21.11.23, 11:15
Na F28 zadałem pytanie o ochronę BOR/SOR osób, którym ta ochrona się należy z urzędu.
forum.gazeta.pl/forum/w,28,176958364,176958364,W_jaki_sposob_zapewnic_ochrone_BOR_SOR_.html
Naprawdę zastanawiam się w jaki sposób BOR/SOR zapewni ochronę osobie, której marzeniem (spełnionym) jest latanie z prędkością 2450 km/h. A którą można zestrzelić artykułem kupionym na bazarze.
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Ochrona 23.11.23, 11:19
      Nie trzeba rozumieć regulaminu by widzieć, że nie dopuszcza takich pytań.
      • negativum Re: Ochrona 23.11.23, 15:43
        oby.watel napisał:

> Nie trzeba rozumieć regulaminu by widzieć, że nie dopuszcza takich pytań.

To już o II pani w Polsce nie można rozmawiać?
    • negativum Re: Ochrona 23.11.23, 15:41

> negativum napisał:
      >
      > > Na F28 zadałem pytanie...
      >
      > a przypomnij mi dlaczego zmieniłeś nick?

Bo mnie snajper zabanował.
    • oby.watel Re: Ochrona 23.11.23, 20:56

> negativum napisał:
      >
      > > Bo mnie snajper zabanował.
      > >
      >
      > Z tego co wiem to moderator nie może nikogo banować, to domena administracji.
      > Z tego wniosek idzie jasny:
      >
      > skoro zostałeś zbanowany przez administrację forum i na poprzednim nicku nie mo
      > żesz pisać postów to dlaczego się dziwisz, że usuwają ci wątki i posty na nicku
      > którym chcesz omijać nałożonego bana?
      >
      > Na twoim miejscu bym się cieszył, że ci nie dali bana na IP
      > Właściwie powinieneś go dostać m.in. za wpuszczenie na swoje forum ruskich tro
      > lli

Na forum Kraj też się pojawił. Na razie post wisi. Oczywiście usunięcie go rozwiąże problem. Każde dziecko to przyzna.
    • negativum To idzie trochę inaczej 25.11.23, 16:25

> negativum napisał:
      >
      > > Bo mnie snajper zabanował.
      > >
      >
      > Z tego co wiem to moderator nie może nikogo banować, to domena administracji.
      > Z tego wniosek idzie jasny:
      >
      > skoro zostałeś zbanowany przez administrację forum i na poprzednim nicku nie mo
      > żesz pisać postów to dlaczego się dziwisz, że usuwają ci wątki i posty na nicku
      > którym chcesz omijać nałożonego bana?

Snajper usuwa posty i zgłasza po iluś tam. Nikt z administracji nie biega tam za userem.

> Na twoim miejscu bym się cieszył, że ci nie dali bana na IP
      > Właściwie powinieneś go dostać m.in. za wpuszczenie na swoje forum ruskich tro
      > lli

Pewnie próbowali, ale mam zmienne IP, a nie KGB
      • wariant_b Re: To idzie trochę inaczej 25.11.23, 23:31
        negativum napisał:

>> skoro zostałeś zbanowany przez administrację forum i na poprzednim nicku nie możesz
        >> pisać postów to dlaczego się dziwisz, że usuwają ci wątki i posty na nicku którym chcesz
        >> omijać nałożonego bana?
        > Snajper usuwa posty i zgłasza po iluś tam. Nikt z administracji nie biega tam za userem.

Jeśli pamięć mnie nie myli, na poprzednim koncie miałeś jedynie nie usuniętego bana
        na forach wrażliwych i nie mogłeś pisać na Nauce. Sprawdź, czy masz go jeszcze.

Nawet jeśli nikt z administracji nie biega za userem, to inni biegają za administracją
        klikając "Zgłosia" lub wysyłając maile z wnioskiem o zabanowanie użytkownika.
        Zresztą dyżurni administratorzy też mogą zaglądać na dowolne forum.

>> Na twoim miejscu bym się cieszył, że ci nie dali bana na IP

Nowy ban nie jest na pojedynczym adresie IP. Administracja ma jakiś bardziej zaawansowany
        sposób wiązania kont wielonickowców. Ostatnio spotkałem się z przypadkiem, że nowe
        konta są zablokowane na dzień dobry niezależnie od IP i urządzenia. Masz na to sposób?
        • negativum Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 00:13
          wariant_b napisał:

> negativum napisał:
          >
          > >> skoro zostałeś zbanowany przez administrację forum i na poprzednim n
          > icku nie możesz
          > >> pisać postów to dlaczego się dziwisz, że usuwają ci wątki i posty na
          > nicku którym chcesz
          > >> omijać nałożonego bana?
          > > Snajper usuwa posty i zgłasza po iluś tam. Nikt z administracji nie biega
          > tam za userem.
          >
          > Jeśli pamięć mnie nie myli, na poprzednim koncie miałeś jedynie nie usuniętego
          > bana
          > na forach wrażliwych i nie mogłeś pisać na Nauce. Sprawdź, czy masz go jeszcze.

Nie wchodzi się dwa razy do tej samej wody :)

> Nawet jeśli nikt z administracji nie biega za userem, to inni biegają za admini
          > stracją
          > klikając "Zgłosia" lub wysyłając maile z wnioskiem o zabanowanie użytkownika.
          > Zresztą dyżurni administratorzy też mogą zaglądać na dowolne forum.

I co, kasują za przestrzeganie netykiety?

> >> Na twoim miejscu bym się cieszył, że ci nie dali bana na IP
          >
          > Nowy ban nie jest na pojedynczym adresie IP. Administracja ma jakiś bardziej za
          > awansowany
          > sposób wiązania kont wielonickowców. Ostatnio spotkałem się z przypadkiem, że n
          > owe
          > konta są zablokowane na dzień dobry niezależnie od IP i urządzenia. Masz na to
          > sposób?

Inna przeglądarka. Albo skasowanie ciasteczek.
          Teraz mam 77.xxx.xxx.86
          Jutro mogę mieć całkiem inny.
          • wariant_b Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 00:59
            negativum napisał:

> Nie wchodzi się dwa razy do tej samej wody :)

Nie musisz nigdzie wchodzić - nie trzeba żadnego postu wysyłać.
            Jeśli próbujesz założyć nowy wątek, od razu masz komunikat.

> I co, kasują za przestrzeganie netykiety?

Nie wiadomo za co, bo nie muszą i nawet nie mają gdzie podać powodu ingerencji.
            Owszem, jeśli ktoś się uprze może wysyłać maile do autorów lub wstawiać posty
            z wyjaśnieniem po ocenzurowanym poście - ale to kawał dodatkowej roboty, więc
            nikt tego nie robi, a już zwłaszcza oprogramowanie forum, które to powinno zrobić.
            No, kiedyś snajper wstawił post z wyjaśnieniem, że regulamin narusza sygnaturka.

> Inna przeglądarka. Albo skasowanie ciasteczek.

Sprawdzone nie działa, choć może jakieś zaczepienie było wcześniej - na przykład
            zgoda na RODO lub coś równie niewinnego.

> Teraz mam 77.xxx.xxx.86
            > Jutro mogę mieć całkiem inny.

Nie możesz, chyba że dzierżawisz większą ilość adresów. Jak nie - dostajesz adres z puli ISP
            albo adres serwera proxy, stacji końcowej VPN lub TOR-a. Ale te adresy też są publicznie znane
            i kiedyś blokowano mi posty z proxy (a szkoda, bo działało szybciej niż bramka między operatorami).
            • negativum Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 01:59
              wariant_b napisał:

>
              > Nie możesz, chyba że dzierżawisz większą ilość adresów. Jak nie - dostajesz adr
              > es z puli ISP
              > albo adres serwera proxy, stacji końcowej VPN lub TOR-a. Ale te adresy też są p
              > ublicznie znane
              > i kiedyś blokowano mi posty z proxy (a szkoda, bo działało szybciej niż bramka
              > między operatorami).

Nie mogą zablokować, dajmy na to poł miliona użytkowników. Dziś ja mam twój IP, jutro ty mój.

System się im sypie. w jednej przeglądarce, którą bardzo lubię nie mogę zajrzeć co się dzieje na Oślej. W innych już działa. Dawniej działało we wszystkich.
              • wariant_b Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 09:19
                negativum napisał:

> Nie mogą zablokować, dajmy na to poł miliona użytkowników.
                > Dziś ja mam twój IP, jutro ty mój.

Prehistoria z czasów połączeń wdzwanianych.
                Obecnie mamy stałe łącza i zwykle domowy router włączony na okrągło,
                więc o ile dostawca przydziela adres publiczny IP, a tak jest najczęściej,
                to ten adres nie może się zmieniać. Nawet jeśli wyłączamy router na noc
                to i tak zwykle dostawca ma dłuższe czasy leasingu adresów i dostaniemy
                ponownie to samo IP.

Na jednym adresie IPv4 może być kilkadziesiąt urządzeń, korzystających
                z losowych numerów portów, a tych jest 64K z czego używamy od kilku
                do kilkuset przy jednym połączeniu przez przeglądarkę. Nie da się przydzielić
                przez NAT tego samego adresu IP większej liczbie urządzeń - zabraknie portów.

> System się im sypie. w jednej przeglądarce, którą bardzo lubię nie mogę zajrzeć
                > co się dzieje na Oślej. W innych już działa. Dawniej działało we wszystkich.

Dla mnie ciekawostka - Oślej nie widzimy, jeśli mamy zadeklarowane zbyt wiele
                wątków na stronie. Przy domyślnych 50 zwykle widać do trzech stron Oślej.
                Podobnie, jeśli oglądamy Oślą bez logowania. Przy 100 widzę jedną stronę,
                przy 200 nie pokazuje się żadna, jakby Ośla była pusta. Jakiś błąd programu,
                bo na innych forach nie ma takiego efektu. O dziwo - według liczby wypowiedzi
                można wyświetlić więcej.
                • negativum Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 11:46
                  wariant_b napisał:

> negativum napisał:
                  >
                  > > Nie mogą zablokować, dajmy na to poł miliona użytkowników.
                  > > Dziś ja mam twój IP, jutro ty mój.
                  >
                  > Prehistoria z czasów połączeń wdzwanianych.
                  > Obecnie mamy stałe łącza i zwykle domowy router włączony na okrągło,
                  > więc o ile dostawca przydziela adres publiczny IP, a tak jest najczęściej,
                  > to ten adres nie może się zmieniać. Nawet jeśli wyłączamy router na noc
                  > to i tak zwykle dostawca ma dłuższe czasy leasingu adresów i dostaniemy
                  > ponownie to samo IP.

Nie żadna historia. Dzwonisz do admina o 3 w nocy i masz nowe IP.
                  • wariant_b Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 17:49
                    negativum napisał:

> Nie żadna historia. Dzwonisz do admina o 3 w nocy i masz nowe IP.

A cóż to za dostawca internetu, że podaje kontakty bezpośrednio do pracowników technicznych
                    a nie do Infolinii czy Biura Obsługi Klienta? I dlaczego jeszcze nie oprogramowali, by klient mógł
                    sam sobie, zalogowawszy się zdalnie, zmieniać IP na takie, jakie mu pasuje?
                    • negativum Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 19:03
                      wariant_b napisał:

> negativum napisał:
                      >
                      > > Nie żadna historia. Dzwonisz do admina o 3 w nocy i masz nowe IP.
                      >
                      > A cóż to za dostawca internetu, że podaje kontakty bezpośrednio do pracowników
                      > technicznych
                      > a nie do Infolinii czy Biura Obsługi Klienta? I dlaczego jeszcze nie oprogramow
                      > ali, by klient mógł
                      > sam sobie, zalogowawszy się zdalnie, zmieniać IP na takie, jakie mu pasuje?

Żyjesz w kraju związku radosnego a nie wiesz jak się to robi?
                      Przysługa koleżeńska.
                      Zapytam się kumpeli jaką mam dostępną przestrzeń dyskową.
                      Dawniej było to P, teraz pewnie Z. E przespałem.
                      • wariant_b Re: To idzie trochę inaczej 26.11.23, 21:43
                        negativum napisał:

> Żyjesz w kraju związku radosnego a nie wiesz jak się to robi?
                        > Przysługa koleżeńska.

Zależy na jakim sprzęcie - nie wiem, co ma u siebie twoja kumpela.
                        Myślę, żebym sobie poradził. Cudów w sieci nie ma.

Ale wiem, dlaczego się tak nie robi.
                        Wszystkie adresy IP należą do czyjejś puli i mają właściciela.
                        W związku z tym każdy adres jaki możesz otrzymać i tak wskaże dostawcę internetu.
                        A dostawca i tak musi prowadzić logi, więc wiadomo kto korzystał z danego adresu
                        w określonym czasie. Ustalenie, że to ty, to żaden problem dla służb.
                        A nietypowe zachowania w sieci zwracają na siebie uwagę. Na kumpelę także.

> Zapytam się kumpeli jaką mam dostępną przestrzeń dyskową.

A co ma przydzielona przestrzeń dyskowa do adresu IP. Zwłaszcza dynamicznego.
                        Miejsce na dysku przydziela się osobom (kontom), a nie adresom IP.

> Dawniej było to P, teraz pewnie Z. E przespałem.

Nie kojarzę dostawcy ISP o nazwie na literę Z. Będziesz musiał wyrażać się jaśniej.
                        • negativum Re: To idzie trochę inaczej 27.11.23, 15:55
                          wariant_b napisał:

> > Dawniej było to P, teraz pewnie Z. E przespałem.
                          >
                          > Nie kojarzę dostawcy ISP o nazwie na literę Z. Będziesz musiał wyrażać się jaśn
                          > iej.

Teraz każdy ma T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka