Dodaj do ulubionych

Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejarzy?

IP: *.icis.pcz.pl 07.03.05, 18:37
Najlatwiej jest zawsze zwalic na "onych" - wszyscy sa winni tylko nie my.

Zgodnie z ta zasada postepuja kolejarze - w koncu beda musieli zastrajkowac
sami przeciwko sobie.
Obserwuj wątek
    • Gość: PixeL Tabor mocno wysłużony.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:38
      Znaczna część lokomotyw, którymi obsługiwane są Przewozy Regionalne pochodzi z
      lat 60 i 70. Mimo kapitalnych napraw, jakie przechodzą te maszyny, ich
      awaryjność jest coraz większa...
      PKP zamówiło wprawdzie kilkadziesiąt nowoczesnych lokomotyw EU11, produkowanych
      we Wrocławiu, lecz cała partia pojechała do Włoch. Powód - brak pieniędzy :(

Takie miały jeździć: rulez.pl/~sputnik/kolej/eu11/
      • Gość: xx Re: Tabor mocno wysłużony.. IP: *.icis.pcz.pl 07.03.05, 21:11
        Tutaj nie chodzi o tabor - tutaj jest kwestia elementarnej troski o pasazera a
        wiadomo ze to sa zbyt duze wymagania dla naszych kolejarzy.
        • Gość: PixeL Re: Tabor mocno wysłużony.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:18
          Tu muszę się z Tobą zgodzić, wielu naszym kolejarzom brakuje wciąż taktu i
          kultury. Ale są i tacy, którzy dbają o dobrą atmosferę w pociągu, są grzeczni i
          udzielają wyczerpujących informacji na temat czasu przejazdu, czy ewentualnych
          przesiadek (niedawno na trasie Tarnowskie Góry - Zduńska Wola).
          ---
          www.cwk.one.pl
    • Gość: batman Re: Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejar IP: *.tvksmp.pl / 212.160.108.* 08.03.05, 08:07
      PKP to istna tragedia! Niedwano tez sie zepsuła olenka, tylko ze koło Opola! I
      ci biedni ludzie musieli po zaspach wracać się na dworzec.
    • Gość: Rafał Lamch Re: Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejar IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.05, 10:27
      Zawsze uważałem, że korzystanie z usług PKP jest upokarzające (lecz tanie -
      ale to się właśnie kończy z powodu pewnych podziałów organizacyjnych) i
      marzyłem o tym, żeby to wreszcie zbankrutowało.
      Ale ostatnio to oni przechodzą samych siebie.

Trzeba by tu jeszcze dodać, że "Oleńka" wyrusza właśnie o godzinie 19:44, choć
      jeszcze niedawno wisiało ogłoszenie, że do któregoś tam marca (do 18. chyba)
      będzie wyruszał o 19:49. Ten sam numer odpieprzyli z "Wrocławianinem" i znam
      osoby, które zobaczyły tylko tył odjeżdżającego pociągu. Ja rozumiem, że z
      powodu robót pociąg odjeżdża później, ale wcześniej? Jeśli musiał wyruszyć
      wcześniej wyruszyć z Wrocławia, to powinien to odstać w Opolu.

A przygoda taka, jak pasażerom "Oleńki" przydarzyła mi się kilka lat temu.
      Podróżowałem z Lęborka do Grybowa (814 km, planowo 14 godz.) i pociąg miał
      awaryjny postój w... Częstochowie (przy "Cebie").
      Zasrany konduktor, który wcześniej z typową dla PKP zajadłością wypisywał 10-
      letnim dzieciom dopłaty za brak legitymacji szkolnej, od tej pory nie odważył
      się wysadzić nosa ze swojego przedziału i nikt nie wiedział, co jest grane.

Paradoksalnie pół roku później wracałem tym samym pociągiem znad morza i
      przespałem stację Częstochowa Osobowa, ale tym razem już nie zechciał stanąć
      pod "Cebą". Zawiercie nocą...
    • Gość: Kolejarz Re: Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:33
      Ludzie!

My jesteśmy tylko pracownikami PKP, jeździmy na starym sprzęcie, o wszystko
      musimy się pytać centralę w Katowicach! Wiecie, jak to było? Maszynista
      zadzwonił do szanownego pana Jastrzębia, dyrektora, żeby kazał przysłać nową
      lokomotywę, bo ta jest zepsuta. Dzwonili tam też konduktorzy. Ale sami zostali
      potraktowani tak, że szkoda gadać!!! Moi drodzy, przecież to nie była
      złośliwość nas, biednych kolejarzy, którzy sami nie uzyskaliśmy odpowiedzi o
      tym, co z nami będzie. My przecież też jesteśmy ludźmi i też woleliśmy być
      wcześniej w Piotrkowie i wrócić wcześniej do domów, to przecież logiczne!

To nie PKP jest zła, ale jej dyrekcja, dlatego nie zniechęcajcie się do
      pociągów, ani do kolejarzy, to nie nasza wina...
      • Gość: lunch Re: Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejar IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 10:55
        Ja tam liczę, że w końcu to zbankrutuje i zacznie żyć od nowa - lepiej. Ale
        niestety - Wy na tym stracicie najbardziej. Z kolei my tracimy najwięcej na
        podziale na spółki, który w zasadzie jest fikcją.
        • Gość: Mirosław Re: Czy awaria lokomotywy obnażyła niemoc kolejar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 18:15
          Tak, bo wiesz, lunch jak to jest?

Tory są PKP PLK, perony są PKP Dworce Kolejowe, budynki stacyjne są PKP
          Infrastruktura, pociągi są PKP Przewozy Regionalne, inne pociągi są PKP
          Intercity...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka