iga103 08.05.10, 11:13 Czy kupię takie cudo w Częstochowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
may.qa Re: Chleb na zakwasie 08.05.10, 15:28 W Almie jest żytni na wagę, a w GJ w pasażu było (lub jest) stoisko, gdzie można było nabyć taki chleb pszenno-żytni. Potwierdzam, że pyszny. A najlepiej zrobić taki chleb samemu. Wymaga to trochę zabiegów, ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga103 Re: Chleb na zakwasie IP: *.cpe.marton.net.pl 08.05.10, 19:53 Bardzo Ci dziękuję. Muszę spróbować. Tak wiem, że najlepiej jest robić samemu...Tylko póki co nie mogę się zabrać do tego:)Ale pewnie zmusi mnie sytuacja gdyż nie mogę znaleźć dobrego chleba w naszych częstochowskich sklepach. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Re: Chleb na zakwasie 09.05.10, 16:34 A jeśli kiedyś zabierzesz się za robienie zakwasu i takiego chleba, np. biorąc przepis z netu lub z różnych książek o pieczeniu, i nie za bardzo Ci wyjdzie - to zaopatrz się w książkę Małgorzaty Zielińskiej "Domowa piekarnia". To pierwsza pozycja na temat wypieku chleba, a mam chyba pięć czy sześć innych, w której podane są "magiczne sztuczki", dzięki których i zakwas się uda, i chleb będzie taki jak trzeba. W piekarniku muszą być stworzone odpowiednie warunki, inaczej wyjdzie Ci kamień, a nie chleb. Podobnie z robieniem zakwasu. Autorka zdradza tajniki piekarnicze, a raczej przekazuje wiedzę, jak dawniej wypiekano chleb. Poza tym książka wcale nie jest droga, zwłaszcza jeśli zobaczysz, jaki gabaryt wiadomości zawiera. www.gandalf.com.pl/b/domowa-piekarnia/ Odpowiedz Link Zgłoś