fanfaroni 24.06.07, 20:25 ciekawe czy ktoś sprawdza jak często wieśniaki z okolic jezior wywożą szambo a moze ... nie robia tego wcale Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikimaus11 Re: Martwe kąpieliska w Pieckach i Chmielnikach 25.06.07, 08:04 Może jakiś zrzut rzeczywiście się odbywa, chociaż ja sądzę, że bakterie te przesączają się z nieszczelnych szamb okolicznych działkowców. Ale przy okazji chciałbym poruszyć inną sprawę - stan czystości plaż. A konkretnie właśnie plaży w Prądocinie (przez niektórych mylnie nazywanym Pieckami). Ostatnio, tj. w tym roku, zuważyłęm tam niepokojąco wzrastający poziom brudu - śmieci i innych zanieczyszczeń. To, z kolei, nie jest sprawką "okolicznych wieśniaków", ale przyjezdnych plażowiczów z Bydgoszczy. To świadectwo naszego wychowania i uszanowania miejsc rekreacji i w ogóle przyrody. Jeszcze 5-10 lat temu takiego syfu nie było. Wielu nie sprząta po sobie, właściciele terenu wysrtawiają za mało koszy na śmieci. Za brak dbałości o tę leśną okolicę Policja powinna to miejsce po prostu zamknąć do czasu aż ktoś dojrzeje i zaprowadzi porządek. Jeśli ktoś mówi, że sprzątanie kosztuje (to kieruję do właścicieli terenu), to należy wprowadzić opłatę za pobyt na plaży - jeśli kultura plażowiczów jest niewystarczająca, to trzeba sięgnąć do ich portfeli. Tak jest za granicą i to się sprawdza. Można też karać śmiecących mandatami, ale to dla naszej Policji i służb leśnych pewnie za duży wysiłek (jak zwykle). Pozostaje mi tylko zaapelować do rodaków Bydgoszczan - sprzątajcie po sobie, bo właśnie sobie ten syf robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Tam nie ma domów "wieśniaków" 25.06.07, 10:15 Jest za to mnóstwo domków letniskowych statecznych i porządnych mieszczan. Takich samych, jak ci, którzy po każdej wizycie nad jeziorem pozostawiają po sobie góry śmieci. I takich jak ci, którzy w jeziorze myją swoje samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
karun Re: Tam nie ma domów "wieśniaków" 25.06.07, 10:31 a mi sie wydaje ze ktos zrobil komus na zlosc , bo przeciez odnowiony zostaly caly osrodek w chmialnikach , wydaje mi sie ze to jest zwyczajna zemsta za cos, a teraz my musimy cierpiec Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Tam nie ma domów "wieśniaków" 25.06.07, 14:02 Masz rację ze domki letniskowe na działkach z nieszcelnymi szambami mogą się przyczynić do zanieczyszcenia wód. Wpływ na to moze też brak toy-toyów na plaży (czy ktoś widział tam choic jeden taki przybytek?). Co do góry śmieci czy mycia samochodów to nie wpływa ona na zanieczyszczenia bakteriami coli (bo to bakterie typowe dla kanalizacji). Nadla jestem ciekaw czy ktokolwiek sprawdza jak częśto mieszkańcy czy działkowicze wywożą neiczystości z szamb i czy przypadkiem firmy asenizacyjne nie oprózniaja zawartości na łąki czy do jeziora Odpowiedz Link Zgłoś