rala 02.09.08, 15:16 orientujecie sie ile kosztują takie szczpeienia??pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazajac Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 12:59 to zalży w jakim wieku jest dziecko, do dwóch lat na pneumokoki chyba 3 razy się szczepi po 2 latach raz, i wtedy kosztuje to około 280 zł, musisz zapytać w swojej przychodni Odpowiedz Link Zgłoś
marynka07 Re:do mazajac 16.02.09, 19:58 co to za forum?hehe dobre też mieszkam na wsi:) Odpowiedz Link Zgłoś
nextlain Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 13:58 1 dawka rotarixu to ok.340zł, nie szczepiłam na to synka, ponieważ lekarz powiedział, że jest to szczepionka z żywych wirusów i nie do końca jednak jeszcze sprawdzona klinicznie, bo nowa,poza tym, działa tylko na niektóre rodzaje, a wirusów rota jest cała masa.A w polsce dziecko z biegunką najwyżej dostanie kroplówkę na nawodnienie i tyle. Więc powiedział, że nie warto. Natomiast polecał bardzo na pneumokoki (prevenar, 280zł jedna dawka, na to szczepiłam, w styczniu będzie ostatnia dawka) i na meningokoki (nie wiem, jaka nazwa,ale cena ok.170zł), szczególnie, że przypadki meningokoków podobno się naprawdę w Bydgoszczy zdarzają i mogą mieć ciężki przebieg( na razie nie starczyło mi kasy, ale mam zamiar zaszczepić). I jeszcze jedno-lepiej szczepić dziecko od razu na miejscu u lekarza, wtedy szczepionki są dużo tańsze, a np. jeśli się bierze receptę i probuje kupic w aptece to na pneumokoki zaśpiewali mi 340...oczywiście nie kupiłam tam, tylko u lekarza, gdzie mają ceny hurtowe. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nextlain Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 03.09.08, 14:03 aha, to są ceny za 1 dawkę. Szczepionke na rotawirusy podaje sie najpóźniej do 24 tygodnia życia dziecka (ale najlepiej do 16 tygodnia), natomiast zarówno pneumokoki jak i meningo, liczba dawek zależy od wieku dziecka. Jeśli dziecko jest 0-6miesiecy, to szczepi się 3 razy, później w wieku 2 lat dawka przypominająca, 7-12 m-cy 2 dawki plus w wieku 2 lat dawka przypominająca, dziecko powyżej roku to 1 dawka plus później przypominająca, natomiast dziecko 2 letnie i starsze to tylko 1 dawka. A ceny to ceny 1 dawki, czyli np szczepiąc małe dziecko, trzeba liczyć 4 razy po 280zł (lub 170 na meningo). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rala Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 04.09.08, 11:48 dzięki za odpowiedź.troche to kosztowne, ale faktycznie zastanawiam sie nad pneumokokami..a jeśli mogę wiedziec to czy trzeba płacić za całe szczepienieod razu czy przy każdorazowej wizycie?? Odpowiedz Link Zgłoś
mazajac Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 04.09.08, 15:44 po każdorazowej wizycie, przynajmniej ja tak płaciłam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynastudzinska Re: ceny szczepienia przeciw rotawirus i pneumoko 16.02.09, 16:29 niestety nie też chciałabym to wiedzieć. z tego co mi mówiła położna to ok 400 zł ale nie wiem czy dobrze zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś