Dodaj do ulubionych

I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:28
Jestem absolwentką tego liceum, skończyłam Slowaka w tym roku i już za nim
tęsknię ;) Tej specyficznej atmosfery nie zapomnę nigdy ;) Pokażcie, że
żyjecie i opisujcie swoje wspomnienia z liceum!
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.czestochowa.agora.pl 17.07.05, 18:09
      Też jestem absolwentem „Słowackiego” i, choć od mojej matury minęło już 18 lat
      i w szkole wiele się zmieniło, nadal mam do niej wielki sentyment. Pozdrawiam
      • Gość: "slowaczka" Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 19:50
        Szkoło kochana , co sie z Tobą stało?!
        • Gość: jasiu... Nie jestem absolwentem IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.07.05, 21:21
          Szkołę skończyłem jeszcze przed "Stanem Wojennym" i nie był to na szczęście
          Słowacki. Kiedyś ta szkoła miała opinię bardzo konformistycznej. Trafiało do
          niej dużo dziewczyn bardzo ambitnych, z tzw. środka. W tamtych czasach szkołą
          dla orłów był Traugutt, a dla bogatszej (jak się wtedy mówiło bananowej)
          młodzieży był Sienkiewicz. Słowak z racji internatu i bliskości dworca był
          chętnie wybierany przez prymuski z okolicznych miejscowości. Były to dziewczyny
          mądre, aczkolwiek łatwo poddające się rygorom szkoły (internat to 24 godzinna
          inwigilacja) i moze stąd specyficzna atmosfera.

Na rynku towarzyskim Słowacki również nie stanowił atrakcyjnego miejsca. Raz
          byłem na tzw. dyskotece w tej szkole. Wystarczyło. Moim zdaniem na dyskotece to
          się raczej człowiek powinien bawić, a tam było zdecydowanie sztywno.

Najciekwaszą propozycją były wtedy dziewczyny z ekonomika (augustyna) no i
          strzykawy z liceum medycznego z Deglera (wiadomo - służba zdrowia się nie
          wstydzi). Dziewczyny ze Słowaka, mimo, ze często ładne, były raczej trudnym
          obowiązkiem, niż przyjemnością. Nie dość, że zakochiwały się na amen, to jeszcze
          nie dawały, czegoć im przecież nie ubywało. A jak już dały, to często się to
          kończyło przedwczesnym małżeństwem. To dziwne, ale z tej szkoły trochę dziewczyn
          odchodziło, bo nie mogły skończyć jej spodziewając się dziecka. Może trzymane
          żelazną ręką ciała pedagogicznego, mimo wszystko pragnęły czyjejś bliskości,
          uczuć, ciepła?

Szkoła, która zupełnie inaczej (wtedy) traktowała chłopaków, inaczej dziewczyny.
          Szkoła do której chodziło wielu fajnych ludzi, ale i wielu bardzo przeciętnych
          kujonów. Stąd może specyficzna atmosfera - trzeba było jakoś pogodzić poziom
          tych, co to potrafią tworzyć, z poziomem tych, co to tylko na pamięć, jak
          magnetofon.

Szkoła, w której w tym roku wszyscy zdali maturę! Jak oni tego dokonali? Może
          jednak nie są sprawiedliwe oceny tych, którym ta szkoła dopomogła w
          uświadomieniu sobie własnych kompleksów. Może po prostu część osób, które
          trafiły na Kościuszki myli się w ocenie poziomu szkoły. A że grono pedagogiczne
          czasem nie spełnia elementarnych norm, które powinny cechować współczesnego
          nauczyciela - po prostu te szkoła to trochę skansen i niestety kto tam idzie
          powinien się z tym pogodzić :)
        • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 00:05
          ups...
          • Gość: Kryga Absolwentka 1989 IV E IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:17
            Mam nadzieję,że się spotkamy 15 lat po maturze!
          • Gość: zu Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: 85.134.151.* 02.02.06, 10:19
            podciagam liczac, ze "zlapie" sie ktos z mojego rocznika '87
        • Gość: Julek Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:54
          Słowaczko szkoła jest w tym samym miejscu... wejdż w bramę i się przekonaj
      • Gość: Elinka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.prenet.pl 20.08.05, 16:08
        Wreszcie ktoś uruchomił tę "maszynę - Słowak !" pisałam do absolwentów już pół
        roku temu, bo ja moi drodzy w tym roku obchodzę 40-lecie matury - absolwentka z
        1965 roku, to moja ukochana szkoła, ale wtedy to była atmosfera !!! granat,
        berety, tarcze, "ciepłe gacie" od pazdziernika do kwietnia i p. Mordaszko/ś.p./
        w bramie na czatach, trzech facetów w całej szkole - Talik /ś.p./niemiecki,
        Kołodziej - rosyjski i p. Wojtek - wozny, reszta same kobitki - to była
        jazda !!! czekam na jakiekolwiek "lecie" by znów przekroczyć próg mojej
        ukochanej szkoły.
    • Gość: xyz Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.05, 18:37
      Ja Slowaka skonczylam w ubieglym roku. Faktycznie, klimat tej szkoly jest
      specyficzny,ale z niektorymi ludzimi wcale nie mialabym ochoty spotkac sie
      ponownie...
      • Gość: henryk IV Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.07.05, 22:44
        Tez udalo mi sie skonczyc slofucka w roku 2005:D. Generalnie nie bylo zle, ale z
        czystym sumieniem szkoly tej nikomu bym nie polecil:D Szczegolnie, gdy
        wychowawcza jest J.W. - pseudonim RYBKA:D
        pozdro
        • Gość: Greenpeace Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:49
          Klimat byl fajny wsrod uczniow, natomiast z nauczycielami roznie bywalo. Czasem
          mialo sie wrazenie, ze niektorzy odgrywaja sie za ... nie wiem, za to, ze im
          zabawki rodzice do podlogi przykrecali... Naprawde ciezko to ocenic, ale szkoly
          nikomu bym nie polecil... Mimo najszczerszych checi, czasem ciezko tam dogodzic
          nauczycielowi...
        • Gość: zołzek Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 09:27
          hmnn tak wiec chyba chodzilismy do jedenej klasy dear Henryku :P nie bylo zle?? bylo tragicznie :p no moze nie zawsze... ale Rybka moglaby wskoczyc do Warty doplynac do morza a potem w swiat by zostawic biedne bachorzyska w spokoju No w kazdym razie ta szkola to zbiorowisko dziwakow,metroseksualistow ( u nas byl tylko jeden ale z pewnoscia wystarczyl), wrednych nauczycielek ktore z usmiechem na twarzy mowia ze masz banie na semestr i ze musisz zaliczac go z piec razy ( wszysyc wiedza o kogo chodzi)... pzdr
      • Gość: Marycha Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:41
        A nie szykuje się w przyszłym roku jakiś jubileusz? Cos mi się kojarzy że 90-
        lecie
        • Gość: Lukasz Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.parkitka.prenet.pl 11.08.05, 00:29
          Fakt troche tesknie za ta szkola,mimo iz mature pisalem w tym roku.Zawsze bede
          ja milo wspominal,zwlaszcza pania profesor Barbare Martyke,pozdrawiam
          wszystkich absolwentow,aa i faktycznie, w tym roku ILO obchodzi jubileusz:)
    • Gość: Absolwetka..2005 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 20:49
      eh! coz moge powiedziec..byla faktycznie ,,specyficzna,, atmosfera z tym ze
      pierwszy rok przypłacilam prawie depresja..bo na tym chyba miala ta atmosfera
      polegac!nigdy wiecej naszczescie nie bede musiala sie tam uczyc, i moje dzieci
      napewno nie beda sie tam uczyc! ostatnio kiedy tam byłam po teczke z gimnazjum
      i jak weszłam to zrobiło mi sie tak cholernie smutno :(, ale nie było mi smutno
      ze opuszczam ta szkole(bo to był najszczesliwszy dzien w moim zyciu)ale zdałam
      sobie sprawe ze zamykam pewien rozdział w moim zyciu, i ze juz nigdy ni bede
      chodzic do LO nie bede miec 17, 18 lat.. juz nigdy ;(, i czułam sie tak
      strasznie rozgoryczona, ze spedziłam podobno najlepsze lata zycia w tej szkole
      ze straciłam ten czas, ze zepsułam sobie te 3 wazne lata, warto było moze tylko
      dla mojej klasy ale tylko i wyłacznie 3klasy, ktora stała sie mi duzo blizsza,
      bo wczesniej jakos wogole całosciowo niemoglismy znalezdz wspolnego
      jezyka.Pozdrawiam
      • Gość: gilbert Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:23
        Droga absolwentko, mam pytanie czy ukonczylas klase z profliem
        humanistycznym???
    • Gość: Basia Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 25.07.05, 21:05
      Hej,
      ja skonczylam Slowaka w '97. Wspominam te lata z lekkim wzruszeniem, gdyz miala
      ona zdecydowanie specyficzny klimat.

W latach gdy chodzilam do tej szkoly duzo mnie w niej denerwowalo: dyrekcja,
      podejscie do ucznia, sposob nauczania, jednak teraz uwazam, ze nie bylo tam az
      tak zle. Najwazniejsi jednak byli rowiesnicy i to jak sobie wtedy dawalismy
      rade z przeciwnosciami losu (czyt. nauczycielami) Fajnie bylo chodzic do
      niemalze zenskiej szkoly (na 24 dziewczyny bylo 7 chlopakow) w latach w ktorych
      tam uczeszczalam byla rowniez calkowicie zenska klasa. Jednym slowem szkola z
      tradycja...

Duzo sie tam zmienilo?

pozdrowienia
      • Gość: hmm Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 23:02
        A ja konczylam słowaka w 1968- wyobrazacie sobie. Ale jakie wtedy były czasy!
        • Gość: Bozena Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 08:24
          Kończyłam Słowackiego w 1976 roku. Klasa babska, nauczyciele rózni -
          przerażająca fizyczka, "sławny" pan od wych.muzycznego,chociaż wtedy konczyl
          działalnośc w naszej szkole, poczciwa babcia od historii, kochane wożne i pani
          przygotowująca herbatę, doskonała rusycystka,... Masa wspomnień, przymusowych
          pochodów, przymusowych berecików, tarcze przyczepiane na prędce w bramie,
          granatowe fartuszki... I rywalizacja z Trauguttem. Raczej wspominam z
          sentymentem. Ciekawe czy ktos znajdzie sie z mojego rocznika...Pozdrawiam
          wszystkich serdecznie
          Bozena
          • Gość: Abslowetka..2005 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 10:53
            Moja klasa byla mieszana aczkolwiek przewazala tu liczba dziewczyn, a chłopaki
            stanowili sladowa ilosc :), i my mozemy poiwedziec ze byla tu klasa zenska,
            biorac pod uwage jedna z tegorocznych klas maturalnych gdzie był 1 chłopak(tzn
            podobno było ich 2 ale ja przez te 3 lata widzialam tylko jednego, bo ten drugi
            b.zadko chodzil),nauczyciele tez rozni,jedno sie nie zmienilo.. kochane,
            smieszne wozne(pani Halinka-ktora niestety przeszla juz na emeryture-bardzo
            smieszna kobieta,ze zmiennym humorem,raz normalnie z nami rozmawiala ,a raz
            klnela i krzyczala,ale podejzewam ze to ze wzgledu na wiek i skrzywienie
            zawodowe)nikt z nas nie zapomni smaku herbaty i kawy.a zwłaszcza szefowej w
            kuchni(tak nazywali ja chłopaki,i cos w tym chyba jest:D).Pochody to nadal sa
            przymusowe.. tzn wybrana 3 z klasy ktora niesie sztandar(pochody zazwyczaj w
            wolne od szkoly dnii, i tu zaczyna sie problem,wyczytywanie z listy nazwiska z
            ulicami w cz wie, i nie ma ze ktos gdzies wyjezdza, bo to juz jest mocno
            podejrzane,ze wymiguje sie od obowiazkow szkolnych!),teraz to jest bardziej
            rywalizacja z Norwidem,tradycyjnie co roku mozna zaobserwowac zamieszanie z
            szukaniem klas(przez 1klasistow) kazdy posluguje sie nazwami tj.biologiczna na
            3p.itd.(nigdy nie zapomne 22jedynek(kazdy dostal po 2)za spoznienie sie w
            pazdzierniku na lekcje niemieckiego..godzinny wyklad i tekst:jak wam sie nie
            podoba to zabierac stad teczki i do parku na ławke bo my tu takich jak wy nie
            potrzebujemy) a to były 4min spoznienia!!zbiegło sie połowe kadry na czele
            z..Maszą!,mimo wszystko najmilej wspominam lekcje z prof.Bajerem(podobno
            najstarszy nauczyciel w LO pamietaja go jeszcze moje ciocie i tata)specyficzny
            MEGA specyficzny, nie d sie go opisac,trzeba go poznac :)
            • Gość: ania (kasamane) Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.net 26.07.05, 11:41
              ja skonczylam w 1999 i zgadzam sie ze wszystkimi po trochu....

ale gdybym miala wybierac jeszcze raz z pewnoscia bylby to Słowak:)
              • Gość: Robo Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 23:06
                Rocznik 1999... pozdrowienia dla humanistycznej!!!!!
                • Gość: o Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.server.ntli.net 14.12.05, 02:10
                  no tak humanistyczna 1999 prof. maslikowski:) to byla klasa:)
            • Gość: Bożena Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 08:26
              Yo pan Bajer jeszcze uczy? O rany! Pamietam te niezwykle w kolorze i materii
              jego garnitury. A pamieta ktos jego poprzednika? Damian mial na imie a swoim
              wygladem i zachowaniem bulwersował pozostałe szacowne grono, zreszta z połową
              młodzieży był po imieniu
    • Gość: ? Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:01
      reszta absolwentów wymarła?
    • Gość: ja Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:55
      Kończyłam 1994 roku.Jak ja bym chciała cofnąć czas o te 11 czy 12 lat. To były
      najpiękniejsze lata mojego życia.
      • brutus72 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 01.02.06, 18:19
        To konczylas razem z moja siostra Renata. Ja konczylem trzy lata wczesniej...
        Mam wiele niemilych wspomnien z tej budy, ale innej bym nie wybral a trafilem
        tam przez przypadek.
    • Gość: ktośka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:22
      Też go kończyłam i nigdy więcej nie wróciłabym do niego. Dziękuję rodzicom za
      zdrowe podejście i że ze mną wytrzymali te cztery koszmarne lata. Pani od
      rosyjskiego która chronicznie udawadniała mi że nic ze mnie nie bedzie (o
      zgrozo na przekór niej zostałam kimś:)), pani od fizyki, ktora wszystkim
      udawadniała że i tak nic z nich nie bedzie (no może jedna Olka miała się nie
      najgorzej), pani od polskiego, ktora nic mnie nie nauczyła (dobrze że miałam
      solidne podstawy i zamiłowanie humanistyczne. Jeszcze mam kilka takich
      wspomnień ale zostawię je dla siebie. Tylko pan Dyrektor był dla mnie
      autorytetem i żaluję że nie ma Go już wśród nas i tylko jemu moge podziekować
      za te cztery lata.
      • brutus72 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 01.02.06, 18:23
        Domyslam sie, ze mowisz o "Maszy" i "Rozi",trzeciego pedagogicznego indywidua
        nie zidentyfikowalem. A dyr. Tomek byl swietny, uczyl mnie w 1 klasie histy.
        Tez wiem, ze zmarl...
        • ancymonka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 13:48
          Rózia była moją wychowawczynią - o zgrozo!!! Maszę mijałam tylko na korytarzach
          - ufff...:), za to ta od polaka to może Miniszewska??? Mnie też niczego nie
          nauczyła, a wprost przeciwnie, a jak się dowiedziała że chcę na pedagogikę iść
          (gdzie na egzaminie się wypracowanie pisało), to przez godzinę, na spółę z Rózią
          mi wybijały z głowy, że i tak przecież nic nie napiszę, bo jestem z polaka głąb
          (nie ma to jak pedagogiczne podjeście i motywowanie uczniów!!). A ja świnia
          jedna napisałam ten egzamin na 5 i skończyłam tą pedagogikę:D
    • Gość: hmmmmmm Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 01:35
      A ja kończyłam w 1972 roku ! ( o zgrozo ! to już tyle lat ?! ) i z łezką w oku
      wspominam "tamte czasy" i "tamtych" nauczycieli ! Wspaniała polonistka
      prof.Maria Nasińska ; fizyczka - Anna Mordaszko ; biolożka - Krystyna
      Jodłowska ; matematyczka - Zofia Tyszecka ; geografka - Czesława Hajdas.Cudowna
      dyrektorka Jadwiga Żak-Koczwarska i inni , których nie wymieniłam tu z imienia
      i nazwiska ... Wspaniali ludzie ! Niestety ,wielu z nich nie ma już na tym
      świecie ... Wspaniała atmosfera "tamtego Słowaka" pomimo obowiązkowych
      granatowych fartuszków ,granatowych berecików z antenką noszonych zimą;
      obowiązkowych pochodów 1-Majowych! A pamietacie tarcze przyszywane w sasiedniej
      bramie(?!).Słynne powiedzonka prof.Mordaszko wypowiadane najcześciej przy
      rozwiązywaniu zadań z fizyki : ..."za takie skracanie się na Zawodziu siedzi!"
      czy "inteligencja na poziomie wróbla!" Nikt się za nie nie obrażał , tylko brał
      się do roboty , do nauki! A dziś ??? Rodzice zdrobiliby awanturę(!) za
      niepedagogiczne podejście do ich dziecka ! Hmmmm ... co za czasy nastały !
      Albo z lekcji biologii : "ty stara fungo"! ; "pocałuj mnie w ... cytopyge"! (
      to ostatnie trochę niecenzuralne - przepraszam! ). Profesorka Jodłowska uczyła
      nas w ten sposób zapamiętywania nazw łacińskich ... Z pewnością
      dzisiejszy "Słowacki" jest całkiem inny , ale pewnie też macie "ciekawe"
      wspomnienia!
      Pozdrawiam absolwentów dawnych i dzisiejszych !
      • Gość: Absolwetka..2005 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:49
        A moj tata konczy Slowackiego w 73 o ile dobrze licze :)i tez wspomina naloty
        na kawiarnie, kombinowanie z tarcza eheh sam opowiadal jak jego klasa uczyla
        sie szyc (tzn miala jakies lekcje dodatkowe) potym jak probowlai przytwierdzic
        tarcze agrafkami czy przyszyc z 1 strony :),opowiadal mi o fryzjerze ktory
        obcinal duzsze włosy(panowala moda na dlugie wlosy)sluchalam tego z usmiechem
        na twarzy.Na szczescie teraz tak nie ma, chociaz jest to nadal ,,niezwykla,,
        pod tym wzgledem szkola, i drugiej takiej ze swieczka szukac!
    • youstynus Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 28.07.05, 13:02
      Skończyłam edukację w Słowaku w 1998 i całe szczęście. Szkoła klimatyczna i
      niezapomniana, ale budziła we mnie zwyczajny lęk przez 4 lata i nie żałowałam,
      że ją wreszcie skończyłam :):). Prof. Bajera wspominam z niezwykłym
      rozczuleniem, a zwłaszcza jego "otworzy zeszyt, pokaże pracę domową". Co do
      reszty prof. to mam mieszane uczucia, choć z Maszą żyło mi się niezwykle dobrze
      przez 4 lata, bo w 1 klasie wygrałam konkurs ortograficzny w szkole :):). Do
      tej pory jestem rozczarowana klasą humanistyczną i wkuwaniem "jedynej słusznej"
      teorii, a brakiem prawdziwej dyskusji. Do tej pory też nie mogę zrozumieć,
      czemu nie mogłam chodzić do szkoły w niebieskim swetrze :)
    • Gość: AbsoLventoMaszos Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 14:19
      Cóż, nie mam zbyt pochlebnego zdania o tej szkole. Mile wspominam część kadry
      nauczycielskiej, która dała się poznać ze strony wybitnych pedagogów.Mam na
      myśli prof: Paściaka, Miniszewską, Maślikowskiego, Kuletę, Martykę oraz
      Pasiekę. To zestawienie funkcjonowało jeszcze jakiś czas temu, ponieważ
      ukończyłem szkołe bodajże w 2003 r. Ze smutkiem obserowałem pewne staczanie się
      poziomu edukcyjnego. Z mojego rocznika mało kto dostał się na renomowane
      uczelnie, równie mało w ogóle miało okazję wyrwać się z tego mało atrakcyjnego
      akademicko miasteczka. Poza tym szkoła nie podążała za duchem czasu. Próbowano
      tłamsić spontaniczność rozwoju (dobrą czy złą już nie mnie wnikać) uczniów. Na
      siłę była v-ce dyrektor, "maszą" nazywana, inwigilowała (nie do przesady
      oczywiście) to inaczej ubierających się, zarośniętych, czy też "niewłaściwie
      ubranych słowaków". Rezultat nietrafnej recepty wychowawczej był tylko jeden -
      brak autorytetu kadry pedagogicznej wśród uczących się. Nauczyciele, chcąc
      przypodobać się owej skostniałej instytucji, pchali szkołę po równi pochyłej,
      choć sami pod nosem kleli na szefowstwo. Ze specyficznego klimatu, o którym
      piszą forumowicze, wyszedł kogel-mogel, szkoła utonęła w rankingach, a i w
      mieście słychać o niej było tyle co przy okazji egzaminów wstępnych, kiedy to
      rzesza kandydatów, mimo tego całego bajzlu, uderzała drzwiami i oknami. Bo
      zamiast nastawić się na rozwój, popularyzowano stagnację i skostnienie,
      socjalistyczny rygor i subordynację, a wszyscy wiemy że w tym wieku szkoła już
      nikogo nie wychowa. Pełnoletnim zabraniano zatem "opijać studniówkę", palić
      papierosy w ustronnych miejscach, czego też notabene nigdy nie pochwalałem.
      Coniektóre miernoty chciały ingerować absolutnie w sferę prywatną
      podopiecznych, oceniając publicznie "pozaszkolne zachowanie" wychowanka (np.
      publiczne całowanie się pary, niestosowny ubiór- to za krótkie spódniczki, to
      glany i obdarte spodnie). Nie zapominajmy o bezwzględnie zabronionym makijażu,
      w wersji ostrzejszej także wśród nauczcieli. Z takiej szkoły wychodziłem dwa
      lata temu, bez żadnego senstymentu. Dostałem się na dobre studia wyłącznie
      dzięki dodatkowym lekcjom, przy wiedzy "z liceum" mógłbym tylko pomarzyć.
      Pedagodzy nie potrafili wciągnąć ucznia w edukację, koła zainteresowań były
      blefem, na siłę organizowano akcje charytatywne. I niestety, podobnie jak część
      moich "słowakowych" rówieśników, muszę ze smutkiem stwerdzić: szkoła I L.O nie
      wpłynęła istotnie na mój rozwój. Obok ww. nauczieli - fachowców, były też
      miernoty, których po nazwisku oczywiście nie wymienię. Może od mojego wyjścia
      coś drgnęło? Ponoć władze się zmieniły. Serdecznie pozdrawiam wszystkich,
      którzy pracują na właściwą renomę tej najstarszej szkoły w Częstochowie.
      • Gość: Marycha Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:44
        A nie szykuje się w przyszłym roku jakiś jubileusz? Cos mi się kojarzy że 90-
        lecie
        • Gość: Absolwentka..2005 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:45
          powiedzialabym nawet ze chyba 100lecie :D
          • Gość: Mada Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:05
            W 2006 będzie 100-lecie szkoły:)))
            • Gość: Marycha Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 07:57
              Przewidywane są jakieś atrakcje? Ktoś coś wie? A wogóle kto teraz tam
              dyrektoruje?
              • Gość: dodo Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: 80.51.229.* 29.07.05, 14:12
                Myślałam o tym żeby posłać tam w przyszłym roku swoje dziecko. Sama kończyłam
                tę szkołę kupe lat temu. Mam wątpliwości czy to dobry pomysł
                • Gość: Absolwentka..2005 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 17:16
                  tez bym miała..ale nie chce tu nikogo do niczego zniechcecac, bo to wszystko
                  zalezy od nauczycieli i klasy, ogólnie od ludzi na których sie trafi, ja
                  osobiscie nie wybrałabym tej szkoly poraz 2, moze własnie dlatego ze nie mialam
                  szczescia, a tak naprawde to nie mam jeszcze odwagi mowic o tej szkole..czuje
                  sie za młodym absolwetem, moze za pare lat spojrze na to inaczej.
      • youstynus Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 11.08.05, 14:23
        Na temat profesor Martyki ośmielam się mieć nieco inne zdanie, aczkolwiek
        uważam, że jest barwną postacią w liceum :) Szkoda tylko, że i u Niej na
        lekcjach obowiązywała teoria "jedynie słuszna", czego Jej do tej pory nie mogę
        wybaczyć jako absolwentka klasy humanistycznej.
    • Gość: "słowaczka" Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:19
      Szkoło kochana co się z Tobą stalo???
      Szkoda...
    • Gość: "słowaczka" Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 00:24
      Absolwenci odezwijcie sie !!!!
      • Gość: as Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.prenet.pl 11.08.05, 19:07
        Proszę bardzo - matura'82. Byliśmy najmniejszym liczebnie rocznikiem, ale masę
        przeżyliśmy w tej szkole i razem ze szkołą, a takie rzeczy wiążą. Już nie
        wspomnę kombatancko o naszej maturze, a wcześniej chociażby o studniówce (patrz
        data), ale to za naszych czasów szkołę karnie przeniesiono na ul. Pułaskiego do
        budynku, w którym dziś mieści się Liceum Plastyczne, po to, żeby w Słowackim
        urządzić dom kultury. To było jak zesłanie bez prawa powrotu. I dlatego, kiedy
        jednak szczęśliwie po roku szkoła wróciła na należne jej miejsce, na ul.
        Kościuszki, to nawet nie możecie sobie wyobrazić ile w nas było tryumfu i
        radości. Klasę miałam świetną, spotykamy się co pięć lat i zawsze jest tak,
        jakbyśmy rozstali się wczoraj. Po latach przestaje być ważne, czy profesorowie
        byli złośliwi, czy łagodni, po prostu stają się fragmentem Twoich wspomnień,
        które, jak wiadomo, z czasem pięknieją.
    • Gość: hmmmmmmmmmmm Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:32
      Gdzie jesteście absolwenci LO im.J.Słowackiego???????
      Odezwijcie sie.........
      • Gość: inga Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:40
        a ktory rocznik jestes?
      • Gość: nata Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 15:00
        A ja tam tęsknię za tą szkołą bo było świetnie, tylko widzę to dopiero teraz z
        perspektywy lat. Nauczyciele no jak wszędzie ...ok i mniej ok, a nawet wcale
        nie ok.
    • Gość: manu Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:37
      Dlaczego nie odezwał się żaden absolwent/ka A.D.88?Dawno-chyba wczoraj(no, może
      przedwczoraj).A może spotkamy się na jakimś "balu absolwentów"?!Klasa
      P.Stawczyk-odezwijcie się!!!
    • mwilq Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 11.08.05, 05:05
      Słowak-klimatyczna buda!!10 lat minęło odkąd opuściłem te szacowne mury i nadal miło to wspominam.Maślikowski-wychowawca,Bajer,Puella i "ta straszna pani od fizyki"(btw.ktoś może mi przypomnieć,jak sie ona nazywa?)-to były piękne czasy!Herbata na dużej przerwie,fajki w bramie na przeciwko lub w przejściu na tzw.boisko-dawne czasy...A że nie zawsze było tak wesoło-no cóż,takie jest życie.
      Pozdrawiam wszystkich Słowaków!!
      • Gość: hmmmmmmmmmmm Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:24
        Ta "straszna" fizyczka to byla Rozalia Górnicz a z męża chyba Wrzaszczyk , albo
        Wawszczak , mnie uczyła jeszcze jako Górnicz...
        • Gość: Inga Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:27
          Rozalia Górnicz a póżniej Wieszczyk. Mówiła nam- "po co to sie męczyć w liceum,
          jest tyle innych szkół dla dziewczyn, krawieckich, gastronomicznych...przecież
          widać, że nie masz zdolności". Skończyłam liceum, studia, mam dobrze płatną
          pracę, mimo, że był moment gdy z fizyki groziła mi lufa na semestr. Ale Rozalia
          przynajmniej była doskonała w swym przedmiocie i jeśli ktoś czuł i lubił
          fizyke, na pewno lepiej ją wspomina. Gorzej było z polskim, pani (nazwiska nie
          wymienię z litości) ktora uczyła naszą klasę, to był obraz nędzy i rozpaczy!
          Mówiła monosylabami, była bezbarwna i smutna i nawet nie pamiętam żeby
          jakikolwiek ciekawy wykład poprowadziła. A miała o tyle gorzej, że w pierwszej
          klasie uczyła nas pani Starczewska - absolutne przeciwieństwo - na której
          lekcjach siedziałyśmy jak zaczarowane. Szybko jednak pani Starczewska "poszła"
          do biblioteki, bo nie była "po lini partyjnej"... I tak straciłysmy jako klasa
          następne 3 lata nauki, permanentnie zniechęcane do literatury, sztuki i
          filologii ogólnie..To cud ze nadal lubię czytać, że tego we mnie nie zabiła..
          Pozdrawiam wszystkich absolwentów
          Inga
          • Gość: ja Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:46
            Oj! Ta bezbarwna i smutna polonistka chyba też mnie uczyła a nawet była moja
            wychowawcą...
            • Gość: Inga Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:21
              To pewnie jestes z Matury 77. Pamietam ze miala wychowawstwo w żeńskiej klasie
              rok niżej. Bie mylę się?
              • Gość: ja Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 11:52
                urodziłam się w 75 i chyba nie mówimy o tej samej
                • ancymonka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 13:54
                  A o jakiego pani od polaka mówisz? Bo mam wrażenie ze tam same smutne i nijakie
                  były. Za moich czasów to były - Miniszewska, Martyka i Podobińska.
                  • Gość: brutus72 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: 85.134.151.* 03.02.06, 14:51
                    Martyka byla wpozo, chociaz mialem z Nia tylko fakultet w klasie maturalnej...5
                    lat przed Wami. Polski mielismy z emerytowana nauczycielka p. Monika Otrebska -
                    bodaj najwybitniejszy nauczyciel w calej mojej "karierze" ucznia - przychodzila
                    na lekcje tylko do nas. Moja klasa (b '87-'91)byla klasa nie lubiana i nie
                    chciana. A to dzieki nasej pseudo wychowawczyni Kozlowskiej od ruskiego, ktora
                    wywlekala i rozdmuchiwala, dodajac wiele od siebie, wszystkie sprawy i klasowe
                    i osobiste, do pokoju nauczycielskiego i na forum rodzicielskie podczas tzw.
                    wywiadowek... Generalnie cale liceum wspominam milo z wyjatkiem tej "gangreny"
                    i niech sie obrazi jesli to przeczyta. Nie byla ani nauczycielem ani pedagogiem!
                    • ancymonka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 14:58
                      Hehe:) Watpię, żeby wiedziała do czego net służy;)
                      • brutus72 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 15:23
                        Nie wiedziala nawet do czego sluzy golarka do nog...
          • mwilq Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 12.08.05, 09:35
            Dzięki za odświeżenie pamięci!O p.Wieszczyk krążyły legendy,choć za moich czsów była już dużo bardziej,hmm...,stonowana.
            • Gość: Inga Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:36
              Pamiętam jak złapała koleżanke za ramiona, a wlascicie za fartuszek na
              ramionach i zdenerwowana zaczęła nią trząśc wrzeszcząc przy tym na temat jej
              niewiedzy. I wtedy nasza rezolutna koleżanka podniesionym głosem powiedziała -
              Prosze na mnie nie krzyczec, nie jestem workiem kartofli!" Różę zatkało, my o
              mało nie wpadłyśmy pod ławki ze strachu - ale pomogło. Dalsza część lekcji była
              wyjatkowo spokojna. Takich salonych wyskoków pamiętam co najmniej kilka, ale
              resztę opiszę jak atek bardzo zacznie spadać
              Inga
              • Gość: kama Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:50
                A u nas, drobną niewysoką Marzenkę chwyciła za nadgarstek i uderzając dłonią o
                tablicę powtarzała "to jest wektor, wektor, wektor". Trzeba było słyszeć
                to "R". Brrr nigdy więcej. Dodam, że nogi Marzenki tylko czubkami palców
                dotykały katedry a chwilami były ponad nią. Sytuacja ta powtórzyła się w klasie
                równoległej. Kiedy my usypiałyśmy na niezwykle nudnej lekcji polskiego, czyjaś
                ręka uderzała rytmicznie w tablicę w klasie fizycznej a my w myślach
                miałyśmy "to jest wek..." Pozdrawiam.
                • ancymonka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 13:53
                  Ona chyba kochała te wektory :D Rok wyżej niż ja jednej dziewczynie trzy palce
                  złamała pokazując te wektory:D
                  A ile razy po klasie u nas latały różne kredy, klucze, wzaoniki... oj działo
                  się, działo ;)
      • Gość: moniq75 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.hcz.com.pl 24.08.05, 13:31
        Ta strrraszna pani od fizyki nazywała się Chmielewska, choć ja wspominam ją
        raczej jako rezedrganą emocjonalnie kobietę
        • qmar Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 18:57
          Stokrota? eeee... może trochę znerwicowana... :)
          nie zapomnę jak na wycieczce wpadła do pokoju dziewczyn... było po północy...
          a tam imprezka :)
          ale ogólnie spoko kobieta była/jest.. :)
          acha... była mojš wychowawczyniš...
    • Gość: "waldus" Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 10:21
      Tylko "Słowacki" !!!
      "Słowacki" górą !!!!!
      • mayessa Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 13.08.05, 19:42
        Ja skończyłam w 2000, "Róża" (tak się przedstawiała) była moja wychowawczynią
        przez 3 lata.A wektoRRRRR oczywiście też był.I wiele innych...
        • Gość: Inga Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:27
          Jeśli cos juz wiecie o obchodach 100-lrecia, kiedy, co i gdzie, napiszcie prosze
          • Gość: manu Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:06
            Czy ktoś jeszcze pamięta"babcię Helgę"uczącą niemieckiego?A łacina z "Puellą"-
            super!Była też i druga fizyczka, która zawsze zazdrościła "Rózi"donośnego
            głosu...No i jeszcze historia z panią Popczyk(doskonała pamięć;sporo lat minęło
            od skończenia przeze mnie tego liceum, a ona nadal pamiętała moje nazwisko-mam
            nadzieję,że aż tak bardzo jej nie zaszłam za skórę...)Czy ktoś jeszcze zdawał
            maturę w 88?!
            • Gość: Malak_Al_Rahim Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 09:20
              Matura '89. Czasy grona: Masza ( wychowawczyni ) , Babcia Helga ( szacunek!!! -
              wiele jej zawdzięczam i naukowo i życiowo ), Nasińska ( błeee - odczytywanie z
              zeszycików lekcji sprzed roku), znerwicowana na maksa Rózia, Tomala ( jesli nie
              myle nazwiska ). Też mozna by tragizować ..."bo Rózia...", "bo Tomala..."..
              wszystko zalezy od człowieka..miałem z nimi krzyż Pański i urwanie głowy ale
              potraktowanie wszystkiego z humorem ( i lekkie wyluzowanie a nie stresowanie
              się ) pozwoliło mi to przejśc i teraz sobie chwalę a nawet czasami miło
              wspominam. Tarcze? Granatowe wdzianka?, obowiązkowe pochody 1 majowe? - alez to
              właśnie te podchody z nimi[nauczycielami] teraz się wesoło wspomina. jak się
              kombinowało by to obejść, by tak Maszy wytłumaczyć swą nieobecność na pochodzie
              obowiązkowym by nic nie mogła powiedzieć a by zdawał sobie sprawę z tego że
              kłamiemy :-). Rózie trzeba było brać na wyluzowane przeczekanie itp. Pierwsze
              piwko na wycieczce za plecami Maszy [ i spisanie przez milicjanta za picie pod
              budką ). Ech....złe rzeczy wyrzuciłem z pamięci...wspominam całkiem spokojnie.
    • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:50
      Gdzie jestescie??? absolwenci???
      • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:12
        • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 11:01

• Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:27
      Wakacje zbliżają sie do końca , mniemam ,że odezwą się obecni i dawniejsi
      absolwenci I.LO w Częstochowie...Regularnie , co 2 dni , staram się utrzymać
      temat na pierwszej stronie ( ! ) , w nadziei , że wróciliście już
      z ... "wywczasów" - wypoczęci , opaleni i poopowiadacie trochę o "naszej
      szkole" !
      Pozdrawiam wszystkich dawnych i obecnych uczniów "słowaka" !!!
      Odezwijcie się , proszę !!!
      • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:18
        szkole" !

• Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:52
          szkole" !

• Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:21
      szkole" !

• Gość: absolwentka2004 Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 22:58
        Kurcze,ale meczycie ten watek. Moze ludzie po prostu nie chca sie wypowiadac?
        Niestety,nie wszyscy wspominaja te szkole z lezka w oku...
        Ja osobiscie wynioslam ze Slowaka duza wiedze,ktora jest mi obecnie bardzo
        przydatna na studiach i za to jestem wdzieczna szanownemu gronu podagogicznego
        (m.in.p. Martyce),ale 4 lata spedzone w murach tej placowki przyplacilam niemal
        nerwica,glownie dzieki pewnej historyczce...
        • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 10:50
          Ja też wyniosłam sooooolidną wiedzę......
    • dortom Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 24.08.05, 11:08
      Matura 82 (as - cos mi się widzi że w jednej klasie byłyśmy :) Studniówka z
      godziną policyjną :-).

Ja na szkołe nie narzekam, dała mi porządne podstawy z matematyki (p.
      Tomalska), rosyjskiego (p. Maślikowska) no i polskiego (p. Nasińska). Bez
      problemu zdałam egazaminy wstepne na uczelnie techniczną. Odrobina rygoru wg
      mnie jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a przynajmniej nikt sie odwazył włozyc
      nauczycielowi śmietnika na głowę. Były barwne postaci nauczycieli, kóre sie
      pamięta do dziś. Szkoła miała charakter, no i trzeba sie było jednak trochę
      uczyć. Dzis słyszę, że poziom już nie ten, ale trudno mi to ocenić
      • Gość: as Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.prenet.pl 05.09.05, 13:47
        Oczywiście, że tak - pozdrawiam dortom.Ale zdaje mi się, że i tak nie
        przekonamy do naszych wspomnień młodszych absolwentów. Musi upłynąć jeszcze
        trochę wody w Warcie, zanim zaczną odczuwać nostalgię. W każdym razie w latach
        80-tych, a zwłaszcza w naszym roczniku było świetnie.
    • Gość: aneta Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:39
      a Słowackiego nie wspominam tak miło jak niektórzy. O czym tu opowiadać.
      Bezpłciowe miejsce, ogromna większość kobiet, kilku sfiksowanych nauczycieli
      łącznie z klawiszem p.Maslikowską siejącą postrach swą przerażającą osobą, cała
      masa nierozrywkowych, zdziwaczałych kujonów z nosami w książkach. Jedyna
      korzyść to nieoceniona wiedza z języka angielskiego dzięki p.Joannie Więcek,
      która na prawde duzo "nawrzucała" nam do głowy. No i ciekawe lekcje historii z
      p.Maślikowskim. Poza tym nuda, monotonia, żadnych atrakcji...szkoła jak każda
      inna... Pozdrawiam
      • Gość: oliwka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 23:05
        Droga dodo, proszę cię nie rób krzywdy swojemu dziecku i nie posyłaj jej do tej
        skostniałej, beznadziejnej szkoły.Ja też ukończyłam to liceum(w 95 roku) i
        gdybym mogła cofnąć czas to na pewno wybrałabym inną szkołę, choćby
        Kopernika-znam wiele osób, które tam chodziły i były zadowolone, a co
        najważniejsze podostawały się i pokończyły dobre uczelnie.Pozdrawiam
    • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:51
      szkole" !

• Gość: Elinka Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.prenet.pl 29.08.05, 19:06
      Już raz się wpisałam na listę absolwentek, ale dziś jeszcze raz przypominam, że
      w przyszłym roku nasza ukochana szkoła obchodzi 100 - lecie, a więc do "roboty"
      absolwenci
      • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:00
        bravo elinko , że też "podtrzymujesz" ten wątek !
        absolwenci "słowaka" łączmy się !!!
        Nie dajmy się wyprzedzić LO Dąbrowski !
    • Gość: Nyn Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.mim.pcz.czest.pl 30.08.05, 11:46
      Kończyłam Słowaka w 95. Do dziś pamiętam smak kawy zbożowej na dużej przerwie.
      Już nigdy takiej dobrej nie piłam. Miło wspominać rozbity smrodek na matematyce,
      którym to smrodkiem zagazowało się pół szkoły... słynnego fizyka, który pytał z
      tej lekcji na której otworzył się zeszyt ( w tym celu zagniatało się go na danej
      stronie). P.Maślikowską - postrach szkoły oraz p. dyrektor Szlagę u której
      lądowało się na dywaniku z powodu czerwonych spodni i korali na szyji, a
      wychodzilo z rada udania się do psychologa z owego powodu.
      • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 17:53
        bravo nyn !!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Fajne wspomnienia !
        • Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 04:45
          bravo nyn !!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Fajne wspomnienia !

• Gość: ***** Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:48
            podciągam wyżej .......
            • Gość: manu Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 00:18
              A do szkoły chodziliśmy przez ryneczek "na Wałach"...I oczywiście nie było
              jeszcze Centrum Biznesu!A na PO rzucaliśmy granatami na boisku-czyli mniej
              więcej na dzisiejszy Plac Jacka!No i jeżdziliśmy na działkę do Olsztyna do
              P.Stawczyk(ta działka dzisiaj jest w opłakanym stanie-dobrze,że są te
              wspomnienia...)na przerwach piło się wtedy nie herbatę, tylko mleko-paskudne z
              kożuchem!Trzeba było nosić granatowe stroje-za szafirową spódnicę prawie
              wyleciałam(vica-Tomalska)fakt,że trzeba było się sporo uczyć jakoś mi w życiu
              dorosłym nie bardzo przeszkodził...Absolwenci słynni?Nie tylko Olek K.-o ile
              pamiętam to jeszcze Ludmiła Marjańska(dystyngowana starsza pani-pisarka i
              poetka),Halina Poświatowska(CHYBA NIE TRZEBA OBJAŚNIAĆ KTO TO),wydaje mi się,
              że Kalina Jędrusik.Czy z maturzystów 88 jest ktoś jeszcze?!
              • qmar Re: I.L.O im. Słowackiego - ABSOLWENCI! 03.02.06, 19:05
                Olek...?
                gruby o ile pamiętam miał obowišzek mówić "dzień dobry" gdy wchodził do Cibel-
                Clubu :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka