Dodaj do ulubionych

Nieczytelne numery w nowych autobusach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:34
okaze sie ze sterowniki w sumie bedą kosztować ze 20 tys, potem dojdzie
unuikalne ogumienie, albo jakies tarcze i wyjdzie suma sumarum 40 tys.
Obserwuj wątek
    • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.org 09.02.05, 21:15
      Bolączka naszego MPK jest brak UJEDNOLICENIA TABORU. CO WŁASNIE SKUTKUJE TAKIMI
      EFEKTAMI. Autobusy kupuje sie od przypadku do przypadku z kilku róznych marek a
      i w samej jednej marce z kilu róznych typów. efekt nic nie pasuje do niczego.
      Tak własnie jak z tymi zakupionymi MAN - ami posiadane oprogramowanie nie pasuje
      do istniejącyh w nich sterowników wiec trzeba zmieniać całośc. Moze wiec
      nareszcie ktoś pomysłałby o jakim ujednoliceniu taboru i zdecydowaniu sie na
      jedna marke moe zto byc np. MAN. bo to co jest tera to przegląd niemalze
      wszystkiego co jest dostepne na rynku.
      • desspo17 Re: rozwiazywanie problemu po polsku 11.02.05, 12:14
        w mysl kawalu ilu milicjantow potrzeba do wkrecenia zarowki

czy nie mozna oswietlic tymczasem zwykla lampka
        ile to pracy wymaga ?

ale jak widac milicyjne i ubeckie tradycje nadal zywe w
        strategicznym dla prezydenta zakladzie
        o klienta mniejsza
    • Gość: rumburak Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: 212.244.33.* 09.02.05, 21:17
      eeeeeeehhhhhhh<br> szkoda słów
      • Gość: rumburak [...] IP: 212.244.33.* 09.02.05, 21:19
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: phi Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: 5.5R* / 61.233.144.* 09.02.05, 21:22
      phi
    • Gość: wkurzony Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.02.05, 23:00
      widać jak mpk szanuje pasarzerów !WONT Z MPK!! wsiadanie pierwwszymi dwrzwiami
      nowe autobusy zapchane linie krotkie autobusy w szczycie , panie Nabrdalik
      właśnie stracił pan kolejnego pasażera
      • Gość: nowy Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 22:06
        myslisz ze dlaczego MPK wprowadzilo pierwsze drzwi ? Dlatego moj drogi kolego
        ze duza liczba pasazerow jezdzila niestety bez waznego biletu. I co trcili na
        tym wszyscy. Zapewniam cie ze rowniez sam pan Nabrdalik oszczedza jak moze zeby
        wszystkim bylo lepiej i zeby nie musial zwalniac ludzi z MPK
    • Gość: wiktor rozkład jazdy MPK to fikcja!!! IP: 195.116.246.* 10.02.05, 08:06
      Ludzie ile jeszcze można wychodzić z domu 10 min wczesniej, bo może autobus
      przyjedzie teraz albo 10 min po czasie odjazdu.
      Nakaz wejscia przednimi dzwiami, pokaż bilecik, siedz w nieogrzewanym
      autobusie, spóźniaj sie do pracy lub gdzie akurat sie spieszysz i jeszcze
      kontrola biletów. A MPK nawet swojego rozkładu jazdy nie potrafi od swojego
      kierowcy wygzekwować!!!!
      W trójmiescie podobno sa kary dla spóźniajacych sie kierowców autob.
      Ludzie czy da sie cos z tym zrobic???!!!Czy po prostu jak zwykle pogodzic sie i
      powiedzieć sobie w duchu - widocznie tak musi być!!!!
      • Gość: karol Re: rozkład jazdy MPK to fikcja!!! IP: *.access.as9105.com 10.02.05, 16:10
        musze z przykroscia stwierdzic ze takie problemy sa nie tylko w polsce...w
        anglii nie dosc ze rozkald autobuswo podany jest w przyblizeniu...tzn. jest
        caly rozpisany ale malymi literkami jest podana informacja ze to tlyko
        przyblizone godziny, i wlasnie autobusy jezdza w caly cyrk.na dodatek roklady
        sa monetowane co pare przystankow, a nie na kazdym niestety...nie wiem gdzie
        jest gorzej..u nas czy u angoli...
    • Gość: tomek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:30
      A czy to takie ważne żeby o tym pisać ? Niech komunikacja sobie z tym radzi.
    • Gość: krispi Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.pixs.philips.com 10.02.05, 16:11
      a to mi informacja. chyba sie nic w tym kraju dzieje, ze sie zajmuja
      publikowaniem takich pie.. w sumie to wypada sie cieszyc ze nie ma nic
      wazniejszego. gratuluje gazecie!!! dobra robota :/ ....
    • Gość: Fan Klub Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.05, 17:41
      Kilka dni temu GW pisala o potedze jaka jest Uniwersytet Warszawski w
      programowaniu - podobno zajmuje trzecie miejsce w skali swiatowej.
      To jedna strona medalu. Druga jest problem sterownikow w czestochowskich
      autobusach.
      Tak trzymac! Jest dobrze, ale nie beznadziejnie...
      • Gość: x A co ma jedno do drugiego-frustracie!!! IP: *.crowley.pl 10.02.05, 22:43
    • Gość: x NAJLEPSZY W EUROPIE-POLSKI SOLARIS IP: *.crowley.pl 10.02.05, 22:43
      To nie zart -to prawda!!!:
      www.solarisbus.pl/sol_bus.html
      • Gość: xkx Re: NAJLEPSZY W EUROPIE-POLSKI SOLARIS IP: *.org / *.org 12.02.05, 07:17
        Solarisy owszem są ładne ale ponoc maja opnie dośc awaryjnych. Przynjmniej
        takie o Solarisach dochodziły głosy z naszego MPK. Mimo wszystko chyba jednak
        MAN jest na razie nieco bardziej doswiadczona i solidna firma nie umniejszajac
        tu zalet Solarisa.
    • Gość: jacekplacek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 23:08
      I oczywiscie rozdrapany rozkład jazdy. Nie jest to wina MPK, że go ktoś
      rozdrapał ale po paru dniach mogliby nakleić nowy a nie po miesiącu!
    • Gość: skydancer Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:00
      Nie można by zlecić napisania oprogramowania studentom??? Wyszło by 5 razy taniej i szybciej
      • Gość: Widzio Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 10:11
        Ha!JAsne że wyszłoby taniej,tyle że Informatyk z MPK który do pisania na
        klawiaturze używa wyłącznie kciuków widocznie zaprzecza faktowi że jest taka
        mozliwość.Przeciez programy do obsługi tychze autobusów 10 letnich pisane były
        conajmniej 10 lat temu,dla dzisiejszych informatyków nie bedzie to problemem ale
        u nas wszystko się robi na odwrót i za duże pieniądze.Mam nadzieję że nie ma tu
        żadnej machloi.
        • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.org 11.02.05, 21:39
          Nie wiem jak jest u osoby proacującej w MPK jako informatyk z pisaniem
          programów - wiem jedno tu sprawa nie dotyczyła oprogramowania lecz sterownika.
          TO po pierwsze po drugie nestety w wielu przypadkach trzba niestety uzyc
          oprogramowania orginalnegoi nic własnego nie wchodzi w rachube. Po 3 moim
          skromnym zdaniem nalezało by sie zastanowić czy po prostu naszemu MPK nie
          przydała by sie pomoc. Pomioc w postaci 2 przewoźnika który odciązyłby biedne
          MPK robiące bokami. Bo o ile gdyby to chodziło tylko o wyswietlacze na nowych
          starcyh MAN - ach wszystko było by ok problem w tym że takich wpadekMPK ma
          sporo a niedopatrzenie w tym względzie było tylko kolejnym przypadkiem w całym
          ciagu. Wiec moze drobna konkurencja pomogłaby uniknąc kolejnych "wypadków" przy
          pracy z zyskiem dla nas wszystkich.
    • Gość: ciekawy Akwizgran czy Aachen? IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.05, 10:35
      Jak to jest z tą nazwą?
      • Gość: xx Re: Akwizgran czy Aachen? IP: *.icis.pcz.pl 11.02.05, 12:21
        W zasadzie mozna chyba i tak i tak.

Miasta ktore w przeszlosci odgrywaly jakas wieksza role w historii i byly przez
        to popularne wsrod Polakow, byly znane u nas pod polska wersja swojej nazwy:

Koln - Kolonia, nawet Rzym i Roma :))

Tak samo jak jest z Aachen i Akwizgranem - europejska stolica Karola Wielkiego.
    • Gość: izego Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:43
      Ile w sumie kupili tych manow?
      • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 21:31
        MAN-ów kupili póki co 6, ale miały być jeszcze 2 przegubowe. OK. Krótkie MAN-y
        są, wyświetlacze na dobrą sprawę działają (widziałem w czwartkowy wieczór MAN-a
        # 102 na linii 26 - wyświetlacz działał bez zarzutu), ale kiedy w końcu będą te
        przeguby? Chciałbym wreszcie zobaczyć niskopodłogowego przegubowca w barwach
        częstochowskiego MPK. Może ktoś wie coś na ten temat?
        • Gość: edek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 22:43
          >> (widziałem w czwartkowy wieczór MAN-a # 102 na linii 26 - wyświetlacz
          działał bez zarzutu)

a nie na linii 25? rowniez wieczorem ktorys z tych 'nowych' MAN-ow mial cos na
          wyswietlaczu wystukane, tyle ze sam wyswietlacz nie byl podswietlony i nic na
          nim nie bylo widac. a byla to linia 25, bo na al. wyzwolenia jechal. a z
          artykulu wynika, ze tylko na jednym pojezdzie testowano sterownik...
          • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:42
            Chodziło mi właśnie o ten autobus (numer taborowy #102), na którym testowano
            sterownik. I właśnie w nim wyświetlacz działał bez zarzutu (był także
            podświetlony), więc można już powiedzieć, że kwestia wyświetlaczy jest
            wyjaśniona, bo sterowniki działają. Być może po zjeździe z linii 26 autobus
            #102 zastąpił jakis wóz na linii 25 i przy okazji ustawił wyświetlacz.
            Powtarzam pytanie : Czy ktoś wie coś na temat przegubowych MAN-ów NG 272, które
            MPK miało zakupić z Niemiec?
            • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.org 12.02.05, 23:44
              Brak sensownych propozycji czyli na razie mozna zapomniec. Sprzedawane pojazdy
              maja z regóły wiecej niż 10 lat i ponad milion kilometrów przebiegu.
              • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:50
                Dlaczego inne miasta jakoś potrafiły załatwić używane przegubowe MAN-y (NG 272)
                z Niemiec, chociażby Białystok, Zielona Góra, Wejherowo, ostatnio Czeladź, a
                nawet Radomsko. Nie rozumiem czemu Częstochowa zawsze musi być "do tyłu".
                Według mnie w Częstochowie są potrzebne autobusy przegubowe, gdyż stare Ikarusy
                nie są remontowane i się już sypią, a nowych przegubów MPK nie wiedzieć czemu
                nie zamierza kupić. Może jednak zmieni zdanie :]
                • Gość: edek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 23:56
                  mysle ze predzej czy pozniej i takie trafia do czestochowy. szkoda tylko ze nie
                  ganz nowe pojazdy, ale przewaznie niemieckie 10-lateki sa w lepszym stanie niz
                  nasze 10-latki a nawet i mlodsze. tylko, ze taka ilosc przegubowych
                  niskopodlogowcow (2) zniknie wsrod tlumu ikarusow. no ale od czegos trezba
                  zaczac. a moze by tak naprawic ikarusa 412 o nr 84 ktory stoi w zajezdni jako
                  dawca częsci?
                  • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 00:03
                    No właśnie. Ale od czegoś trzeba zacząć. Przydałoby się kupić przynajmniej
                    kilka przegubów (nowych, bądź używanych), ale także zainwestować w obecny
                    tabor. Wóz #84 stoi na zajezdni już prawie od 2 lat i nic. Podobno ma wyjęty
                    silnik i wiele innych podzespołów. Części do tych Ikarusów są podobno drogie,
                    ale chyba szkoda tracić autobus. Teraz każdy sprawny autobus jest cenny. Trzeba
                    również ujednolicić tabor. Jeśli Unia przyzna pieniądze najlepszym rozwiązaniem
                    byłoby wg mnie kupno Solarisów Urbino 12. MPK ma już takie wozy w obecnym
                    taborze więc już je zna, i z chyba nie narzeka zbytnio na nie. Pożyjemy
                    zobaczymy.
                    • Gość: edek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.05, 00:09
                      bus 84 powinni jak najszybciej wypuscic na trase. szkoda zeby stal i sie
                      niszczyl tym bardziej ze jest to autobus niskopodlogowy. to ze czesci do niego
                      sa drogie... no coz nie ma nic za darmo. ale pewnie tansze niz nowy autobus.
                      mysle ze ujednolicenie taboru moze byc nawet 2-markowe. obstawialbym many i
                      solarisy wlasnie. 2 rodzaje to nie tragedia w porownaniu np. ze slaskiem gdzie
                      latwiej wymienic marke ktorej tam nie ma. a wracajac do 'nowych' manow to czy
                      juz wszystkie 6 zostalo przemalowanych i wypuszczonych na trasy?
                      • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 00:26
                        Dzisiaj (a raczej wczoraj) przejeżdżałem koło zajezdni i widziałem, że autobus
                        #105 stoi przy bramie świeżo przemalowany, więc zostały jeszcze 2 (#106 i
                        #107), bo MPK wypuszcza je po kolei. Ja też stawiałbym na Solarisy i MAN-y.
                        Solarisy "dobre, bo polskie", a co do MAN-a to chyba żaden producent autobusów
                        nie ma takiej renomy. Obie marki są znane w Częstochowie i nie widziałem
                        jeszcze ani Solarisa, ani MAN-a, żeby stał nie wiadomo ile na zajezdni
                        bezużyteczny. Są one w ciągłym użytku co oznacza, że są małoawaryjne i pewne.
                        Poza tym z tego co słyszałem części zamienne do Solarisów i MAN-ów nie są zbyt
                        drogie w porównaniu z innymi producentami. Myślę, że taka reforma w MPK
                        przydałaby się, bo Ikarusy 280 i Jelcze M11 to po prostu przeżytek. Między
                        najnowszymi Jelczami z MPK a ostatnio kupionymi MAN-ami są zaledwie 4 lata
                        różnicy, a porównać się ich po prostu nie da. Módlmy się, żeby Unia dała kasę,
                        bo inaczej "leżym i kwiczym".
                        • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.org 13.02.05, 08:08
                          Przezytek moze i owszem ale jak sie niema co sie lubi to sie lubi co się ma.
                          Osobiscie jetem przeciwnikem kupowania 10 letnich pojazdów - wiadomo sia to
                          autobusy juz wyekspatowane moze sporo mniej niz nasze 10 latki ale zawsze.
                          Problem w tym ze jak taki sprzet zaczne sie psuc (nasze drogi a niemieckie
                          drogi to chyba nie wymaga komentarza) To pojawia sie problemy takie same jak z
                          Ikarusem 412 nie bedzie asy na ewentualny remont. Bo kasy niema w ogle - jak
                          zrobimy remont jednego braknie na cos innego. Co do kasy z UE to sprawa nie
                          jest prosta bo konkurencja jest spora tez mam nadzieje ze nam cos skapnie ale
                          zawsze najlepiej liczyc głownie na siebie. Co do ujednolicenia taboru to jestem
                          za tyle tylko że to jakby mało prawdopodobne bo jak zwyle wchodzi problem z
                          kasa.
                • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.org 13.02.05, 08:00
                  Przeciez to jasne tu nie chodzi o to ze niema pojazdów tu chodzi o cene w
                  atrakcyjnej cenie (takiej która zadowoliłaby MPk mozna kupic w tej chwili tylko
                  to co napisałem. Na stronie internetowej NEOPLAN - a jest oferta autobusów
                  uzywanych sa i przegubowce miedzy innymi taie jaku uzytkuje firma BIESY tyle
                  tylko że chyba sa nieco przydrogie jak na mozliwosci naszego MPK, Moze inne
                  miasta maja wiecej kasy i moga kupic autobus np. 5 czy 6 letni z niezbyt
                  kosmicznym przebiegiem. Czestochowy narazie - przynamniej tak wynika z tego co
                  twierdzi MPK na to niestać.
                  • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.05, 11:40
                    Ale wydaje mi się, że MPK w najbliższym czasie znajdzie dobrą ofertę i jednak
                    zakupi przynajmniej te 2 używane przeguby. Przecież tych MAN-ów, które teraz są
                    też podobno mieli nie kupić, a jednak są. Zresztą nikt z MPK nie powiedział, że
                    nie kupią tych przegubów, więc bądźmy optymistami.
          • Gość: edek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 22:25
            no i minal chyba juz ponad tydzien czasu od testowania sterownika a w 'nowych'
            manach ciagle plansze z numerami... przynajmniej w manie oklejonym reklamą
            idei - otylią dalej zwykłe tablice widnieją. ciekawe do kiedy ten tydzien sie
            przeciągnie
            • Gość: kszyszek Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 17:41
              Ja to już nie wiem. Miały być wyświetlacze - nie ma, miały być przeguby - nie
              ma. Ciekawe czy będzie chociaż ta kasa z Unii. Może wtedy będzie jakoś lepiej.
              MAN-y z Niemiec jeżdżą już wszystkie, więc mam nadzieję, że niebawem będą
              działać te wyświetlacze, bo te zwykłe tablice wyglądają w tych busach po prostu
              nieestetycznie. Ciekawi mnie też kiedy w końcu będą te przeguby z Niemiec,
              jeśli w ogóle będą.
              • Gość: xkx Re: Nieczytelne numery w nowych autobusach IP: *.org / *.cn.com.pl 02.03.05, 18:48
                Narazie na cokolwiek bym nie liczył. Jak brak kasy na sterowniki to tym
                bardziej brak na nowe - stare przegubowce. Zwłaszcza ze z tego co widac z ofert
                na stroach internetowych producentów to sa to rzeczy dośc drogie. Juz predzej
                jestem gotowy uwierzyc w zakup jakis nowych starych ikarusów niz w MAN -y czy
                Neoplany które kosztuja jednak sporo kasy. An obawiam sie ze cos to nasze MPK
                porwało sie z motyka na słonce. I naprawde bardzo chcałbym sie myslic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka