Dodaj do ulubionych

ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumokokom

02.09.08, 15:16
orientujecie sie ile kosztują takie szczpeienia??pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mazajac Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 12:59
      to zalży w jakim wieku jest dziecko, do dwóch lat na pneumokoki
      chyba 3 razy się szczepi po 2 latach raz, i wtedy kosztuje to około
      280 zł, musisz zapytać w swojej przychodni
      • marynka07 Re:do mazajac 16.02.09, 19:58
        co to za forum?hehe dobre też mieszkam na wsi:)
    • nextlain Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 13:58
      1 dawka rotarixu to ok.340zł, nie szczepiłam na to synka, ponieważ lekarz
      powiedział, że jest to szczepionka z żywych wirusów i nie do końca jednak
      jeszcze sprawdzona klinicznie, bo nowa,poza tym, działa tylko na niektóre
      rodzaje, a wirusów rota jest cała masa.A w polsce dziecko z biegunką najwyżej
      dostanie kroplówkę na nawodnienie i tyle. Więc powiedział, że nie warto.
      Natomiast polecał bardzo na pneumokoki (prevenar, 280zł jedna dawka, na to
      szczepiłam, w styczniu będzie ostatnia dawka) i na meningokoki (nie wiem, jaka
      nazwa,ale cena ok.170zł), szczególnie, że przypadki meningokoków podobno się
      naprawdę w Bydgoszczy zdarzają i mogą mieć ciężki przebieg( na razie nie
      starczyło mi kasy, ale mam zamiar zaszczepić). I jeszcze jedno-lepiej szczepić
      dziecko od razu na miejscu u lekarza, wtedy szczepionki są dużo tańsze, a np.
      jeśli się bierze receptę i probuje kupic w aptece to na pneumokoki zaśpiewali mi
      340...oczywiście nie kupiłam tam, tylko u lekarza, gdzie mają ceny hurtowe.
      Pozdrawiam!
    • nextlain Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 14:03
      aha, to są ceny za 1 dawkę. Szczepionke na rotawirusy podaje sie najpóźniej do
      24 tygodnia życia dziecka (ale najlepiej do 16 tygodnia), natomiast zarówno
      pneumokoki jak i meningo, liczba dawek zależy od wieku dziecka. Jeśli dziecko
      jest 0-6miesiecy, to szczepi się 3 razy, później w wieku 2 lat dawka
      przypominająca, 7-12 m-cy 2 dawki plus w wieku 2 lat dawka przypominająca,
      dziecko powyżej roku to 1 dawka plus później przypominająca, natomiast dziecko 2
      letnie i starsze to tylko 1 dawka. A ceny to ceny 1 dawki, czyli np szczepiąc
      małe dziecko, trzeba liczyć 4 razy po 280zł (lub 170 na meningo). Pozdrawiam!
      • rala Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 04.09.08, 11:48
        dzięki za odpowiedź.troche to kosztowne, ale faktycznie zastanawiam sie nad pneumokokami..a jeśli mogę wiedziec to czy trzeba płacić za całe szczepienieod razu czy przy każdorazowej wizycie??
        • mazajac Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 04.09.08, 15:44
          po każdorazowej wizycie, przynajmniej ja tak płaciłam
    • katarzynastudzinska Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 16.02.09, 16:29
      niestety nie też chciałabym to wiedzieć. z tego co mi mówiła położna
      to ok 400 zł ale nie wiem czy dobrze zapamiętałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka