Dodaj do ulubionych

widziałem

IP: osz2:* / 10.62.16.* 07.02.03, 17:28
Pare dni temu widziałem jakieś Volvo zółto białe. To był autobus testowany
przez MZK bo miał naklejki naszego PKM-u. Wiecie cos??
Obserwuj wątek
    • kaner Re: widziałem 07.02.03, 17:39
      Ostatnimi czasy PKM testuje nowe autobusy ...
      Nawet takie baardzo dlugie :)
      • Gość: Radex SOLARIS IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 23:38
        Pamiętam,gdy jeszcze testowali Solarisy,to jeden z nich miał 2 osie z tyłu.ALe
        chyba testów nie przeszedł,bo go nie ma w PKMie:(
        A te volvo to skomentuję jak się nim przejadę.Ostatnio też zauważyłem,że PKS
        Oświęcim zakupił dużo nowych autobusów,wyperających rozklepane Ikarusy i
        Autosany.
    • Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 18:05
      Też widziałem.Fajny,ale moim zdaniem to nie jest nowy autobus,tylko używany.
      Jest na próbnych rejestarcjach,więc MZK chyba go już zakupiła.Zdecydowanie
      bardziej okazały jest Solaris,i do tego to polska konstrukcja!Ale to fajnie,że
      nie monopolizują busów w Tychcach tylko dają nam szanse pojeździć różnymi
      markami.Zresztą,pewno Solaris,jako nowy jest droższy.
      NAjlepszy jest KZKGOP-oni to chyba hurtowo nakupili tych Solarisów:)
      Zastanawia mnie tylko co bedzie z firmą Jelcz,bo najwyraźniej miasta stają się
      coraz bogatsze,rozpieszczają swoich mieszkańców i już mniej kupują Jelczów.Te
      tracą przez swoją archaiczność.Wzieliby raz większą pożyczkę,skonstruowali coś
      porządnego to by interes ruszył(a Polska zaczeła coś znaczyć w motoryzacyjnym
      światku,przynajmniej autobusowym,bo np.na Solarisa już pół Europy zapisy robi)
      Kończę ten przydługi post,choć jeszcze kłębi się trochę na ten temat myśli w
      mej głowie
    • x=man Re: widziałem 08.02.03, 13:15
      czy te volvo jedzi na jakiejs lini?
      • Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 15:22
        Ja je widziałem jako '273',ale przecież autobus nie ma lini dożywotnio.
        • kaner Re: widziałem 08.02.03, 15:48
          No nie ma dozywotnio szczegonie ze teraz na '14' jezdzi dlugi niskopodlogowy ktory zawsze jezdzil jako '1' lub '4' :)
          mam nadzieje ze uda mi sie trafic na nowy autobusik kiedys
          • Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 17:14
            Dokładnie.A Solarisy to chyba testowali na wszystkich możliwych liniach,więc
            pewno podobnie bedzie z Volviakiem.
            • kaner Re: widziałem 13.02.03, 10:53
              A ja we wtorek widzialem to Volvo na '14' :) ale mi zwial :(
              jechalem '888' i chcialem sie przesiasc
              • radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 13:07
                Ja miałem dokładnie ten sam problem w poniedziałek wieczorem.Jechałem '400' i
                chciałem się przesiąść,ale też mi zwiał jako '14'. Szybki ten busik
                • kaner Re: widziałem 13.02.03, 17:41
                  No taaa moze i uzyway ale na pewno jary :)
                  A tak poza tym to wole jezdzic Tyskimi autobyusami niz tymi z KZK kurde te rozklekotane gruchoty doprowadzaja mnie do furii, jak w srodku jest zimniej niz na zewnatrz.
                  Na szczescie teraz jezdze nimi rzadko, ale kiedys w zime to byla normalnie arktyka...
                  Fak t zdarzaja sie i u nas gruchoty ale nie az takie gdzie przez dziury przy drzwiach mozna sobie wyjsc ...
                  • radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 18:08
                    Dużo mają gruchotów,ale trzeba im też przyznać,że zakupują dużo Solarisów.Mają
                    nawet te droższe wersje z klimą i ciekawie podświetlanymi tablicami(reszty
                    bajerów bogatszej wersji nie znam).
                    • kaner Re: widziałem 13.02.03, 18:15
                      No tak jak dostaja pieniadze bezposrednio z U Woj i od miast ktore obsluguja to sie nie dziwie...
                      • Gość: Basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 19.02.03, 22:22
                        Co do KZK GOP to ja sie ciesze że w nim nie jesteśmy. Przekonał mnie kiedyś
                        widok Autobusu właśnie KZK GOP 888 na którym widniał napis "Dar miasta
                        Czeladźi", moim zdaniem jeśli to jest dar to powinien jexdzić po mieście tegoż
                        właśnie miasta a nie na lini Tychy Katowice. Co robi ten autobus w Tychach??
                        przecież to jest ze 35-40 km!!(ja nie mam nic przeciwko niech se jeździ nawet w
                        Poznaniu ale co by powiedzieli mieszkancy Czeladźi??).
                        Więc na tej podstawie rozumuje że jezeli byśmy stali się częścią KZK to także i
                        nasze lepsze autobusy ,bo o trajtki jestem spokojny, mogli by wziąśc do gliwic
                        czy jeszcze dalej gdzieś do Tarnowskich Gór czy innych tamtejszych miast. więc
                        wole że jest tak jak jest.
                        • man_x Re: widziałem 28.02.03, 20:55
                          zuwazylem ze na bezplatnej trasie empik -geant w katowicach kursuje autobus pkm
                          tychy
                          no i nie wiem na jakiej zasadzie on sie tam znalazl
                          co ciekawe dwa razy widzialem jak jechal w tychach najprawdopodobniej do
                          zajezdni okolo godziny 22
                          czyzby codziennie odjezdzl do katowic na caly dzien by na wieczor wrocic do
                          zajezdni?
                          ciekawe, moze wiecie cos na ten temat?
                          • radexindamix Re: widziałem 28.02.03, 21:10
                            Katowicki GOP(a właściwie górnośląski) pozycza od PKM Tychy więcej
                            autobusów.Jeżdzą na różnych liniach.Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.Jest
                            przetarg,wygrywa ten który zaoferuje najlepsze warunki.I wygrały Tychy.Mamy w
                            zasobach nadmiar autobusów to je pożyczamy,przecież nie za darmo więc jest OK.
                            Tak samo jak u nas jeździ Meteor na lini E-1.
                            • man_x Re: widziałem 28.02.03, 21:48
                              radexindamix napisał:

> Katowicki GOP(a właściwie górnośląski) pozycza od PKM Tychy więcej
                              > autobusów.Jeżdzą na różnych liniach.Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.Jest
                              > przetarg,wygrywa ten który zaoferuje najlepsze warunki.I wygrały Tychy.Mamy w
                              > zasobach nadmiar autobusów to je pożyczamy,przecież nie za darmo więc jest
                              OK.
                              > Tak samo jak u nas jeździ Meteor na lini E-1.

nie rozumiem :-(
                              to ten meteor nie jest z tyskiej ekipy?
                              • kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:00
                                Firma Meteor to o ile dobrze kojarze jest z Jaworzna ale moge sie mylic
                                A poza tym to juz bylo kiedys kupe huku o Tyski PKM w KZK GOP
                                BYla trasa o ktora sie bilo kilku przewoznikow
                                a przetarg wygral PKM Tychy ...
                                Chcieli go wysiudac ze niby jakies problemy proceduralne
                                ale sie dalo
                                A poza tym tyski PKM jezdzi na kilku trasach zdaje sie gdzies w Bytomiu,
                                nawet kiedys wracaly bez szyb po meczach :)
                                • man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:13
                                  kaner napisał:

> Firma Meteor to o ile dobrze kojarze jest z Jaworzna ale moge sie mylic
                                  > A poza tym to juz bylo kiedys kupe huku o Tyski PKM w KZK GOP
                                  > BYla trasa o ktora sie bilo kilku przewoznikow
                                  > a przetarg wygral PKM Tychy ...
                                  > Chcieli go wysiudac ze niby jakies problemy proceduralne
                                  > ale sie dalo
                                  > A poza tym tyski PKM jezdzi na kilku trasach zdaje sie gdzies w Bytomiu,
                                  > nawet kiedys wracaly bez szyb po meczach :)

oooooooooo...
                                  nie mialem pojecia ze na takiej zasadzie to dziala
                                  ze sa jakies przetargi i itd
                                  a kto decyduje o przetargach i podejmuje ostateczna decyzje?
                                  • kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:22
                                    Kto decyduje??
                                    W Tychach jest to MZK Tychy czyli tzw Organizator Ruchu
                                    to u nich kupujesz bilet
                                    a PKM Tychy i TLT Tychy jezdza na trasach organizowanych przez MZK
                                    Na przyklad linie busowe sa organizowane przez MZK dlatego jezdzi sie na nich jak na normalnych liniach
                                    a kazda linie obsluguje inny gosc (Firma)
                                    Podobnie w katowicach KZK GOP jest tylko organizatorem ruchu dla
                                    ktoreg jezdza wszystkie PKM-y w tym tez nasz :)
                                    • man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:39
                                      hmm...
                                      nadal czegos nie rozumiem
                                      zakladam ze pkm i tlt sa to spolki zalezne od mzk
                                      wiec dlaczego na E-1 jezdzi meteor z jaworzna i podobnie w bytomiu (tak jak
                                      pisales) pkm tychy?

• kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:43
                                        Bo pewnie wygral przetarg albo zaoferowal lepsze warunki
                                        jak wiadomo PKM Tychy nie posiada tego typu autobusow jakie jezdza na E-1
                                        np. 157 tez jezdzi z Meteora a zas E-2 to juz jezdzi PKM
                                        Warto czasem zobaczyc czym sie jedzie :)
                                        • man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:56
                                          kaner napisał:

> Bo pewnie wygral przetarg albo zaoferowal lepsze warunki
                                          > jak wiadomo PKM Tychy nie posiada tego typu autobusow jakie jezdza na E-1
                                          > np. 157 tez jezdzi z Meteora a zas E-2 to juz jezdzi PKM
                                          > Warto czasem zobaczyc czym sie jedzie :)

dzieki za wyjasnienia
                                          moze to pytanie nie dla ciebie, ale czy nie lepiej kupic taki autobus i sie
                                          uniezaleznic od reszty?
                                          • kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:58
                                            A oplaca Ci sie utrzymywac taki autobus??
                                            Czy nie lepiej zaplacic co miesiac i
                                            nie martwic czy sie zepsuje
                                            czy zaplacone ubezpieczenie ??
                                            • man_x Re: widziałem 28.02.03, 23:13
                                              to niech kupia od razu dwa
                                              jeden na linie E-1, a drugi niech wystawia do wszystkich mozliwych przetargow
                                              na slasku i niech zarabia na siebie i pierwszego :-))))))))))
                                              • Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:53
                                                No Kaner to fajnie wytłumaczył.Myślę,że PKM jest na tyle dobrze zorganizowaną
                                                firmą,że gdyby tylko wyczuli opłacalość kupna takich autobusów to by je kupili.
                                                I jeszcze jedno.MZK nie ma obowiązku korzystania z tabotu PKM.Teoretycznie
                                                mogłaby się nawet zdarzyć sytuacja,że po Tychach jeżdzą same GOPowskie
                                                autobusy,gdyby ten przewoźnik wygrał przetarg.
                                                Ale spokojnie,PKM jest konkurencyjny,skoro nawet GOP korzysta z jego
                                                autobusów.
                                                • man_x Re: widziałem 01.03.03, 00:09
                                                  Gość portalu: Radex napisał(a):

> No Kaner to fajnie wytłumaczył.Myślę,że PKM jest na tyle dobrze zorganizowaną
                                                  > firmą,że gdyby tylko wyczuli opłacalość kupna takich autobusów to by je
                                                  kupili.
                                                  > I jeszcze jedno.MZK nie ma obowiązku korzystania z tabotu PKM.Teoretycznie
                                                  > mogłaby się nawet zdarzyć sytuacja,że po Tychach jeżdzą same GOPowskie
                                                  > autobusy,gdyby ten przewoźnik wygrał przetarg.
                                                  > Ale spokojnie,PKM jest konkurencyjny,skoro nawet GOP korzysta z jego
                                                  > autobusów.

zaraz, zaraz bo chyba jednak dopiero teraz do mnie dotarlo
                                                  mzk tychy nie posiada zadnego autobusu, tylko organizuje przetargi, tak?
                                                  • kaner Re: widziałem 01.03.03, 08:25
                                                    Bravo :)
                                                    Organizuje ruch :)
                                                    Zajmuje sie kolportazem biletow, a poza
                                                    tym jako firma jest wlasnoscia Urzedu Miasta :)
                                    • man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:43
                                      hmm...
                                      nadal czegos nie rozumiem
                                      zakladam ze pkm i tlt sa to spolki zalezne od mzk
                                      wiec dlaczego na E-1 jezdzi meteor z jaworzna i podobnie w bytomiu (tak jak
                                      pisales) pkm tychy?

• Gość: osF Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 23:22
                Ostatnio jak nie pasowała mi 1 do K-c, pojechałem 888. Brrr. Straszne. Myslałem
                że zamarznę w tym gruchocie:-(((
    • radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 00:10
      Heh,właśnie przed moimi oknami przejechało to Volvo...ciągnięte przez pkmowską
      pomoc drogową na sygnale świetlnym.No to chyba busik nie przeszedł testów;)Może
      sroga zima mu zaszkodziła?Ale przecież w Szwecji mają większe mrozy?!
    • Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 19.02.03, 22:28
      Co do KZK GOP to ja sie ciesze że w nim nie jesteśmy. Przekonał mnie kiedyś
      widok Autobusu właśnie KZK GOP 888 na którym widniał napis "Dar miasta
      Czeladźi", moim zdaniem jeśli to jest dar to powinien jexdzić po mieście tegoż
      właśnie miasta a nie na lini Tychy Katowice. Co robi ten autobus w Tychach??
      przecież to jest ze 35-40 km!!(ja nie mam nic przeciwko niech se jeździ nawet w
      Poznaniu ale co by powiedzieli mieszkancy Czeladźi??).
      Więc na tej podstawie rozumuje że jezeli byśmy stali się częścią KZK to także i
      nasze lepsze autobusy ,bo o trajtki jestem spokojny, mogli by wziąśc do gliwic
      czy jeszcze dalej gdzieś do Tarnowskich Gór czy innych tamtejszych miast. więc
      wole że jest tak jak jest.
      • kaner Re: widziałem 25.02.03, 21:39
        Wlasnie kaZda linia w KZK GOP jest obslugiwana
        na zasadzie przetargu kto wygra ten obsluguje
        A wiadomo PKM-ow jest duzo kazdy chce cos dla siebie
        a to ze 888 sa z Czeladzi wiadomo
        Jesli zutobus bedacy darem mieskancow Czeladzi jezdzi do TYCH
        to cos jest nie tak, nie dosc ze musi najpierw z zajezdni dojechac na Korfantego a pozniej jeszcze zjechac z Korfantego to sie nazywa oszczednosc :(
    • Gość: kamera Re: kupili kolejne dwa solarisy IP: osz2:* / 10.62.16.* 25.02.03, 21:16
      kupili kolejne dwa solarisy ( t )urbino hehe. Ciekawe czy mają w planach ich
      więcej kupić i tych większych też.
      • radexindamix Re: kupili kolejne dwa solarisy 25.02.03, 22:29
        Tychy kupiły?
        • Gość: osF Bolek i Lolek? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:32
          Pewnie PKM albo MZK. Ciekawe jak je nazwą. Jaś i Małgosia już jest. Może Bolek
          i Lolek?
          • Gość: kamera Re: Bolek i Lolek? IP: osz2:* / 10.62.16.* 26.02.03, 14:34
            hehe dobre. Te dwa solarisy ( t ) urbino kupiło nasze MZK. Barwy mają takie
            same cvzyli zółto-zielone.
    • radexindamix Rozrywkowy Ikarus 26.02.03, 16:19
      Wracałem dziś z Katowic '14'.Był to niebieski przegubowy Ikarus o numerze 240.
      Jak bedziecie mieli okazję trafić na niego to polecam miejsce na przegubie(ten
      okrągły środek autobusu).Jak tylko się trochę rozpędził to na byle wyboju
      podskakiwałem jak piłka.Bez przesady wyrzucało mnie z 10 cm nad podłoge.Czegoś
      takiego w życiu nie przeżyłem,lepiej niż w Heideparku.Pani obok mnie aż rzeczy
      z torebki powypadały.Fajnie wytrzęsiony wyszedłem,ale zabawa przednia. Gdyby
      nie uszy miałbym uśmiech na około głowy:)))
      • kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 26.02.03, 18:22
        Hehehe
        Jade w piatek na egzam mam nadzieje sie rano
        rozerwac w rozrywkowym Ikarusie
        Trzymajcie kciuki :)
      • Gość: basturk Re: Rozrywkowy Ikarus IP: osz2:* / 10.62.16.* 27.02.03, 16:58
        Ja tez kiedys miałem ubaw zresztą jak cały autobus. Wracałem z Gliwic 33 i na
        na przytasnku na os O synkowi głowe ścisło w drzwiach. Chciał chyba wysiąść i
        myślał że zdąży a kierowca już zamykał drzwi. Niestety albo stety dla
        podróżnych nie zdązył. Fajnie wyglądało bo wszystko oprócz głowy znajdowało sie
        w srodku autobusu. Ale ktoś krzyknął do kierowcy i otworzył te drzwi. Śmiesznie
        wtedy wyglądało to. Koleś wysiadł na następnym przysatnku cały czerwony. A
        autobus cały piał z niego. I każdy kto wysiadał to słyszał wtedy : uważaj żeby
        ci głowy nie ścisło. ja też pierwszy raz w życiu widziałem coś takiego i
        pierwzy raz w zyciu widziałem zeby wszyscy w autobusie sie śmiali od małego po
        starszego. qrcze jak se to przypomne jak on wtedy wyglądał to normalnie płkać
        mi sie ze smiechu chce.
        • man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 16:10
          az zal mi tego goscia
          tak samo jak babki ktora pewnego dnia wychodzac z autobusu objechala na
          schodach, rozsypujac po okolicy ziemniaki jakie miala w reklamowce
          • kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 16:25
            No coz takiej zabawy nie chce :(
            No i nie jechalem nowym dzis ... :(
            Moze jutro '1' sie uda ??
            • radexindamix Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 17:08
              Tydzień temu miałem też inną przygodę na trasie do Katowic.Mianowicie kierowca
              zapomniał zamknąć drzwi.A że to trasa szybkiego ruchu to kierowca prół ze
              70km/h!Było zabawnie,ale też dawno się tak nie wychłodziłem,no i trochę
              niebezpiecznie.Wiało cholernie.Najgorzej mieli ci z tyłu bo na nich wiało przez
              środkowe i tylne dzrwi.I któryś z nich nie wytrzymał i poszedł do kierowcy.
              • man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 20:34
                niektorzy kierowcy sa rzeczywiscie niezle stuknieci-juz wczesniej piasalem o
                kolejnym "kamikadze" w watku "sprytny czy niebezpieczny?"
                ale takich ciekawych historii autobusowych jest duzo- jak cos macie to dawac na
                forum
                • radexindamix Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:12
                  Jest taki jeden szalony kierowca trolejbusowy.Kojarze go tylko z wyglądu.Z
                  niego jest niezły wariat,zawsze się wpycha,na rondzie często wymusza
                  pierwszeństwo,a jak by ktoś nie jechał zgodnie z przepisami to trąbi i
                  krzyczy,że pół trolejbusu słyszy.Naprawdę zabawnie wygląda:)))
                  • man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:58
                    przypomniala mi sie tez historia opowiedziana przez mojego kolege
                    jakis cwaniaczek chcial dobrac do portfela jakiemus pasazerowi - MZK TYCHY, ale
                    ten sie zorientowal o co chodzi i ujawnil zjodzieja
                    na nieszczescie dla zlodziejaszka w autobusie jechal tez moj kolega + 2 innych
                    gosci, ktorzy spuscili mu porzadny lomot i zadzwonili po policje, ktora na
                    kolejnym przystanku go odebrala
                • kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:16
                  No coz najwieksze wariactwo jest w Katowicach
                  '14' , '1' jak sa duze korki to sie tak cisna szczegolnie przy Paderewie :)
                  • Gość: basturk Re: Rozrywkowy Ikarus IP: osz2:* / 10.62.16.* 01.03.03, 00:49
                    Znam jeszce jedną historie. to było kilka lat temu na przystranku przed
                    urzędem pracy od strony dworca.
                    Kiedy nie skończyli wysiadąć ludzie z autobusu w pewnym momencie kierowca
                    zamknął drzwi i zaczął ruszać. Wtedy jedna babka zwróciła mu uwage żę jeszcze
                    ludzie nizdązyli wysiąść a on uż zammknął drzwi i rusza więc na to kierowca
                    odpowiedział: "to ile mam czekać" no koment
                    • Gość: Radex Re: Rozrywkowy Ikarus IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 10:32
                      :))))
        • kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 25.04.03, 14:31
          jadac kiedys widzialem jak scisnelo w drzwiach pewnego jamnika
          a innym razem innemu jamnikowi nie udalo mu sie wskoczyc do srodka
          autobusu i rozwinal sie na schodach autobusu...
    • man_x Re: widziałem 02.03.03, 16:26
      a jakim taborem dysponuje w tej chwili MZK TYCHY?
      chodzi mi przede wszystkim o nazwy firm-a w szczegolnosci ile mamy tych
      solarisow urbino?
      • radexindamix Re: widziałem 02.03.03, 17:04
        4 Solarisy,pełno różnego rodzaju Jelczów i Ikarusów.No i może znalazłby się
        jeszcze jakiś Autosan,ale tego nie jestem pewien
        • radexindamix Re: widziałem 02.03.03, 17:08
          Aha,i po raz kolejny przypominam,że to tabor PKMu Tychy,a nie MZK.Kurcze,słabo
          pojetny z Ciebie uczeń
          • man_x Re: widziałem 02.03.03, 17:50
            radexindamix napisał:

> Aha,i po raz kolejny przypominam,że to tabor PKMu Tychy,a nie
            MZK.Kurcze,słabo
            > pojetny z Ciebie uczeń

ok-to sa te stare przyzwyczajenia :-)
            • Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 02.03.03, 23:25
              solarisów jest 5. 2 wcześniejsze i teraz kolejne 3 kupili. Ma być jakaś
              impreza na cześć tych 3 kupionych niedawno.
              • Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 16:12
                Wow,to aż 3 zakupili?Fajowo,chłopcy za kierownicą będą mieli czym się ścigać
                spod świateł
        • man_x Re: widziałem 03.03.03, 21:25
          a mamy jakiegos nowego MAN-a?, bo jechalem takim na lini 888 kzk i musze
          powiedziec, ze autobusik pierwsza klasa
          • radexindamix Re: widziałem 03.03.03, 21:33
            Nie mamy,ale sobie przypomniałem o niedawno testowanym i myślę,że już włączonym
            na stałe Volvo.Też fajny busik,ale nie miałem przyjemności się przejechać(bez
            skojarzeń)
      • kaner Re: widziałem 25.04.03, 14:34
        na 888 tez jezdza Solarisy podobne tylko inna kolorystyka
        dzis rano jechalem nimi do robotki :)
        Fajne tez tak fajnie pipcza jak zamykaja drzwi :)
        • radexindamix Re: widziałem 25.04.03, 14:42
          Też mi odkrycie
          • kaner Re: widziałem 25.04.03, 15:13
            Eno czlowiek sie cale zycie uczy
            i moze w koncu do czegos dojdzie :)
    • radexindamix Re: widziałem 19.04.03, 21:18
      Kurka wodna-czyżby volvo się nie przyjęło???Nie widziałem go już chyba z
      miesiąc.Może ślepy jestem...
      • Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 21.04.03, 14:13
        Ja też go już nie widziałemz miesiąc albo i dwa. Więc chyba się nie przyjęło.
    • Gość: magi Re: widziałem IP: *.tychy.net.pl / 10.10.27.* 19.04.03, 23:29
      Tak czytam te wasze historie i tak się cieszę, że lata dojazdów do Katowic już
      za mną. Poza Tychy teraz rzadko się ruszam, wszędzie mam blisko, a jak trochę
      dalej, to wsiadam w trolejbus... I LOVE TLT!!!:)
      • radexindamix Re: widziałem 20.04.03, 11:01
        Możesz mi wytłumaczyć fenomen 'mienia wszędzie blisko'?Jeśli znasz sposoby
        załamania czasoprzestrzeni to pan Trojanowski z NIEDOWIARY chętnie by Cię
        ugościł w swoim naukowym programie.
        • Gość: magi Re: widziałem IP: *.tychy.net.pl / 10.10.27.* 20.04.03, 21:22
          Dla mnie wszędzie, gdzie mogę dojść w ciągu pół godziny to blisko, a tak się
          składa, że większość miejsc, w których bywam mieści się w tym przedziale. Do
          dwóch miejsc musiałabym iść ponad 30 minut i wtedy właśnie wsiadam w trajtka.
          Żadne czary mary, tylko "wyczyhane" miejsce zamieszkanie, właśnie takie, z
          którego jest dla mnie wszędzie blisko.:)))))Lucky me!!!
    • basturk Re: widziałem 05.05.03, 11:57
      Rozpoczęła sie promocja UE na środkach komunikacji miejskiej. Od wczoraj
      jeździ solaris w unijne barwy i gwiazdki.

PS przynajmniej MZK jest już w unii
      • radexindamix Re: widziałem 05.05.03, 19:09
        Też widziałem.Ale jakoś tak wygląda jakby malowanie było niedokończone. Zresztą
        wskoczcie sobie na stronę Solarisa,tam na liście referencyjnej jest forka
        solarisa z Gorzowa Wielkopolskiego i tam jest genialnie pomalowany w unijne
        barwy bus.Wygląda jeszcze bardziej kosmicznie.
        A swoją drogą to nagana dla MZK,bo chciałęm uzyskać na ten temat jakieś
        informacje,więc wchodze na ich strony intermetowe,a tam nici.
        Może wy coś więcej wiecie?
    • basturk Re: unijny solaris 09.05.03, 10:48
      Ten "unijny solaris" prezentuje sie coraz lepiej.
      • Gość: Radex Re: unijny solaris IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 12:06
        Dobrze mi się wydawało,że był wczesniej jakiś taki 'niedomalowany',bo teraz
        widzę,że go dopracowali i nawet herb miejski znalazł się na Solarisie,no i
        oczywiście znalazło się miejsce na 'Lubię swoje miasto...'
        • basturk Re: unijny solaris 09.05.03, 12:41
          I ma jesszcze herby miast partnerskich.
          Nawe nawet wygląda.
    • basturk MZK testuje MAN-a 20.07.03, 11:21
      Wczoraj jeździł jako 137
      • Gość: Radex Re: MZK testuje MAN-a IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 12:36
        Również widziałem.Efektowny model.To chyba oznacza,że do tamtego Volvo się nie
        przekonali.
        Jedno co mnie denerwuje to mzk.pl nic o tym nie pisze.To po jaką cholere jest
        ta strona??Rozkład tylko podawać??
    • Gość: swerd man, i reszta IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 01:22
      mało prawdopodobne żeby many się pojawiły u nas. mzak ma mało kasy.

powinny się natoiast pojkawić jeszcze jakieś solarisy bo dziuba obiecał że jak
      wygra wybory to kupi 7

a jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubie ikarusy ze starymi fotelami.

jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie
      pozwalają włączyć klimy. na mojego maila o tą klime wysłanego do mzk p2 miechy
      temu nie odpowiedziano...
      • radexindamix Re: man, i reszta 21.07.03, 10:30
        Gość portalu: swerd napisał(a):

> mało prawdopodobne żeby many się pojawiły u nas. mzak ma mało kasy.
        >

To jaki ma sens test takiego autobusu?Tylko dla zabawy?
        Mzk może i ma mało kasy,ale o ile sie dobrze orientuję to przy zakupach
        autobusów ważniejsza jest kasa PKMu i miejska(to chyba oni wykładają)

> powinny się natoiast pojkawić jeszcze jakieś solarisy bo dziuba obiecał że
        jak
        > wygra wybory to kupi 7

...ale nawet 12.Nie miałbym nic przeciwko gdyby 2/12 były to MANy.Ale chyba
        cieżko będzie dotrzymać obietnicy(no chba,że spełnią się nadzieje szybkiego
        wzrostu gospodarczego)
        >
        > a jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubie ikarusy ze starymi fotelami.

Taa,to jedyne autobusy w których siedzenia można nazwać fotelami.Ale poza tym
        to mam dość Ikarusów,chcę polskie marki,lub w Polsce produkowane!
        >
        > jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie
        > pozwalają włączyć klimy. na mojego maila o tą klime wysłanego do mzk p2
        miechy
        > temu nie odpowiedziano...

Nie jestem tego pewien,ale klime ma chyba tylko ta 'bogatsza' wersja Solarisa.A
        u nas jeżdżą te tańsze.Jeden Solar z Czeladźi ma pół dachu zajęte przez klime,u
        nas takiego nie ma
      • Gość: Bywalec Re: man, i reszta IP: *.unice.fr 21.07.03, 15:58

> jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie
        > pozwalają włączyć klimy.

To po jaka cholere kupuja autobusy z klima jak jej nie uzywaja.
        To sie nazywa marnotrawstwo srodkow publicznych.
        • Gość: swerd Re: man, i reszta IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 18:28
          nie wiem po co testują MAN'a. może firma daje bo ma nadzieje że pkm(lub mzk)
          coś kupi.

ale swego czasu kupa autobusów jeździła. pamiętam mercedesa, mana( poprzedni
          model) volvo i neoplana - nic się nie przyjęło

a co do klimy? hm no jest na dachu taki jakby generator, ale w sumie to na
          100% pewności nie mam czy to jest to. niemniej mzk mogło łaskawie na maila
          odpowiedzieć
          • basturk Re: man, i reszta 21.07.03, 19:48

> nie wiem po co testują MAN'a. może firma daje bo ma nadzieje że pkm(lub mzk)
            > coś kupi.
            >
            > ale swego czasu kupa autobusów jeździła. pamiętam mercedesa, mana( poprzedni
            > model) volvo i neoplana - nic się nie przyjęło
            >
            > a co do klimy? hm no jest na dachu taki jakby generator, ale w sumie to na
            > 100% pewności nie mam czy to jest to. niemniej mzk mogło łaskawie na maila
            > odpowiedzieć

Nasze o ile ja też się orientuję to klimy nie mają. Mają tylko kierowcy tak
            jak w niektórych ikarusach :(
            Ale cieszmy się że dni upalnych w roku dużo nie jest a miesięcy naprawdę
            letnich jest tylko 3. Pozostaje nam przeczekać upały i grzać się w tych
            lepszych autobusach a później marznąć w tych gorszych. Naszczęście tych w
            kttórych jest naprawdę zimno jest coraz mniej.
            Co do testowania to niech testują-zawsze to jeden lub kilka nowych autobusów
            na ulicach więcej, choćby i na pare dni.
    • radexindamix Podnoszę i zapytuję 23.09.03, 22:15
      Może WPK coś wie o jakiś nowościach? Mają coś Tychyw planach zakupić?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka