksze korki niz sa! Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:47 Wydaję mi się że to prace ziemne tak przedrożają sprawę - pamiętaj że tunel powstałby w ścisłym centrum między zabytkowymi budynkami w dodatku w bezpośredniej bliskości rzeki... Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 19:55 A zauważyliście, że Bydgoszcz nie chce tego budować ze środków Marszałka? U nas się nie kombinuje jak oskubac innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:11 A jak my już myślimy - oskubać innych.Przecież gro środków jakimi dysponuje marszałek wynika z tego że w Bydgoszczy i jej gminach podmiejskich mieszka 1/4 mieszkańców całego województwa - to my dajemy zdecydowaną większość dochodów naszego województwa.Nikogo byśmy nie oskubali - nasze pieniądze wróciłyby po prostu do nas... Odpowiedz Link Zgłoś
jotzet_byd Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:27 Przy okazji można by zamknąć dla ruchu Mostową odrestaurować most (co planowane jest bodajże na przyszły rok) i zlikwidować szpecący tę część miasta parking. Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:30 Tak mówi ogólna koncepcja - to byłoby piękne... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:43 > Tak mówi ogólna koncepcja - to byłoby piękne... Jaka ogólna koncepcja?! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:34 jotzet_byd napisał: > Przy okazji można by zamknąć dla ruchu Mostową odrestaurować most (co planowane > > jest bodajże na przyszły rok) i zlikwidować szpecący tę część miasta parking. - wlasnie radca Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:43 > co planowane jest bodajże na przyszły rok Planowane było na ten rok, ale zmieniliśmy plany. Teraz nie jest planowane. Może kiedyś znów zaplanujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:33 > Jak można powiedzieć kilkaset milionów. To jakaś pomyłka. W Bydgoszczy tak już jest, że wszystko musi być kilka razy droższe niż w innych miastach, za to powstawać kilka razy dużej, a jakikolwiek sens projektu ginie już przy ustalaniu założeń. > to jak taki odcineczek ma kosztować kilkaset milionów? U nas jeden wiadukt kosztować ma tyle, co 16km drogi ekspresowej i kilkanaście wiaduktów pod Toruniem (łącznie z nieszczęsnym odlesieniem), to czemu taki tunel nie ma być kilka razy droższy, jak podobny dłuższy i szerszy? Mówimy o Bydgoszczy! Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:52 Ta zimowa depresja - przesadzasz:-) Poligonowka idzie przez las i jest w polowie drogi do ekspresowej:-) Jesli chodzi o WZ to jest ogromna roznica w kosztach wykupu dzialek(wyburzenia domow itp). Trasa idac przez miasto wymaga ekranow,kanalizacji, chodnikow, sciezek rowerowych itp. Poza tym np. we wschodniej czesci bedzie zbudowana rownolegla nitka drogi. P.S. Mysle, ze przy budowie tunelu problemy techniczne przewyzsza finansowe, ale licze na udana realizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:58 > Ta zimowa depresja - przesadzasz:-) Wkurzył mnie pomysł tunelu, który ma łączyć wszystkie negatywne cechy wszystkich rozwiązań. > Poligonowka idzie przez las i jest w polowie drogi do ekspresowej:-) Co nie zmienia faktu, że kosztowała tyle, co jeden wiadukt w Bydgoszczy ma kosztować. > Jesli chodzi o WZ to jest ogromna roznica w kosztach wykupu dzialek Czy chociaż jedna działka będzie przy okazji tego wiaduktu wykupiona? Mam wątpliwości, chociaż mogę się mylić. > Trasa idac przez miasto wymaga ekranow,kanalizacji, chodnikow, Mówimy o wiadukcie. > sciezek rowerowych itp. Nie ma. Podobno są w planach. > Poza tym np. we wschodniej czesci bedzie zbudowana rownolegla nitka drogi. Nie mówię o całej trasie tylko o 200m z wiaduktem i jedną nitką. Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 21:04 O czym Wy dyskutujecie... Ta droga, to łatanie dziury. Jaką przepustowość będzie miała jeśli będzie po jednym pasie ruchu, na ile to wystarczy? Niech ekipa pomyśli o dokończeniu lub wybudowaniu południowej ramy miasta, bo skończona północna WZ nie wystarcza. Wojska Polskiego zaczyna się zatykać i trzeba część ruchu po południowej stronie poprowadzić od Błonia do Fordońskiej lub dalej. To stare plany, ale nikt o tym nie mówi, bo jedno trzeba skończyć (Kamienna). Po Kamiennej trzeba się zabrać za dalsze mosty (PKS) oraz za południową WuZetkę wraz z trasą od lotniska przez Rupienicę na wschód, połączyć Wojska Polskiego z Mostem Łęczyckim za Kapuściskami oraz zrobić odnogę na nieistniejący Węzeł Wschodni koło Wiślanej. To pilna sprawa, a nie tunel na Focha. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 21:11 Nawet jako jedna nitka mialaby wieksza przepustowosc, ale nie wiem kto Ci powiedzial ze to ma byc jedna nitka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 21:33 >>- W naszym projekcie założyliśmy, że pod ziemią znajdzie się po jednym pasie dla każdego kierunku<< Czytaj uważniej. I nie bierz pod uwagę obecnego ruchu, ale perspektywę jego zwiększenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:13 Wypowiadalem sie nie czytajac artykulu. Jeden pas jest bez sensu, ale nie wierze by wybrano wlasnie te koncepcje. Niestety dane na temat tunelu podawane przez rozne zrodla sa sprzeczne. Jako przyklad podaje cytat z oficjalnej strony miasta www.bydgoszcz.pl >Plan Rozwoju Lokalnego >Koszt i czas realizacji projektu (łącznie z przygotowaniem projektu) >Szacunkowy koszt - 75.000 tys. zł >Czas realizacji – lata 2008 - 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:36 > >Plan Rozwoju Lokalnego Dopiero teraz zwróciłem uwagę na "ciągu tramwajowo-autobusowego i ciągu pieszego w poziomie terenu". Czyli moja wcześniejsza radość brała się z braków w czytaniu ze zrozumieniem... :( Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:14 To weź też pod uwagę to że sygnalizacja świetlna będzie dopiero przy Królowej Jadwigi - cała nitka która przejdzie przez mosty i rozejdzie się na 3 pasy będzie miała ciągły ruch.Moim zdaniem należy szukać możliwości rozładowania ruchu wszędzie tam gdzie gdzie istnieje cień szansy na to że będzie to możliwe...Wszystko po kolei - tunel jest koncepcją na 2013 rok - do tego czasu powstanie parę innych inwestycji drogowych w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:27 > To weź też pod uwagę to że sygnalizacja świetlna będzie dopiero przy Królowej > Jadwigi Więc chodzi o zlikwidowanie świateł? To można zrobić taniej. Chociażby robiąc tunel pod samym skrzyżowaniem. > cała nitka która przejdzie przez mosty i rozejdzie się na 3 pasy Dokładniej dwa, do przynajmniej jeden pas zajmą samochody z drogi nad tunelem. > będzie miała ciągły ruch. Przez najbliższe 100 metrów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:00 Nie wiem skad masz dane i ile wedlug ciebie kosztuje sam wiadukt? Koszty poniesione w 2005 10mln (wiaduktu nie ma, wiec tej sumy nie liczymy:-) Koszt calej trasy trasy WZ 10mln + 42mln + 32mln = 84mln (2005-2007) Koszt poligonowki ok 70mln (17mln euro) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:17 Nie wiem skad masz dane i ile wedlug ciebie kosztuje sam wiadukt? Koszty poniesione w 2005 10mln (wiaduktu nie ma, wiec tej sumy nie liczymy:-) Koszt calej trasy trasy WZ 10mln + 42mln + 32mln = 84mln (2005-2007) Koszt poligonowki ok 68mln (17mln euro) Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:21 to bylo do a_weirdo ale zle mnie wpasowali Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 22:50 > Koszt calej trasy trasy WZ 10mln + 42mln + 32mln = 84mln (2005-2007) Niestety nie całej trasy, a tego, co brakuje nie licząc drugiej jezdni i trasy dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 23:07 Napisales tylko wiadukt, wiec ja napisalem calej trasy:-) Oczywiscie mialem na mysli brakuja czesc - jednopasmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 23:09 > Napisales tylko wiadukt, wiec ja napisalem calej trasy:-) > Oczywiscie mialem na mysli brakuja czesc - jednopasmowa. Dokładnie 2km... Możemy liczyć, że nasze dwa to ich 16, nasz jeden wiadukt to ich 10, a i tak u nich taniej... :P Oczywiście nie jest to takie proste, ale zdenerwowali mnie z tym tunelem pod ulicą. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 23:16 Masz racje to nie takie proste. Chyba wszycy mamy juz dosyc zimy... Mnie ucieszyli tunelem, zdenerwowali forma jego realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 23:20 > Mnie ucieszyli tunelem, zdenerwowali forma jego realizacji. Tunelem to mnie ucieszyli, jak poczytałem PRL, a to już było jakiś czas temu. Dzisiaj mnie tylko wkurzyli, że chcą popsuć taki fajny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
aladowi.juz.dziekujemy Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 20:29 Aładowicz musi odejść !!! Odpowiedz Link Zgłoś
binabik21 !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 21:41 Ulica pełna dziur, na poboczu rowy odprowadzające wodę z XIX w., brak chodników, błoto, syf i mogiła. A plan remontu Nakielskiej, jej przebudowy na nowoczesną arterie leży w urzędzie od 10 lat!!! Wstyd Panie Dąbrowicz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
binabik21 Re: !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 21:43 DOMROWICZ oczywiście!!! Przepraszam to z nerwów, że muszę tak zapuszczoną Nakielską co dzień jeździć! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 22:39 > Przepraszam to z nerwów, że muszę tak zapuszczoną Nakielską > co dzień jeździć! Może Nakielskiej nie zrobią, ale już prawie jest teren, żeby kolejną drogę na Błonie robić... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
binabik21 Re: !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 23:16 Oczywiście, tylko, że ta niby droga na Błonie ma łączyć się z szeroką i zmodernizowaną Nakielską, więc bez przebudowy Nakielskiej nici z drogi przez las. P.S. Znów trzeba będzie wykarczować kawał pięknego lasu, gdzie chadzam zwykle na relaksujące spacerki po dniach ciężkich w pracy!!! Serce krwawi! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 23:22 > Oczywiście, tylko, że ta niby droga na Błonie ma łączyć się z szeroką i > zmodernizowaną Nakielską, więc bez przebudowy Nakielskiej nici z drogi przez > las. To czemu tak panicznie walczymy o ten kawał lasu? > P.S. Znów trzeba będzie wykarczować kawał pięknego lasu, gdzie chadzam zwykle > na relaksujące spacerki po dniach ciężkich w pracy!!! Wcale mi się to nie podoba. Szczególnie, że na Błonie już teraz można dojechać omijając centrum i wcale tam dużego ruchu nie ma. > Serce krwawi! Mi bardziej :P Odpowiedz Link Zgłoś
binabik21 Re: !!! Zróbcie mi Nakielską najpierw !!!! 02.03.06, 23:30 a_weirdo na prezydenta miasta - startuj, ja na pewno zagłosuję!!! Z miedzynia na Błonie można dojechać: 1. obwodnicą - 10 min jazdy; 2. ulicą widok przez las do Szubińskiej tuż przed wiaduktem - 8 - 10 min.; 3. ulicą Nasypową i Czerwonego Krzyża - 10 - 15 min!!! Więc pytam się, po co następna droga na Błonie z Miedzynia??? Pieniądze wpakowane w błoto! Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Postawić na Foscha Media Markt nr.2 03.03.06, 08:05 Proponuję jeszcze jeden MM na Foscha . To usprawni ruch . Zrząd Miasta do Poradni zdrowia psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Postawić na Foscha Media Markt nr.2 03.03.06, 08:07 > na Foscha To jeszcze się naucz, o jakiej ulicy rozmawiamy. Ciekawe czy kiedyś tam byłeś... Co dzisiaj tak wcześnie zaczynasz? Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Re: Postawić na Foscha Media Markt nr.2 03.03.06, 08:11 Bo martwię się o zdrowie niektórych ludzi z U.M. w Bydgoszczy Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Postawić na Foscha Media Markt nr.2 03.03.06, 08:12 > Bo martwię się o zdrowie niektórych ludzi Już się o nich tak nie martw. Pomyśl czasem o sobie i swoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
antek138 Re: Postawić na Foscha Media Markt nr.2 04.03.06, 11:14 Jak zrealizują tunel to ul. Focha zmieni nazwę na ul. Fucha. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Postawić na Foscha Media Markt nr.2 04.03.06, 11:25 antek138 napisał: > Jak zrealizują tunel to ul. Focha zmieni nazwę na ul. Fucha - trafione celnie radca Odpowiedz Link Zgłoś
yotanka Obwodnica Miedzynia 03.03.06, 08:45 Za to ze Nakielska nie bedzie poszerzona do 2 pasow w kazda strone odpowiada Rada Osiedla Miedzyn-Prady - to Rada Osiedla forsuje pomysl budowy obwodnicy Miedzynia i przebudowania Nakielskiej w taki sposob aby byly tylko lewoskrety. Jako glowny argument przeciw budowy 4 pasmowej arterii podaja ze w przypadku takiego rozwiazania ludzie mieszkajacy przy ul. Nakielskiej nie beda mieli mozliwosci wjazdu na swoje posesje !!!!! Ciekawe kogo interesy reprezentuje owa rada ...... bo mieszkancow osiedla z cala pewnoscia nie. Na koniec dodam tylko ze rada teraz chyba juz nic nie robi (albo jest przechowalnia dla tych ktorzy zechca zostac radnymi) Odpowiedz Link Zgłoś
0janas0 Re: Focha schodzi pod ziemię 02.03.06, 21:42 To jest wizja: www.intermovies.prv.pl/investment.html "Po jednym pasie w kazdym kierunku" !!! ALE SIE USMIALEM!!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Niebanalna koncepcja! 02.03.06, 21:51 Niebanalna koncepcja. Na pewno warta rospatrzenia. Wydaje się, że organizacja tego obszaru powinna w sposób koncepcyjny zawrzeć wszystkie kluczowe obiekty: Opera, CH Astoria, parking podziemny, tunel oraz odbudowa gmachu teatru. Warto podjąć próbę zmierzającą do pozyskania funduszów na odbudowę budynku teatru, który mógłby pełnić funkcję kulturalną - niekoniecznie teatralną. Szkoda, że nie wykorzystano szansy jaką było wybudowanie Centrum Sztuki Współczesnej. Co by nie mówić historia Teatru Miejskiego w Bydgoszcy łączy w jakiś sposób dorobek dwóch europejskich narodów. Trzeba spróbować to wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 00:29 A ja mysle,ze(przepraszam) jest to pomysl bez wyobrazni.W mojej opinii nalezy wogole usunac z Jagiellonskiej i Focha ruch przelotowy a pozostawic tylko docelowy i zamienic te ulice w parkingi,pozostawiajac dwa pasma ruchu docelowego.Odciac przejazd na wysokosci Klarysek.Ruch przelotowy skierowac na Grudziacka-Poznanska i Sniadeckich-Markwarta.Ulice Gdanska zamienic na deptak z ruchem tramwajowym i ewentualnie parkingami.Od Jagiellonskiej do Mickiewicza nie powinno byc ruchu na Gdanskiej.Miasto "zatyka sie" i wyrzucanie pieniedzy na tunel nic nie da.W latach 60-tych byl pomysl na budowe tunelu od Slowackiego do Starego Rynku.Dzisiaj bylaby to bzdura malo wykorzystana.Dajcie spokoj z tym tunelem i wezcie sie za organizacje ruchu w naszym miescie.Niech zajma sie tym ludzie,ktorzy troche pomieszkali w wielkich miastach na swiecie,gdzie nie boja sie radykalnych pociagniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 00:56 Zalezy jaka kto ma wyobraznie. Kazdy kto "troche mieszkal w wielkich miastach na swiecie" wie, ze sa tam tunele, wlasnie po to zeby miasta sie "nie zatykaly". Tunel powinien przenosic CALY ruch kolowy. Tramwaje moge jezdzic jak dzisiaj na poczatkowym odcinku Gdanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna51 Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 02:12 Wszystko to piekne co piszesz, ale czy masz pojecia jak technicznie to zrobic? Ile tu bedzie problemow , wody gruntowe, stare linie wodociagowe, waska przestrzen, stare mury i pewnie pod ziemia jakis i wiele innych przeszkod.Moze bedzie trzeba zejsc glebiej. Koszty bede ogromne. Przydalaby sie tu opiniw kogos ,kto sie na tym zna. Jedno jest pewne, nalezy sie dobrze zastanowic, czy to ne bede wyrzucone pieniadze, bo korzysci beda malutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 02:57 Mysle, ze glowny problem to przejscie tunelu w okolicy Savoya. Korzysci moim zdaniem nie beda malutkie, ale ogromne. 1. Plynny przejazd na b. waznej dla miasta trasie - zamiast waskiego gardla. 2. Powstanie wielkomiejskiej przestrzeni na osi rynek - srodmiescie. Jedno jest pewne - na swiecie zbudowano mnostwo podobnych lub bardziej skomplikowanych obiektow. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:24 > 1. Plynny przejazd na b. waznej dla miasta trasie - zamiast waskiego gardla. To może inaczej. Czy gdyby tunel był tylko pod przejściem i skrzyżowaniem, to by coś zmieniło w tej sprawie (nie licząc kosztów)? > 2. Powstanie wielkomiejskiej przestrzeni na osi rynek - srodmiescie. Chyba nie rozumiem pojęcia "wielkomiejska przestrzeń". Wąska (?) ulica z tramwajem, to chyba nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
mac_bakos Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 15:59 a_weirdo Nie wiem czemu sie ze mna przekrzykujesz;-) Dobrze wiesz, ze chodzi mi o realizacje tunelu z 4 pasami bez tramwajow. > Chyba nie rozumiem pojęcia "wielkomiejska przestrzeń". Wąska (?) ulica z > tramwajem, to chyba nie to... Znowu wiesz co mam na mysli, a siejesz bezproduktywny defetyzm. Jedz na wakacje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zibuumgo Zarząd Miasta do Psychiatry!!! 03.03.06, 07:59 To nigdy nie dojdzie do skutku . Odwołać Dombrowicza i Lidke , to jedyne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro243 Gratuluję pomysłu! 03.03.06, 11:21 Wreszcie zaczęto mysleć na poziomie 21 wieku. Bydgoszcz potrzebuje takich inwestycji jak estakady, tunele, szybki tramwaj itp. Jeżeli chodzi o remont ulicy Focha, to gdyby przy okazji pomyslano o wybudowaniu przejścia na wysokości ul. Warmińskiego dla pieszych z sygnalizacją świetlną zsynchronizowaną z tą przy Klaryskach, to byłoby super! Wielu pieszych przechodzi w tym miejscu niezgodnie z przepisami. Skróciłoby to dojście z ul. Dworcowej do planowanej kładki przy operze. Przecież kilka lat temu istniało tam przejście dla pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Gratuluję pomysłu! 03.03.06, 12:31 > Wreszcie zaczęto mysleć na poziomie 21 wieku. Pomysł jest z połowy XX wieku, tylko zapomniano o "public space", o których właśnie w okolicach lat 50 poprzedniego stulecia zaczęto myśleć w innych miastach. > Bydgoszcz potrzebuje takich inwestycji jak estakady, tunele, > szybki tramwaj itp. Zdecydowanie potrzebuje poprawy komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:15 Z tunelem jest tradycyjny bydgoski problem... Najpierw był pomysł, żeby zrobić tunel, potem pomyśleliśmy o pieniądzach, o celu nie pomyślimy raczej, a jak już to dopiero po wybudowaniu. Wskaźniki produktu (za PRL) są następujące: - Długość wybudowanych dróg - Liczba wybudowanych skrzyżowań - Liczba wybudowanych obiektów inżynieryjnych - Liczba wybudowanych przystanków komunikacyjnych Tym można trochę tłumaczyć tunel pod drogą, długość wybudowanych dróg będzie dwa razy większa, skrzyżowań będzie więcej, obiektów też, no i o przystanki łatwiej. Może, jeśli takie są wskaźniki należy pomyśleć nad większą liczbą skrzyżowań niż jest to teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
mynda Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:39 moim zdaniem to pomysł zbyt asekuracyjny. ja bym postawił plan - róbmy metro! i podziemne tunele pod całym miastem! kurde, jak to ludziom odbija w roku wyborczym. ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 12:49 > kurde, jak to ludziom odbija w roku wyborczym. Plan jest trochę starszy niż rok wyborczy. Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Focha schodzi pod ziemię 03.03.06, 13:20 mynda napisał: > moim zdaniem to pomysł zbyt asekuracyjny. ja bym postawił plan - róbmy > metro! > i podziemne tunele pod całym miastem! Zagłosowałbym na osobę z takim programem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaza12 Paranoja rodem z księżyca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.03.06, 17:58 To co oni proponują to utopia wzięta z bajek.I za takie bzdety biorą kase!!!!!!!!!!.Kilka lat układajątory tramwajowe w ciągu ul Kujawskiej,tramwaj do Fordomnu ---klapa---a oni z motyką na słońce ,a Wy się podniecacie!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0janas0 Re: Paranoja rodem z księżyca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.03.06, 19:34 www.intermovies.prv.pl/investment.html Gdybym nie mial pojecia o problemach urbanistyki, budownictwa i geotechniki to taki pomysl bym wysmial, tak jak niektorzy na tym forum. Zwazywszy na to, ze wiele w zyciu widzialem budowli i inwestycji, pomysl z tunelem nie zaskakuje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
0janas0 Bzdury gadacie niektorzy... 03.03.06, 19:53 Czytam opinie niektorych i mam dylemat - nie wiem czy smiac sie czy plakac... Ja rozumiem, ze nie wszyscy mieli okazje byc na Zachodzie, ale skoro ktos sie na czyms nie zna to nie powinien zabierac glosu! Mam wrazenie, ze na tym forum sa sami specjalisci od budownictwa, geologii, geoinzynierii itp. (martwicie sie o szczegoly dotyczace technicznej strony tej inwestycje choc na ten temat nie wiele wiecie -> niektorzy). Dla tych ktorzy sa anty i watpia w powodzenie tej inwestycji przedstawiam pare linkow: nl.wikipedia.org/wiki/Coentunnel -> tunel w Holandii (1966r. -> zobaczcie jak jestesmy w tyle) www.autosnelwegen.nl/asw/galerie/as402.jpg www.autosnelwegen.nl/asw/galerie/as403.jpg www.autosnelwegen.nl/asw/frames.html?/asw/construct.htm Teraz widzicie, niektorzy, jak malo wiecie i dlaczego irytowaly mnie wasze wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Centrum z tunalami ? trasa szybkiego ruchu ? 03.03.06, 20:49 tunele to ja widzialem ... i to nie jeden, ale nigdzie nie widzialem tunelu w samym CENTRUM miasta.Tunele widzialem natomiast w miescie, ale to raczej juz po tzw. boku.. czy jak kto woli z boku.Chodzilo o ruch pojazdow, ale to sie przecinaly drogi i ruch byl taki,ze praktycznie auta pedzily w przelodzie - by dalej odbijac na autostraty lub inne drogi i kierunki.Nigdzie natomiast nie widzialem TUNELI- ktore byly w samym CENTRUM MIASTA. tam raczej widzialem DEPTAKI i kawiarenki, butiki,kwiaciarnie,sklepiki roznego rodzaju { male } oraz punkty uslugowe.Rowniez punkty dla obslugi turystow jak np.foto,upominki,ksero i mase tym podobnych lokali. CENTRUM z TUNELAMI ?..... nie, to raczej trudno sobie to nawet wyobrazic. Chyba,ze planowala jest TRASA SZYBKIEGO RUCHU ??? { w co bardzo watpie :} radca Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Centrum z tunalami ? trasa szybkiego ruchu ? 03.03.06, 21:14 W Berlinie tunel przy Alexander platz(samo centrum) W Paryżu tunele pod Place de Varsovie, de l'Alma, de la Concorde (wszystko w centrum). Nie widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
radomskimaciej Centrum z tunelem - jest ok 03.03.06, 21:24 Widac, ze radca za duzo sie z bydzi nie ruszal. Co najwyzej ze szkola Wenecja, Biskupin... do stolicy juz nie dojechali. Nad tunelami czest sa wlasnie deptaki. P.S. Jaka trasa szybkiego ruchu? Cos Ci sie chyba poplatalo. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Centrum z tunalami ? trasa szybkiego ruchu ? 03.03.06, 21:32 k_martin napisał: > W Berlinie tunel przy Alexander platz(samo centrum) > W Paryżu tunele pod Place de Varsovie, de l'Alma, de la Concorde (wszystko w > centrum). Nie widziałeś? - nie porownuj Berlina i Paryza :} ale niczego nie przesądzam, jak sa pieniądze to wiadomo... wiele mozna zrobic :} radca Odpowiedz Link Zgłoś
morus1000 Re: Focha schodzi pod ziemię 04.03.06, 11:35 ciekawy pomysł ale nie realny w naszych czasach i w naszej Bydgoszczy :-( Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Focha schodzi pod ziemię 15.04.06, 20:34 ten tunel to ciekawe rozwiazanie Ulica Focha powinna byc czescia starowki- deptakiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś