Dodaj do ulubionych

Tylko kilka słów...............

08.06.11, 10:25
1 czerwca 2011 roku obserwowałem przebieg sesji Rady Miejskiej. Nuda prawie jak zwykle.
Radni zmuszeni są zgłaszać, że na ulicy X leży psia kupa i trzeba ją sprzątnąć, a na ulicy Y trzeba przyciąć żywopłot, bo w mieście ”nie ma” służb zajmujących się porządkiem i tylko prezydent może "uratować" sytuację.
Zainteresowała mnie uchwała o podniesieniu opłaty za przewóz osób autobusami Zakładu Komunikacji Miejskiej. Uchwała została przegłosowana 13 głosami radnych NAW i SLD. Jak wiemy autobusami komunikacji miejskiej nie jeżdżą biznesmeni i osoby zamożne, tylko LUDZIE PRACY, EMERYCI, BEZROBOTNI, UCZNIOWIE I STUDENCI, gdzie, zatem podziały się szczytne ideały głoszone przez Napieralskiego i lokalnych działaczy wyczulonych na ludzką niedolę? Przecież to on znany jest z haseł pro-socjalnych, które to mają obronić najbiedniejszych. Jak jednak widać na naszym podwórku to tylko HASŁA WYBORCZE i nic więcej, a może SLD już u nas nie istnieje, bo jej przedstawiciele w zarządzie miasta i w radzie zostali połknięci przez NAW i wykonują rozkazy swojego lokalnego lidera-despoty Ryszarda Macha?
Dyrektor ZKM tłumaczył, że podniesienie cen jest konieczne, i że jest to UKŁON W STRONĘ MIESZKAŃCÓW (to dosłowny cytat), jakoś trudno mi zrozumieć tą argumentację. Tak się zastanawiam czy wzrost cen biletów zwiększy liczbę chętnych jeżdżących naszymi autobusami. Taniej mogą dojechać tzw. „busikami”, które zabierają po 10-12 osób, a ich liczba wciąż wzrasta, bo nie, kto inny jak starosta a obecny prezydent wydawał na ślepo i bez żadnej wizji pozwolenia na tzw. "okazjonalny" przewóz osób tymi małymi autkami? Dzięki takim niekontrolowanym działaniom upadł PKS, czy to samo czeka ZKM? Przecież i wtedy i dziś decyduje o tym ten sam człowiek. Może nowy dyrektor i podniesienie cen to celowe działanie, żeby ZKM doprowadzić do upadłości i sprzedać jakiemuś KOLESIOWI?
Najłatwiej podnosić ceny kosztem najbiedniejszych i tego w tej kadencji należy się spodziewać. Zawsze potem urządzi się jakieś „igrzyska” dla „gawiedzi” i zapomną o podwyżce. A swoja drogą ciekawe, jaki jest koszt tegorocznych Dni Zawiercia. Ciekawe ile naszych pieniędzy poszło w niebo z piękna kanonadą i ciekawe ile kosztowała nas „gwiazda” i dwie sceny? Ale czy my zwykli mieszkańcy się tego kiedyś dowiemy? ............

Obserwuj wątek
    • jaroslawdruzbinski Re: Tylko kilka słów............... 11.06.11, 10:47
      Ciekawy temat poruszyłeś. Myślę, że warto go przeanalizować dokładniej ale z punktu ekonomicznego a nie politycznego. Ta wypowiedź, wg. mnie, jest mało merytoryczna. Zgadzam się z tym, że podwyżki nie są mile widziane przez wszystkich. Jest jednak coś takiego jak ekonomia, której nie da się oszukać tak samo jak nie da się oszukać matematyki.

Jak dobrze wszyscy wiemy, ostatni okres przyniósł nam znaczne podwyżki głównego źródła energii jakim jest paliwo. Jest ono głównym składnikiem wpływającym na bilans strat i zysków ZKM. Zakład ten pomimo, że jest dofinansowany z budżetu miasta, rządzi się prawami wolnego rynku, gdyż jest spółką prawa handlowego. A co za tym idzie musi liczyć się z konkurencją. Musi także liczyć się ze swoim wynikiem finansowym. Tak więc biorąc pod uwagę cenę paliwa, podwyżki są w pełni uzasadnione. Decyzje dyrekcji ZKM muszą być oparte o wyniki ekonomiczne. Wszak przecież nikt, nawet ty, nie chciałbyś aby ktoś zarzucił ci niegospodarność i działanie na szkodę zakładu. A takie zarzuty mogą paść. Budżet miasta nie jest jednak „krową dojną” z której można wyciągać pieniądze w nieskończoność.

Twoja wypowiedź sprowadza się, moim zdaniem, do populistycznych haseł partyjnych. Od dawien dawna każde ugrupowanie partyjne dba o swój wizerunek, jednocześnie krytykując konkurencję. To dobrze bo i w polityce jest to potrzebne. Martwi jednak fakt, że rozlicza się rządzących z wydanych pieniędzy na imprezy rozrywkowe, które należą się mieszkańcom tak samo jak drogi i inne inwestycje, a nie analizuje się realnie innych decyzji chociażby takich jak podwyżki biletów ZKM.

Piszesz o błędach NAW, SLD. Dlaczego nie wspominasz o błędach i złych decyzjach PO?
      Trzeba spojrzeć obiektywnie na całą sprawę. Każde ugrupowanie podejmuje decyzje, które są dla mieszkańców dobre ale także te które są złe. Złe ale tylko pozornie. Wbrew twoim obawom o „padnięciu” ZKM po podwyżce, wszystko wskazuje na to, że z ekonomicznego punktu widzenia ZKM mógłby „paść” gdyby tej podwyżki nie było.

W tym momencie nasuwa mi się do głowy typowe podejście zawierciańskich średnich i małych przedsiębiorców. Nie raz byliśmy świadkami uruchomienia sklepu czy też innej działalności takich przedsiębiorców. Ich podejście od samego początku było takie samo jak to które opisujesz. Nie bacząc na wynik finansowy chcieli zwalczać konkurencję niskimi cenami, niejednokrotnie dokładając do swojego interesu. Efekt końcowy nie był trudny do przewidzenia. „Plajta” tych przedsiębiorców była w takich przypadkach kwestią czasu. Ich bankructwo przychodziło szybko.
      Takie podejście ciągło za sobą także inne, opłakane w skutkach, efekty. Przykładem może być tutaj chociażby zatrudnienie. Taki przedsiębiorca nie mógł zaoferować swoim pracownikom godnych warunków pracy i płacy bo i z czego. W ZKM też pracują ludzie. Oni także potrzebują godnych warunków pracy i płacy. Jeżeli bilans zakładu wyjdzie na minus to skąd dyrekcja ma brać pieniądze na wynagrodzenia i inwestycje chociażby zakup nowych autobusów? No niestety jak w przytoczonym wcześniej przykładzie i ty o tym nie pomyślałeś. Chociaż odnoszę wrażenie, że może i pomyślałeś. Chcesz aby dokładano pieniądze z budżetu miasta. Ale budżet miasta nie jest z gumy i nie rozciąga się. Za chwilę będziesz chciał remontu ulicy, naprawy budynków komunalnych. Ale skąd weźmiesz na to pieniądze jeżeli wydasz na ZKM? Już słyszę słowa o środkach unijnych. Owszem należy je wykorzystywać jeżeli tylko można. Ale nie można liczyć tylko na nie. Jak będą to bardzo dobrze. Zarządzać należy jednak tak jakby ich nie było.

Reasumując. Decyzje o podwyżkach, jeżeli są uzasadnione, powtórzę jeżeli są uzasadnione, należy przyjąć z aprobatą. W tym przypadku są uzasadnione. Nie należy krytykować ich tylko dlatego, że podejmowane są przez konkurencyjne ugrupowanie. A tak odbieram twoją całą wypowiedź. Pieniądze w budżecie miasta też są ograniczone. I nie można wydawać ich tylko dla widzi mi się opozycyjnego ugrupowania. Nie można także głosić populistycznych haseł.

• radnyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 15.06.11, 17:49
      Ręce opadają jak się coś takiego czyta, to ja też mam kilka słów....... albo i pytań, proszę zapytać swojego pryncypała Mazura (byłego Prezydenta) o taką ciekawostkę, projekt który nazywa się JURALANDIA, wydał na to z publicznej kasy około 50 tys. PLN, nie zapytał nikogo (radnych) bo wiedział że na pewno się nie zgodzą, czy to nie jest marnotrawstwo naszych publicznych pieniędzy ??? c.d.n
      • radnyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 22.06.11, 16:49
        Widzę, że Pana "faktyzawiercie" takie FAKTY nie zainteresowały, interesują go tylko kłamstwa pod adresem innej opcji politycznej, oj nieładnie nieładnie !!!
        • faktyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 05.07.11, 07:11
          Widać daleko postępującą krótkowzroczność radnegozawiercie, a może nawet ślepotę - czy straczą, czy kurzą nie wnikam, ale charakterystyczną dla opcji NAW. Ci-pa- nowie mają zawsze rację a czereśniaki muszą się z tym pogodzić. Krzysiek nie spodziewaj się merytorycznej odpowiedzi.
    • krzy76siek Re: Tylko kilka słów............... 04.07.11, 22:53
      A ja bym chciał zapytać "radnegozawiercie" o jedno stwierdzenie , które trochę mnie niepokoi tj o to
      cyt... "proszę zapytać swojego pryncypała Mazura (byłego Prezydenta) o taką ciekawostkę, projekt który nazywa się JURALANDIA, wydał na to z publicznej kasy około 50 tys. PLN, nie zapytał nikogo (radnych) bo wiedział że na pewno się nie zgodzą,"...
      Proszę mi nie wyjaśniać kwestii tego projektu tylko to samo stwierdzenie " bo wiedział że na pewno się nie zgodzą" . Bardzo ciekawe określenie
      • radnyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 13.07.11, 18:00
        Co w tym takiego niepokojącego i ciekawego ????
    • krzy76siek Re: Tylko kilka słów............... 15.07.11, 23:23
      Niepokojące ale raczej już nie dziwne bo przez 4 lata poprzedniej kadencji Waszej Rady w której większość miało lewactwo , zwykły bezstronny obserwator mógł się do tego przyzwyczaić , że na pewne projekty czy też propozycje odpowiedź części radnych zawsze była jedna - "NIE" , a uzasadnienie bardzo merytoryczne - "BO NIE"
      I to uważam za największy skandal - nie dopuszczacie nawet do dyskusji , a nie daj Bóg żeby ktoś zaproponował coś sensownego , nowego , innego . I nie rozważam tutaj istoty projektu JURA PARK czy JURALANDIA tylko sam fakt że nawet nie byliście skłonni do dyskusji.
      Ale wiemy dobrze że w tym negowaniu mieliście swój cel i interes .
      • radnyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 18.07.11, 16:51
        krzy76siek napisał:

> Niepokojące ale raczej już nie dziwne bo przez 4 lata poprzedniej kadencji Was
        > zej Rady w której większość miało lewactwo , zwykły bezstronny obserwator mógł
        > się do tego przyzwyczaić , że na pewne projekty czy też propozycje odpowiedź cz
        > ęści radnych zawsze była jedna - "NIE" , a uzasadnienie bardzo merytoryczne - "
        > BO NIE"

Bzdura, nigdy nie było takiej sytuacji - NIE BO NIE

> I to uważam za największy skandal - nie dopuszczacie nawet do dyskusji , a nie
        > daj Bóg żeby ktoś zaproponował coś sensownego , nowego , innego . I nie rozważa
        > m tutaj istoty projektu JURA PARK czy JURALANDIA tylko sam fakt że nawet nie by
        > liście skłonni do dyskusji.

Jeszcze większa bzdura, Pan Mazur zrobił projekt po cichu i nikogo nie pytał o zdanie a o kulisy proszę zapytać pomysłodawcę, bo to bardzo ciekawy temat.

> Ale wiemy dobrze że w tym negowaniu mieliście swój cel i interes .

Jaki swój cel i interes ?? bardzo mnie to interesuje ??
        • krzy76siek Re: Tylko kilka słów............... 19.07.11, 16:33
          1. Z przebiegu prac Rady za kadencji Prezydenta Mazura bardzo często Wasza strona tak właśnie argumentowała swoje racje - oczywiście nikt nie mówił dosłownie NIE BO NIE ( to tylko symboliczny skrót myślowy dopuszczalny w j. polskim)
          2. Skoro ten projekt był zrobiony po cichu to jakim sposobem taki laik jak ja mógł się o nim dowiedzieć. I zaręczam że p. Mazura znam tyle co większość mieszkańców - wiem jak wygląda i że był Prezydentem Miasta. A i nie działam w jego partii.
          3. Podkładanie nogi p. Mazurowi przez całą jego kadencję było bardzo racjonalnym i korzystnym działaniem dla Waszej opcji czyli NAW i SLD ponieważ jak wiadomo ...
          społeczeństwo z reguły za gospodarza miasta uważa jego Prezydenta lub Burmistrza , mniejszą uwagę skupiając na działaniach Rady . Gdy więc coś nie wychodzi lub uwala się jakieś projekty to społeczeństwo nie powie że Rada tylko że Prezydent nic nie robi . I tyle .
          Tak więc Wasze działanie było rozgrywką z której wyszliście zwycięsko tylko czy etycznie czystą i dobrą dla miasta ? Na pewno nie !

A tak dla przykładu . Pan Mach kiedyś pisał na swoim blogu "o rety atakują markety" . Podnosił tam sprawę min. projektu FOCUS PARK , pisząc że panu Mazurowi wszystko się tak pokręciło że myśli iż społeczeństwo zawierciańskie jest spragnione rozrywki . Były różne zarzuty o których teraz nie chcę pisać bo nie warto . Gdy jednak w wyborach 2010r pokonał Mazura i ponownie został Prezydentem nagle zaczął się temat marketów - a to że społeczeństwo potrzebuje , a to zamieszczono w zawiercie.info sondaż z którego wyszło że społeczeństwo się domaga tzn. galerii ( nie lubię tak nazwy "galeria" bo sklep nie ma nic wspólnego z galerią) itd itd - NASTĄPIŁ ZWROT O 180 stopni jeśli chodzi o podejście do tematu.
          • faktyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 20.07.11, 20:06
            Nie wiedziałem, że Drużbiński to już radnyzawiercie ........ facet zastanów się - co za pośmiewisko z siebie robisz. Jesteś tylko pajacykiem Macha, który pociąga za sznureczki i w takt tych pociągnięć kiwa się twoja pusta główka.
            • jaroslawdruzbinski Re: Tylko kilka słów............... 20.07.11, 23:11
              Drużbiński to jaroslawdruzbinski a nie radnyzawiercie. W przeciwieństwie do Ciebie panie M. ja się nie ukrywam jako anonimowy faktyzaweircie. Jeżeli już coś bądź kogoś krytykuje to stać mnie na to aby wyrażać swoje opinie w swoim imieniu a nie jako incognito ;)
              • faktyzawiercie Re: Tylko kilka słów............... 21.07.11, 20:34
                Ja naświetlam tylko pewne "układy i powiązania" oraz "niezależność mediów" TWOICH MEDIÓW - przykład tego o czym piszę to TWOJA TUBA MACHA i artykuł na Twojej stronie
                • jaroslawdruzbinski Re: Tylko kilka słów............... 23.07.11, 10:00
                  Gubisz się w tym wszystkim. Drużbiński nie był, nie jest i nie będzie radnym. Twoja niezależność w wypisywanych bredniach oceniona została przeze mnie w merytorycznych wypowiedziach i faktach które tam opisałem.
                  Co do artykułu. Nie ja jestem autorem i nie tylko na zawiercie.info został on opublikowany. Ale cóż najwyraźniej jesteś tak ślepo negatywnie nastawiona do tego serwisu że wszystko inne jest przysłonięte przez negatywne emocje. Co to oszustów i mataczy się nie wypowiadam bo nie zamierzam krzywdzić bezpodstawnie ludzi. Jeżeli będzie jakikolwiek dowód na to że ktoś jest oszustem wówczas będę mógł się wypowiedzieć.
                  Odstaw emocje na bok i zacznij myśleć obiektywnie. Wówczas inaczej będziesz widzieć świat ;)
    • obcy29 Re: Tylko kilka słów............... 27.07.11, 15:27
      Spieracie się Panowie o to,który sołtys lepszy,która rada lepsza.Wg mnie wszyscy są kiepscy,gdyż na żadnej sesji,w ani jednej interpelacji nie pojawił się protest przeciw wycinaniu drzew w okresie lęgowym/vide Żabki/.Jeżeli nie jesteście humanitarni to dbajcie przynajmniej o przestrzeganie prawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka