faktyzawiercie
08.06.11, 10:25
1 czerwca 2011 roku obserwowałem przebieg sesji Rady Miejskiej. Nuda prawie jak zwykle.
Radni zmuszeni są zgłaszać, że na ulicy X leży psia kupa i trzeba ją sprzątnąć, a na ulicy Y trzeba przyciąć żywopłot, bo w mieście ”nie ma” służb zajmujących się porządkiem i tylko prezydent może "uratować" sytuację.
Zainteresowała mnie uchwała o podniesieniu opłaty za przewóz osób autobusami Zakładu Komunikacji Miejskiej. Uchwała została przegłosowana 13 głosami radnych NAW i SLD. Jak wiemy autobusami komunikacji miejskiej nie jeżdżą biznesmeni i osoby zamożne, tylko LUDZIE PRACY, EMERYCI, BEZROBOTNI, UCZNIOWIE I STUDENCI, gdzie, zatem podziały się szczytne ideały głoszone przez Napieralskiego i lokalnych działaczy wyczulonych na ludzką niedolę? Przecież to on znany jest z haseł pro-socjalnych, które to mają obronić najbiedniejszych. Jak jednak widać na naszym podwórku to tylko HASŁA WYBORCZE i nic więcej, a może SLD już u nas nie istnieje, bo jej przedstawiciele w zarządzie miasta i w radzie zostali połknięci przez NAW i wykonują rozkazy swojego lokalnego lidera-despoty Ryszarda Macha?
Dyrektor ZKM tłumaczył, że podniesienie cen jest konieczne, i że jest to UKŁON W STRONĘ MIESZKAŃCÓW (to dosłowny cytat), jakoś trudno mi zrozumieć tą argumentację. Tak się zastanawiam czy wzrost cen biletów zwiększy liczbę chętnych jeżdżących naszymi autobusami. Taniej mogą dojechać tzw. „busikami”, które zabierają po 10-12 osób, a ich liczba wciąż wzrasta, bo nie, kto inny jak starosta a obecny prezydent wydawał na ślepo i bez żadnej wizji pozwolenia na tzw. "okazjonalny" przewóz osób tymi małymi autkami? Dzięki takim niekontrolowanym działaniom upadł PKS, czy to samo czeka ZKM? Przecież i wtedy i dziś decyduje o tym ten sam człowiek. Może nowy dyrektor i podniesienie cen to celowe działanie, żeby ZKM doprowadzić do upadłości i sprzedać jakiemuś KOLESIOWI?
Najłatwiej podnosić ceny kosztem najbiedniejszych i tego w tej kadencji należy się spodziewać. Zawsze potem urządzi się jakieś „igrzyska” dla „gawiedzi” i zapomną o podwyżce. A swoja drogą ciekawe, jaki jest koszt tegorocznych Dni Zawiercia. Ciekawe ile naszych pieniędzy poszło w niebo z piękna kanonadą i ciekawe ile kosztowała nas „gwiazda” i dwie sceny? Ale czy my zwykli mieszkańcy się tego kiedyś dowiemy? ............