Gość: pasazer IP: osz2:* / 10.62.16.* 07.02.03, 17:28 Pare dni temu widziałem jakieś Volvo zółto białe. To był autobus testowany przez MZK bo miał naklejki naszego PKM-u. Wiecie cos?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaner Re: widziałem 07.02.03, 17:39 Ostatnimi czasy PKM testuje nowe autobusy ... Nawet takie baardzo dlugie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex SOLARIS IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 23:38 Pamiętam,gdy jeszcze testowali Solarisy,to jeden z nich miał 2 osie z tyłu.ALe chyba testów nie przeszedł,bo go nie ma w PKMie:( A te volvo to skomentuję jak się nim przejadę.Ostatnio też zauważyłem,że PKS Oświęcim zakupił dużo nowych autobusów,wyperających rozklepane Ikarusy i Autosany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 18:05 Też widziałem.Fajny,ale moim zdaniem to nie jest nowy autobus,tylko używany. Jest na próbnych rejestarcjach,więc MZK chyba go już zakupiła.Zdecydowanie bardziej okazały jest Solaris,i do tego to polska konstrukcja!Ale to fajnie,że nie monopolizują busów w Tychcach tylko dają nam szanse pojeździć różnymi markami.Zresztą,pewno Solaris,jako nowy jest droższy. NAjlepszy jest KZKGOP-oni to chyba hurtowo nakupili tych Solarisów:) Zastanawia mnie tylko co bedzie z firmą Jelcz,bo najwyraźniej miasta stają się coraz bogatsze,rozpieszczają swoich mieszkańców i już mniej kupują Jelczów.Te tracą przez swoją archaiczność.Wzieliby raz większą pożyczkę,skonstruowali coś porządnego to by interes ruszył(a Polska zaczeła coś znaczyć w motoryzacyjnym światku,przynajmniej autobusowym,bo np.na Solarisa już pół Europy zapisy robi) Kończę ten przydługi post,choć jeszcze kłębi się trochę na ten temat myśli w mej głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 15:22 Ja je widziałem jako '273',ale przecież autobus nie ma lini dożywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 08.02.03, 15:48 No nie ma dozywotnio szczegonie ze teraz na '14' jezdzi dlugi niskopodlogowy ktory zawsze jezdzil jako '1' lub '4' :) mam nadzieje ze uda mi sie trafic na nowy autobusik kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 17:14 Dokładnie.A Solarisy to chyba testowali na wszystkich możliwych liniach,więc pewno podobnie bedzie z Volviakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 13.02.03, 10:53 A ja we wtorek widzialem to Volvo na '14' :) ale mi zwial :( jechalem '888' i chcialem sie przesiasc Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 13:07 Ja miałem dokładnie ten sam problem w poniedziałek wieczorem.Jechałem '400' i chciałem się przesiąść,ale też mi zwiał jako '14'. Szybki ten busik Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 13.02.03, 17:41 No taaa moze i uzyway ale na pewno jary :) A tak poza tym to wole jezdzic Tyskimi autobyusami niz tymi z KZK kurde te rozklekotane gruchoty doprowadzaja mnie do furii, jak w srodku jest zimniej niz na zewnatrz. Na szczescie teraz jezdze nimi rzadko, ale kiedys w zime to byla normalnie arktyka... Fak t zdarzaja sie i u nas gruchoty ale nie az takie gdzie przez dziury przy drzwiach mozna sobie wyjsc ... Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 18:08 Dużo mają gruchotów,ale trzeba im też przyznać,że zakupują dużo Solarisów.Mają nawet te droższe wersje z klimą i ciekawie podświetlanymi tablicami(reszty bajerów bogatszej wersji nie znam). Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 13.02.03, 18:15 No tak jak dostaja pieniadze bezposrednio z U Woj i od miast ktore obsluguja to sie nie dziwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 19.02.03, 22:22 Co do KZK GOP to ja sie ciesze że w nim nie jesteśmy. Przekonał mnie kiedyś widok Autobusu właśnie KZK GOP 888 na którym widniał napis "Dar miasta Czeladźi", moim zdaniem jeśli to jest dar to powinien jexdzić po mieście tegoż właśnie miasta a nie na lini Tychy Katowice. Co robi ten autobus w Tychach?? przecież to jest ze 35-40 km!!(ja nie mam nic przeciwko niech se jeździ nawet w Poznaniu ale co by powiedzieli mieszkancy Czeladźi??). Więc na tej podstawie rozumuje że jezeli byśmy stali się częścią KZK to także i nasze lepsze autobusy ,bo o trajtki jestem spokojny, mogli by wziąśc do gliwic czy jeszcze dalej gdzieś do Tarnowskich Gór czy innych tamtejszych miast. więc wole że jest tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 20:55 zuwazylem ze na bezplatnej trasie empik -geant w katowicach kursuje autobus pkm tychy no i nie wiem na jakiej zasadzie on sie tam znalazl co ciekawe dwa razy widzialem jak jechal w tychach najprawdopodobniej do zajezdni okolo godziny 22 czyzby codziennie odjezdzl do katowic na caly dzien by na wieczor wrocic do zajezdni? ciekawe, moze wiecie cos na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 28.02.03, 21:10 Katowicki GOP(a właściwie górnośląski) pozycza od PKM Tychy więcej autobusów.Jeżdzą na różnych liniach.Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.Jest przetarg,wygrywa ten który zaoferuje najlepsze warunki.I wygrały Tychy.Mamy w zasobach nadmiar autobusów to je pożyczamy,przecież nie za darmo więc jest OK. Tak samo jak u nas jeździ Meteor na lini E-1. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 21:48 radexindamix napisał: > Katowicki GOP(a właściwie górnośląski) pozycza od PKM Tychy więcej > autobusów.Jeżdzą na różnych liniach.Nie ma w tym nic nadzwyczajnego.Jest > przetarg,wygrywa ten który zaoferuje najlepsze warunki.I wygrały Tychy.Mamy w > zasobach nadmiar autobusów to je pożyczamy,przecież nie za darmo więc jest OK. > Tak samo jak u nas jeździ Meteor na lini E-1. nie rozumiem :-( to ten meteor nie jest z tyskiej ekipy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:00 Firma Meteor to o ile dobrze kojarze jest z Jaworzna ale moge sie mylic A poza tym to juz bylo kiedys kupe huku o Tyski PKM w KZK GOP BYla trasa o ktora sie bilo kilku przewoznikow a przetarg wygral PKM Tychy ... Chcieli go wysiudac ze niby jakies problemy proceduralne ale sie dalo A poza tym tyski PKM jezdzi na kilku trasach zdaje sie gdzies w Bytomiu, nawet kiedys wracaly bez szyb po meczach :) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:13 kaner napisał: > Firma Meteor to o ile dobrze kojarze jest z Jaworzna ale moge sie mylic > A poza tym to juz bylo kiedys kupe huku o Tyski PKM w KZK GOP > BYla trasa o ktora sie bilo kilku przewoznikow > a przetarg wygral PKM Tychy ... > Chcieli go wysiudac ze niby jakies problemy proceduralne > ale sie dalo > A poza tym tyski PKM jezdzi na kilku trasach zdaje sie gdzies w Bytomiu, > nawet kiedys wracaly bez szyb po meczach :) oooooooooo... nie mialem pojecia ze na takiej zasadzie to dziala ze sa jakies przetargi i itd a kto decyduje o przetargach i podejmuje ostateczna decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:22 Kto decyduje?? W Tychach jest to MZK Tychy czyli tzw Organizator Ruchu to u nich kupujesz bilet a PKM Tychy i TLT Tychy jezdza na trasach organizowanych przez MZK Na przyklad linie busowe sa organizowane przez MZK dlatego jezdzi sie na nich jak na normalnych liniach a kazda linie obsluguje inny gosc (Firma) Podobnie w katowicach KZK GOP jest tylko organizatorem ruchu dla ktoreg jezdza wszystkie PKM-y w tym tez nasz :) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:39 hmm... nadal czegos nie rozumiem zakladam ze pkm i tlt sa to spolki zalezne od mzk wiec dlaczego na E-1 jezdzi meteor z jaworzna i podobnie w bytomiu (tak jak pisales) pkm tychy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:43 Bo pewnie wygral przetarg albo zaoferowal lepsze warunki jak wiadomo PKM Tychy nie posiada tego typu autobusow jakie jezdza na E-1 np. 157 tez jezdzi z Meteora a zas E-2 to juz jezdzi PKM Warto czasem zobaczyc czym sie jedzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:56 kaner napisał: > Bo pewnie wygral przetarg albo zaoferowal lepsze warunki > jak wiadomo PKM Tychy nie posiada tego typu autobusow jakie jezdza na E-1 > np. 157 tez jezdzi z Meteora a zas E-2 to juz jezdzi PKM > Warto czasem zobaczyc czym sie jedzie :) dzieki za wyjasnienia moze to pytanie nie dla ciebie, ale czy nie lepiej kupic taki autobus i sie uniezaleznic od reszty? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 28.02.03, 22:58 A oplaca Ci sie utrzymywac taki autobus?? Czy nie lepiej zaplacic co miesiac i nie martwic czy sie zepsuje czy zaplacone ubezpieczenie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 23:13 to niech kupia od razu dwa jeden na linie E-1, a drugi niech wystawia do wszystkich mozliwych przetargow na slasku i niech zarabia na siebie i pierwszego :-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:53 No Kaner to fajnie wytłumaczył.Myślę,że PKM jest na tyle dobrze zorganizowaną firmą,że gdyby tylko wyczuli opłacalość kupna takich autobusów to by je kupili. I jeszcze jedno.MZK nie ma obowiązku korzystania z tabotu PKM.Teoretycznie mogłaby się nawet zdarzyć sytuacja,że po Tychach jeżdzą same GOPowskie autobusy,gdyby ten przewoźnik wygrał przetarg. Ale spokojnie,PKM jest konkurencyjny,skoro nawet GOP korzysta z jego autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 01.03.03, 00:09 Gość portalu: Radex napisał(a): > No Kaner to fajnie wytłumaczył.Myślę,że PKM jest na tyle dobrze zorganizowaną > firmą,że gdyby tylko wyczuli opłacalość kupna takich autobusów to by je kupili. > I jeszcze jedno.MZK nie ma obowiązku korzystania z tabotu PKM.Teoretycznie > mogłaby się nawet zdarzyć sytuacja,że po Tychach jeżdzą same GOPowskie > autobusy,gdyby ten przewoźnik wygrał przetarg. > Ale spokojnie,PKM jest konkurencyjny,skoro nawet GOP korzysta z jego > autobusów. zaraz, zaraz bo chyba jednak dopiero teraz do mnie dotarlo mzk tychy nie posiada zadnego autobusu, tylko organizuje przetargi, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 01.03.03, 08:25 Bravo :) Organizuje ruch :) Zajmuje sie kolportazem biletow, a poza tym jako firma jest wlasnoscia Urzedu Miasta :) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 28.02.03, 22:43 hmm... nadal czegos nie rozumiem zakladam ze pkm i tlt sa to spolki zalezne od mzk wiec dlaczego na E-1 jezdzi meteor z jaworzna i podobnie w bytomiu (tak jak pisales) pkm tychy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osF Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 23:22 Ostatnio jak nie pasowała mi 1 do K-c, pojechałem 888. Brrr. Straszne. Myslałem że zamarznę w tym gruchocie:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 13.02.03, 00:10 Heh,właśnie przed moimi oknami przejechało to Volvo...ciągnięte przez pkmowską pomoc drogową na sygnale świetlnym.No to chyba busik nie przeszedł testów;)Może sroga zima mu zaszkodziła?Ale przecież w Szwecji mają większe mrozy?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 19.02.03, 22:28 Co do KZK GOP to ja sie ciesze że w nim nie jesteśmy. Przekonał mnie kiedyś widok Autobusu właśnie KZK GOP 888 na którym widniał napis "Dar miasta Czeladźi", moim zdaniem jeśli to jest dar to powinien jexdzić po mieście tegoż właśnie miasta a nie na lini Tychy Katowice. Co robi ten autobus w Tychach?? przecież to jest ze 35-40 km!!(ja nie mam nic przeciwko niech se jeździ nawet w Poznaniu ale co by powiedzieli mieszkancy Czeladźi??). Więc na tej podstawie rozumuje że jezeli byśmy stali się częścią KZK to także i nasze lepsze autobusy ,bo o trajtki jestem spokojny, mogli by wziąśc do gliwic czy jeszcze dalej gdzieś do Tarnowskich Gór czy innych tamtejszych miast. więc wole że jest tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 25.02.03, 21:39 Wlasnie kaZda linia w KZK GOP jest obslugiwana na zasadzie przetargu kto wygra ten obsluguje A wiadomo PKM-ow jest duzo kazdy chce cos dla siebie a to ze 888 sa z Czeladzi wiadomo Jesli zutobus bedacy darem mieskancow Czeladzi jezdzi do TYCH to cos jest nie tak, nie dosc ze musi najpierw z zajezdni dojechac na Korfantego a pozniej jeszcze zjechac z Korfantego to sie nazywa oszczednosc :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamera Re: kupili kolejne dwa solarisy IP: osz2:* / 10.62.16.* 25.02.03, 21:16 kupili kolejne dwa solarisy ( t )urbino hehe. Ciekawe czy mają w planach ich więcej kupić i tych większych też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osF Bolek i Lolek? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 25.02.03, 22:32 Pewnie PKM albo MZK. Ciekawe jak je nazwą. Jaś i Małgosia już jest. Może Bolek i Lolek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamera Re: Bolek i Lolek? IP: osz2:* / 10.62.16.* 26.02.03, 14:34 hehe dobre. Te dwa solarisy ( t ) urbino kupiło nasze MZK. Barwy mają takie same cvzyli zółto-zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Rozrywkowy Ikarus 26.02.03, 16:19 Wracałem dziś z Katowic '14'.Był to niebieski przegubowy Ikarus o numerze 240. Jak bedziecie mieli okazję trafić na niego to polecam miejsce na przegubie(ten okrągły środek autobusu).Jak tylko się trochę rozpędził to na byle wyboju podskakiwałem jak piłka.Bez przesady wyrzucało mnie z 10 cm nad podłoge.Czegoś takiego w życiu nie przeżyłem,lepiej niż w Heideparku.Pani obok mnie aż rzeczy z torebki powypadały.Fajnie wytrzęsiony wyszedłem,ale zabawa przednia. Gdyby nie uszy miałbym uśmiech na około głowy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 26.02.03, 18:22 Hehehe Jade w piatek na egzam mam nadzieje sie rano rozerwac w rozrywkowym Ikarusie Trzymajcie kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Rozrywkowy Ikarus IP: osz2:* / 10.62.16.* 27.02.03, 16:58 Ja tez kiedys miałem ubaw zresztą jak cały autobus. Wracałem z Gliwic 33 i na na przytasnku na os O synkowi głowe ścisło w drzwiach. Chciał chyba wysiąść i myślał że zdąży a kierowca już zamykał drzwi. Niestety albo stety dla podróżnych nie zdązył. Fajnie wyglądało bo wszystko oprócz głowy znajdowało sie w srodku autobusu. Ale ktoś krzyknął do kierowcy i otworzył te drzwi. Śmiesznie wtedy wyglądało to. Koleś wysiadł na następnym przysatnku cały czerwony. A autobus cały piał z niego. I każdy kto wysiadał to słyszał wtedy : uważaj żeby ci głowy nie ścisło. ja też pierwszy raz w życiu widziałem coś takiego i pierwzy raz w zyciu widziałem zeby wszyscy w autobusie sie śmiali od małego po starszego. qrcze jak se to przypomne jak on wtedy wyglądał to normalnie płkać mi sie ze smiechu chce. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 16:10 az zal mi tego goscia tak samo jak babki ktora pewnego dnia wychodzac z autobusu objechala na schodach, rozsypujac po okolicy ziemniaki jakie miala w reklamowce Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 16:25 No coz takiej zabawy nie chce :( No i nie jechalem nowym dzis ... :( Moze jutro '1' sie uda ?? Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 17:08 Tydzień temu miałem też inną przygodę na trasie do Katowic.Mianowicie kierowca zapomniał zamknąć drzwi.A że to trasa szybkiego ruchu to kierowca prół ze 70km/h!Było zabawnie,ale też dawno się tak nie wychłodziłem,no i trochę niebezpiecznie.Wiało cholernie.Najgorzej mieli ci z tyłu bo na nich wiało przez środkowe i tylne dzrwi.I któryś z nich nie wytrzymał i poszedł do kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 20:34 niektorzy kierowcy sa rzeczywiscie niezle stuknieci-juz wczesniej piasalem o kolejnym "kamikadze" w watku "sprytny czy niebezpieczny?" ale takich ciekawych historii autobusowych jest duzo- jak cos macie to dawac na forum Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:12 Jest taki jeden szalony kierowca trolejbusowy.Kojarze go tylko z wyglądu.Z niego jest niezły wariat,zawsze się wpycha,na rondzie często wymusza pierwszeństwo,a jak by ktoś nie jechał zgodnie z przepisami to trąbi i krzyczy,że pół trolejbusu słyszy.Naprawdę zabawnie wygląda:))) Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:58 przypomniala mi sie tez historia opowiedziana przez mojego kolege jakis cwaniaczek chcial dobrac do portfela jakiemus pasazerowi - MZK TYCHY, ale ten sie zorientowal o co chodzi i ujawnil zjodzieja na nieszczescie dla zlodziejaszka w autobusie jechal tez moj kolega + 2 innych gosci, ktorzy spuscili mu porzadny lomot i zadzwonili po policje, ktora na kolejnym przystanku go odebrala Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 28.02.03, 21:16 No coz najwieksze wariactwo jest w Katowicach '14' , '1' jak sa duze korki to sie tak cisna szczegolnie przy Paderewie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Rozrywkowy Ikarus IP: osz2:* / 10.62.16.* 01.03.03, 00:49 Znam jeszce jedną historie. to było kilka lat temu na przystranku przed urzędem pracy od strony dworca. Kiedy nie skończyli wysiadąć ludzie z autobusu w pewnym momencie kierowca zamknął drzwi i zaczął ruszać. Wtedy jedna babka zwróciła mu uwage żę jeszcze ludzie nizdązyli wysiąść a on uż zammknął drzwi i rusza więc na to kierowca odpowiedział: "to ile mam czekać" no koment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Rozrywkowy Ikarus IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 01.03.03, 10:32 :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: Rozrywkowy Ikarus 25.04.03, 14:31 jadac kiedys widzialem jak scisnelo w drzwiach pewnego jamnika a innym razem innemu jamnikowi nie udalo mu sie wskoczyc do srodka autobusu i rozwinal sie na schodach autobusu... Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 02.03.03, 16:26 a jakim taborem dysponuje w tej chwili MZK TYCHY? chodzi mi przede wszystkim o nazwy firm-a w szczegolnosci ile mamy tych solarisow urbino? Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 02.03.03, 17:04 4 Solarisy,pełno różnego rodzaju Jelczów i Ikarusów.No i może znalazłby się jeszcze jakiś Autosan,ale tego nie jestem pewien Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 02.03.03, 17:08 Aha,i po raz kolejny przypominam,że to tabor PKMu Tychy,a nie MZK.Kurcze,słabo pojetny z Ciebie uczeń Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 02.03.03, 17:50 radexindamix napisał: > Aha,i po raz kolejny przypominam,że to tabor PKMu Tychy,a nie MZK.Kurcze,słabo > pojetny z Ciebie uczeń ok-to sa te stare przyzwyczajenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 02.03.03, 23:25 solarisów jest 5. 2 wcześniejsze i teraz kolejne 3 kupili. Ma być jakaś impreza na cześć tych 3 kupionych niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: widziałem IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 16:12 Wow,to aż 3 zakupili?Fajowo,chłopcy za kierownicą będą mieli czym się ścigać spod świateł Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: widziałem 03.03.03, 21:25 a mamy jakiegos nowego MAN-a?, bo jechalem takim na lini 888 kzk i musze powiedziec, ze autobusik pierwsza klasa Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 03.03.03, 21:33 Nie mamy,ale sobie przypomniałem o niedawno testowanym i myślę,że już włączonym na stałe Volvo.Też fajny busik,ale nie miałem przyjemności się przejechać(bez skojarzeń) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 25.04.03, 14:34 na 888 tez jezdza Solarisy podobne tylko inna kolorystyka dzis rano jechalem nimi do robotki :) Fajne tez tak fajnie pipcza jak zamykaja drzwi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: widziałem 25.04.03, 15:13 Eno czlowiek sie cale zycie uczy i moze w koncu do czegos dojdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 19.04.03, 21:18 Kurka wodna-czyżby volvo się nie przyjęło???Nie widziałem go już chyba z miesiąc.Może ślepy jestem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: widziałem IP: osz2:* / 10.62.16.* 21.04.03, 14:13 Ja też go już nie widziałemz miesiąc albo i dwa. Więc chyba się nie przyjęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: widziałem IP: *.tychy.net.pl / 10.10.27.* 19.04.03, 23:29 Tak czytam te wasze historie i tak się cieszę, że lata dojazdów do Katowic już za mną. Poza Tychy teraz rzadko się ruszam, wszędzie mam blisko, a jak trochę dalej, to wsiadam w trolejbus... I LOVE TLT!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 20.04.03, 11:01 Możesz mi wytłumaczyć fenomen 'mienia wszędzie blisko'?Jeśli znasz sposoby załamania czasoprzestrzeni to pan Trojanowski z NIEDOWIARY chętnie by Cię ugościł w swoim naukowym programie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: widziałem IP: *.tychy.net.pl / 10.10.27.* 20.04.03, 21:22 Dla mnie wszędzie, gdzie mogę dojść w ciągu pół godziny to blisko, a tak się składa, że większość miejsc, w których bywam mieści się w tym przedziale. Do dwóch miejsc musiałabym iść ponad 30 minut i wtedy właśnie wsiadam w trajtka. Żadne czary mary, tylko "wyczyhane" miejsce zamieszkanie, właśnie takie, z którego jest dla mnie wszędzie blisko.:)))))Lucky me!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: widziałem 05.05.03, 11:57 Rozpoczęła sie promocja UE na środkach komunikacji miejskiej. Od wczoraj jeździ solaris w unijne barwy i gwiazdki. PS przynajmniej MZK jest już w unii Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: widziałem 05.05.03, 19:09 Też widziałem.Ale jakoś tak wygląda jakby malowanie było niedokończone. Zresztą wskoczcie sobie na stronę Solarisa,tam na liście referencyjnej jest forka solarisa z Gorzowa Wielkopolskiego i tam jest genialnie pomalowany w unijne barwy bus.Wygląda jeszcze bardziej kosmicznie. A swoją drogą to nagana dla MZK,bo chciałęm uzyskać na ten temat jakieś informacje,więc wchodze na ich strony intermetowe,a tam nici. Może wy coś więcej wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: unijny solaris 09.05.03, 10:48 Ten "unijny solaris" prezentuje sie coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: unijny solaris IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 12:06 Dobrze mi się wydawało,że był wczesniej jakiś taki 'niedomalowany',bo teraz widzę,że go dopracowali i nawet herb miejski znalazł się na Solarisie,no i oczywiście znalazło się miejsce na 'Lubię swoje miasto...' Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: unijny solaris 09.05.03, 12:41 I ma jesszcze herby miast partnerskich. Nawe nawet wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: MZK testuje MAN-a IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 12:36 Również widziałem.Efektowny model.To chyba oznacza,że do tamtego Volvo się nie przekonali. Jedno co mnie denerwuje to mzk.pl nic o tym nie pisze.To po jaką cholere jest ta strona??Rozkład tylko podawać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd man, i reszta IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 01:22 mało prawdopodobne żeby many się pojawiły u nas. mzak ma mało kasy. powinny się natoiast pojkawić jeszcze jakieś solarisy bo dziuba obiecał że jak wygra wybory to kupi 7 a jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubie ikarusy ze starymi fotelami. jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie pozwalają włączyć klimy. na mojego maila o tą klime wysłanego do mzk p2 miechy temu nie odpowiedziano... Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: man, i reszta 21.07.03, 10:30 Gość portalu: swerd napisał(a): > mało prawdopodobne żeby many się pojawiły u nas. mzak ma mało kasy. > To jaki ma sens test takiego autobusu?Tylko dla zabawy? Mzk może i ma mało kasy,ale o ile sie dobrze orientuję to przy zakupach autobusów ważniejsza jest kasa PKMu i miejska(to chyba oni wykładają) > powinny się natoiast pojkawić jeszcze jakieś solarisy bo dziuba obiecał że jak > wygra wybory to kupi 7 ...ale nawet 12.Nie miałbym nic przeciwko gdyby 2/12 były to MANy.Ale chyba cieżko będzie dotrzymać obietnicy(no chba,że spełnią się nadzieje szybkiego wzrostu gospodarczego) > > a jeśli chodzi o mnie to najbardziej lubie ikarusy ze starymi fotelami. Taa,to jedyne autobusy w których siedzenia można nazwać fotelami.Ale poza tym to mam dość Ikarusów,chcę polskie marki,lub w Polsce produkowane! > > jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie > pozwalają włączyć klimy. na mojego maila o tą klime wysłanego do mzk p2 miechy > temu nie odpowiedziano... Nie jestem tego pewien,ale klime ma chyba tylko ta 'bogatsza' wersja Solarisa.A u nas jeżdżą te tańsze.Jeden Solar z Czeladźi ma pół dachu zajęte przez klime,u nas takiego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bywalec Re: man, i reszta IP: *.unice.fr 21.07.03, 15:58 Gość portalu: swerd napisał(a): > jazda solarisem w upał to koszmar- małe okienka i oczywiście oszczędności nie > pozwalają włączyć klimy. To po jaka cholere kupuja autobusy z klima jak jej nie uzywaja. To sie nazywa marnotrawstwo srodkow publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd Re: man, i reszta IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 18:28 nie wiem po co testują MAN'a. może firma daje bo ma nadzieje że pkm(lub mzk) coś kupi. ale swego czasu kupa autobusów jeździła. pamiętam mercedesa, mana( poprzedni model) volvo i neoplana - nic się nie przyjęło a co do klimy? hm no jest na dachu taki jakby generator, ale w sumie to na 100% pewności nie mam czy to jest to. niemniej mzk mogło łaskawie na maila odpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: man, i reszta 21.07.03, 19:48 Gość portalu: swerd napisał(a): > nie wiem po co testują MAN'a. może firma daje bo ma nadzieje że pkm(lub mzk) > coś kupi. > > ale swego czasu kupa autobusów jeździła. pamiętam mercedesa, mana( poprzedni > model) volvo i neoplana - nic się nie przyjęło > > a co do klimy? hm no jest na dachu taki jakby generator, ale w sumie to na > 100% pewności nie mam czy to jest to. niemniej mzk mogło łaskawie na maila > odpowiedzieć Nasze o ile ja też się orientuję to klimy nie mają. Mają tylko kierowcy tak jak w niektórych ikarusach :( Ale cieszmy się że dni upalnych w roku dużo nie jest a miesięcy naprawdę letnich jest tylko 3. Pozostaje nam przeczekać upały i grzać się w tych lepszych autobusach a później marznąć w tych gorszych. Naszczęście tych w kttórych jest naprawdę zimno jest coraz mniej. Co do testowania to niech testują-zawsze to jeden lub kilka nowych autobusów na ulicach więcej, choćby i na pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Podnoszę i zapytuję 23.09.03, 22:15 Może WPK coś wie o jakiś nowościach? Mają coś Tychyw planach zakupić? Odpowiedz Link Zgłoś