Dodaj do ulubionych

Radziejowski Bazar

19.04.07, 09:03
To co się dzieje w dniu targu, to jakieś nieporozumienie. Na Brzeskiej panuje
haos, a prowincja radziejowska stawia auta jakby zostawiali je u siebie na
podwórku. Chodzą jak ćmy byle do przodu nieważne że jeżdża samochody. TAM
JEST NIEBEZPIECZNIE> Może policja coś z tym zrobi.
Obserwuj wątek
    • bzyku654321 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 09:14
      WSZYSCY SĄ OSZOŁOMIENI TYM WIELKIM WYDARZENIEM WIĘC CHODZĄ ZDEKA NIEPRZYTOMNI.
      NO TRZA TO ZROZUMIEĆ. W KOŃCU WYDARZENIE W ŻYCIU MIASTA I GMINY.
      • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 09:34
        bzyku654321 napisała:

> WSZYSCY SĄ OSZOŁOMIENI TYM WIELKIM WYDARZENIEM

To prawie jak jarmark w Krzywosądzu, wielkie cotygodniowe święto od czasów
        średniowiecza, ale jest widoczny postęp i korzyści dla naszej społeczności, a
        co do łażenia, to też racja, wczoraj zósemkowałem sobie koło u roweru, przez
        gwałtowne hamowanie. Może tą okolicę, we środę powinno się wyposażyć w
        tymczasową sygnalizację świetlną, by nie doszło do większego nieszczęścia,
        wyskakujące zapędzone z za aut osoby stwarzają potencjalne zagrożenie, a i ten
        zapach dymu z hamulców tez nie jest przyjemny, a może targowisko przenieść
        gdzieś za miasto? A może ciągle narzekać tylko się nauczyliśmy???
    • wujek_dobra_rada8 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 09:58
      Bazarek w środę to taka nowa świecka tradycja, która narodziła się już jakiś
      czas temu i należałoby się do niej przyzwyczaić.
      To jedyna rozrywka niektórych mieszkańców Radziejowa i okolic.
      Przynajmniej w środy Radziejów tętni życiem, a że trochę ci ludzie zamroczeni...
      przytłoczeni ilością towaru entej-jakości, to co się dziwić.
      • herkus-monte Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 10:23
        Powiem szczeze ze ten bazar troche mnie meczy ale raczej psychicznie niz
        fizycznie
        • wujek_dobra_rada8 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 11:54
          herkus-monte napisał:

> Powiem szczeze ze ten bazar troche mnie meczy ale raczej psychicznie niz
          > fizycznie

A jak widzę te spotkania towarzyskie w alejkach między stoiskami, to aż serce
          rośnie!Ludzie jednak chcą ze sobą rozmawiać!Spotykać się!
          Chyba,że męczą Cię te rozmowy....
          Tego dnia zaszyj się w domowych pieleszach, weź browarka, włącz ulubioną
          muzyczkę i szczerze wypocznij.
          Za tydzień na bazarku kolejny odcinek serialu.
          • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 13:45
            wujek_dobra_rada8 napisał:

>
            > Za tydzień na bazarku kolejny odcinek serialu.

Co, "Swiat wg Kiepskich" ???
            • bzyku654321 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 14:12
              DZIĘKI TEMU ŻE JEST TEN TARG COŚ SIĘ W RADZIEJOWIE DZIEJE A GDYBY GO NIE BYŁO
              TO BY BYŁA TOTAL LIPA I MARAZM. A TAK TO SE JEDEN Z DRUGIM MYSL WYMIENIĄ,
              ZAPALĄ, PORADZĄ I JADĄ Z POWROTEM. TO JEST KULTOWE MIEJSCE SPOTKAŃ MIASTA Z
              WSIĄ, WSI Z MIASTEM, MIESZKAŃCÓW Z MIESZKAŃCAMI. MIEJSCE TAK SŁYNNE SIĘ STAJE
              PRAWIE JAK JARMARK W SKULSKU CZY PRZEWOZIE. OBY TAK DALEJ!
              • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 19.04.07, 14:44
                bzyku654321 napisała:

> DZIĘKI TEMU ŻE JEST TEN TARG COŚ SIĘ W RADZIEJOWIE DZIEJE A GDYBY GO NIE BYŁO
                > TO BY BYŁA TOTAL LIPA I MARAZM. A TAK TO SE JEDEN Z DRUGIM MYSL WYMIENIĄ,
                > ZAPALĄ, PORADZĄ I JADĄ Z POWROTEM. TO JEST KULTOWE MIEJSCE SPOTKAŃ MIASTA Z
                > WSIĄ, WSI Z MIASTEM, MIESZKAŃCÓW Z MIESZKAŃCAMI. MIEJSCE TAK SŁYNNE SIĘ STAJE
                > PRAWIE JAK JARMARK W SKULSKU CZY PRZEWOZIE. OBY TAK DALEJ!

Analizując kilka wypowiedzi na tym forum, sam nasuwa sie wniosek i rodzą się
                kolejne pytania, czy jest sens rezygnować z średniowiecznej tradycji na rzecz
                jakiegoś novum. To ciągłe coś za coś, nie wiem czy to dobra jest pora i czas na
                eksperymenty, zakładając że mieszkańcy powiatu mają określoną ilość wolnych
                środków na rozrywkę, ważna też jest hierarchia ważności, a wiek tu ma wiele do
                rzeczy, młodsze pokolenie jest bardziej kumate, a widzi dalej i wie co dobre,
                tylko skąd brać na to wszystko jak babcie mają takie małe rentki??? Co niezbyt
                jasno???
                • bzyku654321 Re: Radziejowski Bazar 20.04.07, 08:21
                  REZYGNOWANIE Z TAK PIĘKNEJ TRADYCJI SENSU NIE MA W OGÓLE BO I PO CO.
                  ZAINTEERSOWANI GŁOSUJĄ NOGAMI TŁUMNIE MASZERUJĄC CO ŚRODA NA PLAC TARGOWY A ILE
                  NOWYCH POMYSŁÓW TAM SIĘ ZRADZA!!! CO TYDZIEŃ
                  • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 20.04.07, 11:55
                    bzyku654321 napisała:

> REZYGNOWANIE Z TAK PIĘKNEJ TRADYCJI SENSU NIE MA W OGÓLE BO I PO CO.
                    > ZAINTEERSOWANI GŁOSUJĄ NOGAMI TŁUMNIE MASZERUJĄC CO ŚRODA NA PLAC TARGOWY A ILE
                    >
                    > NOWYCH POMYSŁÓW TAM SIĘ ZRADZA!!! CO TYDZIEŃ

Niech będzie skora tak długo istnieje, a co do teatru, czy kina mają ludzie
                    chodzić jak nima ?
                    (komu grać)
                    w pływaniu nogi też pracują ;)))
                    • bzyku654321 Re: Radziejowski Bazar 20.04.07, 15:00
                      OTÓŻ TO!!!
                      • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 20.04.07, 15:30
                        bzyku654321 napisała:

> OTÓŻ TO!!!

-"JARMARK EUROPA"-
                        - i nie wiele brakowało, abym tam siekierę z niespodzianką kupił...
    • jerryone1 Re: Radziejowski Bazar 22.04.07, 12:05
      Nasz Targ urośnie kiedyś do rangi STADIONU 10-cio lecia, bo niedługo go zamkną i
      przeniosą chinoli do Nas:). A swoją drogą to całkiem niedawno przecież zdarzył
      się wypadek, kiedy to jakiś baran rozpędzonym autem potrącił kobietę z dzieckiem
      na pasach. Co do aut parkujących gdzie popadnie, to nieraz już się zdarzało, że
      chłopków roztropków trzeba było uświadamiać, bo mi wjazd do domu zastawiali, a
      trawniki traktują jak parkingi...mandaty, mandaty i jeszcze raz mandaty to może
      by się nauczyli.
      • bzyku654321 Re: Radziejowski Bazar 24.04.07, 08:16
        TO NICZEGO NIE ZMIENI-TARG PODNIECA PONIEKTÓRYCH JAK DAJMY NA TO PIESKA PODCZAS
        RUI. TO JEST TAKA NIESPOTYKANA ATMOSFERA, TAKIE COŚ W POWIETRZU, ŻE CZŁEK NIE
        ZWAŻA NA NIC!
        • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 14:34
          bzyku654321 napisała:

> TO NICZEGO NIE ZMIENI-TARG PODNIECA PONIEKTÓRYCH

Miałem w nocy piękny sen, śniło mi się że takie smaczne kolorowe rybki jadłem. Z
          czystej ciekawości wybrałem się na to miejsce kultu i nie powiem zdziwiła mnie
          ta olbrzymia ilość tandety, to są już wielkie przedsiębiorstwa, nasze sklepiczki
          to cieniutkie przy tym, co można zobaczyć, wielki jarmark, ale dobrze, za to
          kraj nam sie rozwija i olbrzymie wpływy do naszej narodowej kasy, myślę? Ale co
          tam? byłem, zobaczyłem, jestem bardzo kontent, węgorzyka tanio wędzonego nabyłem
          lizać paluszki, pycha. Czasem dobrze się jest naocznie przekonać, nawet na samym
          początku taka cycata, skąpo ubrana dziewoja tanio sprzedawała pościel, towar
          szedł jak swierze bułeczki, faceci w kolejce stali, nawet w trzech... ;)))
          • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 14:45
            UPS
            na słowie ,"pycha" miałem zakończyć, niejednemu się przeze mnie sięgnie w domu
            za te nieplanowane zakupy pościeli. Przepraszam :(((
          • szarotka72 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 15:21
            sauber1 napisał:

>Czasem jest się dobrze naocznie przekonać.

Dokładnie,gdyby mnie tam nie było,to pewnie nie uwierzyłabym w to co piszesz.
            Dziewczyna sprzedawała pewnie taką pościel,która barwi skórę na różne kolory?
            Faceci kupowali pościel? widziałam ktoś drugi raz się ustawił
            w kolejce,to Ty byłeś.
            I te tanie węgorze po 70 zł za kg - to też się zgadza.
            Kraj się rozwija? dokładnie tandeta,będziemy chodzili wszyscy jednakowo
            ubrani jak Chińczycy.
            Kupiłam 1000 woreczków foliowych za 10 zł .
            Chociaż przez jeden dzień w tygodniu to miasto żyje,a ile śmieci zostawią?
            ale co tam ,najważniejsze są wpływy do kasy miejskiej.

• fidel13 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 20:52
              Apropos dni targowych.
              Dzisiaj jakiś mędrzec podjął decyzję aby o godz. ok 10 obcinać gałęzie z
              podnośnika, który zajmował jeden pas jezdni na głównym skrzyżowaniu w
              Radziejowie - Brzeskiej z Objezdną( przy klasztorze ) w ,, dzień targowy".
              Oczywiście nie można było tego robić innego dnia tylko wtedy kiedy jest tam
              największy ruch, a z boku obserwował tą niezwykle niebezpieczną operację jakiś
              urzędnik (myślę że z zarządu dróg) i nie widział jakie stwarza zagrożenie i w
              jakim stopniu utrudnia ludziom życie. Panowie takie rzeczy robi się w godzinach
              wieczornych a napewno nie w dniu kiedy jest największe nasilenie ruchu.
              Gratuluję decyzji!!!
              • wujek_dobra_rada8 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 21:21
                O jasny gwint!!!!
                Tyle rzeczy istotnych dla naszego życia działo się dzisiaj w Radziejowie, a ja
                beztrosko wyjechałem z miasta!
                Ooooo......
                Nigdy więcej!
                I jakaś kobieta pościel sprzedawała!I jeszcze do tego miała czym oddychać!
                A chociaż młoda była?
                Ten ruch ten zgiełk!!!! Jak ja to lubię!!
                Sorki, ale czapkę w domu zostawiłem, włosów mało, a słońce tak dziś prażyło...

• sauber1 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 21:26
                fidel13 napisał:

> Apropos dni targowych.
                > Dzisiaj jakiś

I tu masz rację, można to było doskonale zrobić w innym dniu, a nie przy takim
                natężeniu ruchu. Sam blisko stałem, nie wielki kawałek spadającego konara rozdał
                mi plandekę w Żuku, a urzędnik stał po drugiej stronie i widział to, nawet
                machnął mi, ja do niego też gest palcem wymowny, nic w sumie się nie stało, ale
                czy to był człowiek związany z drogami nie wydaje mi się, a łatwo sobie
                wyobrazić że w miastach taki ruch jest codziennie i wszystko jest OK. ;)))

• szarotka72 Re: Radziejowski Bazar 25.04.07, 21:49
                  Fidel ma rację,tak było i jeszcze dziurę w chodniku w Dziurajewie wykopali.
                  A jakie korki przy skrzyżowaniach!Potrzebne są światła przy rynku,ale czy
                  władze oprócz zysku z tego widzą coś jeszcze?
                  Koło Biedronki była pełna kultura.
                  • zorro90 Re: Radziejowski Bazar 29.04.07, 20:38
                    Słyszałem kilka dni temu, że do Radziejowa mają przenieść Jarmark Europa/
                    • sauber1 Re: Radziejowski Bazar 29.04.07, 21:43
                      zorro90 napisał:

> Słyszałem kilka dni temu, że do Radziejowa mają przenieść Jarmark Europa/

Tam w wawie ludzie już z tego powodu płaczą, a o łatwy chlebek coraz trudniej,
                      żeby i na naszym nie ukrócono swobody...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka